Det kom ett brev…

Hej Camilla,  Jag är mamma till en tonårstjej och har då givetvis kontroll på vilka hon följer på Youtube.  Har nu under det senaste halvåret haft någorlunda kontroll på vad som visas och två saker har slagit mig. Utan att vara en moralkärring ? så kan jag inte låta bli att ta vidare mina funderingar. Min dotter följer bland annat Tan by Klara, jätte härlig tjej men väldigt mycket ”kuk, ligga, sex, storlek på kuk, öm mellan benen pga allt liggande” förmodligen är tanken att kanske normalisera detta ämne men jag funderar bara på vilket liv det hade varit om en youtube kille hade pratat på samma sätt om tjejer som hon pratar om killar. Det är ju lika illa om småtjejer tar efter detta och pratar på liknande sätt.   Den andra tanken jag har gäller Bianca. Högaktuell men detta gäller hennes youtube. Det jag upplever som skevt är att det visas väldigt mkt mat i hennes klipp och hon har flertal ggr visat sina snackslådor både hemma o på jobbet. Detta anser jag är otroligt triggande när man vet att hon sannolikt sedan går o spyr upp allt. Jag är orolig att tonårstjejer som ser upp till henne tar efter hennes beteende. Att man kan äta allt som hon visar och sedan se ut som henne om man spyr upp allt? Är jag helt ute o fladdrar? :) tack gör fint jobb som du gör.  Mvh Tonårsmamma

Är det lika illa om en tjej pratar på det vis som tas upp i mailet jag fick, eller är det ett tecken på ”kvinnlig frigörelse” eller liknande.
Det finns inget i det här mailet som jag inte funderat upprepade gånger på, och ingan ni säger något så…
Ja, det slutgiltiga ansvaret ligger så klart alltid på föräldern eller på individen, men det hon menar här ovan är ju vad dessa influencers inspirerar till, för de är ju trots allt de nya idolerna och barn och ungas ”föredömen”.

153 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Kan inte fatta att man sätter sig och skriver ett sådant mail till dig. Förstår inte poängen.

      Mamman vill ha spridning på sin tanke, hur svårt är det att förstå. Mamman har hittat en kanal för detta, nämligen bloggbevakning.
      För övrigt håller jag helt med mamman, att detta språk är lika hemskt oavsett vem som använder det.

        Varför vill man sprida en tanke av så låg kvalitet? Vad ska diskuteras? Att folk svär och är grova på youtube? Det är knappast något nytt att internet är icke-barnsäkrat.

        Och att Bianca visar upp mat i sina videos? Hon filmar väl sin vardag inklusive allt hon gör och äter. Diskussionen bör istället hållas med dottern som tittar på sådan skräpunderhållning.

          Men grejen är ju om Bianca visar att man kan ”äta” och vara smal samtidigt. Bara man använder hennes lilla knep?

            Om man inte redan vet att man kan spy upp mat så är man för liten för youtube. Tror det är bättre att snacka med era ungar istället för att starta drev mot Bianca, för vad ska hon egentligen göra? Censurera mat?

              Jag tror tanken är att hon ska söka hjälp, sluta spy och bli en mer hälsosam förebild?

                Jaha men då hoppas vi att Tonårsmammans mail till Bloggbevakning får Bianca att söka hjälp!

                Hur vet du att hon inte tagit hjälp?

                  Så hon skulle ha sökt hjälp men är fortfarande extremt smal..?

                    Ja? Hon kanske inte fått hjälp trots att hon har sökt. Hjälpen har inte hjälpt. Det finns en massa anledningar till att folk är sjuka trots att vi har en sjukvård som ska vara tillgänglig för alla. Och alla människor går faktiskt inte att rädda.

                    Hon har haft bulimi i många år. Att hon gått ner i vikt den senaste tiden kan bero på andra saker. Bulimi blir man inte alltid smal av. Dessutom verkar hon träna mer nu, så hur smal hon är säger egentligen inget om hur sjuk hon är.

                Det här problemet har funnits i ALLA tider. Ungdomar kommer att stöta på idoler med osunda ideal. Det är en förälders uppgift att lära barn om livet. Ta ett snack med ungen. Herregud, föräldrar vill verkligen lägga över exakt allt ansvar på andra.

                  Är du på riktigt?

                    Man måste faktiskt gå in i föräldraskapet med den inställningen. Det kommer INTE hända att alla plötsligt får sunda ideal och rekorderliga förebilder. Som förälder får man göra det man kan. Såklart att man kan kritisera, t.ex. det där konstiga youtubekontot som lades ner nyligen, tillsammans kan man påverka. Men problemet kommer inte försvinna och man gör mest nytta som förälder på hemmaplan.

              Hon visar upp otroliga mängder mat med högt energiinnehåll. Pasta, ost, efterrätter, bröd, snacks. Jag som är 33 och vet att det är omöjligt att hon äter det där (utan att spy) lika ofta som hon visar upp det tänker ändå tanken att ”vad är det för fel på mig som inte kan äta sådär utan att bli tjock?”.

              Det är en helt skev bild som pumpas ut.

                Enig. Detta är så dumt att folk fortsätter att försvara. En tjej med uttalad ätstörning, som samtidigt
                visar upp sådan mängd mat (!). 1 + 1. Jag tycker Bianca är helt o t r o l i g. Men en paus från rampljuset och fokus på sig själv tror jag skulle vara hennes absolut bästa medicin. För en förebild, på andra plan, är hon ju.

            Jag äter stora portioner och småäter konstant. Trots detta ”onormala enligt er” beteende så är jag smal! (Absolut att Bianca har en ätstörning i detta fall) men sluta hitta fel i allt. Oavsett vad hon gör eller visar så hittar ni fel. Himlen är för blå och gräset är för grönt. Missnöjda och missunnsamma är ni.

