Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

520 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Har ni någon speciell känsla ni kan sakna att ni inte kommer uppleva igen, även fast ni i verkligheten inte vill uppleva den igen? Som exempel när man är nykär och det plingar till i telefonen. Eller när man träffar någon och inte haft sex första gången än och kan sitta och hångla i evigheter framför en film. Är liksom en pirrig spänning inför allt som är ”ogjort”. Är lyckligt gift med barn och skulle aldrig byta bort det men ändå, den där känslan kan man sakna.

      Jag kan sakna att jag inte kommer gå igenom en till förlossning (jaaaa jag hittar iväg till familjeliv själv). Har gått igenom en vaginal förlossning och ett kejsarsnitt, och kan liksom ”sörja” att det inte var samma upplevelse av ett snitt, minns själva den här väntan innan på att det skulle börja som jättemysig. Så här i efterhand alltså, men så kanske det inte var där och då.

        Känner samma ? har fött två vaginalt, tredje och sista kom med snitt. Hade så gärna fött barn igen, dock inte vara gravid (spydde i nio månader)

          Sprack du? Sydd?

        Ja, bästa känslan!

        Jag är också lite ledsen att jag aldrig kommer föda igen. Fick ett akutsnitt med min yngsta och steriliserades i samband med det. Hade säkert inte fött mer ändå men att den möjligheten definitivt är borta känns lite sorgligt. Det var magiskt att föda barn för mig.

          Varför blev du steriliserad?

          Förstår lite vad du menar. Jag steriliserade mig i höstas. Har barn på nio och tio och hade noll planer på att få fler men kan också känna en oväntad känsla av ”va, aldrig igen”?

          Vissa känslor är väl så starka att det är lätt att framkalla dem. På något sätt är det rätt fint.

        Födde nyss mitt andra och sista barn och själva förlossningen med all smärta och sprickande osv är jag bara glad att jag är klar med (trots att jag ej haft traumatiska upplevelser) Men förväntan innan. Känslan när man krystat klart och får upp sitt nyfödda barn på bröstet. Timmarna efteråt när man får vara ifred på rummet… Det är upplevelser jag ser tillbaka på med massa lycka och ett stygn sorg att man aldrig kommer vara med om det igen.

        Känner likadant! Trots att min första förlossningen var HEMSK så ville jag ta revansch andra gången, men istället blev det akut snitt innan förlossningen ens hade startat. Födde mitt första barn helt utan smärtlindring eller bedövning (ofrivilligt, pga personalbrist) och hade sett fram emot att åtminstone få lustgas andra gången för att kunna vara mer närvarande.

        Jag hade även velat uppleva BB-tiden igen, något av det mysigaste jag varit med om! Älskade den där bubblan man befann sig i, det kändes som om världen utanför knappt existerade. ?

        Nu blev jag nästan sugen på att skaffa ett tredje barn ändå. ?

      Föda barn och första mötet med barnet. Den spänningen inför det och alla känslor.

      Är så sjukt klar med barn nu. Har tre så det räcker gott och väl. Men sörjer lite att aldrig någonsin föda barn igen och få upp bebisen på bröstet. Att få se en liten människa som jag och maken skapat.

      Samma

      Gå hem från en fest eller nattklubb i maj när det börjar ljusna och koltrasterna sjunger.
      Ta ett nattdopp efter en fest eller nattklubb och cykla hem i sommarmalmö.
      Kan sakna att dansa till bra musik med tjejkompisarna, lägga väskor/jackor i en hög i mitten, vara full och dum och ung.

        Exakt detta. Saknar känsla att vara ung och full på sommaren. Göra dumma saker, skita det och göra om samma sak imon.

          Jaaaa detta!!!

        Åh jag tycke det lät så härligt att gå hem i gryningen nu när du beskrev det! Men sen kommer jag på att mitt unga jag alltid hade ångest att jag förstörde / missade dagen efter när man såg solen stiga upp utan att ha gått och lagt sig. Och att jag i det närmaste tvångsmässigt gick upp tidigt nästa dag och tackade ja till att följa med på diverse familjeutflykter med min mamma. Har varit bakis på Skansen och på alla Stockholms museum så många gånger. Tyckte vän helt ärligt mer om Skansen än fest nu när jag tänker efter, men jag romantiserar festandet såhär i efterhand.

        Åh ja, sommarnätter och vara lite berusad och kanske kär

        Det kan man väl fortfarande göra? Älskar att gå och lägga mig när fåglarna vaknar ❤️

      Kan sakna att vara ung och ha hela livet framför mig. Att man inte vet var man ska hamna, var man slår sig ner, vem man gifter sig med osv.

        Jag med!

        Jag med ?

      Att vara ung och ha allt framför sig.

      Det jobbiga är att jag känner exakt så nu, men jag är 30 och har inte allt framför mig, bara att jag har inte pluggat, jag har inte landat där jag vill…hoppas att börja plugga 2023 dock.

      Jag kan sakna känslan av att vara ung:

      – pirret att fundera på vad jag vill plugga och flytta till en ny stad med allt vad det innebär.

      – känslan att jag kan jobba med vad jag vill och jaga mina drömmar.

      – att fortfarande tro på ”den rätte” och hoppas att han en dag dyker upp.

      Den allra första pirriga kärleken. Att vara så ung och oförstörd och för första gången verkligen uppleva de där känslorna. Och även sexdebuten (ja det låter kanske sjukt), det var första gången för oss båda och det var så pirrigt, läskigt, förväntansfullt och helt enkelt en väldigt unik upplevelse att dela med varandra eftersom vi båda även var kära för första gången.

        Fint, önskar att jag hade varit med om det. Min första gång var… inte direkt så.

        ❤️

      Vilken vemodig och fin fråga.

      Jag känner igen mig i mycket som beskrivs, men faktiskt inte i sig i att ”vara ung”. Tyckte det var mer jobbigt. Däremot saknar jag flera element från min ungdom, som pirret i att hångla med någon man var förtjust i. Bli kär och bli tillsammans. Vara tight sammansvetsad med sina kompisar.

        Så känner jag med. Vill inte vara yngre igen för jag känner mig säkrare och starkare i mig själv nu men saknar de saker du nämner. Mitt kompisgäng är upplöst nästan.

        Tighta kompisar hoppas jag många har i vuxen ålder också! Är delvis ett val.

          Har flera nära relationer (vilket jag är glad.för), men folk bildar familj osv och det där att umgås 24/7 och är kompisarna är ens ALLT finns inte kvar. Mina gamla kompisar är ju småbarnsföräldrar nu, skulle vara lite skumt om deras liv kretsade kring mig på samma vis som det (ömsesidigt) gjorde när vi var i tonåren.

          Sen tycker jag iofs att mina vuxna relationer är betydligt sundare och schysstare.

            Ja det hjälper ju om man inte skaffar barn ? Men man kan ju ändå vara nära och umgås mycket. Men inte samma som vissa verkar ha i tonåren, visst det kan jag gå med på.

              Jaa, mina tonårs i kompisrelationer var mer som förälskelser än mina vuxna relationer. Och det var absolut inte bara positivt, det var massor med skav. Men kan sakna själva hängivenheten och att kompisarna var hela livet, att man la ALL tid på dem.

                Jag hade nog aldrig den typen av kompisrelationer i barndomen och tonåren, det var bara något jag hemskt gärna ville ha. Eller så kanske det var så, men det var inte ömsesidigt. Det känns som att jag kanske inte träffade de sanna vännerna förrän runt 20.

                  Samma här! Har bättre, närmare vänner nu.

      Resa runt och bara ta dagen som den kommer. Jag har blivit för gammal, nu har jag högre krav på komfort och ordentlig mat, men har fina minnen från ungdomens resor.

      Att ha hela sitt kompisgäng inom gångavstånd eller max 10 min bort med bil. Innan alla försvann till olika städer för jobb och plugg och nu måste höras på telefon och varje träff är ett reseprojekt

      Jag saknar gymnasietiden. Jag gick estet med inriktning bild och form, vilket var en väldigt opopulär linje i min hemstad, därav var vi tio personer i hela klassen. Vi esteter hade en egen byggnad där vi hade alla estetiska ämnen. Detta gjorde att klasskamraterna kändes som ens familj och man kände sig alltid som hemma på skolan. ?

      Vi hade klassåterträff för några år sedan och det var så kul att träffa alla, men samtidigt vemodigt då alla minnen kom tillbaka och man insåg att man inte kommer få uppleva den sammanhållningen igen. ?

      Något jag också saknar är att ha min bästa kompis i samma stad. Tror inte vi insåg hur lyxigt det var att bara kunna ses när vi ville. Vi är fortfarande bästa vänner men bor numera i olika städer. I snitt får vi ihop typ två träffar per år.

        Känslor jag vill uppleva igen:
        – Att få sommarlov, lukten av sommar, känslan av frihet och behovet att fånga varje dag.

        – att gifta sig. Hatade allt innan men själva bröllopet – att få min man inför våra närmaste och få höra fina saker om sig själv och min man, jag kan leva med det.

        – den intensiva vänskapen man bara kan ha som tonåring/ung vuxen. När man lever och andas för sin vän och de timmar av dagen man tvingas isär så måste man ringa direkt för att uppdatera eller skicka detaljerade sms. När man är typ som Bill och Bull.

        Tänk att få vara 20 igen bara för en dag

        Saknar också gymnasiet otroligt mycket❤️ Hade så jävla roligt trots att jag mådde skit och inte lyckades få en gymnasieexamen. Sörjer det ärligt varje dag, att jag inte kan gå till skolan och hänga med mina kompisar igen och bara vara tonåring

      Tiden på studentkorridor. Komma ut på morgonen och hitta en rolig korridorare där, bjuda på kaffe, snacka om gårdagens fest och flirt… Filmkvällar eller tour de chambre. Grilla på balkongen. Komma tillbaks efter sommaren och skvallra om nykomlingarna… Fina tider. 🙂

        Ja verkligen!

      Jag kan sakna den där tiden när man blivit kär i en kille som bodde i samma by som mormor och morfar. Jag hade fått min första mobiltelefon med kontantkort och fick hans nummer. Vi skrev hela nätterna. På morgonen kollade man musikvideos på MTV och ztv. Sen tog man cykeln ut och cyklade på byn och bara hoppades på att ens kärlek skulle dyka upp på gångvägen där. Det där pirret av att man för första gången känner sig kär, att han också tyckte om mig, att vi smsade med varandra och var så blyga att vi knappt vågade prata i verkligheten. Sena sommarkvällar i midnattssol..

      Sista veckan innan sommarlovet. Ljuset, livet, allt det gröna och det blåa. Den största frihetskänslan i livet låg alldeles runt knuten, men man gick fortfarande upp på morgonen och umgicks med sina bästa vänner i skolan, bara att man inte behövde göra något där.

      Hela mitt liv var en enda lång väntan dit. Jag tror aldrig jag kommer tycka lika mycket om en känsla som den.

      Pirret jag hade som barn kvällen innan julafton eller min födelsedag. Kan verkligen bli ”avundsjuk” på mina små barn som kan längta så mycket att de knappt kan sova på natten innan.

        Samma här!

        Känslan som infann sig de tidiga, tidiga julaftonsmornar när man smög ner till vardagsrummet, och såg julgranen i all sin prakt med alla julklappar som mamma lagt dit innan hon gick och lade sig. Den känslan kommer aldrig åter, men den var magisk!

          Eller hur?! Och jag och min syster var aldrig så sams som när vi smög ner och kikade på alla paketen under granen och gissade vad allt kunde vara.

          Och man klämde på paketen när ingen såg och försökte gissa.

      Blev tillsammans med min sambo när jag var 16, blir snart 31. Innan honom hade jag en pojkvän. Kan känna att det hade varit härligt att leva singel ett tag och flörta, ligga med fler osv men samtidigt skulle det ju innebära att jag inte haft min familj idag. Men i tanken, om man sitter och spånar, så är det nog det.

      Saknar känslan av att vara smal och känna mig supersnygg! Att vara smidig i kroppen och att inte känna som nu att jag helst vill gömma mig för att undgå dömande kommentarer som vad fet hon har blivit.

      Mest av allt saknar jag min mamma och alla samtal vi hade. Även andra släktingar som gått bort saknar jag enormt mycket.

      Annars ser jag mest fram emot framtiden hellre än att blicka bakåt.

      Saknar känslan av att vara barn på sommaren, vara ute och leka (barfota!) och springa in och ut genom ytterdörren som hela tiden stod öppen, mamma som alltid spelade musik ❤️

      Älskar fortfarande känslan av att ha ytterdörren öppen heeeeela dagen på sommaren. Det är något lugnande och hemtrevligt med en öppen ytterdörr och insåg inte hur mycket jag hade saknat det tills jag köpte hus ❤️

        Åh… jag saknar också detta. Att leka ute. Att allt var spännande och kul.

        Jag tänkte nyss på det men tänkte då på vintern. Hur jag saknade att vara ute på gården i timmar och bygga snögubbar och snökojor, någon grannunge som kom förbi och hakade på bygget. Den fantasin man hade då också, när försvann den?!. En snöbumling kunde bli vad som helst i ens huvud. Så himla mysigt att leka i snön hela dagen och sen gå in helt rosig om kinderna och äta middag.

          Fantasin försvinner tydligen i samma takt som intellektet utvecklas, att man ser ett samband där. Enligt vygotskij ?

        Jag saknar vår sommarstuga något så enormt.

      Japp

      Jag saknar att gå på högskola/universitet. Till och med det intensiva ångestladdade stresspluggandet saknar jag, trots att jag vet att jag skulle skrika ”Nej!” om en högre kraft hörde detta och flyttade mig tillbaka i tiden. Att plugga utomlands och lära sig ett nytt språk…

      Jag vet att det är möjligt även i min ålder, men det är så jävla många hinder i vägen och även om man skulle lösa det, skulle det inte vara samma sak i alla fall.

