507 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Kan vi snälla cancela Dani efter vad hon gjorde? Herregud är så arg, Hon skrattar alltså åt att en släkting bär ett plagg där det står ”Kosovo tillhör Serbien”? Hon tycker alltså att det är okej och en kul grej? Hennes ”ursäkt” som inte ens var en ursäkt utan hon påstod att vissa kan typ tycka det är jobbigt? Ehm ja alla normala människor tycker nog att krig, mord, v*ldt*kt mot kvinnor och barn, förföljelse, förstörelse av religösa platser osv är fel men hon skrattar åt det? Skrattar hon åt vad Ryssarna gör i Ukraina också?
    Kan man mejla hennes samarbetspartners och fråga vad dom tycker att en person som henne frontar deras produkter? Det är här fan mycket värre än vad Margaux gjorde

    (Och nej hatet hon får mot sig är absolut inte okej nånstans såklart)

      Dödshot eller hot överhuvudtaget är ALDRIG okej men jag har förståelse för att det river upp sår och starka känslor. Många har förlorat sina anhöriga i den konflikten och att hon står och skrattar och ”hejjar på” sin släkting är såklart ovärdigt.
      Hennes ursäkt var dessutom otroligt lam.

        Jo, håller med. Om man visar upp starka åsikter får man kanske räkna med starka reaktioner? Enkel matematik för mig.

        Men i en ”konflikt” finns det ju två sidor. Får man inte tillhöra andra sidan?

          (Det här kom ut jättefel, tänker inte ens försöka förklara utan tar tillbaka den här kommentaren och sätter mig och skäms nånstans)

          Man kan tillhöra den andra sidan men att skratta åt situationen när flera oskyldiga människor mist sitt liv, fått men för livet pga blivit utsatta för hemska saker är inte okej nånstans tycker jag.

          Självklart får man göra det. Men att håna och förnedra människor pga det tycker du är rimligt bara för att man har olika ståndpunkt?
          Inte konstigt att konflikten blossar upp… ??‍♀️

          Det fanns en anledning till att Nato bomba Serbien … det var sista utvägen. Etnisk rensning och folkmord begicks .. att säga ”Kosovo är serbija” är att rättfärdiga krigsförbrytelserna och skapa ännu mer hat i Balkan. Kan säga er att bosnier, kroater & albaner är trötta på serber. Serbien är den stora narcissisten i Balkan.

            Och vilka länder säljer ut sitt land till turismen?

            Krig är åt helvete men inget blir bättre att snacka skit om något land.

              Men snälla du förstår att de serbiska ledarna och politiker krigshetsare fortfarande! Menar du att vi inte får kritisera Putins Ryssland heller? Det jag skriver har inget med serber som individer att göra.

              Säljer ut sitt land till turismen? Är det inte längre ok? ?

            Och jag är förbannat trött på varenda en, serb, kosovar, kroat, bosnier som fortsätter sprida hatpropaganda och låtsas som att mord, våldtäkt och krigsförbrytelser inte har begåtts av exakt alla etniciteter på balkan. Det gäller givetvis serber men det gör mig trött se folk låtsas som att civila serber inte blivit utsatta de med. Skärpning! Kriget är över och visa lite ansvar nu.

              Uppenbarligen för man vidare sina nationalistiska åsikter till kommande generationer vilket gör att dessa sår och konflikter aldrig kommer bli bättre eller läka.

              Man försökte inte genomföra systematisk utrensning av serber

                Jodå, det gjorde ”man” visst. Etniska utrensningar för vad man menade var ”ens eget” territorium eller stad eller by bedrevs av alla sidor i konflikten, ibland i oheliga allianser beroende på vem som var i majoritet. I krig är civila alltid offer.

                  Visst förekom detta och det är absolut inte okej eller rättfärdigat någonstans men att jämföra ländernas handlingar med varandra går inte. Vad serberna gjorde, systematiskt, mot tusentals bosniaker/muslimer står i historieböckerna och finns att läsa i domarna från Haagtribunalen. Det finns fortsatt många familjer som inte ens har fått begrava sina döda. Att de fortsatt håller så hårt om sin nationalism och för den vidare på sina barn, som i detta fall studenten som förmodligen inte ens upplevt balkankriget river upp många sår. Uttrycket, som jag inte kommer repetera, står för så mycket mer med all den historia som finns.

          Ni som likat detta: har ni koll på det här kriget och vad som hände?

          Att den där trötta ”aldrigs ens fel att 2 träter/2 sidor av saken” nej nej NEJ. Det finns GOTT om situationer där bara en står för orsaken till bråket/konflikten. Att någon är komplett idiot är knappast något nytt men istället ska man ideligen försöka framhäva att orsaken till alla konflikter är att alla inblandade i, att alla har skuld i det som händer. Nej för helvete

            Men det är väl inte en konflikt om bara en part gör något fel? Liksom du kan ju inte säga att tex förintelsen var en konflikt. Så var detta en konflikt eller inte?

      Förstår inte varför inlägget togs bort då ingen skrev mordhot eller hat här, endast kritik. Tycker inte att alla ska stå till svars för hur ett fåtal personer agerar. Då kan man sluta kritisera alla influencer eftersom dom också får mordhot. Dessutom är denna diskussionen högst aktuellt! Läs på om Ryssland och samarbete med Serbien.

      Är det inte alltid den ursäkten som körs när nåt dom själva inte tyckte var så farligt får såna reaktioner av följarna. Visst la Kenza ut nån video där Aleks och/eller en släkting sa nåt riktigt dumt från samma låda som Dani rotar i? Och hon svarade typ ”oj så dumt, tänkte inte” och klippte bort det. Hur ska vi få slut på hat i Sverige, i första hand, om dom som idag har så stor makt ”inte tänker” och delar sånt här!?

        Men Kenza talar väl inte serbiska (?) eller har ursprung därifrån, lite annorlunda då kan jag tycka. Kenza på besök hos Alex släkt i Serbien (?) som säger något i förbifarten av ett klipp där Kenza inte förstår språket eller har den slags insynen i innebörden iom att hon inte är därifrån. Där kan jag ändå faktiskt köpa att hon inte tänkte på det (eller ens förstod det). Medan Dani lär ju har förstått vad det stod och innebörden av det med tanke på att det omfattar hennes ursprung.

          Och Alex var ju inte ens där när det filmades. Kenza var med sina barn och en av Alex släktingar och tittade på deras djur. Släktingen kallade en av deras grisar Mohammed.

          Direkt när hon fick förklarat för sig vad han sagt tog hon avstånd från det.

            Mindes situationen fel helt enkelt ?

      Sluta cancela människor. Dåligt för demokratin.

        Tycker inte det är så svartvitt. Såklart man ska ha en hög tröskel för när man reagerar kraftigt på dumheter, internetmobbar finns och kan gå helt över styr men även i en demokrati kan ens handlingar och ord få konsekvenser. Att t ex följare reagerar mot och företag inte vill associeras med en influencer som sagt/gjort något som är fruktansvärt osmakligt är inte skadligt mot demokratin.

      NEJ!

        JO!

      JA. Nu är det så synd om henne att hon får dödshot, så vi ska ta bort allt som rör hennes handlingar??? Hat föder hat och inget barn föds till en hatare… Kräks på hennes ursäkt där hon inte ens ber om ursäkt utan ber bara om ursäkt till ”vissa folk” om det kränkte någon. Hon skriver inte ens en mening om att hon inte står bakom det hon nyligen skrattade åt 🙂 ”hahaha Kosovo is serbia, vänd dig om Leo” alltså nej, usch!!!!!

    Jag brukar inte kolla reality men har nu knarkat sex säsonger av Selling Sunset och behöver ventilera. Sorry om ämnet är uttjatat för vissa. Spoilervarning.

    Skadar det inte firman med alla bråk? Eller ser kunderna det som extra publicitet oavsett vad?

    Jason åker på semester i tre veckor och blir bestört över att hans företag inte flyter på och skyller ifrån sig om rimliga konsekvenser. HUR kan det vara en nyhet för en framgångsrik entreprenör att man inte kan överge sitt företag tre veckor?

    Kan ni se skillnad på Brett och Jason?

    Blir Mary utbränd? Varför stannade ingen med henne när hon bröt ihop i partybussen?

    Varför är Davina knappt med i senaste säsongen?

    Var kom Nicole ifrån? Hon har jobbat för O group i åtta år men vi har aldrig sett henne? Har de ett separat kontor där alla icke-stjärnor sitter?

    Chrishell beter sig som att hon är den första människan nånsin som är förälskad. Är hon inte oansvarig och väldigt hetsig?

    Tar Nicole droger?

    Är Christine psykopat?

    Var helt säker på att det inte skulle hålla mellan Mary och Romain efter hans mansbebis-beteende i säsong 1. Glad att se hans glowup och framgång som projektledare!

    Varför kan ingen be om ursäkt när de har fel? Är det en amerikansk grej?

    Varför fortsätter de prata bakom ryggen på varandra när allt med säkerhet kommer fram? Påstås ju att det inte är scriptat men man undrar ju?

    Om detta är en framgångsrik byrå, borde inte folk typ stå i kö för att jobba där? Hur kom typ Bre in i bilden med så lite erfarenhet? Bara för att hon är edgy?

    Annat skvaller/kul fakta?

    Om jag skrev denna kommentar på förhand och inväntade öppet spår? Jajamensan!

      Skvaller och skvaller men Chrishell är numera gift och Jason är inte längre tillsammans med modellen. Otrolig serie för övrigt! Eller ja otrolig och otrolig. Men älskar man drama är den mycket bra.

        Jag uppfattade det som att de outade uppbrottet redan i trailern för nästa säsong?

        Fint med bröllopet, gillar verkligen G Flips låt Be your man. ♥️♥️♥️

      ÄNTLIGEN!! Också velat diskutera serien med någon ? fattar inte heller hur det inte kan anses skada företagets rykte mer??
      Stör mig för övrigt också så sjukt mycket på Mary i sin chefs roll- hon vågar ju inte styra upp eller knappt säga ifrån när medarbetarna ballar ur på öppna visningar osv…
      De enda som verksr vettiga är ju Amanza & Heather ❤️

        Men känns ju också som att hon fick den rollen för att Jason och Brett inte vill säga till någon eller ingripa i konflikter? De har ju knappt heller ingripit under en visning eller fest vad man fått se. Ska väl egentligen inte vara hennes uppgift? Känns som att det behövs en ansvarsfördelning.

      Ja Christine är psykopat. Jag tror att hon fejkade som graviditet (surrogat). Tror det är extremt scriptat, i synnerhet de senaste säsongerna.

        Ja, läst det på andra ställen också, men visst hade hon bar mage vid nåt tillfälle? Såg inte den äkta ut?

          Det är väl inte så mycket på de här tjejerna som är ”äkta” (i alla fall inte efter säsong 1 och det blir bara mer och mer plast för varje säsong) (givetvis får de göra vad de vill med sina kroppar), så jag tror inte på magen heller. Jag tror nästan inte att det är möjligt att göra sådan yoga som Christine gör helt effortless några veckor efter födseln? Rätta mig gärna om jag har fel.

        Och vem skulle vilja säga repliker som får en att framstå så illa, typ Nicole? Jag tror det är äkta men har dåligt omdöme och är exhibiistionidtisks. (Var är autocorrect när man behöver???) ?

          Varenda replik är nog inte scripted, men det mesta av handlingen, konflikterna och dramat? Precis som i The Hills.

      Har också kollat en del men har så svårt för hur uppenbart fejk allting är. Känns mer som Vita lögner eller nåt än som vanlig reality

      Och ja, de har inget hemligt kontor där resterande medarbetare jobbar. Men de har ett riktigt kontor. Kontoret som man ser i serie är bara ”showrum” för serien. De är ganska många anställda på firman som inte är med i serien.

    Jag är gravid för första gången!!
    Går in i vecka 7 idag, väldigt chockad över att det gick på första försöket.?

      Åh, stort grattis! Själv är jag i vecka 10 och ska på tidigt ultraljud på måndag ?

        Hoppas allt går bra! Är det ditt första?

          Det är mitt andra.

          Hur mår du? Är det första för dig? ?

      Grattis! Hur mår du? Hur känns det?

        Tack! Jag mår ändå rätt bra. Sjukt trött och kan sova heela tiden. Och börjat ogilla viss mat som jag annars gillar. Annars har jag inte haft så många symptom än.

      Grattis! Går in i vecka sju på måndag. Är så rädd för att få missfall ://////

        Grattis till dig med! Är det ditt första?
        Ja, orolig här med. Men man får bara försöka att inte oroa sig för mycket.?

          Ja det är det ❤️ samma för dig som svarar nu? Håller tummarna för oss 🙂 har du varit på inskrivningssamtal ännu? Jag ska dit på måndag, det känns skönt

            Såg nu, alva, att det var du som startade tråden hehe 🙂

            Jag har också ett första samtal över telefon nu på måndag?

      Grattis ? är själv i vecka 6 nu. Inskrivningssamtal på onsdag. Första graviditeten. Blev så chockad när jag plussade och var tvungen att ta nytt test flera dagar i rad för att vara säker ? men nu börjar det sjunka in.

      Så roligt! Stort grattis. 😀

    Hur pratar man religion med små barn? Min sexåring har nämligen börjat fråga varför vissa på förskolan inte äter fläsk, eller varför vissa har sjal och så. Och jag kanske gör en större grej av det än vad det är, men jag vill förklara utan att lägga värderingar i det eller råka vara dömande. Vi är väldigt ickereligiösa så hon vet inte ens vad konceptet gud innebär.

      Många barn har en intuitiv förståelse av begreppet Gud, så jag tror inte att du behöver göra det så krångligt. ”De gör så för att de tror att Gud vill att de ska göra så. Andra tror på andra sätt.” Får du följdfrågor på vem Gud är, säg att vissa tror att det finns något utanför den värld vi ser, en kraft, som man kallar Gud.

        Varför skulle barn ha en ”intuitiv förståelse av begreppet Gud”?

          Haha verkligen. Konstigaste jag hört idag.

          Jag vet inte, jag har bara noterat att många barn verkar ha det. Jag har varit en hel del i skolans värld och hörde ofta de mindre barnen ha teologiska samtal med varandra. De försöker väl lista ut hur världen fungerar .

            Håller med, märkt samma. För barn är det mer logiskt att en högre kraft har skapat världen och människorna, eller att skyddsänglar finns, framför big bang och evolution. Mindre abstrakt med gudomar.

            Skulle inte kalla det en intuitiv förståelse, är väl snarare på samma nivå som många barn inte har några svårigheter alls att tro på tomten, tandfen, påskharen, ha låtsaskompisar osv.

            Har mest att göra med stor fantasi och att inte ha förmåga att tänka kritiskt och förstå sådant som fysik, vetenskap, evidens osv. Ur detta blir det ju därav en svårighet att skilja på verklighet och fantasi.

      Vår förskola har bara sagt åt barnen att ”Familjer har saker de bestämt att de ska eller inte ska göra, en del har bestämt att de ska bo i hus, en del har bestämt att inte äta gris, andra har bestämt att inte äta kött alls”, dvs nämner inte religion alls. Barnen köpte att familjer gör olika.

