Triss i Instagram

Åh, all kärlek till Victoria! Jag håller så tummarna för att det blir ägg att frysa. ❤️

GabJossans följares bästa tips för att spara el!

JLC ska åka Vasaloppet och två av tre har aldrig stått på ett par skidor. Spännande!

154 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Man brukar väl betala el själv som hyresgäst så man ska alltså lägga sin kostnad på någon annan? ?

      Tvättstugor i källare hamnar inte på hyresgästens elräkning. Men ökade kostnader leder till högre hyror på sikt.

        Vanligt idag att det finns både tvättmaskin och diskmaskin i lägenheten. Har bott i 2 lägenheter senaste 5 åren plus alla jag känner som hyr lägenhet har alla egna maskiner i lägenheten.

          Nej det är inte jättevanligt, har aldrig hört att man har det om man inte satt in det själv. Är det nybyggen du och dina vänner bor i?

            Har du aldrig hört om det? Alltså verkligen a l d r i g? Det tycker jag låter konstigt men men. Bor själv i hyresrätt där tvätt och tork fanns. Men har bott i hyresrätter där det var gemensam tvättstuga också!

              Aldrig hört att någon av mina vänner eller bekanta haft det nej om de inte betalat och satt in själva ? därför jag frågade om det var nybygge eftersom det kanske är vanligare där och mina vänner inte bott i nya hyreslägenheter

              Faktiskt inte jag heller, men de flesta jag känner bor i Stockholms innerstad eller i närförort, dvs gamla hus. De som har tvättmaskin har bekostat dessa själva.

                Man blir blind när man bor i Stockholm (bodde där i tio år men flyttade tillbaka till schlätta igen) och saker som stor frys, tvättmaskin och torktumlare är typ standard samt större lägenheter för mindre pengar här borta men man tror inte det är så vanligt när man bor/bott i Stockholm ?

                  Jag vet inte var ”här borta” är… men jag har bott i Malmö i många år, jobbat inom fastighetsbranschen i ett antal år och numera bor jag på en mindre ort i södra Sverige. I ingen av dessa ställen är det vanligt eller ”standard” med den typen av utrustning i lägenheter.

                    ? skriver ju tydligt ”schlätta” = ”här borta”.

                      Det finns åtminstone två schlätta, så det vore på sin ålats att tala om vilken schlätt.

                      plats

                    Mindre stad i Västra Götaland, 34 tusen invånare. Här är det iaf vanligare med sån lyx ? alla jag känner här runt omkring har i alla fall tvätt och torktumlare och stor frys… ??

            Jag bodde i en vindslägenhet från 1927 den hade både torktumlare och tvättmaskin ? Hyresrätt.

            Nej inga nybyggen.

        bara för att man bor i hyresrätt så har man inte alltid gemensamma tvättstugor

          Nej men många har det

      Asså, jag bor i hyresrätt med gemensam tvättstuga och det är inte superenkelt att få tvättid utan man får boka med typ en veckas marginal om man ska få en tid som inte är mitt på dagen eller kl typ 16 när man inte ens hunnit hem från jobbet/stängt ned för dagen. Ska jag upplåta tvättstugan till mina vänner då? Är ledsen men måste ju själv tvätta så tyvärr. Tror inte heller att min hyresvärd skulle bli superglad om jag började låta folk som inte bor i huset använda tvättstugan.

        Dessutom! Hade jag haft tvättmaskin i min lägenhet så hade jag ännu mindre velat låna ut den för visst, värme ingår i min hyra men min el och elavgiften betalar jag själv, precis som en villaägare. Det verkar som att folk tror att alla som bor i hyresrätt har gratis el?

          Ja sånt jävla dumt tips! I min förra hyreslägenhet hade jag enbart egen tvättmaskin och torktumlare, dessutom eget elavtal. Jag betalde 1500 kr för elen per månad när kostnaderna sköt i höjden i år. Varför skulle jag då låta någon vän som bor i villa använda mina maskiner? Helt bisarrt.

            Hon har nog inte så mycket koll. Hon föreslår ju också att folk ska tvätta på natten för att elen är billigare då. Det funkar ju bara om du har timpris. Och det är inte så vanligt att man har det. Utan man får betala ett genomsnitt av elpriset under månaden x så mycket man gjort av med.

          Uppdated: Nej, du behöver inte gör som random influencer tipsar.