              Skarp analys där.

          Jag blir på riktigt mörkrädd över ditt oförstånd och hoppas att du är väldigt ung och att det är brist på erfarenhet och insikt som lyser igenom.
          Vi är sociala varelser och lever i ett sammanhang. Vi tittar på vad ledare och opinionsbildare gör och letar även efter sociala koder för att passa in och visa att vi tillhör. Bianca och Tanby Klara är några av dessa opinionsbildare och det är till dessa unga flickor går till för att lära sig hur man passar in. Vad föräldrar säger har noll och ingen påverkan för hela tonårsperioden handlar om att bryta sig loss och skapa sin egen identitet och plats i flocken.

            Att jag gärna ser skarpare resonemang och tankegångar gör mig inte oförståndig. Hur är det ens möjligt att som tonårsmamma formulera ett sådant trött mail med samma halvfärdiga upprepningar vi hört sedan internets uppkomst? Och att sedan maila det till en skvallerblogg?

            Det som gör MIG mörkrädd är att vissa finner mailet bra och intressant? VA?

              Du kritiserar ett email för du saknar en skarpare vaddå; analys, postulerande, metod? Det är ett email från en mamma som reflekterar över dotterns förebilder. Detta är en blogg där merparten tycker och ger uttryck för sina funderingar.

              Du har uppenbarligen inte varit tonårsmamma. Man kan prata hur mycket som helst med en tonåring men de skiter i det mesta föräldrarna säger. Det är så de funkar. De tar intryck av andra och tror helt ärligt de har koll på allt.
              Om en tonåring inte gör så är det något osunt som pågår från föräldrarna. Så jo det är viktig sak mamman lyfter.

              Tack till dig kloka mamman! ❤️

                Så glad att mammor engagerar sig. Och om det alltid inte är ”rätt sätt”, vadårå? Att bara försöka förstå, ha koll och inblick i världen ens tonårsdotter befinner sig i – Det är ju så det ska vara. Det behövs, och tonårsdottern kanske inte inser det nu, men när hon själv får barn… 🙂 Då vet hon.

                håller man inte med dig då kan man omöjligt ha barn själv?!

                  Alt. är en tonåring :))))

              Men verkligen. Och lite eget ansvar får man väl ändå ta för sina tonåringar. Fine att Klara har grovt språk men att uppröras av att Bianca visar mat i sina vloggar är väl ändå att överdriva. Att sen skriva ett mejl till bloggbevakning om det är ju sanslöst. Snacka med din tonåring istället, det är ditt ansvar som förälder!

                Man kan väl göra båda? Snacka med sitt barn och skriva till en blogg som ägnar sig åt just sådant.

                  Och vad kommer det här mailet leda till? Ledtråd: ingenting förutom att Biancas ätstörning ältas ännu ett varv på en skvallerblogg.

                    Aha så det är där skon klämmer. Men alla tusentals unga tjejer som har henne som föredöme som riskerar att fastna i osunda kroppsideal och i värsta fall psykisk ohälsa dem kan man offra?

                      Jag har inte sagt att det är okej att offra unga. Jag tror bara inte att det här mailet kommer att göra någon skillnad. Viktigaste är att prata med sina barn och bygga en trygg grund.

                      Men ja, vad tror du själv att det här mailet kommer ha för konkret påverkan på hela ätstörningsproblematiken?

                      09.08 – ett email gör ingen skillnad men det visar att det behövs en debatt och en motvikt till den likriktning som idag domineras av influensers med skeva kroppsideal. Unga tjejer överöses av bilder på smink, mat, alkohol, skönhetsprodukter och fast fashion. Budskapet är enkelt vill du tillhöra ska du gilla detta och se ut så här. Att tro att föräldrar kan påverka hur förnuftiga och trovärdiga resonemangen än är är bara naivt. Om stora bloggar som denna ger alla som efterlyser en motvikt till det ständiga matandet av snäva stereotyper och likriktning och ger dem en röst då har man skapat en debatt kanske till och med en dialog som kan förebygga. Psykiatrin har konstaterat att psykisk ohälsa bland unga ökar. Det är ett reellt problem. Ännu har det gått för kort tid för att fastställa ett orsakssamband mellan psykisk ohälsa och sociala media. Är övertygad om att det kommer. Sedan undrar jag varför ska bara ett litet fåtal av nians balla tjejer ha en röst på sociala media. Ska inte alla tråkig mammor ha samma möjlighet? Tycker det är fantastiskt att Camilla delar med sig av sin plattform till en anonym mamma.

                      Den här debatten är inte ny. Den har bara flyttats från magasin och teve till sociala medier. Men visst, skriv brev och hoppas på förändring. Själv fokuserar jag på att skapa en grund för mina barn att stå emot idealen i stället för att hoppas på att idealen ska skrotas.

                      10.02 – Kan man inte göra både och?

                Jag förstår inte varför du blir så upprörd över att en anonym mamma skriver ett brev till en blogg som når ut till en bred grupp? Vad är det som stör dig?

                  Jag undrar också varför en del här blev så oerhört störda?!

              Nu vet jag inte vilken av alla Anonym du är men du får gärna redovisa dina egna skarpa analyser och tankegångar på denna blogg, för till detta kommentarsfält har du inte tillfört särskilt mycket av värde.

            När man är ung har man inte utvecklat sitt konsekvenstänkande och förstår inte varför det är så viktigt att detta uppmärksammas. Bra att man pratar om allt detta.

          Amen!!

            Till anonym 0614, svaret hamnade fel..

