Öppet Spår

Diskutera allt eller inget.
Inga begränsningar, men samma regler som alltid.

442 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vilken fiktiv karaktär skulle du kunna bli kompis med? Tänker på hur du är som person och hur du är till sättet.

      De allra flesta. Jag är expert på att anpassa mig efter andra. På gott och ont.

        Låter inget gott med det alls..

          Jag tycker det är en bra egenskap så länge man respekterar sina egna gränser bara. Att kunna anpassa sig (och med det kanske också kunna kompromissa) ser jag som en förutsättning i sociala relationer. Men det är så jag ser på det.

          Folk som är helt oförmögna att anpassa sig efter någon annan är ofta ganska svåra att ha att göra med tycker jag.

            Jo såklart. Men när det gäller just denna frågan så ska man ju inte behöv anpassa sig. Självklart är det ju bra att kunna umgås med alla typer av människor

              Frågan var vilken man skulle kunna bli kompis med baserat på hur man är. Någon säger att den är bra på att anpassa sig och kan därför bli vän med de allra flesta. Fråga, svar.

        Fast det är ju inte poängen med frågan. Här ska man ju tänka till vem man själv är och vem man hade passat med, inte att man ska behöva anpassa sig efter andra, så var typ lite ”sorgligt” svar av dig ?

          Fast det är jag. Jjag kan bli kompis med de allra flesta. Stoppa ner mig var som helst och jag kommer bra överens och blir kompis med de som är där.

            Vem skulle du helst vilja bli kompis med då?

              Någon lagom knäpp. Typ alla i arrested development kanske ?

                Haha ja! Jag vill blir som Lucile när jag blir äldre ?

            Jo men såklart. Men frågan var väl mer riktad till vem man skulle bra ihop med? Din personlighet ska ju också spela roll och inte bara att du anpassar dig ❤️

              Är man bra på att anpassa sig så är ju det en del av ens personlighet.

        Anonym 20:03
        Vi sociala kanelonter är ett släkte för sig.
        Man läser av stämningen i ett rum och flyter med i gruppen. Eller så har man lite olika personligheter beroende på vilka man är med.

          Känner också så. Lätt att komma överens med många. Ibland är det roligt med de man känner igen sig i, ibland någon helt annorlunda. Att vara anpassningsbar är ju perfekt tex på ett arbete. Det innebär inte att man glömmer vem man är och gör sig till. Bara att man tycker om att lära känna nya människor.

          Ja kanelonter är ett speciellt släkte

      Hermione. För att jag är en liten nörd.

        Samma här haha

      Chandler Bing, vi är typ samma person.

        Vill spontant lära känna dig i så fall! Älskar chandler

          Haha ja men typ alltså! Känner igen mig i honom lite väl mycket ibland?

        Blir man kompisar för att man är likadana? Jag tror ofta att man passar bättre ihop om man är lite olika.

        Har tex två kompisar som båda älskar uppmärksamhet och att vara i centrum. De kommer inte jättebra överens och ”slåss” alltid om uppmärksamheten ?

          Jag och min fd bästa vän var definitivt typ samma person, så, ja, för mig funkar det toppen! Nu är vi inte ”fd” vänner pga att vi var för lika, hon hade en ”hobby” där hon höll sig på fel sida lagen så jag valde att säga upp kontakten med henne. Men hennes personlighet och min personlighet, typ samma! Inte till 100% såklart, hon gillade uppmärksamhet t.ex, det gör inte jag på samma sätt.
          Funkar även bäst med killar som är som mig, så det är nog väldigt olika, en del funkar väl inte med såna som är som en själva, medan andra gör det?

      När jag var liten var drömmen att bli kompis med Madicken. Tyckte det verkade så mysigt hos dem!

      Pippi förmodligen.

      Nadja från WWDITS

        Jag med. ÄLSKAR Nadja!

      Klaus i The umbrella academy, eller Wylan Hendricks i Shadow and Bone

        Åh KLAUS! ?

      Thomas Shelby ?️

      Alf ????.

        Äter du katter?? ?

          Nä men jag är nog lika galen och klantig. Älskar också katter lika mycket som han gör men inte matmässigt ?

      Kul fråga!

      Jag hade älskat att vara vän med Willow i Buffy the Vampire slayer och tror att vi skulle komma bra överens i vårt lilla nördgäng, samma typ av energi ??

        Är du samma person som brukade kommentera på Bims Blogg för längelängesedan?

          Nä, tyvärr (?)! Ingen blogg som jag hört talas om.

          Enda bloggarna som jag kommenterat i kontinuerligt genom åren är den här, Sandra Beijers och gamla nedlagda bloggkommentatorerna.

      Leslie Knope!

      Phil Dunphy i Modern Family

      Loranga, Masarin och Dartanjang ?

      Giovanni i team rocket från pokemon, vi har samma ambitioner.

      Samantha Jones ?

      Nicky i Orange is the new black!

    Vad är det roligaste ni läst härinne?

      Henrietta ammar katter ??

        Hahaha. Ja det var tider det!

          Och var det inte någon hetsig diskussion mellan trh och en som länkade sin avhandling i ämnet till slut ? hade något med strålning att göra om jag minns rätt.

        ”Jag får väl amma vem/vad fan jag vill.”

      ”Jag visste inte vart tampongen skulle så la den mellan blygdläpparna som en korv med bröd” ???

        Hahaha det är jag!

      Diskussionen om att ta med husdjur in i en bunker vid krig, som slutade med att någon prompt skulle ha med en örn in. ?

        Haha eller en av alla rädda-djur-eller-barn som slutade i huruvida man skulle rädda ett barn som eventuellt växer upp och blir en seriemördare eller en rabiesmördarhund ???

        Och nej, ni behöver inte svara på frågan?

      Inget speciellt ämne, men när trådar spårar ur eller i eller tar en oväntad vändning tycker jag är kul. Det var väl lite så ”öppet spår” kom till plus att CamCam hade tittat på Vasaloppet om jag minns rätt… Eller så har jag hittat på det själv…

        Jag har för mig att det var något sådant!
        Länken till förklaringen funkar inte men här är allra första Öppet Spår-inlägget:
        https://nyheter24.se/bloggbevakning/category/oppet-spar/page/87/

        Nästan så man blir lite nostalgisk, 5,5 år är ändå en tid.

          Men se där? Så många Nick som känns igen. Skrollade lite snabbt, kändes som väldigt många positiva och stödjande kommentarer.
          Jisses över 5 år sedan, galet ju!

            Eller hur, en oerhört varm stämning! Gillar när folk använder nick. Jag kommer på mig själv med att hoppas att det har gått bra för folk som hängt här i början men kanske lämnat skeppet av olika anledningar.

            Och i början var väl ÖS bara en gång i veckan innan allt fler OT-kommentarer öppnade upp för fler dagar. Det var som en större högtidsstund förut haha.

      Det var en kommentar där någon berättade att den tyckte någon karaktär i en serie var så otroligt snygg. Läste några kommentarer som folk skrev men valde efter det att kolla upp skådespelaren och bröt ihop i sängen av skratt. Personen beskrivning av skådespelaren var så rolig till motsatsen av hans utseende som många tyckte

      Den om bidé och vattenkanna vid toaletten hahahaha

    När ni vaknar på morgonen. Är ni pigg och glad då och tänker jippi, en ny dag med nya möjligheter? Eller är ni som mig och tänker åh vad jag inte är taggad på livet just nu ?

      Är aldrig taggad måndag-fredag så mestadels tänker jag som du?

      Gud jag är sååå trött på morgonen, typ kränkt över att jag måste gå upp?! Känns helt orimligt att kräva det av mig. Sen när man har duschat och begett sig är allt fint.

      Jag hatar verkligen att gå upp ur sängen, oavsett dag. Jag hade en period för några månader sen när jag flög upp ur sängen när klockan ringde men den har aldrig varit så innan eller efter, tror jag bara var så stressad då. Jag vill oftast bara ligga kvar i värmen och mjukheten och inte behöva ta tag i nånting, men det blir ju oftast bättre när jag väl släpat mig upp.

        Tänker på några memes nu, t.ex. ett sound på Reels som går typ ”everyday I wake up… AGAINST MY FUCKING WILL” och det är typ jag på morgonen.

      Jag brukar vakna pigg av mig själv vid 5-6 och brukar inte vilja dra mig eller somna om, däremot sitter jag gärna kvar i sängen med studier eller jobb. Har inget emot vardagsrutinerna, men jag kan inte heller påstå att jag flyger upp och är taggadpåföreläsningar 8-16.

      Jag har seriöst aldrig upplevt det. Men det kanske kommer nån gång.

      Vaknar jag kl 6:45 på helgen så är det ”tjoho jävligt att gå upp!” Men när larmet winter kl 6:45 en tisdag så är jag en zombie…! :/

        Haha härligt* inte jävligt… Jäkla autocorrect. 😛

      Alltså jag vaknar och är liksom vaken. Hatälskar det ? Skönt att vara pigg! Men ibland önskar jag att jag kunde sova till 9 liksom. Vaknar alltid 6-7 svinpigg. Vaknar innan min dotter, hon är 4 månader ?

      Alltså jag är en sån där människa som orimligt mycket älskar mornar. Vaknar alltid kring 05.45 oavsett veckodag, älskar att vakna tidigt och gå upp och kan nästan känna mig euroforisk när jag får morgonkaffet 06.15. På helgerna går jag upp samma tid, får egentid innan barnen vaknar och på mornarna är det liksom ”the sky is the limit”, är aldrig morgontrött.
      Däremot skriker min kropp efter sömn vid 18 de mörka månaderna och sällan jag somnar efter 20 då… Så det är ju baksidan…

        Ha, är heelt motsatsen. Är och har aldrig varit morgonpigg, avskyr att kliva upp i ottan, tycker allt tar emot (även om mysigt vintertid med tända ljus osv, när man väl kravlat sig upp) Tycker saker & ting känns rimliga och får toppen idéer kvällstid, får energi, blir kreativ och skall fixa grejer, som …på morgonen inte alls känns sådär toppen.. Vi föds verkligen med vår alldeles egna cirkadiska rytm.

        Ah, jag är precis som dig! Trodde inte att det var nån som var som jag och somnade vid 20.00 på vintrarna! O kroppen skriker efter sömn redan vid 18! Haha. Sen vaknar jag vid 05.30 och är pigg . På våren, sommaren o hösten somnar jag vid 21.00. Jag är supertråkig! Men älskar att sova och gillar morgnar.

      Sen jag bytte jobb till dagisfröken så är jag inte längre nedstämd när jag ska gå till jobbet. Känner mig rätt glad Ist ???

        Finns inga jobb som dagisfröken nuförtiden.

          Jobbigt, då har jag nog bara drömt alltihop då.

      Jag är ganska neutralt inställd till vardagsmorgonen men det har blivit betydligt lättare att ta sig an den med bättre sömnhygien, regelbunden träning och förberedda klädval. Det skadar heller inte att lyssna på musik eller en podcast medan man gör sig i ordning.

    Vad tycker ni om Josephine Qvist och Victor Frisks podd?

      Aldrig lyssnat på den

        Haha 100% boomer kommentar ?

          Visste inte ens att dom har en podd. Jag är 25 år.

            Det som är boomer-aktigt med kommentaren är inte att personen inte lyssnat på podden i fråga, utan att boomers generellt har ett behov av att skriva kommentarer i stil med ”VEM ÄR DETTA VET INTE ENS VEM DET ÄR” till typ nyhetsartiklar. Så sjukt beteende

          Haha. Det är som när man läser recensioner om butiker och flera skriver.
          ”Har aldrig varit där”
          ”Gick bara förbi”

            Ja exakt så. Som att allt som skrivs på sociala medier och på nätet överlag är riktat mot dem personligen.

          Om jag är en boomer bara för att jag aldrig lyssnat på deras podd så jag är gladeligen en boomer??‍♀️

            Nej det är inte det jag menar! Det är att man känner att man måste svara trots att frågan uppenbarligen inte är riktad till dig eftersom du aldrig lyssnat på podden. Boomers gör så.

              Haha också extremt Boomer att fortfarande inte förstå efter förklaringen!

              Jag tog inte illa upp att bli kallad boomer, S?

      Hon har blivit otroligt mager i ansiktet såg jag idag på Youtube.

