Inlägg om lustgas?

Marcelo Pena har varit ute på galej och postat filmer på när han och hans sällskap sitter med ett gäng uppblåsta ballonger.
Så vida de inte befinner sig på ett barnkalas på Leos Lekland så är min kvalificerade gissning att ballongerna innehåller lustgas, som är ett berusningsmedel.
Lustgas är lagligt att använda i Sverige, och effekten av lustgas är kortvarig och försvinner snabbt vilket anses minskar risken för beroende. Det finns dock en risk att använda för mycket lustgas vilket kan leda till syrebrist.
Alkohol ger en längre effekt än lustgas och påverkar både kroppen och hjärnan. Alkohol kan leda till förlamning av muskler, nedsatt koordination och förändrat beteende, och stora mängder alkohol kan vara rent farligt och leda till skador på organ och andra hälsoproblem.

Jag har läst kritik mot influencers som postar bilder och filmer på sig själva och andra när de inhalerar lustgas, som menar att detta uppmuntrar till användandet. 
Är det värre att visa att man brukar lustgas än säg, alkohol? Droger, absolut, men lustgas är ju precis lika tillåtet i Sverige som alkohol, bara inte lika tillgängligt.

Jag säger varken bu eller bä, utan undrar hur ni som konsumenter av sociala medier ser på saken. 
Jag vet inte ens vad en ballong med lustgas kostar, men med tanke på hur snabbt effekten går ur så kan den väl knappast kosta mer än några kronor?

Jag ställde frågan till en chatrobot online och fick följande svar.
Jag låter detta artificiella sunda förnuft avsluta inlägget.

54 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Skriv om carina bergfeldts kassa svar. Där hon försöker styra fokus till cancerkampen, inte ens medger det är olagligt här med surrogat och sen använder sjuåringen för ”snällare” svar…

      Hon är ju så kass.

        Verkligen!!

          Frågan man undrar är vad bindefeldt har för makt över journalister att inte få några kritiska frågor.

      Man skulle kunna önska att Carina reflekterade över 13-årsgränsen på Instagram. En sjuåring kanske inte ska läsa kommentarerna på sin offentliga mammas Instagram även om det är välformulerad kritik ang surrogatmödraskap eller hennes intervjusätt. Det kan ju inte tillföra något positivt eller konstruktivt för en sjuåring.

        Ursäkta men vem syftar du på?

          Hen så drar på carinas barn, men han är bara 3. Syftningen om att läsa på instagram är mot sjuåringen, dvs Bindefeldts barn.

    Självsanering… Låt de hålla på…

    Helt förkastligt att uppmuntra till användning av lustgas, alkohol eller andra droger!

      Är det verkligen att uppmuntra att man visar en bild på det? Jag lägger gärna upp bilder på typ bubbel på fredagar i mina sociala medier. Är väl inte samma som att säga ”Nu jävlar måste ni dricka allihopa”

        Beror väl på vad du har för ”publik”. Har du vuxna följare med egen vilja och ett utvecklat konsekvenstänk så är det helt ok. Har du unga följare som idoliserar dig och inte har ett utvecklat konsekvenstänk så tycker jag det är tveksamt att lägga upp bilder som idylliserar droger.

        Men du förstår väl själv

    ”Det är alltid bättre att fira och ha kul utan att använda droger”

    ?????? Alltid?? Moralpolis chatgpt ok.

      Såklart det alltid är bättre utan droger.
      Moral är inget dåligt, och att värdera val som bättre eller sämre utifrån ett moraliskt perspektiv är fullt rimligt.

      Haha, blir ju lite moralpolis när de skriver så men egentligen, för kroppen är det ju bättre att inte använda alkohol eller lustgas.

      Jamen eller hur. Upplys gärna om farorna men låt vuxna bestämma hur de vill ha kul, inom lagens gränser.