        Säga vad man vill om influencers ansvar men i slutändan är det förälderns ansvar att se till att deras barn inte ser saker de inte kan hantera (triggande, sexuellt etc). Förbjudet att säga men TA ANSVAR MORSAN!

          Men är det inte precis det den här mamman gör, tar ansvar. Vet vi exakt om/hur mycket hon pratat med barnet? Nej. Hon kanske ÄVEN vänder sig till en bred blogg för att uppmärksamma problemet och lufta sina undringar. Vad är felet, Anonym? Du som skriver: TA ANSVAR MORSAN!

            Som jag läser mailet så låter hon dottern titta på Bianca och hennes snackslådor, samt lyssna på snacket om k*kar etc. Det står inget om hur gammal dottern är och visst, i högre tonåren, kanske det här är ämnen som dottern kan ta in och parera med hjälp av mammans kompletterande samtal (vilket hon inte nämner något om så jag förutsatte inte att de förekom). I lägre tonåren är det dock direkt olämpligt att låta barn se den här typen av innehåll (hur ofta fick min generation höra från vuxenvärlden tex att det inte va coolt att röka? Och vad gjorde vi – rökte). Hjärnan är inte tillräckligt utvecklad för att kritiskt kunna analysera det den ser och ju tidigare vi får till oss information, desto mer präglar det våra normer.

            Att mamman lyfter det här till en större fråga är ju fint och omtänksamt men det avskrivet inte hennes eget ansvar. Jag läser kanske mailet fel men tyckte mig inte se någon självrannsakan om hon gör rätt som låter sitt barn se det här materialet. Mycket bör ändras på strukturell nivå men när det kommer till ens barn så är Gräv där du står bästa devisen.

              Var i texten tycker du att mamman avskriver sig sitt ansvar? Jag tycker tvärt om att hon tydligt skriver att hon 1) har koll på vad dottern konsumerar på yt, 2) vilka budskap de influensers som hon följer har. Hennes brev handlar inte om att/hur hon ska nå fram till sin dotter utan är en allmän fundering kring dessa två influensers budskap som är 1) sex, kukar jag knullar så mycket att jag blir öm och 2) jag har ett närmast maniskt behov av att lägga upp all mat som står på bordet 24/7 och jag lider av ätstörning. Brevet handlar om vilka budskap dessa tjejer skickar ut. Budskapet är grunden för all kommunikation och just tonårsflickor är extra känsliga för budskap som handlar om hur de ska vara/se ut för att passa in.
              Sedan är även just gruppen tonårstjejer selektivt stendöva när det kommer till alla budskap från föräldrar och särskilt från ens egen mamma. Däremot kan andra vuxna nå fram och därför behöver debatten stärkas. Självklart har man som förälder ett ansvar och i det ansvaret ligger även att ta hjälp från andra när man inte själv når fram.

      Tycker det är jättebra.
      Vi måste sluta ha skygglappar på oss och börja dennas våra barn tittar på och hur det låter.
      Tror nog att de flesta föräldrar inte har susning om vad deras tweenies tittar på.

      Språket är förfärligt!
      Och ätstörningsproblematiken ska tas på allvar. Så många som får problem och de konsekvenser de kan får för våra barn/ ungdomar kan vara enorma och i värsta fall livslånga. På så sätt är det farligt med Bianca som ideal. Minns Twiggy och den effekten på sin tid.

        * se vad

      Håller helt med mamma!
      Speciellt det där med sex, sex skall inte göra ont och man skall inte ha ont efteråt. Helt fel att försöka normalisera detta!

      Det är en sorglig utveckling om unga kvinnor tror att de måste ställa upp på sånt som inte känns bra!

        ”öm” är inte samma sak som att ha ont.

        Jag kan också bli öm efteråt om jag ligger för många gånger med min pojkvän på kort tid. Helt normalt. Och självklart är det inte själva sexet som gör ont.

    Visst normaliseras sexprat nes i åldrarna och personer med ätstörningar brukar ju omge sig med mat för att liksom lägga en dimridå över deras problematik. Ser man hos Sandra Beijer också. Bra att ha snack om detta med sina tonårstjejer.

      De flesta människor brukar väl ”omge sig med mat” oavsett ätstörning eller ej.

        Jag omger mig inte med mat på det viset alls men ok vi pratade dock om de som är väldigt smala och som har uttryckt att de har en ätstörning.

          Du kanske inte själv märker hur stor del mat är av livet eftersom du inte är bloggare/influencer? Om jag skulle fota varenda matlagning och restaurangbesök så skulle det nog se ut som Sandra Beijers matfoton. Och jag har ingen ätstörning.

            Ok? Men nu har ju Sandra Beijer en ätstörning i bagaget, är väldigt smal och fotar mat väldigt ofta. Hon har dessutom försvarat att ätstörda används som modeller. Vi pratar om det fenomenet, inte att vanlisar äter på restaurang.

              Tror du missar poängen. Man behöver inte vara ätstörd för att ha Sandras matvanor eftersom de ser tämligen normala ut. Men du tycker alltså inte att Sandra ska lägga upp foton på mat pga hennes tidigare (?) ätstörning?

              Blir det inte märkligare att helt utesluta den delen av hennes liv? Särskilt när restaurangbesök är en stor del av hennes liv?

                Jag har inte påstått att man måste ha en ätstörning för det. Jag sa att hon är en som har gått ut med att hon har en ätstörning i bagaget och att hon uppvisar de egenskaper man brukar se hos ätstörda.

                  Och jag bemötte med att hävda att Sandras ”egenskaper man brukar se hos ätstörda” är egenskaper du även ser hos icke-ätstörda.

                  Exakt vilka egenskaper syftar du på? Som endast ätstörda har?

                    ?‍♀️

                      ? Du skrev att Sandra uppvisar ätstörda egenskaper – vilka?