            Va? Är du säker? Trodde regeringen hade lagstiftat om det.

      I alla lägenheter jag bott i har värme ingått och jag fått betala all hushållsel som jag förbrukar själv alltså för tvättmaskin t ex så se upp ifall husägare vill komma och snåltvätta hos er och förbrukningen för gemensamma tvättstugor och högre kostnader för värme kommer såklart komma på hyran i form av hyreshöjning så det är inte som att hyresgäster inte kommer drabbas av höjda elpriser.

      Jag bor i hyresrätt, jag betalar min värme och varmvattnet med min elräkning.

    Hyresvärdar skulle inte uppskatta första tipset. Någon måste ju betala i slutändan.

      Ja och ingen som tänker på vilket rikemanstips det är? Folk som bor i villa för flera miljoner kronor ska alltså komma och vara en blodigel på vännen som inte har råd med annat än hyresrätt? Då kan ju villaägaren låna ut sitt hus när jag vill ha fest på sommaren då, får ju inte plats på mina 55 kvm liksom.

        En blodigel!?
        Du vet att helt vanliga människor som bor ute i landet i hus för 0,5-2 miljoner, kanske som de själva byggt, kanske som de ärvt av familj, och har helt vanliga jobb ändå kan hamna med elräkning på 25.000+ i månaden
        Energikostnaderna drabbar PRECIS ALLA och är inget rikemansproblem.

          Ok fast i detta fallet så kommer det ju inte från någon som bor i ett hus för 500,000 utan ett hus för ganska många miljoner, dyra bilar osv. Inte så konstigt att det kommer sådana tankar då.

          Ja energipriser drabbar alla men det gör det ju inte rätt för husägare att åka hem till folk i hyresrätt och öka deras kostnader, speciellt inte eftersom folk i hyresrätt generellt har lägre inkomster och som lägger överlägset högst % av sin lön på boende redan som det är.

          Och då känns det bra att snylta på sina ännu fattigare vänner i hyresrätt?

          inte drabbas av el kris. betalar 500 kr i mån för el. har tvättmaskin i lgh men konsumerar som vanligt dvs lite pise, lite micro tv o lampor. har inte märkt av el-chocken alls… lever som vanligt..

        Alla som bor i hyresrätt är inte fattiglappar, många bor i hyresrätt för att de helt enkelt anser att det är en bättre boendeform än att äga. Precis som att alla som bor i villa är inte rika vräkiga stroppar. Du bör absolut ha en buffert för oförutsägbara utgifter men att ha en buffert som täcker 15.000 kr i elräkning/månad i flera månader är att begära lite för mycket kan jag känna ?

        Äh vadå, man kan ju bo i hyresrätt för att man tycker om det.
        Jag personligen hyr i stan för att jag prioriterat att köpa ett sommarställe, är så nöjd med det! 🙂 Min hyresrätt i centrala Stockholm hade väldigt få i min ålder haft råd med om det var en bostadsrätt. Min brorsa som äger sitt boende och betalar för vatten hade mer än gärna fått duscha hos mig om det underlättade för dem. Tvättmaskinen går ju på el (har ingen gemensam) så den får de skippa 😉

          Så du tycker det känns ok att dina grannar ska få höjd hyra pga högre varmvattenförbrukning av någon som inte ens bor där, utan kommer dit och snyltar?

    Gabjossans första tips … Det är många som bor i hyresrätter som betalar dyr el för att deras hyresvärdar har skitdåliga elavtal. Så de får betala för uppvärmning av vatten till dusch och dyrt för tvätt och tork. Just saying.

    Jaa, hur kunde det bli så här med elpriset… Vi är många som varnat i minst två år….

    Sen är det ganska lustigt att husägare tror att hyresgäster har gratis vatten och värme.
    Betala om ni vill låna.

    5000:-/ året runt för en 1a.

      Hur kan det kosta 5000:- i månaden för en 1:a? Jag bor i en 3:a med egen tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin och har legat på max 400:- och då är det el, uppvärmning och vatten i den summan.

        a skrev om året

          … eller inte? Förvirrad av /

            Jag var otydlig. Se svar nedan.

            Min poäng var att hyresgäster betalar fast hyra året runt, då värme ingår. Men vi får bara värme ca 6 månader om året.

            Det är dyrt att betala 5000-6000 för en etta. Jämför med ett hus, där man i princip betalar till sig själv.

