Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.

OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt i moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

668 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Har du förutfattade meningar om människor som blir utbrända / får utmattningssyndrom?

      Lite, ibland. Tyvärr.

        Typ vad? Har också det!

          Blandat. Dels kan jag komma på mig själv med att innerst inne inte tro på vissa som säger att de har det.

          Dels tror jag att det tyvärr är så med många diagnoser att det är för enkelt att googla sig till vad det ”är” och hur man ska svara/agera för att få diagnosen. Utbrändhet men också tex ADHD.

          Både att personer i podar & artiklar & läkarsidor etc förklarar exakt vilka symptomen är i detalj typ, och att man översvämmas med ”test” på nätet där man kan svara på frågor som i princip stämmer överens med alla på något sätt men som alltid tycks leda fram till att man verkar ha någon diagnos. Tex ”5 tecken på att du är utbränd: 1. Är du ofta trött när du vaknar? …” osv

            Så du tror att man kan Googla fram tecken på en diagnos, för att sedan fejka sig till en diagnos genom psykiatrin?

              Aa det tror jag. Jag tror inte att alla skulle klara av det, men jag tror att det är många som gör det.

              Det är alltså min fördom, för det var fördomar som efterfrågades här. Säger inte att jag har vetenskapligt belägg eller så för det.

                Ok. Men det går ganska enkelt att få reda på hur en utredning går till, och om du gör det så ser du att en sådan är väldigt omfattande, och det är inte en person som gör bedömningen utan flera yrkespersoner som man träffar längs vägen. Du kommer också ganska snabbt att inse att det bland annat därför kommer att vara väldigt svårt att fejka en diagnos. (Varför man ens skulle vilja det?)

                  Det tog mig 1,5 år att komma fram till vad det var för fel på mig innan jag fick min utmattningsdiagnos.

                  Önskar så att dessa fördomar inte fanns, blir väldigt ledsen av att höra det men det är samtidigt modigt att ni vågar stå för det. Alla har ju sina fördomar.

                    Vill du berätta mer? Vad jobbade du med? Vad var det som stressade dig? Osv

                      Jag pluggade på universitet och jobbade extra någon dag här och där. En klassiker är att man tror att utbrändhet alltid beror på jobb/ens sysselsättning. Jag fick frågor flertalet gånger av läkare om jag var stressad över skolan, jag svarade nej och fick då till svar ”nej men då är det inte utmattning”. Det är förmodligen en stor del av varför det tog så lång tid för mig att få rätt diagnos. I princip allt som kommer upp när man söker efter info om utbrändhet är också jobb så det fick mig att känna mig otroligt ensam.

                      Jag har alltid varit en people pleaser som vill vara alla till lags. Det värsta jag kan tänka mig är att någon ska tycka illa om mig och jag blir överöst av dåligt samvete av att säga nej eller göra andra besvikna, även mina närmsta.

                      Min psykoterapeut sa en klok sak till mig och det är att ingen blir utmattad endast på grund av jobb, och i mitt fall var det en annan typ av utmaning. Jag kunde ju sjukskriva mig från mina studier och mitt extrajobb men jag kan inte sjukskriva mig från mitt vardagsliv och min fritid.

                      Ok tack för att du delade med dig!

                      Sorry för min okunskap men får dock inte ihop det med begreppet ”utmattad”? Fattar inte varför det inte i så fall skulle diagnostiseras som en depression eller liknande? Vad är man liksom utmattad/trött av?

                      Man kan ju bli stressad av andra saker än jobb, eller hur? Det man blir utmattad av är att gå runt med stark stress och psykisk spänning under en lång tid utan att få tillräckligt med återhämtning. Stressen frigör stora mängder stresshormoner tills kroppen säger stopp och då sjunker hormonerna i stället till en låg nivå som ger utmattning. Stressen kan bero på allt möjligt som inte nödvändigtvis är relaterat till arbetet. Ekonomiska problem, sjukdomar och dödsfall bland närstående, andra bekymmer med psykisk ohälsa (t.ex. ångesttillstånd, obehandlad adhd m.m.) och så vidare.

                      Själv blev jag utmattad efter en tioårig relation med en partner som misshandlade mig. Stressen av att försöka undvika hans ilska, att aldrig kunna slappna av i hemmet, behöva dölja sådant som kunde göra honom oresonligt arg, dölja spåren efter misshandeln inför omvärlden osv tog helt enkelt kål på mig. Och någon återhämtning var det liksom inte tal om, jag slutade med alla fritidsintressen som hade gett mig glädje förut, tappade kontakter med vänner och familj och levde isolerat. Men jobbet gick okej. Tills jag blev utmattad, dvs.

                    Man kan bli utmattad av inre stress som tex svåra händelser, trauman, sorg, oro, högkänslighet … men som du säger så tror de flesta det bara ska bero på ens jobb eller studier men så är det ju verkligen inte men är tyvärr en vanlig missuppfattning vilket är väldigt synd.

                      Tack för att du klargjorde detta!? Har alltid fått frågan vad jag jobbat med när jag säger att jag är sjukskriven för utbrändhet. När jag svarar att det inte var jobb som gjorde att jag gick in i väggen får jag ofta till svar ;” haha ja men då är du ju inte utmattad på riktigt.” År av svår anorexi, fysiska problem samt psykisk ohälsa (bla ADHD) Och att konstant finnas tillgänglig för allt och alla ledde tillslut till en rejäl krasch. En krasch som jag varit i i 7 år nu. Så utbränd blir man inte BARA av för hög arbetsbelastning.

                  Mitt ex fejkade som fasen, erkände för mig att han gjorde det. För att slippa jobba.

                  Tror inte de flesta fejkar dock.

                Min kusin erkände att han gjorde så

                  Varför?

                    Han har varit arbetslös och levt på bidrag hela sitt liv. Och på något vänster kunde han dra nytta av en diagnos

                      Fast man kan ju inte vara sjukskriven för utmattning hur länge som helst och få sjukpenning. Nåt år eller så sen får man inte mer. Låter som du trollar och vill inta folk att folk fejkar att de är utmattade. Man kan inte dra nytta av systemet på det sättet. Inte under det här århundradet i alla fall.

                      Kan man få den diagnosen om man är arbetslös?

                      Nej han fejkade inte utmattningssyndrom. Den som skrev första kommentaren skrev även om adhd, och om huruvida folk fejkar symptom för att få psykiatriska diagnoser

              Det var jag med 100% säkerhet. Har ett livs levande exemplar.

                Varit sjukskriven i 12 år så visst går det att fejka om man lägger manken till samtidigt som man gör allt fk kräver av en. Sedan om man inte klarar av det är en annan sak men då har man visat sin goda vilja.

            Jag vill inte säga emot, bara ge mer info.
            Det är åratal kö för att få en utredning för till exempel adhd. Själva utredningen tar flera veckor, med en mängd tester, intervjuer, läsande av gamla journaler, kartläggningar, kontakt med anhöriga osv.

            I självskattningsformulären finns frågor som är formulerade för att ”sortera bort” de som försöker fejka.

            När den aktiva delen av utredningen är klar tar det ytterligare några veckor att få svar. Om du får en diagnos skrivs du upp på väntelistor för olika kurser och terapi och grejer.

              Om du inte betalar för en utredning privat.

                Enda skillnaden är väl möjligtvis väntetiden.

              Det där stämmer inte. Jag gick privat med min son och det tog några månader.

                Privat ja, annars tar det 2 år

                  Nej det behöver det inte göra, min dotter gick via VC och från första läkarkontakt till utredning tog det ca 4 veckor.

            Snacka om att ha en skev bild av hur det är.
            Skulle snarare säg att anledningen till att många är utbrända är för de inte ser varningssignalerna som kroppen ger, utan bara kör på. De tar ofta väldigt lång tid innan man ser att det är utbrändhet. Många blundar och vill inte se sanningen. Hade folk varit mer uppmärksamma på signaler så hade vi kanske inte haft så högt antal sjukskrivna pga utmattning.

        Hur känns det att vara så dömande mot andra människor?

          Har du aldrig ifrågasättande eller dömande tankar om någon? Misstror du aldrig någon? Har du noll fördomar?

          I så fall ställer jag frågan tillbaka till dig: hur känns DET? Tror att du är extremt unik.

            Jag hoppas det snarare är unikt att vara dömande på det sätt som framkommer i den här tråden. Det är skillnad mellan att vara ifrågasättande och att vara dömande. Mvh, en journalist

            Inte människor som är svagare än mig, nej eller har gått igenom svårigheter eller saker jag inte har tillräcklig insikt om. Försök inte normalisera detta dömande med att gå till attack mot mig. Jobba med dig själv istället.

              Hahaha

      Inte alla, men vissa tyvärr. Beror på person och kontext.

        Evengeline
        Håller med till hundra procent.

      Inte direkt. Både min syster och bästa vän har varit det och de är starka och välpresterande människor normalt sett.

      Hade. Sen blev min mamma det, kanske den sista människan någonsin jag trodde kunde bli det och kort därefter blev jag nästan det (jag var nog på väg, hann stanna i tid men det var illa nog). Så för mig blev det mer tydligt och lätt att förstå att det är en allvarlig grej när det kom så nära en.

      Din kommentar visar på hur mycket okunskap det finns om sjukdomen. Vem som helst kan drabbas om man utsätts för långvarig stress utan möjlighet till återhämtning. Det har inte med personlighet att göra.

        Jag tror att sjukdomen finns och att vissa får den. Min fördom är dock att inte alla som får diagnosen (eller säger att de är utbrända) verkligen har den.

          Jag tror problemet här är att du underskattar de läkare, psykologer m.fl. som sätter diagnoser. De är väldigt väl utbildade och vet vad de gör. Det är inte så att en person bara kan gå till en läkare och tro sig ha en diagnos och läkaren säger ”ok”.

            Vet du hur många läkare det finns i Sverige? Tror tyvärr att det finns många med mindre kompetens..

              Jag tror att det är en minoritet av alla läkare som är inkompetenta faktiskt.

            Jag blev sjukskriven för utmattning och depression över telefon. Träffade aldrig ens en läkare.

          Så kan det kanske vara. Det är verkligen tråkigt om begreppet missbrukas för det är en allvarlig sjukdom. Jag kan dock säga att det inte är så lätt att få diagnosen av läkare. Först måste andra hälsoproblem utredas och många inom vården saknar fortfarande kunskap om UMS.

          Så är det väl egentligen med massa olika sjukdomar? Folk blir feldiagnosticerade hela tiden, patienter tror att dom har någon speciell sjukdom eller behöver någon speciell medicin.

          Sen finns ju lögnare överallt, som hävdar att dom har allt från utbrändhet till cancer och IBS. Det är som det är.

        20:14 klokt skrivet. Sedan är det ju en del som går igenom svåra händelser m m. Att inte förstå det är verkligen att inte tänka lite längre.

      Jag tycker det är rätt intressant att utmattningssyndrom endast finns som en diagnos i Sverige. Utomlands klassas det som depression.

        Jag tror att Sverige är i framkant där för depression och utmattningssyndrom är verkligen inte samma saker.

          Jag har varit deprimerad och utmattad med ca 7 års mellanrum. Stor skillnad mellan dessa även om det finns ett fåtal symptom som är samma. Det var lättare att bli av med depressionen än utmattningen. En vanlig (fick jag höra 2015) medicinering behövs i ca 6 månader. Om det nu är så allvarligt att medicinering behövs. 2 år sedan jag sjukskrevs för utmattning och är inte mig själv helt även om jag fysiskt orkar jobba 100% och träna 3 ggr/vecka

            Om du orkar jobba 100% och träna 3 gånger i veckan, hur yttrar sig din diagnos? Hur vet du att du har den då? Undrar genuint och nyfiket.

              Väldigt känslig för stress med stresspåslag så som hjärtklappning. Har svårt att jobba bland massa prat o surr. Hade inga problem med att stänga ute prat innan. Men jag ser mig som att jag var utmattad och nu ”mig själv” fast med sviter efter utmattningen. Vissa saker tror jag att jag får dras med länge även om det kommer bli bättre med åren.

            Har samma erfarenhet Liina. Jag hade hundra gånger om valt en depression framför utmattningen om jag fick välja, även om båda är hemska.

        Många drar till med den kommentaren för att förminska och fördumma utmattade svenskar. Vem säger att andra länder har rätt då? Och nog sjutton har man läst om utmattningssymptom i England också.

          Håller fullständigt med. Ren BS att det bara skulle finnas i Sverig, finns som diagnos i andra länder oxå givetvis.

            Ja finns många länder för den diagnosen är känd. Det som oroar är att så många unga får den. Tänk många som stressat och slitit många år. Något är fel när det blir fler som mår dåligt.

        Hej! I den nya versionen av ICD (en av de stora diagnos manualerna som används internationellt) finns diagnosen occupational burn out nu med.

      Ja det har jag, trots att jag själv blev drabbad för två år sedan och fortfarande inte är frisk. Jag har jobbat så hårt och lagt så mycket värde i prestation att jag helt enkelt inte kunde förstå hur andra inte klarade av det. Jag har alltid sett utbrända som lata. Sen kom det som en blixt från klar himmel och jag gick från högpresterande till att knappt gå utanför dörren som över en natt. Förmodligen fanns det många varningstecken sen tidigare, och ett varningstecken är nog definitivt just att man missunnar andra att vara sjukskrivna för att ta hand om sig själva.

      Med det sagt – jag tror fortfarande att vissa bara är överkänsliga och bara ovana vid att ha ett jobb. Tex de som pluggat i många år efter gymnasiet utan att ha extrajobb och får en chock när de kommer in i 40h/vecka med fasta arbetstider. Jag kan inte låta bli att döma dem lite.

      Det jag lärt mig av den här upplevelsen är att jag avundas alla som kan ta det lugnt på jobbet, inte göra saker i onödan och finna ett inre lugn i att bara vara precis lagom. Det är mitt nya mål.

        Fast de flesta som för in i väggen gör väl sällan det i början av karriären?

          Tror inte att det spelar någon roll var i karriären man är, eller varför tror du att det spelar in? ?

          Flera på min arbetsplats har ”gått in i väggen” när de kommit helt nyexade och arbetat max ett år. De festar och lever som om de vore 19, vill vara uppe sent och ta sovmorgon och tycker det är helt fruktansvärt att behöva jobba 40h/vecka.
          Min arbetsplats är dock speciell i vilken typ av människor de anställer i många fall haha. Men jag som kommer från betydligt slitigare arbetaryrken har verkligen svårt att se hur vissa verkligen blir så utmattade av sitt jobb, när det snarare är deras livsstil i övrigt som behöver ändras.

          Med det sagt, jag skulle aldrig misstro någon rakt ut och jag är tacksam så länge alla får den hjälp e behöver och kommer tillbaka på banan igen.

      Ja mot de som är lågutbildade. Vet inte riktigt varför och skäms för min fördom.

      Tänker att de som är högutbildade (och utmattade) är sådana som vill vara duktiga och ser sitt värde i det de presterar och någonstans tar det då stopp.

        För undersköterskor kan omöjligt bli utmattade eller se sitt eget värde… Märkligt resonemang.

        Du vet att man kan göra ett jäkligt bra jobb och bry sig om din insats även om man inte har en ”fin” utbildning?!

      Ja. En kompis hade det som blev förbannad på läkarna för att de ville att hon skulle gå ut och röra sig när hon själv bara ville att de skulle ge henne medicin.

      Inte diagnosen i sig. Men har en fördom att många gör allt i sin makt för att stanna kvar i ”det sjukskrivna livet” och fejkar kvarvarande problem för att slippa gå tillbaka till arbetslivet. Har själv haft utmattningssyndrom och förstår för mitt liv inte hur någon kan vara sjuk i 10+ år trots sjukskrivning.

        Jag var sjukskriven några månader, för något annat. Man blir ju typ trakasserad dagligen av Försäkringskassan, så jag förstår inte för mitt liv varför någon skulle vilja fejka. Eller orka för den delen.

        Jag tror lite grann som du, vissa vill inte riktigt göra det som krävs för att bli bättre. Sedan finns det ju ibland andra bakomliggande orsaker till att utmattning inte blir bättre, exempelvis obearbetade trauman. Där behöver vården bli bättre på att identifiera och erbjuda god behandling även för detta och inte stirra sig blind på enbart behandlingsmetoder för utmattning.

      Lite. Ibland.