      Vi har bara sagt helt förenklat. För alla tror på olika saker. Vissa tror på en gud som heter Allah och då vill man ibland ha sjal och äter kanske inte fläsk. Andra tror på Jesus och har kanske kors på sig. Vissa tror på flera olika gudar och andra, som mamma och pappa, tror inte på någonting. Du får välja själv vad du tror på.

        ??

        Vad svarar man om barnet undrar varför enbart kvinnorna har sjal?

          För alla gör som de vill. Vissa kvinnor har bikini på stranden. Andra har baddräkt. Vissa kvinnor som tror på Allah har sjal andra inte. Vissa män har klänning andra inte. I någon tro rakar kvinnorna av sig håret när de gifter sig. I andra har männen skägg. Precis som människor får tro som de vill får man klä sig som man vill. Tvång som i Iran har vi också pratat om om det är det du funderar på. I vissa länder bestämmer man vad folk ska ha på sig. Det är inte snällt. Alla måste få bestämma själva.

          Men alltså just det har jag aldrig hört något barn fråga? Finns ju massor med skillnader i mäns och kvinnors normer vad gäller klädsel som barn uppfattar men inte ifrågasätter; klänning, färgen rosa till exempel. Det är ingen sexåring som kommer undra varför bara kvinnor täcker huvudet med sjal. Om de gör det är det väl bara att förklara på samma sätt som du förklarar när något barn kommer skrikande att rosa bara är för tjejer

        Fint förklarat för barnen. Vill bara reda ut ett vanligt missförstånd. Allah är en direkt översättning av ordet ”Gud”.

        Det är som om amerikaner skulle säga att “Swedish people believe in a god named Gud”

        Muslimer tror på samma gud som kristna och judar.

      det där löser dom på dagis. mina vet redan sånt då personal hade sjal och barnen inte ätit fläsk. mina har bara sagt hon är muslim.
      har aldrig kommit upp varförfrågor men mina barn har homosexuella barn och transpersoner-barn i skolan.
      i lågstadiet kom en pojke ut som tjej och nu i 4an kom en annan pojke ut som homosexuell.
      allt är väldigt avdramatiserande nu för tiden . väldigt skönt.

        Hur kan man komma ut i fyran? Man har väl ingen sexualitet ens i fyran?

          Jag var i alla fall killtokig i fyran och ville hångla och sånt, så det har man nog. Har alltid varit 100% säker på att killar är min grej.

            Hångla i fyran? Känns som att det är
            Väldigt tidigt. Jag tror inte någon i min klass hånglade förrän i sexan.

              Hon sa ville, inte att hon gjorde det?

              Men minns ingen lågstadiet? Sjukt promiskuösa och var ihop med tre fyra personer samtidigt

                Men va?? Du kanske ska sluta använda ord du inte begriper??

          jo då.du anar inte hur mkt tidigare dagens barn /ungdomar är idag?. dom pratar ju sex/sexualkunskap redan i åk 5…

            Tidigare än så såklart! På ett anpassat sätt.

            Vi hade också sexualkunskap i typ fyran, var 10 år iaf. /född 1988

          Jag var barn på 90-talet och visste i den åldern om att jag var bisexuell. Sexuell läggning är mer än bara sex. Och sex existerade inte i min värld i den åldern men jag visste ju att jag till skillnad från mina tjejkompisar, som bara pratade om killar, blev kär i och ville typ hålla hand (så oskyldigt var det) med tjejer. Önskar att skolan hade pratat om det, jag dolde det och kände mig ganska ensam på grund av det.

          Oja, det har många.

            Ja och då är det så tråkigt med folk som kopplar ihop barn som är bi eller homosexuella med sex. Det känns som att de vill göra det vulgärt för att det inte ska pratas om i t ex skolor.
            När de barnen i själva verket har samma känslor och oskyldiga kärlek som heterosexuella barn, bara till någon av samma kön. Och de behöver få veta att det är okej och få prata om det.

      Pratar man inte religion i dom lägre åldrarna längre? På förskolan? Jag menar inte som undervisning som den man får som äldre utan mer som information ”det finns en gud och han gjorde detta sen hände detta”, nästan lite på en sagonivå?
      Vet att vi pratade om det tidigt men det är också 25-30 år sen så jag förstår ju att mycket har ändrats sen dess. Bara en nyfiken fråga hur det funkar nu.

        jo det gör dom… det där med sjal är väl inget stort samtalsämne.. det är ju jättemånga i Sverige som har det. det går ju att Svara ett barn ”för att hon vill” man måste inte dra hela islam.

          Ja okej, jag tänker bara att det måste vara så viktigt att på nåt sätt ta upp detta med religion eftersom det är mycket mer vanligt nu att inte alla är ”kristna”.
          Nu kanske förskolan är lite väl tidigt, jag vet inte, men det känns som att det är bra om det kommer från pedagoger/lärare. Alla föräldrar tänker ju tyvärr inte som ts. Jag försvann bara i lite djupa tankar såhär på kvällen, har inga barn och har aldrig tänkt på detta så hjärnan gick liksom igång.

        Förskolan ska ju vara icke-konfessionell så det är inte alla som pratar om det då det är en ganska svår balans

          Jag förstår, som sagt andra tider nu och det är ju jättebra att skolan redan i så tidig ålder hänger med i det! Jag bara sitter och grubblar för mig själv, har inga barn så har aldrig stött på tanken men den tog fäste.

          Men man kan prata om olika religioner, som i skolan, ändå.

        Det hoppas jag inte ? är ateist och hade inte velat att förskolan säger att gud skapade jorden etc. Jag för gärna ett samtal med mina barn om att vissa tror på olika gudar etc men ingen ska säga till mina barn att en gud har skapat jorden och gjort människan osv.

          Men mina barn gick på en kristen förskola ( svenska kyrkan) och de berättar såklart de bibliska berättelserna men det är ju inte så att de inte också berättar om big bang.

            Men då har du ju valt att sätta dina barn i en kristen förskola. Jag har valt att INTE göra det. Så tycker det är lite skillnad på vad man informerar om då ☺️

            Sjukt. De borde berätta om alla (stora) religioner om de berättar om en. Religiösa friskolor och förskolor borde förbjudas.

              Du kan vara helt lugn min barn har koll på alla världsreligionerna, det varven fantastiskt förskola.

          Menade inte att man skulle tvinga på nån religion eller köra nåt väckelsemöte, mer informera om att det finns. Och självklart ta upp att man kan vara ateist också, det är nog lätt att glömma i sammanhanget. Jag gjorde det ju precis. Som sagt, inget avancerat eller invecklat.

          Nej det får de inte, inte lägga fram det som sanning.

    Boktips!!!
    Tipsa om era bästa/favoritböcker som vi kan läsa i sommar!
    Jag tipsar om alla Lisa Jewells böcker, brittiska spänningsromaner som jag inte kunnat lägga ifrån mig. Fyll på med tips! ?

      Kepler ??

      Sju systrar av Lucinda Riley ❤️ underbar bokserie som man förlorar sig själv i!

        Försöker läsa dem men tycker de är så tröga. Hyllas av alla men jag fattar inte?

          Samma här. Skulle vilja gilla för jag gillar Jane the virgin men tycker Sju systrar är barnslig

            Barnsliga?
            Kan du utveckla?

          Håller med dig J

        Fia
        Fanns det inte en norsk serie som hette sju systrar?

          Jo! Silje och Tonje och allt vad de hette. Följde den slaviskt när jag var yngre.

          Bokserien not so much

        Älskar dom! Läser sista nu, vill inte att den ska ta slut..

      Vill också veta. Satt och tittade på en bokklubb igår och tänkte att jag behövde tips. Så jag lånar din tråd lite.

      Finns det deckare/liknande genrer som ändå är lite feelgood?

      Och sen om nån har tips på mysiga kärlekshistorier (påhittade, vill inte läsa biografier). Typ Simona A-nånting, hennes efternamn försvann precis, Birgitta bergin etc.

      Själv tipsar jag om en bok som jag inte har någon aning om hur gammal den är, men jag läste den förra sommaren: Små citroner gula. Mysig sommarläsning tyckte jag iaf?

        Cozy crime är ju en grej! Jag tycker att Lisa Jewells böcker drar lite åt det hållet!

        Och Kristan Higgins har skrivit otaliga mysiga kärleksromaner, som utspelar sig på den romantiska amerikanska östkusten. Jag läste ”hem till Scupper island” och sen läste jag resten av allt hon skrivit. Ingen ”finlitteratur” men oj vilken feelgood och mys det är!

          Åååh tack för tipsen! Både jewll och den andra. Föredrar svenska författare dock (gillar när man på sätt och vis kan känna sig hemma i geografin etc som brukar nämnas), men jag ska definitivt kolla båda två??

        Läs Nilsson/De la Mottes serie Morden på Österlen för mysiga deckare, finns två stycken än så länge och de är verkligen jättebra!

          Just det! Jag lånade dem från mamma förra sommaren (iaf en av dem) men hann aldrig läsa. Det ska jag göra i år?

        Denise Rudberg har ju tidigare skrivit feelgood och har en deckarserie som jag tycker är bra!

          Henne lånade jag också böcker från av min mamma, det hade jag glömt. Läste dem aldrig men det ska jag i år! Förra året tänkte jag bara läsa böcker på semestern, nu försöka hela sommaren?

          fixar inte hennes böcker. försökt. dels tycker jag inte om henne, men tänkte ge böckerna en chans men oj så trista..

      Precis läst Anna Janssons nya bok på storytel, och den var bra som alla Maria Wern böcker, men väldigt irriterad att Marie Ljungstedts bok bara går att lyssna på, ej läsa på storytel, varför är det så ??

        Frågat Storytel hur det kom sig o svaret blev att det är någon deal med förlaget. Att vissa väljer att släppa ljudbok före e-bok. E-boken kommer senare, kanske 1 – 2 månader senare.

      Doggerland-serien av Maria Adolfsson.

      Hattmakarens borg. Läst den flera gånger.

        Hattmakarens borg lät gripande och intressant! Den ska jag läsa.

      viveka steen. nu plöjer jag Åre morden

      Filip Pullman – Den mörka materian
      Viveca Sten – alla böcker
      Conny Iggulden – serien om Julius Ceasar och serien om Djingis Khan
      Gillian Flynn – alla böcker
      Denise Rudberg – alla böcker men främst de första alltså från 2000-2014
      Cecelia Ahern – Där regnbågen slutar
      Hanya Yanagihara – Ett litet liv

        Ett litet liv har verkligen stannat kvar hos mig, flera år senare nu.
        Men rekommenderar att läsa den hemma ej ute. Läste på bussen, fulgrät, glömde gå av, fick tränga mig förbi de påstigande med strömmande tårar, absolut inte pinsamt ?

          Ja, den är jobbig och tung för det mesta. Tog mig också ca 200 (av total 700) sidor innan jag riktigt fastnade men ja, den boken kommer jag också ihåg och det är tre år sedan jag läste den, om inte fyra.

          Samma här, den drabbar mig fortfarande då och då och det är många år sen jag låg på balkongen och fulgrät till den. Så fin bok, men tyckte den var lite svårstartad. Började på den typ 3-4 gånger innan jag fastnade och då kunde jag inte tänka på nåt annat.

      Om du vill ha något mer klassiskt: ”Mina drömmars stad” och efterföljande böcker i stadsserien av Per Anders Fogelström. Jag har läst relativt mycket och detta är en av de böcker/serier som berört mig mest.

      Jag tipsar om Kim Faber och Janni Pedersens deckarserie som utspelar sig i Köpenhamn. Den första heter Vinterland och så finns det hittills två till. Riktigt bra deckare helt i min smak.

      Tips att kolla Akademibokhandelns ”månadens pocket”, kanske finns historik på det? Tycker alltid dom är så himla bra, köper nog varje månad och har typ aldrig blivit missnöjd.

      Läser Per Anders Fogelströms stad-serie, helt såld, vilken läsupplevelse ✨

      Tipsar om Kristin Emilssons böcker om man vill läsa feelgood-romaner, perfekt solstolsläsning ☀️

      Alla av Camilla Grebe, läs dem i ordning. Ninni Schulmans senaste, allt av Kristina Ohlsson. Men som sagt, måste läsas i ordning ?

      Himmel över Alaska
      Normala människor
      Samtal med vänner
      Papperspalatset
      Öppnas i händelse av min död

      Detective Conan – det är än så länge uppe i bok nr 96 så ta 3 per dag.

        Jag har precis upptäckt Mattias Edvardsson och är helt såld, har läst alla hans böcker. ”En helt vanlig familj” har blivit jättestor utomlands och ska även bli film/serie på Netflix. Men läs ALLT!

      Någon här tipsade om ”Illusionisten” av John Fowles. Jag nappade och blev helt såld. Läser om den för andra gången nu, kan inte sluta. Vill leva i den boken.

      Åh vill gärna tipsa om Lawrence Anthonys (och hans fru Francoise Malby-Anthony) böcker om sin elefantflock i Sydafrika. Så fin läsning.

      Jag älskar Jojo Moyes. Har läst nästan alla hennes böcker, inne på den senaste nu! Passar mig som gillar Feel good. Är en sån som även läst många av Sophie Kinsellas böcker.

    Hej hej!

    Ska till Stockholm inom en snar framtid och undrar om någon har tips på bra centrala loppisar? Antikvariat?

    Café som är värt att besöka?

    Och vilka museum ska man satsa på att hinna med?
    Kulturtanten inom mig slukar allt men tiden i Stockholm är ganska begränsad.
    Det jag vet är att jag ska till Fotografiska samt åka lite båt.

      Jag älskar Millesgården, Nationalmuseum, Carl Elds ateljé, Artipelag. Sistnämnda framförallt för omgivningarna och gott fika/mat, har inte koll på aktuella utställningar där.

        Tack så jättemycket för att du tog dig tiden att svara ?
        Nationalmuseum har jag tänkt på, tycker allt ser så vackert och mäktigt ut. Men resten var nytt för tankarna!

      Bageri Pomona i Midsommarkransen är ett absolut måste!
      Loppisar centralt vette sjutton om det finns några? Skulle vara second hand från Myrorna eller Stadsmissionen isf.

        Pomona – uppskrivet ✅ tack tack!

        Stadsmissionen får sig nog ett besök. Det verkar vara så stort, har sett många fynd göras därifrån. Finns inte där jag bor.

      Hallwylska museet är värt ett besök

        Ja en samlares paradis. Ibland för man följa ned och titta där dom hade en bowlingbana.

        Det ser otroligt fint ut när jag googlade! Får nog bli ett besök. Måste fasen göra ett schema om jag ska hinna med allt ?

      Är nog loppis varje söndag på Hötorget, om det är bra vet jag inte?!

        Det blir att gå från tåget direkt till Hötorget då ?

          Drottninggatan upp sen efter Hötorget mot Odenplan, på vänster sida på Drottninggatan finns det flera bra antikvariat! Håller med om de flesta andra tips här 🙂

          AB café vid Telefonplan och Robert Delselius i Enskede.

