Dumpster Diving på TikTok

Just nu får jag upp mängder av videos på TikTok på människor som filmar när de ”dumpster dive:ar”, alltså dyker i containrar.
Jag förfasas över mängden saker som företagen slänger, ofta sönderklippta, krossade eller på annat vis förstörda, och alltsammans i en och samma container.
Svinnet är absurt, och säkerligen i samma liga som alla de returer som bara slängs här hos oss, men i USA kan i alla fall en liten del av allt räddas av personer som dyker i containrar. Det kan vara allt ifrån möbler och kläder till mat och skönhetsprodukter och majoriteten av varorna har inte nått sitt utgångsdatum än, men som rensas bort och slängs ändå.
I de allra flesta videos som jag tittat på så doneras majoriteten av allt till kyrkor, härbärgen eller annan välgörenhet, men det går så klart inte att göra om sakerna är förstörd!
I vissa stater i USA är containerdykning fullt tillåtet, medan det i andra stater är lite mer av en gråzon och ibland sitter det lappar på containrarna att det är intrång att ta sig in i dem.

@dumpsterdiveking

OMG huge $500 score dumpster diving !! #dumpsterdiveking #dumpsterdiver #dumpsterdive #score #wow

♬ Kosandra – 馬逍遥

Mängden saker som bara slängs är ingenting annat än rent horribelt, och jag vet att vissa kreatörer köper in returnerade produkter i kubik, som annars bara skulle slängts. Typ en kubik med returer från Amazon eller liknande.
De gör sedan underhållande innehåll genom att ”unboxa” dessa kolosser, för att sedan donera alltsammans till behövande ändamål.
När jag först såg det sån tyckte jag det var en helt absurd form av konsumtion, men har, efter att ha tittat på mängder av sådant innehåll, att de faktiskt ”räddar” alla dessa produkter från att bara förstöras istället.

Det går att ”dumpstra” – som det tydligen heter på svenska – i Sverige, men jag kan inte tänka mig att tillgången på tillgängliga containrar är särskilt stor.
Tilläggas bör att det heller inte är lagligt att dyka ner i en butiks container och plocka på sig bortslängd mat, men polisen arbetar inte aktivt mot brottet, enligt Ann Lundgren som är jurist och lärare i straffrätt på Umeå Universitet.

Någon mer än jag som finner ”dumpster diving-videos” extremt underhållande, och nästa lite rogivande?
Särskilt när de hittar och räddar massor av bra saker som aldrig borde slängts?
Lite som städvideos…

47 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vi människor är ett sjukt släkte… sälj till nedsatt pris eller skänk bort till behövande. Men nej, hellre förstöra/slänga än att någon behövande får. Fruktansvärt!

    Jag har jobbat i butik!

    Det händer att man får varor av fel färg/med fel tryck/med små fel som inte kan säljas, då varumärkena inte vill bli förknippade med felaktiga varor.
    Ofta har butikerna/affärerna en deal med de olika varumärken om returer/reklamationer. Då det kostar med returfrakt ifrån butikerna, vilket också har en miljöpåverkan – vill vissa varumärken att det bara slängs och sedan blir butikerna återbetalade. Det blir tyvärr oftast billigare. De vill då att vi klipper sönder/förstörs så det inte hamnar ute bland slutkonsument.

      Ingenting mot dig, du gör bara ditt jobb.

      Men att butiker och varumärken skyller på miljöpåverkan för att returnera varor som ändå bara ska slängas om de skickas tillbaka och ”inte kan sälja för fel färg” är ganska sjukt.

      Det går ju som sagt skänka till olika organisationer eller skicka utomlands till behövande, istället för att klippa sönder och slänga…

        Det är därför som 2 miljoner kenyaner går runt och tror att det var Argentina som vann fotbolls-vm 2014

          *asg*

    Gå in på dumpstringslyx.com så får ni en uppfattning om hur mycket affärerna slänger i Sverige. Det är nog inte mycket bättre än någon annan välfärdsstat. Däremot är man kanske bättre på att stänga in containrarna.

    Här Camilla! har du någonting att granska och gå vidare med och göra ett reportage om, som verkligen gör skillnad!

    En kompis till mig hittade en vas i en container på 80-talet( från ett dödsbo), vasen visade sig vara värd 50.000:- kronor.

    OT men har vi pratat om Cissis nya låt Fragile Like a Bomb? Vad tycker vi? Jag stör mig på att hon inte ens kan uttala ”fragile”… modigt, men jag tror inte det blir någon hitt.

      Stör mig på titeln.

      Är väl helt rimligt uttal? Då stör jag mig mer på att 95% av svenskarna inte kan uttala ”iron” rätt utan tror att de ska på en ”Ajrånn Mäjden”-konsert.

        Hur tycker du att det ska uttalas? ?