    Annica har förlovat sig

      Oj jävlar vilken ring

      Annika vem?

        Duckmark? Jankell?

          Sörenstam?

          Englund

          Duckmark? Henne hade jag glömt, hon måste väl va närmare 60 nu?

        Pippis granne.

          hahhahah skön kommentar

      Komiskt att båda Marcelos ex är ihop med hockespelare (okej att Ninas kille absolut inte spelar i NHL som Annicas) båda är nu förlovade och har likadana förlovningsringar

        Hon blev typ det hon ville dvs Hollywoodfru 😀

    TW Familjeliv.

    Söker era bästa och kreativaste metoder för att få en sexmånadersbebis att sova på natten!

    Vår bebis somnar i egen säng och eget rum (dock inte ensam, vi försöker men det går inte, han blir galen och skriker som en stucken gris) men vaknar sen var 10-60:e minut, inkl ett eller flera timslånga vak.

      Samsov?

      Samsov.

      Så små barn ska inte sova ensamma i egen säng och eget rum. De behöver vara nära sina föräldrar för att känna trygghet. Egentligen är det en överlevnadsstrategi, ett så litet barn är beroende av oss vuxna och hur ska de slappna av när de är helt själva? Vi vet ju att vi är i rummet bredvid men det kan barnet inte veta, de känner sig övergivna och otrygga. Att barnet vaknar hela tiden och gråter är deras sätt att kommunicera, varför inte lyssna på barnet? Det går inte att skämma bort ett litet barn med närhet och trygghet.

        Du är bäst! ❤️

      Håller med alla ovanstående. Vill ni inte samsova så ha spjälsängen bredvid er säng. Stick in handen och klappa pp ryggen eller håll i handen när bebis vaknar.
      Sen ordentligt mörkt. White noise eller vaggvisor.
      Men samsovning funkade bäst för mig när barnet va i den åldern iaf

      Ta in sängen i ert sovrum

      Håller med alla ovanstående, men annars funkade värmekudde bra för oss obs obs inte för varm, kroppsvarm bara

      Tack för tips hittills! Vi har redan samsovit massor men bebisen sover lika dåligt då.

      (Vårt första barn flyttade vi ut till eget rum när det blev 6mån och det gick då från att äta var 90:e min hela nätterna till att sova hel natt ganska direkt. Så därför vi trodde det skulle hjälpa att flytta ut)

        Vi har även provat att ha sängen hos oss. Då vaknar bebisen varje gång någon av oss vänder sig/hostar till.

          Bebisar är verkligen olika, jag tror inte att man kan göra så mycket mer än att acceptera det. Jag tror att det kan vara en nackdel att ha haft en ”lätt” bebis som första barn (att sova hela nätter från 6 mån tillhör nog inte vanligheterna) för då kanske man upplever det du beskriver nu som tröstlöst (men det kan ju vara skönt att påminna sig om att det är helt normalt!). För mig var det tvärtom, första barnet vaknade heeela kvällarna och vaknar fortfarande minst en gång per natt (2.5 år nu), medan lillebror sover själv hela första delen av kvällen innan vi går och lägger oss. Vi samsover dock. Om inte samsovning funkar för er får ni kanske bara acceptera att kvällarna ser ut så här just nu. Trösten med andra barnet är ju att man vet att det trots allt är en kort period.

            Oj, inte TS som skrev förra kommentaren! Mitt nick hängde med från förra ÖS

          Är bebisen tillräckligt mätt och rapad? Det är en tillväxtprocess just då, så man kan behöva mer mat. En flaska välling inför natten kan göra underverka-

      Samsov.

      Får han tillräckligt med mat? Bebis vaknar oftast pga hunger. Från 6 månader ska kroppen kunna ta till sig tillräckligt mycket energi under dagen för att kunna sova hela natten. Så det är tips 1. Tips 2 är att bryta mönstret, då barn oftast vaknar av vana. Att samsova är verkligen inte lösningen på sömnproblem. Man skjuter problemet framför sig.

        Barnet vaknar inte av vana. Eller för att vara manipulativa. Dom vaknar av ren instinkt.

          Fast även barn på 6 mån kan väl ha etablerat sömnvanor? I den åldern är man ju t ex ofta vaken på dagen och sover på natten (om än inte hela natten), det är ju en vana.

          Sen kanske instinkt är en mer trolig förklaring i detta fall, men en 6 månaders har vanor.

      Tassmetoden räddade mitt liv. Men man måste verkligen ge sig fan. De första tre dagarna är kritiska, de första två veckorna viktiga att vara konsekvent.

      Googla den. Mitt barn sov i kvartar innan och jag var ett vrak och nästan apatisk (vi Samsov och jag ammade, men han fick aldrig ro). Efter genomförd tassmetod vaknade han typ 3-5 gånger på en hel natt vilken var himmelriket för oss. Efter något halvår sov han nätterna igenom utan uppvak. Ett stort plus är också att nattningen blir så smidig. Det håller i sig än idag, han är 3 år nu.

    Vad är det bästa som hänt er i 2022?

      Min lillasysters andra barn föddes i början av året. Han är fantastisk.

      jag och min bästa vän blev just bästa vänner ??

      Fick mitt andra barn. ❤️

        Jag med ?

      Det _bästa_, som i en grej, är svårt att välja för det har inte varit ett jättebra år, dock bättre än 2021.

      Men jag får nog säga Stockholm. Snittar väl ett besök/månad där och mår kanon när jag är där?

      Fan vad sorgligt, står helt still i hjärnan.. ?
      Nästa år måste bli bättre. Inte för att detta har varit jättedåligt, men inte hänt något jättestort och bra heller.

        Just det! Skrev på anställningsavtal för nästa år, tillsvidareanställning, bara haft ett år i taget innan så det är stort.

        Trodde jag skulle bli gladare än jag blev, men tror det har med att göra hur jag fick veta det? Men är ju en väldig trygghet såklart, så är tacksam men trodde som sagt jag skulle känna mer glädje.

      En efterlängtad bröstreduktion.

        Perfekt nick med två halva meloner ?

          ???

        Jag vill veta mer! Gick du via landstinget? Privat? Från vilken storlek ner till?

          Jag gick först till vc i sedan fick jag, relativt fort, en kallelse till Sahlgrenska där var jag några månader senare och så ytterligare några månader senare opererades jag.

          Tycker storleken är irrelevant för mig då det inte blir en rättvis bild av op. Men jag kan säga att de tog bort mer än hälften av min totala volym i ml. Jag fick frågan om de skulle ta bort så mycket som möjligt eller så lite som möjligt och jag svarade så mycket som möjligt.

      En vecka på Sicilien med mängder av pasta och rödvin!

      Att jag gifte mig. Vilken dag, vilken känsla !

      2022 har varit oslagbart! Köpte hus, gifte mig, köpte bil, fick ett drömjobb och är nu gravid <3

        Så härligt att läsa! 2023 kommer bara bli bättre ❤️

          Ja 🙂

      Vi fick vårat tredje barn och förlossningen var allt jag kunde önskat!

        Samma här ? efter tredje förlossningen kända jag ren och skär eufori! Bästa förlossningen ❤️

      Att jag började träna crossfit!

      Att mitt barn fick gå kvar i skolan ett år till och därmed chans att få vidareutveckla sin talang.

        Så himlarnas BRA! ?️

      Slutade på mitt kontorsjobb som jag ogillar i flera år, började plugga och startade eget. Går så bra och är mycket roliga än mitt liv förut. Har absolut gått ner i inkomst men har också tiden att hitta billigare lösningar på allt så livskvaliteten är mycket bättre.

      Blev äntligen gravid via ivf efter att försökt naturligt i alldeles för många år.

      Träffade mitt syskonbarn för första gången, pandemin har satt stopp för det så ungen är nästan 2 år gammal! Jag hoppas verkligen att vi kommer ha en fin kontakt livet ut.

      Fick även uppleva en The Ark-konsert igen, tonårsskuggan njöt 1000%.

      Det var väl det som är värt att nämnas. bye bye 2022, kommer inte sakna dig! ??

      Fick ensam vårdnad om mitt barn!

        Grattis!! ?
        Jag hoppas också på ensam vårdnad 2023.

      Fick vårt första barn efter några år med flera försök ❤️

      Bra fråga för reflektion! Jag blev friad till på ett underbart sätt av min stora kärlek, så 2023 ser vi fram emot vårt bröllop ❤️

      Ingenting – allt går åt helvete.

      Flyttade till en fin lägenhet närmare stan! Sålde huset och fick massa pengar över samtidigt, win-win!

      Ett riktigt rövår för mig usch men det bästa var att flytta iaf. Inte direkt rätt läge att köpa bostadsrätt men jaja, vi trivs så otroligt bra och jag går ofta runt och ler och tänker ”får JAG bo HÄR?!”. Fin känsla. 🙂

      Att jag tog mitt körkort! ❤️

      Blev bjuden på en vecka på Kreta för att jobba. Jobbade ca 40 timmar den veckan och kändes inte som att jag jobbade en enda minut. Jobbar som personlig assistent och det är den mest fantastiska vecka jag någonsin haft under min tid i den familjen, framförallt för att barnet jag jobbar med var så himla lycklig hela veckan. Företaget stod för boendet (egen lägenhet!) och familjen för flygresan. Betalade bara för mat när jag inte jobbade och fick göra precis vad jag ville med min lediga tid, men hängde mest med familjen ändå pga älskar dem. Det var helt fantastiskt. Inte varit utomlands på ”solsemester” på 15 år och inte i vuxen ålder, så det var verkligen en härlig upplevelse.

        ALLTSÅ! Kan alla med behov få en personlig assistent som du? ?? Önskar dig ett fantastiskt fint nytt år och ännu en utlandsresa!

          Tack, önskar dig detsamma! 🙂 Jag hoppas att yrket snart kan få bättre status och locka fler att söka sig dit. Tyvärr är det verkligen ett lågstatusyrke vilket gör att många som söker såna jobb antingen inte ”kan” få andra jobb eller bara mellanlandar ett par månader innan de går vidare till något ”bättre”. Det skriks konstant efter folk, engagerade och kompetenta människor som vill dessa personer deras bästa. Det kan vara svårt men kan också bli sååå himla bra om man hamnar hos rätt person som man verkligen klickar med. Hen och hens familj har verkligen blivit min extrafamilj på dessa snart 5 år och jag är så glad att de valde att ge mig chansen med deras ögonsten trots att jag var så pass ung när jag sökte jobbet. Ingen dag är den andra lik och det är så himla uppfriskande! 🙂

            Ja det är ju inte så bra betalt så inte så lockande för många.

              Just därför behöver det få bättre status. 🙂

      Fick mitt drömjobb i april och har på riktigt varit tacksam för det varje dag sen dess ?

      Jag valde att leva.
      På något sätt valde jag att drastiskt lämna allt, högskoleutbildning, familj, jobb mm under en period istället för att verkställa mina självmordsplaner. där och då vände allting och jag blev mottaglig för hjälpen jag blev erbjuden. Senaste 6 månaderna har varit fantastiska, tack vare det! ♡♡ är så taggad på nästa år, något jag aldrig känt förut!

        Wow!! Vilket bra val du gjorde! ❤️

        Underbart, stor applåd för ditt bästa livsval!

      att jag klarade flervariabeln

      Kanske är det ändå att min mamma kom in på ett boende, även om det var det tuffaste beslut jag stått inför i hela mitt liv. Och det har inte varit någon picknick, men hon klarade sig inte hemma längre.

    Skulle du rädda ett random barn eller din hund ur ett brinnande hus?

      Inte nu igen…

      Nej men sluta nu, vi har gjort detta.

      Min hund. Självklart.

        Jag skulle rädda din hund över dig.

          Jo jag med.

          Framför! För bövelen.

      Nej inte detta igen. Lockar bara fram barnlösa bittra individer med noll empati.

        Eller sådana som dig. Vilket inte är bättre…..

        Det är ju halva klientelet här haha 🙂 Så klagar de på de hemska trådarna på FB eller vilket svin Andrew Tate är, är bergis samma människor som också röstar för öppna gränser för de ser sig själva som ’humana’.

        Tänkte precis skriva det samma.

        Nej, elaka människor som tycker deras åsikter är rätt och andras fel är de som kommer fram.

          Att vara humanitär är inte en åsikt. Det är en grundläggande värdering.

            Att kalla andra fula ord är inte humanitärt eller att ha bra värderingar…

      Idiot. Idiot. Idiot.

      Den det finns chans att rädda. Helst båda men hunden får komma i sista hand.

      Nu igen… orka.

      Någon annans barn alla dagar i veckan.
      Ja, jg älskar hundar med.

      Någon annans barn framför min hund med.

        Oj, vad snällt och osjälviskt av dig!

          Ja självklart? Om man är normal?

            Alla tycker olika ??‍♀️ Jag sa en snäll sak till Tomtemorsan, låt det stanna där.

      Beror litet på hur fult barnet är.

        Hunden då? Finns jättefina hundar.

        Som att folk inte skaffar sig jävligt fula hundar. Liksom har du sett en pudel.

        Exakt detta tänkte jag också skriva. Och vilken hundras det gäller om det inte är min egen hund. Såna här beslut ska man inte ta lättvindigt utan viktigt tänka igenom. Till exempel, om det är en jobbig chihuahua OCH grannens monsterunge kan det hända jag lämnar båda.

          Min granne har just detta! ? Räddar min örhängessamling istället.

          Rädda föräldrarna/ägarna istället kanske då? ?

        ?