      Min fördom är att vissa som blir det inte ”tål lika mycket”. Sen har jag insett att min fördom varit naiv och att jag lagt onödigt mycket prestige i att vara ”stresstålig” med många bollar i luften fram tills jag rasade ihop mentalt under några månader, har återhämtat mig utan sjukskrivning så antar väl att det inte heller var tillräckligt för o kalla sig utbränd. Jag fick dock diagnos akut stressreaktion med så allvarliga och konstiga panikattacker att jag trodde jag höll på o få schizofreni. Efter det har jag blivit mer ödmjuk. Man vet aldrig vilket bagage människor går runt med i sitt inre. Dock kvarstår min fördom om att vissa är känsligare än andra och det känns ändå rimligt att det är så. Exempelvis de här som blir provocerade av att höra andras fördomar misstänker jag är känsligare och har varit sjukskrivna eller haft utmattningssyndrom för ”mindre” jämfört med de som faktiskt delar med sig av konstruktiv feedback och kan förstå att ingen människa är perfekt. Det är underskattat hur mycket ödmjukhet som krävs för att erkänna för andra att man har fördomar. Samtidigt som det är underskattat hur LITE ödmjukhet som finns hos de som vill framstå som så mycket bättre än alla andra. Väldigt paradoxalt.

      Jag blev utbränd när jag förlorade mina svärföräldrar på kort tid, och min mamma fick cancer i samma veva. Jag jobbade kvällar och våra barn var i tidiga tonåren. Att hålla igång ett hushåll med 3 barn som visste att farmor och farfar skulle dö inom några månader, jobba och stötta dom samtidigt med skolarbete m.m. Det gick så klart inte utan jag kraschade rätt i väggen ett tag efter svärföräldrarnas död.
      Det finns säkert olika grader av utbrändhet, men ingen som inte varit utbränd kan uttala sig om det. En bekant tänkte som du tills hon själv gick i väggen, då blev det annat ljud i skällan.

      Jag hade förr, innan jag själv gick in i väggen och när jag försökte få hjälp uppmuntrades att ”ta långa promenader” eller ”kanske gå en yogakurs?”. Läkaren trodde inte att en ev sjukskrivning skulle ge mig något – vilket är intressant i o m att jag ej har historia av att sjukanmäla mig, aldrig varit i kontakt med vården i princip och att jag var en spillra till människa när jag satt där framför honom. Kunde knappt få fram orden mellan hulkandet och tårarna, detta medan han satt där och kollade på mig med en död blick fipplandes en penna.

      Har aldrig känt mig så liten och misstrodd.

      Jag brukade ha det. Jag brukade tänka ungefär att ”vill man så går det”. Dvs att man med ren viljestyrka borde kunna ta sig igenom perioder av trötthet. Och jag tänkte också att det var ungefär det utbrändhet var: att man var trött, punkt slut. Och så tyckte jag att det var en viss typ av person som blev utbrända. Samma typ som får fibromyalgi och som alltid har drama och intriger i sitt liv. Det var min bild av det hela. Hemskt.

      Sedan blev jag själv utbränd. Och fördomarna i sig gjorde att jag väldigt motvilligt sökte hjälp och hade svårt att tro på diagnosen när jag fick den. Men nu är min inställning väldigt annorlunda och jag har lärt mig att inte vara så dömande varken mot andra eller mot mig själv igen.

    Vad är det absolut bästa du gjort för din hud?

      Sluta hålla på med den. Inget smink, bara oparfymerad rengöring och ansiktskräm.

        Håller med! Har aldrig haft någon hudvårdsrutin utan bara smörjt in när det känts torrt typ efter dusch med vanlig apoteket hudlotion. Har inga problem med min hy. Sminkar mig ytterst sällan också.

          Kul för dig, men du har ju inte fin hud för att du inte använder hudvård. Du använder inte hudvård för att du har fin hy. Det är en skillnad.

            What?!

              Okej nu har jag läst din kommentar flera gånger om och börjar förstå vad du menar. Det jag menade var att jag tror att min hy är problemfri för att jag inte använt så mkt produkter eller sminkat mig i mina yngre år. Att huden har fått ”vila”

                Ja men om jag låter min hud ”vila” går den banans och jag sminkar mig inte överdrivet mycket. Lucky you bara helt enkelt

                Jag tror snarare att du haft andra genetiska förutsättningar än de som har problemhy. De med problemhy känner rimligen ett större behov av att försöka behandla huden än någon med ”fin” hy.

                Jag har en genetiskt dålig hudbarriär. Vilket är relativt vanligt hos skandinaver. Lite rött och en enstaka finne då och då. När jag inte använder produkter som förstärker barriären så blir jag helt klart sämre i huden. Jag är jäkligt tacksam för att vetenskapen inom skönhetsindustrin forskat fram dessa produkter. Blir så trött på folk utan hudproblem som uttalar sig 🙁

                det kan ha en liten del med det att göra men till 90 % handlar det bara om att du helt enkelt har bra hy! precis som att vissa inte går upp i vikt lätt eller behöver röra på sig speciellt mycket för att göra det, de håller en jämn vikt ändå. när folk med genetiskt fin hy säger till en person med acneanlag saker som att ”inte pilla så mycket”, ”tvätta med vanlig tvål”, ”smörjer bara ibland när jag är torr” så är det ungefär som att en smal person säger till en överviktig person att ”bara ät en sallad”, ”det räcker med en promenad”.. eller en gravid kvinna till någon med fertilitetsproblem ”ha sex på ägglossningsdagar”, ”ha koll på din cykel”.. jo man tackar för tips

            Helt fel. Jag fick mer problem ju bättre hudvård jag använde och när jag slutade blev den jättefin! Tvättar bara med vatten och behöver knappt smörja in mig trots att det är vinter.

        Jag läste ”vad är det absolut bästa du gjort för din HUND?” och tyckte svaren var väldigt märkliga…

          ”Bara låta den vila” ?

      Investerat i riktigt bra hudvård. Har ordentlig koll och justerar hela tiden efter hudens behov (om jag är torr, får någon plita osv). Skippar smink ett par dagar varje vecka, när jag jobbar hemma och använder extra bra masker då (typ Klairs vitamin mask). Får jämt beröm för min hy. 🙂

        Vad använder du för hudvård?☺️

      Sluta med mjölkprodukter. Köpa ordentlig solkräm, anpassad för ansiktet.

      Det sämsta är att sola. Hade nog varit bra att använda solskydd för länge sedan.

      Lugnat mig lite med alla produkter med olika syror i. Hudbarriären mådde rätt skit där ett tag, fattade inte det då men förstod plötsligt när jag tog en paus pga hade inte råd med samma produkter och helt plötsligt hade jag ingen acne eller något problem med huden över huvud taget. Nu använder jag syra extremt sällan istället. 🙂

        Det kommer snart visa sig att syror är det sämsta vi kan sätta på vår hud. Sliter som fan på hudens yta och alla har perioral dermatit idag. Det tipsas om att vi inte ska använda handduken för att torka av ansiktet för att det skulle skita på huden men snälla, vad är det i jämförelse med syror som kemiskt sliter bort yttersta hela skiktet? Är helt säker på att huden åldras i förtid av syror med tanke på de skador, både synliga och inte synliga, som de orsakar.

          Ja, exakt! Dessutom är det lätt att glömma solskydd i ansiktet när man använt syror, och då blir den ännu mer paj.

      Sluta med dyra serum och krämer. Jag smörjer bara in mig med nivea! Hade perioral dermatit som försvann när jag slutade med allt och bara använde nivea (den blå burken ?)

        Niveakrämen innehåller decyloleat vilket man avråder de med acne eller rosacea att använda i ansiktet.

          Min erfarenhet är att detta inte ställt till med några problem. Har ätit medicin mot acne i flera omgångar och min hud har aldrig mått så bra som den gör nu när jag använder Niveas blå burk.

          MEN, det kan säkert vara väldigt individuellt hur man reagerar!

      Använda fuktmask som nattkräm

      Dricka mycket vatten och använda solskydd. ?

      Paula’s Choice.

      Dubbelrengöring samt sluta med syror.

      Bli äldre. Först nu i klimakteriet slipper jag acne och kan smörja in mig med vad jag vill.

      Hyaluronsyra innan fuktkräm! Blev av med mitt atopiska eksem.

      Läste hund ??

      Jag gör nog inte så mycket. Har en oparfymerad hudkräm med mycket glycerin i som jag lägger på alltid efter att jag duschat så att huden inte blir så torr. Skyddar mig mot solen på somrarna. Använder inte smink längre, bara mascara ibland och concealer om jag har någon finne eller liknande. Får ofta höra jag ser 10 år yngre ut än vad jag verkligen är.

      Men största skillnaden som jag märkt av är då jag började äta p-piller mot min mensvärk, inte bara värken försvann, min hud blev också mycket finare som en extra bonus! Den dag jag måste sluta äta dem så får jag säkert problem med huden igen..

      Sluta tvätta med rengöring och sluta använda starka ”bra” krämer. Min akne jag kämpat med i 7 år och som blivit värre och värre försvann på några månader. Det var så illa att jag inte ville gå ut längre och så poff blev det bra.

      Upptäckt att det enda som hjälpt mot min acne är p-piller. Så tacksam för det! Nu använder jag bara aco rengöring för känslig hy och en fuktkräm. Får nån lite plita här och där ibland men inga stora blämmor som jag hade konstant innan.

    En bekant till mig, man 30 år, som börjat vara KK med en tjej som är 19 och jag känner mig väldigt kluven. Hon är ju över 18 och vuxen men samtidigt kan jag inte låta bli att tycka det är… Obehagligt? Från hans sida. Hade varit lärorikt att höra andras åsikter i detta.

      Absolut. Äcklad. Ingen respekt för vuxna män som vill ligga med gymnasietjejer.

        jag är född 93 och ser inte oss 30-åringar som ”vuxna” ? 30 låter gammalt för 19 men det är ju personer födda 93 och 04 ?

          Vilken konstig kommentar… du är 30 liksom ? spelar ingen roll vilket år du är född. De innan dig sa nog samma sak ”jag är bara 77:a. 4everyoung” osv

      Jag var 21 när jag träffade min man som då var 29. Han är Inget äckel och vi har varit ihop i +10år

        Min kommentar hamnade fel… 19 och 30 inga konstigheter tycker jag. Båda är ju vuxna! Träffade min mycket äldre kille när jag var 19 och idag har vi barn och snart varit tillsammans i 10 år.

        Kärlek är ju en sak men KK? Känns annorlunda med en äldre man som vill kk:a med väldigt unga kvinnor.

      Om båda är med på det så ser jag inga fel.
      Om det vore tvärtom så skulle många hejja på kvinnan.

        Läste om Claudia då hon va i ett inlägg om Guldbaggen, då kom en artikel upp om att när hon var 25 när hon var ihop med en 16-åring

          Anonym 20:30
          Det är värre!
          Den som var 16 var helt klart minderårig!!

            Håller med. tror det var Malin berghagens son

        En 30-årig kvinna med en 19-årig kille? Tror du det skulle hejas på? Jag tror många skulle se det som extremt konstigt, mycket mer än där mannen är äldre. Om alla vore 10 år äldre tror jag du kan ha rätt.

          Jag håller med dig förutom din sista mening. Folk skulle givetvis reagera mindre om alla vore tio år äldre, det är självklart men det gäller ju oavsett kön. Men folk reagerar alltid mycket starkare och mer negativt om det är kvinnan som är äldre än mannen än tvärtom.

      19 är vuxen, 18 är vuxen med. Sedan kan jag tycka att man under 23 år är ganska omogen i många fall, men eftersom hon är vuxen så kanske det moraliskt sätt är lite äckligt men annars så är dom båda vuxna.

      Min kompis är 35 och är tillsammans med en 24 årig kille. Är det lika äckligt? Eller är det just för att mannen är den som är äldre? Eller att hon är 19?

        Tror det som fått mig att dra mig lite undan från honom är att åldersskillnaden är väldigt mycket med iögonfallande om ena parten (vare sig det är mannen eller kvinnan) är en väldigt ung vuxen.

        Hade hon varit typ 27 och han 38 hade jag inte sett några problem. Man är på ungefär samma platser i livet. Men jag bara får inte ihop i huvudet hur en man som är äldre än vad jag är skulle vilja vara med någon som precis tog studenten. Det klingar konstigt, varför jag frågade här för att höra hur andra tänker.

        Vid 19 är man juridiskt vuxen men mentalt omogen (ända fram till 25).

      Inget konstigt alls. Två vuxna som vill samma sak.

      Hängde med en 28-åring när jag var 20. Så länge killen i ditt fall är schysst och inte utnyttjar tjejen ser jag inga problem.

      Jag var 16 och han 30. Idag äcklas jag så otroligt över det. Jag var en förvirrad ung tjej och han var ett äckel.

      KK är överhuvudtaget skevt då risken för att bli utnyttjad är stor. Var går gränsen liksom?
      19 år är dessutom alldeles för ungt för kk eftersom vi människor inte mognar mentalt förrän vid 25 års ålder.

      Är själv 19 och har en kk i den åldern. Jag har följt min magkänsla hela tiden och hittills tycker jag allt funkat bra för oss, men generellt är det verkligen inte en självklarhet med den åldersskillnaden. Tycker det är sunt att du reagerar. Hur är 30-åringen som person annars?

      En vuxen man som ligger med en tonåring? Äckligt.

        Jag var nyss fyllda 18 och min man skulle fylla 29 samma år när vi blev tsm, han hade 2 barn då också. I år hsr vi varot tilösammans i 13 år och väntar vårt 5 gemensamma barn.

        Självklart va jag lite orolig i början som en ung dum super kär 18 åring och sa till honom att jag inte skulle sära på benen direkt för att se om han va seriös eller snuskig. Han respekterade mig och jag tog första steget efter att vi träffats i ungefär 3 månader, han försökte inte ens närma sig sexuellt innan jag tillät. Så ibland behöver ju inte det va en äckelsnubbe som vill ha yngre tänker jag ??‍♀️ men sen är väl en KK – relation lite annat än en kärleks- relation såklart

    Tips på filmer att se i helgen mottages tacksamt. Gärna action eller thriller. Jag har Netflix, Cmore, HBO Max, Disney+ och Viaplay.

      White Lotus, Bosch

      The Bear. Lovar.

      Double Jeopardy om man gillar 90-talsfilmer

        90-talsaction is the best! ??

      Knives out, glass onion

        Haha, ja!

    Ni som själva är av svenskt ursprung och enbart haft partners av svenskt/nordiskt ursprung och som inte kan tänka er att ha en partner med invandrarbakgrund, anser ni att ni är rasistiska? Om ni inte anser er rasistiska, vad är anledningen att ni inte kan tänka er en partner av annat ursprung?

      Inte attraherad av män som inte ser västerländska ut. Det har absolut inget med rasism att göra, svårt att styra sexuella preferenser.

        Ja men vad tror du att sexuella preferenser handlar om eller bottnar i?
        Tycker det är väldigt intressant vad son styr vem man blir attraherad av.
        Jag har svårt att se att det skulle ses som lika oproblematiskt om till exempel en svensk man säger att han enbart är attraherad av thailändska kvinnor.

          Ingen aning faktiskt. Tror det är gener som styr där. Ingen åsikt om män och thailändska kvinnor, förstår inte varför någon annan skulle ha det heller.

            Troligen bottnar ju dina sexuella preferenser i en rasism. Du kanske inte vill vara rasist och är det i vardagen, men du är troligen inte attraherad av dom männen för att dina preferenser säger att det är något ”fel”.

              Men snälla. Man gillar det man gillar? Många vita tjejer gillar bara svarta män? Estetisk preferens. Inte rasism!

              Man gillar det man är van att se. När jag växte upp var det typ en invandrare per klass om ens det. Har alltid dragits till blonda och blåögda. Sen har ingen av mina partners varit det och är nu gift med en svarthårig och brunögd. Men från jag var liten föredrog jag blond och blåögd för det var mest det jag såg.

                Men det finnas även kvinnor som haft samma bakgrund som bara dras till svarta män, så…?

                  Ja men det är ovanligare. Självklart finns det undantag. Dessutom är man biologiskt mer misstänksam mot personer med annan hudfärg/utseende. Det går åt BÅDA hållen. Så det är inget konstigt och inget rasistiskt om man inte medvetet väljer bort pga saker man fått för sig.

              Mja inte i mitt fall iaf, har alltid endast dragits till mörkhåriga långa muskulösa män. Gifte mig med en blond man från Libanon till slut.

