AI i skolan?

Bingo Rimér skriver ett inlägg om skola och AI (chatrobotar), säkerligen efter att det uppdagats att det funkas ganska vilt på skolorna. 
Bingo skriver att han förmodligen hade fuskat om möjligheten hade funnits, eftersom han gick igenom skolan med en odiagnostiserad ADHD.
Frågan är väl hur man i framtiden kommer kunna inkorporera tekniken i skolarbetet, för jag tror knappast den går att stoppa eller förbjuda.

När man började kunna söka på internet så försvann användandet av uppslagsverk och att sitta och bläddra i böcker på biblioteketet. Man behövde fortfarande lära sig källkritik eftersom det översta svaret inte nödvändigtvis var det mest korrekta, och jag tänker att det kommer behöva ske något likande med AI. Don’t fight it, work WITH it! ?

Så här ser det ut under inlägget.

80 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Lite kul att Bingo ”visat Ramobs fröken hur lätt man kan göra en AI genererad text” som att lärare inte har stenkoll på detta redan, det är ju någonting som diskuterats bland lärare ändå sedan AI började komma

      Men just den här nya AI roboten på snapchat är ny. Och eftersom den är helt gratis och finns lättillgänglig på snapchat så är det ju såklart många barn som fått upp ögonen för detta nu, framförallt yngre barn som kanske inte ens vetat vad AI är eller användt det förut. Så tycker det var bra att han tog upp det med läraren!

        Bad precis AI roboten på snapchat att skriva 500 ord (och ha med källhänvisningar) om ett ämne jag pluggar just nu och det var korrekt allting.

          Hade den med korrekta referenser? Jag jobbar på högskola och det jag har märkt är att chatgpt lägger in referenser men det är referenser som inte finns. Den hittar alltså på. Ber jag den att sammanfatta en artikel så får man vara lite noga att kolla så att den har ”förstått” artikeln rätt. Ibland blir det lustigt.

            Ja det var korrekta referenser! Dock en bok skriven för längesedan så den finns säkert ute på internet nånstans. Men den används i utbildningen fortfarande.

              Ok, jag var inte testat snapchats ai än, kanske får se vad den kan få ihop för texter.

                Bad den skriva om ett annat ämne nu och då sa den att den inte kan det, men gav mig hemsidor där jag kan läsa mer själv. Så det verkar bero på.

                  Du får ju köpa riktig chatgbt. Den på snap är inte riktig

      Hoppas du skojar? Givetvis är det ingen självklarhet att man sett detta med egna ögon . Lärare vet garanterat att detta finns, men kan inte provat rent praktiskt.

    bättre att eleverna lär sig skriva salstentor istället för hålla på med *obligatoriska läxor* där föräldrarna hjälper till

    eleverna har ett eget ansvar att undersöka vad de inte kan

      Är det barnens ansvar verkligen?

        ja, om de inte har ett ansvar lägger de allt på läraren som ska ”lära” dom

        då sitter de 2 veckor senare och vet fortfarande inte vad de inte kan

        läraren ska vara ett komplement till matteboken, inte tvärtom

      Läxor är bra eftersom barnen får lära sig det här med struktur (planera och utföra och lämna in i tid). Föräldrar som i princip gör ungarnas läxor har inte förstått konceptet med att barnet får läxan och sedan ska *barnet* utföra läxan och lära sig olika saker. Satt på en middag rätt nyligen och hörde en förälder beklaga sig över att den hade fått tillsägelser av barnets pedagog att inte gå in och göra barnets läxor. Varför inte bara ta till sig av kritiken och förstå skillnaden mellan förklara och göra?! Det är en sån förälder (läs:clown) som sedan kommer att bli rasande när ungen misslyckas på nationella proven, för föräldern inte kan skriva provet åt den.

      Det finns ingen anledning att lära ungarna att skriva salstentor. Det är okej att misslyckas med en salstenta och gå in och göra en omtenta. Låt ungarna slippa den stressen och ångesten. Alla vill inte läsa på högskolenivå heller så varför plåga småttingarna?