          Ett glas vin på Orangeriet eller Eden på Kungsholmen eller Le Hibou mitt i stan.

          Ett dopp är ett måste också! Fredhällsklipporna, Solviksbadet eller Långholmen. Erstaviksbadet om du har bil, kanske innan eller efter Artipelag!

          Glass på Fjällgatan men det har du kanske gjort förr?

      Medelhavsmuseet är mycket intressant.
      Sen fjärilshuset är en favorit.

        Tack så mycket för tipset, ska spana in det!
        Fjärilshuset hade jag nog tyckt om. Jag minns när det fanns ett i Göteborg, besökte det en del som barn.

      Älskar Nordiska museet! De har en fin utställning nu om NK’s Franska Damskrädderi med massor av underbara klänningar och rolig fakta. Även utställningen om livet i Arktis är sevärd. Deras fasta utställningar är alltid bra!

        När du har varit på Nordiska kan du fika på Blå Porten, de har god mat också och man kan ta ett glas vin. Mysig innergård!

        Ja, skulle verkligen rekommendera ett besök på Nordiska museet! Utställningen om NK´s Franska damskrädderi är verkligen sevärd. Även utställningarna Traditioner, Dukade bord, Affischutställning Norden samt Folkhemslägenheten tyckte jag var väldigt intressant och roligt att se.

        Alltid varit väldigt förtjust i Nordiska museet, ända sedan jag var jätteliten ☺️ Andra trevliga och centrala museer är ju Livrustkammaren, Medeltidsmuseet, Riddarholmskyrkan och absolut Hallwylska! ?

          Riddarholmskyrkan, hade inte en tanke på! Men jag älskar kyrkor, ur ett rent hantverksmässigt och historiskt perspektiv. Så det klart jag måste dit. Och kanske till andra kyrkor om det hinns med.

        Nämen tack så mycket hörrni! Jag förstår ju direkt att jag borde besöka Nordiska museet, inget snack där.

        Jag kommer bli en hel del fattigare under Stockholmsbesöket men absolut ett snäpp gladare efteråt ? jag ser liksom fram emot att få åka tunnelbana, bara en sådan sak haha. Levnadsglöden kommer kännas.

      Så du bad om antikvariat, men måste tipsa om bokhandeln Hedengrens i Sturegallerian som är som en gammal bokhandel i bemötandet. Ingen kedja utan trevliga och hjälpsamma samtidigt som du finner böcker som man inte får tag någon annanstans för deras inköpare är så himla bra!

        Eller du kanske bad om en antikvariat=antikaffär och min hjärna gick loss på bokantikvariat??

          Nej nej, du tänkte helt rätt kära du – bokantikvariat är det rätta!
          Luffaren får ta sig till Sturegallerian. Det är sällan man är i en bokhandel som inte tillhör en kedja numer, sorgligt nog.

      Rönnells antikvariat på Birger Jarlsgatan är fantastiskt. Där kan jag förlora mig i timmar.

      Sundbergs café i Gamla stan, deras varma choklad – oooooh my!! ???

        Gamla stan kommer man ju absolut hänga i och då blir det besök hos Sundbergs!
        Så länge det inte är typ 30+ kan jag lova det finns chans för varm choklad ☕

          Du måste typ testa ändå, den är tjock i konsistensen och ÄH, magiskt god!! ???

    Mår så fruktansvärt dåligt.
    Har aldrig bråkat med min sambo eller hållt på som jag gjort nu. Senaste dagarna har jag känt sån stress byggas upp inom mig och jag gråter för minsta lilla. Idag fick jag ett helt orimligt utbrott och slog nästan sönder en dörr i frustration.
    Eftersom vi aldrig bråkat eller tjafsat så känns det så sjukt pinsamt att jag tappade det helt. Fattar att jag byggt upp mycket stress och att det är därför jag mår såhär. Vet inte riktigt hur jag ska bli av med den känslan jag har inombords. Hur blir man av med all ångest och frustration?

    Obs, mår bra i övrigt. Inget särskilt som hänt mer än att jag har otroligt mycket i mitt liv just nu och att jag roddar med allt ensam.

      Inget särskilt som hänt mer än att du har otroligt mycket och roddar med allt ensam?

      Förlåt men det låter som att det kanske behövde pysa ut någonstans om du inte får stöttning och support av din partner i det?

        Nej, alltså jag överreagerar säkert. Jag drar största lasset hemma samtidigt som jag har mycket på jobbet. Jobbet är dock inte jobbigt på så sätt. Samtidigt planerar vi bröllop vilket stressar mig. Och så har jag lite problem med tonåringen i hushållet så min hjärna kanske blivit lite överkokt.
        Var många många år sen jag mådde såhär och blev nästan rädd för mig själv.

          Vet du vad, om din kropp reagerar så överreagerar du inte. Det är skitjobbigt att planera bröllop – även om gemene man inte tror det. Det är så mycket val, ekonomi och förväntningar. Energi och engagemang.

          Att det sedan är mycket på jobbet och en tonåring som kanske strular kan lätt göra att bägaren rinner över. Har du möjlighet att ta lite extra ledigt från jobbet så du kan fokusera på privatlivet lite extra just nu?

            Tyvärr inte. Tvärtom så måste jag anstränga mig ännu mer på jobbet pga en form av högsäsong pga sommaren och för att jag fått en ny tjänst som väntar efter semestern. Så jag försöker bara hålla ut tills jag går på ledighet. Jobbet är ett ställe där jag mår väldigt bra och har fin stöttning, så jag tror ändå det är bra att vara där.

              Går det att få avlastning på annat sätt? Hemstäd? Matlagning? Bröllopskoordinator?

                Eller lägga bröllopet på is och kräva att mannen gör sin del/skita i att tvätta hans kläder, laga hans mat etc. Varför köpa in tjänster som en vuxen frisk människa bara inte ids göra??

                  Om du hade läst övriga kommentarer så vill hon uppenbarligen leva med den här mannen – då spelar det ingen roll hur mycket vi andra scammar och trycker till i våra åsikter om att han inte verkar värd att leva med. Därför försöker jag komma med andra förslag som faktiskt underlättar och inte bara gör att hon känner sig ännu mer ensam.

                    Scammar?

                    Ingen skammar, vi försöker hjälpa henne! Hennes liv och situation är orimlig, man gör ingen en tjänst genom att låtsas som det inte är det!

      Du måste kommunicera med din sambo. Precis som du själv skriver så byggs det upp en massa inom dig och det är ohållbart, förr eller senare så exploderar man.

        Jag har förklarat för honom men han förstår inte riktigt. Han har själv aldrig mått dåligt så han kan inte relatera.
        Han tror typ att det hjälpte att han dammsög och städade hemma häromdagen när jag hade gråtit på jobbet.
        Har aldrig gråtit inför honom men berättade att jag brutit ihop på jobbet.
        Har sagt att jag önskar att han dels kunde engagera sig och hjälpa mig mer med bröllopet och att han måste hjälpa till mer hemma. Men han verkar inte förstå på djupet så att säga.

          Vill man verkligen gifta sig med nån som inte verkar förstå att man hjälps åt hemma och vid planering av ett bröllop?

            Onödig kommentar. Vill du skapa osäkerhet hos henne?

              Så klart kan vi bara inte hålla med.

            Kan lova att han har många fina sidor, han är otroligt curlad hemifrån och jag försöker hjälpa honom att utvecklas på den fronten. Men han är helt enkelt inte så brydd i hur det ser ut hemma och han tycker själv att det blir bättre om jag bestämmer allt med bröllopet så det blir så som jag vill ha. Det och lite lathet. Men den arbetar man inte bort över en natt tyvärr.
            Det enda jag önskar från honom är att han ser mig nu när jag mår dåligt. Istället började han skratta åt mig, därav att jag nästan slog sönder en dörr.

              Förlåt om jag låter hård men det är otroligt liten chans att han kommer förbättra sig på den där fronten. Män som är uppväxta i hem där mamman gjort majoriteten av hushållsarbetet och som inte anstränger sig ens innan giftermål ändrar sig nästan aldrig. Snarare brukar de bli ännu mer bekväma med tiden. Det krävs ingen personlig utveckling för honom för att göra sin del hemma, han väljer att inte göra det för att han ser det som ditt ansvar.

                Nej jag förstår att det mycket väl inte kommer bli nån ändring. Samtidigt vill jag leva med honom.
                Brukar inte se detta som ett problem annars som när jag mår bra och har ”normal” belastning i mitt liv.
                Det är bara mycket nu. Och jag vet inte alls hur jag ska hantera det. Det känns som jag ska explodera. 🙁

                  Det kommer ju troligen komma fler såna tillfällen i ditt liv. Varför är detta ok för dig? Att jobba heltid och sköta det mesta hemma, så att du till slut mår såhär? Och han fattar noll? Det är inte rättvist. Men vill du leva så finns nog ingen lösning.

                    Man har väl nån förhoppning att han ska inse att han behöver stötta mer. Men jag fattar verkligen vad ni alla skriver.

                    Kanske är det att han är min trygghet som jag håller mig fast så hårt ändå. Vi har det väldigt bra annars, och han är min närmsta människa. Kanske min enda utöver mina barn.

                      Har han inte insett det nu så vete fan alltså… (Att han skrattade?!)
                      Vad sorgligt, kan nog ligga en del i det.. Men du, du har dig själv, du behöver inte honom.

                  Och det kommer komma fler tillfällen med mer än normal belastning. Men även om du har turen att slippa det, att göra allt hushållsarbete, vara hemmets projektledare och jobba kommer slita ut dig med tiden och det är skyhög risk att du går in i väggen. Det du känner nu är tecken på att du kanske redan börjat nudda den. Att han har positiva egenskaper i övrigt kommer tyvärr inte förhindra det. Du gör som du vill men fråga dig själv om det här är ett pris du är beredd att betala för att vara med honom.

              Han låter dig sköta allt med bröllopet så att det blir som du vill, eller för att det är skönare att lägga över allt ansvar på dig? Han är inte så brydd över hur det ser ut hemma, eller för att det är skönare för honom om du städar och donar så han slipper? Han är curlad hemma, eller tycker han det är skönare om du var som hans extra mamma/pappa och löser och fixar allt? Ditt enda motkrav är att han ska se dig när du mår dålig och han skrattar åt dig? Förstår att du smäller i dörren ibland… (sen, ja, säkert 1000 fina sidor också – allt är inte svart eller vitt)

              Förstår. Hade också tappat det om han skattar åt dig när du försöker förklara hur du mår. Provocerande.

                Mm, det var riktigt provocerande för jag ser det som att det var mitt rop på hjälp. Men han såg inte det. Och det gör ju ganska ont. Hade räckt att han kanske kramat mig och sagt att vi löser detta, eller bara frågat vad jag vill att han ska göra. Men han skrattade istället.

                  Hade slagit sönder mer än en dörr om min man skrattat åt mig när jag mått dåligt… Och sen kastat ut idioten.

                  Du nöjer dig verkligen med det minsta lilla.

              Tycker inte det verkar som om utbrottet var oväntat eller konstigt och att han förtjänade det. Skulle ta en stor funderare på om jag verkligen skulle gifta mig med denna man dock…

              Då blir du ju lite mamma, som lär honom hur man beter sig i livet…

            Dessutom är det ju honom du ska prata med. Men han förstår inte och du har aldrig gråtit inför honom, som du ska gifta dig med? Han är väldigt curlad, och du får dra största lasset.
            Tror du att det blir bättre när ni har gift er?

          Ta inte illa upp men om du har så mycket ska inte bröllopet få vänta lite? Jag menar din hälsa är ju viktig.

            Jag föreslog att tona ner det hela men det gillades inte från hans familj. Dom tyckte att det var för sent att göra ändringar nu. Försökte förklara även där att det är övermäktigt just nu.

              fast du ska ju gifta dej med honom inte hans familj..
              om du är sängliggande så blir det inte nåt bröllop 🙁
              väldigt oförstående familj han har…
              håller med om att skjuta på bröllopet vore det bästa för ditt mående.

          Har du aldrig gråtit framför din blivande make? Och han hjälper dig inte, tröstar dig inte? Förstår ingenting här, det är ju så otroligt viktigt att kunna känna sig trygg, sedd, hörd och att få kärlek om omtanke när man mår dåligt.

      Prata med din sambo om hur du känner ❤️ Låter som att du behöver få en stor kram och andrum. Ta hand om dig!

        Men du har inte läst. Hon gjorde just det och han skrattade.

      Är du vaksam på alla tecken som din kropp ger dig? Du mår bra, du överdriver men ändå bryter du ihop på jobbet och tappar det inför din sambo? Jag vill absolut inte låta hård. Jag går just längs utmattningsvägen och har gjort det flera år. Nu skriver du inte hela bilden eller alla symptom, men jag blir direkt orolig för dig.
      Du har mycket med ett barn, med din sambo, ert bröllop, ditt jobb och vad jag förstår det som så har du nån form av historia med detta måendet? Snälla, för din egen skull och dom omkring dig, sätt dig ner och andas och känn efter. Mår du så bra som du tror? Ju tidigare man kan bromsa desto kortare blir förhoppningsvis vägen tillbaka.
      Ta hand om dig ❤️

        Jag har varit sjukskriven för utmattning för många många år sen, det var lite lika då fast ändå inte. Då var jag ensamstående med barn, jobbade mycket samtidigt som min syster gick bort. Då var jag ensam med att rodda allt det med begravning osv.. och klarade således inte att arbeta. Jag bara sov.

        Nu kan jag inte sova. För jag har ett litet barn att ta hand om. Sambon och jag jobbar om varandra så sömnen är minimal.
        Jag försöker ju bromsa genom att försöka få honom att förstå hur jag mår, så att han kan stötta. Men han förstår inte. Trodde han skulle förstå nu eftersom jag aldrig nånsin brukar bli arg eller utåtagerande (alltså mot dörren. Ingen människa)

          Du måste ju ställa krav, på riktigt. Om han inte möter din krav så bör det ju få så pass kraftiga konsekvenser så att han tar dig på allvar.
          Att han han skrattar åt dig i den situationen är ju inget annat än förnedrande.

            Ja men precis. Skulle kräva en så stor jävla ursäkt efter detta (om det ens skulle vara möjligt att reparera). Skulle också dra hemifrån några dagar eller kasta ut honom.
            Seriöst, vem skrattar när den man älskar mår dåligt? Psykopat?

          Det behöver ju inte vara samma förutsättningar för att hamna där igen. Och att du var ensam då men har en inte så hjälpsam och förstående sambo idag kan ju mycket väl vara ”värre” på sina sätt. Det går ju liksom inte att mäta. Men bara för att ni är 2 nu så innebär det ju inte att du bara gör hälften så mycket, som du själv skriver. Plus att du har både en tonåring och ett mindre barn att ta hand om.