            Nej, det tror jag verkligen inte på. Attraktion handlar om något djupare än så. Enligt ditt resonemang är attraktion en social konstruktion alltså? Något som kan förändras med rådande samhällsnormer? Jag är övertygad om att det beror genetik och sexuell selektion.

              Nja, social konstruktion vet jag inte om jag tror på. Men snarare att generna/det som skapar preferenser säger att det är något ”fel” på det som inte är likt oss, för att vi som någon skrev här nedan ska föröka oss med dom som är lika oss själva

                Mira, du är ute och cyklar. Och varför ska isf vi ”vita” dömas hårdare för nåt som du verkar anse att alla är lika skyldiga till?

                Ja, så kan det ju förstås vara. Men då är det ju inte rasism? För då borde det väl gälla alla, oavsett etnisk härkomst?

            Jag har funderat på det där, som mest dras till ”västerländska killar”. Min analys är att jag absolut inte gillar skrytiga, flexiga ”alfahannar”, och att västerländska killar oftare kör en annan stil. Kommit fram till att jag t.ex. kan tänka mig att ligga med Trevor Noah, eller Fares Fares, av den anledningen. De avviker från ”normen”?

          Sexuella preferenser är väl att vi styrs mot att föröka oss, du blir generellt attraherad av de personer det skulle bli bäst barn med.

            Precis! Tror det finns en nedärvd biologisk funktion som säger att vi vill att barnen ska vara lika oss. Och därför tenderar man att dras till personer med samma ursprung. Tror det gäller för alla, oavsett ursprung/kultur. Sen finns det såklart undantag, men generellt stämmer det nog.

      Vilken fråga, måste folk vara rasist för de? Handlar väl om vad man attraheras av, skulle du ställa samma fråga till någon med exempelvis Sydamerikanskt ursprung som bara dejtar folk av samma ursprung?
      Vissa vill dejta enbart folk från Asien, vissa från Mellanöstern, vissa enbart från Norden.
      Tänk att mörka kan dejta enbart mörka och de är okej, men om en vit enbart vill dejta en vit då är de fel.

      Och nej jag har blandat ursprung, halv ryss och en del svensk/norsk. Och jag är sambo med en halv svensk/halv afrikan.

      Ja, jag kan inte tänka mig det. Och jag har svårt att hävda något annat än att det är rasism, tyvärr. Jag reagerar även starkt på folk som är etniskt svenskar som väljer en partner med invandrarbakgrund.

        Lol vad andra gör eller föredrar ska väl du skita i, varför ”reagera starkt” på andras val av partner? Sjukt

        Varför reagerar du på att en svensk blir tillsammans med någon med utländsk bakgrund? Fine att du inte attraherad av det/är rasist eller vad du nu menade med det. Men att reagera starkt på att någon annan inte tänker så? ?

        Jag anser också att det är ”fel”, så du är inte ensam.

          Är shockad över att människor har en sådan syn i dagens samhälle.. ja, ni får väl ha era åsikter och tankar, men fyf*n

        Så vita som väljer en med annan etnisk bakgrund är problematiska men om man inte gör det så är man rasist? Ursäkta? Det finns alltså inget man kan göra som är ”rätt” enligt dig?

          Jag har aldrig sagt att det är problematiskt med vita som väljer en mörkhyad, jag reagerar på det och jag tycker det är fel att jag reagerar på det.

            Det gör verkligen inte jag. Så du är ju uppenbarligen rasisten här. Alla tänker inte som du. Sluta projicera

              Nej, men du väljer bort mörkhyade? Jag har absolut ett rasistiskt beteende som reagerar på det, tyvärr är det inget jag ”väljer”, precis som det ligger ett rasistiskt beteende bakom att välja bort folk med viss hudfärg, självklart utan att du väljer dina preferenser. Sluta blunda för en problematik, då kommer vi aldrig kunna få bort rasismen

                Du kan fan inte kalla det rasism?

                Mira, ge dig ditt troll.
                Jag är mörkhyad och nej det är inte rasism att enbart attraheras av sin egen etnicitet/färg. Det sorgliga är att du mycket väl kan vara på riktigt men det är just ni tröttsamma vänstermuppar som gör så folk inte tar riktig rasism på allvar. Alltid är det en infantil diskussion som denna. Ingen av oss bryr sig om du ”väljer bort” oss eller inte attraheras av oss mörkhyade. Du verkar vilja göra dig själv till ett offer vilket är patetiskt.

                  Vänstermupp? Oj, jag har och skulle aldrig rösta på något annat än Moderaterna haha

        Den enda rasisten här är du Mira.
        Läs dina egna kommentarer, de är fulla av rasim och fördomar.

      Förstår inte riktigt frågan. Ofta handlar det väl om att man föredrar ett visst typ av utseende och blir attraherad av just det, det kan man ju inte styra över. Eller menar du ifall man inte kan tänka sig att bli ihop med någon från en viss kultur eller med en viss religion?

      Nu har jag en man sedan 10+ år så det är ju oavsett inte aktuellt för mig, men jag tror tex inte att jag skulle kunna vara ihop med någon som är religiös – oavsett religion.

      Camilla varför är jag i mod?

      Nej jag ser mig inte som rasist.
      Jag bryr mig inte om färg så länge personen inte har en stark religion i sin bakgrund. Jag är inte troende och skulle ha svårt att leva med en djupt troende. ( vad det är för religion och tro spelar ingen roll!!!)

      Kan det inte handla om kultur också då? Tror inte det (för mig personligen) handlar så mycket om etnicitet eller rasism utan mer att människor från många andra delar av världen har andra värderingar och syn på livet än vad jag har så det skulle inte funka. Sedan kan det ju såklart bero på okunskap från min sida också.

        Qnonym 20:14
        Tyvärr har många folkslag och kulturer en väldigt kass kvinnosyn och anser att kvinnan ska serva männen och sönerna. Jag vill inte leva med någon som anser att jag är mindre värd.

          Så kan det ju förstås va på en gruppnivå. Men det säger ju ingenting om individen så det blir lite bakvänt för mig. Man kan ju till exempel vara afghan och feminist och politiskt aktiv i mänskliga rättigheter. Man kan också vara svensk och kvinnomisshandlare och köpa prostituerade i Thailand.
          Så förstår din poäng på gruppnivå men tycker inte det är så relavant mär man pratar om individer. Då är det helt enkelt förutfattade meningar. Att du drar slutsatser om hur en person är baserat på personens etnicitet.

          Det kan ju handla om generationsfråga också, min kille är arab och (sina föräldrar och mor/farföräldrars traditionella syn till trots) har en vanlig svensk kvinnosyn. Skulle nog vilja påstå att han gör MINST 50% av hushållsarbetet hemma och vårt stående skämt är att jag knappt rör diskhon eller diskmaskinen. Aldrig någonsin uppvisat svartsjuka, peppade mig till och med när jag ville flytta till en annan stad för jobb osv, fastän han har kvar på sin långa ingenjörsutbildning i befintliga staden. Har dejtat lata, svartsjuka svenska killar med sämre kvinnosyn. Så absolut, problemet finns och ska inte förminskas, men det gäller ju inte alla man ser med svart skägg och bruna ögon liksom…

            Nej precis. Det har ju inte med utseende att göra utan mer eller mindre omedvetna förmodade kulturskillnader…

            Din kille låter som en dröm!

      Inte attraherad av män som inte har västerländsk utseende. Har inget med rasism att göra, svårt att styra sexuella preferenser ??‍♀️

      Nej jag är inte rasist men jag attraheras inte av annat än blonda och blåögda killar och jag vill vara attraherad av killen jag är tillsammans med.

        Vad tror du dina preferenser bottnar i då??

          Inte rasism i alla fall.

            Hahahah nä, bara en slump. Du kanske inte är rasist men dina preferenser bottnar i djup rasism sen lång tid tillbaka. (Mina med)

              Du sa just att du tyckte det var sjukt om etniska svenskar blev ihop med nån med annan bakgrund. Så vad då? Ska vi leva ensamma och dö ut?

                Jag tycker man ska göra som man vill. Jag reagerar starkt på vita som väljer mörkhyade, men jag tycker det är fel att reagera. Jag tycker man ska välja en vit om man vill det (som jag själv) men jag tycker man inte ska blunda för att det ligger en, ej påverkbar, rasism i grund och botten. Men självklart kan man omöjligt ändra sina preferenser och jag tycker inte att man ÄR rasist, men DET är rasistiskt

                  Är det rasism att bli ihop med någon med annan etnicitet? Alltså din logik är helt uppåt väggarna. Det rasistiska är att du reagerar negativt på det!

                    Fattar inte varför den är ”uppåt väggarna”
                    Jag tycker jag gör fel? Ja, det är rasistiskt att reagera på det SOM JAG GÖR.
                    Varför skulle det vara rasistiskt att vara ihop med någon av annan hudfärg? Jag pratar om tvärtom, dvs att välja bort någon med viss hudfärg

                      Sluta trolla din tönt.

              Men vem fan bryr sig. Det är väl agerande och bemötande mot andra människor oavsett etnicitet som är det viktiga.

        Bra ??

      För mig handlar det och värderingar, kultur och religion. Jag har haft en kille med utländsk bakgrund och det funkade inte pga just de anledningarna. Är absolut inte rasist.

      De är så högljudda och stöddig. Svenska killar är mer jordnära

        Märks att du inte hänger med EPA-gängen direkt

          Fast det är ju barn, och pedofili är ju i så fall ett helt annat samtalsämne.

            Exakt, jag pratar om killar 25+ som har ett normalt jobb och inte är en mansbebis. De svenska killarna är ?

        Javisst, snubbarna som står och hänger i klunga på förortstorgen kanske – men sen har vi ju en svensk läkarutbildning där i princip hälften av klasserna består av killar (och tjejer) med utländsk bakgrund. De tillhör gissningsvis inte de högljudda, stöddiga snubbar du tänker på (som absolut finns och som absolut är störiga)

          Hahahaha har du varit på en sån? Tex en ”svensk” tandläkarutbildning? Fan vad stöddiga MENAkillarna är

            Lol ja, de jag hänger med från Libanon och Syrien (läkarlinje & tandläkarlinje) har varit riktigt snälla nördkillar som pluggar idogt och typ gamear på fritiden. Klart att varken de du träffat eller de jag träffat är representativa för hela utbildningarna, men jag känner inte riktigt igen mig i den ensidiga bedömningen om att allihop skulle vara högljudda och stöddiga (även om de såklart finns också)

        Stinker billig parfym gör de också.

      Attraheras av västerländska män, är väl inte rassist för det lol

      För att det kan bli kulturkrockar. Hade aldrig dejtat en Muslim till exempel.

      Är man transfob om man inte vill dejta en kvinna som tidigare varit man och vice versa?

        Åh vad jag vill minnas att det var en diskussion om detta här en gång där folk blev tokiga på alla som inte bulle dejta någon som bytt kön.

        Cherry
        I staterna är de helt galna och anser att det är transfobi. Sedan är det många transkillar ( kille som blir tjej )som säger att de har kramp och mensvärk.? de föddes utan livmoder?

          Fast då är de ju transkvinnor. Transkillar är människor med XX-kromosomer som identifierar sig som män.

            Anonym 21:59
            Jag blandar alltid ihop med vad som är vad så därför försöker jag vara extra tydlig så att det inte blir fel eller missförstånd.

        Absolut inte.

      Varför skulle man vara rasistiskt för det?

      Man vill väl ha någon som liknar en själv kulturellt sett men även på andra plan. Det känns ganska naturligt att man vill hålla sig till sin egen ” ras” särskilt om tanken är att skaffa barn.

        Men vad är det som är naturligt med det?
        Liknar varandra kanske man gör rent utseendemässigt men personlighet och värderingar etc avgörs ju inte av etnicitet. Om man tänker det så är man väl lite…vad ska man kalla det…rasist? Om man pp riktigt tror att det finns ngn form av nedärvd essens kopplad till ”ras”.
        Förstår inte heller det här med att vilja ha ngn som är lik en utseendemässigt. Incestuöst.

          Klart att värderingar är starkt färgade av var man växte upp? Inte melatoninhalt så klart, men geografisk och kulturell plats

            Fast nu pratar vi ju om personer mes invandrarbakgrund då en stor del kom till sverige som barn eller till och med är andra generations invandrare. Människor som är uppväxta i Sverige och gått i svensk skola men som i detta scenario väljs bort baserat pp etnicitet och förutfattade meningar om hur de är som personer och som partners.

              Ff en kulturell grej

          Incestuöst? Ge dig. Då ligger de flesta i Sydostasien eller Afrika riktigt illa till då

            Hahaha omg det där va extremt rasistiskt.
            Försöker du pp riktigt säga att alla asiater respektive afrikaner liknar varandra. Hahha LOL

              Ja, lika mycket som västerländska, ”vita” människor? LOL

      Problemet för mig är att de flesta med icke-nordisk bakgrund är religiösa, jag är ateist. Det är en dealbreaker. Såklart finns det de som inte är religiösa, men i mitt flitiga dejtande som yngre träffade jag endast religiösa killar. Har alltså dejtar några med annat ursprung än nordiskt, men alla har visat sig vara troende på något plan.

      Kulturskillnad

      Skulle inte helt enkelt funka kulturellt. De vill gärna, oftast gifta sig med en med samma religion, kulturellt, jugge o jugge tex osv. Ni förstår

      Klart man inte är rasistisk om man föredrar en partner av samma bakgrund. Skulle du ens fråga ett afrikanskt par detta?

        MEN SLUTA SVARA PÅ ETT UPPENBART TROLL! mira är ett troll era jävla puckon.

          Folk kanske vill pratat om detta?

      För mig spelar inte hudfärg eller ursprung någon roll. Men jag har inte träffat någon/varit tillsammans med någon av annat ursprung då jag växte upp i en stad där det var ovanligt med personer med annat ursprung.

    Vad är det Johanna och Edvin pratar om för skvaller i senaste podden? Sååå nyfiken hehe.

      Skulle precis fråga samma sak! Århundradets skvaller och så får man inte veta någonting ???

      Vad sägs?

      Som någon spekulerade om i förra ÖS , troligtvis är det Filippa T:s baby daddy.

        Är det initialerna OI måntro?

          Vad står initialerna OT ungefär för?

            Menade OI hehe

            OL-IN

          Var min tanke med sist det skrevs om.

          Kan du maska namnet med * istället så man kan lista ut det?

            Den enda jag kan komma på är en storebror till en väldigt känd ung kvinna som driver ett sminkmärke och har en pappa som äger x antal restauranger. Mamman är artist. Behöver dock inte vara den personen jag tänker på!!

              Det är den personen ryktet går om.

                Isf har B hållt masken riktigt bra. Hon hade ju dessutom med F i sin talkshow.

                  Hon kanske inte visste om det då…

                Vad grundar sig ryktet på?

                  Antar att vänner till personerna har snackat så det har spridit sig till inner Stockholm.

          Undrar också vem OI är ?

            Han har en restaurang som heter Olli

      Om det är den personen ryktet går om så är det nog inget sammanträffande att hon först vart ihop med Anis å sen går på nästa person som är riktigt känd.

        Går på? ?

    19 och 30 okej tycker jag, båda är ju vuxna.

    Har hamnat i tankar om kroppsfiller, tänker mest på hipdip och rumpa i övrigt, någon med erfarenhet? Bor i Stockholm

      Neeeej, låt de inte komma åt din hjärna. Alla har någonting som inte är perfekt, betyder inte att du behöver ge alla dina pengar till skönhetsindustrin (som manipulerar dig att inte vara nöjd för att just få dina pengar) för nåt folk inte ens visste kunde vara ett komplex för några år sedan. Alla är vackra på sitt sätt, helt allvarligt.

      Rumpa och fyllda hip dips är ute. Inte för att mode betyder något men om du är en som lätt blir påverkad av trender så kom ihåg att de byts varje tio år eller så.

      Fick ”reda på” först förra veckan att hip dips inte är önskvärt. Jag ba ????. Hip dips är ju hur fint som helst?? Kan vi SLUTA hålla på såhär mot oss själva? Världen är fan sinnessjuk.

      Nej. Lägg ifrån dig mobilen och gå ut och lev ditt liv istället

    Var köper man lite annorlunda kläder? Alltså inte punk eller så, men något som känns lite mer unikt. Kanske typ spännande snitt eller nåt.