            Om man då låter sina nära och kära komma och duscha och tvätta så kommer hyresvärden öka hyran eftersom kostnaden för dom ökar. Och vem betalar det? Jo hyresgästen.

              Tack, jag förstår hur du menar. Och din sista slutsats är helt riktig, någon får alltid betala i slutändan. Oftast är det då hyresgästerna, vare sig de har haft hela släkten på duschparty eller inte.

                Det är ett betydligt bättre alternativ att duscha hos de som har fjärrvärme, då det är ett väldigt effektivt sätt att värma både hus och duschvatten sett ur ett helhetsperspektiv, det är inte alls samma kostnad per liter varmvatten.

        5000:- i hyra, då ingår värme och vatten.

        Elen betalar jag utanför det, med elnät och förbrukning har det legat på 600:-, ingen tv, ingen tvättmaskin.

        Tvivlar på att du betalar uppvärmning i dina 400:-
        för el. Det ingår nog i hyran.

        Eller så kanske du bor i elområde 1.

          Jag betalar visst uppvärmning.

        Jag betalar 6000 för en 1 i månaden..

        Bra pris! Jag bor i en 2a om 48 kvm och min elräkning för november landade på 830kr. Då har jag element på i ett rum endast, och det startade jag någon vecka in i månaden tom.

          Uppvärmning brukar oftast ingå i hyran…

      Tänk då ett normalhus med nyinstallerad luft/vatten för 130 000 kronor med en elräkning på 7500 kronor på en månad, det är inte alla som har låga kostnader.

        Det är jag väl medveten om. Därför har bl a jag varnat för detta i över 2 år.

          Exakt vilka har du varnat att elen ska stiga så mycket och hur visste du att det skulle ske?

          På vilka sätt har du varnat?

        Ett tips är att stänga av delar av huset, så ni bor på 50kvadrat, en liten lägenhet på två rum+kök. Det kan nog minska kostnaden mycket.

          Det är ett jättebra tips – om man vill ha fuktproblem i huset…

            Jag själv tycker inte att man ens borde ha det så. Men är det kris så är det.

            Vårat land hade ett av världens bästa och billigaste elsystem.

            Hade hellre sett att det hade bevarats.

            7500 i månaden för ett hus, är väl inte speciellt mycket om man jämför hyra för 5000-6000 för en 1a.

              Jag tycker att en elräkning på 7500 är mycket. Det går inte att jämföra med en hyra, som är din boendekostnad, vilket villaägare förstås också har i form av amortering och ränta om man har ett lån på huset.

                Absolut, jag håller med egentligen.

                Men amortering är ju något man betalar till sig själv.

                För några år sen lät det alltid ”åhh hur kan du bo i hyresrätt, det är mycket billigare att bo i hus eller bostadsrätt, då betalar man till sig själv”.

                Men nu ska man tydligen som egen ägare snika till sig tjänster från människor som bor i hyresrätt. Men aldrig erbjöds man något fint från bostadsägare när det var tvärtom.

                Vi som bor i hyresrätt har det inte billigt som vissa tycks tro.

                  Man behöver kanske inte tävla i vem som har det värst. Just nu är allt dyrt för alla. För husägare så är ju besparingen låst huset, det är inget man blir hjälpt av just nu när utgifterna ökar.

                    Nej, men ska bostadsägare betala delen på våran höjda hyra sen då? En person som bor i hyresrätt har inte bara en person som vill låna, och det är heller inte bara en person som bor i hyreshuset.

                    Det handlar inte om att tävla, det borde det isåfall inte gjort förut heller om det nu var det som det handlade om.

                    Har man inte råd att bo i hus, så kan man ju alltid sälja.

                    Jag har gjort min avvägning, vad jag har råd med, under alla tider och kriser. Det får husägare också göra. En riskkalkyl. Det var som sagt ingen överraskning att elen skulle bli skyhög, jag fattade det för över 2 år sen.

                    Snok inte på oss fattiga.

                      Jag sa aldrig att man ska snylta på de som bor i hyresrätt. Tvätta och duscha får man väl göra hemma, även om man bor i hus.

                      Och just nu är inte läget enkelt för någon som sagt. Det är inte ”bara” att sälja, på vissa ställen går det inte ens för det finns inte många som vill köpa just nu. Och dessutom får man kanske ut mindre för huset än man räknat med. Och så ska man hitta en lägenhet vilket inte heller är så lätt överallt.