          Finns det nån i närheten som skulle kunna avlasta med den mindre? Släkt på din eller hans sida, vänner? Visst att man sover dåligt med småbarn men man måste få återhämtning på nåt sätt och ännu viktigare för huvudet att få koppla ner och vara i standby-läge.

          En tanke, om det återigen finns nån i er närhet som förstår dig bättre och skulle kunna prata med honom? Dels lägger personen upp det på sitt sätt, och dels bör han förstå allvaret av att du tar hjälp från andra för att få han att förstå. Eller försök kolla efter nån tydlig, bra antingen text eller tex Youtube-video som förklarar bättre? Det är jätte, jättesvårt att förstå när man inte gått igenom det själv men man måste ändå förstå allvaret, och stötta den man lever med!

      det kommer ju inte bli kul att gifta sig om dur på vippen att bli utmattad. Du måste få avlastning av honom. ett bröllop planeras i hop. en strulig tonåring ska båda handskas med. förstår att topplocket flög.
      Sjukskriv dej några dagar. vila pausa och prata med din sambo om att detta är väldigt viktigt att det blir en förändring. var rädd om dig ❤️

      Jag brukar försöka skriva för att få ut mina tankar och stress. Det hjälper att få ner det på papper och släppa ut alla känslor. Då kan jag också få en bättre förståelse för mig själv och varför jag agerar som jag gör.

        Bra tips. Kanske skulle försöka få ut mig allt i skrift iaf och se om det känns nåt lättare i sinnet.

      Jag tycker att det låter sunt. Det finns en förväntan från samhället idag att man ska gå omkring och vara så jäkla genomtänkt, snäll, sansad. Men är det verkligen så normalt? Det normala är väl att vi använder oss av hela vårt känsloregister.

      Det där låter exakt som jag innan jag gick in i den berömda väggen. Men det var barnen jag blev arg på..

      Jag begriper inte alla konstiga råd i den här tråden? Han beter sig som en mansgris ock kommer aldrig någonsin göra annorlunda. Råder ni henne helt seriöst att ”skriva ner sina känslor”?! Hur kan någon tro att det här är ett normalt förhållande? Lever ni så med era lika mansgrisiga män? Det är fullständigt oacceptabelt beteende från hennes sambo, och det kommer fortsätta så hela deras liv tillsammans. Hur kan man välja ett sådant liv? Du förtjänar miljoner gånger bättre.

        Hear hear!

        Vad är det för fel att skriva ner sina känslor? Om man är stressad och har svårt att tänka kan det vara ett bra sätt för att identifiera sina tankar och veta hur man ska agera. Jag stöttar verkligen inte mansgrisar och vet inte ts situation, försökte bara ge ett enkelt råd.

      Från en som nyss planerade bröllop – kan du skriva en lista på delar din sambo kan vara ansvarig över? Jag tyckte det var lite svårt att släppa på kontrollen kan jag erkänna men jag gjorde en lista i telefonen som jag delade med honom och skrev vilka jag var ansvarig över och vilka han var. Har du en hederstärna? Eller någon vän som du kan ta hjälp av? Lämpa över saker som du kan lämpa över.

      Gällande tonåringen – på vilken nivå är det? Skulle ni tex bli hjälpta av att gå och prata ihop med någon?

      Gällande sambon – läste i kommentarerna ovan vad du skrev och min man är inte curlad MEN vi har helt olika nivåer på tex ett städat hem. Då när jag haft sjukt mycket på jobbet och inte hunnit med att tex städa på det sättet jag vill så behöver jag kommunicera det. Prata, prata, prata. Men och folk kommer säker skrika mansbebis etc men jag gör en lista på vad han behöver göra för att underlätta för mig ?
      Sen delar vi automatiskt på matlagning, kör typ varannan dag och tex körde vi en kväll i veckan när barnen somnat som var bröllopsplaneringskväll.

      Du kommer fixa detta men från en annan utbränd, det är jätte viktigt att lyssna på signalerna du upplever. Och när bröllopsdagen väl kommer så stäng av allt och bara njut.

      Vet du vad, lyssna inte på alla som försöker så tvivel hos dig. Att man bråkar ibland, och har svackor, är normalt i ett förhållande. Huvudsaken är att man löser problemen i tid. Det är inte kört för att ni är oense nu, och de flesta människor kan förändras till det bättre om det är vad de vill.

      Du skriver att han inte förstår dig, och att han skrattade åt dig när du försökte förklara hur du känner. Då är det dags att välja en stund då du känner dig sansad, och sitta ner och vara lika ärlig mot honom som du är här i kommentarsfältet. Var övertydlig med hur du känner när han bemöter dig sådär, med vad du förväntar dig av honom i er relation och ge tydliga förslag på vad du behöver för att känna dig nöjd. Hoppas det blir bättre snart.

        Alla förhållanden kan ha svackor men det är inte okej och inte normalt att ha en partner som lämpar över nästan allt ansvar för hushållsarbete och bröllopsplanering på henne och sedan skrattar när hon är på väg att knäckas under stressen, trots att hon flera gånger försökt prata med honom. Det är inte att så tvivel att påpeka det, det är att försöka öppna hennes ögon för att det är inte sådär en bra partner beter sig.

        Men snälla, han låter henne göra det mesta hemma fast hon tagit upp det och skrattar när hon berättar hur dåligt hon mår? Det är inte normalt eller nåt man ska nöja sig med.

    Tips på bra smultronställen i trakterna Ängelholm/Helsingborg? För en barnfamilj med två barn på 4 och 1 år.

      Holy Smoke som ligger vid Nyhamnsläge, amerikansk bbq dock inte speciellt billigt, men värt varenda krona. Längs med kusten där uppe (Mölle, Arild osv) finns bad och fik osv som kan vara mysiga. Kanske inte smultronställen o absolut kan det vara mkt folk på somrarna men där är otroligt fint och mysigt.

      Kollla elinlagerquist på instagram som skriver om olika lekplatser osv. Mycket om Helsingborg!

      Hembygdsparken i Ängelholm!!! Där finns allt; djur, lekpark, glass etc

      Hembygdsparken i Ängelholm är väldigt fint och kul för barnen. Gratis också.

      Hembygdsparken i Ängelholm. Dinosaurielekan i Helsingborg, ligger västerut i Helsingborg i ett mysigt grönområde. Djungellekan vid knutpunkten. Fredriksdal mitt i Helsingborg – har både djur och kultur samt lekplats. Sofiero slottspark utanför Helsingborg. Tura med båtarna till Helsingör och besöka Kronborgs slott, fin park runtom och fin utsikt samt maffigt slott. Sol och bad på strandpromenaden i Helsingborg. Sol och bad i Rydebäck. Sol och bad i Viken mellan Helsingborg och Höganäs. Cykelutflykt till Ven som har både strand, vackra miljöer, mysiga fik och museer – går båtar från Ängelholm och Landskrona och cyklar finns att hyra för hela familjen i alla åldrar på plats!

        Korrektion – går båtar till Ven från HELSINGBORG* och Landskrona ska det såklart stå, inte Ängelholm!

      Hembygdsparken i Ängelholm. Dinosaurielekan i Helsingborg, ligger västerut i Helsingborg i ett mysigt grönområde. Djungellekan vid knutpunkten. Sofiero slottspark utanför Helsingborg. Fredriksdal mitt i Helsingborg – finns både djur, natur och lekplats. Tura med båtarna till Helsingör och besöka Kronborgs slott, fin park runtom och fin utsikt samt maffigt slott. Sol och bad på strandpromenaden i Helsingborg. Sol och bad i Rydebäck. Sol och bad i Viken mellan Helsingborg och Höganäs. Cykelutflykt till Ven som har både strand, vackra miljöer, mysiga fik och museer – går båtar från Helsingborg och Landskrona och cyklar finns att hyra för hela familjen i alla åldrar på plats!

      Ta en båttur över till Helsingör, ni behöver inte hoppa av utan kan bara åka tillbaka igen. Jättekul för barnen om de inte är så vana vid att åka båt!

      Nu kommer du säkert inte läsa detta pga väldigt sent ute men pannkaksladan och stränderna i Ängelholm!

    Läser ni tidningar i pappersformat? Alltså inte nyheter utan veckotidningar eller månadsmagasin? Vilka? ? jag läser nästan inga tidningar själv för nuvarande, är mest nyfiken på vilka som är populära!

      Brukar läsa hemmets journal och Allers hemma hos min mamma..

        Älskar allas och deras korsord. Favorittidning. ?

      Nej väldigt sällan, tyvärr. Jag tycker ändå det är mysigt. Tänker alltid att jag ska köpa nån till semestern men sen blir det sällan så. Blir däremot en korsordstidning varje sommar som SKA vara löst när sommaren är slut. Det hör till, sommarpratare i lurarna och ett korsord på det??

        Fy vad mysigt det lät ?
        Det ska jag också göra i sommar, är väldigt dålig på korsord så får väl ta något väldigt enkelt, får se om jag hittar en bra tidning ?
        Klarar du allt eller får du fuska på vissa?

      Jag läser medlemstidningen från hyresgästföreningen, hem & hyra, haha!

        Den är underbar!! Artikeln om ”odlar din granne cannabis?” är legendarisk.

          Haha ja, verkligen!

      Köper Allas för korsordens skull när jag ska iväg och sola/bada och den är trevlig att bläddra i för noveller och recept

      ja, gillar det ?

      Jag läser nästan alla tidningar/magasin via Readly, men köper Rum hemma varje månad för att jag älskar den och vill kunna bläddra i den vid helgfrukostar.
      Brukar också köpa Allers eller Allas för korsordens skull och då läser jag det som är intressant i övrigt.
      Mvh tant 39 år

      Läser på jobbet, då den lokala nyhetstidningen och på semestern köper jag ibland lite olika tidningar. Sen gillar jag att lösa korsord.

      Illustrerad vetenskap, Historiskan och Hemmets journal. Prenumererar på Illustrerad vetenskap. Läser Historiskan på bibblan och HJ hemna hos mamma. Tycker om att bläddra i papperstidningar, känns mer avkopplande än att läsa på platta eller mobil.

        I Illustrerad vetenskap, läser du exakt allt eller bara sånt som intresserar dig?
        Känns som man kan lära sig mycket och funderat på att köpa men rädd att jag bara skulle läsa det som låter intressant ? men få lite kunskap om allt möjligt är något jag egentligen vill ta till mig.

      Jag brukar köpa någon inredningstidning ibland, gillar att bläddra lite i dom och få inspiration och tips.

      Prenumererar på House & Garden, och strököper svenska inredningstidningar ibland. Brukade köpa Elle och damernas värld förut men slutat helt med det.

      Saknar när man prenumererade på Frida, Okej och Vecko revyn. Så mysigt ? och blev alltid så glad när man fick med något smink, armband, bikini eller något. Använde det aldrig, men var ändå speciellt ?

        Åh, ja det var ju bästa dagen när nån av dom ramlade in! Framförallt Frida prenumererade jag på länge, länge.
        Sparade dessutom ALLA nummer av nån anledning (hoarder kanske?) och när mina föräldrar flyttade slängdes alla ?

      Jag prenumererar på Lantliv ?

    Hej! Har ni tips på vad man kan ge förskolepersonalen i avslutningspresent?
    Min son slutar förskolan och ska börja skolan i höst och han går nu på en riktigt liten förskola där det varit samma personal sedan han började för ca 5 år sen. Känner att jag vill ge dom världen för dom är helt underbara alla 3! Men vad är rimligt att ge ? ?

      Jag är lärare (dock i lågstadiet), för mig personligen blir jag allra gladast när barnen eller förälder skrivit ett kort eller ritat en teckning där den tackar för tiden man haft med varandra. Jag blir alltid väldigt glad när en förälder uttryckligen säger att den är nöjd och glad.

      Just jag har lite svårt för presenter och likande då jag inte vet hur jag ska ta emot det. Jag har ju bara utfört mitt jobb. Men skulle rekomdera saker som tar slut, exempel choklad, blomma, lemonad eller liknande. Kanske en lemomadflaska där du sätter fast en egen etikett på där du tackar för dem fem åren som ni haft ihop?

        Tack för tips! Lemonad med en liten lapp låter jättefint? Man vill ju inte ge för mycket men samtidigt så vill jag att dom förstår hur uppskattade dom är.

          Med ord kommer de förstå. Bara det du skriver här skulle säkert värma deras hjärta. Det finaste man kan få som pedagog är att få höra att man betytt mkt för nån.

      Som förskollärare så skulle jag säga att jag absolut inte förväntar mig något (och som föregående är dålig på att ta emot presenter) men OM jag får något så är det definitivt tanken som räknas 🙂 en blomma, choklad, vad som verkligen.

      Vår personalgrupp fick ett mycket fint och personligt formulerat litet brev och föräldrarna hade donerat pengar i vårt namn till en organisation! Toppenfint och det de skrivit betydde verkligen jättemycket för oss ? Arbetat med barn i snart 30 år och för mig har det iaf varit mer uppskattat med ord istället för någon sak.

      Vi har köpt en stor ask choklad med ett handskrivet kort om varför vi uppskattar pedagogerna. Asken är stor och till hela personalstyrkan eftersom de jobbar så fint ihop med varandra, alla hjälps åt.

      Våra barn slutade inte förskolan men jag hade köpt lokalt kaffe och en chokladkaka till var och en (3 pers). Samt skrivit ett rim som uppskattade personen i fråga men också låtit barnen svara på fyra frågor om varje person. Frågorna var:
      Hur gammal tror du Anna är?
      Vad är hennes favoritfärg?
      Vad är hennes favoritmat?
      Vad är det bästa med Anna?
      Och det blev väldigt roliga svar men ärliga och genuina.

      Det bästa jag fått av barn som slutat hos oss och börjat skolan är faktiskt teckningar/målningar, har många fina jag sparat sedan jag började som förskollärare 2014. Såå fina minnen, blir tårögd när jag tänker på hur många barn som slutar om en vecka. Föräldrar och barn som jag kommer sakna!

        Tack snälla för alla era tips! ?

    Var gör man i Stockholm City på Midsommar? Ge mig era bästa tips!

      Man åker ut till skärgården

      Skansen är givet om man vill fira traditionell midsommar. Annars picknick på Djurgården eller någon av parkerna. Om man vill äta på restaurang skulle jag boka en midsommarlunch på t ex Sturehof eller Ulla Winbladh.

    Kan alla dessa skjutningar som sker bara upphöra. Så töntigt när de ska ge igen på varandra och släpp och gå vidare med livet.

    Någon mer som reagerat på att det varit typ 5 olyckor på 10 dagar för folk blivit påkörda av bilar och majoriteten har varit cyklister?? Är de en ny typ av attentat där folk riktar in sig och prejar ner folk eller vad är de frågan om?

    Dessa 100 tals moped människor som bara stormade rakt in i Stockholm?? Vad var de om?

      Det har varit många påkörda de senaste dagarna men det är vanliga olyckor, en del utav dom utan brott bakom men en del pga vårdslöshet i trafik eller ratt/drogfylla. Ibland slumpar det sig så att saker kommer i klump, var t ex för något år sedan 10 personer drunknade på typ 5 där. Långt mer än genomsnittet. Mopederna var tonåringar som var som tonåringar är ibland. Störande men rätt harmlösa.