                    Jag skrev aldrig ”endast”. Jag beskrev ett mönster av olika saker som är typiska för ätstörda. Att uttalat ätstörda individer med dessa mönsterbeteenden influerar unga, är temat.

                      Återigen – kan du specificera vilka ätstörda beteenden Sandra uppvisar som influerar unga?

                      Eller så skrollar du upp och läser igenom igen?

                      Du skrev att Sandra ”omger sig med mat”. Så det är alltså ett ätstört beteende att lägga upp foton på mat, eller vad menar du egentligen?

              Men snälla.. Sandra är väl inte ”väldigt smal”?? Visst, hon är slank, men ser ytterst välmående ut och fin ut. Menar absolut inte att kommentera något negativt om hennes kropp.

                Ok. Men vad tycker du om att hon försvarar användandet av ätstörda som modeller?

                  Fast det gjorde hon ju inte. Hon skrev:

                  ”Men det här är inte så enkelt. För Bianca är inte en modell. Hennes ätstörning är inte anledningen till att hon frontar Gina Tricots kampanj.

                  Eller på ett sätt är den kanske det, eftersom hon är den enda i hela Sverige – av alla dussintals ätstörda kändisar – som faktiskt är öppen med sin ätstörning. Som problematiserar den, som försöker stötta andra som har den och som är så pass stark att hon kan säga att hon inte är frisk.

                  Jag tycker inte heller att företag ska ha ätstörda modeller, men titta upp, exakt alla företag har ätstörda modeller. Och Bianca ska inte behöva ta den stora smällen bara för att hon är transparent.”

              Vad är det ni vill egentligen? Att folk som någonsin haft en ätstörning inte beblandar sig med mat för det triggar era fantasier? Haha, så dumt.

                Det är väl att de i rollen som influenser uppvisar ett beteende som är ohälsosamt?

                  Beteendet att lägga upp foton på mat? Eller vad menar du att Sandra gör?

                    En komplicerad relation till mat och sitt utseende förmedlas där man å ena sidan uppvisar mycket mat men å andra sidan uppvisar stress över vikten, som oftast är helt normal för andra men inte för den ätstörda själv.

                Folk får väl lägga ut bilderna på vilken mat de vill, inget olagligt med det. Men ett stort fokus på mat KAN vara ett resultat av ätstörning, det är inte ovanligt att personer med ätstörning blir fixerade av matlagning, recept, bakning osv utan att själva äta/göra sig av med det. Så ja, att omge sig med mat kan absolut vara ety tecken på att något inte är rätt, även om såklart personer utan ätstörning också äter, lagar mat och så.

                Men kan vi göra något åt att personer med ätstörning lägger ut en massa bilder på mat och snacks? Naturligtvis inte. Viktigt att prata om det med tonåringar såklart. Men tyvärr kommer det ju såklart normaliseras om kända, snygga och framgångsrika personer käkar massor och kräks, bara ett konstaterande utan att kritisera den sjuka personen.

              oj, var har sandra försvarat att ätstörda används som modeller?

                Hon har inte det, de har inte läsförståelse bara.

                  M- Det är du som ständigt uppvisar din dåliga förståelse.

                Hon försvarade att Gina tricot använde ätstörda Bianca Ingrosso som modell. Trots att företaget tidigare sagt att de kommer upphöra med att anställa ätstörda i sina annonser.

        Nej inte precis Mat äter jag när jag är hungrig och är inte ett ämne hela dagen och varje gång jag lägger ut nåt på nätet.

    Tipsar om att följa SampeV2 trevligt för både ungdomar och vuxna. Så mysigt häng snälla killar i både vardag och ute på äventyr. Med vänlig hälsning, tant på 49.

      ”snälla killar”, hmmm. Tipset mottaget iallafall ….

    Den vokabulären som mamma beskriver att Tan by Klara har är ju bara osmaklig. Åtminstone om det inte uttalas i ett privat rum mellan vänner utan helt öppet på internet. Är tröttsamt med denna provokativa jargong.

      Ja, håller med! Hon brukade dyka upp i mina flöden och jag fick panik av hur hon beter sig o pratar. Tur att det finns en ”inte intresserad” knapp på youtube som gör att hon inte dyker upp längre ? tips till alla er som stör er!

      Avskyr den jargongen även med vänner! Fine om den är ömsesidig, nog har även jag haft vänner där vi kunnat prata om nästan allt. Men jag har en kompis nu som inte har något filter. Jag kan på riktigt få ett långt sms en söndagsmorgon där hon berättar om nattens ons. Hur kuken var böjd åt ena hållet etc. Det värsta är att hon tror att hon är så skön som berättar det, men det finns noll känsla för vad andra tycker om att höra dessa detaljer (och skulle en annan vara lika detaljerad hade hon inte lyssnat?).

    Jag tänker att man förstår att all mat som lägga upp på insta inte äts av Bianca/influencern. Man fotar ju gärna så att man ser allas mat. Och ingen äter väl en hel snackslåda?

    En fråga är att inte trigga folk som redan är ätstörda, vilket verkar helt omöjligt enligt detta kommentarsfältet där så många blir triggade av allt, men en annan sak är att förebygga utvecklingen ätatörningar hos yngre som är friska. Hur gör man det bäst? Att inte fota mat känns inte som rätt väg, då mat är en normal del av vardagen. Däremot att inte fokusera på smal kropp hela tiden? Vad tänker ni?

      Jag började söka upp lite forskningsartiklar på ämnet och något intressant jag hittade var att ett av de mest effektiva sätten att behandla bulimi verkar att vara en nyttig lågkaloridiet. Alltså verkar det som det att hjälpa folk att hålla en låg och hälsosam vikt på ett bättre sätt hjälper att hålla ätstörningen i schack. Det känns faktiskt logiskt?

