Vem får använda skattepengar egentligen?

Kommentar: Det är ledsamt för dig att du är så lätt att reta och att du tar åt dig. Du påminner om en bandhund som skäller, vov vov. Det som irriterar är kanhända att du inte tänker använda din av skattebetalarna betalda utbildning till att försörja dig och bidra till statskassan. De av skattebetalarna betalda utbildningen kunde användas till folk som avser att betala tillbaka. Kanske gillar du att få mothugg då får du utlopp av din agreesivitet. Någon diplomat är du inte. Många har du haft konflikter och bråkat med. Carola: Harald! För att komma in på de utbildningar jag gått så krävs det ett arbetsprov. Det vill säga en skriven skönlitterär text. Av de som söker väljs sedan ett fåtal ut. De bästa, skulle man kunna säga. Alla kan inte vara bäst, så du kanske får acceptera att din skönlitterära förmåga inte är tillräcklig. Min var det?‍♀️ Just Saying.  Jag tänker inte be om ursäkt för att jag gått av skattebetalarna betalda utbildningar, är du skön eller? Då tänker jag att du som kanske har barn, eller behövt anlita vården, eller kanske har en anhörig som behövt hjälp av samhället eller vad det nu kan vara, också ska skämmas. Det är också betalt av skattebetalarna.  Något som jag, surprise, suprise också är. Skattebetalare alltså. Varför tror folk att jag inte betalar skatt? Varför skulle jag av alla inte behöva göra det? Varför ska jag av alla INTE FÅ utnyttja saker bekostade av skattebetalarna? Hör du, Harald, hur skevt ditt resonemang är?  Jag är precis som vem som helst, varken bättre eller sämre. Jag betalar skatt och jag utnyttjar skatteförmåner. Som ungefär alla i Sverige gör.
Bildkälla: Carola Wetterholm blogg

Familjen Annorlundas Carola Wetterholm pluggar kreativt skrivande på Linnéuniversitet, en utbildning som verkar avgiftsfri så vida man inte kommer från ett land utanför EU.
Anmälnings- och studieavgift bekostas alltså av skattemedel, precis som majoriteten av utbildningar i Sverige, så det är ingenting konstigt med det.
Trots det så får Carola skit för att hon valt att studera. Man har fått för sig att hon inte kommer arbeta med det hon pluggar, trots att hon använder sig av konceptet ”kreativt skrivande” varje dag i sitt arbete som bloggare.

Det är väl ganska vanligt att man pluggar någonting som inte direkt översätts till det arbete man har i dagsläget, men som ändå varit en bidragande orsak till att man fick jobbet? Och att Carola inte skulle få ta del av allt som vi andra tar föregivet, som subventionerade studier. Eller sjukvård?
Jag tycker det här resonemanget är jättekonstigt.

Hon har skrivit ett inlägg, som svar på kommentaren här ovan. Läs gärna det då jag enbart tagit med en del av hennes text.

48 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag tycker inte att hennes resonemang håller. Hon skriver att det finns folk som är 75 år som pluggar. Toppen. Tror dock att de har haft ett arbetsliv innan. Att säga att hennes barn kommer att bidra framöver är väl inte relevant alls. Det är vi som bekostar hennes liv och studielånet undrar jag hur hon ska betala tillbaka. Hon skulle kunna plugga och jobba. Barnen är stora och hon verkar lägga minimalt med tid på pluggandet. Mest märkligt är hur sur hon blir för frågor om ekonomin. Betydligt mindre känslig att lämna ut barn, fd maken, skilsmässan och annat. Än att inse att fd maken förr eller senare vill bodela och att pensionen blir väldigt låg.

      Är man 75 år får man ju varken lån eller bidrag från CSN heller.