      Ha en fin fredag, allihop!

        Ni som funderar på att sätta era barn i friskolor, så barnen får bättre betyg…gör det inte!

        Jag hade flera i min klass när jag pluggade olika program på uni., som åkte ut för att de inte kom upp till förkunskapskraven och de blev av med CSN och fick även problem med sitt studentboende med mera.

        Det är ingen genväg! Stötta ungarna i tid om de behöver hjälp (fuska går inte långsiktigt). Det blir ingen dispens på högskolan, antingen hänger man med eller åker man ut och får hantera konsekvenserna.

        De ska komma in på högskolan genom genuin meritokrati och ingenting annat!

          Nu är det ju skillnad på privatskola och privatskola.

            Hur kommer det sig att du använder min signatur ”12:14”?

              Sorry, men jag har inte koll på folks signaturer i det här kommentarsfältet.

                Du har specifikt svarat på mitt inlägg och samtidigt sett till att använda dig av mitt alias…det är inte som att du ”råkat” använda ett helt random alias.

                Märkligt beteende och märkligare respons från din sida!

    Att stoppa användandet av system som ChatGPT tror jag dock är förhållandevis enkelt. Tror absolut man kan ta fram ett system som registrerar dom texter ChatGPT genererar och sedan möjliggör för lärare att köra uppgifter genom denna precis som i urkund. Knappast något jag själv skulle kunna programmera med mina hobbykunskaper inom front end, men jag tror absolut att någon med kunskap inom back end skulle kunna ta fram detta.

      Ja det finns sådana program men de är tyvärr ganska dåliga än så länge. Men jag gissar att även dom blir bättre och bättre.

      tror inte man kan få alla chatbots-tjänster på det tåget, så då kommer det alltid finnas tvivel om det är elevens egen text

      antalet tjänster kommer bara öka

        Ja, jag tror definitivt att det kommer finnas en expansionsfas där antalet chatbotar ökar snabbt, men någon gång lär ju marknaden bli mättad. Ingen lär sätta sig och utveckla ett system om det inte finns någon vinst att göra. Sedan kommer man troligen som lärare behöva syna texten mer kritiskt än idag, men om en elev byter språknivå några gånger i månaden så bör man fatta misstanke.

      Som dataingenjör kan jag säga att det här är redan svårt, och kommer bli svårare ju bättre generativ AI blir.

      Finns redan. Vi har dem på mitt uni och vissa i klassen har redan åkt dit för plagiering.

    Men säg till ungarna att referera till kurslitteratur, gärna med specifika sidhänvisningar, så måste det väl ändå lösa sig? Alternativt prov med penna och papper istället.

      Det kan en AI lätt göra, så det löser ingenting. Att be någon sidhänvisa till en sida löser inte heller att de ska läsa och förstå, man vet de ju snarare att bara parafrasera

        Hur ska AI referera till en fysisk bok? Och jag menar inte att man säger åt dom att hänvisa till xxxboken sida 13, utan att de ska referera till litteratur men sidhänvisa också.

          Det kan den inte.

    Haha, han verkar inte va så intresserad och insatt av/i barnens skola om han anser att den inte utvecklats på 40 år?
    Eller så går de på modern, väldigt dålig skola som ligger efter väldigt många andra i Stockholm (tror inte det).

      Bingo har väl ingen insikt alls hur undervisningen har utvecklats de senaste 40 åren. Gud vad han tramsar.

      Håller med, skolan har utvecklats sjukt mkt (positivt o negativt) kan knappt komma på ngt som är likt hur det var för 40 år sen

        eleverna kommer fortfarande sent till lektionen

      Nej precis, skolan har väl verkligen förändrats de senaste 40 åren, som samhället i stort. Skrämmande utveckling på många sätt.

      Snarare tvärtom, när svenska lärare är ute i Europa ser de att de t ex i Tyskland, jobbar som i Sverige för 30 år sedan, men får ändå bättre resultat,det har utvecklats här, massor, men åt fel håll eftersom man gått på teknik och inte forskning.