          Personligen stör jag mig inte alls på folk som säger Ajrånn, däremot fick jag själv veta den hårda vägen när jag träffade min engelska kille att det uttalas mer ”ajurn”. Typ, byt plats på o och r i ordet om du förstår vad jag menar ?

          ˈaɪ.ən eller ”aj-örn”.

        Fan jag har ALLTID sagt fel. Känns på riktigt jobbigt nu ? ska säga [ˈaɪ. əɹn] tjugo gånger innan jag går och lägger mig ikväll
        Faktiskt väldigt glad att jag fick lära mig detta idag…
        Skojar inte. Jag skäms.

      Jag irriterar mig på hela grejen. Att hon liksom ska köpa sig en färdig artistkarriär, hyra in bra låtskrivare, MUA, stylister etc och nästan bli sur om inte alla förstår hur hårt hon kämpat….
      Att bli artist tar oftast många år och är inte enbart att du kan sjunga. Tror hon gjort sig för mycket ovän med för många för att bli folklig iaf.

      Störde mig också på uttalet. Använder själv brittisk engelska efter att ha bott mer än 10 år i England. Var tvungen att kolla amerikanska uttalet på google och det stämmer med hur Cissi uttalar ordet. Varför hon valt det kan man ju undra, personligen tycker jag att det brittisk engelska uttalet hade passat bättre i låten.

    Jag tycker faktiskt den var helt ok. Tycker också att det låter som ett helt godkänt amerikanskt uttal av fragile. Kolla upp skillnaden i uttal mellan brittisk och amerikansk engelska (frädjajl vs frädjil).

      Svar till M om Cissis låt.

      Tack!!! Svenskar är så inkörda på brittisk engelska att de tror folk inte kan engelska om de har ett amerikanskt uttal.

        Är svenskar verkligen det? Tycker alla pratar med amerikansk dialekt pga all serie- och filmkonsumption därifrån

          Jag upplever att skolan/lärare alltid utgår från brittisk engelska. Eller, iaf gjorde det när jag gick i skolan, jag är över 30. Tror kidsen idag är mer flexibla.

            Nop lika fortfarande i skolan. Sonen får ej godkänt på de glosorna om han använder amerikansk engelska. Fånigt tycker vi föräldrar. Men men

              Vad märkligt att de gör så. När jag pluggade engelska på högskola så fick man välja brittisk eller amerikansk engelska, men inte i grundskolan alltså?

                Jag pluggade har i Peru och da ingick engelska pa grundniva som obligatorisk kurs, lararna var ju inte superduktiga om vi sager som sa och jag lyckades fa sankt betyg bara for att jag diskuterade med lararen nar han rattade en av mina klasskamrater som faktiskt inte gjort nagot grammatiskt fel enligt brittisk engelska men val gallande amerikansk. Jag papekade att man kunde saga precis som klasskompisen sagt och att om han skulle ratta oss var han forst tvungen att saga att vi lar oss amerikansk engelska och inte brittisk som t ex jag utgar ifran och som lararna vi hade innan honom ocksa utgatt ifran. De andra lararna vi hade innan honom uppmuntrade mig att ratta dem nar de hade fel eftersom de snabbt insag att min engelska var battre an deras, men han blev alltsa putt.

              De kanske hade de brittiska glosorna i läxa? Det finns förstås ingenting i kursplanerna som säger att det ena uttalet skulle vara mer rätt än det andra. Uttalet ska vara tydligt, men om det är på brittiskt, amerikanskt, indiskt, nigerianskt osv. sätt spelar ingen roll.

        Snarare tvärtom väl ?

        Snarare tvärtom. Jag tror att det inte är många svenskar som säger boot till bilens bagageutrymme. Där är det väl trunk som används i 9 fall av 10?
        Hur många svenskar säger och skriver aeroplane istället för airplane? Metre istället för meter. Trainers istället för sneakers? Sidewalk eller pavement?

        Det är ju inte så konstigt eftersom vi konsumerar mycket mer amerikansk kultur framför brittisk.

          Jag syftade på uttal, inte specifika dialektala ord och uttryck.
          Nu är jag över 30 så det var ett tag sedan jag gick i skolan, men minns att alla lärarna hade lärt sig brittiskt uttal och propsade på att det var att föredra. Först på gymnasiet hade jag en riktigt duktig lärare som märkte att jag drogs mer åt amerikanska hållet och sa att det var helt okej bara jag höll mig till det konsekvent (t.ex. inte blandade neighbour och favorite). Därav att jag upplever att jämnåriga tror man stavar och uttalar saker fel bara för att man skriver favorite, behavior, neighbor eller använder amerikanskt uttal, för i skolorna verkar de ha föredragit detta.