        Viktigt tillägg

    Ni som är lättrörda. Vad gråter ni över?
    Jag fulgråter varje gång jag ser videos på soldater som kommer hem till sina barn igen.
    Sen grät jag i förrgår då jag kollade på Keyyos Instagrams story och hon överraskade Hampus genom att flyga hem från jobb utomlands till Lets Dance finalen och de kramades och han såg så rörd och tagen ut. Då grät jag ?

      En vecka innan mensen så kan jag gråta över typ Sveriges mästerkock ?
      Annars kan jag börja gråta av tanken på om min son skulle dö. Men har nära att bli tårögd av både ledsama saker och glada saker, som tex när Loreen vann blev jag rörd ?

      Gråter alltid alltid av förlossningsvideor!

      Är ganska lättrörd, men gråter kanske inte så ofta. Kan bli jätterörd när jag tex.ser riktigt gamla människor som liksom strävar fram med tunga kassar el liknande (erbjuder hjälp såklart) öht skörhet gör mig ofta så där oförberett, glansögd rörd. Gillar Keyyo så mkt, verkar dels ha alla hästar i stallet och en sån härlig personlighet.

        Håller verkligen med om Keyyo.

      Typ ungarnas skolavslutningar t ex. Känns alltid som der bara är jag som gråter och försöker dölja tårarna.
      Kan också bli rörd till tårar av synen av bilar som flyttar på sig när ambulans ska fram, särskilt vid köer.

        Starkt minne från min praktik i ambulansen. Var en hög med fyra filer och rödlyse. Kommer med blåljus och var så fint att se hur typ bilarna öppnade upp sig som en blomma ? och gjorde en väg i mitten.

          Åh så fint ❤️ du beskrev det så fint som en blomma också.

          Kom att tänka på när min morfar dog. De borde i en mindre ort där alla känner alla. På väg från kyrkan till platsen där han skulle gravsättas stannade alla och slog av sina bilar när vi åkte förbi i följet. Människor som var ute stannade upp, klev av sina cyklar, någon äldre man tog av sig sin hatt osv. Var så himla fint och trots att jag vet att det är så man ”ska” göra för ett begravningsfölje så var det ändå så fint att se det.

            Tar det emellanåt. Det som kan vara en indikation på att inte ta det regelbundet, är att den egna kroppen slutar tillverka eget melatonin när den tillförs utifrån regelbundet. Det finns dessutom forskning på att man, om man har anlag för det, kan utveckla diabetes, då blodsockret kan höjas.

              Que? Denna kommentar hamnade sas fel..

            Fick tårar av din kommentar

            Nu blev jag tårögd! Vad fint!

      Tyvärr ALLT.. blir tårögd av att prata om att jag lätt blir rörd

      Jag gråter hejdlöst när jag ser folk på tv som återförenas med sina biologiska föräldrar.

      Ungefär allt som har nämnt här ovan?

      Gråter till det mesta, men klarar verkligen inte av körsång, luciatåg och små barn som hjälper andra små barn.

    Hur tänker man med elavtal idag? Jag och min sambo ska flytta till hus om några veckor. Ser att det finns fasta elavtal igen, men är det för tidigt att ta det? (Tänker om det är orimligt dyrt). Vad är ett bra fast elavtal? Bott i lägenhet alldeles för länge för att ha koll på detta känner jag…

      Elbolag kvittar nästan då man betalar skatt och moms. Är det ett äldre hus?

        Byggt på 80 talet, enplansvilla.

          Fjärrvärme?

      Om ni har små marginaler, bind avtalet. Om ni har stora marginaler, ha rörligt. Elbolagen har ju samlat sin kunskap och tagit till med ett fast pris som de sannolikt kommer gå med vinst på. De har antagligen gjort en bättre riskkalkyl än man själv kan göra.

      Däremot kan det vara värt att binda för att undvika att gå i konken eller stressa ihjäl i vinter.

        Ja, vi är lite inne på att binda men vad är ett rimligt pris? Allt under 1 kr..? Ränta tycker jag är enklare att känna vad som är rimligt på ett lån, men känner mig helt lost med elpriser.
        Sen har vi kollat tibber också om någon har erfarenhet med det.

          Vi har tibbler. Men det beror väl på hur snål du är som person om det är värt tror jag. Om man faktiskt orkar anpassa sig är det bra, men det är ju väldigt många väldigt små utgifter man ska laborera med och ibland kan man ju känna att det kanske är mer värt att jobba lite till på sitt vanliga jobb :p Om ni inte har elbilar eller så ni kan ladda strategiskt.

          Haha ja rimligt jag vettetusan, beror ju på hur länge du får det bundet? Vad blir 1 kr /kWh med er årsförbrukning då? 🙂

            Vet inte hur den kommer bli ? vi bor i lgh idag så antar att vi kommer förbruka mer i huset. Vi har elbil så mycket därför vi kolla på tibber. Men är rädd att man blir lite knäpp att hela tiden planera.

            Känns säkrast att binda men känns lite trögt när folk pratar om att priset är nere på minus vissa dagar nu. Men det är ju sommar så..

      Vad är det för uppvärmning på huset? För mig hade nog värmekällan varit avgörande, typ om det värms upp på direktel hade jag nog bundit.
      Vi har Tibber och timpris, tycker det funkar bra, har kunnat hålla nere elkostnaderna på rimliga nivåer under vintern. Men vi eldar för värme.

        Direktverkande el värmepump. Vi har en braskamin bra placerat i vardagsrummet som vi kommer nyttja mycket.

    Jag är så nyfiken på hur inte systrarna Olsson kan få någon skit? Säger ofta sjuka saker och måånga följare ? Jag tycker själv mkt om de båda och kan ibland reflektera över att jag hade blivit provocerad om någon annan utryckte sig som de ibland gör

      För att dom är frisk fläskt och är 100% transparanta, tror folk ink mig uppskattar d

      Dom har många följare men är det engagerade följare? Tänker att dom är så tråkiga att ingen riktigt bryr sig om vad som gör/säger

      Vad exakt är det de säger som du tycker är sjukt? Tycker inte att jag har hört ngt sjukt i deras podd direkt.

    Vad tycker ni om Gabriella joss

      Verkar leva ett perfekt liv. Fantastiskt hus, tjänar hur mkt pengar som helst, hon är alltid så fräsch. Verkar få mycket egentid med spa, massage, skönhetsbehandlingar, häng med kompisar o shopping. Trots att dom har en liten bebis som iof verkar vara världens nöjdaste unge. Hennes äldre barn verkar oxå vara felfria, snälla, gnäller aldrig och älskar all mat hon lagar.

        Du vet att vi endast ser det hon låter oss se..?

          Du vet att det finns något som heter sarkasm..?

        Så många ord men inte ett enda besvarade frågan -vad tycker du om henne?

          Om du skulle fråga hennes fd klasskamrater skulle du inte få ett positivt tyckande om henne. Nu är hon ju vuxen och kan ha ändrats. Hennes typiska uttryck är ”här hemma” och ”gotta”. Gotta verkar vara ett samlingsnamn för alla möjliga snacks.

        Tycker hon verkar uttråkad och verkar fylla livet med shopping/behandlingar, spenderar säkert minst 10h på sociala medier (gissar). Dåligt självförtroende med tanke på hur alla kort är tagna kollar alltid ner i samma vinkel. Tror dock hon är superfin men svårt att inse de själv. Stort bekräftelse behov med alla avklädda bilder, bilder när hon gymmade med sin bebis är verkligen ett exempel då var de verkligen extremt, utmanade kläder på opassande/konstiga tillfällen där nippels syns igenom och nästan alltid super korta klänningar/magtröjor på typ barnkalas och när de är -20 ute

      Upplever henne som extremt ytlig, gnällig och aldrig nöjd…? Det gnälldes när hon och trossniffarn inte blev gravid efter 2 veckor tillsammans, och det gnälldes frekvent när hon var gravid ? Nu gnälls det att tiden inte räcker till, och hon la ut massa inlägg om att hon höll på att bränna ut sig för någon vecka sedan. Detta blandat med inlägg om frisörbesök, Nagelfix, hotell- och spamys med bästis. Jag får det inte riktigt att gå ihop…

        Precis. För 2 veckor sedan var hon utbränd och skulle ta en paus från allt. Trots det så flyger det bara ut inlägg både på bloggen och Instagram.

    Nån som har erfarenhet av att ta melatonin en längre period? För att sova alltså. Det på apoteket är ju för jetlag/tillfälligt. Men på nätet kan man ju köpa typ en burk med massa piller.

      Ja, men jag brukar undvika att ta det mer än några dagar i sträck. Köper melatonin när jag är i USA och där står det att inte ta det längre än två veckor i taget vilket jag brukar hålla mig till – använder det dessutom mest när jag har vridit onödigt mycket på dygnet eller måste sova tidigt.

      Det är ju samma substans men i Sverige skriver de ”mot jetlag”. Utomlands köper jag dem ”för att somna och sova skönt”. Klart du kan använda apotekets melatonin en längre period.

      Jag har haft det förskrivet för långvarigt bruk tidigare, nu är det tyvärr inte på högkostnadsskyddet längre. Så det är liksom inte farligt att ta det längre perioder, men självklart bör man undvika det om man istället kan komma åt roten till problemet.

      Melatonin du köper på apotek och melatonin på recept är exakt samma substans. Däremot är endast indikationen jetlag godkänd för egenvård, därav skiljer det vad det står att läkemedlet används mot. Melatonin hjälper till att reglera dygnsrytmen, men om du snarare har problem med att få en hel natts sammanhängande god sömn så är det inte särskilt effektivt. Jag har alltid haft svårighet med det sistnämnda och ör mig hjälpte melatonin därav inte alls.

      Jag sov som en stock häromnatten när jag tog 8 mg melatonin, var väldigt effektivt. Rekommendationen som jag fått till mig av vården är att ha ett litet uppehåll mellan varven då kroppen annars blir ”immun” mot effekten.

      Tar det emellanåt. Det som kan vara en indikation på att inte ta det regelbundet, är att den egna kroppen slutar tillverka eget melatonin när den tillförs utifrån regelbundet. Det finns dessutom forskning på att man, om man har anlag för det, kan utveckla diabetes, då blodsockret kan höjas.

      Skräp. Fungerar inte om du har riktiga problem med sömnen; då är det bättre med avslappnande ljud.

      Jag har ätit typ varje kväll i ett år. Funkar jättebra för mig. Mitt problem var aldrig att somna, utan att sova hela natten.
      Jag tar den receptbelagda varianten som är en depottablett, så jag förstår det som att lite i taget utsöndras hela natten.
      Min sömnkvalitet har blivit avsevärt mycket bättre, den enda biverkning jag känt är att jag drömmer mer ”levande”.

      Lyssna på Hubermanlab podcast, dom har ett avsnitt om melantonin (eller om det är sömn). Där tar dom upp biverkningar av melantonin när man använder det länge. Det stör tydligen hormonbalansen i kroppen och det minskar ens egna melantoninproduktion väldigt mycket. Tyvärr. Andrew Huberman är en amerikansk hjärnforskare och har en populär o lättsam podd, rekommenderas!

    Bara jag som tycker tanbyklaras pojkvän verkar sjukt otrevlig? Får inga bra vibes av grabben ?

      Såg honom första gången i vloggen när dom skruvade ihop barnsäng och skötbord och nej han var väl kanske inte gladast i stan. Nu ska man väl inte döma men alltså kommer det där förhållandet hålla?

      Kan du ge något exempel? Har bara sett folk nämna hur otrevlig hon är mot honom

      Är väl inte så konstigt att man får dåliga vibbar av någon som ställt upp i ett program som handlar om ”fuckboys” ?

        Han var väl the ultimate fboy som till och med gjorde programledaren gravid ?

          Hahaha!

      Ja, speciellt senaste storyn…

        Vad var så farligt med senaste storyn?

        Storyn när de båda sitter i bilen och hon pratar om hinnsvepning. Se hela! Ja den var faktist obehaglig. Tror det är dödsdömt tyvärr.

      Ger förhållandet max 2 år

      Mej, tycker han verkar jättesnäll. Men dom driver och retas med varandra hela tiden (Klara ännu mer tycker jag) så om man inte gillar sån jargong kan det nog verka hårt.

    Jag har tenta snart. 5h får man sitta, lär ju sitta hela tiden ut.

    Det är min första tenta någonsin, har ni något bra tips att dela med er av?