      En review visade också att program som fick individen själv att argumentera mot skeva skönhetsideal och kritisera smalnormen, och att kroppsacceptansprogram var mer effektiva än psykoanalytiska program.

      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2938770/

        Detta borde ju stödja upp under det CamCam gör, lägga fokus på skeva kroppsideal och föra argumentation mot.

        Alltid varit kritisk till ”sluta fokusera på kropp!”. Alltså det är så många personer som inte gör mycket annat än att fokusera på kropp, och då hjälper det tydligen för dom att idealen problematiseras. Så ni som klagar på Camilla för detta, vad tänker ni om det?

          Bulimi botas absolut INTE med en lågkalori kost. En person som lider av bulimi behöver näring då kroppen är i svält (trots de behöver man inte vara smal som en pinne, svält är ej detsamma). Man behöver äta kontinuerligt och varierad kost, tre huvudmål och två till tre mellanmål. Allt för att inte bli superduper hungrig och hetsäta.
          Summan av detta är att Bianca med största sannolikhet inte behöver äta lågkalori kost (lol) för att bli frisk från bulimi. Detta skulle sannolikt bara göra saken värre, pga fortsättning av svält och undernäring = hetsätning.

      Konstig värld vi lever i när man hela tiden ska visa upp mat. Att man äter Tuggar och smackar. Bilder på mat. Matprogram i tvn. Matlagning av alla de tusentals proffs och inte så stora proffs överallt och hela tiden. Är det konstigt att vi får störningar?

        Tänker lite samma. Växte upp före smartphones och digitalt fotoformat. På den gamla goda tiden när man lämnade in film på framkallning hos fotohandlaren. Hade mamma ägnat hela rullens 36 bilder till att fota mat hade all personal undrat vad det är för vrickad människa som bara fotar maten från semestern. Kan minnas någon enstaka matbild och då var det fråga om en viltbuffé i Sydafrika. Den middagen förärades med en bild. Eller någon bild på insekter från någon matmarknad i Thailand.

    Jag tycker det är trist att språket är grovt och för mig spelar det ingen roll om det är en kille eller tjej. Det är lika illa oavsett.

    Snark, vilket ointressant mejl.

    Mamman borde kanske ta ett snack med sitt barn hellre än att sitta och skriva konstiga mail till en blogg.

      Ehh ?
      Den här mamman har KOLL på vilka hennes dotter följer och t om lagt tid på att titta på (flera? ) Youtubes video för att verkligen få en bild av vad dottern ser på ! Wow ! Ärligt…hur många av oss tonårsföräldrar gör samma? Nu har jag iofs tonårgrabbar som till största del (enbart?)har fotboll som intresse så är ”fri” ifrån att genomlida massa ,enligt mig meningslösa youtubes-videos ! Däremot dyker det upp ”skandaler” kring deras fotbollspelande förebilder ..och där och då får man prata kring detta.
      Helt övertygad att hon har samtal med sin tonåring …
      Snacka om engagerad mamma !

      Och JA jag tycker att det är bra att hon mailar till denna stora plattform och att Camilla lyfter det ! Vi som ”vuxna” bör prata om sånt här ! När barnen kommer in i tonåren är vi som föräldrar inte deras största förebilder längre ..de söker andra att apaefter …och influnsers ligger nära till hands nu 2022.
      Hur anser ni att man som tonårsföräldrar på ett fungerande sätt ska möta detta ..genom förbud ( tänk tonårshjärna nu ) att se på tex ovannämnda ?!
      Anser ni att dessa förebilder är helt fria från ansvar vad de förmedlar ?
      Ehm.. jajjemen..jag har definitivt tappat tråden här nu !!

        Jag tror inte ens att det här är en tonårsmamma utan någon som vill skapa drev bara. Alltså va?! Om någon har ett olämpligt språk och ens barn tittar på det. Vad gör man?! Mailar Camilla??

          Tänk det tror inte jag men låt oss leka denna lek. Av din kommentar att döma tror jag att du är en lättkränkt liten influenser wannabe som drömmer om att vara nästa Bianca eller whoever. Helt fel eller hur…?

            Ja helt fel. Skulle absolut inte vilja byta liv med varken Bianca eller någon annan influencer. Verkar vara en riktig mardröm tycker jag. Jag uppskattar annat i mitt liv än yta, utseende och märkesprylar. Det har jag också lärt mina nu vuxna barn.

              Det är bara att gratulera att du har lärt dina barn dina egna i dina ögon sunda värderingar. Jag har också barn som nu är vuxna som hittat sin plats och trivs. Men det är inte självklart att man når fram bara för att man är engagerad och kommunicerar med sina barn och försöker lära dem rätt och fel. För man ska ha klart för sig att det man överför är just sina värderingar och det är inte säkert att ens barn delar dem rakt av.

                Man ska nog inte överskatta sin roll som förälder. Barnet har ju andra sammanhang också som påverkar mer och mer ju äldre de blir och att man gör sig fri från sina föräldrar är ju bara sunt. Låter faktiskt mer konstigt att föräldrar lär, liksom predikar för barnen om vad som är ”rätt” och barnen följer efter. Menar inte att det är lönlöst att ha en dialog om såna här saker och såklart att vara en närvarande och trygg person som tar ansvar.

                  Det var det som jag försökte komma fram till att föräldrar ofta vill föra vidare sina egna värderingar vilket inte alltid flyger. Min föräldrafilosofi är enkel, ens roll är att ge sina barn tryggheten och utrymmet att själva hitta sin identitet. Inte detaljstyra vad man själv tycker är rätt eller fel.