      Larma brandkåren och sluta tjata.

      Båda två!

      Ja allt är väl sagt som kan sägas om detta. Ingen kommer kunna ändra nån annans åsikt och det väcker bara massa människor som vill kasta skit på andra. Tänker inte nappa!

        Be hunden rädda barnet

          Eller tvärtom.

      Min katt

      Båda såklart! Skulle inte ge mig förrän båda var ute om jag så själv skulle dö.

        Fint! ❤️

    Hej hopp! Nån som gjort invisiglines (fan vet jag hur det stavas?) i Umeå? Har ni nån tandläkarklinik ni rekomenderar?

      Rekommenderar Thule tandvård! Gjorde det där för några år sen och är väldigt nöjd med resultatet.

    I januari ska jag och min syster till Göteborg, torsdag-tisdag. Vi är eventuellt lite sugna på att tatuera oss. Någon härinne som kan tipsa om en bra och pålitlig studio där man kanske kan komma in på drop in om tid finns?

      Heide Hay tattoo ska vara bra om jag inte minns fel ? eller bra rykte för 15 år sedan i vilket fall ? såg dock ut som om att de hade bra omdöme när jag googlade

      En bra och pålitlig studio har inte drop-in tider.
      Om det inte är något väldigt enkelt ni ska göra skulle jag avråda från att tatuera sig under såna omständigheter.

        Det finns bra seriösa som har drop in tex En av Sveriges bästa tatuerare Jens Bergströms studio. Dock i sthlm.

          De hade tidigare en förmiddag i veckan. Lång kö utanför på morgonen. Sen är de ju många som får sena avbokningar, så man kan alltid fråga.

          Bra tips om man nu ska till Göteborg.

            Kommentaren var dock menad som en motpol till argumentet att det är inga pålitliga som gör drop in.

      Dom tatuerare i gbg som är riktigt bra har tyvärr inga dropp in tider :/

      Vet ej om om drop-in är möjligt men jag har varit hos Alex Stefani, som är på Unikum tattoo. Han är grym!

    Jag tycker Alexandra Bring verkar vara ganska skön person. Tar sig själv inte på för stort allvar o så. Men hon måste väl vara det lataste/slappaste influensern av de alla ? på ett positivt sätt! Har inte Instagram längre men när jag hade så körde hon ofta frågestund på kvällarna från soffan. Älskade att kolla in på dessa ? Hennes samarbeten på story är när hon filmar sig själv framför spegeln och pratar. Alltså hon verkar inte lägga så mycket tid på det. Mer hon har knäckt koden på hur du gör så lite som möjligt men ändå få ut så mycket som möjligt av det ?

      Haha håller med och kan störa mig lite på hur lite hon anstränger sig för sina samarbeten. Typ drar på en skrynklig blus framför spegeln och kör hauls med Nelly-kläder (som hon nu btw säljer på Sellpy). Oklart hur hon blivit så stor?! Går ju jäkligt bra för hennes bolag iaf.

        Hon var väl träningsinfluencer innan hon fick barn. Ochkompis med Kenza mfl

      Var det inte hon som gjorde ett samarbete då hon inte ens orkade koka spagettin som hon lagt fram på bordet? ?

      Älskar Alexandra! Hon och hela hennes instagram är så avslappnad och mysig. Så komiskt dessutom att hon, som inte ens kokar pastan till storyn, är syster med Victoria Törnegrens vars bilder alltid är estetiskt perfekta. Snacka om olika syskon.

    Nån som fött barn på senaste tiden medans ni varit sjuka? ?
    Har bf om 2 veckor och är ASförkyld. Undrar mest vad som händer om jag inte är frisk när det är dags för förlossning, hur tas man emot vid sjukhuset? Testar dom en t.ex för corona innan man får komma in till förlossningen eller ska man ta hemmatest före man kommer in? För det är ju inget jag antagligen kommer tänka på när förlossningen sätter igång..
    Kanske lättast att bara ladda upp med hemmatest och testa mig regelbundet fram tills något börjar hända? ? För att vara på den säkra sidan?

      Har du testat dig nu? Annars börja där.

        Ingen kommer neka dig att komma in även om du skulle ha testat positivt..? Jag födde i november och då testade dom efter förlossningen. Hade jag testat positivt hade de gett mig ett eget rum och kanske andra rutiner, det vet jag inte. Hade min man testat positivt hade han fått åka hem (vilket han fick ändå pga platsbrist). ? Oroa dig inte över det och ta inte massa onödiga test! Vila upp dig bara och hoppas att du är frisk?

          Svar till E, inte A såklart ?

      Har du covidsymtom vid förlossning så testas du. Personalen måste ju ha skyddsutrustning vid ev smittorisk. Gäller överallt i vården.

      De testade mig vid inskrivningen, och sambon hade inte fått vara med alls om han haft förkylningssymptom (de testade inte honom). Detta var för en månad sen.

    När jag gjorde kub med min son för 3 år sedan fick jag cirka 1:15000 i resultat. Nu fick jag cirka 1:700 (för DS. Mycket lägre risk för de andra två allvarligare). Barnmorskan säger att det är ett bra resultat och lägre risk än genomsnittet för min ålder (fyller snart 30). Allt såg fint ut på UL. Men iom att jag fick ett så oerhört mycket bättre resultat förra gången kan jag inte riktigt glädjas åt det här. NIPT är så himla dyrt också… vet inte riktigt vad jag ville med den här kommentaren, ville väl bara skriva av mig.

      Jag hade liknande, två år mellan graviditeterna och mycket sämre resultat när jag fyllt 30. Även andra barnet föddes dock utan kromosomavvikelse.

      Jag fick 1:2 på kub. Din siffra är bra.
      Och ja det var Downs syndrom.

      Det är helt okej att du känner så. Livet blir kanske annorlunda med ett barn med DS men vet du vad, dom är precis lika fantastiska som normalstörda barn. Ni kommer att få det bra oavsett vilket barn som kommer till dig ❤️

        ”Normalstörda”?

          Det finns väl inga helt normala människor? Alla ligger vi väl på olika spektrum.

            Men kan man inte bara skriva ”barn utan DS”?!

              Varför skulle det vara bättre skrivet? Som om jag skulle påpeka att du använder onödigt många skiljetecken när det de facto inte spelar någon roll 😉 personligen tycker jag normalstörda barn var en väldigt träffande beskrivning men alla får ju uttrycka sig som de vill.

                Fast nej, alla är inte ”störda”. Oftast används (eller användes, för man börjar komma bort från det begreppet) det ordet i samband med diagnoser av olika slag. Personlighetssyndrom (tidigare personlighetsstörningar) vilket beskriver en avvikelse. Normalstörda blir både ologiskt och direkt fel.

                  Jag tycker personligen det är jobbigt när människor blir onödigt bajsnödiga i brist på bättre ord. Bättre fokusera på om en förstår vad personen menar än vad en själv anser vara en bra formulering.

                    Ok, förstår att det är jobbigt för dig att ord faktiskt betyder något.

                      För en någorlunda normal människa förlorar inte ord sin betydelse för att andra inte använder de som du själv? Jag tänker det vore tecken på en störning ?

        Fint svar. Men detta är egentligen ingen ”fråga” huruvuda personer med DS är fantastiska eller ej. En av mina närmsta vänner har en dotter med DS och hon är underbar. Men jag ser också hur otroligt mycket mina vänner får kämpa och hur jobbigt det har varit i perioder när hon behövt opereras osv.

        Men: hela grejen nu som jag tycker är jobbig är att jag ju egentligen har fått ett bra resultat på KUB med ”låg risk” enligt bm, men att det ändå känns som hög risk för att det var så stor skillnad från förra gången. Och det känns som att alla man pratat med och läst om fått 1:20000 minst liksom… känner mig så ”förvirrad” till resultatet på nåt sätt.

          Fattar det som att du mest vill ventilera då och inte riktigt ha svar för ingen här kan ju tolka resultaten bättre än vården.

            Så kan det nog kanske vara ?

          Gjorde nipt innan kub. Betalade nipt själv men ville se ultraljudet sen ändå ?.
          Fick 1:3000. Är 31. Hade bara bra resultat på nipten. Mina barn är friska…

            Vad mensr du? De gör alltid ultraljud när de gör NIPT, innan de tsr blodproven.

        Men alla vill inte ha det. Kan komma med en del problem, alla klarar sig inte själva, lever inte ett lika långt liv osv. Man får inte jättemycket stöd heller…

      Tog NIPT med alla, just för att åldern drar upp det.

      Spelsr det roll gör NIPT.

        Aha okej. Tyckte du inte att det kändes motigt att betala 5-6 tkr för testet om du fick bra resultat på KUB?

          Nej, jag ville vara så säker jag kunde innan ett eventuellt fostervattenprov.

          Tycker det är småpotatis i sammanhanget.

          Nipt var verkligen värt! Så skönt. Gjorde utökad nipt för 10.000 spänn. Lågt pris för att antingen hinna förbereda sig, eller ha möjlighet till abort.

      KUB är ett test som inte ger dig något svar på vem som faktisk ligger där i magen utan bara ger en siffra på hur sannolikt det är att det finns en kromosomavvikelse. Beräknas genom att bla väga in kvinnans ålder så 3 år ger oftast en högre sannolikhet.

      Jag fick bara ett ”halvt” kub eftersom min barnmorska glömde informera mig om att jag behövde lämna blodprov innan.
      Under ultraljudet var det för sent och därför fick vi bara informationen om vad som sågs på skärmen, inte några sannolikheter för diverse avvikelser.

      Jag födde mitt barn strax innan jag fyllde 36 och med facit i hand är jag extremt glad att jag inte lämnade ett blodprov, för det hade gett mig dåliga resultat och det hade bara stressat ihjäl mig.

      Allting såg bra ut och vi utgick från att vårt barn var friskt, vilket han också var. Hade testet visat något hade vi ändå inte kunnat göra abort, för vi hade ju redan fått en relation och kände en oerhörd kärlek till honom.

      Mitt tips är att inte tänka på det. Utgå från att ditt barn är friskt, och är det inte det kommer det bli bra ändå. Du kommer älska ihjäl det oavsett. ❤️

        Fint skrivet och tack att du delade med dig ❤️

      När jag gjorde kub med första barnet fick jag 1:1619 och jag tyckte att det kändes lågt för att alla andra verkade få 1:20 000. Men då sa min barnmorska något bra till mig, hon sa ”tänk dig att du lägger 1618 kulor i samma färg i en burk och sen lägger du i en kula i en avvikande färg” Då insåg jag väldigt lätt hur liten chans det är att man lyckas få just den där andra färgen på kulan om man skulle plocka en från burken.

      Rent procentuellt så är risken mindre än 1 procent. Tänk så.
      Jag är 38 och fick 1:888, fick göra nipt pga det och det visade att allt var bra.

        Oj men vad konstigt att vissa får NIPT för det resultatet och andra inte? Risken borde ju bedömas lika. Här där jag bor får man bara nipt om den är 1:200 eller sämre!

          I vissa regioner är NIPT gratis för alla över en viss ålder oavsett resultat.
          Orättvist kan jag tycka, det här är sverige.

    Jag ska få snitt nu i början av januari. Första födde jag vaginalt gick hur bra som helst. Men nu har jag sån ångest för snittet att jag vill bara kräkas. några tips?

      Kejsarsnitt var som en drive in förlossning jämfört med vaginalt. Såklart det gjorde ont ett tag men åkte hem dagen efter, minns inte att det egentligen var nåt problem förutom att det var jävligt svårt att komma upp ur sängen innan man kom på hur man skulle rulla ? Det kommer säkert gå jättebra!

        tack för peppen! ?❤️ vill bara hem snabbast möjliga ?

          Kom på också, fick bara alvedon och ipren efteråt på bb och fick inget med mig hem. Vilket egentligen är helt sjukt med tanke på att jag gjorde en abort året efter och då fick jag med mig ordentligt med starkare smärtstillande. Vet inte vad jag ville ha sagt med detta men tror jag menar att vården ser ett kejsarsnitt som ingenting, det är ett litet ingrepp liksom. Så dom skickar hem en fort om man vill, vilket ju är en fördel för dig också då ?

            Jaa jag tror de är med blödningsrisk för man får fragmin/inohep som man bara får Alvedon…. Plus att de tror man somnar av morfin. Men det krävs ju en del att bli dåsig om man nu har ont ? (är narkos så har ändå lite koll hoppas jag?? ?)

            Alvedon + ipren fick jag vid första kejsarsnitt. Det är en bra kombo. Bara man tar det regelbundet. Andra snittet jag ondare då fick jag mycket starkare medicin.

            Gissar nu. Kan det vara så att man inte får starkare smärtstillande om man ammar, eftersom läkemedel går över i bröstmjölken? (Nu kanske inte du ammar/ammade, och i så fall ligger ju förklaringen inte i det, förstås).

        För dig var det så. Så är det inte för alla.

          Ja uppenbarligen, men nu pratar vi egna upplevelser antog jag.

            Man har ju bara sin egen att jämföra med så fattar inte vad du menar Felice. Allas erfarenheter är välkomna!:)

        Jag har gjort två snitt, ett planerat och ett akut och båda har varit fina upplevelser på sitt sätt. Ett tips är att ha med mjukisbyxor och trosor med hög midja så de inte skaver i snittet

          Åh smart! Tack för tipsen!

            Jag föredrog tvärtom, låga byxor och trosor som slutar under snittet!
            Jag tyckte att det skavde om linningen var ovanför snittet. Det gör jag ibland fortfarande, ett år senare.

      Varför ska du snittas nu om det var så bra första gången?