    Och vad ska jag ta med att äta och dricka? Jag har fått tips om Coca Cola, så jag funderar väl på det. Vatten är givet. Tänkte ev en celsius också. Och en propud att dricka+nån bar. Vad mer? Eller annat?
    Grejen är att jag k a n inte äta om jag är nervös, och det lär jag ju vara. Så jag kommer ha stora problem med att äta innan.

    Samma person som tipsade om Coca Cola tipsade även om kexchoklad men kan inte äta det. Banan kanske bara? Det är just matbiten jag är mest orolig över just för att jag inte kan äta och jag vill inte sitta och vara hungrig heller. Så skulle bli superglad om någon hade tips att dela med sig av! Om tenta i allmänhet och om tentamat?

      Fem timmar klarar man sig med dricka och en frukt. Med läsk som dricka får du en energiskjuts av både drickan och frukten (som också mättar). Ta två om du är rädd att bli hungrig ändå.

        Obs menade inte drygt om det lät så.

        Är det säkert? Jag vet ju att jag till 95% knappt kommer kunna äta. Typ peta i mig en macka till frukost så är rädd att jag kommer sitta där kl 19 och inte ha ätit sen 08? men jag hoppas du har rätt? å andra sidan bättre med för mycket än för lite

          Du lär inte svälta ihjäl precis på de fem timmarna. ?

            Nej men hur pinsamt att sitta där med kurrande mage…vet ju med mig att jag har svårt att äta när jag måste prestera, det är inte jättekonstigt att det blir ett problem för _mig_.

              Äsch folk är så inne i sitt, de hör inte 🙂 men ha med en energibar som du tänkte, så blir väl magen tyst? Eller typ en drickyoghurt.

              Känner du dig verkligen hungrig samtidigt som du inte kan äta pga nervositet? Kommer inte hungern när oron släpper?

                Ja det får bli något sånt. Den kan man ju dricka lite då och då.
                Alltså både ja och nej faktiskt, det är olika från gång till gång. Ibland känner jag mig absolut hungrig. Men nu har jag egentligen bara den erfarenheten från match och turneringar så det kanske är en helt annan sak när man sitter ner och inte tar ut sig fysiskt. Så det är inte omöjligt att det är oro helt och hållet men det blir ju att jag utgår från andra tillfällen då jag är nervös?

              Ta med en drickyoghurt då om det funkar.

          Anonym 20:19
          Du får beställa dit en Fodora eller hemkörning.?

          Åh drygt med kvällstenta! Bättre när man få det bortgjort på morgonen.

          Men ja du klarar dig fint utan mat.

      Extra pennor och sudd och skrivblad.

        Givet. Utom extra papper, det får vi där

      Minns min första tenta, hur jag dukade upp massa olika ätbara saker och drickor. Det mesta var kvar när jag var klar. Ingen ro att sitta och trycka i sig massa saker typ.

        Haha ja det känns som att det är så lätt att ta med för mycket. Men så vet jag ju med mig att jag har svårt att äta när jag är nervös. T.ex kan jag inte äta före jag spelar match ens? kanske gör jag maten till ett större problem än vad det behöver vara?

          Haha men vad vill du ha för svar?? du vill inte bli hungrig men inte äta heller, det blir svårt då??

            Jag vet redan att det är svårt.

        Jag hade alltid med två bananer och vatten, även på de tentor som varade i fem timmar. Kommer gå bra 🙂

      Välj inte citrusfrukt eller något med nötter pga andra kan vara allergiska. Mina kompisar hade med sig kaffetermos, banan, choklad, drickyoghurt etc. Ta inget som prasslar överdrivet mycket ?

        Ta inte med banan, det luktar ganska mycket… Ta med typ skivade äpplen, en sån där färdig knäckebrödsmacka från Wasa, något godis, en proteinshake om du gillar det, och kaffe och vatten.

          Tentan görs på annan ort så jag bor på hotell och kommer få köpa smått och gott, knäckebrödsgrejen är smart, såna har jag alltid i jobbväskan och mättar förvånansvärt bra.?

            Men låter inte knäckebröd ? Heltre sitta bredvid en bananätare då ?

              Så känslig får man väl ändå inte vara mitt ljud?! ?

                Men jo, när man sitter och försöker koncentrera sig och samtidigt är trött efter 2-3 timmar, då är knäckebrödsljud fruktansvärt och skär genom märg och ben. Men om man vet med sig att man blir ljuskänslig vid stress eller trötthet kan man ju också ha öronproppar med.

              Ha,ha tänkte jag med, få saker matmässigt, låter mer än att äta knäckebröd. Snäppet före morötter då. Satt bredvid en som tryckte morötter frenetiskt nonstop, det lät ju i hela salen.

          Kaffe luktar också mycket

            Men gott 🙂

              Nä ??

            Fast man har väl ändå suttit kring många kaffedrickande människor i sina dagar och inte stört sig på det ?

          Herregud hur kan du föreslå knäckebröd? ??

            Hade en klasskompis som alltid hade ett knäckebrödspaket med sig på tentorna. Det var inte särskilt populärt…

              Haha jag råkade ta med chips ! Började tugga snabbt och insåg att nej .. det kanske låter mindre om jag tuggar långsamt.. det gjorde det inte ??. Fick spara resten .

            Då är ju smaskande på äpple värre.

        Nejdå inget sånt? det lär ju få bli sånt där som är enkelt att ta med. De har rekommenderat godis i mailet för vad vi får ha med på tentan men kanske nervös-trycker i mig allt?

      Jag var aldrig nervös när själva tentan var igång, möjligen lite innan. Så ta med ätbart så du inte sitter där med kurrande mage sen ifall nervositeten avtar ?

        Känns inte heller som att jag kommer vara nervös under tentan egentligen, men det är ett sånt där moment som jag inte ens kan föreställa mig hur det är riktigt. Jag har inte ens en bild av hur det kan tänkas se ut i tentasalen eller nånting, när jag tänker på den är det typ svart. Ska på dejt efter tentan, inte ens den kan jag tänka på?

          Hahah åh nej. Önskar i alla fall lycka till på både tenta och dejt ?

      Gud den här frågan gjorde mig nostalgisk….

      Jag brukade ha med mig en godispåse till tentan som jag stress-åt i början och sen när den var slut var man lätt illamående men hade inte så mycket annat val än att sätta igång och jobba. Jag hade nog klarat mig bättre utan godis egentligen.

      Du kommer klara dig fint utan snack du också. Man får ett sjukt påslag av typ … Något stresshormon? så skriver man hela tentan utan att fundera så mycket på mat och efteråt är man helt skakig. Precis som man inte brukar bli hungrig mitt i andra påfrestande situationer tror jag inte du kommer uppleva en kurrande mage som något större problem.

      Kanske du stressar över maten för att ha något att projicera din oro på? För det låter ju inte som någon direkt katastrof att bli lite hungrig 🙂

        Haha äta så jag blir illamående tänker jag inte göra iaf?
        Men det är säkert möjligt att det är därför jag tänker för mycket på maten. Det är jättekonstigt för det känns som att jag kan noll gällande tentan, men det är jag liksom inte nervös över, pluggar och pluggar men jag vet inte vad jag läser (förhoppningsvis sitter det i bakhuvudet, mycket har ändå fastnat har jag märkt men inte allt för allt är inte intressant). Jag är nog mer nervös över situationen som helhet. En tenta. En lång tenta. Tänk om jag har material med mig som man inte får ha. Tänk om jag blir anmäld för fusk trots att jag inte har för avsikt att göra det. Tänk om…sådär håller jag på. Och mycket möjligt att maten är en del i detta också. Som jag skrev i en kommentar ovan så kan jag inte ens äta före jag ska spela match, så tänk de turneringar som kanske håller på en hel helg och jag har fått i mig alldeles för lite mat till den mängd energi jag gör av med. Så det ligger väl något i det att man får ett stresspåslag. Är nog inte bekväm med tanken på att det ska vara så tyst bara och så kurrar min mage högt..haha??

          Nej men det är svårt att föreställa sig innan tycker jag att man ska sitta där och pressa ur sig prestation i 5 h. Men sen när man väl är där är det inte så hemskt.

          Öronproppar om ni får ha det? Minns en störig tenta när min tentagranne snorade i 5 h.

            Åh det vet jag faktiskt inte, det ska jag maila och fråga om vi får ha! Det hade ju underlättat med tanke på att det är pollensäsong och alla lär väl snora och ha sig?

      Räcker med lite snacks & en dricka skulle jag säga. Tänk på att det inte ska prassla för mycket (typ godispåse) eller lukta så mycket (typ så.. currymacka?), det är inte schysst mot de som sitter runt. Lycka till!

        Tar med en macka med curry och tonfisk?

        Har man godis får det vara i en fryspåse tänker jag, det prasslar ju inte? men hittills lutar det åt cola, vatten (har alltid vatten med mig så det är ett måste), propud och nån bar, låter som att det inte behövs mer utifrån vad ni säger?

      Åh tentasnacks! Nostalgin…
      Minns en klasskompis som hade med sig morötter som hon knaprade på?! Så störigt, ta inte med nåt som låter ?

      Har för mig att jag brukade ha med mig lösgodis, choklad, frukt och vatten (kanske nån söt dryck också?). Satt ofta också tiden ut (4 eller 5h) men blev aldrig hungrig ? Var rätt mysigt ändå, sitta där å fundera medans jag åt det jag hade med mig.

        Hahaha morötter! Det är bra för koncentrationen har jag hört, men måste vara så jobbigt att höra nån knapra? man får ha rivna morötter…

        Det låter lite mysigt faktiskt nu när du säger det. Det får bli något sånt snacks, eller delar av det?

      Jag brukar alltid panga på med tre energidrycker, två proteinbars och läkerol på tentor om dom är fem timmar eller längre. Hellre för mycket än för lite samt att jag är totalt koffeinintolerant. Jag brukar även alltid ha en varmare tröja med mig, och tar med penna även på e-tenta för att kunna skriva ner tankar på kladdpapper.

      Sist men inte minst, lycka till, det här kommer gå galant!
      // Student på sluttampen av termin sju

        Skiter du inte ner dig dig efter en sådan buffé? ??

          Två proteinbars på drygt fem timmar är inte särskilt mycket, dom där tre energidryckerna däremot haha.. jag brukar sällan få just någon effekt av koffein men man blir ju kissnödig varannan minut mot slutet av tentan.

        Hahaha 3 energidrycker!! Det hade min mage aldrig klarat av, är rädd bara att ha med en? då tänker vi samma iaf, hellre för mycket än för lite!
        7 terminer, då vet du vad du pratar om?????

          Ett gyllene tips på papperstenta är också att alltid ta med en extrapenna samt kolla att pennorna faktiskt har bläck. Jag har nämligen lyckats med konsten att ta med endast en penna vars udd hade gjort sitt, det var mindre roligt.

            Skriver med blyerts, stiftpenna, men kommer ha med både extrapenna och stift, bläckpenna och överstrykningspennor?

      Vatten, cola och Celsius låter som ett recept för att kissa ner sig inom 10 minuter tycker jag.

        Nejdå det tror jag inte är nån risk, kommer ju inte halsa något av dem

        Får ta med blöja då också ?

        Äsch då, hen kanske har en vältränad miktionsreflex.

      Gör likadant som du gjorde på NP på gymnasiet. Svenska 3 ör 4 timmar, hade du med mat då?

        Det minns jag inte, det är 10 år sen?

      Jag har skrivit runt 8 salstentor hittills och jag räknas nog som en snabbskrivare. Har aldrig suttit hela tiden ut utan brukar gå efter 1-2 timmar oavsett tenta så mina tips kanske är onödiga men jag brukar ha med mig en flaska vatten, dextrosol och chokladkaka ifall jag skriver tentan senare på dagen eller frukt om det är tidigt på dagen. Jag brukar ha druckit halva flaskan typ och ätit inget, jag tänker inte på det när jag skriver utan vill mest beta av det sen käka när jag kommer hem.
      Lycka till!

        1-2h, wow, haha. De säger att de flesta brukar sitta hela tiden ut, har även hört från tidigare som läst samma kurs att 5h kan bli stressigt så jag har räknat med att sitta hela tiden? men dextrosol var smart, det ska jag ha med.

          Gissar det beror på vad man pluggar.

            Såklart.