        Cyklisterna handlar säkert om att sommarn är här nu. Fler som är ute och cyklar och därav högre risk för sådana olyckor.

      Var i Farsta igår med barnen, exakt ett dygn senare skjuts det där vi gick. Läser om en pappa som flydde in på pressbyrån med sina småbarn och satt och hukade sig medan barnen grät. FY FAN

      Mopparna i Stockholm såg mest ut som vanliga moppepojkar, de har väl fått sommarlov och har tråkigt och ville hitta på något.

        Håller med… Så jävla tragiskt! Jag har flyttat ut på landet så slipper vara en del av det på nära håll iaf

    Vilken är den charmigaste dialekten?

      Värmländska ♥️

      Göteborgska. Utan konkurrens!

        Jöttebosska ? helt enig!

        Ocharmigaste.

      Jämtska. Fast inte grov dialekt som gamlingar pratar utan bara att man anar dialekten.

      Mycket beror på personen har jag insett. En hemsk person med en dialekt jag egentligen älskar, ja då kan det bli för jävligt.

      Men om jag tänker på en attraktiv kille och dialekter utifrån det:
      1. Jag är typ kär (om än olyckligt?) i en kille som är från Skåne, grötigaste delen liksom, han har inte bott där på typ 15 år så han har inte kvar den dialekten utan har fått nån go mix även om man hör skånskan också. Så en mild skånska mixad med rikssvenska.

      2. Stockholmska. Inte den dryga utan jag älskar när dialekten får killen att låta världsvan och självsäker. Den stockholmskan??????

      3. Göteborgska.

      4. Jag är själv från Trollhättan och kanske är vår dialekt inte alltid så vacker, men jag tycker fasen den är charmig. Jobbar i Skövde numera och har omringats av det värsta jag vet så jag älskar att komma hem och få höra något vackert igen. Jag vet inte ens hur man ska beskriva dialekten, men jag har märkt att vi som hör till den yngre generationen drar mer åt göteborgskan men inte fullt ut såklart.

      5. Halmstadiska. Det heter väl inte så, men som man pratar där.

      Någon norrländsk (nej jag vet inte vilken/vilka eller vad de kallas, förlåt!)

      Ett lätt dalmål, alltså att man anar det.

      Gillar en sorts skånska, antar malmöitiska, gärna med lite brytning. Typ som Zlatan.

      Värmländska! ?

      Finlandssvenska!!?

      Norrländska

      Gotländska ❤️

    Ni som kollar på VPR och Beverly Hills. Har ni någonsin funderat kring vad Lisa och Ken’s ”egentliga” verksamhet är? Det har cirkulerat i åratal på skvallersajter och forum (Reddit mm) att deras restauranger ska vara en front för en 3skort-verksamhet. Alltså att deras anställda är s*xarbetare/”yachters”, typ Lala, etc. Lisa och Ken började med det redan i London för gaykillar (tänk Cedric, som ska ha varit den som håvat in mest pengar och därför stod dem närmast).

    Det ryktas även att Yolanda och Mohamed träffades när Yolanda var en eskort och ”p!mpat ut” sina döttrar Bella och Gigi för att håva in pengar. Och nyligen lyssnade jag på podden Beyond the Blinds om Kris Jenner; att Kris och Scott påstås ha en 3skort-business tillsammans- det är därför hon är så beskyddande över Scott trots att han inte är en del av familjen längre (utöver barnen han förstås delar med Kourtney). Det förklarar även i så fall alla de unga tjejer han dejtat genom åren- Amelia, Sofia Richie, Bella Thorne, m.m. att de också ska ha varit s k ”yachers” och han var egentligen deras p!mp men de syntes tillsammans i pressen för PR.

    Möjligen har jag läst för många blinds och konspirationer online. Men ville bara få detta ur mig. Tankar?

      Det låter heeelt galet ?

      Det enda jag kan säga ärligt är – tro inte på allt skvaller.
      Lägg ner din energi på annat som är av värde. De här människorna skrattar nog hela vägen till banken och skiter fullkomligt i dig och alla andra.

    Värmländska ♥️

    Det tvinnade för någon dag sedan en text att någon Nicole hade haft en video på Instagram som var hon och hennes pojkvän som hade s*x. Var detta alltså Nicole falciani??

      Nej det var Nicole Kikabidze, Paradise Hotel?

    Behöver inspiration!
    Vilken/ Vilka låtar måste finnas på er träningslistan?

      A Milli – Lil Wayne
      Hot – Young Thug
      Collard Green – Schoolboy Q
      King Kunta – Kendrick
      Blind Faith – Chase & Status
      Piece of Me (Tiesto Remix) – Britney
      Work – Gang Starr
      Harder than You Think – Public Enemy
      Pure Water – Migos
      I don’t F*ck With You – Big Sean
      Chun Li – Nicki Minaj
      Click Click Boom – Saliva
      Sleep now in the fire – Rage Against the Machine
      Boom – POD
      Eye of the tiger – survivor
      Awful things – Good Charlotte
      Intro – Jay-Z
      Without Me – Eminem
      I don’t dance – DMX
      6 Foot 7 Foot – Lil Wayne
      Edge of Midnight – Miley Cyrus x Stevie Nicks
      Plain Jane – ASAP Ferg
      Really Got It – Jerreau
      Go Hard or Go Home – Wiz Kalifa
      Started from the Bottom – Drake
      Put Some Sugar on Me – Def Leppard
      Trouble on my Mind – Pusha T
      ET – Katy Perry
      Power – Kanye
      F**ckin Problems – ASAP rocky
      Gettin away with murder – Papa Roach

        Imponerande svar måste jag säga! ??

      Hehe här kommer pt 2 🙂

      Ligger hemma sjuk och har ändå inget att göra:

      Figure it Out – Royal Blood
      Last Breath – Future
      Survival of the Fittest – Mobb Deep
      Gossip Folks – Missy Elliot
      Iron Man – Yookie
      96 Better Beings – CKY
      Frozen – (Fireboy Remix) – Madonna
      Pirate – Liu , GenX
      Gangstas Paradise – 2WEI
      Woop Baby – letherette
      Believe Me – Fort Minor
      Remember the Name – Fort Minor
      Give me Promiscuous – Xanemusic
      Thriller – Steve Aoki x Michael Jackson
      WWE: Here Comes the Money – Jim Johnston
      Volume – Lil Kleine
      Ruff Ryder’s Anthem – DMX
      Words I Never Said – Lupe Fiasco
      Talking Body – Tove Lo x Kream
      Koo Koo Fun – Major Lazer
      Grind and Shine – Jasmine Walker
      Ante Up – MOP
      Get on your knees – Mc Pat Lynn
      Ready for it – Taylor Swift
      Ball so Hard – DJ hotday
      Cream – Platinum Doug
      All the Way Up (Remix) – Fat joe
      Rhythm of the Night – Something Good x Yotto

        Alltså woooow!!!
        Tack snälla du, vilka listor du skrivit ?.
        Va glad jag blir och krya på dig.

        Vore underbart om du kunde dela länken till din lista så man slapp skapa en egen ☺️

          aaah ja men jag vill inte doxxa mig själv – kontot är kopplat till min Facebook ?

          Alltså fyfan va lat ? Du får liksom ett otroligt svar men ska ändå ha mer? Skapa din egen lista för fan.

      Soundtracket till Rocky IV

    Snacka om att Alice körde över Filippa i podden och skulle berätta hur Filippa har haft det och känt sig? Så märkligt.

      Filippa la ju upp att hon mådde dåligt den dagen men det kanske var en efterhandskonstruktion. Alltså att det var därför Alice tog över

    Ser ibland folk lägga upp stories och tagga vänner men antingen gör det pyttelitet så det inte går att läsa eller klicka på, eller så läggs alla namn i en klump på varandra så de inte heller går att klicka på. Vad är det man vill med det? Vad är grejen?

      Att de ska dela inlägget nog.

      Det kommer väl upp i flödet även hos dom taggades vänner? Uppmärksamhet, följare, jag vet inte vad man är ute efter?

        Ja fast om det är en story så dyker den ju inte upp i en främmandes flöde oavsett? Om det är en reel kan den säkert göra det.

          Jaha, jag håller fortfarande på att lära mig hur allt funkar och va det heter ? mvh stenåldersmänniskan

            Haha you and I both tydligen

      Du måste vara taggad i en story för att kunna dela den. Så säkerligen därför personen väljer att tagga de som syns = få spridning på sitt inlägg.

      Att man dessutom gör texten liten är antingen för att 1. Man tycker det är oviktigt att det syns och/eller 2. För att man inte vill att följaren ska klicka sig bort från ens egen story och vidare till någon annans profil..

    Åh,kollar om Sex and the city som vuxen. Fantastisk serie, när man ser det lite mer nyanserat också?

      Jag älskar SATC! Vet att man ”ska” vara kritisk men jag älskar hela serien (originalet, ej nya).

        Äh, allt man ”ska” vänder jag mig emot direkt! Aldrig ens hört att man ska det?

        Såg serien första gången från att jag var 13 år på sommarlovet, sen gick den på eftermiddagarna några år senare.

        Ger mig en sån sommarkänsla! Jag skulle vara hemma 22,15, men gick alltid hem innan för att kunna se hela avsnittet, det började 22,00. Så vi skulle kunna prata om det dagen efter?

          Ja det är så löjligt. SATC var liksom groundbreaking och nytänkande på sin tid men dagens woke-galningar tycker så klart den är för vit, hetero, blabla… 😉
          För mig var den en följeslagare när jag levde singelliv runt åldern 20-26. Tittade alltid på avsnitten där Carrie har krossat hjärta när jag själv hade det hehe!

            Men åh, tänk att man kan så olika känslor kring en serie under samma tid? jag var inte tillräckligt gammal för krossat hjärta då, men gav mig en språngbräda! ?

            Den tiden då bara tv fanns!

            Haha, go woke get Broke??‍♀️?? skit i vad ”alla” säger, kör din grej, var ärlig om vem du är och vad du tänker, och hitta människor du kan prata med på riktigt❤️

              Åh samma här. Jag såg aldrig serien när den gick då 1999-2007 eller vad det nu var. Utan ett par år senare mär jag pluggade och festade 3 dagar i veckan. 😀 Tror inte jag hade fattat den innan dess, var rätt barnslig länge haha…

              Vet att alla avskyr Carrie men jag gillar henne haha! Absolut lite egocentrisk men annars, alltså jag förstod grejen med Big. Att hon inte kunde släppa honom i första taget. Känslor är svåra att kontrollera.. 🙂
              Vem är din favvo av dem?

                Haha jag fattade nog, men ändå inte! Nu ser jag ändå carries osäkerhet i första säsongen. Chilla tjejen, typ??‍♀️?

                Jag gillade Carrie bäst, men eftersom jag förlorade oskulden först av mina kompisar så blev jag Samantha. Nu gillar jag Charlotte mest. Det är coolt att hålla på sig och se äktenskap som högsta ”vinst”. Är bara på andra säsongen än?

                Känslor är absolut svåra att kontrollera, samtidigt som man känner och lever. Vi kvinnor är speciella, både bra och dåligt?

                Charlotte är pryd, men i en relation är ett freak.

                Lite som jag idag nu när jag blivit vuxen?

      Kul att du gillar den, även om jag inte riktigt förstår hur… I jämförelse med HBOs Girls har den ju verkligen inte åldrats med någon större värdighet.

        Ibland gillar man retro bara, något man såg som 13år, sommarkänslan kommer tillbaka. Har aldrig sett serien Girls, vet inte ens vad det är. Så kan inte jämföra. Synd att jag inte visste att den serien gick på tv då!

        ”Girls” finns inte ens på moviebox som har allt? har serien ett mer specifikt namn?

          Finns på HBO!

        Jag älskar SATC men hatade Girls. Tyckte så många i den serien verkade vara svårt psykiskt störda t.ex. Dunham. Läste sedan hennes självbiografi och insåg att hon faktiskt är riktigt störd i verkligheten… :/

          Samma här. Pallar inte Dunham, så jävla märklig och hon är exakt som Hannah i verkligheten också. Spelar sig själv liksom. Och hon britten är bara psycho, likaså Marnie. Sholanda var cute!

          Älskade Girls för den var mer realistisk(?) och tyckte den speglade mitt liv som ca 25 väldigt väl. Alla var störda narcissister utan konsekvenstänk, dvs helt vidriga, men vi hade superkul ändå ?

    Vad gör man i Sundsvall med barn i juli? Vi ska bara vara där inte dagar. Men behöver tips.

      Bad och minigolf i Bergafjärden.
      ”Högt & lågt” på Södra berget.
      Yngre barn: titta på drakarna som står lite överallt i centrum.
      Äta glass på Berg&Hjort.
      Norra berget (cirkus Elviras sommarskoj har föreställning varje dag, det finns mat/fika/glass, djur och lekmöjligheter).

      Besök Circuit på Birsta City ?

      Himlabadet!
      & på kulturmagasinet kan man hälsa på Pettson och Findus (gratis), dock behöver man boka tid på deras webb innan

    Igår i ÖS var det någon som skrev om att Nicole Falciani lagt upp någon video häromdagen på insta story som hon tagit bort? Typ av misstag lagt upp? Vad var det för video?

      Fast nu kom jag på när jag skrev kommentaren….. personen kanske syftade på det exonph la upp som handlade om sexvideon Nicole Kikabidze (inte Falciani) lagt upp av misstag. Så måste det ju vara?

        Ja så är det, Nicole Falciani har inte lagt upp något sånt.

    Vart ska man bo med barn i Stockholm? Max 40 min med kollektivtrafik, villa eller radhus under 6 miljoner. Inget stökigt område och gärna natur och bra skolor

      Värmdö!

      Sollentuna!

      Du kommer nog behöva kompromissa på någon punkt på den där listan. Mitt bästa tips är att leta i ”oattraktiva” områden på lagom avstånd. Det brukar alltid finnas lugnare gator/områden även i oattraktiva områden men priserna dras ner lite av postadressen.

      Nacka, Ekerö

      ? stockholm blir tomt på midsommar, ett år för några år sedan blev gröna lund succé för

      Max 40 minuter vart med kollektivtrafik? City? Långt ute på en pendeltågslinje kanske, om de väl går är de ju snabba in till Stockholm City. Tyresö har expressbussar in till Gullmarsplan och city, där kan man nog komma undan rätt billigt (men kanske med renoveringsbehov) fortfarande. Poppis bland barnfamiljer. Men 40 minuter bort blir ju snabbt inte Stockholm längre utan bara förort, varför inte flytta till en annan stad?

      40 min till närmsta tull eller city?

      40 min till city kan du nog glömma (om det ska vara lugnt också) men 40 min till te x Gullmarsplan finns det te x stora delar av centrala Tyresö men även finare delar ut mot Tyresö strand men också Vendelsö i Haninge Kommun. Nacka blir nog svårt med 6 mille om det inte är ett radhus som ska renoveras och norr om stan har jag ingen koll på!