        Barnet ligger i säte och första förlossningen gick på under 3h och min läkare anser att det inte är medicinskt säkert för varken mig eller barnet. Vi har en väldigt krokig resa för att få våra barn och han tycker vill inte chansa. Han är en bland Sveriges bästa obsteriker så litar fullt på honom, han förlöste Zlatans barn! ??

          Har du gjort vändningsförsök? ❤️ mitt andra låg också i säte ?

          Så på nåt sätt får kändisarna reda på vilka läkare som är bäst och ser till att skaffa dem? Det ger mig dålig smak i munnen. (Alltså inget med dig att göra)

        Om OP var nöjd med att föda vaginalt så äger väl sig självt att det förmodligen finns en medicinsk anledning som gör att snitt rekommenderas medans en sådan medicinsk anledning inte fanns inför förra förlossningen.

      Jag genomgick ett kejsarsnitt i våras och har också genomgått en vaginal förlossning innan. Upplevde det som mycket lättare att förlösas med snitt än vaginalt. Var jättetufft att ligga på operationsbordet och vänta och plötsligt höra ett skrik. ??

      Kan tillägga att mitt snitt var akut, snittet gjordes cirka 15-20 minuter efter beslutet hade tagits, men ändå var det en otroligt fin och trygg upplevelse.

      Det enda som var jobbigt var att bedövningen höll i sig länge för mig (därmed sängliggandes flera timmar efteråt) samt att man inte får lyfta tungt några veckor efter. Var lite krångligt med storebrorsan, men jag hittade strategier.

      Som någon annan tipsade om så vill jag också slå ett slag för trosor och byxor med hög midja.

      Lycka till! ?

      Grattis till det kommande barnet! Jag har gått igenom tre snitt efter min första, vaginala, förlossning. Har otroligt positiva erfarenheter av det!

      Du har redan fått bra tips angående kläder. Tänker på två saker. Det första är att det är så himla mycket folk med under ett snitt. Det är lätt att känna sig lite som en del i ett maskineri när man först kommer in på operationssalen, och en tar ens temp, en sätter nål, en ställer frågor osv. Men alla vi träffat har varit SÅ snälla och stämningen alltid glad och varm.

      Nummer två: under mitt första snitt låg jag och kände efter, vilket gjorde att jag spände mig och glömde andas ? De två kommande gångerna har min man haft i uppgift att prata med mig hela tiden, om allt möjligt vardagligt, som distraktion. Det är ett tips! Tiden från det att bedövningen verkar och de börjar arbeta, tills dess att bebisen kommer ut, är vanligtvis bara några minuter. Om bebisen sedan mår bra har åtminstone jag ganska snart fått upp den på bröstet (efter en koll av barnmorska på barnbordet, antingen i samma rum eller strax intill). Då är det lite skitsamma att de syr och håller på, när barnet väl är hos en ☺️

      Stort lycka till!

      Jag hade planerat kejsarsnitt och själva snittet var ingenting jämfört med eftervården. Vill absolut inte skrämma upp dig, men var förberedd på eventuell hög smärta första dygnen och att du behöver mer hjälp än vad du kanske trodde. Min man fick hjälpa mig med allt (gå på toa, byta binda/trosor, hålla vårt barn bredvid mig så jag kunde mata osv) då jag hade så ont i magen och snittet. Räkna inte med ”smärtstillande” mer än var sjätte timme även om de gör ont igen efter fyra timmar, du får bara alvedon och ipren. Använd väldigt löst sittande trosor och byxor (jag bodde i sjukhusklänningen och hade deras nättrosor). Jag kunde inte åka hem fören efter 3 nätter och var sängliggandes första veckan efter snittet innan de värsta släppte och jag iaf kunde ta mig till toaletten själv men var tvungen att ha hjälp upp ur sängen.

      Köp boken snittkoll och mammaroll! Och lycka till ?

        Och just de! Du behöver ta sprutor i benet i en vecka efter snittet för att inte få blodproppar. De var inte jag beredd på?

          Jag har gjort två snitt, aldrig fått några sprutor i benen. Och heller inte behövt några värktabletter och åkt hem dagen efter. Som de andra nämnde, ta med sköna mjukisbyxor, lite godis eller annat gott till bb tiden och en iPad för inte säkert det finns tv på rummet. Var inte rädd för att ringa på klockan när du behöver hjälp med att tex komma upp ur sängen eller liknande. Ett plus är att pappan i princip alltid får vara kvar på bb och att du får eget rum efter snitt. Kom ihåg att det finns många olika sätt att föda barn på och det viktigaste är att barnet kommer ut och att alla mår bra. Finns några bra böcker där du kan läsa om snitt, hur det går till och vad du kan förvänta dig efteråt om du vill förbereda dig. Det blir inte direkt några långpromenader första veckan efteråt men kroppen är otrolig och återhämtar sig snabbt.

          Det gäller dock inte alla! Jag har gjort två snitt och sluppit. I regionen där jag bor får man endast vid övervikt eller andra riskfaktorer

            Jaha! Hade ingen aning om de, spännande att det är så olika ??

    Tror ni på karma? Eller något liknande?

      Tror på ödet och ja, ibland också karma.

      Vad tror du?

      Den som tror på skrock får otur. Det är sen gammalt.

        Karma är inte skrock dock. Det tillhör en av världens största religioner.

          Haha som att det skulle bevisa nåt ? Tror du på uppståndelser också? Då har vi svaret där

            Karma tillhör vediska religioner. Inte kristendom. Man brukar heller inte kalla religioner för folkligt ”skrock” utan för ”tro”.

      Nepp, inget.

      Känns som karma är ett begrepp som används för att önska andra olycka. Gillar det inte. Tror mer på attraktionslagen.

        Det är så karma används här i väst, inte sällan av folk som är kristna eller muslimer, men av hinduer så används det för att inspirera till att göra goda gärningar.

          Precis, västerlänningar har förvrängt begreppet.

          Ja, precis, jag syftade till hur begreppet används här.

      Nej.

    Om man går ut och äter, 4 st ej i par, delar man notan eller betalar var för sig? Vad är kutym?

    Undrar eftersom min vän som tog både förrätt, svindyr huvudrätt och 2 drinkar mer än vi andra föreslog att betala hela notan och att vi sedan skulle splittra och swisha….

    Som tur var sa en annan att nej, vi går till kassan och betalar vårt egna.

    Vi andra hade ätit och druckit betydligt billigare.

      Man betalar sitt eget såklart!

      Jag håller med hon som sa att ni ska betala var för sig. Jag vill alltid betala det jag har ätit. Det är ett sett för mig att planera mina restaurangbesök utifrån min ekonomi.

      Tycker man betalar var för sig om någon köper något mycket dyrare. Oavsett om man är i par eller ej.

      Beror på. Går man ofta ut och äter med personen/peronerna så att det liksom kvittar ut sig över tid tycker jag det är snyggast att splitta. Men är det nån enstaka gång ellet det verkligen är stor skillnad på kostnaden tycker jag man tar sin egen.

      Verkar vara en toppen vän….

        Ja men lite paff blev man ju…. Hennes Nota var på ca 500 mer än min.

          Haha åh din kompis måste vara kompis med Ove…

      Är väl inget sätt som är rätt eller fel riktigt utan kanske mer som man gör i vänkretsen? Är väl annars något som brukar tas upp som svensk snålhet att dela upp varenda krona? i min bekantskapskrets brukar vi dela rakt av på notan, men det brukar ju vara ungefär samma man äter och dricker och går på jämt ut nästa gång. Skulle dock aldrig föreslå detta om jag vet om att jag själv ätit eller druckit mycket mer än alla andra.

      Man betalar sin egen mat! Enda maten jag kan betala är om jag är på dejt. Att man delar notan på antalet vänner har vi aldrig gjort utan det är mest naturligt att man tar sin egen mat.

        För dig ja. Det är även vanligt att bara dela rakt av, mkt smidigare på restauranger också.

          Knappast bara för mig du.

            Nej säkert inte, men gäller långt från alla. I din bekantskapskrets kanske det är självklart men det lät som en allmän sanning…

        Jag har aldrig varit med om att någon har föreslagit att dela notan rakt av. Är 35 år och alla har alltid betalat för sig själva.

          Oj! Tycker det verkligen är nåt som kommer med åldern och bättre ekonomi. Eller är det beroende på var man bor?

            Jag skulle säga att vi och våra vänner har mkt god ekonomi och vi är så klart inte norm men ingen splittar notan rakt av om man är på en bättre restaurang.
            Just för att ju äldre vi är, dessto mer egen smak får man. Och köper jag ett gott kött vill jag kanske ha ett bättre vin, och ett vinpaket som matchar alla rätter, medans mina bordsgrannar kanske kör alkoholfritt eller ett eget vinpaket.
            Helt orimligt att splitta rakt av.

            Det är en annan sak om alla går till ett hamburgerhak där allt kostar lika om alla tar en meny.
            Samma sak på krogen, man tar en runda var.

            Har nog inte med inkomst att göra, utan om man är en sniken jävel eller inte.

              Går också till olika slags restauranger. Tycker det var lite fult att anta att jag (?) är sniken… Handlar inte om det, oftast äter och dricker vi ungefär liknande som sagt! Tycker tvärtom, det är ovanligt att dela upp, men beror kanske på hur olika man beställer då eller umgängeskrets/stad.

      Jag tycker det är snålt att föreslå att man ska dela lika om man ätit uppenbart markant dyrare. Det får man isf låta någon annan föreslå.

      Brukar dela lika om vi ätit och ungefär samma, men räknar inte ören liksom. Nåt extra hit eller dit spelar ingen roll. Men så har mina vänner liknande ekonomi och ingen lever på marginalerna.
      Skulle jag äta eller dricka mer än andra som jag vet kanske har sämre ekonomi också erbjuder jag mig att betala mitt.

        ”Erbjuder jag mig att betala mitt” ?

          Vad är så roligt? Jag erbjuder att vi inte delar rakt av, utan bara det vi ätit. Eller att jag gör det och de andra delar om de ätit mer lika. Hänsyn.

        Hahaha erbjuder sig att betala sitt eget, det var generöst Vem skulle annars betala? (Förstår vad du menar men du skriver nåt annat). Tack för skrattet, ska använda den meningen ikväll när vi går ut och äter, jag erbjuder mej att betala mitt.

          Det var inte roligt, en normalbegåvad förstår vad som avsågs, det var inte fel skrivet.

            Du tycker inte det är roligt, jag tycker att det är roligt. Jag förstår vad som avses men tycker fortfarande att det är roligt att man erbjuder sig att betala. Tackar ödmjukast för erbjudandet att du betalar det du själv har ätit 😀

    Andrea Norrman, jag tror på bebis 2023 och därav bröllop 2024

      Eller så vill de bara planera i lugn och ro. Vill de ha ett sommarbröllop är ju många ställen redan bokade nu.

      Va kul att han äntligen har frågat efter alla gånger hon har hintat om att hon vill ha en ring på fingret. Tror inte på en till bebis då hon många gånger har sagt att bebistiden inte är något för henne.

        Finns det något fånigare än att hinta om en ring på fingret ? Hur svårt är det att ställa frågan själv!

          Jag håller med!

      Alltså videon hon la ut var nog det löjligaste jag någonsin sett ??? filma när hon stryker sin sambo på ryggen för att filma ringen. Närbild när han smeker hennes knoge.

    Lady Dahmer-gate: verkar inte den där bruden Rebecka lite…galen?

      Något..

      Enormt.

      Alla inblandade är lite galna och har för mycket fritid.

      Hon verkar inte må bra nej. För att uttrycka det milt.

      LD verkar minst lika galen. En normal person hade lagt ner för länge sen

      Har följt Rebecka lite då hon pratat om socionom yrket. Hon gick ut socionomprogrammet ett halv år efter min man på samma skola. Och hon snackar så illa om alla i hennes klass och andra yrkessamma. Att de är inkompetenta och inte brinner för att hjälpa andra. Vilket säger en del om hennes syn på sig själv och andra. Hon sa att hon var den enda i sin klass som faktiskt ville hjälpa andra.

        Suck..finns alltid minst en sådan i varje kull. Jag läste också socionomprogrammet och redan under introduktionsdagarna så brukar de utmärka sig. De bryr sig lite mer än andra, anser de själva.

          Precis. Hon kastade skit på folk för att ha dyra väskor också. ”För då kan man inte jobba med utsatta, om du ska flexa din väska” vad vet hon om andras intentioner med utbildningen och deras väsk hantering x)

        Ok, det här bekräftar mitt generella intryck av henne.

      Hahaha alltså jag var inne och kikade nu på vad som skrivits mellan dem (utan att ha tagit ”nåns parti”) och slås direkt av hur sjukt dåligt denna Rebecca uttrycker sig i skrift, särskilt i jämförelse med LD:s lugna och välgrundade argument.

        Åh herre Rebecca skriver t.o.m. ”inprincip”.

        LD om du läser detta, kämpa på!

          (Nu spelar det dock ingen roll hur man är i skrift om man ändå lyckas kommunicera det man vill få fram, men jag tycker inte att det R får fram är vettigt)

          Jag tycker ingen av dem ska kämpa på. De är pinsamma bara. LD mer, som sitter nätterna igenom och tjafsar om skitsaker vid snart 50 års ålder, men den andra också. Båda borde växa upp.

            Så tänkte jag också först, men sen har jag fattat det som att R hållit på att smutskasta LD i fem år och att LD nu fick nog. Tkr det lägger lite nytt ljus på situationen.

    Tips för nyårsdrinken! Skimmer och bling bling. Går att göra med vilken typ av drink som helst ?✨ https://bit.ly/3Q34Qem

      Det ser typ giftigt och radioaktivt ut.

      Ledsen men hade blivit besviken över att få något sånt i ett glas fint bubbel. Det ser inte aptitligt ut och giftigt. ?