      Har hon studielån så får man väl inte det hur många år som helst, men hon får väl underhåll från ex-maken, men många av ”barnen” är väl vuxna nu.
      Men om ex-maken begär bodelning när barnen flyttat ut (behöver hon inte bo kvar i sitt stora hus? ) men hon borde väl äga halva huset och kan nog köpa en lägenhet då.
      Hon behöver ju knappast redovisa sin ekonomi i sin blogg, men hennes ex-man betalar nog hennes boende nu.

        Rätt säker på att han inte fått ut sin del samt att han fortfarande betalar hälften utan att bo där.

      Men att folk orkar bry sig? Ingen förutom hon vet väl vad hon har för planer för framtiden?
      Alla har ju möjlighet att söka fristående kurser på universitetet, känner flera som läser kurser vid sidan av som fritidssysselsättning.

      Men hon tjänar väl pengar och betalar skatt redan på bloggen?

      Vad missunnsam och trist du verkar vara som person. Hon kanske blir en ny Läckberg?

        Inte så svårt att bli.

          Nä inte svårt att bli mångmiljonär på att ge ut böcker ? undrar varför du inte gör det om det är så lätt?

          Vad konstig att hon är Sveriges mest lästa författare då det enligt dig är så enkelt att sno ihop en bok som hennes.

          Konstigt att inte fler är det då?

        Tror faktiskt att Carola vid något tillfälle skrivit att hon hoppas bli lika bra som Läckberg på att skriva.

    Någon kanske borde informera Harald att vi även finansierar sommarkursen ”Harry Potter och hans världar”. Den leder nog till många jobb.

      Det kan de ju faktiskt göra. Många som är insnöade på den sagan.

        Jo men mest på fritiden va

      Det är en kurs som fått oförtjänt kritik när det egentligen är en standardkurs i barnlitteratur. Det är oftast de som studerar till eller är t ex lärare och bibliotekarie som tar den och den går ut på att studera begrepp inom litteraturvetenskap som sedan appliceras på Harry Potter-böckerna. Som enskild kurs ger den såklart inte jobb, få enskilda kurser som gör de, men det är ingen dålig eller onödig kurs.

        Mycket möjligt att det är så. Jag studerar naturvetenskapligt och här är väl kursen mer eller mindre känd för att vara kursen man väljer då man vill ha betalt sommarlov, men det har nog mycket att göra med vad man studerar i grunden. Vad jag menar är att om att en person som arbetar med att skriva läser en kurs i skrivande och det klassas som skatteutnyttjande, så lär väl den sommarkursen om något vara att utnyttja skattebetalarna.

          Jag pluggade civilingenjör och ingen som jag studerade ens övervägde den kursen, de såg den som ”under deras värdighet”, alltså inte bara att den inte passade dom utan att de ansågs sig vara för smarta och bra för sådant flum. Tyvärr har naturvetare inte sällan bildningsförakt och en överlägsen attityd mot allt som inte naturvetenskap. Så det var därför jag kollade upp den, var lite trött på allt slentrianhånande.

            Jag pluggade teknisk fysik och kände en hel hög människor som läste den kursen. Handlar ju mindre om värdighet och mer om att få pengar under sommaren bara.

          Och hur många av er naturvetare mm lyckas få godkänt på den kursen då?

          För annars brukar ju ingenjörsstudenter som tror att de.sökt en lätt sommarkurs få sig en rejäl kalldusch när de inser hur mycket litteratur man förväntas ta sig igenom.

            Som jag skrev, varken jag eller de jag pluggade med har gått Harry Potter-kursen. Kollade upp info om den bara för att jag var less på hånandet och den där dryga attityden en del har mot ämnen utanför naturvetenskap. Däremot så pluggade en del av oss strökurser i t ex litteraturvetenskap (jag läste en om arbetarlitteratur) och det vanligaste var att det gick bra och var ungefär som vi förväntat oss.

            Jag har inte personligen läst den kursen så jag kan inte uttala mig om den, men för dom jag känner som läst den så har det gått bra utan större ansträngning. Men det är nog olika från person till person. Själv är jag väldigt intresserad av språk och tycker det är roligt, men jag skulle ljuga om jag sa att språknivån är genomgående hög på naturvetenskapliga utbildningar. Jag studerar dock inom medicinområdet, och inte något civilingenjörsprogram.