        Problemet är ju att det allmänna får ta notan när vuxna ska ”ha kul”. Jag kanske inte tycker att vårdens resurser ska gå till dina skador bara för att du bestämde dig för att ”ha kul”.

          Jag tar gärna den notan och betalar skatt för att vård ska ges till de som behöver vård, oavsett anledning. Blir ett fruktansvärt samhälle om människor inte får tillgång till vård eller skuldsatta för livet för att de inte levt ”moraliskt rätt” enligt mig.

            Absolut, håller med för annars kan man använda samma argument för någon som t ex lider av fetma och inte anstränger sig för att äta rätt. Jag tycker bara det är problematiskt när folk tycker att det är moralpolis när det avråds från att använda droger och att folk ska få bete sig hur som helst. Man får kanske acceptera ett påpekande.

              Jag vet inte om någon sagt att personer ska få bete sig hur som helst? T ex är det ju helt okej om att säga åt någon som blir aggressiv när de dricker att de borde sluta men att predika om riskerna med alkohol när någon dricker några glas vin på en middag och blir lite glatt salongsberusad i sällskap med andra är ju att vara en moralpolis.

          Men skärp dig. Alla betalar notan. Även de som tar sig några glas och har kul.

            Vadå skärp dig. Vilken ton. Problematiserande är något bra. Det får man lära sig i skolan.

    SVT Stockholm hade ett reportage om lustgas i höstas. I artikeln står bland annat:
    ”Hittills i år har Giftinformationscentralen blivit kontaktade i omkring 100 sjukhusfall, där cirka 70 haft svåra och långvariga symptom. Anledningen till sjukdom är att lustgasen förstör kroppens vitamin B12, vilket kan leda till känselbortfall och förlamningar – där chanserna att bli återställd ser olika ut.”
    ”Det går i genomsnitt åt mellan 200-250 gram lustgas under en förlossning, vilket kan jämföras med mängden lustgas som den tonårstjej SVT Stockholm träffat kunde inhalera under en dag: 12 stycken 600 gram lustgasflaskor.”

      Minns lustgasen på förlossningen med värme, men den mängden låter helt sjuk.

      Vad var det för gas som folk sniffade för något år sedan så att typ såna gräddsprutare tog slut? Minns inte ens om det hade nåt med grädde att göra eller om jag har blandat ihop det med något annat.

        lustgas

    Kan det inte vara helium då? Som dom röst-tramsar med?

      Nej det där är lustgas, säljs på restaurangen dom är på

    Varför skulle det vara lustgas? Troligare att det är helium?

      För att lustgas är så vanligt på krogen numera

        Min första tanke var ”det har jag aldrig sett!”
        Sen kom jag på att jag aldrig är på krogen.

        Jag börjar uppenbarligen bli väldigt gammal, hade ingen aning att man kunde köpa det??

      Det är lustgas. Just den krogen säljer en ballong för 40kr/st. Värt!

    Min favoritgrej att använda ChatGPT till är att be den skriva om saker/personer som inte finns.

    Exempelvis
    ”Skriv en text på 100 ord om författaren Karl Af Calvsjänk”
    eller
    ”Beskriv ljusfenomenet Dahlias Ögon, med 50 ord”

    Go wild!

      Älskar ChatGPT min nya bästa vän ?

    Kommer ihåg när folk buffrade (andades in bensin från bensinslangen) på tappen när jag var tonåring. Helt sjukt.

      Tonåringars helhetstänkande är liksom helt frånvarande i vissa fall ?

        Men verkligen! Jag gjorde inget sådant och undrar ibland i efterhand om jag bara hade bra föräldrar som var stränga nog eller om jag var smart ?

      Sa man buffrade om det? Vi sa boffade. ?

      Haha, va? Hur gammal är du?

    https://giftinformation.se/aktuellt/lustgas/

    Upprepad lustgasanvändning är förenat med allvarliga skador.