        Hahaha ???

        Men snälla… ”Giftigt”.

      Skriv gärna fler nyårstips i tråden! God mat/dryck/film?

    Hur hittar man inspiration till att laga mat? Och ork.. Minns knappt när jag lagade mat senast ens. Är trött, mår skit och måste komma igång igen med att äta regelbundet, men hur? ?
    Har så svårt att få in rutiner. Vill gärna äta tre mål mat om dagen + mellanmål, flera år sedan jag gjorde det.

    Tips på god och mättande frukost?
    Tips på mellanmål?
    Tips på matlådor som är goda att frysa och värma?
    Tips på enkel middag att laga när orken knappt finns?

    Några saker som underlättar maten i vardagen?
    Funderat på om en airfryer skulle vara något, är det så smidigt som jag tänker? Bara ställa in en tid och inte behöva stå vid spisen liksom?

    Ge mig alla tips, stöd och pepp ni har tack ?
    Ska handla imorgon, har skrivit upp banan och kattmat bara?

      Jag har inga problem att äta samma mat flera dagar i rad så brukar göra olika linsgrytor och äta till lunch hela veckan. Sen äter jag havregrynsgröt till frukost och lite vad jag är sugen på till kvällen, oftast nåt med kyckling. Gillar att ha kyckling, sallad, avokado och mangoraja-sås i libabröd, går superfort. Man kan ju variera en sån rulle hur mycket som helst.

        Vad har du till linsgrytor? 🙂

        Det med libabröd lät riktigt gott! Det ska jag köpa hem.
        Brukade äta mycket olika rullar med tortilla innan, så gott och som du säger att man kan variera. Aldrig testat libabröd dock.

        Tusen tack!

          Jag har oftast ris eller bulgur till linsgrytorna.

        Appropå Libabröd, testade att göra pizza på det och vilket lifehack, kanske ingen nyhet mer än för mig..,men blir ju såå otroligt goda tunna frasiga pizzor, aldrig nånsin mer pizzaset att göra hemma med tjock äcklig deg och smaklös sås. Nu gjorde jag egen tomatsås och som den pizzaälskare jag är, så tycker jag detta fasen blev godare än vilken ”köpepizza” från random pizzeria som helst.

      Jag följer mängder med matkonton och kockar på Instagram. Sparar alla inlägg med mat som jag tycker ser god ut och så fort jag fastnar i matval scrollar jag igenom alla goda recept och hittar nått gott!

        Det ska jag testa, tack! 🙂

      Tycker tacos är lätt att göra och olika sallader 🙂
      Veckohandla är ett tips, kanske med hemleverans.
      Laga flera matlådor på söndag inför veckan som kommer.

        Åh tacos? varje gång jag äter det känner jag att jag skulle kunna äta det varje dag, så borde äta det oftare.
        Veckohandlar alltid, vet knappt vad jag köpt senaste tiden dock ? finns tyvärr inte hemleverans här jag bor.

        Matlådor på söndagar brukade jag göra, det var bästa rutinen verkligen men har inte lyckats hitta tillbaka. Men får börja på söndag. Söndagar är alltid bäst att starta upp med tycker jag + att det även är 1 januari då, vilket brukar ge mig mer motivation så kanske lyckas hitta tillbaka nu?

        Tack för tipsen!

      Pinterest

      Jag gick på ett kostschema från mitt gym. I 6 veckor med olika mat. Bra mat.

      Då kom jag igång med min matlagning och fick rutin på det.

      Lagad mat lunch och kväll. Två mellis och en frukost.

      Mådde jättebra, hade jämnt blodsocker och sov bättre.

      Finns på nätet och i träningsböcker på bibblan. Likaså i de flesta tidningar nu i januari!

      Om det är själva matlagningen och rutinen som känns svårt tycker jag att du ska sänka ribban och börja med små steg. Fryst pyttipanna och stekt ägg är gott, enkelt och du känner ändå att du har lagat mat. Ta genvägar och gör det lätt för dig i början, så att du får in rutinen.

      Försök att inte ställa för höga krav på dig själv! Allt måste inte vara ekologiskt, rena råvaror och från grunden. Jag tycker att du ska fokusera på vad som är gott och enkelt, och som inte blir en så stor tröskel. Koka pasta och kör en färdig sås och toppa med lite feta eller mozarella! Perfekt att köpa typ färdiga vegonuggets, vegoschnitzel eller motsvarande köttprodukter och slänga in på en plåt med lite klyftpotatis. Ta en näve sallad på påse och en färdig sås och du är hemma! Köp färdig soppa, värm i micron, och ät med en macka! Köp färdiga pannkakor och käka om du inte pallar laga. Alla genvägar och knep är värda att ta till, så kanske orken räcker lite längre ❤️

    Jag har som mål för 2023 att bli lite mer smart typ. Typ logiskt tänkande och bli lite mer snabbtänkt. Kunna förutspå saker lite fortare. Typ om det är halt ute så är det stor risk att jag ramlar, därför kan det vara bra att gå försiktigt där. Dåligt exempel men ni kanske förstår.
    Men hur lyckas man med det? ? läser faktaböcker? Löser soduko? Lägger svåra pussel?

      Läs nyheter. Läs böcker. Lös soduko med fel hand.

        Läs INTE expressen, aftonbladet etc om du ska läsa nyheter.

      Förstår faktiskt inte vad du vill… Vill man bli bättre på något så tränar man på specifikt det. Vill du undvika att halka: träna på att gå försiktigt på halkiga ställen. Vill du bli bättre på soduko: lös mer soduko. Vill du ha mer kunskap om forntida Egypten: läs en faktabok om forntida Egypten. O.s.v.

        Märkligt svar, tex sudoku är bra för hjärnan på en rad olika sätt förutom just ökad kapacitet att lösa sudoku…

          Tveksamt faktiskt. Studier har visat att det och liknande aktiviteter som korsord inte alls är särskilt effektivt för att öka hjärnans kapacitet.

            Så lustigt då WHO så sent som 2022 säger precis tvärtom. Men du kanske sitter på ännu nyare studier som kommer publiceras under 2023 ?

              Finns hur många studier som helst som säger detta om du bemödar dig att söka. Men du får gärna uppge din källa från WHO om soduko ?

          Va? Blir man inte bättre på att lösa sudoku av att lösa sudoku? Jag fattar ingenting helt ärligt ?

      Tror allt du tar upp är bra grejer, du tränar hjärnan och skapar nya kopplingar. För logik kan du också träna typ mensa test på nätet. Sen låter det lite som att du kanske vill träna lite på konsekvenstänk och inte bara logik? Då är KBT tekniker bra, googla ?

      Kanske någon app med övningar som tränar den delen av hjärnan?

      tycker jag blev mer långsam i mitt tänkande när jag började skriva mycket, då hjärnan anpassade sig till skrivhastigheten, så pröva skriv mindre kanske

      Tror jag förstår vad du menar! Att bli lite mer ”street smart” kanske? Tycker man lär sig mycket genom att helt enkelt hamna i olika situationer. Ta dina snedsteg med en klackspark och se dem som lärdomar. Men för att ge lite mer konkreta tips så brukar jag känna mig mer skärpt i huvudet av att motionera och att sova ordentligt, så lägg fokus på det om du inte redan gör det! Sen är det ju aldrig fel att läsa böcker och slipa på allmänbildningen, den kan också komma väl till pass ibland ☺️

      Allmänbilda dig genom t ex dokumentärer

    Tror ni Anna Book håller på och kryper ur sitt eget skinn av avundsjuka nu när My har rest till Dubai med Kin och deras familjer, kan tänka mig att hon blir osams med Kin nu också…vi får se

    Kontot 100 kvadratmeter kärlek var ju så om sig och kring sig och fick in över 100 000kr till ivf. Sen separerade de och det blev radiotystnad. Nu uppdaterade hon igen och meddelar att hon träffat en ny tjej, blivit sambo och att de nog vill ha barn nån gång men inga planer på det just nu. Inte ett ord nämna om pengarna hon fått… alltså hur kan man ha sån brist på skam i kroppen att man bara glatt behåller dem?? Om hon och hennes nya tjej sen ska försöka få barn så har de ju rätt till tre behandlingar via regionen, eftersom de två unga försökt få barn tillsammans innan. Usch så provocerad av hennes giriga beteende.

      Det är ju snudd på bedrägeri.

      Frågade henne men den frågan tog hon ju (såklart) inte med i frågestunden.. Tycker också det är lite väl fräckt, av både henne och hennes f.d partner att ta emot så mycket pengar och sen göra slut typ en vecka senare. Hoppas karma is a bitch för dom.

      Nämnde de inte det när de gjorde slut? Har för mig det men kanske bara är förvirrad.

      Ja ytterst pinsamt. Allt är gull och perfekt med nya tjejen.
      Ungefär som det lät med exet. Men om pengarna hon och exet fick är det tyst.
      Kan tänka mig att de delade på pengarna och hon som skriver ny på Insta använt det mesta av sin del till helande resor och upplevelser för att komma över exet. Och nu öses pengar på nya kärleken..

      Tänk efter noga ni som godtroget skänker pengar till sånt här. Allt för många är falska tyvärr.

    Är det nån mer än mig som undrar vad som hänt med egoina och hennes mamma?
    Har läst hennes blogg i säkert 10 år, och det känns så märkligt att dom brutit kontakten då det alltid sett ut som att dom varit så nära

      Kan heller inte sluta undra!

        Inte jag heller!!!

      Samma här. Skäms för det lite. För det är ju deras ensak. Men det var så plötsligt och de verkade så nära varann. Alltid sorgligt när familjer bryter.
      Jag hoppas det är något som går att lösa. Det finns bara ett liv och det är endast när detta fortgår som vi kan göra något. allt gott!!

      Jag var nyfiken i början men nu tänker jag bara att det så otroligt lite som faktiskt syns i sociala medier. Yoga Girl var ju i många år bästa vän med sin mamma och de hade det sååå otroligt bra… Sedan sa hon upp kontakten och i hennes senaste bok kom sanningen fram; hur manipulativ, överdramatisk och självisk mamman egentligen är. Men inget av det såg man ju på Rachels sociala medier för det är ju ett väldigt känsligt och privat ämne, och säkerligen inget mamman ville skulle framhävas. Så hur mycket man än är bästisar på foton så kan det se helt annorlunda ut bakom kameran.

        Har tänkt samma, det känns också som att det var ungefär när hon fick barn som dom bröt. Kan ju vara gamla saker som kommit upp till ytan eller så.

        Josefin Aamodt var bästa vän med sin mamma. Sen blev de osams och sa upp kontakten och sist jag kollade hennes instagram var allt bra igen. Kanske blir det samma med Regina och hennes mamma.

    Precis avslutat en långvarig relation med någon jag älskar mer än nånting annat. Känns så jävligt att hur mycket kärlek det än finns så är det inte alltid tillräckligt. ?

      Skickar en virtuell kram!!!

      Var i samma situation för 1,5 år sedan. Det blir lättare med tiden men usch så jobbigt det är

      Jag är i samma sits. Det suger och det känns som att jag går runt med ett cementblock i magen. Men jag tänker att det kommer att komma en dag när jag inte längre tänker på honom varje dag. Och var dag som går är en dag närmre den dagen. Vi fixar det här ?

      Tråkigt att höra, hoppas allt blir bra! men en genuin fråga, hur kan det inte vara tillräckligt? Jag vill verkligen veta för det känns ju som att om kärleken finns går allt att ordna (så länge det inte handlar om otrohet, våld etc.) men jag kanske har fel? Menar inget illa alls, utan vill bara försöka förstå.

    Snart nytt år och jag går in i det nya året med ångest. Året jag blir 40 och fortfarande är barnlös… Såhär skulle det inte bli… Hoppas på ett mirakel år 2023 ? Gott nytt år alla!

      ❤️

      Åh jag hoppas på ett mirakel för din skull. <3 Jag närmar mig 40 och har slitit med att få barn senaste åren, men nej, bara missfall. 🙁
      Kram på dig!

        Men vad hemskt, jag lider med dig. Själv har jag inga missfall i bagaget, blir inte ens gravid. Så ledsamt att detta ska vara så svårt… Stor kram till dig! ❤️

      Håller tummarna för dig! Jag fick barn i slutet av januari, tre månader innan min 40 årsdag. ❤️

        Åh tack för peppen! ❤️ Det behövde jag! Hade du barn sedan innan eller var detta ditt första?

    Jag vann 60 kr på triss idag. Har gjort klart alla mina skoluppgifter (deadline är på måndag) och så har jag gjort dipp och har en ny påse chips som väntar på mig. Det här året har varit rätt kasst på många sätt, men det känns som att det slutar rätt bra i alla fall.
    Hoppas ni som läser får ett bra 2023 och tack för all underhållning ni och bloggbevakning har gett mig under året.

      Grymt jobbat! ❤️

    Hjälp! Min svåger och hans nya flickvän ska komma hit på middag. Nu kommer det fram att hon är vegan… Och jag är så totalt okunnig inom detta… Vad bjuder man på?

      Googla veganska recept så får du säkert bra tips.

      Fundera på vad du skulle bjudit på om hon inte var vegan och veganisera det receptet. Man behöver inte laga linsgrytor och jox utan kan laga ”vanlig” mat med veganska råvaror. En potatisgratäng med växtbaserad grädde är lika lätt att göra som en vanlig. 🙂

      Gör några goda biffar på tex anammas formbar färs! ?? Kanske linsgryta eller en god tomatsoppa med tillbehör! ?

        Tack!

      Knäckebröd och marmite?

        ?

      Köp färdig falafel, tex Lidl, super gott!

        Vegan här – Hatar Falafel?