      Tog alltid med mig dumleklubbor! Och cola.
      Kubde aldrig äta ordentligt inför en tenta heller, men man klarar sig en dag med lite dålig kost 🙂
      Lycka till!! 🙂

        Vad mysigt att ha dumleklubbor som tentasnacks! Gillar inte dumle, men hade varit kul att hitta nånting som blir speciellt för sina tentor?

    Har nån här något råd i min situation? Jag har en nära vän som lever i en relation där hon behandlas väldigt illa. Hon säger att han inte slagit henne (än) men det är mycket annat. Det är nedtryckande och förminskande, hon tvingas till samlag för att han vill det, och hon begränsas väldigt mycket så vi vänner får knappt träffa henne mer. Jag känner mig otroligt orolig. Vi är 3 tjejer som står henne nära och vi har försökt prata med henne det senaste (i en chatt vi har) där vi ger förslag på hur hon kan göra. Att det finns jättebra nummer man kan ringa för råd, det finns socialtjänsten, kvinnofridslinjen och massa annat. Men problemet är att fastän hon håller med om att hon behandlas illa så ’vill’ hon inte lämna. Hon tycker inte man gör det när man har barn ihop, och hon säger att han är väldigt fin ibland. Och som anhörig vän som står bredvid så känns det så fruktansvärt provocerande att veta att han har henne i sitt grepp. Jag vill inget annat än att hon sticker därifrån för det känns som en tidsfråga innan något värre händer, men samtidigt kan ju inte jag som vän tvinga henne till att fatta beslut som hon inte vill. Ska jag backa? Ska jag fortsätta vara tjatig? Jag vill inte heller skrämma bort henne nu när hon äntligen börjat berätta mer och mer om vad han gör. Jag har också tagit skärmdumpar på sånt hon skrivit att han gjort (ifall något händer eller hon tar bort det). Men vad sjutton ska jag göra…? Känner mig så maktlös, bröt ihop och grät imorse.

      Tyvärr är det svårt då kvinnan är mer rller mindre hjärntvättad. Så länge hon inte vill lämna så kan ni inte göra så nycket. Men anmäl till socialen och se till att barnet kommer från situationen.
      Om mamman älskar sitt barn så ser hon till att barnet kommer därifrån.

      Vilken hemsk situation. Fortsätt berätta att ni finns där. Att ni lyssnar och stöttar och finns där direkt hon ev fattar beslutet att ta sig därifrån. Påminn så mycket ni orkar att hans beteende inte är normalt/acceptabelt. Svårt att göra så mycket mer så länge hon inte vill lämna. Förstår att det måste kännas frustrerande och otäckt. Finns det barn hemma kan man absolut prata med soc och berätta om sin oro.
      Ni verkar vara fantastiska vänner ❤️

      Jobbar på barn och unga inom socialtjänsten. Träffar många barn och föräldrar i liknande situation.
      Först och främst låter det som att ni verkligen gör allt ni kan
      Det är ju en svår balansgång med att samtidigt visa att hans beteende inte är okej men ändå inte gå i konflikt eller få henne att känna skam så hon inte vågar berätta. Att lämna en våldsam partner är ju en process som ofta tar lång tid. Jag tror att det är ett steg i rätt riktning att hon börjat öppna upp och berätta.
      Du kan ringa anonymt till socialtjänsten, mottaget för barn och unga eller vuxenenheten. Så kan du konsultera och fråga om råd hur du ska göra. Du behöver inte uppge henne eller barnens namn.
      Men det kan va bra att bolla med ngn som kan ge dig guidning. Du kan säkerligen även ringa till exempelvis kvinnofridslinjen och rådgöra där.
      I slutändan kan det såklart va nödvändigt att göra en orosanmälan till socialtjänsten om situationen fortsatt är densamma och barnen lever i en miljö där de bevittnar våld (forskning gör ingen direkt skillnad på de negativa konsekvenser det får för barn att bevittna fysiskt eller psykiskt våld).
      Generellt innebär ju inte det att socialtjänsten kommer att gå in och omhänderta barnen utan snarare att de kommer att försöka motivera henne att lämna.

      Gör det tydligt att den dagen hon lämnar så finns ni där för stöttning och kanske ett ställe att bo på ett tag

      Jag har varit den kvinnan och hade en vän som fanns för mig under hela tiden. Det var en lång process att lämna, som tur var hade vi inga barn tillsammans och det hade säkert varit svårare då. Det är så svårt att beskriva men min vän blev ändå någon som stod för det ”normala” och som gjorde att jag inte tappade greppet om verkligheten helt. Jag vågade inte berätta om den fysiska misshandeln men förstod tillslut att hon redan kände till allt det andra vilket gjorde att jag ändå vågade öppna upp. Jag tror som någon här ovan skrev, visa att ni finns där så som ni gör, undvik att få henne känna skam. Tror inte att ni skulle göra det med avsikt men man känner sig så himla misslyckad i allt när man är mitt i det där så det är liksom väldigt nära hela tiden ändå. Min kompis grät en gång i telefonen (vi befann oss över hundra mil från varandra) och hon sa att jag inte skulle behöva ha som jag hade det och att hon var rädd för att förklara mig, glömmer det aldrig. Sen när jag tillslut lyckades lämna förstod jag hur betydelsefullt det var att hon funnits där hela tiden och inte gav upp hoppet om att nå fram. Så, ge inte upp.

    Vad säger ni på en arbetsintervju när de frågar vilka egenskaper hos sig själv man skulle vilja bli bättre på/utveckla? Tycker det är så sjukt svårt och kan inte komma på något som inte känns som en nackdel.

      Jag brukar koppla det till tjänsten. Tex tjänsten jag har nu, där stod det i annonsen att det fanns möjlighet att avancera till projektledare vilket jag inte har någon erfarenhet av så jag tog upp det. Att jag saknar erfarenheten vilket i sin tur har gjort att jag drar mig för att ta på mig den rollen. Att jag vill och behöver utveckla mina egenskaper som ledare.

      Tanken är att kolla hur bra koll du har på dig själv som person, så säg något som du vet att du jobbar/har jobbat på. Jag skulle t.ex. säga för mig att den sociala biten aldrig kommit naturligt för mig, jag tänker aktivt på det och jobbar fortfarande på att förbättra min sociala kompetens – den utvecklades stort när jag tog ett krogjobb som jag inte tänkte på skulle utmana mig på det sättet personligen men det blev samtidigt väldigt välkommet. Om du visar att du är medveten och vill förbättra dig själv så är det det som är huvudsaken. Sen kan du ju som Anonym ovan mig skriver koppla det till tjänsten men det känns som en björntjänst för dig själv.

        Beror ju på hur man säger det. Bättre att koppla till en egenskap som är relevant för arbetet än att ”jag är dålig på att plocka undan disk och vika in tvätt” typ. Ja, många drar helt irrelevanta egenskaper på intervjuer.

        Som någon säger nedan, passar du inte för tjänsten på grund av en egenskap så är det bättre att det kommer upp redan vid intervjun. Även för din egen skull. Att ljuga på en intervju och undanhålla det som är relevant är snarare att göra sig själv en björntjänst.

      Helt ärligt – något du faktiskt vill bli bättre på/utveckla. Det handlar sååå mycket om en matchning, att du ska vara rätt för jobbet men också vice versa. Skulle det vara att det du svarar inte passar med tjänsten så se det som att det var bra att det kom upp nu och inte sen. Ingen, och då menar jag ingen, vinner på att man ljuger/förskönar sanningen/gör sig till i rekryteringssammanhang. // Rekryterare

        Jag tänker att en arbetsgivare också ofta förstår att en kandidat inte kan pricka in precis alla boxar till 100%. Är man ärlig så vet arbetsgivaren också var kandidaten står när den börjar tjänsten och vilka delar den eventuellt behöver kompetensutvecklas/stöttas/etc inom. En annons är arbetsgivarens önskelista och allt är långt ifrån strikta krav, det ska man också komma ihåg.

      Var ärlig, men se till att också ha tänkt igenom hur du jobbar med dina dåliga sidor. Att försöka vända på det och säga typ ”min envishet” får ingen på.

      Vi känner väl alla till någon som helt saknar självinsikt kring sina egna dåliga sidor. Det blir en komplicerad person att ha att göra med. Visa att du inte är en sådan person 🙂

      Inget smart tips, men jag sa att jag hade dåligt lokalsinne (det är ett kontorsjobb så spelar ingen roll) och jag lyckades faktiskt gå vilse på vägen ut, var nära på att gå ut ur den där dörren som man bara går ut ifrån om det brinner ?

        Jag fick dock jobbet

    Lämna över Föräldraledighet till pappan!
    Nån mamma som börjat jobba när barnet varit 8 månader? Hur har det gått?
    Har matat med ersättning sen start så just matningen kommer inte va något problem.
    Jag har fått så mycket frågasättande varför jag ska börja jobba, knappt ens grattis till jobbet jag fått så de känns som att vissa människor tycker de är fel att man delar på föräldraledigheten ?
    Kunde inte tacka nej, fick verkligen drömjobbet. Tänker va föräldraledig längre fram/på sommaren. Varför får man så mycket negativt för att man börjar jobba ”tidigt”?
    Ni som gjort liknande, vill höra hur de gått för er!

      S
      Mammor kommer ALLTID att göra fel enligt andra mammor. Gör det som passar er bäst.

      Har inte gjort samma men vill säga ett stort grattis till drömjobbet! Ingen annan har med ert liv att göra. Och du ska inte behöva förklara att du ska vara föräldraledig igen sen. Man behöver aldrig försvara och förklara varför man fattar egna beslut för sin egen familj.
      Det kommer gå toppen och skit i mamma-skammare, de kommer alltid finnas hur man än gör.

        Anonym 20:28
        I staterna får mammorna vara glada om de får två veckor ledigt. Sedan kommer bonusfrågan, när är bästa tillfället att pappan går på ledighet? En del mammor kan inte lämna barnet med pappan i en timme utan att känna oro.

      You do you. Jag har börjat jobba efter 8-9mån med båda mina barn. Folk kommer alltid tycka och tänka och många tycker själva att de vet bäst.

      Grattis till jobbet! Jag fick ett nytt jobb och lämnade över föräldraledigheten till min man när vårt barn var ca 8 månader. Det har funkat jättebra för oss! Visst finns det dagar där det är jobbigare att åka till jobbet och lämna sin lilla familj men det går över ganska snabbt.

      Jag gick tillbaka vid 6 månader och min man var då hemma 6 månader. Efter det var jag hemma ytterligare 3 månader.
      Det gick jättebra för alla berörda parter! Gör det som känns bäst för dig och din familj.

      Jag började jobba varannan helg när våran var åtta månader, var alltså fortfarande hemma 12 dagar av 14 men fick VARJE gång jag jobbade frågan vem som tog hand om vår dotter. Jag svarade att vi skaffat en sån där vattenflaska för gnagare och satt upp på väggen samt plockat undan alla vassa föremål så hon klarar sig minst nio timmar på egen hand ? dumma frågor får dumma svar.

        Fast är det en så dum fråga egentligen? Tycker faktiskt det är en rätt trevlig och öppen fråga. Blir ju konstigt om folk säger ”vad kul att din bebis får vara med sin pappa nu på helgerna” när det kanske inte finns någon pappa med i bilden av olika orsaker, den andra föräldern är en mamma etc. Frågar man vem som har barnet nu kan man ju svara precis så öppet man själv vill och den som frågar behöver inte antyda något i sin fråga.

          Det är väl ganska uppenbart att barnet är med sin andra förälder eller någon annan närstående. Det tror jag vem som helst kan räkna ut. Jag la häromdagen upp ett klipp på min insta story om att jag var på väg till ett nattpass, och fick flera frågor om vem som nu tar hand om mina barn. Svarade att de sover ju och ytterdörren är låst, så de märker inget förrän jag kommer hem och väcker dem imorgon bitti.

            Menar såklart inte att personen som frågar insinuerar att barnet skulle vara ensamt eller att det på något sätt skulle vara otänkbart att pappan klarar av att ta hand om barnet. Utan att det helt enkelt kan vara ett sätt att lära känna personen och därför ställa en väldigt öppen fråga. Låter rätt trist att svara syrligt på den men visst, man gör väl som man vill.

              Fast pappor får sällan den frågan när de kommer tillbaka till ett jobb/träffar kompisar/är ute på äventyr

                Nej det kanske de inte får. Men det är fortfarande inte en DUM fråga som ”förtjänar ett dumt svar”. Klart man kan välja att ha taggarna utåt för att det för en själv är så självklart att pappan är med barnet men onödigt att tolka in en massa i en vanlig fråga.