    Det var det dummaste jag hört att man bara ska få plugga sånt som man har direkt användning för i sitt jobb. Har läst exakt samma kurs som Carola, lite språk som jag definitivt inte kommer använda i jobbet. Ja, sånt som jag är intresserad av helt enkelt. Och det har jag knappast varit ensam om på mina utbildningar.

      Jag har läst en kurs om viner, lära mig skissa, olika språk, osv. Allt för att det är roligt, inte ett smack för mitt yrke. I höst ska jag läsa en till kurs, enbart för mitt eget nöjes skull.

      Jag pluggade till lärare i 6 år. Arbetar inte som lärare idag ?‍♀️

    Hur kan man få skit för att man studerar? Herregud ?‍♀️

    Om man tänker i termer av att utnyttja skattemedel så gör vi alla det på ett eller annat sätt. Gratis skola och sjukvård som barn, som vuxen subventionerad sjukvård med mera. Kanske har han bil och utnyttjar Sveriges vägar. Ja, listan kan göras lång och så väljer han att klaga på att hon utbildar sig. Kanske leder det i förlängningen till ett mer välbetalt jobb=mer klirr i statskassan.

      För att inte tala om alla vi vårdar för självförvållade åkommor!

    Så Carola går alltså en utbildning i kreativt skrivande för att hon aldrig mer ska skriva text? Och orsaken att hon inte vill jobba någonsin med att skriva texter är för att Sverige inte ska få in en enda krona i skatt.

    Så alla jobb där man behöver skriva kommer Carola aldrig att söka.

    Jadu Harald. Jag vet inte. Hur kom du egentligen fram till det där?

    Fler influenser borde plugga, inte färre.

    Asså det finns så jäkla många hittepåutbildningar som folk läser och sen blir förvånade över att de inte får ett högbetalt jobb eller jobb överhuvudtaget. Vet inte ens vem flunsan är men varför skulle just hon inte få läsa en kurs, som ändå är relaterat till hennes yrke?
    Sen är jag för utbildning överlag, även de som inte ger så många jobb, för att utbildning är så mycket mer än att bara lära sig ett ämne. Man lär sig ansvar, planering, samarbeta, ta och ge kritik, göra en uppgift enligt kriterier, skriva, etc.

      Håller med dig helt. Självklart finns det utbildningar som är mer samhällsnyttiga än andra, men hur skulle samhället se ut om precis alla var sjuksköterskor eller lärare? Mångfalden i kunskap är ju en stor bidragande faktor till att vi har ett fungerande samhälle. Tar man sig igenom ett program eller en kurs så har man bevisligen erhållit någon slags kunskap. Ofta får man dessutom jobba med egenskaper så som samarbete och analytisk förmåga, vilket jag vill påstå gynnar i alla arbeten på ett eller annat sätt. Kunde vi lägga 1.7 miljoner på konstverket draperad poesi så kan vi definitivt lägga skattepengar på utbildning.

    Att klara av att läsa på universitetsnivå (eller högskola), dvs ta poängen då också, är något som arbetsgivare ser som positivt OAVSETT vad du läst.

    Det visar att du kan ta ansvar och avsluta.nägit du påbörjat. T ex.

    (Och nej, såklart inte om du söker tjänst som läkare och läst forsränning 10p i Umeå)

    Förstår Haralds synpunkter även om jag inte nödvändigtvis delar dem. Harald tänkte kanske att bloggen inte är ett riktigt jobb och att det ser ut som CW går i skolan i all evighet till ingen nytta. Vet inte om hon någonsin tänkte jobba med ett vanligt jobb, bryr mig inte heller. Men det är väl det vanliga när det gäller alla familjen annorlundingar, kvinnorna ses som arbetsskygga. Det finns mer irriterande saker mina skattepengar går till än nåns skola.

    tycker bara nyttiga ämnen som naturvetenskapliga kurser borde vara gratis

    jag vill inte sponsra humaniora eller estetik

      Vill inte sponsra naturvetenskapliga ämnen heller. Orka betala för någon som som snöar in på långa matematiska formler, vad är det för nytta? Det enda jag kan tänka mig betala för är livets hårda skola. Dessutom är det redan gratis.