        Tacos fast med veganfärs, mjölkfriost i creme fraisch?

      Hur ”lyxig” vill du att middagen ska vara? Soppa är ju enkel att göra vegansk till exempel, som potatis o purjolöksoppa eller liknande. Annars är mitt tips rotfrukter i ugn, svampsås och biffar gjorda på anammas formbara färs som du kryddar med timjan bland annat ?

      Vad hade du tänkt innan du fick reda på att hon är vegan? 🙂 dom allra flesta måltiderna kan man ”översätta” till veganskt! Tex skagenröra, soppor med havregrädde istället, finns många färdiga såser om ni tex ska potatis, finns många färdiga efterrätter typ fryst kladdkaka men även vegansk glass osv. Om du hade planerat att göra en efterrätt med gelatin så finns ”agar agar” istället. Ur mitt perspektiv så tycker jag det är trevligast att få likadan mat som alla andra vid bordet, men det är ju såklart olika. (Och det finns även mycket snacks typ chips, ”ost”bågar, tutti frutti osv om ni ska ha det också. Står nästan alltid uppmärkt påsen ”vegan”) Lycka till, det kommer gå super! ☺️?:)

      Beror helt på hur mycket möda du vill lägga och vad förväntningarna är. ☺️ Att göra en bolognese från grunden är väldigt gott, men tidskrävande.

      Jävligt Gott har ett bra recept på svamp- och citronrisotto!

      Annars håller jag med de andra, göra biffar på formbar färs eller Beyond Meat tilsammans med t ex potatisgratäng.

      Spaghetti och tomatsås med en trevlig sallad.

      Om det inte behöver vara så tjusigt: pasta med köttfärssås på vegfärs. Annars finns det bra veganska substitut för creme fraiche, grädde osv, så kanske pasta med svampsås eller något annat vegetariskt gräddbaserat? Annars håller jag med om nån soppa (tänk på att bara använda vegetarisk buljong) eller färdig falafel med typ rotsaker i ugn.

      Den här soppan är såå god!!
      https://www.landleyskok.se/recept/tex-mex-inspirerad-majs-och-potatissoppa

      Köp vegansk créme fraise/yoghurt och rosta lite kikärtor eller köp krutonger i stället för baconet. Vitlöksbröd till (blanda vitlök och olivolja och ha på i stället för smör) och maten är fixad!

      Haha blev mycket i stället för nu men den är så god och jag äter den ofta med mina vegovänner.

      Hamnade i modd. Kanske på grund av länk. Men tips på god soppa dyker upp när Camilla godkänt

      Tips att typ all torkad pasta på paket i butikerna är vegansk för hållbarheten (ej gjorda på ägg utan andra substitut) ?

    Någon som följer Amandalinneas på Instagram? Hon känns verkligen som förbytt sedan hon träffade sin äldre man. Tror ni hon har köpt sina följare? Eller vad är hon ”känd” för egentligen?

      Verkligen. När gjorde hon brösten? Och ojojoj så tunn hon har blivit

      Hon verkar vara en fin och rar tjej med ett stort hjärta.

      På vilket sätt har hon förändrats tycker du? Jag tycker att hon verkar vara samma gamla sorgliga, ätstörda tjej som innan.

    Alltså huuur pallar alla större influencers med alla bud sol kommer konstant?
    Jag hade verkligen fått panik av allt överflöd, onödiga grejer och saker som inte passar ens stil
    Vad gör dom av allt?!

      Håller med. Tycker det är jobbigt bara att sopsortera det lilla jag beställer som kommer i för stora kartonger. Går direkt till sophanteringen och slänger.

        Hahaha exakt!
        Tänkte främst på alla grejer man får, tänkte inte ens på emballaget men håller med 🙂

      Sellpy.

    Okej, finns det några bilkunniga härinne?

    Jag kan inget om bilar och bilmek, så behöver hjälp. Jag blev för en månad sedan påkörd av en annan bil som träffade mig med sin ”nos” i min vänstra bakdörr och området runt omkring. Skadorna är estetiska (bucklor och nästan osynliga repor) men kommer att kosta 45000 att åtgärda (haha, sjukt tycker jag).

    Försäkringsbolaget vill inte reparera skadorna pga lågt värde på bilen redan innan (enligt dem) utan låter mig välja mellan följande alternativ:

    1) ingen åtgärd från deras sida, men jag får 15 000 att använda som jag själv behagar. Jag måste då ansvara för att kolla att bilen är trafiksäker.

    2) De tar över bilen och jag får 24 000 för den, vilket då är marknadsvärdet på bilen enligt dem.

    Bilen är en Renault Scenic Megane från 2008. Jag köpte den för 5 år sedan för 48000 kr, och har reparerat den för säkert ytterligare 40 000 sedan dess. Ett ganska kasst köp, kan man tycka såhär i efterhand. Men det visste jag ju inte då och jag köpte av en bilfirma.

    Saker jag har har gjort är allmänt småfix, lampor och sånt, samt fixat nån spindelled, bytt bromsskivor, lagat en trasig fläkt (kom inget inblås in i bilen, ingen värme för att få bort imma på rutan), bytt två brustna fjädrar, bytt kamrem mm.

    Det senaste året har de dyraste reparationerna ägt rum (kamrem, bromsskivor, laga fläkt mm) och det har varit jäkligt surt men efter det har jag tänkt att ”nu jävlar, nu är allt det dyra åtgärdat, nu kan jag kanske ha några år utan en massa kostnader” – typ att jag under några år framåt kan komma att köra in och njuta av en fungerande bil och de kostnader jag haft för den.

    Och så händer det här. Jag bryr mig inte om huruvida bilen är bucklig och ful, så 15 000 i handen är ju frestande. Men jag vet inte om jag är korkad om jag inte tar budet på 24 000 och köper en ny förhoppningsvis mindre reparationskrävande bil. Vem vet med min nuvarande, den kanske kollapsar helt om ett halvår? Och kommer att kräva åtgärder för mer än 15000 kr.

    Ska tillägga att jag inte har det gott ställt, så beslutet jag nu ska fatta är ganska viktigt.

    Bilen har gått 23 000 mil.

    Hur skulle ni ha gjort?

      Frågan är om du kan sälja bilen i befintligt skick för mer än 9000? För isf ta 15000 och sälj den.

      Måste du ha bil? Ingen kritik eller så, har själv bil. Ibland fokuserar man så mycket på en del av problemet att man glömmer att det finns andra lösningar. Det låter som en väldigt dyr affär alltihop, plus att bränslet stiger och så, tänkte jag.

      Personen som körde på dig får väl pröjsa då?

      Vem hade gett dig priset 45000 kr. Låter sjukt dyrt. Gå till några andra bilverkstäder och se om du kan få det billigare.

        Exakt. Be om att få en lista över vilka reparationer, delar etc som ingår i det priset. Gå sedan till några mindre oberoende verkstäder och be om offerter. Säg också att du accepterar begagnade delar, t ex dörr. Mycket billigare att köpa begagnad dörr och lacka om, än att köpa en helt ny.
        Jag hade en liknade situation i våras och fick ner priset till 1/3 av den ursprungliga offerten. Till och med försäkringsbolaget var imponerade.

      Jag förstår inte vad som ska kosta 45k av skadorna du beskriver, så länge de inte tänker laga med diamanter och vaktelägg. Kolla runt lite och få några fler prisförslag.

        Haha?

      Glöm inte att en ny bil inte har någon garanti för att den inte kommer behöva lagas och fixas med likt den bilen du har nu! Rent ekonomiskt kan man aldrig på förhand veta om det är bättre att behålla din nuvarande bil eller köpa en ny

      23 000 mil är långt, hade inte förväntat mer av bilen. Ta 15 000, sälj den för 20 000 på blocket.

      Tagit de 15 K och antingen sålt bilen själv och köpt en lämpligare eller behållit bilen och hoppats på det bästa.

      Ett ovärt med en försäkring på en bil som försäkringsbolaget värderar så lågt dock, kanske kan du ha en buffert istället? Tänker att premien snabbt äter upp hela maxbeloppet du kan få för bilen.

      Hej! Jag mekar i mina egna och familjens bilar och ska skriva hur jag skulle resonerat av det du skriver.
      Har krocken påverkar funktionen av din dörr? Om den blivit sned och påverkat balken medför det nedsatt säkerhet, men vi ponerar att det bara är estetiska skador som du säger.
      Jag skulle behållt bilen och tagit 15k i handen.
      Du har kostat på en hyfsat nygammal bil med stora underhåll och den har bara gått 23k mil, den har absolut chans till många tusen mil kvar att rulla. Fjädrar, kamrem, spindelled och bromsskivor är dyra besök på verkstan.
      Jag skulle inte lämna bort bilen för 24 tusen kronor, jag skulle finna det svårt att hitta en likvärdig bil som inte kommer behöva kosta lika mycket i (verkstads)reparationer en gång till.

      Kan du leva med en bucklig bil som du redan kostat på så mycket?Rulla några tusen mil till tycker jag. Ta de 15k i handen och ha som buffert för nästa service på bilen. Oljebyten kan du kolla upp hur du gör själv på youtube, likaså bromsskivor och klossar om du är villig att lära dig och vill spara pengar. Men det kräver ju såklart att man kan hålla till någonstans och meka samt några inköp av verktyg.

      Mvh/ en som pressar bil till 40 000 mil.

    Jag har en killkompis som jag har känt i fem år snart. Han var gift i över 14 år och sedan var han otrogen mot sin dåvarande fru med en 12 år äldre kvinna på en fest. Han har inte kontaktat mig på jag vet inte hur länge förrän för några dagar sedan då han undrade om vi skulle ses för det hade tagit slut med den äldre kvinnan. Han bjöd ut mig på dejt för skojs skull och jag sade att jag inte dejtar varpå han frågade varför. Sedan frågade jag honom om det är mig han vill dejta och om det var anledningen till att det tog slut med henne och han sade ja.

    Han sade att han ville utforska vad vi kan skapa tillsammans för jag är speciell för honom. Jag har aldrig sett honom på det sättet men han listade ut att jag inte har varit intim med någon så jag ignorerade honom och sedan skrev han: men vi kan vara KK! För många här är det här säkerligen ingenting men för mig är det allt. Han vet inte vad jag har varit med om och vad jag dagligen går igenom för att ens orka – känner mig så fruktansvärt äcklad och besviken.

      Vilken idiot, att han inte skäms! Han får väl anstränga sig lite och ragga upp någon okänd om han bara vill ligga lite, inte låtsas vara intresserad av sina bekanta.

        ?❤️ känner mig väldigt besviken och sårad. Sedan fick jag svar tillbaka om att han bara skojade.

      Vilken bra kompis!

        Verkligen ?

      Vilken ärketönt.

      Förstår inte riktigt varför han är så hemsk? Otrohet var inte ok såklart. Men om han inte vet nåt om det du går igenom, hur kan du då förvänta dig det? Han var väl intresserad och gjorde ett försök, inget fel med det om ni båda var singlar?

        Inget fel? Jo det är jävligt mycket fel då det här inte är första gången. Han stötte på mig när han var gift och han har bjudit över mig flertalet gånger sent på natten för att hänga och jag säger nej. Han vet redan om att jag aldrig någonsin har sett honom på det sättet och han vet redan om varför jag är singel.

          Oj, ta det lugnt. Det skrev du inget om så hur ska man veta det?

            Haha ja wow, någon blev arg? men kanske förväntar sig att vi är tankeläsare.

            Dra inga förhastade slutsatser om det. Alla som skriver här skriver inte ut minsta lilla detalj. De behöver råd och stöd från de som inte är skitstövlar.

              Jaha så för att en person inte förstår ts så är personen en skitstövel?

          Du kan väl blocka honom om du inte vill ha den kontakten och han inte förstår det?!

          Fast asså du gör dig ju till ett offer.. blocka honom då om han hållit på och kontaktat och försökt locka dig redan när han va gift? Skyll dig själv att han fortsätter när du inte sätter ner foten?

    Har mått så fruktansvärt dåligt över min separation de senaste dagarna, trots (eller på grund av, jag vet inte?) att det gått flera månader nu. Vet inte om det är tiden på året, känslan av att jag trodde att jag skulle kommit längre eller ångest inför ett nytt år och en framtid som inte alls ser ut som jag trodde… Allt känns bara så tungt och jag förstår inte hur jag ska orka. Om någon annan är i samma situation tar jag gärna emot tips på tankar, saker, distraktioner eller vad som helst egentligen. Om inte var det fint att få skriva av sig lite ❤️

      En vanlig teknik man lär sig i terapi vid mycket oro (att du tänker hur du ska orka är ju en oro) är att införa en orosstund. Det har hjälpt mig mycket. Samma tid varje dag en liten stund FÅR man oroa sig. När tiden tar slut (t ex en kvart så är oro förbjudet tills nästa orosstund. Mellan det gör man allt det man tycker om att göra, aktiverar sig på alla möjliga sätt. Det tar ett litet tag att komma in i det men sakta så lär man sig att kontrollera tankarna. Kanske kan det hjälpa att inte falla djupare ner i funderingarna ❤️

        Alltså det här var det bästa jag har läst.

        Vill förresten tillägga att oron inte är förbjuden (lätt att man då distraherar sig istället, vilket inte är så bra), men att man skjuter upp oron till dess stund. Och så skriver man inte ner för att komma ihåg utan är det viktigt nog så minns man ju ändå.

        Mycket bra råd!!