              Säger/frågar du något om att pappan är hemma med barnet kan du ge dig den på att du anses vara okänslig för alla barn har inte en pappa. Tänk om den har en till mamma tex. Finns många tår att trampa på här.

      Jag började jobba 50% när min dotter var cirka 3 månader och så körde vi 50/50 några månader och sedan turades vi om lite med heltid tills hon började förskolan vid 16 månader. Det gick verkligen toppen! Är så glad för det för det har gjort så mycket för deras relation och även för min och min sambos relation eftersom vi har mer förståelse för varandra. Jag slutade dock amma vid 2,5 månad så hon drack bara ersättning när jag började jobba

      Grattis till jobbet!

      Ang. Andra människors åsikter. Vi lever i en sådan extrem ständig jordbävning av andra människors åsikter. Min bästa ”övning” är att se mina barn framför mig och försöka visualisera hur jag sållar bort allt annat och bara försöker känna vad jag faktiskt tror är viktigast för dem. Flummigt kanske, men svaren finns hos er själva. Det är du som känner till den egen situation bäst, och känner dina egna barn bäst.

      Folk lägger sig i allt möjligt. Jag arbetade 80% (inga barn) för att jag trivdes med det och min kollega frågade ogenerat ”Men hur får du ekonomin att gå runt på det?”. Jag blev bara helt tyst och paff. Vissa har inget filter.

      Har en kollega som gick tillbaks till jobbet 2 månader efter förlossningen, men 2 dagar per vecka. Hon är jättenöjd och barnets pappa likaså. 🙂

      Ja har börjat jobba när äldst var 6 månader och andra var 8 månader. Med äldsta ammade jag dessutom ganska mycket fortfarande.
      Gick bra båda gångerna och inget jag eller maken ångrar. Skönt att även han blev förälder till 100% också.

      Jag har börjat jobba när barnen var nio månader, så nästan samma ålder som i din fråga. Jag jobbade då heltid och pappan var föräldraledig i ytterligare nio månader per barn.

      Äldsta barnet åt ännu inte burkmat och vägrade det mesta i matväg så det var skitstressande när tiden kom att börja jobba, men det funkade. Pappan slet som ett djur i en vecka för att barnet skulle börja äta och så ammade jag morgon, kväll och natt.

      Andra barnet åt redan allt och mycket när hen var nio månader så den gången var det inga som helst problem att börja jobba ”tidigt”.

      Jodå, visst fick jag konstiga frågor och kommentarer om att jag inte var hemma längre, men det här är 20 år sedan och en hel del har ju hänt på föräldraledighetsfronten, så inte lika udda idag att dela föräldraledigheten mellan sig som det var då.

      Det gynnar barnen att pappan också är hemma när de är små, ni gör helt rätt. Sedan är det slitigt att jobba heltid och fortfarande amma som jag gjorde men det går absolut. Jag ammade båda mina barn till de var 13 månader trots att jag började jobba när de var 9 mån. Det gick som sagt bra men jag hade gjort lite annorlunda idag tror jag och försökt minska på nattamningen.

      Jag fick en ny tjänst när jag var föräldraledig o började jobba när barnet var 8-9 månader. Det gick bra fast jag ammande, han älskade både mat o välling redan. Kändes dock inte superkul att gå hemifrån varje morgon men värt det i det stora hela!

      Jag började jobba när vår dotter var 6 månader, 25% och successivt upp till 75%, idag är hon dryga 1 år. Det har varit toppen för alla i familjen och vår dotter funkar lika bra med både mig och sin pappa. Har faktiskt inte stött på så många som varit kritiska, de som frågat har jag berättar för att jag mådde dåligt psykiskt av att vara hemma och behövde omväxling, då har alla typ klappat händerna av förståelse ?? man gör det som funkar bäst för familjen och sig själv.

        Tack för alla dina svar! Så sant som ni säger, man gör de som funkar bäst! Skönt att höra att fler börjat jobba kring 8 månader och att det funkar!
        Barnen ska ju vara bådas ansvar, så de känns bra att barnen får ha sin pappa hemma några månader med! De blir nog bra, tack för alla svar! <3

    Någon som tagit med sin utekatt till sommarstugan? Hur har det gått?

      En sele eller inhägnad i början kanske är det bästa.
      Tag med medel som tar bort fästingar!

      Hur länge har du haft katten?

      Brukar gå bra men kolla upp hur lång tid den måste vara inne för att fatta var den bor, tror det kan vara ganska många veckor.

      Vår utekatt fick alltid flytta ut till sommarstugan hela somrarna (min farmor bodde där permanent under sommarmånaderna). Det var aldrig några problem!

      Vår katt följer med till Gotland varje sommar, bor på fastlandet annars. Han älskar livet som semesterkatt och förstår precis var han bor. Vi släpper ut honom direkt när vi kommer fram och sen lever han livet tills vi ska hem igen! Funkar kanon.

      Vår katt hängde med till vår hyrda stuga i alla år vi var där som barn (ok med uthyraren alltså)
      Aldrig några problem. Var där mellan 1-5 v på sommaren i många år. Nån gång var han borta skitlänge då gick vi och ropade lite och plötsligt kom han liksom bara skuttande som en djungelkatt. Verkligen i sitt element liksom. Så har bara bra erfarenhet.

    Ni som är lättrörda. Vad gråter ni över?
    Jag fulgråter varje gång jag ser filmer på soldater som kommer hem till sina barn igen.
    Sen grät jag i förrgår då jag kollade på Keyyos Instagrams story och hon överraskade Hampus genom att flyga hem från sitt jobb utomlands till Lets Dance finalen och de kramades och han såg så rörd och tagen ut. Då grät jag ?

      Jag grät när jag läste min arbetsplats krishanteringspolicy en gång. Alltså fulgrät på mitt kontor. Det brast för mig när jag kom till delen om hur en anställds död skulle hanteras.

      Gråter till det mesta, allt sorgligt såklart. Kan inte se på greys anotomy om ska iväg någonstans.
      Gråter till folk som gifter sig (blir rörd), fulgrät länge till avsnitt tre i last of us. Grät till en reklam för länsförsäkringar. Allt.. ?

      Musik är ju helt hopplöst. Behöver inte ens vara en sorglig låt, det räcker att den är bra typ. Eller kommer från ens tonår/20+.
      Allt med barn. Allt i kyrkor (dop, bröllop, ja begravning såklart). Allt med skolor + musik, avslutningar, barnkörer som uppträder, luciatåg. Reklamfilmer, jajjemen. Fick klump i halsen när jag doftade på en syren häromdagen pga den påminde mig om skolavslutningar från svunna tider…

        Men vart är sådana som du? Jag gråter också på typ barnens skolavslutningar, men see aldrig någon annan gråta. Så försöker alltid dölja tårarna som tränger på. Inbillar mig att folk kollar undrande på mig.

          De försöker väl också dölja det precis som du gör

        Trodde ingen annan hade samma grej med syrener!!! Jag blir alltid så nostalgiskt nästan melankoliskt på sommaren pga minns alla sommarlov när man var barn. Gråter annars till det mesta men främst saker som gör mig rörd (kan räcka med att en gubbe är gulligt uppklädd på tunnelbanan).

      Lättrörd vet jag inte, men jag börjar gråta istället för att bli arg. Har tyvärr absolut gråtit till F1 när någon prejat en förare från mitt favoritstall.

    Oväntat att Paow inte pratade om det hon skulle prata om på stories igår ? Hon verkar oförmögen att fullfölja nånting. Och spenderar dessa jättesummor hon tjänar på fula märkesgrejer samt det hon tappar bort.
    Och Zobel och hans senaste verkar redan gjort slut.

      Jag tror att hon nyktrade till framåt kvällen. Och ångrade sig / blev övertalad att låta bli.

      Allt är planerat, både Paow & Mrs Barbie Christian ville få upp antalet följare. O då gör man det man är bra på – DRAMA – o tja man dammar även av gamla draman. Så tydligt o folk är så lättlurade, Paow har fått ca 100k nya följare sen Bali, det genererar pengar!
      O ja, Zobel har tydligen åxå hittat ny kärlek i Norge.
      Ja, det var väl det.

    Är det någon som vet hur man bäst går tillväga på tradera med såld annons där köpare fått paket med trasigt innehåll? Tänkte försöka göra reklamation till schenker men vet inte om det även är bäst att göra återköp? Har försökt läsa den information som finns tillgänglig men tyckte det mesta var rätt knapphändigt ?

      Har bara betalat tillbaka pengarna för jag har inte orkar tjafsa..

      Råkade oxå ut för det med just Schenker och kände nästan på mig det hela, pga gubben vid inlämningen som typ kastade paketet i nån låda. Jag kontaktade Schenker, fick skicka bild från köparen på den söndriga varan och fick ersättning till denne.

        Men gud så trist! Förstår inte varför de inte kan vara mer försiktiga med inlämnade paket, det är så onödigt och tråkigt, speciellt när det blir mer regel än undantag att skador uppstår :/

          Man måste förstå att man ska paketera sakerna man ska skicka. Jag menar verkligen paketera. Ditt paket kan hamna underst i en stor bur med massor av tunga paket.

            Men om jag packat såhär.. Saker enskilt inslagna i papper med bubbelplast runt om i en passande kartong fylld med mer bubbelplast och luftkuddar runt om, där inget rör på sig vid skaktest samt stor orange lapp vid fraktsedel med ”aktas” på och det går ändå sönder? Vad mer ska jag behöva göra?

              Nej,precis. Packar alltid otroligt noga, med luftlager emellan skikten med om ömtålig vara, har skickat en hel servis en gång, som kom fram utan en skråma. Det skall ju, som ngn mkt riktigt påpekade, tex.gå att släppa paket 1,5 m från marken. I mitt fall, denna gång, såg det dock ut som någon kört över grejen med en bulldozer, typ..

          Ett bra riktmärke är att tänka att paketet ska klara av att släppas i marken från >1,5 meters höjd.

    Åh, jag är så låst i mitt liv just nu. Vågar inte söka nytt jobb p.g.a. en funktionsnedsättning jag har (inte intellektuell), har ångest varje dag över diverse olika saker, rädd för att min man ska tröttna på mig, jämför mig med andra, noll energi fysiskt och psykiskt. Hur brukar ni göra för att komma ut ur en dip som denna?

      Jag brukar säga hur mycket jag uppskattar personerna som hjälper mig. Du kanske kan skriva ett brev till din man där du berättar hur mycket han betyder för dig. Jag berättar även för omgivningen att jag är i en svacka. Jag accepterar att det är en dal och väntar ut den.

      Försöker att gå ut i friska luften och gå ett varv i trädgården.

      Jag trodde det skulle vara vemodigt (är 100% säker på att jag inte ska ha fler barn) men det var inte det minsta jobbigt. Bara en skön känsla av att det var dags nu, tacksam att jag kunnat amma mina två barn och fått uppleva det. Slutade strax innan min sons ettårsdag. Och en bonus är att han sover hela nätter nu.

        Ja det där hamnade ju helt fel.

    ALBANIEN! Ni som rest dit, vad får jag absolut inte missa? Åker 2 aug och stannar 12 dagar, flyger till Korfu och tar båten över till Albanska rivieran. Gillar att bo och äta flott, testa nya saker, festa och se mig omkring 🙂 Hotell, barer, utflykter, priser, bra att veta – HIT ME!

      I Saranda:
      Hotell: Santa quaranta om du gillar flott, för myskänsla: Harmony hotel
      Skippa alla turiststränder som ksamil och spegelstranden, maxat med turister, finns många fina stränder längs hela staden som är relativt folktomma och därmed mkt finare vatten.
      Restaurang: lekursi borgen, har även livemusik ibland, harmony hotels egna
      Sevärdigheter: Butrint ligger nära och är väl värt en bilresa, Gjirokaster också mkt intressant men än längre resa inåt landet, påvägen finns även syri i kalter ”blåa ögat”.
      Om du ska vidare upp mot landet rekommenderar jag definitivt kustvägen med helt fantastisk natur.
      Vlora:
      Har bättre utbud på mat och fest (stadsliv allmänt) men också sämre stränder, finns dock fina stränder mer i utkanten av staden. Skulle kolla tripdvisor för restauranger där. Finns även den lilla kuststaden Dhermi som ska vara väl värt några dagars besök för naturen och stränderna, dock aldrig varit där själv.