    Det kommer att behövas fler lärare som gör ingående muntliga förhör i precis alla ämnen i skolan.

    Så är det bara.

      Mer muntligt tror jag inte det behöver bli, även om det såklart är en lösning. Om man genomför skriftliga uppgifter och examinationer så som safe exam browser så kan inga andra flikar öppnas, därmed kan inte chatbotar användas (än).

      Personer utanför skolans värld verkar ha missat alla system som redan finns där eleverna skriver (i klassrummet! inte hemma!) i skrivprogram som låser internet och bara möjliggör skrivprogrammet att vara öppet.

      Samtidigt håller jag med Bingo lite. Det finns tyvärr för många lärare som inte hängt med och fortfarande låter eleverna göra uppgifter hemma/oövervakat vilket naturligtvis leder till fusk. Är det inte mamma som gör uppgifter är det numer AI…

      Vi går oåterkalligen i en full cirkel och kommer snart behöva starta om från början med traditionella läroverk. Samhället kollapsar tillslut när allt är baserat på fusk.

      Finns ju dock ett syfte med att lära sig att skriva olika texter också.

    Hörde att barnen blivit mindre och mindre intelligenta sen 80-talet. Ja tro det den som vill?

      Jo det stämmer. Lägre generellt iq och färre högintelligenta som föder barn. Forskare har identifierat genomet som högintelligenta är bärare av och noterat att den blir mer och mer ovanlig.

        Det måste ju dock vara baserat på bristfälligt underlag sett till hur få som genomgår ett gediget IQ-test? Jag är högintelligent och kan garantera dig att det inte kommer från mina föräldrar.

          tror det kan bero på att intelligenta krånglar till planeringen av sitt liv som om det vore en labyrint, medan trailer-park-boys smarta har oskyddat sex och förökar sig som kaniner för de tänker inte längre än 5 öl framåt

          ”life finds a way” som dr Malcolm sa, och om otänksamhet är gynnsamt så lär det dominera

            Omtänksamhet är inte alltid gynnsamt. Det är gynnsamt under vissa omständigheter och klimat. Under andra omständigheter finner man mer tävlan och utslagning.

          Man kan vara bärare av vissa genom som inte är uttryckta. Alla högintelligenta får inte högintelligenta barn eftersom endast 50% från varje förälder dyker upp i barnet. Men chanserna minskar alltså ännu mer när de högintelligenta inte får barn alls, eller bara ett barn vilket är fallet idag. Jag bär på anlag för rött hår men är inte rödhårig t.ex. Iq-test görs inom väldigt många populationer i världen, bland annat i militären. Men forskning görs ju oftast på eget initiativ.

          Belle- Om du är högintelligent så förstår du nog att forskningsprojekt gör sina egna studier.

    Ai hjälper mig på uni helt klart. Ni vet va att stora företag tar hjälp av ai? Sluta vara så jävla bakåtsträvande och se framtiden för i helvete

      På vilket sätt hjälper det? om man använder den för att skriva sina arbeten och inlämningar osv så är det ju fusk

        Någon gång har jag frågat AI efter lämpliga artiklar utifrån det jag ska skriva om och har på så sätt upptäckt flera som jag tidigare missat. Någon annan gång har jag kopierat in ämnet jag skriver om och sedan min text och frågat om jag missat någon viktig aspekt. Jag brukar använda den som ett allmänt bollplank medan jag skriver och frågar exakt samma saker som jag hade frågat min lärare om denne suttit bredvid och tillgänglig precis hela tiden. Ofta ett fantastiskt verktyg men man måste såklart kontrollera allt då det inte alltid stämmer.

          Gud ja!

        Jag använder den för att bolla frågor och för att strukturera mina texter som jag skrivit. Ingen lärare jag pratat med har betraktat det som fusk.