        Tack snälla för ditt svar! ❤️ Jag tar med mig det in i nästa år. Jag tror verkligen på det där, att hålla igång med annat. Har vanligtvis ett jobb som jag trivs på och som blir en distraktion (på det bra sättet), märker nu över ledigheten hur viktigt det är med det och andra rutiner. Kommer införa orosstund efter att ha läst vad du skrev, märker att det gärna tränger sig på. Vet inte om du är inne här och läser något mer, men om du skulle vara – har du några tips på vad man kan göra när oron/ledsenheten kommer? Ibland är man ju lite fast där man är eller hur man ska säga. Just nu försöker jag att lyssna på poddar och hålla på med olika ”pussel-appar”, men tar gärna emot fler tips ❤️

      Åh men fy så trist. Breakups suger.
      Det är säkert väldigt tungt för dig nu. Tror allt blir mer påtagligt vid sådana här högtider. Så många som lägger upp bilder osv hur lyckliga de och man själv kanske inte känner samma glädje. Så då är det lätt hänt att man känner på sin sorg extra mycket.
      Vet inte om du är mycket på sociala medier men om du är det så skulle jag rekommendera att inte kolla så mycket. Typ försök fokusera mer på dig själv.

      Har du några vänner eller familj att umgås med? Se någon gammal serie igen för att fokusera på annat? Friends? One tree hill? How I met your Mother?

      Och kanske hitta någon liten hobby eller liknande? Kanske sticka något? Pussel? Jag satt med ett pussel i typ tre dagar och då glömde jag typ allt runtomkring mig för ett tag. Eller gå ut och försök få lite frisk luft och motion varje dag. Behöver inte alls vara mycket till en början. Men frisk luft och en liten promenad kan göra underverk även om jag själv vet hur extremt svårt det kan vara att lämna soffan ibland när man mår dåligt.
      Och när jag har haft riktigt tunga stunder i mitt liv så försöker jag tänka att det kommer inte alltid kännas såhär. Det kommer bli bättre men nu är jag sjukt ledsen och jag tillåter mig att vara ledsen. Och jag
      accepterar sorgen och försöker bearbeta den genom att få in små små rutiner som gör att jag mår lite lite bättre.
      Skriv dagbok kanske? Ibland kan det kännas skönt att få ut sig allting.

      Annars vill jag bara ge dig en stor varm kram ❤️ Jag hoppas verkligen att du kommer över killen snart, börjar må bättre och att du får ett helt fantastiskt år ❤️

      ”And if the night runs over
      And if the day won’t last
      And if your way should falter
      Along the stony paths
      It’s just a moment
      This time will pass”

      ?

      Är i samma sits sedan månader tillbaka. Övar mig i att ta hand om mig själv; träna, promenera, boka in konserter med kompisar, göra nya saker, säga ja till sådant jag brukar säga nej till. Skriva dagbok (vet ej om det är bra egentligen men i början gjorde jag det för att få ur mig sorg och frustration). Sen komma ihåg att ett sår man inte pillar i läker snabbare dvs se framåt ej bakåt. Lyssna på Vargas & Lagola: power of letting go

    Det kanske är en jättedum fråga, men kan man gå till en fysioterapeut i förebyggande syfte?
    Har lite löparmål för 2023 men har också dragits med lite skador, framförallt senaste åren (har fått hjälp med dem) och jag skulle behöva lite hjälp med att förebygga dem.

    Eller vem går man till om man behöver lite hjälp??

      En fysioterapeut hjälper vanligtvis till med skador men du kan gå till en PT! De hjälper gladeligen till!

        Ja det var det jag funderade på om man skulle gå till en sån istället men så var det nån som sa att det är en sjukgymnast man ska vända sig till.

          Nej inte i förebyggande syfte. Om du får skador – absolut men inte annars.

            Ja jag fattar det.

      Om du vill förebygga skadorna så absolut.

        Nu blir jag ju förvirrad. En säger nej, du och en irl säger ja.

          Ring en fys och fråga.

            Ska träffa min snart för en annan grej. Tar det då.

      Ring en fysio och fråga?

        Men vad är det med folk här inne egentligen? Får man inte fråga såhär I ett kommentarsfält eller, som är för alla frågor? Det är inte första gången någon säger så när en fråga ställs. Det är väl helt jäkla självklart att man vänder sig dit, men det är också fullt normalt att man ställer en fråga för att man vill veta vad andra tänker om en sak. Kan ni bara låta folk ställa sina frågor utan att dryga er så vore det mycket trevligare. Hej då.

          Haha hur var jag dryg? Jag menar det: ring en fysio och fråga? De lär ju kunna redogöra för precis vad de gör och inte gör, vilka resurser som finns tillgodo?

    Jag separerade för 7 år sedan och nu, äntligen, känner jag mig redo att börja dejta. Jag bor i en rätt liten stad så utelivet är inte så bra, jag är 42 år.. Har eg inte dejtat så mycket förut. Ge mig alla tips ni har! Om ni tipsar om dejtingappar, vilken är bäst?

    vad tycker ni som följer Mimi Höglin om hur hon exponerar kidsen? och varför är Fredrik så gubbgrinig i alla vloggar på senaste?

      Helt okej. De används sällan/aldrig till att göra reklam för saker eller liknande.

      För han börjar bli en sur norrlänning?! ?

      När män tappar testosteron så blir de negativa och sura. Precis kvinnor när östrogen dalar. Testosteron är antidepp och uppåtdrog i ett.

    Har en ”vän” som utnyttjar mig. Jag är för snäll för att säga nej och har snudd på bränt ut mig för att bli klar med min egen avhandling samtidigt som jag hjälpt honom med hans kurser. Ja, eftersom det är en han så förstår ni. Jag är kär men det är inte han. Han har utnyttjat det för att få det han vill ha och jag har låtit honom göra det. Jag skäms men så är det.

    Nästa vecka har han deadline på en uppgift som han behöver för att bli klar med sista kursen innan han får sin examen efter flera flera år av studier. Nu har jag bestämt att jag inte ska hjälpa honom och jag vet att han inte kommer fixa deadline utan min hjälp. Men jag ska säga nej och låtsas vara för upptagen för att hjälpa honom. Jag låter säkert som en fjortis men är en bra bit över 30.

    Ett litet steg för mänskligheten men ett stort steg för mig.

      Jag tycker du gör helt rätt. Hans tur att vara vuxen och ta eget ansvar nu!

      Heja dig!

      Heja dig så stolt! Skit i honom det är han som får lida för det i slutändan. Du är grym!

      Bra!

        Tack vad gulliga ni är allihopa. Jag skäms verkligen att jag har låtit honom utnyttja mig så, vågar inte ens berätta allt, detta med hans kurser är bara en sak av alltihop. Men nu har jag bestämt mig. Nytt år!

          Det är han som borde skämmas, som utnyttjat dig.

      Du gör helt rätt i det. Stå på dig!

      ??

    Hej,
    Är det någon här som kanske jobbar alt pluggar till paralegal? Funderar starkt på att söka nästa år. Vore jättesnällt om ni som vet något om utbildningen/yrket orkar skriva några rader.
    🙂

    Hur firar ni in nyåret imorgon? Jag ska fira med min familj (två vuxna tre barn) tillsammans med våra grannar (också två vuxna tre barn – samma åldrar på barnen). Känns så skönt att inte röra sig alls. ? Vi har handlat allt gott i affären och ska bara lägga fram olika godsaker under kvällen. Så kravlöst och skönt. Gott nytt!!

      Jag och mamma ska ligga i soffan, dricka julmust, äta chips och godis, kanske se fyrverkeriet genom fönstret. Sen skåla in det nya året och gå och lägga oss. Kanske skålar vi in det redan innan tolv om vi blir trötta, det är inte så noga. Vi båda är så glada att mammas hälsa har blivit bättre så vi ser fram emot ett nytt år tillsammans??

      Hos mina föräldrar. Jag orkar inget annat men har lite ångest för att mitt firande inte kommer bli storslaget i år heller. Det är min dröm. Eller ja alltså, en av dem. En liten dröm.

    Undrar vad som hände med insamlingen åt Elin Kjos ? Verkar inte som hon kommer iväg… Vågar inte fråga systrarna då de ofta blir lite snarstuckna och blockar. Har följt henne länge nu men har skamligt nog blivit provocerad av podden och all reklam. Tycker att hon dissade läkarna på KS som avrådde resan till tyskland men de hade ju rätt. Verkligheten har kommit ikapp och att cancern är inga tillfälliga ”besökare” längre. Samtidigt som jag tycker fruktansvärt synd om henne så kanske hon kunde skänka pengarna till en anna Elin. En Elin Holmström endast 22 år och har inte långt kvar. Önskar henne så att hinna orka OCH få en vistelse uppe i norr där hon önskar få uppleva norrskenet. En tjej som inte har det lika privilegier som Kjosarna har det.

      Det är nog locket på där ang den insamlingen. Därför jag inte swishar ngt till såna intiativ, så mycket oklarheter vart pengarna ska gå till.

        Resan var planerad men så hamnade hon akut på sjukhus med svåra smärtor för ett par veckor sedan då man upptäckte att ”besökarna” spridit sig ytterligare. Bla en stor ”besökare” som växt sig fast i skelettet.
        Pga det blev planerna ändrade och just nu så genomgår hon strålbehandling i palliativt syfte och för att försöka få bukt med smärtorna.

      Hon har väl varit i Tyskland?

        Men inte mer än en gång och insamlimgen startade efter att hon hade varit i Tyskland.

      De har berättat i podden att hon fick ihop 680.000kr till en ny resa till Tyskland, den hon aldrig kom iväg på. Såna enorma summor pengar.

        What??!
        Folk är tamejfan för blåögda och lättmanipulerade. De pengarna hade ju kunnat delats upp till 6 cancersjuka barns familjer t ex.
        Eller absolut hon andra Elin som någon nämnde.
        Eller skänk till cancerforskning.
        Iaf inte närmare miljonen till en enda person som vill flumma iväg till Tyskland mot svenska läkares inrådan!

          Det är väl ändå upp till var och en var man skänker?! Du kan ju fortfarande skänka din andel till vem du vill.

        Asså What?? Nästan 1 mille. Tänk om folk hade skänkt dem till typ Cancerfonden istället för en influenser……

          Detta vågar man ju knappt fråga, men om Elin dör vad händer med pengarna då? Om hon inte hinner komma iväg till Tyskland vad händer med pengarna då?

    Är det någon här som efter många års relation plötsligt insett att ens partner har Asperger och sannolikt aldrig kommer tala samma språk som jag eller förändras? Några råd?

      Är du inte behörig att diagnostisera någon så gör inte det.

      Jag är i samma sits.

      Berätta gärna mer om er relation och dess utmaningar.

      Har din partner alltså undanhållit sin diagnos för dig?

        Inte min utan hen har aldrig förstått innan att hen har npf.

          Frågan var till A.
          Diagnoser ska sättas efter ordentlig utredning, inte av en anhörig som fått för sig massa saker.

            Fast alla vill inte göra en utredning och behlver inte heller. Det betyder inte att utmaningarna försvinner.
            Ofta är det i partnern som belyser det hela och får bekräftat mkt denne själv misstänkt

      Jag. Förstår nu att min man är vajrad på ett väldigt annorlunda vis än jag själv och de flesta jag känner. En speciell grej han gör var en give away har jag förstått nu.

      Nej, däremot har jag själv autism medan min pojkvän är neurotypisk. Mitt bästa råd är att du måste förändra din syn på er kommunikation. Det handlar inte om att ni talar olika språk, utan om att ni ibland tänker och hanterar saker på olika sätt. Att prata och förklara är A och O eftersom ni inte alltid ser saker ur samma perspektiv. Du kommer inte att direkt kunna sätta dig in i och förstå din partners situation alla gånger, men det är viktigt att du lyssnar och försöker förstå så gott det går. Och detsamma gäller för din partner. Att din partner ska förändras är inget du kan kräva – han är han, med eller utan svårigheter, och det är helt okej.

    Linn Andersson och Simon. Tror ni det är nära slutet? Alla hintar osv… känner ingen mycket som upprepas från hennes tidigare relationer

      Vad menar du?

      Det är väl alltid nära slutet med hennes relationer?

      Vad hintas?

    Misstänker man att man har delade magmuskler och/eller bråck i övre buken, vem kontaktar jag? Man kan ju skriva meddelande på 1177. Skriver jag till MVC (födde för 2 år sedan) eller vanliga VC? Tacksam för svar! ?

      Vanliga vc.:)

      Jag kontaktade vanliga VC, så gjorde de en bedömning och skickade sedan remiss till kirurg.
      Tog ett år sen blev jag opererad för mitt bråck.

    Hej hej!

    Tack för alla vänliga svar på min fråga ovan. Vill bara förtydliga ett par saker, jag var nog inte tillräckligt tydlig förut.

    Jag var alltså inte vållande. Det är den andra förarens försäkringsbolag som står för kalaset. Summan på 45 000 grundar sig nog på att det behövs ngn typ av reservdel som måste beställas (fortfarande estetiskt men dock) och att det är s.k märkesverkstad som försäkringsbolaget arbetar med.

    Jag bryr mig dock INTE ALLS om dessa 45 000 eller hur man kommer undan billigare med själva reparationen.

    Min undran är snarare hur jag bäst förvaltar den halvskruttiga bil jag har i kombination med vinstlotten jag drog när jag blev påkörd. Jag är alltså inte missnöjd med situationen, snarare förvirrad.

    De erbjuder mig pengar för en bil som jag hittills har behövt reparera massor.

    Borde jag då ta den mindre summan (15 000) och köra på med min bil tills nästa gång den (förr eller senare) kommer behöva repareras?

    Eller borde jag lösa in bilen, just för att den är skruttig, och chansa och köpa en ny bil för de 24 000 kr jag får för den. Och hoppas på att den har färre ”dolda” fel jämfört med min nuvarande?

    Det blir ju en chansning såklart. Men min nuvarande kanske ändå kraschar inom ett år.