      Ha så kul!

        Tack snälla! Har tagit en print på dina tips och ska kolla upp. Så snällt av dig, verkligen!

          Blue Eye är verkligen packat med turister. Blev generellt chockad över turistmängden i Albanien.

    Vad sålde Forni sin lägenhet för till slut?

      11 495 000 enligt hemnet

    SPLIT! Vad får man inte missa? Vart ska man äta, vilka stränder ska man besöka, hur reser man bäst till öar? Gillar att äta gott och festa ?

      Nu är det 9 år sedan jag var där, men det går färjor ut till öarna. Dock var det på den tiden sämre med båtar mellan öarna, men det kan ni bara googla på. Jag tyckte Split var mer för par, lugnare, turistigare medans det var mer hålligång på öarna särskilt när Yacht Week la till.

      ?split

      Jag har där förra sommaren, mina tips är:

      Dagsutflykt till KRKA National park, jag bokade en guidad tur via getyourguide. Rekommenderas varmt, det var en otrolig upplevelse.

      Åka över dagen till HVAR, färjan från Split tar cirka 50 minuter. Åkte dit över dagen och turistade lite och badade. Biljetter bokas enkelt online, kan göras samma dag.

      Stränder i split, jag gillade verkligen Playa Kasjuni. Det går en lokalbuss dit från hamnen. Det har en väldigt fin beachclub med god mat.

      Restauranger, rekommenderar verkligen Fife som ligger vid hamnen. En traditionell kroatisk restaurang, deras helgrillade fisk är helt otrolig. Samt restaurangen Konoba fratelli som ligger brevid! ☺️

    Restips till Amalfi och Capri efterlystes. Vi reser med en tvåårig och har bil till förfogande.

      Men jisses, nu kom tre restips kommentarer på raken ? ursäkta! Hoppas någon vänlig själ har någon bra vink hur som helst.

      En vagn som väger lite och ingenting. Många trappor och kullerstenar, rätt svårt att ta sig fram och man får vara beredd på att bära vagnen en del.

      Katastrof med parkering. Skulle nästan säga att det är bättre att lämna bilen och åka båttaxi. Det är bara en väg ute på Amalfi och där kör alla så att säga, många stränder kommer du ner till genom trappor från vägen utan parkering. Väldigt mycket folk generellt, men också otroligt vackert. Skulle boka någon beach club någon dag (finns många där det inte är kaoz fest). Men ja, som ovan sa mycket trappor och trångt så liten och lätt vagn.

      Titta på Youtubekanalen Nickipositano.
      Hon bor i Positano, och hennes videos innehåller mängder med tips och råd till folk som besöker Amalfikusten generellt.

      Undvika Capri ? jättejättemycket folk. Trångt, kullersten, branta uppförsbackar, dåliga stränder, svindyra solstolar.

      Åk till Ischia eller Procida istället för Capri. Inte lika dyrt, inte lika mycket folk.

    Vilka influencers tror ni de pratade om i podden måndagsvibe när Rosanna och Sanna gästade? De nämnde influencers som är pick-me, influencers som vill hänga med massa kändisar, influencers som kommenterar andra influencers bilder trots att de inte gillar varandra osv ?

      Haha de flesta passar väl in där

      Vill hänga med massa kändisar definitivt Edvin Törnblom

        Jag tror det var daniel paris, inte edvin törnblom… För hanna var den som sa att hon gillar personen och hon har ju hängt lite med honom

        Han är tvåa. Vinner det loppet gör Daniel Paris:

      En av dom borde vara Matilda Djerf

      Men ska Rosanna verkligen prata om andra som vill hänga med kändisar? ????

        Haha tänkte samma, hon och Daniel Paris delar förstaplats där

      Hanna Shönberg , Matilda Djerf och Daniel Paris. Garanterat .

        Jag tror som du, möjligtvis att att det är Alice istället för Hanna. Tänker eftersom Lojsan umgås och är vän med Hanna S..

    En vecka till Sweden rock festival!?

      ?

      10 dagar kvar till Rammstein ??

    Könsherpes ? Fick reda på idag att jag har. Kan inte gå, sitta, fy jävulen! Hade ingen aning om att det kunde göra så här ont. Har fått medicin så blir förhoppningsvis bättre snart.

    Men är så nervös inför att prata med min man när han kommer hem och rädd att han aldrig mer kommer vilja ligga med mig ? Känner mig så äcklig

      Men… borde du inte ha fått det via honom? Herpes överförs ju via kontaktsmitta.

        Det kan väl ligga latent i kroppen? Första gången kanske utbrottet inte var så att man märkte det. Majoriteten av de som smittas får väl inte ens blåsor?

          Yep. Fick utbrott efter två år (mitt ex).

          Fast första gången är alltid värst. Fyyy fan vad ont det gör ?

            Precis. Primärutbrott kallade läkaren det och det är tecken på att det är mitt första, spyr av smärta, feber, ut och ont i hela kroppen. Plus stackars könet då. Usch!

          Det brukar väl vara första utbrottet som märks mest? Duken verkar ju ha rätt mkt besvär, så gissar på att hon nyligen blivit smittad. Tror ej folk som har herpes utan att veta det får ett kraftigt anfall efter flera år som smittad om man inte haft rejäla anfall innan dess. Man utvecklar ju antikroppar när man blir smittad som hör att framtida anfall inte blir så jobbiga.

            Ja

            Ja läkaren sa att det kan bli så här jobbigt vid ett primärutbrott men att det inte är säkert att jag smittats av honom utan man kan bära på det i 15 år utan att ha fått ett utbrott.

          Man får ett initialt utbrott vid smittotillfället, därefter ligger det latent emellan utbrotten. Men du har nog rätt i att första utbrottet inte alltid märks! Mitt åt.

        Jag berättade för min kille och han tog det med ro. Det är en mer laddad fråga än vad det behöver vara. Berätta och var saklig och svara på eventuella frågor och berätta att du tar medicin för att förebygga utbrott. 🙂

          Tack Elin! Ditt svar hjälpte mig mycket att hitta lugnet här

      Borde inte din man ha det med då herpes smittas?

        Kan ta flera år innan det bryter ut.

      Nämen… om ni är gifta och jag då får gissa att ni haft sex under en längre tid så har ni det båda. Om du just fått det har du eller din man haft sex med någon annan som smittat. Jag får inte ihop det annars?

        Men vilket märkligt antagande. Det ligger latent i kroppen och kan utlösas av olika faktorer. Så hen kan ha blivit smittad förr men fått utbrott nu utan att nån är otrogen

      Hm, om du inte har haft det förut och inte varit otrogen själv så har du fått det av honom och den han har haft sex med nyligen.

        Nej så är det verkligen inte

          Antagligen är det så. Om man inte har herpes och blir smittad av någon kan man få ett kraftigt herpes anfall med många smärtsamma blåsor, sjukdomskänsla, svårt att kissa osv. Efter det utvecklar man antikroppar som håller viruset i schack och oftast bara ger små eller inga besvär. Visst är det möjligt att få ett kraftigt utbrott efter flera år som symtomfri smittad, men det är mer sannolikt att någon varit otrogen.

        Nej, ca 80% av befolkningen bär på herpesviruset och det kan ligga latent i många år för att sedan bryta ut, ofta i samband med period av stress eller annan sjukdom då kroppen är lite svag. Så det är inte alls något bevis för någon otrohet från någon utav dom.

          Inte könsherpes. ?‍♀️

        Haha herregud! Jag sökte lite stöd för att jag tänkte att någon mer här säkert gått igenom detta. Hoppas verkligen han inte tänker som du ?

          Det hade jag gjort om min kille plötsligt fick herpes.

            Hade du inte läst på?

              Jo det hade jag.

        Och nej jag har inte varit otrogen. Skulle bli förvånad om han hade varit det, även om man såklart aldrig kan vara hundra. Men läkaren sa att det absolut inte är tecken på att någon varit otrogen eftersom det kan ligga latent så länge.

          Det mest sannolika är att du blivit smittad för ca tre veckor sedan. Det är mindre sannolikt (men ej omöjligt) att du skulle burit på herpesvirus i flera år för att först nu få ett kraftigt första utbrott.

      Som sagt, jag har inte varit otrogen och misstänker heller inte det från hans sida. Det är inte där min oro ligger. Jag kan ju ha haft det latent, utan utbrott, under alla år vi varit tillsammans. Det kan komma ifrån honom eller från ett ex. Förmodligen har ju min man det också men inte säkert. Därför tänker jag att han kanske inte kommer vara så sugen på sex alls i och med att inte ens kondom är ett tillräckligt skydd.

      Han kommer hem imorgon från jobb så får väl bara ta samtalet rätt upp och ner men fy, har ångest

        Jag fick munherpes av en kille som jag jag hånglande med som hade sår på läppen så det smittade den gången, sen snart därefter fick jag primärutbrott med feber och jätteonda sår på läppen. Jag fick iaf primärutbrottet i samband med att jag nyligen blivit smittad. Och genom öppna sår, det är då det smittar som mest. Sen lyckades jag smitta en annan kille med samma tyvärr.

        Det mest sannolika är faktiskt att du blivit smittad ganska nyligen.

      Gud vad mycket idiotiska svar! Jag och min sambo fick utbrott ett år in i förhållandet. Vi vet inte vem av oss som smittade den andra men vi vet att någon av oss haft det latent i kroppen sen innan vi sågs. Det blev ingen diskussion alls då vi ju inte vet vem av oss som bar på viruset från första början. Första utbrottet är helt klart värst. Efter det ser vi till att alltid ha medicin hemma så vid minsta symtom tar vi 2 tabletter så hinner blåsorna aldrig bryta ut. En period fick jag utbrott med jämna mellanrum, då fick jag en kur på en tablett om dagen i ca 3 månader. Många av mina vänner har också könsherpes så vi delar medicin med varandra när den andra har slut, inga konstigheter 🙂 Det är vanligare än man tror, problemet är att ingen pratar om det!

        Nej, så vanligt är det faktiskt inte men det är något ni som bär på skiten intalar er själva och försöker övertyga andra om för att ni är så lössläppta. Det värsta är väl att ni projicerar det på oss andra och försöker normalisera något som kan sluta med att man blir infertil.
        Inte undra på att vi har det ryktet vi har och inte undra på att utlandssvenskar säger att de är från grannländerna. Skärp er och ta ansvar för eran hälsa.

      Fy jag minns min första gång! Det var otroligt tufft då jag hade sån feber och inte kunde gå men jag har för mig det började släppa såfort jag börjat med medicinen. Minns alla tankar som snurrade i huvudet också men allt släppte med tiden. Idag bryr jag mig inte ett dugg, lider tack och lov inte heller av det då jag fått skov 1 gång sedan jag fick det 2014. Massa kärlek till dig ❤️

    Har vi insett att influenser inte är våra kompisar som tipsar om saker längre?
    Sett flera influenser som har samarbeten men endast andra influensers som kommenterar och gillar. Även sett att influenserna lägger upp samma samarbete på story flera gånger och skriver ”ni verkar många som missat detta” är det nya tider i influenserbranschen, behöver de komma med något nytt material? Tex. Reklam för funktionskläder inomhus framför spegeln.

      Jag skulle tro att marknaden börjar bli mättad då der kommer nya influensers varje dag. Många försöker komma in på marknaden och snabbaste sättet är nog att glra reklam i början. Många tipsar om samma saker nästan samtidigt.

      En del verkar även tappa sitt ” varumärke ” och börjar med reklam och der går folk att tröttna
      Många verkar även ha gått över till TikTok.

    Product Managers därute!

    En fråga: Hur fick ni det jobbet? Har ni utbildat er till det eller vad läste ni? Vad krävs det tycker du för att kunna vara en bra produktchef? Många annonser därute söker efter 3-5 års erfarenhet inom den rollen. Jag har jobbat 5 år i Saas branschen på ett startup och inom CS. Finns det bra kurser ni kan rekommendera eller vad har ni för tips?

    Tack på förhand!

    Och nu gäller det här inte enbart Hanna. Såklart.
    Dra inte igång något mot henne under mitt inlägg nu utan jag vill veta mer om ord som böjs.