    Bra förklarat från min sida 😛

      Emp

        Tack för tipset. Absolut inte den typen av kläder jag söker, men stort tack för att du tog dig tid 🙂

          Asos har mycket olika märken

      Asos design eller second hand! Har du vägarna förbi Stockholm så sväng förbi Judiths second hand vid Odenplan, så coola grejer där!

    Finns det några tabletter som hjälper mot en uppsväld mage? Jag har ätit dåligt på sista tiden och nu ser jag ut att vara gravid. Inte så kul om man ska vara fin.

      Sluta ät dåligt istället för att ta dämpande medel

      Jag ser alltid ut sådär på grund av endometrios men är fin ändå. Svullen mage är inte lika med ful du vet.

      Bättre kost är tyvärr det enda som funkar. Lider ofta av svullen mage eftersom jag inte alltid orkar bry mig om att äta rätt. ? För mig funkar mindre mängd kolhydrater.

      Kan vara gaser och det finns tabletter mot det. ?

      vad är det du äter?

      Ingen gluten. Ingen laktos. Jag lovar dig att det försvinner.

    Har inget att skriva här ikväll ?

    Vet nån vem bokstaven A står för på Biancas nya halsband?

      Kanske den Axel hon sa att hon senast låg med i hennes show? ?

        Vem är det då?

      Ani kanske?

        Ani är allt så anus på latin! ?

      Antagligen hennes smyckesföretag Ani Jewels

      Undrar vad R står för på Cassklatzows nya halsband!

      biAnca

    Stör mig på mammor som gärna vill påpeka hur stoooort vissa kläder sitter på deras bebisar. Typ ”till och med storlek 44 sitter som ett tält” och så ser bebisen i själva verket ut som en stoppad korv ?

      Haha är det inte såna som tror att typ allt är skryt? ”Min son fick tänder redan när han var 1 vecka!” med stolt flin och alla ba jaha??

      Aldrig tänkt på ?
      Jag byter storlekar snabbt. Tycker det ser så obekvämt ut för ungen att se ut som en stoppad korv.

      Sitter 44 som ett tält är bebisen tyvärr ingen stoppad korv.

        Enligt mamman så tkr hon att kläderna sitter som tält men verkar inte vilja inse att ungen skulle behöva storlek 56.

          Aldrig sett/hört någon påstå det om kläderna är för små ? är du säker på att det är såå vanligt?

            Tkr jag ser sånt ibland hos mindre wannabe ”influensers.” Och MYCKET andra konstiga saker ang deras bebisar/graviditeter/barn. T*ngel*nn är väl tex ett exempel, hon skryter ju gärna över hur småååå storlekar hennes barn har.

              Fast när gör hon det? Har bara sett henne svar på direkta frågor om det i typ frågestunder.

              Är det en grej?
              Väldigt snabbt kommer det att bytas till att långa barn är status.

      Haha jag kan nog ha sagt så. Inte på ett sådär glatt och skrytigt sett men min unge var skitliten hela bebistiden. På nåt sätt tyckte jag alltid att det kom på tal? Antingen att någon kommenterade hur liten hon var, eller att vi fick kläder i fel storlek hela tiden.

      Det är ju typ en prestige grej att ha en liten bebis. Tycker de som har små bebisar typ ”skryter” om hur liten den är, det är så sjukt att den fortfarande har storlek 56 och är 4 månader (oavsett hur tajt det sitter :)) och förfasas över att det måste varit så jobbigt att föda ut min heffaklump

        Och jag tycker precis tvärt om. Alla har jättestora bebisar och är så nöjda.

        ???

        Du kan inte må bra.
        Detta är i ditt huvud tyvörr.

        I verkligheten är det tvärt om, man vill ha en stor bebis,, det är ett tecken på hälsisam bebis. Hört talas om bebishull?

        Har tyckt det var smidigt att de kan ha en klädstorlek länge, men är ju jättejobbigt när de inte går upp i vikt, man måste tillmata och hälla extra fett och proppa i ungarna mat, byxor trillar av och gick knapptatt hitta trosor i deras strlk när de slutademed blöja. Nu får pappan gå till bvc då det är genetiskt, han har snabb ämnesomsättning och är lång och smal och har alltid varit. Är så sjukt när de tror att man inte matar sitt barn.

      Jaaa! Vem bryr sig om hur tjock smal en BEBIS är?!

      Det kan väl inte vara speciellt vanligt, de flesta som drunknar i 44 ligger väl inne på neo? 44 var stort i början för min, men hon växte in i storleken när hon var 2,5 kg och fick åka hem. Jag känner några stycken som fått prematurer och ingen av oss har varit stolta över att våra barn inte fyllt ut minikläder, vi hade alla önskat oss normalstora och färdigbakade barn.

        Du fattade inte vad jag skrev eller? Eller beskrev jag dåligt. Menade att mammorna tkr att 44 ser så stort ut men i själva verket är bebisen helt normal stor och skulle lätt kunna ha storlek 56. Men de har en grej på att ungen ska se sååå liten ut. Medan de tkr att bebisen drunknar i kläderna så ser en normal människa att det är på tok för litet. Fattar du nu?

      Ännu värre med vuxna kvinnor som ständigt gapar om att de är så små och smala. Hade en kollega som nöjt sa att hon nästan ramlat på golvet när hon lekte med en rottweiler ”ja vi väger ju nästan lika mycket!” sa hon med ett stort leende. Weird flex men okej…

      Hahaha JA! En vän proklamerade högt och stolt att hennes dotter var så himla liten och hade fortfarande storlek 56 när ungen var fem månader. Och så satt alla kläder supertighta ? nu, när dottern har växt så att hon är större än snittet, så har hon helt plötsligt slutat påtala vilken klädstorlek dottern har.

      Hon kanske inte menade det så. Däremot tolkade jag hennes kommentarer, kombinerat med hennes personlighet (”otroligt viktigt att gå ned i vikt SNABBT efter graviditeten”-personlighet) som att hon lade stor vikt (pun intended) vid att dottern var mindre än snittet.

      Som Alexandra Bring när dottern var typ två månader och vägde fyra kilo, ”stackars er som var tvungen att föda en sån här stor!!” Man ba… ja, man har väl inte så mycket till val lixom.

        Man kan väl tycka att det verkar jobbigt även om ni inte hade något val? Fattar ej motsättningen

          Att hon i själva verket bara ville skryta om hur liten hennes dotter är

        Men oj, detta hade jag missat. Provocerande och väldigt tydligt försök till något slags ”humble brag”…

      Mm, har ett par i min närhet som hela tiden poängterar hur liiiiten deras dotter är, liksom lite skrytigt.
      Ja, det är en bebis. Normalstor, men bebis. De är små. Det är deras grej.

      Finns en mamma på Instagram som är exakt likande fast tvärtom. Hon tjatar om att hennes unge är onormalt säkert en gång om dagen på stories. Otroligt jävla tröttsamt

    ANI ?

    Hur börjar och avslutar ni mer formella jobbsamtal över telefon?

      Jag brukar börja med ”hej”. Det känns rimligt.

      ”hej då” är mitt vanligaste avslut. Möjligtvis i kombination med ”tack” eller ”vi säger så”. Även ”trevlig helg” förekommer.

      Börjar med ett illvrål och avslutar med att gråta.

        Hahaha åh önskar att jag kunde göra så mot mina kunder när de ringer ??

        ???

        Ah socialtjänsten? 😉

      Bra fråga. Jag har autism tror jag och har svårt med allt sånt.

      Säger hej och informerar vart personen i luren hamnat och mitt namn. Avslutar med ett hej då, trevlig dag eller också ett tack.

      Ja hej det här är piiips från piiip.
      Tack för det här, hej då! / Ja men vad tråkigt att du är arg över detta men tyvärr är det lag på det. Vi kan återkomma senare. Hej då

      Börjar med att presentera mig ”Hej det här är ** som ringer från **”
      Avslutar med att tacka för samtalet, hälsa en fin dag och sist ”hejdå”

      Tusen tack/då hörs vi, ha det fint! Typ. Man kan ju vara proffsig och ändå trevlig.

      Svarar alltid med vilken enhet de kommit till, mitt namn och titel. Avslutar oftast med ”Jamen toppen, då ordnar jag det. Tack för att du ringde, tack heeej.”

    Någon här som gjort ögonlocksplastik?
    Har sedan ca 1 år tillbaka fått otroliga påsar under ögonen som inte blir bättre av varken sömn eller kost. För lite sömn gör dom desto mer svullna men jag har konstant stora påsar under ögonen. Går i tankarna att operera mig och är nyfiken på andras erfarenheter.

      Min mormor har gjort sina övre ögonlock, men vet inte om det är relevant eller hjälpsamt i ditt fall.

      Den enda jag vet som gjort en sån op är Joakim Lundell… det blev väl inte helt lyckat

    Alltså jag blir så störd typ mig själv som kan gå runt och vara så sjukt nyfiken på influencers som tidigare delat allt men sedan blivit mer privat (vilket ju är sunt)

    Som linn herbertsson tex… Vill se mer av hennes hus, inredning, resor och veta vad hon gör..
    Funderar ofta på om hon vill ha barn eller inte vilket inte angår mig överhuvuttaget

    Nån fler som är likadan?

      Jag är också orimligt nyfiken på just henne. Är hon tillsammans med Mattias fortfarande tex!?

        Nej.

      Jag kan inte se något hon lägger ut på Instagram, så tänkt att hon inte uppdaterar nå mer. Eller kan man ställa in då att folk som inte följer en inte kan se ens storys?

      Såg att hon inte lagt ut något sen 2021 men hon verkar ju använda instastory. Trodde inte det kontot användes ?

      Hon har sagt flera gånger att hon absolut vill ha barn

    Är det nån som kan tipsa mig om en bra vardagsväska? Den ska rymma allt! Dvs dator (13tum), nån bok, liten necessär, lunchlåda, plånbok… Har letat ihjäl mig! Bra kvalitet är att föredra.

      Gillar du ryggsäck? Isåfall Douchebag. Har både 20L och 30L och de är helt outstanding med sina olika fack och bra passform

        Tänkte nog mer nån slags totebag el dylikt. Men tack ändå – ryggsäck är faktiskt mest praktiskt…

      Kolla Sandqvist! Grymt bra ryggsäckar.

        Denna ifrån Sandqvist kan man ha både som ryggsäck och totebag. Har fungerat toppen för mig att ha till universitetet.

        https://www.sandqvist.com/se/p/marta-black?country=se&color=7285&gclid=EAIaIQobChMI3PGv383o_AIV2I9oCR1a9gTLEAQYASABEgKX9_D_BwE

      Jag rekomenderar ryggsäck bättre för ryggen 🙂

      Kolla Polène. Köpte nyligen en väska därifrån. ☺️

      Jag har en ryggsäck från gaston luga, älskar den!

    Är det någon mer än mig vars 2023 inte började som jag hade hoppats på?
    Jag hade tänkt komma igång med träningen igen och komma över mitt ex.
    Men jag har tappat all träningsmotivation, hann träna lite men sen blev jag sjuk och sen försvann all motivation. Och jag tänker fortfarande på mitt ex och går igenom någon form av hjärtesorg..
    Är nog mest bara lite uppgiven och less nu

      Man kan inte förlita sig på motivation. Den kommer och går.

        Håller helt med om detta! Motivation är överskattat. Se träning som tandborstning, något som inte alltid är nice men måste göras.

        Exakt! Handling leder till motivation 🙂

          Handling leder till rutiner. Motivation kommer och går, rutiner består.

      Ja, började året med corona och kände att allt sög. Utseendet, karriären, relationen, lika grått som vädret. Sen blev jag frisk, har sökt massa nya spännande jobb som gör mig helt pirrig, ställde mig på vågen och har p.g.a. corona redan nått min ”målvikt”, jag och min pojkvän har bokat resa över alla hjärtans dag och massa annat. Allt vände, och nu känner jag att 2023 kommer bli ett så jävla bra år.

      Det vänder! Vi är bara 27 dagar in på det nya året trots alls. Finns gott om tid att göra det till ett superbra år.

        Tack för påminnelsen ! Känner precis som TS.. Men vi är bara några dagar in❤️

      Har ingen motivation till träning alls. Kommer aldrig hitta den

      Kom också av mig tidigt med träningen och till råga på allt blev jag sjuk. Samtidigt har jag fått tid att ägna mig åt kreativa hobbys samt reflektera över vad jag vill göra framöver och hur jag känner kring vissa relationer, så jag har inte gått helt med förlust. De här veckorna ska inte stämpla det långa år som vi har framför oss! Kärlek och styrka till dig ❤️

      jaaa min dejt on-off under 2022 visade sig va sambo.. o haft tjej hela vår tid vi träffats. en käftsmäll. sen klicka jag med en annan o han hosta mig efter en vecka.. nu har jag en pudding på kroken som verkar skit bra.. började dåligt men nu har gladare.
      ja! mitt mål är att nu efter 5,5 år som ensamstående träffa någon på riktigt.

      Min kille dumpade mig, satt hemma i min soffa och grät i 4 månader. Till slut fick jag nog och tog mig till ett gym och började träna, blev min räddning. Tror sorgen ska ta plats först, sedan kommer motivationen krypande att göra annat.❤️

      Ja, i början av januari var jag klantig och skar nästan av en hel nagel. Inte att rekommendera. Sedan ådrog jag mig ett lindrigt ryggskott som jag fortfarande rehabar bort, blev förkyld och min pappa dog helt plötsligt för någon vecka sedan. Hittills har det inte känts som något toppenbra.

    Jag ska till London snart. Var ska jag äta middag?

      Inte på Arlanda, då det är väldigt dyrt. Kanske falukorv med kokt potatis innan du åker till flygplatsen?

        Tror personen menade platser i London att äta middag på ?

          Swoosh

            ?

              Skämtet ”swooshade” förbi dig ?

        ?????

        Haha jag dog! ???

        Hahahhha älskar

        Men vem äter falukorv med kokt potatis?

          Jag! Med senapssås till.

          Psykopater skulle jag tro!

            ??

      fisk i engelska kanalen

        Ja Ta med metspöt eller hoppas kungen bjuder på middag på slottet ?

      Åhhhhh älskar London!
      borough market (Finns olika matvandringar eller bara strosa runt själv)
      I the shard, fantastisk utsikt.
      The Dorchester

      På Mc Donald’s och liknande ställen är underbart att äta där när en är i London. Eller så är en äventyrlig och tar maten som take away och äter på stan rakt upp å ner, i The London eye/tunnelbanan eller på en Jack the Ripper tour genom ett dimmigt East End görmysigt ????

      Vilka toppentips du har fått hittills!

      Dishoom (deras black dahl och chai-drinken!), och Gordon Ramsays Savoy.

      varför behöver du tips? halva nöjet med nya städer är väl att man strosar runt och hittar nice ställen själv!!

      Daphnes
      Chiltern firehouse
      The ivy
      Harrys bar

      Wow folk föreslår bara dyra och exklusiva ställen… här kommer några av mina favoriter när jag bodde i London (aka var fattig…):

      Nandos – en självklarhet
      Busaba – skitgod thaimat, testa framförallt deras thai kalamaris, det är det sjukaste
      Gourmet burger kitchen – burgare <3
      Cõet – skitgod fransk mat typ, rekomenderar verkligen deras steak frites eller Moules frites
      Zizzi – italiensk mat
      L'eto – brunchmat och supergoda bakverk (vet att du sa middag men slänger in denna…)

      Alla ovan är kedjor så finns lite var stans!

    Vissa hundägare har tappat det gällande normal hygien. Nu har jag bara som exempel Elsa Bratt som la upp en story där hunden fick ligga och slicka på ett fryst märgben (!?) i soffan. Flera hundägare i min närhet gör samma sak, äckliga köttdelar (godis) läggs på mattan, på bordet, hunden slickas i ansiktet, får ligga i soffan utan tillsägelse på besök hos andra, på fik ska hundägare slafsa upp äcklig hundmat i nån medhavd skål och ställa på golvet. Vill kräkas! Och jag har absolut inget emot själva hundarna, älskar djur ska tilläggas!

      Men va? Har folk med dig sån blötmat till hunden i väskan? Blä!

      Men luuuuugn.. Skiter du själv glitter eller?

      Du tillsymer inte själv vara en hundägare.. det du nämnde är ingenting. Barn t.ex är lika äckliga. Om inte värre.. Såå..? Antar du är djävligt pjoskig som typ ”avlider” så fort du ser nån peta näsan. Skit rensar magen som bekant..