      Helt klart Nacka (eller kanske Värmdö). Vissa delar av kommunen kan bli tajt med er budget men kolla exv. Älta eller vissa delar av Saltsjö-Boo/Orminge.

        Vilka delar av nacka är bra och vilka är mer stökig?

          Det är typ Orminge (lite stökigt) och Fisksätra (mycket stökigt), annars är Nacka en väldigt lugn och bra kommun.

          Var inte jag som skrev men finns ett lugnare radhusområde i Östra orminge och sen på andra sidan orminge, typ Krokhöjden? Det är nog de enda områdena jag kan komma på i nacka där du kan få något för Max 6 miljoner. Det finns iofs många mindre hus (typ omgjorda sommarstugor) i kummelnäs och vikingshill men kommunikationerna dit är inte så bra!

      Sköndal, buss in till gullmars på 10 min. Där får du fint radhus för de pengarna.om kompis köpte där nyligen. Jätte mysigt område, massa grönområden och lugnt. En hel del barnfamiljer. De har blivit kompisar med dina grannar med småbarn. Tog en Uber in till centralen sist jag var där för 120 kr och tog 10 min. Så väldigt central ändå. Dock bara buss men därav billigare priser.

        Min*
        Sina*
        Haha trött här ?

      I Vega (Haninge) borde du kunna hitta radhus till din prislapp. Mycket natur, väldigt barnvänligt, allt är nybyggt, förskola & skola finns. Går tyvärr bara pendel, dåligt med bussar.

      Nacka/ Saltsjöbaden. I Fisksätra finns fina radhus runt 4-5 miljoner.

    Måste säga att HT steg i mina ögon efter sitt inlägg om hur de bearbetar traumat kring sin första förlossning och vilken hjälp och stöd de får nu inför nästa förlossning. Hon känns så klok och ödmjuk i sitt resonemang om att deras tidigare upplevelse var ett stort trauma för Kevin också och att han sjävklart har lika stor del som hon i deras bearbetning och planering inför det som kommer. De känns som ett fint och bra team tillsammans.

      Hej hT! ?

        Inte det minsta faktiskt. Har sett den för typen av reaktioner förut när det skrivs nåt positivt om en influencer. Väldigt barnslig reaktion.

        Men snälla, kan någon inte få skriva något positivt om henne för en gångs skull utan att det ska hånas?

      busiga kevin som bet i ett ’’?’’ granat äpple ❤️❤️❤️❤️❤️??????

      Jag älskar HT, följt henne många år och typ anledningen till att jag har insta. Inte riktigt hängt med varför nån inte skulle gilla henne

      Själv blir jag mest provocerad över att hon ens överväger vaginal förlossning. Hade jag gått igenom allt hon gått igenom hade jag aldrig vilja ta de risker som kommer med det förlossningssättet utan sett det som självklart att föda genom KS.

        Hur menar du? Varför skulle ett kejsarsnitt vara bättre än en vaginal förlossning i den aktuella graviditeten?

        Att hon förlorade sitt första barn hade ingenting med förlossningssättet att göra. En bebis som är väldigt tillväxthämmad och en mamma svårt sjuk i havandeskapsförgiftning i vecka 24 kommer tyvärr i de flesta fall sluta tragiskt. Det hade inte gjort någon skillnad om de snittat henne. Och om hon inte får HF denna graviditet och bebisen växer som den ska så är det inte mer riskfyllt att föda vaginalt. Sen om hon vill ha snitt av psykologiska skäl så är det en annan sak. Där får hon ju, i samråd med vården, landa i det som känns bäst för henne.

        Men skämtar du? Är ju tusen gånger mer riskabelt att göra kejsarsnitt. Vaginal förlossning är att föredra om det nu går. Förstår att det finns omständigheter som gör att det inte är ett alternativ. Och jag har svårt för HT i många fall men tycker det är helt rätt att vilja ha en vaginal förlossning.

    Jag får inte ihop mina vänskaper och jag förstår inte varför. Jag har en riktigt nära ride or die vän som jag känt i 10 år, vi hörs nästan jämt även om vi numera bor i olika städer. Men de andra… Jag måste göra ngt fel men jag vet inte vad. Jag är öppen för nya bekantskaper, är glad och trevlig och rolig (säger folk iaf) och jag kan ta initiativ till att lära känna nya människor även om jag egentligen är lite blyg. Så jag har inte svårt att träffa nya vänner och det funkar fint ett tag, typ något år eller två men sedan händer något och jag vet inte vad. Det är väldigt sällan någon hör av sig till mig, jag får nästan alltid ta initiativ till både kontakt och förslag på att ses. Folk avbokar ofta sedan, ibland i sista minuten. Jag har haft några traumatiska år med dödsfall ect och har inte mått så bra och nästan ingen kollar hur jag mår. När de har problem däremot ska jag lyssna och ge råd ”för du är en så bra psykolog”. Jag blir sällan bjuden på fest, aw ect. Har aldrig semestrat med någon vän osv. Jag känner mig liksom oviktig och osynlig. Sociala medier hjälper inte till heller, om jag jämför mig så framstår jag som galet onormal. Lever ett normalt liv med min man som har många vänner så vi umgås en del med dem och deras fruar men det blir på ett lite mer ytligt plan. Jag längtar efter några fler djupa vänskaper, inte sådär att man umgås jämt för det hinner man ju inte, men vänskap där man ses ibland, kan prata om saker och där man känner en tillit och att man både ger och tar. Jag känner mig ofta utnyttjad och som att jag inte är viktig för någon förutom min bästa vän och min man. Inser att jag kanske låter väldigt ung men är 38 år. Ska det vara såhär? Eller finns det något man kan göra för att påverka?

      Känner igen mig i det du skriver. Känns lite som att man är ok men inte mer än så då relationer man har inte blir djupa och långvariga.

      känner igen mig. men jag lever ensam med mina 2 barn som går i låg och mellanstadiet.
      har 3-4 vänner men vi ses bara på restaurang el fika.
      blir aldrig inbjuden på fest el annat som student el nåt. jag har inte heller fester el middagar, då, jag knappt har familj, jag har 2 barn, mina föräldrar och en syster utan barn.
      känner mig ofta också osynlig. men har liksom en spärr att bjuda in, själv. låg självkänsla att dom ska tacka ja och ha trevligt.

      Hmm.

      Jag har alltid haft ganska få vänner. Jag är mer allvarligt Lagd. Djup och inte så flamsig. Det tror jag spelar in.. jag är liksom inte definitionen av lättsam, som folk verkar föredra.

      Dock tacksam för de fina vänner jag faktiskt har ❤️

        Ville alltså säga att jag ändå känner igen mig en del…

      Känner så igen mig i det du skriver. Jag bor med sambo och vi har valt att inte skaffa barn. Sedan mina tre vänner alla skaffat barn/familj/hus o.s.v. har kontakten minskat till nästan ingenting med allihopa. Jag hör av mig till dem med jämna mellanrum, föreslår att vi ska ses och så men det blir aldrig något av det. Två av dem pendlar förbi min ort med bil i princip varje dag, men aldrig någonsin att någon av dem hör av sig för att titta in på vägen.
      Har insett att jag inte är prioriterad alls längre och det är jätteledsamt. Man orkar liksom bara fråga så många gånger, sedan känns det bara trist och är lättare att låta bli för att slippa bli ledsen.

      Känner också igen mig 36 år. Kan det vara att man jämför och att ”alla andra” verkar ha det så bra men att vi är många som känner samma? Oavsett trist och sorglig känsla at the end of the day.

    Smultronstället i Söderköping. Är det värt ett besök eller är det bara dyrt?

      Dyrt och extremt mycket folk. Inte alls så speciellt att det är värt att åka dit bara för det. ?☀️

      har bara, köpt glass på, sidan där man kan köpa vanlig kul glass, åt en god lunch på torget och tog en, promenad längs kanalen. skulle aldrig köa 1-2 timmar för att äta en stor glass-middag.

      Köp hem massa gott istället så du kan göra goda glassar hemma. Maränger, olika strössel, olika smaker på glass, mynta, olika såser, godisar, kex och massa som passar till glass. Kostar nog lika mycket om inte mindre.

      Jag tycker det är kul!

      Glassen är ju absolut dyr men besöket är ju som en upplevelse och jag tycker det är värt det. Vi var där mitt på dagen nu i veckan och det var ingen kö alls, kunde gå direkt in och sätta oss. Men när högsäsongen drar igång så kan man få köa länge.

      Värt det när det inte är någon kö! Bäst är att komma på förmiddagen eller nån timme innan stängning.

      De har ju vanlig Sia-glass. Det de satsar på är stora uppläggningar – kvantitet framför kvalitet. Det finns flera ställen i Söderköping som gör egen glass,

    Någon som är medicinsk sekreterare? Hur var utbildningen? Svårt/lagomt? Har ni testa olika ställen, tex vårdcentralen, psykiatriska tex och vart är isåfall ”bäst”? Sen får ni berätta lite allmänt bara vad ni tycker om yrket och utbildningen! Tack för svar

      Studera 2-3 år för att få en skitlön….är det verkligen värt det? Jag tänkte också på att bli det ett tag men det känns ju sådär med den lönen. Då kan jag lika gärna studera till ett legitimationsyrke.

        Jag frågade mamma samma sak. Hon pluggade till det från att ha haft ett jobb med bättre lön som inte krävde utbildning. Pappa satt med och hann svara före mamma och sa ”ibland är det kanske viktigare att göra något man tycker är roligt”.

        Och ja. Så är det. Hon tycker det är kul och hon trivs. Det behöver inte vara konstigare än så.

        Även om jag själv också kanske hade valt att plugga till något mer högre lön, annars kan jag lika gärna vara kvar där jag är idag. Men jag förstår helt och hållet att man låter intresset ta över. Hellre må bra på ett jobb man tycker om och tjäna lite mindre, än må skit på ett jobb och tjäna mer.

          Beror ju på vad man tjänade innan, vad som är ”lite mindre”… Och vad man prioriterar, pengar kan man ju göra mkt kul för, bo bra samt få bättre pension. Inget jag satsa på om det fanns bättre val.

            Man blir inte fattig bara för att man är medicinsk sekreterare.

              Beror på vad man menar med det. Det är ju en låg lön. Beror på hur man vill leva.

                Man är inte fattig. Gå ur din bubbla.

                  Inte fattig som när man är arbetslös nej. Men det är ingen bra lön direkt (27-28 tusen innan skatt)… Beror som sagt på vad man vill ha ut av livet. Räcker det för en, så visst, kör!

                  Typiskt BB, tjänar man inte över 50 k per månad så är man luspank. 😉

                    Det.har.jag.aldrig.sagt! Vad är svårt att förstå? Klart man inte är fattig när man har ett heltidsjobb. Men pengarna från den lönen räcker inte till allt vissa vill göra, då är det inget alternativ. Bra att va medveten om det. Klarar man sig och är nöjd med det kan man ju köra. Snackar nu om att byta så att ens lön bli lägre, som en persons mamma här gjorde. Har man inget jobb är ju 25 tusen bättre än det så klart.

        Nu har jag glömt att kolla gårdagens ös om den personen svarat, men frågar sig också; vad är en skitlön? Jag har haft mina tankar på medicinsk sekreterare och det jobbet jag har idag är verkligen inte överbetalt. Jag gissar att det blir samma eller något högre, för jag tänker att alla har olika preferenser till mycket och lite.

          En snabb googling sa att vissa källor säger att ingångslönen är ca 21K, vissa säger ca 29K. Så i mitt fall, samma eller lite högre, som jag trodde.

        Sen så verkar det vara många sjuksköterskor nuförtiden som även agerar som medicinska sek. Så det kommer nog inte behövas så många sekreterare inom vården i framtiden nu när även sjuksköterskor gör de jobben.

          Är det rimligt att sjuksköterskor sitter och skriver journalanteckningar då? Ska de lägga sin tid på det medan det ligger patienter och väntar på att få medicin på avdelningen? Samma med läkare – är det rätt att de sitter och gör administrativt arbete trots att vårdköerna bara blir längre och längre?

          För många år sedan fick man för sig att vården skulle vara utan medicinska sekreterare. Med facit i hand: Det fungerade INTE. Men gjorde att utbildningsplatserna minskade och administrationen blev lidande ute i vården. Nog bäst att lära sig från vad som hänt förr…

            Skrev bara ur ett patientperspektiv då jag så många gånger kollat min journal och det står att en sjuksköterska gjort anteckningen men även när det gäller bokning och sånt. Kommer inte ihåg sist gång jag såg ’medicinsk sek.’ under namnet på personen.

              Kan vara brist på medicinska sekreterare där kanske. Synd iaf.

                Bor i Stockholm så det tror jag inte.

                  Varför skulle det inte kunna vara brist på medicinska sekreterare i Sthlm?! ? News flash: Det är det faktiskt. I norra Sverige är det balans. Men Sthlm, Gbg, Skåne har alla brist.

              Men haha, det står aldrig namnet på en medicinsk sekreterare i journalen. Sekreteraren skriver bara efter diktat och det är alltid namnet på den som dikterar som det sedan står i journalen ex. en läkare eller ssk. Så oavsett vem som skrivit journalanteckningen så är det dikterarens namn som syns. Samma med bokningar, kan göras av alla professioner men med sek namnet står aldrig även om dom lagt in bokningen i systemet utan alltid namnet på legitimerad vårdpersonal.

                Okej, konstigt då att jag sett det stå medicinsk sekreterare innan.
                Men jag antar att det är olika beroende på var man är.

      Jag är medicinsk sekreterare, tog examen 2019 och har mest jobbat på vårdcentral. Tyckte jättemycket om utbildningen och själva jobbet egentligen, men jobbar som administratör nu (inte inom vården) pga så dålig lön och dåliga villkor inom regionen. Utbildningen var inte så svår men har en kandidatexamen i grunden så kanske beror på vad man har för erfarenhet sedan innan.

      Jag är.
      Utbildningen är en barnlek helt ärligt. De jag pluggade med som inte studerat på längre och hade småbarn tyckte det var lite jobbigt men i övrigt gled alla igenom utbildningen.

      Jag har haft några olika jobb och allt beror på personligheten. Och helt ärligt på sådant som kollegor och chef. Jag jobbar hellre på en vårdcentral där jag har bra kollegor och bra chef än på en spännande avdelning där chef och kollegor är hemska. 😉 Men personligen gillar jag inte patientkontakt och att sitta i en reception så det har jag valt bort. Utbildningen har mycket praktik så man får chansen att testa på och känna efter vad som passar en.
      Jag älskar mitt jobb. Har ingen toppenlön men faktiskt ingen skitlön heller. 🙂 Jag sadlade om från ett annat yrke som hade gett mer betalt men som åt upp min själ. Inte ångrat mitt val en enda dag!

      Hmm svar fast i mod :/

      Lär va lätt utbildning.