                      Men ja, man räknar självklart på utgifterna för sitt boende (och många är överbelånade) men med alla höjningar som kommit med en extrem inflation så är det många som har det kämpigt, och det kan du inte skylla på individen.

                      Ärligt varför så bitska kommentarer, helt forcerad? Vilka är det som ska komma o snylta på dig menar du? Exemplet var väl riktat till en eventuell vän, inte 700 random villaägare. Men du behöver ju inte erbjuda en vän att komma och tvätta hos dig om du inte vill det så vad e problemet? Hur har du förutspått det här i 2 år? Undrar uppriktigt

                  Nä, alltså klart man inte ska börja utnyttja vännerna i hyresrätter men det är långt ifrån alla villaägare som har räknat med detta. Gamla människor som bor i hus, som inte kan betala för el och uppvärmning med sina pensioner, samtidigt som husen går ner i värde och man inte kan ta lån. Just prisökningen på elen har jag så svårt att acceptera, för alla behöver vi el, då vi har insisterat på att bygga samhället kring det. Det borde då vara en statlig skyldighet att kunna leverera el, som alla har råd med, till sina medborgare. Precis som med sjukvård.

                    Fattiga pensionärer som inte kan sälja sina hus för att dom inte kan flytta får gärna komma hem till mig och duscha och tvätta. (Värma sig går tyvärr inte eftersom mitt hus gjort ny ventilation som inte pannan har kapacitet att värma upp).

                    Men unga bortskämda människor som har överbelånat sig själva, får suga i sig verkligheten, då kanske dom lär sig något till framtiden.

                    För mig var det här elpriset ingen överraskning, jag förstod att det skulle bli så här för över två år sen, men då var jag en klimatförnekare och konspirationsteoretiker.

                    Självklart borde staten gå in, och staten borde haft en beredskapsplan redo för flera år sen.

                    Det är inte bara producerad el som är problemet. Utan även överföringskapacitet.

                      Ja, det har varit en rejäl lånefest hos folk i många år. Alldeles för många. Det har inte räckt att köpa ett hus, utan man har lånat en massa till för att renovera om hela huset innan man ens flyttat in, så att kåken ska reflektera ens personlighet eller nåt sånt trams. Sen ska man inreda med nya möbler och köpa en ny bil och helst ett sommarställe.
                      Spara har väl inte varit på ropet helt enkelt. Jag minns när det rådde amorteringsfrihet. Galet. Hoppas eran av slöseri nu är över för gott.

                      Verkligen. Tack för ickehetsig diskussion?

                      Sen lider jag verkligen med människor som bott i huset länge, och kanske av uppmaning pga klimathysteri installerat ett dyrt uppvärmningssystem på el, utan att blivit informerade om den ekonomiska risken.

                      Jag tycker det här läget är för jävligt, att svenska folket hamnat i denna sits.

                      Sen är det självklart synd om unga människor som gjort beslut, kanske på grund av bristande ”uppfostran” i hushållsekonomi. Men, har man gjort dumma saker, så får man reda upp det också. Det har jag fått gjort många gånger, och lärt mig av det också.

                      Jag själv ärvde en bostadsrätt värd 250.000-300.000:- för ett år sen, gick inte sälja, och till slut när någon väl ville ha den nu,gick den för 140,000:- och bostadsrättsskulder på 55,0000.

                      Inte så jätteroligt.

              Man har ganska mycket fler utgifter för ett hus varje månad än elen jämfört med en hyresrätt. Eventuella lån med räntor (som nu är skyhöga), sophämtning, vatten, underhåll och reparationer m.m. Elen är ju bara en del.

                Räntorna är inte skyhöga. Snarare normaliserade.

                  Ja men höjningen har gått fort, och folk är ganska överbelånade med dagens räntor. Då blir det skyhöga kostnader jämfört med för nåt år sen.

                    Så dumt att överbelåna sig då.

                    Ja men har man överbelånat sig så är det lite skyll sig själv läge, alla har vetat att räntorna varit historiskt låga och kommer att gå upp förr eller senare. Detsamma vet man att förr eller senare går energipriser upp och inflationen ökar. Det är ens eget ansvar att ha marginaler när man köper och det ger en inte rätt att snylta på folk i hyresrätt som redan idag lägger högst % av sin inkomst på boende (28% i jämförelse med 16% för villa)

                      Visst kan man tycka så. Men jag värderade inte, utan konstaterade bara fakta. Folk har mycket större utgifter idag jämfört med för något år sedan.