        Visste inte att man fick en eloge p.g.a. det faktiskt. Jag gör samma sak, jag har koll på vad vår tonårsdotter tittar på och det är definitivt inte Tanby eller Bianca. Varför? För att hon tillhör kategorin av ungdomar som inte är fullständigt genom ytlig. Som mamma skulle jag i första hand prata med tonåringen. Varför tittar hon ens på dessa kanaler? Båda influenserna är ju vuxna och därtill inte precis i ”vanliga människor”-kategorin. Gissningsvis, är det p.g.a. utseende och den livsstil de förmedlar. Tycker väl att det säger en del vad tonåringen i sådana fall prioriterar. Och jo, jag vet att detta är vanligt, jag tycker bara att det är helt galet att lägga ansvaret på kanalerna vilka förmodligen, i första hand inte vill rikta sig till unga vuxna/barn. Hjälp tonåringen att söka upp bättre innehåll, något med substans som inte inbegriper personer som uppenbart har en del problem med sig själva. Det är mitt råd. Och ja, just det. Jag skulle som sagt, prata med min dotter – vad jag absolut INTE skulle göra är att skriva till en skvallerblogg. Det är bara skit konstigt.

      Varför tycker du mailet är konstigt? Det är väl jättebra att det hon skriver tas upp till diskussion.

    Mamman låter helt väck liksom hälften av kommentatorerna. ”Otroligt triggade med matlådor” ”då man vet” ”hon spyr upp allt.” Lämna internet, det är du mamman som är problemet, inte matlådan.

      Exakt hur kan alla inte se hur korkad mamman verkar?

        Varför tycker du hon är korkad? Hon gillar bara inte det hon ser.

          För att hon låter hennes dotter se på videos med grovt språk, och tror att lösningen på problemet är att maila en skvallerblogg? Vad tror hon Bloggbevakning ska göra? Starta ett drev som får Klara att sluta svära? Säg till dottern på skarpen istället.

          Och om hon vill skapa en debatt så är ju mailet helt värdelöst. Det har diskuterats i 20 år att internet inte är för barn.

            Men några av flunsorna livnär sig ju på barn genom produkter och So Me. Har de inget ansvar menar du?

              Men Tanby och Bianca gör väl inte det? Att barn följer dem och bidrar till hur de kan livnära sig, absolut. Men deras målgrupp är ju knappast barn eller att de använder sig av sina egna barn för att skapa innehåll.

            Haha alltså tonårstjej kan ju vara allt från 13 till 19 så inte rimligt att mamman inte ska ”låta” tjejen kolla på se här grejerna. Och med retoriken att låta bli så skulle vi ju aldrig behöva kritisera något online eftersom alla helt enkelt kan låta bli att kolla. Sen att mailet kanske inte var helt genomtänkt eller ger något förslag på förbättring, det kan jag hålla med om.

        07:45 – nej mamman är inte ett dugg korkad. Du däremot…blev tydligen triggad av emailet. Och jag undrar vad det är som triggar dig?

          Att det känns meningslöst att skriva ett email som detta till en skvallerblogg istället för att ta tag i sitt ansvar som förälder, kanske?

            Tack för svar. Så det som triggar är att som mamma lägga över sitt föräldraansvar på någon annan, i detta fallet en skvallerblogg? Ja det kan jag förstå att det är provocerande. Men så läser jag inte mammans mail. Jag läser att mamman kollar vad dottern konsumerar. Just genom att hon gör det har hon själv kommit till insikt i vad två influensers som dottern tittar på har för budskap. Mamman försöker förhålla sig till budskapet och undrar hur andra uppfattar de två influensers och deras budskap. Hon frågar inte om hon borde förbjuda dottern att följa eller hur hon ska bete sig.
            En anledning till att jag började läsa denna blogg var att bilda mig en uppfattning om just sociala media och vilka människor som använder kanalerna och hur. Anledningen var att kunna hänga med när dottern och hennes kompisar diskuterade influensers. Jag har inte själv skrivit några brev men tagit reda på vad andra tycker genom kommentarsfältet.

    Blir så otroligt trött om hur folk pratar om bullemi och just kompensera med att kräkas man behöver inte kräkas efter varje måltid man kan äta utan att kräkas en bulimiker kan kräkas fåtal gånger i veckan och ändå vara bulimiker.

    Börja följ vettiga personer istället. Kan ni inte tipsa här under. Jag har två jag kan bidra med Molly Burke, Sophia Bush.

      Finns miljarder vettiga konton. Lyft blicken från influencers och följ det du är intresserad av. Folk som målar, stickar, rider, spelar handboll, bor i van, syr kläder, whatever. Fyll flödet med dina intressen. Det är mitt tips.

    Märklig reflektion.

    Att visa att man äter ?‍♀️
    Förstår inte alls hur hon tänker där.
    Hon måste ju inse att hon inte kan styra alla andra människor, hur mycket hon vill.

    Det hon kan göra är att genom förtroende (!) få större insyn och inflytande i sin dotters användning av olika medier.

    Roligt att folk blir upprörda och skriver ”lämna internet” så fort någon kritiserar det som blivit vardagsmat. Ungefär som när någon vågar säga ifrån och stå upp för sig själv/andra och då genast är en “Karen”.

    Eller så är man FÖRÄLDER och fostrar själv sina barn och ger dom den kompass man anser att de behöver i livet..

    Exakt såhär ser jag det också när jag ser Biancas matbilder, ”jaha och det spydde hon upp sen”

      Då tror jag nog inte att du vet vad det innebär att leva med bulemi. Det är verkligen inte så att man spyr efter varje måltid. Man kan även ha långa perioder utan att man spyr alls.