    Mitt ”problem” är alltså ett i-landsproblem men när man är ”fattig” som jag, så blir man lätt girig om två olika summor pengar presenteras för en. Och jag vill inte riskera att fatta ett beslut baserat på överdriven girighet, däremot vill jag gärna ta vara på möjligheterna.

    Bil behövs i mitt liv, även om jag dagligen mest åker kollektivt.

    Jag behöver inte åtgärda skadan för egen del. Jag vill bara veta vad som är smartast med de pengar jag erbjuds.

      Jag tycker att du fick ganska bra svar. Ta 15000 och leta eventuellt upp en verkstad som gör det billigare än 45 om du känner för det, eller kör med den som den är. Du ska ha extrem tur om du hittar en bil för 24000 som inte behöver reparera något ganska snart.

      Ta emot 15000 kr och sälj sen din Renault på Blocket för 24000 kr minst (som den är värderad till). Köp sedan en ny bil med lägre miltal för pengarna du tjänat, dvs 39000 ? Tro mig, när man har en Renault från 2008 som gått så långt som din så är reperationsbehovet en never ending story. Mvh fellow gammal-renault-förare som önskar att jag sålde min skrothög INNAN det var för sent

        Köpte en Saab för 4 år sen för 18k, årsmodell 2004. Inte behövt reparera eller byta någonting ? den går typ 2k mil om året. Älskar den!

      Ta de 24000 du blivit erbjuden. Det är visserligen inte mycket till bil man får för de pengarna. Eftersom du inte är så noga med hur den ser ut, kan du köpa en gammal Volvo. De går alltid många, många mil. Har du någon kompis med bilkunskaper, så ta med dig den vid köp och köp privat. Löpande reparationer kommer du dock inte undan på en gammal bil.

    Någon som gjort gummy smile botox? Är ni nöjda?

    Funderar på att boka eftersom jag funderat på det i snart 1 års tid.. nästa lediga tid (bor på liten ort) är 2 dagar innan jag ska till tandläkaren, dvs ligga länge med öppen mun, och annars är nästa lediga närmre sommaren. Kan det fortfarande ”vandra” efter 2 dagar eller det ska vara lugnt?

    Vet att jag kan fråga sjuksköterskan på konsultationen, men vill inte betala för en konsultation om jag ändå inte kan boka..??

      Kan du inte ringa kliniken och fråga?

    Har jobbat hela jävla julhelgen o när jag äntligen är ledig nyårshelgen… ja, givetvis har jag fått covid. Är så trött av jobbet o så trött o ledsen pga sjuk!!!

      Krya på dig❤️ fan va det suger att jobba obekväma tider över jul osv, förstår känslan . Nu när du är sjuk kanske du kan köpa hem en bingolott (haha älskar nyårsbingo, man känner sig så mindre ensam) någon god glass och din favoritmat . Och kanske en alkoholfri flaska ”bubbel” som finns på typ Ica? Tända ljus , duscha och krypa ner under en varm filt framför tvn?

      Kram ❤️

    Har inte riktigt fattat grejen med LPG massage , läser om det och det som står e typ att driva ut vätska eller nått. Och fattar inte varför så många influencers gör det ? Näg man kan gå till en vanlig massör. Snälla förklara känner mig som dn boomer på detta ämne

      Har hört/läst att LPG är en bra followup när man har gjort plastikoperationer typ fettsugning/BBL så kanske är därför många influencers gör det?
      Alternativt för att de tycker det ser coolt och lyxigt ut ?‍♀️

      LPG stimulerar blod- och lymfcirkulation, därmed motverkar det ödem. Anledningen till att influensers gör det är väl dock att LPG påstås rensa kroppen på toxiner, men det klarar en frisk lever alldeles utmärkt på egen hand.

    Nej men alltså mår SKIT. Flyttade in i nytt hus för några månader sen och har upptäckt silverfiskar i huset. Inte bara badrummet utan överallt. Har två gånger sett dom i sängen. Jag spyr. Vill flytta härifrån.
    Anticimex ska komma nästa vecka men jag känner bara jaha? Dom finns verkligen överallt så kommer vi nånsin bli av med dem?? Funderar på att kontakten mäklaren för de förra ägarna måste ju ha vetat om detta????

      Uhhh vad äckligt!

      Gjorde du ingen besiktning? Det borde ju framkommit då

        Jo det har gjorts men de är ju oftast inte framme i dagsljus utan syns tidig morgon när man tänder upp.

      Lider med dig. Men silverfiskar är oftast lättare att bli av med än annan skit. (om inte huset är väldigt fuktigt då förstås) Det kunde varit värre, mal, vägglöss etc..Silverfiskar käkar ju ändå inte upp grejerna eller ger sig på människor. Fattar dock äckelkänsla, oxå hittat en i sängen en gång i en lägenhet vi bodde i. Mitt tips är att se över brunnen på toaletten, det är där de oftast kommer ifrån,den kanske behöver sig en rejäl städomgång.

      Men silverfiskar finns ju överallt? Har aldrig bott nånstans där de inte finns?

        Har bara haft det i gamla 50-talslägenheter.
        Kan det vara mkt fukt i huset?
        Svårt att bli av med när de väl kommit in, men vi har oftast bara haft den i badrummet eller källaren.

        Tror inte mäklaren kan göra ngt och inget en besiktning noterar.

        Har bott på många olika ställen och ALDRIG haft silverfiskar.

          Du har nog bara inte sett dom då.

      Vad tänker du att det ska leda till om du kontaktar mäklaren? Vill inte låta dryg alltså.

      Har mycket svårt att se att det skulle klassas som ett dolt fel och om säljaren hävdar att den inte visste (eller att den inte behövde informera om det) så blir kostnaderna att driva det långt dyrare än att bara sanera.

        (Dolt fel eller falla under upplysningsskyldigheten)

      Det är tyvärr vanligt med silverfiskar även i nya lägenheten och hus. De kommer I väggarna från fabriken. Långsprötad silverfisk trivs bra i torra miljöer.
      Vi har det i vår nybyggda lägenhet. Förstår känslan till 100%. Men det kommer hjälpa med Anticimex.

      Ta det lugnt bara Anticimex kommer ge dig bra råd. Skadedjur kan komma i vilket hus som helst, ni har inte gjort ett dåligt köpt bara för att det är lite siverfiskar.

      Hade också silverfiskar överallt när vi flyttade in i vårt hus, särskilt i sovrummen. Minns hur vi kunde släcka ner i rummen på kvällarna och någon timme senare gick in och lyste med svag lampa och kunde hitta och döda 10-20 silverfiskar i varje rum? Anticimex la ut något medel utmed alla golvlister, sedan såg vi till att täta kring golvlister. Köpte även Neudorff ohyra spray som vi använt och dom senaste åren minns jag knappt att jag ens sett någon silverfisk här. Nu är det istället gigantiska spindlar som brukar kunna dyka upp ??

    Hur lång tid tog det för er att ta körkort? Är det realistiskt att ta körkort i maj om jag börjar från scratch nu?

      Jaa det kan du klara, jag började i november och tog i mars ? hade svårast med teorin men tränade på massa prover hela tiden, laddade ner körkortsapp som jag använde ofta 🙂

      Tog 10 månader för mig men hade absolut kunnat göra det betydligt snabbare om jag hade legat på mer med teoriplugget och kört ännu mer privat, men gick i skolan samtidigt. Det fixar du! 🙂

      Jag körde intensivkurs typ 3 veckor på sommaren, tog körkortet i september samma år. Men då var det körlektion vaaaarje dag de 3 veckorna. Värt det i slutändan, passade mig att köra så intensivt. Pluggade teori varje dag och gjorde övningsbok ofta.

      Tycker det låter utmärkt ☺️ du kommer behöva en bra planering, men det funkade för mig 🙂

      Tog en intensivkurs på två veckor i juni, fick vänta på uppkörning till september. Hade kört en del hemma.

      Två månader för mig tog det. Med lite pannben och jävlar anamma så fixar du det galant till maj.

      Det är realistiskt. Jag vill minnas att de sa att det tar ca 3 månader, men det är längesen jag tog körkort så jag kan minnas fel.

      Ja! För mig tog det 4 månader.

    JAG KLARADE UPPKÖRNINGEN!
    Trodde aldrig det skulle gå med tanke på att jag närmar mig 30 och gråtit efter körlektioner för inte alls längesen – men det gick på första försöket!! Så stolt och glad.

      Fan vad bra du är! Grattis!

        Tack så jättemycket!

      Stort grattis !!❤️

      Woooohoooo!!! Grattis ??
      Heja dig! ?

    Jag ska åka till ett varmt land och kom på att det vore bra att ta med en handfläkt i väskan. Kan det finnas en handfläkt som innehåller kyla (som ac), dvs inte bara en fläkt? Eller det kanske inte är tekniskt möjligt? Krävs det ett elaggregat typ? ☺️

      Du får lägga ner den tanken. Det du kan ha är en handfläkt som drivs av batteri.

    Vad tycker ni om Mimi Höglin?

    Våra nyårsplaner gick i kras idag när värdarna blev sjuka. Så tråkigt men jag kan typ inte låta bli att känna mig lite lättad? Framförallt över att slippa bära hem hunden tvärs över stan framåt morgontimmarna när det slutat smälla och slippa vara orolig över att nåt skulle hända mot all förmodan. Jag och sambon ska äta tacos, dricka bubbel och spela spel istället. Kanske kolla på någon film. Fan vad det märks att man börjar närma sig 30 ändå haha, när man är lite nöjd över att ”slippa” en fest. Tror dock det är mest för att jag vet till 100% att det kommer gå bra med djuren nu när vi ska vara hemma hela dagen istället.

      Åh älskar när planer ställs in sådär ?? vi hamnade i samma sits fast på julafton och det var så skönt utan alla förväntningar osv. Bästa julen på länge!

    Den här Malinshem på Insta. Inte kan väl barnens pappa vara så hemsk att barnen inte vill vara kvar på nyår? Gissar att mamman ger barnen dåligt samvete och säger att hon saknar dom och att hon blir ensam till nyår. Något sådant måste pågå?

    Vad jag skulle vilja snacka om är att det finns vissa influenser, kändisar politiker som har en hel stab av försvarstroll i alla trådar, inlägg och kommentars fält.

    Vad jag har upplevt är det ofta personer som är mer eller mindre uttalat kristna. I första hand tillhörande någon frireligiös hard core församling. Så som Hillsongs, Livets ord eller någon liknade falang.

    Dessa troll försvarar sin gunstling med en frenesi och en aggressivitet man sällan möter annars, eller i verkliga livet.

    Exempel, jag diskuterade Ebba Busch agerande i den ökända fastighetsaffär hon genomfört. I de debatterna fick man utstå hat, personangrepp och ett sådant kompakt motstånd att man häpnade.

    Dessa skribenter var ständigt närvarande i trådarna och i kometersfälten. Vilken tidpunkt på dygnet man än skrev så fanns det inom ett par minuter, ett flertal kommentarer om hur fel man hade. Ibland kändes det som om samma användarnamn hade flera personer som styrde ett konto. Man märkte det att samma nick kunde ha helt olika språkbruk olika dagar eller tider.

    Inom många frikyrkor finns ett speciellt språkbruk. Man har inom församlingen ofta pågående konflikter med närsamhället utanför. Jag tror att det är en metod ledare använder för att binda församlingen hårdare tillsammans.

    Dessa konflikter talas om inom församlingen i stora ord. Fienden är påverkade av djävulen och onda demoner. Och precis den typen av kommentarer haglade från denna trollarme.

    När de fabulerade kring vad hussäljarens anhöriga hade för motiv, användes ord som horor, bedragare, djävlar etc etc ord och beskrivningar av människor som gör de flest vuxna personer känns väldigt främmande att använda.

    Inom hard core frireligiösa så anser församlingen att ledarna står i kontakt med Gud. Att kritisera eller ifrågasätta ledarna vore som att ifrågasätta Gud. Gör man det kan man bli hårt straffad.

    Det var oxå talande för denna trollarme, att de verkligen dyrkade Ebba. Allt som gick fel i affären var enbart säljarens fel. Man tyckte helt enkelt att Ebba hade bättre rätt till huset enbart för att hon var Ebba.

    Jag har märkt att det finns liknande tendenser nu i diskussioner om Margå. Dramatiska, exempel.
    -Men vad ska hon göra för att bli förlåten då? Ska vi använda tjära och fjädrar va?
    – Hm, nä, hon ska bara förstå vad hon gjort för fel.
    – Va? Vem är pöbeln att bestämma vad Margå förstår? Hon har säkert tyckt att detta är jobbigt.

    Denna armé av frireligiösa är spännande tycker jag. Är det någon mer som tycker sig ha upplevt något liknande?

    Och kan det vara så att det är denna organiserade trollarme som går in och skriver de riktigt låga, imbecilla och hatiska kommentarerna på vissa personers sociala medier. För att på så sätt göra det legitimt för influenser att inte bemöta den relevanta kritiken de får i kommentarsfälten. Influenser kan då hänvisa till det hat den blir utsatt för och samtidigt få ett tillfälle att bära offerkoftan.

    När internet var nytt fick ungdomar ur AFA idén att skapa en massa internet troll för att gå in och köra skiten ur alla rasistiska medelsvensson som spottade ur sig dumheter. Det var bara det att de inte hittade så många idioter som de trott, Det slutade med att de själva fick skapa en massa flera troll. Rasisttroll som AFA- trollen kunde sätta på plats ( true story).

    Har Livetsord/Hillsong härmar AFA (vänstern som de hatar mest av allt) och skapat både en anfalla armé och en försvara armé för att se om sina högt dyrkad ledarfigurer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.