      Vet att många tycker om både utbildning och jobb. MEN! Teknologin kommer inom mkt kort ersätta det skrivandet som sekreterare idag gör. Så på flera vårdadministrationer så lägger dom nu om för att sekreterare ska kunna göra andra saker inom verksamheten. T.ex. sitter på olika support , kassa, mm istället. Så det sker en stor förändring där befintlig personal måste ställa om för att kunna vara kvar. Dock inte skriva diktat.

        Ano?nym / 22:25
        Vet att många tycker om både utbildning och jobb. MEN! Teknologin kommer inom mkt kort ersätta det skrivandet som sekreterare idag gör. Så på flera vårdadministrationer så lägger dom nu om för att sekreterare ska kunna göra andra saker inom verksamheten. T.ex. sitter på olika support , kassa, mm istället. Så det sker en stor förändring där befintlig personal måste ställa om för att kunna vara kvar då bla skriva diktat försvinner som arbetsuppgift. *******

        Jag tycker det är positivt att yrket utvecklas! Är mest 50+ kvinnorna som vill sitta och traggla med diktat hela dagarna. Många av oss lite yngre riktar in oss på det som rör HR, ekonomi, IT, samordning o.s.v. inom yrket. Där finns yrkets framtid, inte att svassa efter snobbiga läkare som tuggar äpple i alla diktat…

      Jag är medicinsk sekreterare har jobbat i 10 år nästan uteslutande inom psykiatrin har testat lite annat men finns inget annat jag tycker är lika kul. Enligt mig var utbildningen lätt, tycker dock man lärde sig mest på LIA och sommarjobben mellan terminerna. Jag älskar mitt jobb det är flexibelt och man har mycket ansvar är med på olika team, hålla koll på LPT osv.
      De avdelningar/öppenvård jag arbetat på har inte ssk gjort vårt jobb och ja vi behövs verkligen det är så mycket inom det administrativa som bara vi sekreterare kan och gör.
      Sen är det dåligt betalt efter 10 år tjänar jag ca 35000:- i månaden men jag älskar jobbet och gör hellre ett omväxlande jobb där man är uppskattad än ett enformigt jobb.

        Men är det verkligen dåligt betalt?! Vad tycker folk är en bra lön?!

          Här inne? Alltså tjänar man under 60k är man väl misslyckad typ. Alla är ju höginkomsttagare här inne…??

          De flesta medicinska sekreterare tjänar inte i närheten av 35.
          Max 30 och då är jag generös.

          Det är inte en dålig lön nej, men det är inte den siffra man brukar prata om angående det yrket…

        ”Baserat på en sammanvägning av olika källor, bland annat SCB, har en Medicinsk sekreterare uppskattningsvis en genomsnittlig bruttolön på 27 500 kr.”

        ”Hur mycket tjänar en medicinsk sekreterare i månaden?

        I snitt tjänar en medicinsk sekreterare 28 845 kronor.25 jan. 2023”

        Det var ju verkligen inte dåligt och måste va nåt rekord? Annars gör man ju bara om cirka 27 tusen.
        35 för en så kort utbildning??

          Eh? Längden på utbildningen spelar liksom inte alltid roll.
          Pluggade en ettårig utbildning för att kunna jobba med att effektivisera tillverkningsprocesser inom industrin. 48k!

            Nej men det borde det. Inte särskilt svår utbildning eller jobb, inte mkt ansvar osv. 35 är liksom vad vissa sjuksköterskor, förskollärare och lärare har! Som pluggat på universitet i 3 år och har väldigt viktiga jobb.

      Jag tycker det verkar kul! En vän orkade jobba som socionom i ett år, inte mer. Pluggade till medsek och stormtrivs! Många av mina klasskompisar på läkarutbildningen som vikade som det på somrarna. Gick nyligen en utbildning med en medsek och vi hade väldigt nördiga samtal kring text och hur diagnoser kodas. De är mina bästa vänner när jag som nyanställd inte vet vad jag ska göra och inte mina läkarkollegor hinner svara. Verkar vara ett mysigt och nördigt jobb. Jag hade älskat det!

      Jag har jobbat som det i 13 år och det har varit på det stora hela ett bra arbete. Nu har jag en chef som hatar mig , låter kollegor skvallra o komma med påståenden om mig. Allt detta har lett till att jag är så jävla less på detta jobb. Söker annat för fullt.

    Ni som genuint accepterar och älskar er själva, hur tänker/agerar ni när ni gör fel på jobbet, råkar säga något klumpigt som kan såra någon eller när ni själva råkar bete er dåligt mot partner, familj, barn. Jag jobbar aktivt på att acceptera mig själv (blyg och inte stolt över mig själv=blir väldigt tyst ibland) jag skäms väldigt mkt o ofta, även sekundärskäms å andras vägnar. Helt sjukt jag vet.

    Jag är på god väg men inte helt ”hemma” än. Ge mig era bästa tips på hur ni accepterar er själva!

      Får dåligt samvete om jag råkar vara elak mot någon som står mig nära.
      Får dåligt samvete om jag ”retat” min kollega för mycket (obs! 100% kärleksfullt. Han är som en lillebror och vi har en fin relation, förstår varandra så himla bra och fattar exakt vilken jargong vi har. Så vi är aldrig elaka mot varandra på riktigt).

      Om jag själv däremot gör något som inte involverar någon annan person utan kanske gör något fel, där enda orsaken är jag själv…oj vad hård jag är mot mig själv då. Finns tillfällen då jag brutit ner mig helt.

      Vilken bra kommentar och frågeställning.
      Jag är som du. Extremt hård mot mig själv och kan analysera saker jag själv sagt och gjort i flera dagar. Det är jobbigt att leva så, försöker ändra på det här tankesättet/beteendet men det kräver så otroligt mycket arbete.

      Om jag gör nåt fel på jobbet brukar jag gå igenom det i huvudet, fundera varför det blev så och sen förlåta mig själv. Påminna mig att det kommer kännas bättre om några dagar och att man glömmer.
      Bråkar jag med min partner tex pratar vi om det och jag säger förlåt om det behövs (har hett temperament). Ingen är perfekt, man kan bara göra sitt bästa. Jag vet att jag är bra på vad jag gör och är en bra människa liksom.

        Du låter väldigt sund och det är så jag vill kunna hantera saker och ting. Liksom inse vad som gick fel, ta lärdom av de, förlåta mig själv och gå vidare med rak rygg.

          Tack!

      För mig hjälpte med att sluta sätta likhetstecken mellan att jag gör fel och att jag är en dålig person. Jag är en bra men inte perfekt person som ibland ställer till det. Och när det händer så skäms jag lagom mycket (lite skamkänslor behövs för att man inte ska bli odräglig) ber om ursäkt och försöker lära mig något av det. Nu behöver jag inte göra det men i början tänkte jag ofta ”vad skulle jag tycka om det var min kollega som gjorde det här felet” och svaret är ju nästan alltid att jag inte skulle döma ut hen, jag skulle acceptera ursäkten och gå vidare
      Så varför ska jag döma mig själv efter en annan måttstock.

      Hur menar du att man ska reagera/göra? Jag bryr mig inte nämnvärt. Vi är mänskliga och så klart gör man fel på jobbet mm. Har man god självkänsla spelar sånt ingen roll utan msn går vidare i livet. Vet inte hur du ska öva upp detta men försöka att inte bry dig om vad andra tycker är ett stort steg.

    Fick kokande vatten på min tumme, har haft kyla/svalt runt om i ca 4 timmar men det gör fortfarande ont så fort jag tar bort kylan. Inga blåsor har dykt upp. Hur länge håller smärtan i sig?

      ring 1177

      Fick det dummaste svaret en gång av 1177 när jag hade bränt mig på kokande vatten ”lägg TANDKRÄM på”. Gjorde jag ju såklart inte!

    Någon som kollar Champions League-finalen?

      Japp. Dock sambon som kollar o jag ligger i soffan.

      Självklart. Set alla fotbollsmatcher jag kan.

      ??‍♀️

      Absolut.
      City vinner med 1-0

      Ja, hejar på Bolibompadrakarna.

        Rolig.

      Jag kollar. City eller Inter? Själv håller jag på City. Nån mer som inte kan sluta tänka på Grealish små shorts å korta strumpor?

        City!

    Har någon av er, helt utan tvekan, varit med om något övernaturligt? Vad tänker ni, finns det mer till livet än det vi kan se och uppleva? Och tycker man det låter flummigt så tänk istället på rymden…det är rätt så märkligt när man zoomar ut. Om rymden är oändlig, finns det ingenting större/mer än oss människor på lilla lilla planeten jorden??

      Utan tvekan är kanske lite luddigt i just ämnet övernaturligt. Jag är jättekluven för jag har verkligen inte kommit fram till vad jag tror händer efter döden, men jag tror att alla som dött finns ”tillgängliga” för oss som lever. Inte säkert jag kommer få ihop det, jag kommer nog få mecka lite för att få det att gå ihop, men det kommer med tiden tänker jag.

        Jag skulle alltså säga att jag har för mig, utan tvekan, varit med om det men för nån annan låter det kanske mer som att det kan vara vad som helst och inte självklart övernaturligt.

      Tror inte på nåt övernaturligt, är för vetenskaplig, vill ha bevis.
      Angående rymden så tänkte jag som du förut men partikelfysikern Brian Cox säger på sin föreläsning att det är otroligt att det finns intelligent liv på andra planeter, då jorden har så unika förutsättningar.

        Ja men samtidigt, det är hans åsikt som är byggd på vad vi vet idag och han är tydlig med att vi varken har data eller kunskap för att kunna dra ens i närheten av säkra slutsatser i den frågan. Och det är därför du får 10 olika svar om du frågar 10 olika professorer i fysik, det enda de egentligen är enade om är att det ärliga svaret är ”vi vet inte”.

          Ja såklart kan man inte veta men hans tankesätt ändrade hur jag ser på det. Litar mer på såna som han än random folk.

            Alltså att du inte hört talas om andra professorer i fysik gör dom inte till random personer. Att Brian Cox är mest känd är inte för att han har tyngst meriter eller högst anseende utan för att han lägger tid på att förklara fysik för allmänheten på en nivå som folk förstår, något som resten tyvärr är ganska dåliga på.

              Men snälla, tror du inte jag vet det? Pluggat detta som sagt. Med random menar jag folk som kommenterar på internet tex, som i ts funderingar (inget ont om hen). Varför är du så otrevlig och vill bråka?

                I så fall uttryckte du dig otydligt och du har inte sagt att du pluggat fysik, du sa att du sett en föreläsning av en person som oftast föreläser för allmänheten på en lättbegriplig nivå. Och att någon har invändningar på det du säger är inte att vara otrevlig.

                  Jag säger vad han säger i en föreläsning ja. Förlåt att svenska är mitt tredje språk.
                  Du skriver på ett drygt sätt där du förutsätter att jag inte hört talas om andra som honom, varför skulle jag inte det? Du verkar se ner på andra.

                    Jag förutsatte inte, du formulerade dig på ett sätt som gjorde att det lät som att du inte hört talas om någon annan. Och det är förståeligt att det kan bli lite felsyftningar när man inte behärskar ett språk fullt ut men andra kan ju bara utgå från det du skriver. Och att jag sagt emot dig betyder inte att jag ser ner på dig eller någon annan.

      Tror på vetenskapen men har varit med om för mycket sjuka grejer för att inte tro att det finns saker utan logisk förklaring också. Så jag är en skeptiker men som tycker att det är intressant.

      Låter alltid jättelöjligt när jag berättar, men för några år sedan stod jag i en arbetskamrats kök när en disksvamp flyger upp från diskbänken, i en båge och landar på golvet framför mig. Jag ser i ögonvrån hur den lyfter från bänken så vet att den inte trillade ner från nåt. Tydligen hade en massa skumma saker hänt henne i den lägenheten. ?‍♀️
      Är skeptisk till spöken och tror det mesta sånt är BS men det måste ju finnas något vi inte förstår för hur annars kan en disksvamp hoppa av en diskbänk av sig själv?!?!

    Är Underbaraclara och Malin Wallins nya betalpodd en sådan succé som UC påstår på sin blogg? Knappt någon kommenterar blogginlägg om podden på UC.

    Häromdan skrev UC ett politiskt inlägg där hon fick mothugg i stil med att hon hycklar gällande invandring då hon bor vitt och umgås med andra i sin egen klass osv. Vad tycker ni, hur hanterar UC kritik i ditt tycke? Jag tycker hon blivit bättre men hon hugger fortfarande ifrån rätt ofta.

    Ingen som lägger upp bilder från Maja NLs 30 årsfest? Är det fotoförbud månne? ?

    Hur tänker ni kring öppet spår-kvällar?

    Jag är ganska ny på så sätt att jag bara läst dom vanliga inläggen och lite skrattat dagen efter när det är 300-400 kommentarer och känt att det finns ingen chans eller anledning att försöka läsa ikapp. Men nu har jag fattat att det är ju väldigt roligt att hänga här och detta är väl tredje kvällen jag försökt pricka in för att vara med.
    Men kör ni lite sporadiskt, försöker vara med, ställer klockan eller lite ”blir det så blir det”? Bara nyfiken helt enkelt.

    Och med det sagt, återkommer jag senare för naturligtvis vill maken umgås just nu!

      Nä scrollar mycket på ÖS tills jag ser en tråd med flera kommentarer. Eller så läser jag bara första raden på inlägg, typ som för din kommentar.

      Sparar alla mina kommentarer i en textfil så jag kan söka på de dagen efter. Typ den här kommentaren får vara ordet ”textfil” för ingen annan lär skriva det.

        Textfil

        SMART sätt att hitta tillbaka till inlägg, har grubblat mycket på det ? söker du i bloggens sökruta då? Inget här inne bland kommentarerna?

          Använder ctrl-f

            Misstänkte det, sitter själv på telefonen ?

              Sitter också på telefonen och använder webbläsarens sökfunktion. ”Hitta på sida” eller liknande

                Strålande, hade tänkt googla men du besvarade mig det ? tack snälla!

      Det har ändrats genom åren för mig kring hur jag har läst Öppet Spår.
      Förr läste jag allt och försökte vara med från start. Det fungerade som en ångestdämpande ventil typ, en virtuell trygghet. Det gör det fortfarande men livet ser annorlunda ut nu, ”blir det så blir det” och jag scrollar mycket snabbare.
      Jag har missat rätt mycket senaste året,det är sällan jag läser ÖS i efterhand.

      Och vad gäller att hitta inlägg så söker jag på nyckelord i min telefons ”Hitta på sida” – funktion, har jag själv skrivit något söker jag efter mitt nick.

        Ja så kan det ju vara att livet ändras ? detta har ju funnits länge. Men ändå skönt att kunna hitta tillbaka vid behov, man behöver ju inte läst det innan för att va med på kvällens.

      Tycker det är så mysigt att göra en kopp kaffe på morgonen och läsa igenom trådarna här! Bor i Australien så hinner tyvärr aldrig skriva något förrän allt är över vilket är lite tråkigt. När ÖS publiceras så är det ju natt här. Det är väl ingen som kommer se den här kommentaren heller antar jag, alltid sen till ”festen” ?