    Men vilken märklig mamma. Jag trodde verkligen vi kommit längre att faktiskt tillåta kvinnor prata ligga! Att tillåta det. Även märkligt att skriva till dig som att du var någon allsmäktig som sitter inne med svar. Jag skulle skämmas om jag var denna mamma. Skämmas!

      Haha men så jäkla märkligt var det väl ändå inte. Lät väldigt typiskt ”mamma” om brevet. Sedan är det skillnad på att inte låta någon ligga och att slippa höra om det i smaskiga detaljer.
      Varför blev du så triggad?

      Ja vad är det som triggar dig? Om du inte förstod det så var det inte ämnet sex och sexualitet som mamman reagerade på utan själva språkbruket som är grovt. Vilken tur att du då inte är denna mamma. Dock tycker jag synd om dig för du verkar skämmas över väldigt märkliga saker.

    En fråga som inte hör till detta
    Har en person i min närhet jag inte orkar med just nu. Så för att komma undan ska jag 1 hålla mig undan 2 säga att jag är utomlands ett tag .
    ( blir lugnare på kontakt fronten då)
    Min fråga är dock , kan den här personen genom eventuellt sms , om hen skriver och jag svarar kort . Se om smsen är skrivna i Sverige eller utomlands?
    Är ni med mig ? Vill inte bli konfronterad med lögnen .
    Låter kanske dumt . Men jag har ingen annan att fråga .
    Tusen tack !

      Öppet spår börjar kl 20!

        Vad spelar det för roll? Hon ville veta idag. Du kunde ju bara låtit bli svara om det var så störande för dig.

      Nej det syns inte på ett sms om du var utomlands när du skickade det.

      Nej det syns inte. Men googla vädret om du får några frågor om det ?

        Haha ja det om vädret var ett jäkligt bra tips.

      Jag hade nog helt enkelt sagt att jag har en del privata grejjer som gor att jag inte riktigt orkar umgas eller halla kontakten for tillfallet och bett om forstaelse for det. Valjer du att ljuga kan det ju uppdagas om du rakar glomma bort detaljer eller om ni har nagon gemensam bekant som rakar avsloja dig och da kan du sara den har personen utan att det egentligen var meningen.

    Plot twist: Det är Camilla som skrivit mejlet.

      Plot twist2: Det är Bianca och Sandra som svarar upprört.

        Plot twist3: Anonym 08:46 är Camilla

          Då är Camilla en stor författartalang eller så är dina läs-och skrivkunskaper i sin linda, läs 3e klass. Menar inte att Camilla skriver dåligt utan att det stilmässigt är en stor variation på alla anonyma som är positiva till mammans email. Däremot kan plot twist 2 mycket väl stämma. Det är samma torftiga språk och klena resonemang. Nu tror jag inte det är de omnämnda damerna men väl deras följarsvans.

            Definitivt deras följarsvans som är här och försvarar. Torftigt språk och enkla förståelseförmågor.

    Barn och ungdomar ok ja vi vuxna också iofs kommer ju alltid dras till det vi tycker är spännande. Nu finns allt online, före var det kanske tjejtidningar, folk hittade någon gammal p-blaska, letade bantningstips i damtidningar, kolla TV sent osv. Det går inte att ta ifrån själva mediet. Det ÄR intressant och om någon profiterar på det så är det inget nytt. Klart man kan kritisera men det ”olämpliga” kommer inte försvinna, det har det aldrig gjort. Får försöka skapa en tålig generation som själva kan kritisera och välja bort.

      Ja alla dessa bantningstips i Veckorevyn, expressen, tips hur du blir smal! Eller gå ner 5kg lagom till midsommar osv osv….

    Om hon med ungdom menar typ 11-12 så fattar jag lite, men att ”kontrollera” vad ens ungdom på 14+ kollar på på internet är ju bara sjuk. Dessutom att tro att klara och Biancas content är farligt…. Får lite vibbar av en mamma som vägrar inse att ungdomen börjar bli sin egna person och hålla den från att sex ens existerar. Känns så obehagligt

      Fast du är ju riktigt naiv om du tror det. Tjejer i 8-9 årsåldern har Bianca som sin idol. Den andra kan jag inte uttala mig om men småtjejer har full koll på influencers.

      Du har förmodligen inga barn i den målgruppen. Då hade inte du tyckt det var obehagligt. Utan viktigt att vi pratar om.

        Det var ju det jag skrev, att det beror på vad hon som skrivit brevet menar med ”tonåring”. Håller med om det är yngre tonåren, men är det 14 och uppåt ska man kunna börja bryta sig fri och titta och googla saker utan att tänka att ens mamma följer varje steg. Ens sexuella uppvaknande är ens eget och inte ens förälders

    Jag tycker att sociala medier har ansvar för vad de tillåter på sina plattformar. Det finns massor med utmanande grejer, sexuellt, folk som vill ta livet av sig, ätstörda som ser ut som skelett osv osv osv suicid och ätstörning VET man smittar av sig! Jag tror tyvärr det är kört att bli av med detta. Man anmäler men inget händer.
    Och jag tycker också det är obehagligt med den här shoppingkulten som just BI eldar på. Hon säljer sina saker för runt tusenlappen men mest av allt ser man Chanelväskor och en klockor från Cartier för nära 300000kr. Vill Cartier och Chanel synas i dessa sammanhang? De ger ju glans åt bilouterier…. Man undrar ju lite vad hon gör reklam för. Ungdomarna köper ett guldöverdraget kristallarmband för 850kr …och nu talkshow…herregud. Mina barn får inte följa men tyvärr kommer man ju inte undan reklamen, hon syns utmed vägarna också….och sen klagar hon att hon inte får vara ifred och måste hålla sig till sina påskrivna kontrakt….världen är rubbad.