            Fast det där är också daterat. Idag pratar de flesta som är födda i icke-engelsktalande länder sk international English där man blandar amerikanska och brittiska ord och uttal beroende på vad man kan. Är ofta accepterat inom undervisningen också.

              Det är bara vi i Sverige som är så jäkla skitnödiga över att engelskan måste vara perfekt för att duga.
              Huvudsaken måste ju vara att kunna göra sig förstådd.

              Det stämmer inte. ”International English” existerar inte som språkform, det är ett koncept.
              Som språktaliban stör det mig att så fort folk inte orkar lära sig något ordentligt ska man förenkla och göra om, exempelvis dom-reformen som diskuteras nu i Sverige. Vad det gäller engelska, är det bara att välja någon av redan accepterade språkformerna och hålla sig till det. Varför ska man ändra på språket bara för att det är ett språk som används internationellt? Om man inte orkar lära sig språket ordentligt, tycker jag man ska låta bli att använda det.

    Gjorde jag som barn haha superkul! Men livsfarligt

    Var det inte någon butik (vill säga typ Lidl eller Coop) som hällde råttgift över sina slängde matvaror, för att hemlösa inte skulle vara där och gräva?

      Jag har jobbat i butik, för ganska längesen visserligen, men vårt problem då var att hemlösa bara slet ut nästan allt utanför containern. Det drar till sig råttor. Plus att vi fick skyffla tillbaka trasiga matförpackningar när vi kom på morgonen.

    Såg ett program, kan ha varit Mauri (?) eller något liknande, där de dök i en container och letade mat. Mycket fint som bara slängs pga datumet.

    Det finns mycket som slänga i Onödan! Varför inte ge bort det? Det finns folk som inte har stor pllånbok.

      Om alla vetat att de kommer göra en utförsälning med 90% rabatt när de måste bli av med prylarna så
      blir det ju besvärligt att sälja för vanligt pris.

      När jag som barn var på en fotbollsmatch och en dam sålde kanelbullar så tänkte jag ”istället för att köpa nu så kan jag ju vänta tills hon behöver gå – då får jag säkert resten gratis!”. Men hon fattade nog det, för hon bara tittade på mig och hivade ner resten i en soptunna när hon packade ihop.

      Om hon hade gett bullarna till mig hade ju inga andra barn heller köpt av henne.

    Jobbar i butik och vi skänker våra reklamationer och personalkläder till ej vinstdrivande välgörenhet.

    Jag jobbar på Åhléns och där slänger man helt nya parfym & sminktesters utan att blinka.

    När jag jobbade i butik skänkte vi användbara reklamationer (plagg) till välgörenhet. Det är klart att det blir miljöpåverkan eftersom ett företag åkte runt till butikerna och hämtade upp plaggen. Plaggen fick inte vara trasigt blixtlås, hål etc, utan det ska kunna användas. Det är ju en reklamation av en anledning. Var det reklamation med fel som hål, trasig söm etc som inte är lämpligt att skicka till välgörenhet klipptes plagget sönder och slängdes (nollades såklart innan i systemet). Vad skulle man annars gjort med plagget? Ärlig fråga då.

      Vi skänker även sånt med t.ex. hål i, trasig dragkedja etc. Det lagas, sys om, används på annat sätt av de som får plaggen.

    Fil börja med detta men ve ej hur man gör? Finns det någon dumpstrare som har tips haha

      Spana efter container som ej är låst och är någorlunda lättillgänglig. Hoppa inte in i en container som du inte är säker att du kommer ut ifrån.. Gå och känn på några lock. Ta med plastpåsar och ha gummihandskar, gärna såna arbetshandskar som skyddar mot vassa kanter, på dig.
      Första steget är bara att våga börja gräva, det är nog det största hindret att komma över. Ta gärna med en kompis, om inte annat så för trygghetskänslan. Sätt igång när du får feeling! Lycka till!

    Förr fanns det grupper på facebook för folk som dumpstrade, har du kollat där?

      Svaret skulle till dow men som vanligt hoppar den här sidan runt lite som den vill 🙂

    CAMILLA! Nu vet jag att detta inte är något du diskuterar i denna blogg men jag tycker verkligen det är något som borde uppmärksammas. H&Ms beteende mot deras personal och allt som händer. Detta är ett världsledande företag som är SVENSKT och just nu sker psykisk misshandel mot all personal och H&M får göra så utan konsekvenser. Det talas mycket om att man vill att H&M ska göra skillnad för de fattiga som jobbar i deras fabriker i andra länder, men hur ska det gå till när de inte ens kan behandla sin egen personal rätt? De skiter fullständigt i människorna i de där fabrikerna. De skiter fullständigt i sin egen personal. De går emot alla deras egna värderingar och SKÄMMER ut sig som företag. Det måste uppmärksammas och lyftas! Jag tror att du är rätt person att göra det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.