        Är inte ts men hundar är äckligare än barn

      Hundar är så sunkiga

        Ja. Luktar illa och dålig andedräkt.

        Inte lika sunkiga som äldre män

        Du är sunkigare

      Håller med. Annica E satte ett ben mellan tårna och lät sina 2 hundar tugga på det medan det satt fast det på hennes fot. Tyckte det både var lite äckligt och halvt farligt, om de råkar bita foten kan man ju få stelkramp?! Blä.

        Tyckte det var helgulligt av Annica. ?

      Kände en som hade katt. Hen ställde kattlådan på en köksbänk…?

      Haha blir så äcklad när en kompis låter MIN hund slicka den i ansiktet och på munnen. Det är en stor hund och jag tvättar alltid händerna om han slickar på mig ?

    Apropå rasism som det pratas om i tråden. Hur skulle ni göra? Jag Morfar och mitt barnbarn färgad, personalen i butiken går iväg och vill inte expidera lr hjälpa. Är dom rasister lr bara dålig personal? Inträffat 2ggr.

      Det beror nog på om dom behandlar andra människor likadant eller inte tänker jag?

      Jag hade nog sagt till ganska högt, typ ”ursäkta, vi skulle behöva hjälp med vårt köp” eller något. Man behöver inte gasta såklart, men lite vänlig men bestämd – svårare att ignorera en tydlig och kontaktsökande kund. Händer det DÅ så hade jag ringt eller mejlat företaget och påpekat det kassa bemötandet!

      Värdelös personal!

      Är det du som härjar om den där jävla WASON-butiken i Sala? ?

    Såg att Annica förbereder sig för babyboom. Vad är det? Är det en grej?

      Babymoon”

      Nån amerikansk grej för folk med för mycket pengar och tid.

      Det är en grej bland amerikaner vet jag. Att man reser när man är gravid haha, egentligen inte mer än så. En honeymoon med bebisen, dvs en baby moon.

        Det är en ”honeymoon” innan bebisen kommer.

          Haha jaha vad mysigt! Men varför inte resa med bebisen sen? Eller det kanske är krångligt

            Snarare som en sista resa innan bebisen kommer. Som en svensexa/möhippa (sista festandet innan giftemål)

    Här kommer ett fredagstips! Om ni upplever att det är för lite krydda på chipsen så tar ni bara på lite extra aromatkrydda. Funkar på alla smaker men är extremt bra på lantchips med smak av gräddfil.

      Aromatkrydda är en riktig skitprodukt!

        Testa på chips. Du kommer ändra din uppfattning ?

    Företaget Ohairo som tanbyklara mfl åkt till Maldiverna med, aldrig hört om de innan, är det nystartat?

    Borde man förstå vad Camilla menar med att hon kan stämma Katrin? Jag hänger inte med 🙂

      Katrin la upp en story häromdagen om att hon skulle stämma Camilla. Hon spinner bara vidare på det.

    Hej alla!
    Jag har några frågor gällande att vara icke-binär. Jag vill allmänbilda mig, så det är därför jag ställer frågorna. Min förhoppning är att det är någon som själv definierar sig som icke-binär som svarar på frågorna.

    1) Hur känns det att vara icke-binär, dvs vad är det som leder fram till att man landar i att det är den ”läggningen” man har/är? (Ursäkta ordvalet, jag hittar inget bättre sätt att formulera mig på)

    2) Hur definieras ens sexualitet om man är icke-binär? Dvs, om man föds som biologisk kvinna, men sedan landar i att man är icke-binär, men man dras till och vill vara i en kärleksrelation/sexuell relation med en man – definierar man då sig själv som heterosexuell?
    Det kanske inte är viktigt iofs, att funderar över termer och placera in i fack, men ja jag är nyfiken.

    3) Om man är icke-binär, har man då ett behov av att tona ner de biologiska attribut man har fötts med, och som traditionellt sett är skillnaden mellan män och kvinnor? Dvs, om man är född kvinna; störs man då t.ex av sina egna bröst när man börjat identifiera sig som icke-binär? Eller av sin penis om man biologiskt fötts som man?

    4) Om man upplever sig som icke-binär, skulle man då helst vilja vara typ ”könlös” (om det hade gått att ordna)?

    5) Hur vill man som icke-binär bli omnämnd om ens namn inte används? Typ: ”Jag pratade med Kim (= den icke-binära) och hen/den/dem sade att vi skulle ses kl. 15.” Vilket pronomen brukar användas om en icke-binär i tredje person?

    6) Om en icke-binär bildar familj och får barn, vad vill man då att barnen ska kalla en? Mamma, pappa eller något annat? Och samma fråga gäller också för eventuella barnbarn, vad ska man bli kallad av dem?

    Jag skulle bli så otroligt glad om ngn ville svara på detta. Förlåt om det verkar okunnigt hur jag formulerar mig, men fram till ganska nyligen var detta ganska okänt för mig och nu vill jag förstå fenomenet bättre för att undvika att jag fastnar i missförstånd och fördomar.

    Tack på förhand!

      Nu är jag inte icke-binär men tänkte svara lite på frågan ändå ?

      Har insett att det är så otroligt oviktigt för mig att jag är kvinna. Det kommer långt ner på listan för dom egenskaper jag bygger min identitet på eller vad man ska säga.
      Tror andra har det mycket högre upp på sin.
      Ingen önskan att byta kön, men hade jag vaknat upp som man imorgon hade jag väl vant mig vid det också ??‍♀️

      Så har ganska svårt för att behandlas/sorteras in som ”kvinna” i olika situationer, jag är ju människa, inte den där konstiga påhittade kvinno-rollen.
      Har inte brytt mig alls om mitt pronomen osv, men tycker det vore rimligt om alla kallades hen och att slopa tjej/kill namn.

      Jag har en ganska androgyn klädstil med jeans, t-shirts, sneakers, ryggsäck. Framhäver inte kurvor/bröst men vill ändå att kläderna ska sitta bra på min timglasfigur..

      Har en pojkvän och attraheras till män främst. Han är avslappnad kring könsroller generellt så har aldrig känt press att vara ”mer kvinnlig” eller så.

        Hade aldrig velat bli benämnd som en ”hen”…

        Men då är nog ändå rätt trygg i din kvinnliga kropp om du inte direkt tänkt på den.

        Din biologiska verklighet som kvinna är ganska viktig, för att inte säga ofrånkomlig. Att leva upp till vissa sociala normer eller inte står dig helt fritt, men det påverkar inte din könstillhörighet.

      Jag är inte ickebinär men har aldrig förstått hur man känner mentalt vilket kön man har.

      Jag har bröst och vagina, så jag är ju kvinna enligt mitt sätt att se. Men det är verkligen inget jag känner mentalt.

      Kan någon förklara för mig hur transpersoner ”vet” att de inte har det kön de fick vid födelsen?

      Jag vaknar på morgonen och känner mig som ”jag”. Inte som kvinna eller man. Kroppen är ju en kvinnas, kromosomerna är XX så därför anser jag det självklart att jag är kvinna. Inget annat känns!

        Är nog svartvitt förstå om om inte är där själv skulle jag tro.

          Svartvitt … skulle vara ”svårt att”

      Är inte icke-binär så kan inte bidra med erfarenhet men ett grundfel du gjorde i din frågeställning är att koppla ihop könsidentitet (vilket kön man ”känner sig som” i brist på bättre uttryck) och sexuell läggning (vilka sexuella preferenser man har). Båda de begreppen går att läsa på om och det är bra att änna till den distinktionen. Icke-binaritet har sällan något med om man är straight eller gay att göra, till exempel är det många transkvinnor (födda som pojkar) som fortfarande är attraherade av kvinnor efter korrigering, dvs de är lesbiska transkvinnor. Jag fattar definitivt inte allt men har accepterat att jag inte kommer fatta och känner inte att det är så svårt att bara ta in vad den som själv är icke-binär vill kalla sig osv. Ett exempel på en underbar icke-binär person att följa är pedro som vann Paradise förra säsongen, tycker hen är superhärlig att ha i flödet.

        Just det, det är förvirrande nog omstritt vad ”icke-binär” innebär exakt. Enligt vissa definitioner är det personer som varken är man eller kvinna (hen/they/them) och enligt andra är det alla som inte identifierat sig som det könet de föddes som, dvs motsatsen till cisperson. Bäst är bara att fråga folk vad de föredrar.

    Tänker på dig som skrivit tidigare i ÖS om dina besvär med blod när du går på toa? Har för mig att du skulle på undersökning denna vecka och vill bara höra hur du mår <3

      Inte jag. Men oj, vad jag gillar människor som bryr sig❤️

      Sorry för kapning, men tänker också på dig som hade ett barn vars blodprover var avvikande. Hur har det gått för er?

    Brukar inte kolla på jockibois videos men den senaste om Jonnas bbl… reagerade på att han sa när dom diskuterade hennes beslut om operationen:
    ”om du redan hade en jättefin kropp och skulle in och pilla då hade jag såklart stoppat dig.” Eeh va? Hade blivit jätteledsen om personen jag var gift med hade sagt så. Tror han menade det som omtanke men tyckte det lät heeelt fel

      Hahaha, men gud? Sorry för att jag skrattar. Men fy fan om min man sagt så.

        Hahah ja jag och min kompis skrattade rakt ut för det var sjukt sagt

      ”Jag tycker du är fin oavsett” säger han också strax före. Det han menar är att om hon bara hade velat operera sig för sakens skull, så skulle han ha tyckt till om det. Han menar inte att hon INTE har en fin kropp redan, det handlar om att Jonna mår dåligt i sin egen kropp och att han stöttar hennes beslut då det kan förbättra hennes mående. Jag vet att det låter illa då hans ordval inte var det bästa och lätt kan misstolkas, men jag förstår samtidigt vad han menar.

        Jo jag såg hela och förstår också, men hans ordval lät så sjukt. Hade man bara hört den lilla biten hade man blivit arg

    Någon som gjort kemisk kastrering på sin hanhund? För och nackdelar? ?

      Inte jag men en bekant, hunden är som en ny hund. Den är glad och valpig, men tidigare var den för mycket hanhund och högg ägarna om dom skulle hantera den. Nu är den kastrerad på riktigt och mår toppen? hunden ska fylla 3 år snart.

      Nej jag kastrerade vanligt nyligen. Min hunds bror är dock kemiskt kastrerad med gott resultat! Har dock hört om att chip kan utlösa allergier mm. Vet inte om det stämmer men värt att fundera på om du inte ska göra det ”på riktigt” istället.

    Är det någon här som handlat från LightInTheBox och returnerat varor? Är osäker på om man kan lita på att det funkar smidigt som med andra företag eller om paket ska tappas bort på vägen och om det kostar mycket att skicka. Någon som vet?

      Har bara fått tull när jag har handlat där.
      Handlar inte där längre.

        Jag fick ingen till när varorna kom.

      Jag skulle inte lita på att jag får pengarna tillbaka om jag returnerade till det företaget. Var många år sedan jag beställde något därifrån dock.

        Det stod att pengarna sätts in på ens konto i webbshoppen och att man antingen kan handla för det eller föra över till sitt bankkonto. Lät märkligt tycker jag men det kanske är så man gör i kina?

      Bluffaffär. Handla inte där.

        Är det konstaterad bluff? Än så länge har allt gått som det ska.

    Vem är det som Rosanna och Cassandra dejtar?

      Dejtar dom samma person??

        Ha ha

      Men va? Dejtar de samma person eller vadå? C är alldeles för ego för det så inte troligt.

    Fina pojknamn? Ska få bebis snart och behöver tips på namn. Gillar klassiska namn som typ Philip och Alexander men tycker samtidigt de namnen är såååå tråkiga. Och inga kreativa namn som typ Leon eller Nixon osv.
    Letar efter klassiska svenska namn som inte är på topp 100 listan.

      Hjalmar! Adrian. John. Esbjörn. Svante. Dock ingen koll på popularitetslistor….

      Charlie, Arvid, Axel, Nils, Vilhelm, Lukas, Harald, Hjalmar, August, Hugo

      Såg en vuxen man som hette Josef idag. Var längesen man hörde det namnet, iaf jag!

        Josef och versioner på det är rätt vanligt namn på barn skulle jag sögs. Beror lite på vilka kretsar man rör sig i. Håller med om att det är ett bra namn!

          Ja, är med på topp 100 iallafall ?

            Sorry, var inte så ambitiös att jag gick in och granskade listan innan jag skrev

              Det förstår jag! Många namn man tänker är rätt ovanliga är ändå med på topplistorna.

        Hade han en namnskylt?

          Han var med på TV och då stod det JOSEF

      Ebbe, Göte, Ivar, Assar, Freddy

      Milton, Caspian, Anton, Frans, Julian.

      Leon är knappast ett kreativt namn, det är ju väldigt vanligt 🙂

      Föreslår dessa, vissa ligger nog på topp 100 men men:
      Arvid
      Julius
      Nils
      David
      Erik
      Samuel
      Josef
      Gabriel
      Ludvig
      Henry
      Julian
      Arthur
      Christopher
      Fredrik
      Edward
      Mikael
      Nathanael
      Nicholas
      Simon
      Thomas

        För mycket bibliska namn.

      Urban, Bengt, Ove, Fritjof, Ingvar, Ulf, Rune, Sune, Sören, Stefan, Lennart, Ingemar.

        Hahahahah?

      Topp 100 är många fler namn än vad man kanske tror ? Letar du utanför topp 100 så hamnar du nog på de väldigt ovanliga, konstiga eller gamla namnen. Kollade en lista nu och de 10 sista namnen på den är Otis, Jonatan, Folke, Daniel, Samuel, Algot, Aston, Ali och Joel. Tycker Samuel är bra, inte konstigt men man träffar inte så många Samuel heller ?

        Nej det är inget bra namn. Det är för mycket ”uuueeel” eller möjligen ”muuueeel” i det namnet.

          Smaken är som baken ? Man behöver ju inte dra ut på vokalerna på det sättet ?

      Jobbat på förskola i 10 år och dessa klassiska namn har inte varit så vanliga i barngrupperna där jag har jobbat;

      Ludvig
      Valdemar
      Emil
      Erik
      Jesper
      August
      Hannes
      Albin
      Walter
      Arvid
      Vide
      Ebbe

      Benjamin, Moltas, Viggo

      Göran och Ulf. Conny, Ronny och Sonny kanske? Inte mednoåntopp 100 iaf ?

        Om du googlar runt lite bland statistik så kan du läsa att namn som Jimmy, Timmy, Ronny, Conny och liknande är överrepresenterade bland kriminella.
        Hade inte döpt mitt barn till nåt av dom. ?

          M var ironisk

        Y-namn är big no-no?dom skakar galler…

          Haha känner ett gäng syskon där allas namn slutar på Y förutom en av dem.

          Gissa vart den personen befinner sig? ? (Apropå att du antyder att alla med Y-namn hamnar i finkis ?)

      Malte, Björn, Ulf, Hans, Jan, Måns

      Jag älskar namnet Jonathan! Annars Adrian, Adam, Benjamin 🙂

      Tycker att Sixten är fint

      Canon

      Jag älskar namnen Alarik/Alaric, Julian och Frank, de står på min lista i alla fall för eventuella framtida barn. 🙂

      Carl
      Alexander
      Oscar
      Gustav
      Anton
      Axel
      Svante

    Ekonomifråga:

    Ni som är sambo, har gemensam ekonomi och barn. Hur mkt får ni ut tillsammans efter skatt?

    Enligt min sambo tjänar A L L A mer än oss. Vill ge han lite perspektiv.
    Vi jobbar båda 100% + har två barn och har ut runt 53k efter skatt (inkl barnbidragen)

      Förstår han inte att olika yrken har olika löner?

      Om du måste fråga här istället för en snabb googling efter lite enkel statistik så måste jag säga att ni båda verkar ha rätt dålig koll på omvärlden

      Vi får ut 61 efter skatt. Jobbar båda 100% och har ett barn

      Vi har ut lite mer än 28 tkr var och 4,5 tkr i barnbidrag, så typ strax över 60 tkr.

      Vi får ca 75 efter skatt. Plus bonus på ca 500 000 per år för en av oss.

      Får ut cirka 65 tusen tillsammans. Men långt ifrån alla tjänar ju såna summor som ni eller över.

      Vi får ut strax under 80 tillsammans inkl barnbidrag. En av oss får bonus en gång om året med olika belopp beroende på hur året sett ut.