                      Jag har en hyra på 5500kr och förra vinterns elräkning för värme och varmvatten ( duschade 1 g/ mån ) och hushållsel mellan 3500kr – 4500kr . Min inkomst 15000kr, så min boendekostnad är betydligt högre än 28 %.

                Tror du att allt det där är gratis bara för att man bor i hyresrätt? Klart att man betalar för sophämtning, underhåll, vatten m.m. genom hyran.

                  Jo men sophämtningen delar man väl ändå på? Ofta (inte alltid) har man också gemensamma avtal för el, värme osv vilket får ner fasta kostnader.

              Nu var det bara elkostnaden, huslånet är några tusen/månad till. Är man då singel blir det dyrt.

                Vem går betalningen av ditt lån till?

                  Som sagt, i dagens läge är det inte bara att sälja sitt hus när allt blir dyrare.

                    Du hade inte sålt huset om det var bra läge nu heller.

                    Det är bara bita ihop om man köpt ett hus man inte har råd med.

                      Jag har råd med mitt hus och en ordentligt hög ränta om det vill sig illa. Men alla har inte det, och alla kan inte sälja just nu även om de skulle vilja. Vad är det du inte fattar?

                  Huset kostade ”bara” strax under 600 000 och jag har bara halva kvar i skuld, jag sa inte att jag inte klarar det utan ville bara visa att elen är väldigt dyr för villaägare.

                    Som Mia skrev ovan, i procent betalar en hyresgäst 28% av sin inkomst till sitt boende, en villaägare 16%.

                    Man kunde ju sparat 12% av inkomsten varje månad.

                    Om man har så bra läge som du, så finns det ännu mindre argument. Klart det blir dyrt i perioder om man lånar till sitt boende.

                    Och som jag redan sagt 10 gånger, det var känt redan för flera år sen att elen skulle bli så här dyr. Köper man ett hus borde man väl ha koll på det?

                      En extremt ökande inflation tror jag inte att de flesta hade koll på, nej. Inte heller att det skulle sammanfalla med ett krig i Europa. Men grattis till dig som kan se in i framtiden, vi har nog förstått att du tycker att du är smartare än de flesta. Men varför sparka på de som ligger ner?

                      Man behöver inte ha hög elkostnad för att man har hus. Min bekant har vedpanna och egen skog.

                      Vad en hyresgäst betalar i procent vs en villaägare beror ju i allra högsta grad på inkomsten. Eller menar du att alla hyresgäster har en inkomst som i exemplet?

          Försäkringarna gäller inte om man har för kallt inne.

      Ja min hyresrätt drog 1500 kr/månad i elkostnad när det var som värst i år (japp, bor i skåne). Och den var en mindre 3:a.

      Jag tror de flesta husägare fattar den ekvationen och har nog inte planerat att åka hem och snylta på el hos sina hyresrättsvänner? Däremot är det provocerande när folk som bor i lägenhet gnäller över elräkningarna. Det är vi husägare som verkligen drabbas…

        Jag har en inkomst på 15000kr och hyra på 5500kr förra äret låg min elräkning på mellan 3500kr – 45000kr . Jag snålade allt vad jag kan bara tänt i rummet jag är använder inte ugnen , duschade 1g/ mån.
        I år har elpriset legat på 6 kr . De säger att elräkningarna kommer bli 3 gånger så höga i år. Jag har 1 CSN lån att betala av varje mån . Om jag får högre el räkningar än förra året har jag inte pengarna till att betala elräkningen eller mat, osv till mig. Det är svårt att sluta äta, min matkostnad är 1000kr , jag äter inte kött, mjölk för att få låg matkostnad.
        Jag är övertygad om att du som husägare Hanna har mycket mer pengar att röra dig med än mig.

        Jag glömde skriva , jag kommer även få hyreshöjning på min hyresrätt till nästa år

    Väldigt ”smart” att åka till nån annan och tvätta och duscha. Då gör man ju så att dom kommer få en hyreshöjning.
    Jag kan inte fatta att folk är så bortskämda med jättevarmt inne på vintern, med att slösa på el hur som helst mm.
    Folk verkar inte veta hur dom ska göra för att minska sin elförbrukning.
    Är ju inte så komplicerat egentligen.