      Intressant, så hur ska då språklärare få studera språk och pedagogik? Via tredjegradsekvationer, eller?

        Kan tipsa om fysik på universitetsnivå. Perfekt om man vill lära sig svengelska och det grekiska alfabetet.

    Jag älskar att plugga!! Blev färdig lärare i januari och jobbar som något helt annat, men sökt flera kurser till hösten som jag hoppas jag kommer in på. Att plugga och jobba samtidigt är för mig fantastisk, det ena ger min hjärna energi och det andra min kropp.

      Jag älskar din inställning! Jag håller verkligen med dig, att studera är så otroligt givande. Kunskap kan man aldrig få för mycket av.

      Jag jobbar 50% och läser ett program på 50%, det är det bästa jag gjort!

    Det som är lite konstigt är att hon redan pluggat olika saker i typ 6-7 år eller något, sen skriver hon att hon planerar att läsa kurser i många år framöver. Hon är ändå 53 år, har hon inte tänkt jobba alls (förutom att blogga)? Nu vet ju inte jag vad hon tjänar på det, men känns inte direkt som hon har ett överflöd av pengar. Man blir nyfiken på hur hon resonerar helt enkelt.

      Hon har som princip att inte svara på frågor om ekonomi. Lite tråkigt, för det är väl det som de flesta är mest nyfikna på: hur en ensamstående niobarnsmamma vars enda inkomst är en blogg får ekonomin att gå runt. Klarar hon det och har tips att dela med sig av, så skulle många bli tacksamma.

      Hon anser att hon jobbar. Bloggar. Tror hon har jobbat några år som barnskötare för 30 år sedan.

    Lite kan jag nog ändå förstå Haralds fråga. Eller, jag tänker att vi har ett extremt generöst system i Sverige som nog utnyttjas en del. Många som pluggar utan att sedan jobba med det. Vad har Carolas kreativt skrivande med hennes bloggande att göra? Tycker att hon hållit samma nivå på sitt skrivande under alla år, knappast bättre eller sämre pga kurserna. Men det är ju samtidigt inte hennes fel att systemet ser ut som det gör.

    Fattar dock inte hur en frisk medelålders kvinna kan komma undan att vara ute i arbetslivet, kan bloggen verkligen försörja alla hemmavarande barnen, hunden och stora huset? När många går på knäna utan nio barn (jag vet att alla inte bor hemma längre, men majoriteten) så har jag så svårt att förstå att det går att leva på att ha varit tv-kändis för tio år sedan.

    Hennes argument att hon fött nio framtida skattebetalare återstår ju fortfarande att se. När barn växer upp kostar de massor i barnbidrag/flerbarnstillägg/förskola/skola osv. Det är ju när de är vuxna och faktiskt betalar skatt man ser hur lönsamma de är i praktiken. För mig är det inte en parameter, men Carola tar upp det som förklaring till att ingen ska komma här och ha åsikter.

      Sa personen som gladeligen läser camillas blogg och inte fattar att hon försörjer sig, och mer därtill, på den…Intelligent

      Läser man inlägget beskriver hon ju ganska bra vad hennes barn INTE kostat jämfört med andra som hår på förskola/ritids och som det sen vabbas för…

    Stackars de sura jävlar som ser livet som ett enda stort skuldkonto där målet är att betala av sin skuld till staten. Tänk om de kunde applicera det tänket på klimat eller varför inte sitt eget beteende (sprida mer glädje än man tagit från sin omgivning…). Kanske blir även människor som ger näring till sin själ friskare och slipper ”belasta” vården?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.