      Åh gud. Vi får ut cirka 35 k efter skatt nu. Just nu är min sambo långtidssjukriven efter en allvarlig bilolycka och inkomsten är längre än annars. Kommer va så totalt i cirka 8-12 månader. Jag har gått ner och jobbar 75% då jag sköter allt kring barnet och hemmet. Barnet hade precis börjat förskola när detta hände och ville inte förlänga vistelstid för barnet. Vår plan var annars att jobba 90% var och då kommer vi ha ut cirka 50k.

      Haha, nu ska jag berätta ngt som definitivt lugnar din sambo. Jag och min sambo får ut ca 35 000 efter skatt gemensamt (dvs totalt för oss båda) inklusive barnbidrag. Så blir det när man är två vuxna, varav den ena kroniskt sjuk med usel sjukersättning, och den andra jobbar mer än heltid. Dagens välfärds-Sverige innebär inte välfärd för alla. Låååångt ifrån alla har de där fantasiinkomsterna som rabblas upp här ovan. Och då har ändå den som jobbar i vår familj 4 års högre studier i bagaget, men tyvärr ett lågavlönat yrke… (= det hen utbildade sig till)

      Men! Vi upplever ändå lycka och frid i livet. Allt handlar inte om pengar, även om livet såklart skulle vara betydligt enklare om man slapp oroa sig för ekonomin. Vi har två barn och vänner. Vi känner oss rika på andra sätt.

        Ja känns som det alltid är väldigt höga löner på de som kommenterar här och det verkar inte förstå att en stor del av befolkningen tjänar mindre än 30000 i månaden… en bra bit under dessutom.

          Vadå verkar inte förstå att det finns folk som tjänar mindre??? INGEN har väl skrivit något annat än vad dom tjänar efter skatt inkl barnbidrag. Läs inte in något i svaren som inte står där.

            M låter som hen är väldigt lättkränkt Ulrica så känn inte att du behöver ta åt dig.

            M kan gå och andas i en påse och komma tillbaka sen när hen taggat ner lite….

          Tycker alla verkar förstå ser? Det är ju ts sambo som inte verkar veta det.

        Det är ju inga fantasilöner då de finns på riktigt? Jag och min har rätt bra löner men inget sjukligt, inga barn, inga fancy jobb (jag som svarade 65 tusen).

          Eller hur. Liksom vi (förskollärare + konsult) båda jobbar 100% (just nu jag f-ledig dock, men annars) så får vi ut 53-54k.

          Har ett syskon där ens jobbar inte ens heltid på mataffär och den andre lagar datorer och deras inkomst gemensamt efter skatt är typ vad jag får i lön före skatt…. (35k)

          Så är ju verkligen kontraster beroende på vad du jobbar med, om nån eller båda inte jobbar heltid, om en är sjukskriven osv.

      46k i månaden med barnbidrag, jag är student och min man jobbar heltid!

      Just nu är jag (mamma) föräldraledig och sambo jobbar. Men hade vi båda jobbat så hade vi haft också runt 53-54k efter skatt gemensamt!

      Beror helt och hållet på vad för yrke man har och vad man tjänar…. Vi t.ex så är jag förskollärare och sambon är konsult inom ekonomi.

      Sambon jobbar heltid och jag jobbar 75%, vi har runt 27k tillsammans efter skatt beroende på hur mycket jag jobbat helg och storhelg typ. Vi har inga barn men en hund och en katt, så det är tajt ibland.

      Vi får ut ca 110 efter skatt utan barnbidrag. Känner folk som har gemensam ekonomi på under 30 k och de som har flera 100 k i månaden. Det är nog flera på den lägre delen av skalan

        Jag är läkare och han ingenjör btw, han tjänar ca 60 k/mån och jag 50 k/mån.

        Han får utöver fast lön bonus på 150 000/år + en del fördelar så ingenjör kan verkligen vara ett lönsamt yrke.

      vi får ut runt 46-47.000 tillsammans, inga barn!

      Vi jobbar 80+ 100% och har ut 48.000

    Fick precis reda på att min kompis fått tidigt missfall 🙁 jag vet att det är vanligt men usch vad hemskt. Vad säger man? Vad gör man?

      Vad fint av dig att fråga detta. <3 Jag kan ge alla som inte varit med om missfall världens bästa tips när de mäter en person som drabbats. Är ni inte så nära säg "Jag beklagar och är ledsen för din skull". Är ni närmre så säg samma och lägg till "Säg gärna till om jag kan göra något för dig eller om du vill prata." Finns där för dem helt enkelt och döm inte om de sörjer längre än du förväntar dig.

      Jättemånga vill peppa upp en med att börja prata om "Min moster fick 10 missfall men till sist gick allt bra och hon har barn nu!" eller typ "Vilken tur att det var tidigt och inte typ 8e månaden!". Inget av det hjälper. Alls.

      Håller helt med Mila. Nämn inte någon annans missfall eller liknande, det hjälper noll. Jag ringde min mamma och grät när samma hände mig, hon sa i princip bara ”det var värre för din svägerska som hade gått längre och när jag fick missfall…” Gjorde mig bara mer ledsen. Hade bara velat ha lite omtanke. Ingen kan förstå hur något sådant känns för någon annan eller hur länge man behöver sörja.

      Säg inte som min kompis:
      ”Ja, men det är ju naturens sätt att ordna. Det betyder ju bara att det var något allvarligt feeel på barnet. Bara braaaa att det inte behöver födas!”

        Åh ja folk måste sluta säga detta! Jag fick också höra det från flera personer. Det är dessutom enbart sant i kanske hälften av fallen, övriga missfall beror på andra faktorer. Hormonbrist kan t.ex. orsaka missfall och då är det ju inget ”fel” på fostret.. :/ Nej jättekonstig sak att säga.

      Håller verkligen med alla ovanstående.
      Håll kontakten, skicka hur mår du-sms då och då. Det kan svaja från dig till dag. Om du även står pappan nära så glöm inte honom.
      Så fint av dig att kolla ❤️ mina vänners stöd hjälpte mig gå igenom missfallet.

    Någon annan som reagerade på att Jannis syster i deras podd berättade att hon hade fått hämta sitt barn från förskolan pga att barnet led av ångest?

      Har VERKLIGEN reagerat på att Michaela tar upp hela den problematiken i podden! Känns otroligt utelämnade för hennes stackars dotter 🙁

        Jaa.. tycker att podden har blivit en gnällpodd. Så mycket problem och prat om barnen hela tiden. Gillade deras podd bättre förut 🙁

          Verkligen, alltså margaux och my är ju inte i närheten av utelämnande i jämförelse. Sinnessjukt att flera tusen vet att hon ska till barnpsykolog

            UT-lämna = lämna ut, ge för mycket info.

            UTE-lämna = lämna ute, INTE berätta så mycket.

        Tänker att det är bra att lyfta problematiken ur ett kunskapssyfte, att upplysa om hur ångest kan te sig även hos relativt små barn.. så att andra föräldrar kanske är mer uppmärksamma osv. Men förstår också det problematiska i att gå så detaljerat in på det i podden. Att prata om det sådär tror jag är ett sätt för M att ventilera kring det.
        Gillar deras pod lika mycket nu, som förr. Även om det kanske är mycket ”gnäll”. Men de pratar ju om sina liv och det går ju oftast upp och ner för de flesta 🙂

      Hur svår ångest kan ett sådant litet barn ha om den inte utsatts för trauman? Borde inte det mesta på den nivån kunna hanteras av personalen?

    Kanske triggervarning vikt på detta.

    Måste skriva av mig. Jag var ute en sväng med en vän och nu ska jag hem för jag ska jobba imorgon. Förut var jag väldigt smal. För många var jag FÖR smal. Nu är jag normalviktig. Ser fortfarande ut som en smal och lång tjej pga min längd och mina proportioner med långa ben. Killarna brukade vrida nacken ur led förut och överösa med komplimanger men nu är det ingen som tittar eller ger komplimanger. Har fått några nya vänner som alla är väldigt smala och petit och killarna tappar hakan efter dom. Jag är numera osynlig. Är killar verkligen så här besatta av smala tjejer? Har det inte ansetts hetast att vara bootylicious?
    Jag trodde att jag varit vacker men tydligen var jag bara…smal.
    Det känns ju inte precis bättre av att jag gått upp i vikt pga problem med hälsan (inget som syns utåt så är i vrigt fräsch) så jag känner mig rätt nedslagen nu av att inte känna mig attraktiv och känna hets över att vara smal.

      Så har det aldrig varit för mig. Jag har alltid tyckt att det varit lätt att träffa killar, oberoende av viktuppgång. Var svårt för väldigt länge sedan när jag var blyg.

        Ja att t r ä f f a killar är inget problem. Men de var helt galna när jag var smal.

          Du är en del av problemet, dels att ditt ego är sårat för du inte får lika mycket med uppmärksamhet som du är van vid och dels att du antagligen inte utstrålar samma energi för att du har gått upp i vikt.

            Men jag är fortfarande smal. Jag har inte blivit mullig ens. Är bara inte modellsmal längre. Jag tycker själv jag utstrålar mycket mer glädje och liv nu än förut med tanke på att jag hade en sjukdom i många år och led fram i vardagen och önskade att jag var död. Men ändå vände sig småbarnspappor om i varuhusen och de var hysteriska i barerna. Nu, not so much trots att jag är mycket friskare och gladare istället för att vara ett till hälften ett lik.

      Kan man få ungefärlig ålder på detta fenomen? ?

        Jag vet, det är hemskt.

      Tror snarare det beror på din ”jag är så jävla snygg” attityd som gör det. De diggade väl det i yngre år men nu tycker de nog bara du är pinsam.

        Men skärp dig ditt troll. Står väl ingenstans att jag står där och har ”snygg”-attityd. Jag står med en kompis vid ett bord och pratar med henne och allt det jag beskriver börjar utspela sig. Jag står med min kompis och ska beställa vin och allt det jag beskriver börjar utspela sig. Sluta ha sån ”jag har komplex”-attityd.

          Hahaha sluta överdriva

            Fräsch personlighet du har då.

      Nej jag har aldrig märkt av detta. Tycker killar ofta spanar efter stora bröst, fylliga rumpor, vackert ansikte och typ mycket feminina drag överlag. Är man väldigt smal är det ofta något mer pojkaktigt över en som killar inte verkar uppskatta men som andra tjejer ofta är avundsjuka på.
      Säker på att du inte bara blivit äldre? Efter 30 tycker jag att jag började få färre blickar trots att jag var mig lik.

        Det finns ju många smala som har feminina drag. Tänk VS-modell. Och kolla vad mycket skit hon Adriana Lima fått när hon gått uppnå vikt när hon varit gravid. Hon var fortfarande vacker men samhället ör smalfixera.
        Jag är inte pojkaktig så det är inte det. Mina vänner som får blickarna är i samma ålder, vi är alla flera år över 30. Och det var inga konstigheter när jag var 34 men två år senare märkte jag detta. Ser likadan ut fast jag har gått upp från 53-54 kg till 62.

          Håller absolut med om att samhället är fixerat vid smalhet men generellt bland vanliga snubbar tror jag inte det är vanligt att bli helt stirrig bara för en kvinna väger 45 kg liksom. Det är nog mer helheten de tittar efter. VS-modeller är ju inte bara smala utan har hela paketet med vackert ansikte, fyllig byst o.s.v. Det är ju ingen som vridit nacken ur led för att Linda Skugge gått förbi om du förstår vad jag menar?
          Jag tror fortfarande det kan vara så att du bara blivit lite äldre. Man märker det inte alltid själv men under 27 har de flesta en helt annan lyster och blick, som många finet attraktiv.
          Har du fått barn? Även om man håller sig i trim så blir man ofta mer sliten efter det, både i utstrålning och utseende. (Sorry om det låter hårt)

            Men snälla. Vad är det här för svar?
            Du gör alltså ditt bästa för att få henne att känna sig oattraktiv?

            TS: Det är olika ideal genom tiderna,sedan tror jag att man inte alltid ser de uppskattande blickarna när man känner sig osäker. Så har det varit för mig iaf. Fått reda i efterhand att andra varit kära i mig och tyckt att jag var vacker när jag själv kände mig som en våt trasa.
            Ta hand om ditt inre och unna dig saker som får dig och huden att må bra, såsom en sheetmask eller liknande. Det gör under för mitt sjökc förtroende iaf. Don’t catastrophise, moisturise ❤️

              Självförtroende skulle det stå. Fattar inte hur jag kunde slinta sådär mycket på tangenterna

              Jag tror inte Jasmin menade något illa. Det är helt enkelt en sjukt hård verklighet vi lever i och åldrandet känns ibland som science fiction. Går inte att sugar coat helt enkelt. Men tack ändå och tack för dina tips! Jag försöker ta hand om mig och efter att ha tillfrisknat efter några års sjukdom är jag gladare än någonsin och vet att det skiner igenom!?

              Menade inte att få henne att känna sig oattraktiv. Men hon hade en teori om att ju smalare desto mer blir män runt en helt galna av åtrå och jag menar bara att jag inte håller med utan tror att annat spelar in. Jag vet dessutom inte hur ts ser ut så det är ju väldigt svårt att personligen förolämpa henne?

            Ja det är nog svårt att bedöma det här utan att visa hur jag ser ut. Jag ser inte ut som Linda Skugge i alla fall.? Hade kurvor och långa ben men var smal. Om vi säger såhär då: strl 34-36, mått: bröst 90, midja 62, höft 89. Vägde 53 kg och nu närmare 63 kg. Jag var ingen rak och urlakad pinne men var väldigt nätt med smala vrister och handleder och former. Brösten har jag kvar. Dom har väl även blivit ännu större med tanke på viktuppgången. Har samma proportioner men är typ två strl större, ca en 38. För att inte klanka ner på allt hos mig måste jag säga att jag själv tänker att mitt ansikte är väl ändå fortfarande vackert. Men min kropp är större och det känns som killarna inte dras till det. Är ändå fortfarande ”smal” men inte lika nätt och tight.
            Mina smala vänner har samma ålder och ingen av oss ser egentligen ut att vara den åldern. Jag är helt enkelt övertygad om att det handlar om kroppsstorlek och det känns deppigt.

              Hur förklarar du då alla som på riktigt har övervikt eller fetma som ändå lyckas få uppmärksamhet och hitta en partner? Mycket sitter i ditt huvud.

                Alltså det är ju inte som att ingen kollar på mig. Jag skrev att de var som galna förut och vred nacken ur led. Vet inte om det händer för så jättemånga överviktiga. Och det handlade verkligen inte om att hitta en partner med tanke på att jag har en. Det handlade om en observation jag gjort som fått mig att känna att killar är galna i allt som är smalt och tight, på en nivå som känns nedslående och tråkigt.

              Jag tror snarare att det är din osäkerhet kring viktuppgången som killarna snappar upp. Tidigare så kände du dig uppenbarligen mer självsäker och utstrålade det. Lär dig att tycka om din kropp lika mycket nu som innan så kommer killarna också att göra det. ?

                Jag tror inte det, med tanke på att jag fortfarande är smal. Bara inte supertight som förut och inte lika petite. Jag är lång så strl 38 ser fortfarande smalt ut på mig och jag har smala armar och smalt ansikte. Men förut var jag strl 34 och alltid minst/smalast vart jag än var. Jag har nyligen blivit frisk efter flera års sjukdom där jag led otroligt och hellre ville dö. Klarade inte av vardagen men ändå vände sig småbarnspappor om och kollade och jag fick så mycket uppvaktning ute att mina vänner blev less på det. Jag var ett lik inombords och hade ingen ork. Nu är jag frisk glad och stark och jag känner själv att det gnistrar om mig, är som en ny person och väldigt glad över detta. Så det enda jag kan härleda det till är att jag inte är supertight längre. Eller möjligen att jag fokuserar på att ha roligt och är helt i min egen glada värld istället för att stå och åma mig, göra mig till och se mystisk ut. Det kanske inte är så sexigt med någon som bara har kul.

                  Bor du typ i Stockholms innerstad? Jag får känslan av att sånadär 25-åriga backslick-killar älskar 40 kg kvinnor men att de flesta vanliga snubbar ute i landet inte riktigt ser det så. Jag har många killkompisar och har alltid haft. När jag sagt ”shit vad snygg!” ute på någon klubb om en tjej så har de OFTA sagt ”Mager men helt ok” och liknande, medan tjejkompisar helt hållit med mig. Det där Kate Moss idealet har jag alltid tänkt är något vi kvinnor födda på 80 och 90 talet älskar medan män mycket hellre tittar på Monica Belucci (ja jag vet, my age is showing haha)… Tänker också på hon kocken Nigella som kvinnor rynkade näsan åt ”men usch vad tjock och vulgär” medan ett stort antal vanliga snubbar plötsligt gärna ville se på matprogram…?