    Jag arbetar på en gymnasieskola vilket innebär att jag dagligen träffar ungdomar i åldern 16-20 år. När man rör sig i den miljön får man också ganska ofta information om vad ungdomarna sysslar med på fritiden och just användningen av lustgas var ganska frekvent samtalsämne bland kollegorna för ungefär ett halvår sedan. Vi har också god kontakt med polis och trygghetsvärdar. Användningen av lustgas är extremt utbredd och det är mer regel än undantag att det förekommer på fester, men även till vardags. Många går sedan över till andra droger när de inte upplever samma effekt av lustgasen. Det blir alltså, precis som många andra berusningsmedel, en inkörsport till annat. Vi hade också en elev som frekvent använde lustgas så pass att hen fick sån B12-brist att hen blev väldigt sjuk och bland annat inte kunde gå. Hen har fått lära sig att gå på nytt men har tydligen fortfarande svåra problem med nerverna i benen.

    Jag tycker inte man behöver skylta med någon form av droger i sina sociala medier. Inte nikotin, inte alkohol och inte droger. Man kan använda men man behöver inte visa det i sociala medier.

      Som sagt upplys gärna om farorna men sluta försöka styra vad vuxna människor gör inom lagens gränser.

        Att tänka i flera led verkar inte vara din grej.

        Fast nu försöker ju du begränsa vad hon får göra. Om du är öppen för att alla ska få göra som dem vill, löp linan ut. Ens handlingar och tankar ska inte få vara en frizon utan bör få utmanas. Annars utvecklas varken individ eller samhälle. Osakligt hat mot offentliga personer är en sak men man måste ju få diskutera huruvida öppen droganvändning kan vara skadligt då det influerar en yngre målgrupp.

      Är lustgas verkligen en inkörsport till droger? har du några källor där man kan läsa mer?

        Vet inte om det finns något ”konstaterat” skrivet om det. Finns en del att läsa om man söker på det på google. Jag utgår bara från det jag ser i mitt arbete och det blir svårt att hänvisa till några källor då tyvärr.

    Har för mig att på Habibi bar (för en 5-6 år sedan åtminstone) kostade en lustgasballong mellan 40-50 kronor

    Minns att jag var på en fest 2009 och blev erbjuden lustgas. Jag trodde att personen skojade, så naiv var jag haha.

    Usch, vad jag blir rädd för mina barns framtid när jag läser om alla droger och allt som finns så lättillgängligt nuförtiden. Hur ska man göra för att de inte ska börja? Grupptrycket är ju så starkt och man kan vara en hur bra förälder som helst och ändå inte undvika det.

    Dessutom, tänker alla som använder droger på att de bidrar till gängkriminalitet och skjutningarna som sker just nu? Är ju de som köper och brukar droger som till viss del upprätthåller gängen och deras äckliga skit.

      för mig har förklaringen ”sånt kapar belöningssystemet i hjärnan direkt och sedan är de fast” räckt för mig.

      har heller aldrig haft problematiska vänner i min krets. två klasskompisar började röka dock så antar jag haft relativt bra klasser

    Marcelo Pena…. Är detta en ansvarsfull småbarnsfarsa?? SKRÄMMANDE!!

    Vet flera som fått krampanfall av lustgas, även jag själv

    Har inte läst kommentarerna ovan men kan berätta att lustgas intaget i stora mängder ger bestående hjärnskador, det ramlar in massor med remisser till neurorehab på unga personer som nu inte kan gå/tala och som man inte vet hur man ska behandla. Det är som seneffekter av syrebrist vid födseln…jag är läkare och har sett allvarliga psykoser på beroendeakuten som inte släpper på många veckor och som inte kan behandlas och folk verkar på allvar bli hjärnskadade. Visst, de har dragit i sig stora mängder men likväl, det ska inte vara farligt i små doser för det andas ut direkt men mättar man systemet…ja då verkar syrebristen bli ett faktum. Vi står i början av detta och vet inte hur det kommer gå….oerhört tragiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.