      Ska hon bli portad från Chanel och Cartier eftersom de inte vill synas med B? Haha du förstår väl själv att hon handlar där för egna pengar och inte är sponsrad av dessa varumärken, hon får väl shoppa hur mycket hon vill där?

    Nej jag tycker inte att en influencer som har yngre följare ska prata sex. Och ligga.
    Men absolut att det ses mer med blida ögon än om det var en kille.

      Eller så får föräldrarna till de yngre se till att deras barn kollar på sånt som är lämpligt. HUR ska en influencer kunna anpassa sig efter alla som kan nås av deras innehåll? Lite ansvar får väl ändå ligga på föräldrarna.

    Jag förstår mamman, men samtidigt tänker jag att Bianca inte menar att trigga. Tro mig, jag vet hur det är att bli triggad – jag led av anorexi i nästan 10 år men är frisk nu. Det är SÅ vanligt att man blir mer eller mindre besatt av mat när man är ätstörd och hon gör det förmodligen helt omedvetet och skapar en falsk trygghet i att hon är så skönt och avslappnad runt mat, när hon i själva verket troligtvis tänker på mat och måltider 24/7 som något jobbigt. Jag vet att jag däremot reagerade starkt i Whalgrens värld när de åt på Emilios restaurang i Palma och hon nästintill hetsåt hela sittningen. Då vet jag att jag tänkte ”well, det där kommer ändå snart inte vara kvar i henne system”. Så visst har man ändå på något sätt ett ansvar i hur man porträtterar sitt förhållande till mat när man gått ut öppet med att man lider av en ätstörning.

    Men, å andra sidan: Bianca hade säkert korsfästs digitalt om hon INTE visat att hon åt också – då skulle DET skicka dåliga signaler. Folk behöver ärligt talat backa lite nu. Hon kan inte bära allt ansvar och vara ansiktet utåt för ätstörningar i Sverige. Däremot tycker jag att man gjort helt rätt i att kritisera Gina Tricot, så jag är verkligen kluven.

    Inget fel med liggsnack.

    Förstår dock att det är en främmande tanke för föräldrar att deras barn växer upp. Och tjejer har förlorat mer på en tonårsgraviditet genom historien därav all hyschhysch och prydlighet.

    Klok mamma. Klok mamma som har koll, och vill ha koll. Fler föräldrar behöver vara mer uppmärksamma kring vad som pågår på sociala medier, vad barnen får till sig. Både vad gäller personerna som namnges i mailet, men er finns många fler..

    Valerie & Nina pratar om ätstörning i sitt senaste poddavsnitt.

    är själv sjuk i anorexi och kan bli otroligt provocerad av orden ”du spyr säkert upp det efteråt”. Det blir liksom som att man aldrig får en chans att visa att man vill bli frisk, utan alla tar givet att man kompenserar för allt man äter.

    Tänker att om det är jobbigt för mig, vad är det inte då för offentliga personer som Bianca? Jag kan ofta känna att människor förväntar sig att jag ska bete mig som en anorektiker och därför kan jag många gånger välja att göra det som ”förväntas” av mig som sjuk. Känner inte Bianca, men kan förstå om hon känner något liknande

      Ja synd om Bianca. Men det är mer synd om tusentals unga tjejer som blir influerade av henne.

        Var inte ens så jag menade, men eftersom du tar saker för givet, menar du att det är okej att ta för givet att hon spyr upp allt hon äter?

    Jag förstår att föräldrar BÖR ha koll på vad ungdomar gör på nätet, men hur går det till i praktiken? Föräldrar som hävdar att de har den kollen, jag fattar inte hur de gör? Visst kan man ha en bra relation och prata om vilka man följer, men de flesta idag skrollar väl tex TikTok och där kan ju vad som helst komma upp och man har ingen aning om hur flödet ser ut för någon annan. Om nån skulle fråga mig vilka jag sett på sociala media är det ju inte som att jag skulle kunna skriva en lista…

      Vi har en funktion på våran mobil som gör att vi kan se all aktivitet på våran dotters mobil. Hon måste lägga mobilen i vårt rum efter ett visst klockslag och alla skärmar i huset har pg-settings.

        Så att ni ser precis vilka sidor hon besöker, även vilka konton på sociala medier?
        Hur långt upp i ålder känns det ok att göra så? Gissar att en 14-åring skulle känna sig för övervakad..
        (Är nyfiken bara på hur man gör, ingen värdering)

    Anser att både Klara och Bianca inte har någon klass. De vräker ur sig allt möjligt vulgärt. Säger lite korkade saker och gapskrattar åt sig själva.
    Förstår inte varför ens sexliv ska normaliseras och delas med allt och alla… osmakligt och billigt bara. Samhället är nog sexualiserat.

    Hej på er, vill bara säga att barn är inte dumma i huvudet, så bara för dom ser ensak på sociala medier så blir dom inte som dessa personer…dom är egna små personligheter. Absolut så kan dom bli inspirerade eller ta efter.. men allt handlar ju om hur man pratar med sina barn. Jag har en 9 åring och vi har pratat lite om kroppen, att Alla människor har lite mage m.m sen är det jävligt viktigt att skydda barn från tiktok och Instagram, 12 års gräns.
    Låt ett barn vara barn!!!!!
    Det är mer farligt att en 8-12 år tjej att titta på dessa klipp med tjrjer som är runt 20-30 år… de tror ju att det är så man ska vara..fast det är typ 20 års skillnad i ålder. Vet flera 10 åringar som ser ut som vuxna tjejer. Nä tack!! Min 9åring får absolut utforska sin klädstil osv…och testat smink men hon får ej ha tiktok eller Instagram än.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.