                  Läs ditt inlägg. Du skriver att du känner dig nedslagen. Hade du känt dig bekväm med din kropp så hade du inte skrivit så, du hade inte skrivit alls.

              Jag tror faktiskt att detta är dina hjärnspöken. <3 Du själv känner dig mycket större, sjunker ihop i kroppshållning av det, kanske klär dig på annat vis, och utstrålar lite mer osäkerhet undermedvetet. Det är lätt att det blir så i ett smalfixerat samhälle.
              Jag har varit mycket rundare än du (160 cm kort och 70 kg) och fått mycket blickar och flirtande killar efter mig. Det har alltid varit i perioder när jag är singel, sugen på lite hångel, och trots extrakilon känt mig snygg den kvällen. Det vi själva känner inombords kan lätt färga vår utstrålning.

              Men är det inte skönt att slippa den typen av uppmärksamhet som du beskriver? Det tycker jag!!!

          Du är kanske helt enkelt inte lika attraktiv för dessa killar som dina vänner är. Det är ju preferenser…

      Nope. Aldrig haft det problemet varken som överviktig eller när jag var smal/normalviktig…nu när jag tänker efter så var det fler killar som jag fick kontakt med som överviktig än när jag hade min smalare period.

      Tror faktiskt mer det handlar om hur man känner om sig själv och vad man utstrålar för vibe!

        Jag har alltid varit smal, storbystad och blond, men är ful som fan, så ingen har någonsin kollat efter mig. Varken förr eller nu ?‍♀️

        Jag har bättre utstrålning nu än då. Frisk, glad, älskar livet. Istället för sjuk, nedstämt och självmordsbenägen.

      Ja det stämmer nog. Jag är både kort och väldigt smal och har alltid många killar efter mig ute. Får alltid höra ”du är så liten” med ett stort leende. Tycker att det är obehagligt, som att män gillar småtjejer ?.

        Det är exakt det här jag menar!! Tycker också det är obehagligt eftersom jag själv tycker jag fortfarande är fin och snygg i mina proportioner, bara inte tight som en 19-åring. Männen var galna när jag var som en docka i storleken men när jag blev mänsklig (alltså inte tjock eller överviktig eller ens mullig) lugnade de ner sig. Och det är obehagligt! Rätt ord. Förstår vad många kvinnor som man tidigare uppfattat som ”bittra” pratar om när de är trötta på att män springer efter småtjejer.

          Men det är ju den ”klientelen” du attraherar. De som gillar smala och nätta kvinnor.
          Sen när du inte längre är smal och nätt så dras inte den demografin av män till dig längre. Inte svårare än så.
          Nu när du gått upp i vikt så får du inte lika många män efter dig eftersom du inte har ett attraktivt yttre som ansikte och markerad midja. Det du hade var din smala nätta kropp som en liten demografi tyckte om men som för dig såg ut som en majoritet. Hade statistik förts så hade du sett att det inte var någon stor majoritet av män som var efter dig men en ytterst liten som hade just din före detta kropp som fetisch/preferens.

        Men du är väl en vuxen kvinna? Bara för att du är kort och nätt betyder inte att du ser ut som ett barn….vilken konstig kommentar, har aldrig hört en kortvuxen kvinna säga så om sin kropp.

    Några mysterier inom influencervärlden som vi troligtvis aldrig kommer få svar på:

    *Var Victor N L verkligen otrogen på sin egen svensexa? Om det är sant så är det helt sjukt. Ser ofta hur hans fru Maja lägger ut bilder på honom och hur mycket dom är kära i varandra.

    *Vad hände egentligen mellan Maja och Sanna? Och har Sannas man ett 10-årig dotter i USA?

    *Vad ledde till Jon och Jannis skilsmässa? Tror de har/lever ett väldigt speciellt liv. Helt annat än vad de har visat utåt.

      Finns en sida av historien att Victor var otrogen på Johns svensexa egentligen .

      Maja och Sanna blev osams för att Sanna berättade att Victor varit otrogen . Maja var gravid vid tillfället när hon fick reda på det, och lackade eftersom Sanna berättade det för henne och ”förstörde hennes liv” så.

        Jag har så svårt för Maja. Hennes bilder skriker ”självgod”. Hon var rolig innan dom flyttade till Manchester men nu är hon bara dryg. Hon putar med läpparna på nåt konstigt sätt, trycker ut dom med tungan eller nåt….

    Såg att Gabbjoss har ändrat sina regplåtar på bilen så det står Possler.
    Jag vet inte varför men jag tycker att det är så oerhört töntigt att ha sitt efternamn på bilen!

    Nu har jag fått ur mig det, trevlig fredag!

      Ja det är verkligen rysk nyrisks-vibe

        Haha bästa kommentaren!

      Det går hand i hand med Adidas, fillers och att döpa sonen till Kenzo. Så att säga.

        Och att som svensk hålla på och prata med en fejkad brytning som om man vore från Balkan. ??‍♀️

          Haha va? Vem av de pratar så? Inte hon väl?

        Bara Amstaffen kvar, eller en dobberman med kuperade öron som heter killer.

          Haha vet en som har en chihuahua som heter Killer? Bland det roligaste någonsin när man hör dem ropa på eller pratar om hunden och man ser oroliga blickar från omgivningen och så är det en liten pissråtta ?

            ”En liten pissråtta” HAHAH

        Halstatuering

      Ja de verkar ha gott om pengar helt plötsligt eller shoppingberoende. Ny tvättmaskin, ny torktumlare, nya tv-apparater i varenda rum, planerar på att köpa ny bil. Varför? Deras bilar är ju nya.

    Ska på RUL nästa vecka, är så nervös och orolig. Önskar bara att ett hjärta slår och allt ser bra ut.

      Har du varit på kub?

        Ja det har jag varit. Fick ett bra resultat men jag är ändå en nojig förstföderska.

      Håller tummarna för dig! <3

        Tack <3

      Åh jag ska också det! Håller tummarna för dig. Har du känt några sparkar än?

        Har inte känt än, möjligtvis lite fladder men är väldigt svårt att veta om det är det eller inte. Har du? Jag håller tummarna för dig <3

    Var hos gyn häromdagen pga har återkommande svampinfektioner. Inte nog med att hon var sjukt otrevlig, hon läxade upp mig rejält pga att jag duschar ca 6 dagar i veckan. Enligt henne räcker det gott och väl att duscha 2 gånger i veckan, annars kan man nästan räkna med svampinfektioner.

    Så, hur ofta duschar ni i veckan? Alltså kroppen, oavsett om ni tvättar håret eller ej ?

      Duschar efter varje träningspass så där blir det 3-4 gånger i veckan. Kan bli någon gång mer bara för det är skönt!

      Varje dag om jag tränar, varannan om jag inte tränar :p
      Men du kan ju duscha utan att liksom tvätta underlivet så mycket?

      Jag duschar varje dag och har aldrig någonsin haft en svampinfektion.

      2-3. Däremellan snabb vask i handfatet eller våtservetter. Mycket pga har hatat att duscha ända sen jag var barn haha, det tar sån jävla tid (långt hår) och man är alltid kall och blöt efteråt

        Exakt samma här!

        Man kan ju duscha utan att tvätta håret också.

      Jag tror jag duschar nästan varje dag om jag ska iväg.
      Ibland kan jag skippa och bara skölja under armar och mellan benen.
      Men nästintill varje dag. Det är inte bara för att jag känner mig ”fräschare” utan för att jag blir både pigg och avslappnad av det varma vattnet så det är det jag längtar mest till.

      Annars tror jag absolut att man kan dra ner på duschandet och tvätta under armar och skölja sig där man känner man behöver det mest utan att duscha hela kroppen, precis som gynekologen tycker. 🙂

      Skippa tvål till underlivet hoppas jag du gör. Använd intim-tvål, olja eller endast vatten.

        Älskar också att duscha eftersom jag också blir pigg och avslappnad av det varma vattnet, så ja att dra ner på duschandet är inte lätt.

        Skippar alltid tvålen och kör bara vatten, samt olja efter duschen innan läggdags. Problemet för min del är nog snarare att stunden i duschen också innebär egentid i en helt annan bemärkelse… alltså ett lätt sätt att få orgsm hehe. Men det har jag förstått är en katastrof för slemhinnorna ☹️

      Förr duschade jag varje dag men hade problem med huden. Det kliade och kliade och blev så torr. Började duscha ca 2-3 gånger i veckan och oj vad bra min hud mår. Kliar aldrig längre, mjuk hud och behöver knappt smörja in mig längre. Håret växer mer än någonsin och blivit starkt och klyver sig inte alls lika mycket. Bara fördelar för min del. Poängterar dock att jag varje dag fempunktstvättar mig.

        Även fötterna?

          Växer mer än nånsin och klyver sig inte?

      En gång om dagen, så 7 dagar i veckan.

      Alltid efter träningspass vilket är i snitt 3-4 dagar i veckan. Sedan om jag inte tränar beror det på, har jag inte svettats eller varit i miljöer där jag kan bli ”skitig” kan jag absolut gå en dag utan dusch.

      Samma som du, ungefär 6 dagar i veckan. Har också haft återkommande problem med svampinfektioner men sen jag började använda intimtvål som inte rekommenderas så tycker jag problemen har minskat. Hatar svampinfektioner och inget av vårdens värdelösa tips om ”ha inte för åtsittande byxor” osv fungerar.

      Va? Jag har haft svamp en enda gång i mitt 35-åriga liv (då var jag nykär så blev lite för mycket action tror jag). Annars aldrig haft. Jag duschar varje dag. Tvättar runt underlivet med vanlig tvål varje kväll i duschen. Så stämmer inte alls på mig.

      Förr (när jag tränade): 5-6ggr/v, efter varje träningspass
      Förr, om jag inte var i en lika aktiv träningsperiod: 2ggr/v
      Nu (först gravid och deprimerad, sedan sömnbriststörd småbarnsförälder): försöker verkligen duscha en gång i veckan. Går oftast.

      3-4 gånger. Men är väl vanligt att duscha varje dag ändå, de flesta får väl inte svamp?

        Tänkte också det, att de flesta fuschar dagligen utan att dra på sig svamp. Störde mig att hon bara avfärdade det med ”lite mjukgörande salva och dusch max 2 gånger i veckan.” Ska nämnas att hon är överläkare så hyfsat bevandrad i sitt ämne

          Smörj med kokosolja, före dusch, hela tiden!

        Jag fattar inte riktigt hur man skulle få svamp i umderlivet av att duscha? Så länge man inte aktivt typ trycker upp tvål i vaginan eller riktar duschmunstycket rätt upp i härligheten så får man väl inte svamp? En vanlig dusch rinner ju liksom på utsidan av kroppen.

          Jag duschar 10 ggr i veckan och har aldrig haft svamp!

      Var eller varannan dag beroende på om jag jobbar, tränat osv. Men sköljer bara med vatten i underlivet. Aldrig haft någon svampinfektion…

      Usch vad jobbigt. Hade också återkommande svamp och fick äta medicin i flera månader, men blev bra när jag tog ut min spiral.
      Kan tipsa om Considra Östermalm gynmottagning om du bor i Sthlm.

      Typ två-tre gånger i veckan. Tränar aldrig men gjorde jag det hade jag duschat oftare dock.

      Duschar kroppen i princip varje dag. Har ett fysiskt krävande jobb och skulle stinka svett annars.
      Tvålar vanligtvis inte in snippan, om jag gör är det med intimtvål.
      Har också periodvis problem med svamp och det som triggar är socker. Så skippar jag sötsaker så blir det bättre.
      Har jag väl en rejäl infektion så hjälper bara 150 mg svampmedicin. Fluconazol nånting heter den.. Men får man säkert inte äta som gravid.?

    Tror ni på ömsesidig attraktion? Var på en jobbgrej där mitt arbete bjudit in några föreläsare. Jag var en av dom som tog emot och hälsade föreläsarna välkomna och såg till att tekniken osv fungerade under de här tre dagarna detta pågick. När jag träffade den ena manliga föreläsaren första gången där på morgonen innan allt drog igång så stod jag med ryggen emot och vände mig om mot honom för att hälsa och då så liksom sög det till i hela magen när våra blickar möttes. Trodde först han var någon som skulle vara i publiken men det var han som skulle föreläsa så det blev ett spontant välkomnande så att säga.

    Hade sen under de här tre dagarna väldigt intressanta samtal (både jobbrelaterat och lite privata intressen) med honom under luncherna och innan/efter föreläsningarna började varje dag. Vi verkade ha mkt gemensamt. Nu har jag reflekterat på om det bara kändes hos mig? Både han och jag har partners men en attraktion är ju svår att själv påverka hur man omedvetet känner och reagerar!

    Har ni varit med om något liknande?

      Absolut och jag tror 100% på att det ofta går åt båda håll! Men svårt att veta såklart.

      Jag känner en väldigt djup attraktion till en kollega. Tänker att han måste känna något han med. Jag tror liksom inte att attraktionen kan kännas så extremt om inte båda två kände ungefär samma.

        Håller med dig. Om det inte är ömsesidigt känns det inte lika starkt.

          Från någon som fått flera försök till kyssar eller dejter där de hävdat samma sak som ni, det behöver inte vara så.

      Kändes så när jag mötte min kollega vid diskmaskinen. Men aja är för rädd för att dejta så det får vara.

      Så här har jag känt för de två killar jag varit kär i, samt stark attraktion till ett par andra. Det har tyvärr aldrig varit ömsesidigt så den bubblan slogs hål på rätt rejält. Blev lite chockad när jag fick den insikten för jag trodde verkligen inte att den typen av känslor kunde uppstå i ett vakuum men det kan den tydligen.

    Någon mer som ser på handbollen? Vem skulle ni helst ligga med i landslaget?

    Tjänar man bra med pengar som handbollsproffs?

      Pellas eller Bergendahl ? och du?

        Då tar jag Carlsbogård!

      Pellas el nr 32 vet int vad han heter

      Handbollsspelare är mums

      Tänk om en man hade frågat samma sak om kvinnor i handbollslaget.

    Ibland vill jag skiljas så jag bara behöver ha mina barn varannan helg och kunna vara en glad mamma den korta tiden jag har dom hos mig.

      Vad tråkigt att du känner så. Vad är det som gör att du känner att du inte kan vara en bra förälder på heltid?

      Men är det så vanligt nu för tiden? Skulle din partner vilja det?

      Låter som att du behöver avlastning. ❤️

      Det tänker jag också ibland, är ju lite sorligt att det kan ibland kännas vara enda sättet att få egentid..

      Känner likadant ibland. Eller i alla fall ha barnen varannan vecka. Oftast efter en tung period där det varit mycket annat med exempelvis vab, dålig sömn och egna studier.

        Varannan vecka verkar ganska idealt. Har vänner som trivs med det. Men då gäller det ju att man vill skiljas från partnern också.

          Vill skiljas från honom också ibland ? Men eftersom jag kan koppla känslorna till tyngre perioder i livet så vet jag ju också att när det lättar så vill jag varken vara utan barn eller sambo ? Den här tiden på året är den värsta att ha förskolebarn, konstant vab! Påverkar ekonomin och orken som i sin tur påverkar humöret.

            Jag skulle vilja ha barn varannan vecka, men inte skiljas från min partner ? Man skulle skaffa dem med ett annat par?

      Vad gör din partner? Hur ser er fördelning ut?

      Men vad är problemet? Att du vill skiljas för att du inte längre är kär i din partner? Eller att du inte orkar med dina barn mer än fyra dagar i månaden? Om det är det sistnämnda så tycker jag jäkligt synd om dina barn. De har inte bett om att bli födda. Varför skulle du inte kunna vara en glad och närvarande mamma oftare än så? Av med offerkoftan. Varför skaffade du barn?

      Och ja jag har barn själv. Två stycken. Ensamstående på heltid. Tufft ibland, ofta trött, inte mycket egentid. Men så härligt också och inget att gnälla om.