    Duscha och tvätta hos hyresgäster = hyran blir högre, har hon missat att de vill höja hyran med 10%?

    Dessutom tvätten går på hyresgästens egen hushållsel! Och det finns hyresvärdar där du betalar både värme och vatten själv!

    Sen nattetid, alla har inte billigare el på natten! Jag har fastpris, mina kwh kostar lika mycket hela dygnet.

      Fast elpris absolut men att köra tvätt- och diskmaskin på natten gör att elnätet inte belastas lika mycket. Jämfört med att de flesta nog kör de maskinerna dagtid exempelvis på eftermiddagen/kvällen. Nästan hela Sveriges befolkning lagar middag efter en arbetsdag alltså belastas elnätet enormt då.

        Att köra tvätt- och diskmaskin på natten när man sover är farligt med tanke på brandrisken.

          Kör du aldrig en maskin när du är borta eller upptagen?

          Klart man kan diska på natten.

            Läste du ens kommentaren: det är brandfarligt. Man ska alltid kunna ha uppsikt över tvätt-och diskmaskiner. Alltså självklart inte köra dem när man sover eller är hemifrån.

            Försäkringsbolagen gick ut och sa för någon månad sen att försäkringarna inte gäller om man gör så.

              Hur stor är egentligen risken att en tvätt/diskmaskin börjar brinna?? Har verkligen aldrig hört om någon som råkat ut för det så känns som att risken måste vara minimal?

                Jag har råkat ut för det – var en två år gammal Bosch av premium modell.

                Brandmännen berättade att diskmaskin och torktumlare som gick nattetid var en av de vanligare orsakerna för bostadsbränder och avrådde att någonsin köra dem när man inte är hemma.

                Jag vet vems rekommendation jag går på – är fan inte värt att riskera.

                Min fasters hus brann upp för att tvättmaskinen började brinna. De var ändå hemma men hann bara få ut bilen ur garaget. Allt annat brann upp.

            Absolut kan man köra diskmaskinen på natten… 10000 kostade det men vi fick nytt golv då också efter att diskmaskinen läkt ut vatten i halva köket. Jag menar två/tre veckor med torkmaskin i gång dygnet runtbär ju också underbart både ekonomiskt och brummande är ju bara mysigt.

          Men hur gör man med tvättstugor då? Där är ju ingen ”hemma” medan maskinen kör.

        Ok men skulle aldrig göra det pga säkerheten och grannar.

      Så bara för att du inte behöver betala mer för ditt fasta elnät så ber staten dig att tänka på din förbrukning.

        Eh va givetvis tänker jag på det, fast pris betyder INTE billigt pris. Har bl a slutat använda torktumlaren, jag är inte gjord av pengar.

      För att vara rättvis så var väl inte dessa tips Gabjossans egna, utan sådana som följare skickat in, som hon sedan sammanställt.

        Haha såklart tänkte oxå på det

      Hos oss höjer dom hyran 3,95% så blev ju inte riktigt så farligt som de hade sagt från början.

    Såvida man inte är vaken på natten ska man inte köra diskmaskin och tvättmaskin då. Det kan börja brinna i dem. Så inte så smart tips.

      Precis… Min mammas diskmaskin börja brinna för någon vecka sedan. Tur var dom vakna och hemma då ? Hört av andra även att diskmaskiner brinner oftare än man tror ?

      Översvämning blir också ett problem om man inte är vaken och har koll.

      Jag har kört tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin mitt i natten i över 10 år och det har aldrig varit några problem så jag kommer fortsätta göra det. De kan ju lika gärna börja brinna på dagen. Vet inte vad ni har för maskiner i Sverige men jag som bor i utomlands har inte ens hört talas om brinnande tvättmaskiner, tumlare eller diskmaskiner.

        Varför trodde du att man resande filtret på torktumlaren?

        Skillnaden är att man är vaken på dagen och märker om det börjar brinna och kan släcka den. Och bara för att det inte hänt dig betyder inte att det inte gör det. Samma sak med översvämning som ovan skrev.

    Inte supersmarta eltips… Är man rädd om sitt hus så är det definitivt inte bra att stänga av värmen helt i vissa rum.

    Det går inte att boka de flesta gemensamma tvättstugor på natten… Om ens någon?

    De som har tvättmaskin i lägenheten redan har säkert redan god ekonomi med tanke på att de har råd med hyran för en sådan ”lyxig” hyresrätt.