    Håller på att avsluta amningen med mitt andra och sista barn. Det känns som helt rätt tid för oss båda (han har inte varit ledsen över det) men känner trots det en stor sorg. Ammade en gång igår och låg bara och tänkte ”det här kanske är sista gången”. Minns att det var likadant med första barnet men då hoppades jag ändå att jag skulle få amma en till bebis i framtiden. Nu känner jag mig som ett emotionellt vrak och sentimental över att allt tar slut ? Känner mig ledsen och allmänt nedstämd. Amningen har alltid varit betydelsefull både för mig och mina barn (två nappvägrare…) Fler som känt sig ledsen vid amningsavslut?

      Hur gammal är ditt barn?
      Ammar min 6 månaders och har de senaste dagarna börjat fundera på hur jag kommer reagera när det är färdigt. Såg en tiktok på en mamma som grät under sista amningen och jag har inte tänkt på att det kan bli så… Jag har snarare tänkt MEN GUD vad mycket god mat min plutt kommer få smaka!!

        Han är drygt ett. Haha fy, tur att inte jag sett det klippet… ? Det känns som sagt som rätt tid, men ändå är det sorgligt.

      Jag ammade vårat andra barn tills han var strax över 1 år. Han var redo innan jag var det men så behövde jag börja med en medicin som inte kunde tas i kombination med amning och det vägde över beslutet att sluta amma. Sorgligt ändå för det hade funkat så otroligt bra.

    Behöver tips!

    Någon som kan tipsa om en deodorant som inte ger gula fläckar under armarna? Både mina och min sambos kläder blir förstörda, så jävla trött på det. Har vi extra surt svett båda två eller vad fan är det frågan om? Tycker inte att jag luktar svett när jag sticker näsan i armhålan och inte min mamma säger ocksp att jag inte gör det, hon skulle vara ärlig om jag luktade.

        Den luktar ju däremot såååå illa tycker jag ?

          Tänk så olika man kan tycka ?

      Thaispray, utan aluminium dessutom.

    Jag kom över ett blogginlägg av Ditte Svanfeldt häromdagen där hon skrev varför hennes dotter dog, nämligen av ett epilepsianfall som förmodligen hade kunnat hämmas om inte hennes personliga assistent råkat somna på sitt nattpass. Fick svindel bara av att läsa det!

      Det stackars barnet måste ha lidit så mycket i sitt liv. 🙁 Tänk att ha så svag hälsa att man dör om inte någon varje sekund av dygnet vakar över en? Ibland är nog ett avslut den största befrielsen. <3

      Stackars, stackars personliga assistenten tänker jag bara.
      Det är mänskligt att fela, men ibland får det verkligen ödesdigra konsekvenser.

    Vad tycker vi om Mikael Ymer? Jag tycker att han är en kaxig mansbebis.

      Tycker han är snygg. Mer än så tycker jag inte

        Känner mig knäckt…
        Antagningsbesked för de 2 yh-utbildningar jag sökt kom igår och har reservplats 120 så kan ju drömma om att jag kommer in? Vet verkligen inte vad jag ska ta mig till känner mig så ledsen och uppgiven. Orkar inte jobba mer i förskolans värld. Hade jag haft råd så hade jag sagt upp mig på studs. Söker massa andra jobb men får ingen napp någon stans. Vad ska jag göra?!

        Alla känslor är överallt just nu känns det som, vill bara lägga mig ner och gråta. Misslyckand är den känslan som är starkast just nu.

      Hans talang matchar tyvärr inte hans hybris…

      Han verkar ha hett temperament. Minst sagt.

      Har träffat honom ett antal gånger pga att jag är i tennisvärlden och, ja…Vad ska man säga…Hans kaxighet är inte befogad.

      Instämmer. Synd på sån talang. Lite kaxighet skadar aldrig, men om man inte kan hantera saker utan att slå sönder grejer, då har man problem.

    Har skrivit och sagt ”denna” hur många gånger som helst, så kan verkligen inte relatera till ditt störande. Förstår verkligen inte vad du blir chockad över ?

      Vad är det ens som är så farligt med att skriva som man pratar? ”Denna” är ju inget nytt liksom.

        Nej det är väl inte så farligt att skriva som man pratar såklart men tycker nog det ser lite oproffsigt ut? Sen jag började lägga märke till det ser jag det lite här och där..

        Haha denna… Jag har såklart hört folk säga det men inte sett någon skriva det ?
        Används det istället för ”den här”?

    Ja denna är ett ord. Men då ska man skriva ”denna dag” om man ska skriva korrekt.

    https://sv.m.wiktionary.org/wiki/denna

      Ahaaa! Då har denna fråga fått sitt svar då?Tack!

    Fick nyligen veta att jag har endometrios, eller att det åtminstone föreligger en stark misstanke om det (tack till dig här i ös som uppmanade mig att söka vård). Blev rekommenderad att börja med hormonspiral, vilket inte alls känns bra då jag tidigare haft dåliga erfarenheter av preventivmedel. Först tänkte jag att jag ville satsa på att lindra det naturligt då jag läst mycket om detta. Tycker det är märkligt att gynekologen inte nämner ett ord om hur ens livsstil kan påverka. Hur som helst tänkte jag nu ändå följa hans råd och boka tid för insättning av spiral, och bara hoppas på att det inte kommer bli lika kaotiskt som mina tidigare erfarenheter (p-piller och kopparspiral)…

      Åh tror det var jag! Ja alltså hormoner.. Jag vägrar hormoner. Nu blev min mens bättre efter förlossning (haft en mens efter). Men ph, sååå glad att du tog tag i det och fått hjälp! För mig har det varit drägligare att åtminstone få hjälp med smärtlindring även om det också suger att behöva ta.

      Hoppas spiralen hjälper ?? Och be om smärtlindring! Min förra läkare satte bara in spiraler under narkos, hon va fantastisk ❤️

      Jag har också endometrios och mått piss av alla p-piller, säkert provat 10 olika utan att bli blödningsfri. Satte in Mirena under narkos och några månaders helvete efter det med mer värk och blödningar men efter ca 3 månader så blev de två mycket bättre! Mindre smärtor och mindre blödning. Så även om det känns hopplöst där i början så ge inte upp! För mig var tre månaders helvete i alla fall värt att gå igenom istället för ett helvete vid exakt varje mens. Håller tummarna!

      Ledsen att du fått diagnosen, men hoppas det känns lite skönt ändå <3 Du behöver inte alls oroa dig för hormonerna i en p-spiral på samma sätt som ett p-piller – det är helt absurt mycket mindre hormoner som frisöndras från en hormonspiral jämfört med p-piller! Så många som inte tycker om p-piller mår hur bra som helst med spiral då hormonnivåerna i blodet knappt förändras! Och kopparspiral är en helt annan grej så även om den inte fungerat kan fortfarande en p-spiral fungera fint för dig! 🙂

      Gynekologer nämner inte livsstil eftersom det inte är tillräckligt välstuderat på endometrios för att man med gott samvete skall kunna rekommendera det för sina patienter. Att det inte är välstuderat beror nog mest på att det är en relativt "ny" diagnos så det har inte hunnit forskas på än. Dessutom drabbar det inte män vilket förlångsammar processen en del……..) En kombination av modern medicin/livsstil är nog bäst, testa dig fram till det som funkar för dig! <3

    Känner mig knäckt…
    Antagningsbesked för de 2 yh-utbildningar jag sökt kom igår och har reservplats 120 så kan ju drömma om att jag kommer in? Vet verkligen inte vad jag ska ta mig till känner mig så ledsen och uppgiven. Orkar inte jobba mer i förskolans värld. Hade jag haft råd så hade jag sagt upp mig på studs. Söker massa andra jobb men får ingen napp någon stans. Vad ska jag göra?!

    Alla känslor är överallt just nu känns det som, vill bara lägga mig ner och gråta. Misslyckand är den känslan som är starkast just nu.

      Känner igen mig i misslyckadekänslan. Har du fått hjälp med CV? Kan du tweaka dina erfarenheter att passa bättre för andra jobb? Någon som kan kolla på PB?
      Önskar dig all lycka till!

      Har du testat söka inom hemtjänsten? Har en dotter som jobbar där och trivs så otroligt bra. Hon känner sig både uppskattad och behövd. Inte alls vad hon tänkte när hon gick gymnasiet, halkade in på ett bananskal och har nu lett till att hon kommer utbilda sig inom vården. ?

        Nej det har jag inte och vill inte heller av olika anledningar, men kommer väl bli påhoppad för det nu. Vill inte jobba med människor som man gör i vården och förskolan.

          Såklart man inte ska bli påhoppad för det. Alla vill/kan/bör inte jobba med att ta hand om människor. Hoppas du hittar rätt iaf! ??

      Känner igen mig i det där, men jag var reserv 160 på utbildningen jag sökte och kom in så tappa inte hoppet!!

        Tack du gav mig lite hopp ❣️

          Tänk på att det är många som ansöker om omställningsstudiestödet men får avslag och därför avstår från att studera, så ge inte upp hoppet ?

    Någon som är duktig på parfymer härinne? Är själv dels superkräsen med dofter och är inte mkt för att gå och testa hit & dit. Haft en från Björk&Berries som jag gillade så himla mkt med bla Neroli i, men som nu utgått..Gillar även Tom Ford;s Neroli Portofino, men så flyktig för priset.. Gillar alltså Neroli, Verbena & liknande, absolut inte sötblommiga, hellre lite ”herraktiga”,el iaf mer åt citrus, kryddigt, osv. Någon som har förslag?

      Valentino har en parfym tror det är deras herr parfym born in roma som doftar så gott.

        Tack snälla! Måste testas.

    Någon som har tips på bra manikyrställen i Sthlm?

    I podden ’Keeping Up’ har Johanna vid några tillfällen pratat om att deras barn inte kommer behöva klassisk utbildning och att det finns så mycket möjligheter nu till skillnad för hur det var för henne själv när hon växte upp.

    Är det bara jag eller är detta uttalade totalt verklighetsfrånvänt? Min uppfattning är att det är totalt tvärt om!? Visst kan man bli framgångsrik på andra sätt än genom utbildning, men det ska också krävas ganska mycket tur. Att börja jobba på en organisation som är villig att låta dig utvecklas, känna rätt personer och liksom vara på rätt plats vid rätt tillfälle. De flesta yrken idag kräver någon form av utbildning och har du inte det är det stor konkurrens. Jag tror snarare att den generation som Jennie och Johanna tillhör kanske var den sista generationen där man ’kommundan’ utbildning.

    Haha, nu är tönten Johanna Bladh igång igen och ska ”visa verkligheten”.
    Nej Johanna, det är inte bara du som vågar amma offentligt.
    Nej Johanna, det är inte bara du som misslyckas med bakverk ibland (kanske iofs bara du som misslyckas med att rulla chokladbollar dock).
    Nej Johanna, det är inte bara du som jag det stökigt och rörigt hemma.

    Någon som ser selling sunset?! inne på avsnitt 8 senaste säsongen. Vad är era åsikter om alla, vem/vilka gillar ni mest vs. Sämst och varför? ?

    Men åh ! Glömde ju skriva om GVFÖ!
    Vad tänker ni om senaste avsnittet ?
    Och vad tror ni om paren efter par-helgen ?

      Älskade senaste avsnittet!

      Arvid verkar vara en psykopat. Han är besatt av perfektion. Hoppas Ida hittar bättre! Snarast.
      Alex är så spänd runt Lina. Inget han gör kan tillfredsställa henne på något plan. Fy fan vad tråkig och grå hon är. Hon förtjänar ett liv i ensamhet googlande sina inbillade symtom.
      Älskar Stina och Fredrik.
      Carroll hatar Agust så intensivt. Hoppas han hittar kärleken snart så kan hon fortsätta sitt mys med kameramannen istället.

        Jag tror att problemet med Agust och Caroline är att ingen av dom vill kompromissa det minsta eftersom ingen av dom egentligen gillar varandra. Han verkar villig att ge det en chans men då måste han också kunna kompromissa, och det verkar omöjligt. Det är dödsdömt och jag tycker synd om dom båda att det måste fortgå trots att ingen av dom verkar vilja. Finns ju inget att rädda där.

          Men snälla. Hon har ju varit en satmara sedan dag 1. Hon kunde ju bara lämnat eftersom allt med Agust är jobbigt. Hon är som kuddmurs-Märta.