        Meh sluta med det där ”synd om barnen av med offerkoftan”. Så onödigt att säga så. TS kanske bara får den här känslan ibland och valde att skriva av sig det här anonymt, men att ingen som kännder henne irl (ink barnen) skulle kunna gissa att hon ibland känner så.

        Man har rätt till sina känslor. Du har ingen aning hur TS har det, hur kämpig hennes vardag är, hur hon mår. Ta av dig dömandekoftan istället.

          Trams! Åh det är så synd om mig som har det så jobbigt. Jag skulle vilja träffa mina barn varannan helg istället för varje dag för annars orkar jag inte.
          Känner man så är man definitivt inte mogen att ha barn. Sen har väl de flesta varannan vecka idag vid separationer? Att någon självmant vill ha varannan helg är bara sorgligt. Och ja, det är barnen som blir förlorare.

            Men det är ju skillnad på att verkligen vilja det och vara beredd att genomföra det, och att ha den känslan någon gång ibland för sig själv och dela den anonymt på ett forum. Enorm skillnad. Förstår du verkligen inte det?

        Fan vad dryg du är!

        Både jag och maken kan ibland säga att åh varannan vecka liv hade varit något. Inte för att vi inte älskar varandra eller våra barn utan för att det just då är en extrem tuff period med mycket sjukdomar och inga större möjligheter till återhämtning. Det tar på krafterna att ha 3 sjuka barn där alla varit friska fyra dagar samtidigt de senaste två månaderna typ.. men vänta vi får väl inte tycka det är jobbigt för alla er ensamstående som då blir kränkta för ni har det mycket värre??

          Gnäll hur mycket ni vill men ja, bortskämda och gnälliga är ni. Jag tycker inte jag har ser extremt jobbigt, man gör det man ska göra när man har småbarn och ibland är det tuffare perioder. Snarare ni som är två som inte inser att det inte är så jäkla synd om er (inte om oss ensamstående heller). Blir alltid full i skratt när föräldrar i par pratar om att nu har de en SÅ tuff vecka framför sig för att deras partner är bortrest så de måste rodda allt själva. Ja så har jag det varje dag men inte gnäller jag för det.

            Vet du. Helt ärligt så tycker jag mer synd om dina barn än TS. Hoppas de har någon annan förebild än du när det kommer till empatisk förmåga och ödmjukhet.

              Kommer aldrig fatta detta gnäll om hur man måste känna för andra. Förklara gärna hur jag som rattar allt själv 24/7 ska tycka det är rimligt att flädrar som är två tycker det är så jobbigt att behöva rodda allt själv i en vecka. Eller tycka vardagen är så tuff med hämtning, lämning, vab, hushållssysslor, jobb etc. Vad gör dem som inte ensamstående gör?
              Jag tycker inte att jag som ensamstående gör någon större insats än någon annan. Men kan heller inte se hur det kan vara berättigat med så mycket gnäll när man är två vuxna i hemmet.

                Men du har ju inte den blekaste aning om alla miljoner omständigheter som kan ligga till grund för att TS uttrycker den där känslan! Du utgår ju enbart från dig själv! Scrolla upp till första tråden och läs lite om utmattningssyndrom – som exempel bara.

                Nu har jag ingen aning, men TS kanske lever i psykisk misshandel från sin man. Eller så har hennes man ett jobb där han bara kommer hem på helgerna. Eller så är mannen svårt sjuk. Eller så är TS sjuk. TS kanske precis har återhämtat sig från en cancerbehandling och är extra skör. Eller så kanske TS har trillingar där ett eller flera barn kanske har någon form av diagnos eller sjukdom som gör vardagen extra tuff. TS kanske bara har en arm eller sitter i rullstol. TS kanske precis har förlorat en förälder, eller parallellt vårdar en sjuk förälder samtidigt som hon jobbar heltid och mannen jobbar i en annan stad i veckorna och hon har trillingar med diagnoser.

                Du vet inte!!! Jag hade säkert också – utifrån hur jag mår & mina omständigheter runt mig – klarat utmärkt att vara ensamstående! Utan gnäll! Men naturligtvis har jag så pass mycket empati att jag kan förstå att alla är olika och har olika förutsättningar.

                  Absolut. Om TS har en svårt sjuk förälder, en partner som veckopendlar och har trillingar med diagnoser. Då förstår jag absolut. Ska absolut ha det i åtanke när många föräldrar klagar över hur jobbigt de har det. Att de nog har trillingar med diagnoser och svårt sjuka föräldrar. Låter logiskt.

                    Bra. Skönt att du verkar ha tagit till dig och lyckats förstå i alla fall 1/5 av det jag försökte förmedla. Heja dig.

            Men det är ju tufft ändå att va själv, bara för att inte du tycker det? Kanske ännu tuffare om man är van? Tycker det verkar jättejobbigt med barn, även som två av allt man hör och ser och skulle aldrig orka skaffa.

            Det handlar ju om vana. Är du inte van vid att vara själv med barnen 100% så blir det såklart en omställning. Det kan ju vem som helst med lite vett bakom pannbenet räkna ut ?

            Hoppas innerligt att du inte lär dina barn att vara lika osympatisk som du är. Nej, du tycker synd om TS barn men jag håller med en av kommentarerna ovan att jag tycker synd om dina barn. Med dig som förälder lär det inte bli några fina medmänniskor i vilket fall ?

      fy fan va äckligt.

    Någon som kan tipsa om en affär i Sala som har en jättebra värdegrund?

      Wason

      ????

      Hahahha fan va kul, där va du igen

      Är det här till nån skolgrej eller varför?

    Medicinsk abort.
    Någon som kan dela med sig utav sin erfarenhet utav de?
    Tog mitt första piller igår, och ska ta resterande imorgon. Är så nervös. Snälla inga påhopp eller onödiga kommentaren.

      kan inte säga annat än att det gick bra, snabbt och hyfsat smärtfritt. ångrar ingenting 9 år senare ? lycka till!

    Tips på klädmärken som &Other stories och Arket? Vill hitta kläder i bra kvalitet, priset har inte så jättestor skillnad.

      Är en riktig & Other Stories-tjej och höll på att avlida när jag klev in på Aritzia i USA som är alla modets favorit. Den perfekta klädbutiken ? annars kanske weekday? Jag kör stories och arket men på sellpy, kollar även av utbudet från andra märken som Ralph Lauren, Filippa k, Gant, Tommy hilfiger, weekday, reformation, cos, Whyred, rodebjer, premuimsegmenten från H&M/Gina mm. Levi’s och Wrangler för jeans.

        Ååh, tack!!!

      Dyrare märken men tipsar om Rodebjer och Dagmar.

        Kom på två till! A days march och samsö samsö.

    Kap Verde, någon som varit där? Vad tyckte ni? ????

      Kollar på resor till jul.

      Har gått tips om att bo nära sta Maria så att man inte fastnar på en resort.

    Finns det något apotek utomlands som skickar till Sverige? Det ställe jag brukade beställa ifrån i Finland har bytt ägare och sidan ligger nere.

      Men be om svamptablett ifrån en läkare? Ring kry

        Fungerar det? Trodde inte de skrev ut sånt?
        Jag hamnade i modd sist så visste inte ens att min fråga kom med då. Sorry för upprepning.

      Tyskland

    Förstår mig inte på människor som går på konsert och lägger upp 10+ videos på stories. ? Jag förstår att du filmar en video, men tiotals? Hinner du ens se konserten? Vad gör man med alla videoklipp? Vem kollar liksom tillbaka på videos man tog under en konsert?

      Undrar samma. Min vän la ut klipp på heeeela Sheerans konsert. Hon måste stort med mobilen uppe 90%…..

    Mys näst sista bild på Instagram. Jäklar vad snygg kropp hon har där. Har aldrig sett någon se sexig ut i ett underställ, men hon lyckades.

      Hej My

      Vet inte om det är en synvilla men tycker bilden ser retuscherad ut om man kollar på plankan till vänster.

        Kanske den är det. Hon är nog duktig på att fixa sina bilder. Tror hon hade varit lika snygg ändå utan att fixa bilderna.

        Den är solklart retuscherad.
        Plankan som startat till vänster om hennes högra höft är ju samma tvärslå / diagonal som kommer fram bakom rumpan. Fast lägger du något rakt i linje med den ena träffar de inte varandra öht.

      jätteredigerad ? hur ser inte folk det fortfarande??

    Sorry för ytlig kommentar men idag såg jag mig själv på bild i profil och det kändes hemskt! Tycker att jag är rätt normsnygg framifrån men i profil var jag sjukt ful. Stor näsa och ingen haka. Har sett mig själv i profil förut såklart men aldrig reagerat så starkt. Kanske har det blivit värre med åldern. Någon som gjort fillers i haka och käklinje? Hur blev det? Någon som känner igen sig i att ha en ful profil?

    Varför har Nour tagit bort sin insta?

    Hahaha någon mer som såg inslaget på svenska nyheter gällande plastpåsar . Så intressant hur omiljövänligt hela ”omvandlingen” till papperspåsar och skatter egentligen är.

      Nej berätta !

    FÖRSKOLA.

    Min snart 2 åriga son har en jobbig och svår förkylningsastma som var gång den kommer kräver ett akutvårdsbesök (trots mediciner hemma)

    Det kommer blixtsnabbt och är borta inom 1 dygn. Eller ja, snorar lite längre men ja. Själva astman.

    Nu har vi märkt att det sker i princip var gång jag jobbar till 17 (och då hämtar 17:15 på förskola) det sker 1 dag varannan vecka. Och igår pratade läkaren om att förkylningsastman oftast triggas av kyla.

    Jag hade ett samtal med en pedagog idag och frågade när de går ut på eftermiddagen med barnen. Eftersom han ALLTID är ute efter 17 och sitter som en isbit nästan apatisk dessa dagar. Hon ville inte riktigt svara och heller inte förklara varför de är ute vid den tiden mitt i vintern. Mer än att hon anser frisk luft är bra och rensar lungorna.
    Sist satt han dessutom i knäet på en pedagog och jag kände bajs lukt från flera meter, men hon kände ”absolut inte och skrattade till när jag sa det”

    Jag har full förståelse för att de är ute innan lunch, de är mycket barn och oftast lite mindre kallt då, barnen är fortfarande pigga liksom. Och har varandra och leka med och dagen har liksom nyss börjat.

    Känner hur invecklad detta inlägg blir nu och svårt för utomstående men det är alltid denna dag han blir sjuk, de ser de ju själva på sjukanmälningarna.

    Kan jag kräva att min son inte ska sitta ute på eftermiddagen i detta iskalla väder pga av hans känsliga luftrör?

    Och är detta normalt överlag, att förskolor har de ”schemat” att ha sista barnen ute tills föräldrarna kommer? Tror få av oss vuxna hade velat spendera halva dagarna ute i januari.

      Det ÄR bra med frisk luft. Jobbar med äldre barn i skolan och vi är ofta ute på slutet av dagen för många går hem då, vi har städat inne och många av personalen slutar så avdelningarna hjälper varann.
      Kräva vet jag inte men du kan ju ha en dialog med personalen och chefen om detta då det tydligen skulle hjälpa hans hälsa. Eller annars försöka se till att han kan hämtas tidigare.

      Jag gissar nu, men tror att du har rätt att säga till om det. Mitt barn gick 15-timmars och fick stora utslag av kyla (vi blev tillsagd av barnläkaren på allergiavdelningen att inte utsätta vårt barn för minusgrader) , så när det var kallt ute fick mitt barn stanna inne med en pedagog eller vara på en annan avdelning. Eller hänga med mattanten. Bor i övre delen av mellersta Norrland så har ju ofta rejält kallt på vintrarna, så det var inte nån enstaka gång. Men det var inga konstigheter, de sa att mitt barn hade rätt att vara där och att de då anpassade läget efter det.

      Det är inte ovanligt att förskolor går ut efter mellis, eller senast 15.30, för att personalen börjar gå hem då. Man får helt enkelt slå ihop alla avdelningar för att personalen ska räcka till. Det är vanligt att man behöver ha ihopslagningen utomhus, för att alla barn och all personal ska få plats.

      Tyvärr.

        Självklart kan du inte kräva något. Man gör det verksamheten kräver. Stänga utomhus är vanligt av många anledningar. Du får helt enkelt gå ner i tid eller ändra ditt schema den dagen, en hel verksamhet kan inte rätta sig efter ett barn.
        Däremot kanske en lösning är att barnet sitter inne i hallen och alla andra är ute utanför så ped kan ha koll på barnet. Men att kräva att dom ändrar hela verksamheten och är inomhus har du inte rätt till.

        ”Kräva” + föräldrar inom förskola är det värsta jag vet. Som tror att dom har rätt till allt möjligt. Det har ni inte.

          Man kan väl inte låta en tvååring sitta själv i en hall heller. Otroligt oansvarigt och farligt.

          Håller med 100%! Skulle aldrig drömma om att kräva saker av mina barns förskola. Ibland har vi en dialog om olika lösningar när det uppstår situationer. Men som du säger, varför skulle en hel verksamhet rätta sig efter mitt barn? Då har man nog lite skev världsbild.

            Ja oj vilken hemsk människa jag är som vill att mitt barn slipper kippa efter andan, bli tvingad en mask otaliga gånger, sitta på akuten. Märks att ni inte sett ett barn ha panik för att den inte får luft. Så ja, ursäkta att jag tänker på mitt barns bästa.

              Då får du väl anpassa ditt jobb då, så det blir till ditt barns bästa. Istället för att kräva att en hel verksamhet ska anpassa sig efter just ditt barn.

                Amen to that! ??

                Och passar inte skon då kan du byta jobb eller helt sonika ha ditt barn hemma. Förskolan kan du inte kräva något av.

              föräldrar som inte har barn med förkylningsastma kommer aldrig förstå hur det är.

              Prata med ditt barns pedagoger eller rektorn. Kanske kan man göra en plan att hitta en gränstemperatur, som du säger är det ju inte alla dagar du slutar sent. Klart en förskola tar hänsyn till barn som har hälso-problematik! Stor skillnad om det hade handlat om varje dag, tycker svaren du fått hittills är väldigt okänsliga. TS menar ju inte på att hindra förskolan i sin verksamhet där utevistelse ingår.

              om du hade tänkt på ditt barns bästa så skulle du försöka ändra ditt schema. Prata med din chef och försök ändra DIN situation för ditt barn.

              Ditt barns bästa är DITT ansvar som förälder. Förskolan har sin verksamhet som är anpassad och uppbyggd efter alla barn och pedagoger så att dagarna ska flyta på. Blir så matt på föräldrar som tror att allt kretsar kring dem och deras barn.

      Jag som förälder vill att barnen ska vara utomhus så mkt som möjligt. Bra med frisk luft istället för 20 barn instängda i ett litet utrymme. Minskar risken för virus bl.a. Skulle blivit tokig om en förälder ”krävt” att barnen ska vara inne hela tiden.

    Jag tycker att syftet med denna blogg är bra men att den ibland silar mygg och sväljer kameler. Det talas mer och mer om överskuldsättning, särskilt bland unga, och hur fler och fler personer under 30 ansöker om skuldsanering hos Kronofogden. Att då som influenser göra reklam för kreditkort med avbetalningsplan och ränta på +23% tycker jag är tveksamt…jag önskar att den här bloggen – unik i sitt slag så vitt jag vet – skulle fokusera mer på konsekvenserna av överdriven konsumtion och överskuldsättning och influensers roll i det hela:
    https://www.matplatsen.net/2021/06/22/american-express/

    Vilken serie eller film från eran ungdom (typ tonåren) ger er mest nostalgiska minnen?

    Jag kollade mycket på Andra avenyn och längtade så tills det skulle komma ett nytt avsnitt.
    Kom mest och tänka på det då jag läste att han som spelade Rasmus dog nyligen.
    Väldigt trist då han inte alls var gammal

      She’s all that !

        Ja herregud! Älskar den filmen ?

      Tre kronor! ???

      Dårfinkar & Dönickar

      Mitt så kallade liv

      Serier: Vänner & Fiender, Gilmore Girls, Vita lögner.
      Filmer: Fucking Åmål, Clueless, Now and then (Nu och föralltid)

        Beverly hills
        Felicity

    Godmorgon!
    Någon som arrangerat en tävling på instagram, har sett att man kan använda ett hjul för att utse vinnaren men vilket program är det man använder? Någon som vet? ? eller har något annat tips?

      Lägg in alla o ett exceldokument och googla ”random number between x and x”. Ta den som ligger på den raden i dokumentet.

        tack för hjälpen!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.