    Hyresgäster kan inte spara in mycket tyvärr på hyran, eftersom en persons snålande inte hjälper om resten i samma hus inte snålar…
    Dessutom tecknar de flesta hyresgäster också eget elavtal till lägenheten… Vatten ingår i de flesta hyror- men som sagt- det blir lite ”kollektiv” bestraffning även om man själv skulle försöka snåla med vatten och el…

      Tvivlar starkt på att hyreshus har timpris på el ändå.
      (Hur kan folk ha så dålig koll på timpris – månadspris? Det är INGEN idé att styra elförbrukningen till natten om man inte har timpris. Såklart.)

        Nej men det är också för att avlasta den totala belastningen på elnätet, så alla bör hjälpas åt med detta, oavsett pris/elavtal.

        Det handlar om tillgång och efterfrågan. Om fler förlägger sin förbrukning på andra tider än topplastimmarna kommer alla få billigare pris. Pga det är det höga priset på topplasttimmarna som drar upp medelpriset = det pris de som har månadsabonnemang betalar. Ju mindre belastning under topplasttimmar desto mindre dyr el måste importeras under dessa timmar.
        Så jo alla tjänar på att sprida ut sin förbrukning. Man ska inte underskatta effekten av att många gör till synes små saker. Bara inte köra en maskin tvätt kl 17 utan vänta till 22 kan göra stor skillnad om många gör det.

      ”De som har tvättmaskin i lägenheten redan har säkert redan god ekonomi med tanke på att de har råd med hyran för en sådan ”lyxig” hyresrätt.”

      Haha, va? Jag bor absolut inte i en lyxig lägenhet eller har god ekonomi, men det fanns både tvättmaskin, tumlare och diskmaskin när jag flyttade in.
      Inte för att jag haft råd att tumla något på hela vintern, men ändå.

        Håller med. Är väl snarare lyxigt med tvättstuga som har riktigt stora maskiner så man kan tvätta 4 tvättar på en gång och sedan vara klar för lång tid… Dessutom går det inte på ens egen elförbrukning då.

          Jag har visserligen både egen tvättmaskin och tillgång till tvättstuga. Det är absolut lyxigt, men det innebär inte att jag är rik eller bor i någon särskilt flott våning för det. En vanlig liten lägenhet som jag hyr av det kommunala hyresbolaget.

          Men hyresvärden eller fastighetsägaren lägger ju sina utgifter på hyran ni betalar.
          Så visst betalar du för tvättstugans el.

    Många är vana vid att gå omkring i shorts eller linne inomhus på vintern och det kanske faktiskt inte är helt rimligt om man bor såhär långt norrut som vi gör. Inneskor och lager på lager även inomhus kommer man långt på.

      Bodde med några vänner i öst europa så vintern var väldig kall! Jag kommer hem en dag från jobbet och lägenheten är så varm, minst 25-26 grader. Min rumskompis går omkring i t-shirt och shorts och lagar mat… Jag fattar inte hur man tänker? Otänkbart att gå omkring i t-shirt på vintern. Jag har dubbla tröjor, tofflor och långkalsonger på mig.

        Har du det på dig inomhus? Om jag behöver så mycket kläder på mig inomhus så skulle jag antagligen behöva vantar också. Det känns inte rimligt för min del.

    Har en kompis som åkte Vasaloppet utan att ha stått på ett par skidor. Innan starten gick visade en vän honom hur man stakar upp för en backe. 12h senare och mörkret hade fallit och vi såg honom ännu inte i mål men till slut kämpade han sig in 14h senare. Ett starkt pannben klarar mycket!

      Vilken kille!

      Hur går det ihop? Vasaloppet har reptider och när jag åkte på drygt 12 timmar (hade varit förkyld veckorna innan så orken var inte på topp) så var jag bara några minuter från att behöva kliva av vid kontrollerna. Åker man sådär långsamt så blir man tvingad att avbryta av just för att de inte vill att ha slutkörda människor ute i spåren i mörkret.

        Du får väl ringa och fråga Vasaloppet ☺️

    JLC är lika efter och copycatande som vanligt. Tack för kaffet podcast gjorde detta för flera år sedan.
    Säger inte att TFK var först i världen, men inte sett någon göra content av det innan dem.

      För åka Vasaloppet har ingen människa gjort tidigare…

        Alla efter Gustav Vasa är copycats.