          Sånt här är väl jättebra om det kan användas till. Men tycker det är rätt stor skillnad på universitetet där vuxna människor som redan har de basala kunskaperna studerar. Grundskolan speciellt är ju så mycket mer eleverna ska lära sig än själva uppgiften i sig. Lite som att det var fusk att använda miniräknare på lågstadiet, inte för att det inte finns miniräknare i verkliga livet men för att man ska lära sig fatta grejen för att sedan veta hur man ska använda miniräknare för att göra mer avancerade beräkningar. Har man fuskar med AI (dvs tagit texter rakt av) under hela grundskolan så kan det ju leda till att man inte ens fattar texten man får ut på universitetet pga dåligt ordförråd och bristande läsförståelse tex.

      Detta handlar ju inte om företag ??‍♀️ Är inte emot AI, men att fuska i skolan är ju inte bra

        Fuska i skolan? 🙂

      Är det korrekt den text man får av en AI så går det väl lika bra att låsa på och lära sig av den. Man kan ju ha det som en form av lärobok också. Men man måste ju både förstå och minnas vad man lärt sig. Men det gäller ju allting, glömmer man bort kunskap fort så har den ju ingen funktion alls annat än som tidsslukare.

      Eller så börjar du anstränga dig och tänka själv istället för att låta AI göra jobbet åt dig?

        Ella ela *tututut*
        ? Jag anstränger mig – men sparar tid!

    Och så finns det folk som inte tror att AI kan bli smartare än människor. Skulle säga att AI redan är betydligt smartare än vissa…

      Det är klart att ett bibliotek är smartare än en människa. Och det går ju snabbare att få ihop det som är viktigt med Ai. Men sen måste man ju ändå tänka och reflektera och minnas. Och var skeptisk till texterna. Det är både roligt och fantastiskt. Tänk att jag får leva i detta AI.

    Inte för att låta som en mossig 100-åring, men finns det inga barn idag som tycker att det är kul att lära sig saker? Nästan allt verkar handla om genvägar och olika slags fusk idag i skolan (i alla fall i medierapporteringen, senast från Campus Manila). Jag minns att jag tyckte att det var kul att lära mig en massa saker i skolan och i synnerhet när jag märkte att en sak ledde till att jag fattade något annat (jag gick i skolan i slutet på 1980-talet och 1990-talet). Mycket av det jag lärde mig är inaktuellt idag (men verkligen inte allt), men glädjen över att lära nytt finns kvar. Jag vet att skolan är helt annorlunda idag, men människan har väl inte nämnvärt förändrats?

      Jo det är roligt. Men man kan ju lära sig av något en AI konstruerar också. Och då är AI kul.

        Ok men varför är det i så fall roligare att lära av något som AI har konstruerat än av en människa? För att det är nytt?

      Du har en poäng där om att det är kul att lära sig saker.
      Samtidigt, alla prata om fusk och så. Självklart kan skolan undvika fusk. Men vad leder det till? På gymnasiet jobba elever ett helt år med att lära sig skriva en argumenterande text som chatgpt kan producera i 2 minuter. Vad förbereda skolan elever för? Det kommer knappt vara några jobb i framtiden som kräver man har skrivförmåga.

        Vad menar du? Allt fler yrken är väl baserade på kommunikation, där skriven kommunikation är primär (mail). Dessutom måste man väl veta hur man ska prompta för att få fram en vettig text, så ser inte alls skrivförmåga som en onödig kunskap. Om du själv saknar skrivförmåga, hur ska du då kunna bedöma att botens svar är bra?

          Jag sa aldrig ingen jobb, men betydligt färre.
          Chatgpt spara tid, mycket tid.
          En väntill mig har ett litet företag, Förut det tog henne hela helgen att skriva ihop en nyhetsbrev, nu ta det 10 minuter, max 30.
          En persons arbetstid från 16 timmer ner till 30 minuter. Hon är glad, nu är gon ledig på helgen men tänk på en större skala.
          Jag känner konsulter som har mycket jobb men fakturera per arbetade timme. De vet inte hur de ska göra, hur kan man faktuera 8 timmer för 4 minuters jobb?
          Varför tror du så många inom tech branschen har blivit uppsagda? Twitter, facebook, Erikssons mm… chatgpt är inte bara en skriv funktion men kan lösa problem, är kreativ. Fem år till och vi ska vara flera utan jobb än är med…..