            Jag skulle också vara en suris om jag verkligen inte klickade med någon främling som jag förväntas vara kär i nu. Som dessutom tar det som en invit att provocera igång mig ännu mer i det läget? jag är team carro här. Hade blivit vansinnig av att leva med ett förvuxet barn? men det hade jag nog hoppats att produktionen skulle ha snappat upp, och inte matchat mig med lattjolajban himself

              Hon hade ju inte behövt söka om hon tar det på allvar.

                Klart de ska ta det på allvar. De ska ju gifta sig. Men ibland funkar inte matchen och då kan jag förstå stt man framstår som sur.

        Tycker folk är onödigt hårda mot carro faktiskt. Han säger rakt ut att han gör saker för att provocera henne, hon gillar honom inte och måste stå ut med hans provokationer. Han är ju väldigt osmidig och hon är överkänslig. Men att hon får ta all skit tycker jag är lite fult.

        Jag hade nog inte heller varit så charmig om jag blev det som fru till en sådan som honom. Dålig match. Produktionen borde få mest skit.

        Och på tal om det. Hur kan de har matchat ihop en som vill ha barn med en som inte vill?! Är inte det fråga 1 i uttagningen? Är de bara ute efter bra teve och skiter helt i personerna?! Så känns det både med Alex och Lina och ahust och Caroline tycker jag.

          Klart som fan han provocerar henne när han ser vilken Karen hon är. Agust är en toppenkille – han förtjänar all lycka i sitt liv.

            Lycka till att hitta en tjej som vill leva med ett omoget barn. Kanske kul för en stund men lite jävla ansvar måste man nog börja ta i hans ålder. I alla fall om man vill leva med någon annan.

              Fast var är det han inte tar ansvar? Detta påminner om diskussionerna om Sandra Beijer där folk tycker att hon ”bara lever som en tonåring!” fastän hon har bostadsrätt, karriär, barn och sambo, men råkar gilla korta kjolar och att dansa på nattklubb ibland… Agust har ett ordnat liv, men däremot tar han inte gravallvarligt på allting såsom Carro verkar göra. Han skojar till det och har mycket energi i kroppen men det gör honom inte till ett barn.

          Men jag kan förstå att Carro just nu ”ogillar” Agust. De har haft så många gräl och det har surats så mycket – från båda håll. Men grejen är att hon från START gick in i det med skeptisk och trist inställning. Han var öppen och välkomnande första dagarna, men hon direkt drog sig tillbaks och inte var villig att ge det en chans. Så tyvärr tycker jag att hon ändå förtjänar att få lite skit för hon var den som ”set the tone” från start. När man ser henne mingla med andra deltagarna, och Agusts vänner, så är hon mycket trevligare, gladare och öppnare, men så fort hon ska prata med Agust så sluter hon sig och argrynkan dyker upp i pannan. Absolut att Agust varit lite too much med sitt spika-i-stugan-tjafs men han har ändå visat på en mycket större emotionell mognad och öppenhet till äktenskapet överlag.

        Inbillade symptom? Känner du henne eller varför skriver du något så elakt?

          Nej jag känner henne inte men från vad som visas på tv så verkar hon lida av hypokondri och även ha byggt hela sin identitet runt sin kärlkramp.

        Arvid har nog en lättare sväng av aspergers; därav behovet av strikta rutiner och egentid. Han talar lite så också; som en robot med tom mimik och något feminin framtoning.

        Skämskuddevarning när Alex skulle buga tre gånger inför militären Arvid. Vad handlade det där om? Stort minus till produktionen och SVT för övrigt för det uppenbara ideologiskt normbrytande valet att para ihop Lina med Alex.

        August är underbar och empatisk men vilken kvinna vill egentligen bo utan rinnande vatten?

          Jag har läst att det är Agusts fritidshus som har utedass, till vardags bor han i ”vanlig” lägenhet 🙂

          Tycker August är lite barnslig. Tycker ”busig” är kul, men han är det bara på ett drygt sätt

          Alex bugade inför alla inte bara Arvid-

          Kör förbi Agust hus flera gånger i veckan och det är ett vanligt hus, nyrenoverat till och med.

      Panik på Ida & Arvid – skämskudde när dom ska hångla upp varandra i hundra år framför resten av sällskapet

        De verkar se parhelgen som en tävling.

      Ida och Arvid är så tröttsamma. De är som två ai-robotar.
      Alex och Lina – zzzz
      Fredrik och Stina älskar jag. Vill bo med Fredrik.
      August och carro- kan någon bara bryta där och be om ursäkt för en dålig match? Så kan han åka hem till villa villerkulla och leka Pippi Långstrump resten av sitt liv och hon kan få träffa en människa som vuxit upp.

      Tror bara på Fredrik och Stina i längden.

      Ingenting annat än att mer eller mindre alla – förutom Fredrik & Stina – är helt vrickade. Arvid är en psykopat som försöker göra Ida svartsjuk genom att säga att han har sovit över hos sitt ex och så radar han upp olika namn. Ida är förblindad och ser inte hur han beter sig och bara för att hon dricker shots säger han att hon äcklar honom. Om nu han kommer från en bakgrund med alkoholism så bör han gå i terapi och försöka gå vidare.

      Caroline fortsätter vara pinsam som skäller på Agust för att han vill dekorera stugan som ALLA andra par också gör. Hon känner sig sårad när han går därifrån men hon förstår inte att han har tröttnat för längesedan. Ingen orkar med hur mycket skit som helst.

      Alexander fortsätter att vara en toffel och Lina fortsätter vara sin hjärtsjukdom. Jag önskade nästan att Alexander tog med sig böckerna och spikade upp på väggen.

      Haha! Jag tycker verkligen att den här säsongen är k a t a s t r o f !! Arvid och Ida är ju bara så pinsamma i sina försök att vinna nån tävling som dom själva bestämt pågår i att vara bästa paret. Det är inte en tävling. Lina och Axel – nej nej nej. Att dom inte bara ger upp. Samma sak med Caroline och Agust – det var ju bara felmatch från början. De enda jag tror lite på ännu är Fredrik och Stina – men inte ens där känns det rätt.

        Ja det här var ingen bra omgång från matcherna sett. Gör om gör rätt nu svt.

        Alex blev Axel. Tack autocorrect.

      Militären är verkligen korkad, skryter om sina ex. Den rödhåriga är också märklig precis som hennes långhåriga man, hon vågar inget och han testar gränser hela tiden.

      Tycker det var sjukt konstigt att Arvid hade sovit över hos ett ex första gången dom är ifrån varandra, även om dom är kompisar. Jag hade blivit väldigt obekväm med det. Tycker Ida hanterade det väldigt graciöst, gillar henne.
      August är så sjukt barnslig och orkar inte med människan, är oxå team Carro där.
      Lina och hennes man… ja, vad säger man? Han är väldigt mycket längre i känslorna än vad hon är, lite ledsamt.
      Stina och Fredrik är så härliga, hejar verkligen på dom! Gillar dom jättemycket?

      August och Caroline: gillar inte henne, men jag gillar inte honom heller. Är dock team Caroline, man spikar inte i hus man inte får spika i. Man öppnar inte bildörren under färd. Man springer inte genom avspärrade områden. Dock tycker jag att hon överreagerade på både bildörren och avspärrningen.

      Fredrik och Stina: har egentligen ingen åsikt, de känns rätt anonyma enligt mig. Det flyter på där liksom, det känns som att de accepterar varandra mer än vad de andra gör iaf.

      Alex och Lina: jag gillar dem faktiskt. Tycker att reaktionen på hans böcker var överdriven och jag tycker lite synd om honom, han tycker ju om henne mycket mer än vad hon tycker om honom. Men jag skulle ändå kunna se dem ihop, men det är nog kört.

      Arvid och Ida: gillar honom, inte henne. De tycker uppenbarligen om varandra även om de har lite olikheter. Jag tycker inte att han är ”psykopat”, men jag tycker hon är jobbig. Parhelgen var dock pinsam, i alla fall tyckte jag att Ida var pinsam.

    Hjälp.. jag och partner känner oss så begränsad lust att umgås m många av våra vänner/familj då vi upplever att de är vårdslösa. Låter sina hundar hoppa, riva och skälla på allt och alla, samt låter sina barn härja fritt, alltså vilda western. Det gör att vi knappt vill bjuda hem folk. Rädd att man ska bli irriterad och att saker ska gå sönder/ta skada. Men så känner man sig så småsint. Är det oss det är fel på? Måste man bara acceptera detta om man vill ha några vänner alls? Är vi för rädda om vårt hem? Detta är egentligen människor vi verkligen gillar. Men är också irriterad över att de inte kunde vara lite mer hänsynsfulla och försiktiga när de umgås med andra liksom, särskilt om de är på besök hos någon annan. Känner fler så här?!

      Styr ihop en träff som inte är i erat hem? Då slipper ni tänka på att era saker tar skada

      Nej det är verkligen inte konstigt, ni låter normala och de lite trashiga faktiskt… Försök skaffa nya vänner eller träffas ute? Eller utan barn och djur.

      Alltså barn och djur lever livet och har begränsat konsekvenstänk. Såklart föräldrarna/ägare måste kunna hantera sina barn och inte släppa dem vind för våg, men man kan samtidigt inte bura in dem. För mig är det verkligen ett varningstecken när någon värderar saker högre än levande varelser och relationer. Måste livet vara så bekvämt och tillrättalagt?

      Min mormors man var sådär. Så sjukt rädd om alla prylar och renoverat kök och fan. Man vågade ju knappt röra sig därinne som barn och inte kände man sig välkommen heller. Han kan sitta där själv i sitt felfria hus nu för inte har han några relationer kvar. Hoppas han är lycklig.

    Fredrik & Stina är enda paret jag tror på!

      Två par är gifta fortfarande. Jag vill inte skriva här vilka de är men om du är intresserad finns informationen på Flashback.

        Tack för spoil ??

          Haha du trodde på alla par eller?!?????

            Va? Det är spoil oavsett hur många eller få av paren jag ”tror” på. ?‍♀️

              Nej, detta år är det inte det minsta spoil ?? har du ens sett programmet??

                Men just därför är det ju det, jag trodde ärligt inte det skulle hålla mellan några av dem. Men vill inte veta sånt i förväg, så för mig blev det spoil

                  Du får nog undvika internet i så fall.

    ”Denna dagen, ett liv” som Fabror Melker så vackert citerade Thomas Thorild!

      Samma med detta jädra VART!
      ”…vart är klänningen ifrån?”
      Vadå vart? Det heter VAR är klänningen ifrån!

    Lånat ut pengar till en kompis. Inte någon jättesumma, 1500 kr.
    Jag erbjöd mig att låna ut när hon ville köpa en grej som hade lite tidspress men inte hade råd. Jag skulle få tillbaka pengarna vid löning ca 10 dagar senare men de uteblev. Nu har det gått tre löningar och inte ett ord eller öre.
    Jag tycker att det är så nedra pinsamt att be om dem. Kan absolut inte med en swish-förfrågan.

    Hon är gift de båda jobbar, så pengar kommer in liksom.
    Skulle ju inte lånat ut pengarna från början men trodde att det skulle funka, vi båda närmare 40.

    Vad ska jag göra?

      Finns nog inte så himla mycket annat att göra än att be om dem! 🙂 Känns som att du inte kommer få några pengar annars..

      Men skriv typ. Hörre du, jag kom precis på, att jag inte fått tillbaka mina 1500 du lånade. Kan du swisha mig som, så slipper jag ha det i bakhuvudet. Är så glömsk ?

        Nej, man ska inte be om dom eller lämna utrymme för att den där snåla ”vännen” kan slingra sig, man ska säga ”hej, jag kom på att du är skyldig mig 1500 kr för x. Swisha mig så snart som möjligt, senast 22 juni.”

      Skicka en påminnelse på swish?

        ” Kan absolut inte med en swish-förfrågan.”

          Ursäkta att jag missade.

      Du säger det till henne. Annars kommer du inte få tillbaka dom. Du får tyvärr välja, är det så jobbigt att be om att det är värt 1500 att slippa?

      Säg stt du behöver pengarna själv nu och att hon får betala tillbaka. Lätt att glömma osv.

      Jag brukar säga typ ”ingen stress men swisha gärna x kr som du lånade när du får möjlighet. Tack!”

    Astrid Lindgren gjorde det och henne gick det ju bra för.

    Hur orkar Elin Skoglund och hennes kille totalrenovera lägenheter i flera månader för att sedan sälja dom efter inte ens ett år? ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.