    Så många som tipsar om att köra tvättmaskin och diskmaskin på nätterna, medan brandmän går ut med att man inte ska göra det på grund av risken för bränder.

      blir inte kläderna sura efter 8h i vatten är min tanke?

        Vi sätter timer så de är klara till när vi vaknar och hänger tvätten då. Men det kräver att man har spotpris på elen.

          Och får ni en vattenläcka eller brand i maskinen så får ni inte ut något på försäkringen om ni haft den på under natten. Så frågan är om det verkligen är värt det.

            men om man får en vattenläcka så märker man väl sällan det på en gång eller?

            Elsäkerhetsverket skriver att det rör sig om 40 bränder per år i Sverige, som är startade av en tvättmaskin. Totalt har vi ca 20000-25000 bostadsbränder per år så ganska få. Alla levande ljus under december är ju farligare rent statistiskt.

            Tänker också att brandlarm varnar om det brinner.

            https://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/dina-elprodukter/anvanda-elprodukter/kora-disk-och-tvattmaskin-nattetid/

              Poängen är att om du sover så märker du det inte lika snabbt. Du vill inte upptäcka en vattenskada efter 7 timmar. En brand släcker du också snabbare om du är vaken först. Det står ju i det du länkar själv: följderna kan bli katastrofala även om risken att det händer må vara liten. Också poänglöst att jämföra med värmeljus. Du ska vara försiktig med båda, punkt.

              Har man inte tvättmaskinen i ett utrymme med golvbrunn och vattentåligt golv?

                En diskmaskin kan också orsaka vattenläcka. Köket är oftast inte utformat som ett våtrum.

    Så trist att diskutera elpriser en fredagskväll! ?

    Alltså de här influencerkvinnorna slutar aldrig att förvåna mig! Jag läser dem ju inte själv och vet inte vem som är vem men det är desto roligare att kolla Bloggbevakning. Och nu har alltså ett av dessa genier kommit på att man ska sticka i väg och tvätta ”hos den som bor i hyresrätt”? Som sagt betalar hyesgäster ofta för elen själv och om det handlar om en gemensam tvättstuga är den till för de boende och inga andra.

    Vilket ljushuvud….

      Du kanske borde träna på läsförståelsen innan du dömer, det är hennes följare som har skrivit tipsen.

    Är 36, i fast relation och vill inte skaffa barn än. Är inte redo att ”ge upp” mitt liv så som det är just nu. Men får så mycket information om hur sämre mina ägg blir med åren… Ska man skaffa barn bara för att? Ska jag strunta i min egen vilja att skjuta på det pga kanske inte kommer gå alls sen?

      Ju längre du väntar ju svårare blir det, det är fakta.

      Du ska vänta till kl 20.00 och ÖS!

      Nej, du ska börja lyssna på podden Barnfrihet och bara njuta av ditt bästa liv.

    De som tipsar om att köra maskiner nattetid kan inte gått många brandskyddsutbildningar. Bränder i maskiner är vanligt och nattetid livsfarligt. Kolla era brandvarnare säger jag bara… Och de som laddar mobiler nattetid lever också mkt farligt. Också en vanlig brandorsak.

      Hur vanligt är det egentligen med tanke på hur många mobiler som lär laddas på natten?

    Har inte sånt elavtal så att jag tjänar på att använda mer på natten. Har fast pris på 43 öre/kWh. Så vi landar på ca 1500kr/månad för vår villa på ca 180 kvm plus ett garage på 60 kvm som vi har ca 15 grader i.

    Tipset om att diska och tvätta på natten pga det är billigare är ju bara för de som har timpris. Hur många har det egentligen, om man inte har typ elbil?

    Bor i vanlig hyresrätt med både tvätt, tork och disk. Brandmyndigheterna rekommenderar inte tvätt etc. På natten, risk att det börjar brinna och bildad farlig rök. Ganska konstigt uppmaning att duscha hos vänner, mer förbrukning leder i långa loppet till högre hyror.

    ALDRIG ALDRIG köra tvätt- diskmaskin på natten. Det kan sluta i en katastrof.

    Hur kan man tipsa om att tvätta hos oss som bor i hyresrätter? Det är tillräckligt svårt att få en tvättid som passar ändå och varför ska vi betala med höjda hyror bara för att dom som bor i villa ska snylta på vår el?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.