      Det är att vara smart. Work smart not hard.

    På tal om Bingo, såg att han fotat Paow i porrig mundering och nakna bröst, undrar var Julia tycker om det. Ja det är ett jobb som görs men ändå. Jag hade haft svårt för det men Julia verkar lite speciell och är kanske okej med det. Hon är ganska märklig tycker jag haha

      Som att inte Julia redan kände till vilken typ av jobb han utför? ? är ju ingen nyhet direkt att han fotar halvnakna tjejer.

      Hur ser du på skådespelare som int är singel och som ska låtsas vara i en relation med en annan skådespelare under diverse scener?

      Det är ju inte som att Bingo har travat hem till Paow för att ta snajdiga bilder på henne till sin privata samling. Vad ska Julia egentligen reagera på att han ser någon annans t*ttar på jobbet? (Det jobb han har haft i decennier.)

      Tolka inte detta som att jag är för plåtning av nakna tjejer!

    Eller så tar man reda på hur AI/Chatgpt fungerar. AI:n analyserar ditt sätt att skriva. Och härmar sedan ditt sätt att skriva, när den skriver texten åt dig. Det här är inget vi kan undvika eller stoppa. Speciellt eftersom många företag kommer kräva kunskap i att använda det, eftersom de redan idag använder det.

      Bra Marie, du har fattat

    Jag är lärare i SO och på mitt jobb gick vi igenom detta på ett arbetslagsmöte och alla lärare fick se hur chattgpt fungerar. Skolverket har även gått ut med en rekommendation om att inte ha med inlämningsuppgifter som bedömningsunderlag om det inte går att säkra att det skrivits på lektionstid på låst dator. Så ja, jag har ändrat examinationsuppgifter denna termin redan för att kunna bedöma elevernas kunskaper i mina ämnen. 🙂

      Härligt corre, gör de svaga svagare.

    Först pandemin, sedan kriget och nu AI ?

    Utveckligen av AI går skrämmande fort och känns väldigt omänskligt på många sätt.

    Vem vill inom några år besöka vården, där personalen använt AI för att klara utbildningen? Tex en läkare, kirurg, dietist.. Vem vill att ens barn ska ha en lärare som passerat sin utbildning tack vare AI?

      Maria, om du menar fuska genom sin utbildning = använda AI, så har du inte förstått vad AI är. Du kan inte gå igenom en hel utbilding till läkare, kirurg, lärare eller dietist utan praktikt till exempel. Allt handlar inte om att generera text, vilket jag misstänker att du syftar på här. Dessutom missar du det vi faktiskt kan göra med AI: hitta cancer betydligt tidigare och snabbare, skapa personligt lärande till barn, och som vi sett flera exempel på i kommentarfältet, korta ner arbetsuppgifter som tidigare tog lång tid.

    The future looks bright, I gotta wear shades….???

    Ja, det är ju ingen nyhet direkt. På skolan jag jobbar skriver eleverna antingen förhand eller i trelson, ett verktyg som stänger ner möjligheten att gå in på andra sidor samtidigt som man skriver. Vi är förberedda på ai och använder det dessutom i undervisningen som ett hjälpmedel

    Tror nog alla lärare har koll. Man märker direkt en text inte är skriven av eleven, precis som man kunde lära sig känna igen deras handstilar förr och därför visste när de inte skrivit något själv för hand.

    Därför man (iallafall jag) ändrat så allt som är examinerande, och som ska betygsättas, sker på lektionstid så eleverna inte kan använda sig av något annat än sin egen kunskap..

    Jag är lärare. Det syns på 2 sek när en text är skriven av AI – vi har haft många fall nu under VT. Dessutom finns det säkra system (t.ex. exam.net) som blockerar allt annat. Det som är trist är att det är svårt att jobba med inlämningsuppgifter, men där har det alltid funnits risk för fusk så jag vet inte om det spelar så stor roll egentligen. Vi i skolans värld utvecklas vi med, även om vissa skolor är snabbare än andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.