        Jodå jag ser ? brukar allt scrolla igenom lite dagen efter om jag varit med, ser lätt vilka inlägg jag läst eller inte så behöver inte gå igenom alla +400 kommentarer varje gång ? men det låter som en trevlig morgon absolut, jag får bara sånt kli att skriva själv men som du säger är det ju över då.

          Jag brukar också läsa dagen efter, som nu tex. Men skriver aldrig något för personen jag svarar lär inte se ändå

    Jag blir galen. 🙁 Min nära vän klagar konstant på sin sambo. De bråkar jämt och verkar hata varandra (!), men samtidigt vågar de inte göra slut på riktigt verkar det som. Jag har typ börjat skicka länkar med tips på lägenhet som hyrs ut, senaste halvåret. Nu sist skulle en kollega till mig hyra ut sin lägenhet, bra hyra, i ett helt år. Säger till vännen att fort skriva asap. Tre dagar senare skriver hon, och får så klart veta att den är tagen nu.
    Nu är hon deppig för självklart har de bråkat igen och gjort slut och hon tycker han är ”sååå dum” och ”säg till om du ser nån mer lägenhet!”… Jag lider med henne som är i en kass relation men blir också så jävla frustrerad av att hon inte gör någonting vettigt åt situationen?! Den bara fortgår och så ringer hon mig varannan dag och ventilerar… Jag orkar typ inte lyssna mer?? Låt mig tillägga att vi är över 30… Jag trodde jag skulle slippa sånthär drama i denna åldern.
    Tack för att jag fick ventilera. 🙁

      Vet du, du kan säga det till henne. Att du inte orkar. Det gjorde jag med en vän som konstant drog in mig i sina relationsproblem men inte gjorde nåt åt dem. Visst man kan stötta men man ska inte gå under på kuppen. Sa att vi fortfarande kan prata och va vänner men jag kan inte va involverad i deras problem längre. (De gjorde senare slut).
      Detta tips gäller om det inte är så att hon blir misshandlad på något vis av honom, då behöver man vänner för att kunna bryta sig lös och inte bli mer isolerad.

        Tack för tipset! Jag har svårt att säga något om det då hon tyvärr är rätt ensam av olika skäl. Vill inte hon ska känna sig ännu mer ensam och liksom beroende av honom då… Svår balansgång. Jag vill ju hjälpa men inser att hon inte är mottaglig. :/

          Hon behöver inte va ensam, ni kan umgås, bara inte tjata om detta hela tiden. Var tydlig med vad du orkar.

      Usch detta är svårt. Jag var i en liknande situation för flera år sen. Både min kompis och killen ventilerade med mig titt som tätt. Kompisen oftare givetvis ? Vi gled faktiskt isär efter ett tag för det blev liksom för mycket… Deras kaosartade relation tog över hela vår relation också. Vi pratade inte om något annat i princip och hon hittade ingen väg ut ”på riktigt”. Som tur var hittade vi tillbaka till varandra senare, då hade de gjort slut och vår relation kunde liksom ”börja om” och allt blev precis som innan. Otroligt tacksam för det för hon är en mycket kär vän till mig.
      Jag fanns alltid där såklart men vi hade inte lika mycket kontakt under en period.

        Vad fint ni fick tillbaks er vänskap! Jag känner också att det enda som ältas och pratas om är hennes relation. Och att all skuld läggs på honom. Hon kan absolut inte se att hon har en del i bråken och det känns också rätt konstigt att inte kunna säga nåt om det… Vill gärna dra ner på kontakten men känns mer så elak när jag inte svarar. :/

      Okej. Fattar att du blir trött. Men din kompis går helt klart igenom något. Att lämna någon kan va en process som tar tid, särskilt i stormiga on and off förhållanden. Men hon är väl halvt på väg ändå om hon faktiskt skrev till kollegan om lägenheten. 3 dagar är ju inte en helt orimligt lång tid att tänka att en lägenhet skulle kunna finnas kvar.
      Fortsätt stötta och peppa att lämna.

        Hon tänkte inte skriva utan gjorde det först när de hade bråkat häromdagen. :/ För några veckor sedan efter ett bråk lånade hon en lägenhet i en månad men efter 10 dagar flyttade hon tillbaks till sambon för hon typ saknade sin lägenhet och sina saker (inte sambon). Detta har alltså pågått i 6-7 år. Jag är rädd att det ska ta 7 år till innan de på riktigt separerar. 🙁 och menar att det är synd om henne/dem när de drar ut på det, inte mig. Även om jag tycker detta är jobbigt på mitt sätt liksom… Kommer alltid finnas där för henne men önskar hon kunde ge mig lite mer space.

          Okej. Om du tycker att det är jobbigt att stötta henne i den stormiga relationen och vill ha space själv så får du ju säga det. Det känns lite som att du mest skriver här för att få bekräftat att det är okej att ta avstånd från henne. För att du inte riktigt pallar mer.
          Och det är det såklart! Helt okej.
          Men däremot kan du nog inte bombsäkert säga att hon inte är på väg att lämna eller försöker. Förstår att det är hopplöst att stå vid sidan av.
          Är du själv i en relation?
          Har en kompis med liknande relation. Och just telefonsamtalen avtog lite när jag själv fick sambo och barn, sen ses vi en del ändå och då är det en del älta. Men det blir ju ngt helt annorlunda när det inte känns som man behöver stå standby.
          Så det kanske är ett mellanting. Att umgås ibland som vanligt men dra ner lite på telefonsamtalen och säga att du av ngn anledning är lite upptagen.

            Nu projicerar du nog lite… Som jag nämnde så ventilerade jag bara lite här. Vet att det inte finns någon direkt ”lösning” eftersom jag är lite konflikträdd och absolut inte vill förstöra vänskapen.
            Jag är själv gift sedan ett antal år. Tyvärr har jag aldrig lyckats bli gravid. Tror faktiskt hon hade bavkat lite om jag hade barn men nu känns det som om hon förutsätter att jag jämt har tid och energi för att prata om hennes relationsproblem…

              Jag vet inte exakt hur du menar att jag projicerar när jag du själv skriver ”jag vill gärna dra ner på kontakten men vill inte va elak”. ” önskar att hon kunde ge mig lite mer space”
              Förklara gärna för mig exakt på vilket sätt du menar att jag projicerar genom att säga att du verkar vilka ta lite avstånd från henne?
              Jag skriver inte det på något sätt för att vara elak mot dig. Skriver även att det såklart är helt okej om du vill ta avstånd. Fattar att detta tar energi och att du verkar vara den som får ge mkt av dig själv i relationen.
              Försöker sen bara nyansera det hela lite då det är vanligt att man på öppet spår får kommentaren ”bryt kontakten” så fort man skriver om ett problem i en relation. Nu tycker jag förvisso du fick bra svar av andra personer. Men jag skrev om min egen vän för att vissa att relationen kan förändras och att det går att hitta en balansgång.

                Nej det var denna delen jag syftade på: ”Det känns lite som att du mest skriver här för att få bekräftat att det är okej att ta avstånd från henne.”. Var mest ute efter att ventilera som sagt, inte att andra skulle ge särskilda råd eller bekräfta mig. Tycker själv det typ inte finns någon lösning eller vad man ska säga… Finns inte på kartan att jag skulle bryta med henne.
                Men jag hoppas verkligen det inte blir ännu ett år av samma av och på… Trodde inte vänner skulle ha det såhär efter 30 utan att vi alla skulle ha hittat sunda stabila förhållanden…

                  Okej och hur exakt skulle det vara att projicera? Förstår du vad begreppet innebär?
                  Oavsett så ber jag om ursäkt att jag formulerade mig så. Tolkade in det utifrån just de citaten ovanför, att du verkade trött på relationen.
                  Tycker absolut att man ska få ventilera utan att man behöver agera och göra något annorlunda. Bra att sätta ord på det.
                  Och ber som sagt om ursäkt att jag tolkade fel och att den meningen lät hård.
                  Blev jättetydligt när du förklarade det såhär istället för att börja prata om projektion.

                    Jadå det förstår jag. 😉 Tänker att det är vanligt här att folk vill bli bekräftade i det de gör eller säger. Men var inte det jag var ute efter helt ärligt. Men ingen fara, jag tyckte inte du var elak alls utan kanske bara missförstod min intention. Och sånt är ju svårt i text.
                    Jag hoppas så hårt att min vän tar tag i saker och faktiskt lämnar nu. Tror hon och hennes snubbe hade mått såå mycket bättre av det!

                      Vilken konstig vänskap ni har om du inte ens kan vara öppen och kommunicera dina känslor utan att vara rädd för att hon ska bli arg och ta avstånd. Låter inte sunt.

    Angående C-uppsats & om att inte få lämna in på nytt/en sista version av uppsatsen efter opponering.

    I två månader har jag skrivit min c-uppsats & lämnade in den sista maj. Efter inlämning upplevde jag att jag såg min uppsats i ett nytt ”ljus” & såg små saker jag behövde ändra. Opponeringen kom & de som opponerade på min lyfte smågrejer som jag hade kunnat gjort för att få den bättre. Detta gjorde att jag fick ytterligare saker att förbättra såklart.
    Nu till saken, på min institution så lämnar man in uppsatsen en gång, sen får man inte lämna in på nytt efter opponeringen. Det har jag läst & hört från andra att de får, alltså att man tar del av kritik på opponering & sen lämnas den sista versionen in. I övrigt hade vi inga ventilationsseminarier eller nått sånt.
    Jag känner på mig att möjligheten att inte få ändra smågrejerna innan första betyget ges ut kommer vara mitt fall & att den inte kommer bli godkänd vilket redan nu känns tufft.
    Nu till min fråga: är det någon annan som hade det/har det såhär på sin högskola/uni med sin
    c-uppsats? Alltså att man bara lämnat in den en enda gång innan opponering? För just nu känns det som att ”alla andra” har fått chansen att lämna in en reviderad sista version efter opponering.

      Vi lämnade in vår uppsats innan deadline och det är den versionen som examinatorn läser. Men vi kan och, i vissa fall, måste korrigera lite saker innan vi publicerar den.

    Hur gammal är du som läster här? Bara av intresse att veta. Lite kul du jag följt denna blogg typ ett år nu och verkar vara spridda diskussioner i ”öppet spår”. Själv är jag 25 ?

      28

      40+ ?

      33

      Läst från 26-30. Vill mest förstå andra bättre.

      33

      42

      31?

      35 ?

      31

      28?

        39?

      82

      34 är jag ?

      59

      54

    Cafeier i stockholm som är på min ”favvo lista”
    Lindquists konditori
    Mr Cake
    Café Pascal
    Gunnarssons konditori vart där flera gånger superbraa cafe. Hur mysig som helst och nära till många sevärda butiker på söder

    Om du blir sugen på glass
    Aryam glass
    stikkinikki

    Pannkakor med årsringsliknande spår av gjutjärn. Varmt möter kallt i hallonsylt och vaniljglass i något ojämna rullar.

    Vad äter ni?

      3 ägg & 250g frysta grönsaker

      Inte ätit på hela dagen, blev en kebabbaguette till kvällen och lohiloglass.

      Svamp-och tryffelpasta och sen popcorn blev det ikväll

      Sandwich ? åt kyckling till middag dock

      Haha vad poetiskt! ???

    Sån oootroligt märklig ’underton’ i Egpinas inlägg på bloggen ang deras son?!
    Lite vinklat mot offerkofta för henne, o för F’s del (så jäkla löjligt med sån förkortning för övrigt ?) anser jag att hon svartmålar honom rätt ofta, o slutligen sonen, ja honom tycker jag att hon framställer som väldigt jobbig o högintensiv. Eller åtminstone som att det är väldigt jobbigtT att ta hand om/göra honom nöjd. Alltså extremt högintensiv.
    Jag kanske överanalyserar o har på mig fel ’glasögon’ men det genomsyrar nästan varje inlägg. Och ja, jag veet att hon haft värsta krisen med sin mamma o bla bla.

      *Egoinas

        Fruktansvärd person och attityd mot sonen. Kan ju inte bli kul att läsa det där när han blir äldre… Tycker också jag märker av brist på handlingskraft och auktoritet av henne som förälder. Det GÅR visst att fostra ett barn till att sitta still om hon nu vill det.

      Har också tänkt på det länge. Speciellt som dom hade en del bekymmer att ens få barn, precis som jag och min partner, men så är i princip allt i bloggen om hur jobbig han är? Känns lite otacksamt, om ni förstår hur jag tänker.
      Att hon skriver F kan jag dock förstå, när han har så många ”fjongar” över bokstäverna. Om hon inte bloggar från telefonen för då bör den ju ha det sparat.

      Eftersom du tar upp det, vet nån vad som hänt mellan henne och hennes mamma? Dom var så himla täta i alla år och sen plötsligt var det som att hon inte existerade i bloggen.

        Ja men verkligen! Det är ytterligare en aspekt tycker jag! Klart någon som kämpat för att bli gravid också ska få ’klaga’ på sin unge/situation. Men tänker att det borde finnas lite eftertanke? Hon kan väl inte agera i affekt exakt hela tiden o ’vräka ur sig’ allt jobbigt/negativt ?
        Jag har tyvärr ingen aning om vad som hänt, men det känns ju som en extrem helomvändning i deras relation ?

          Ja men exaaakt, menar inte att hon inte får tycka att det är jobbigt eller inte får skriva det – men nån gång kan hon ju försöka få med nåt positivt ? men det är klart, kan ju ligga annat bakom som hon inte delar med sig av. Men ja, hade förväntat mig mer positiva uppdateringar, helt klart.

    Jelena Meacham och Marcus Hägg verkar onekligen vara något utav ett par igen. ? Sundsvall ihop nu.

      Dissade inte han henne på ngn utekväll?

    Är inte Mediamamman fortfarande tillsammans med Chrille (stavning?). Såg på en story när en annan kille står och håller om henne bakifrån.
    Såg inte vänskapligt ut.

    Lite udda och random fråga. Men jag är kattvakt ofta och märkt att när det är minst två katter från samma hushåll är det nästan alltid så att en av dem som är mycket mer udda/instabil än den eller de andra. Jag undrar varför det är så? Någon annan som tänkt på detta? ?

    Tex ena är jätteklänglig och på medan den andra är mer självständig och för sig sj. Eller tex ena kan rivas medan den andra inte gör det. Eller tex ena överdrivet rädd för ljud medan den andra inte är det.

    Jag menar hur kan det bli såhär när de bor och lever tillsammans och om man förutsätter att båda behandlas lika bra?

    *Nyfiken*

      Hehe vilken gullig fråga ändå! ? Dom är som barnen. Helt egna personligheter. Jag har två tjejer som det skiljer mindre än ett år mellan, som har haft ”samma liv” som varandra alltid – tycker dom borde vara mer lika varandra, men totala motsatser tillvarandra. Samma med våra katter – dom är som dag & natt! En är supersocial och otroligt gosig, beter sig mer som en hund, den andra håller sig på avstånd sålänge det är sociala sammanhang och är så kattig man kan vara.. ?

      Tänker också att de har olika personligheter. Vi har två syskon (från samma kull) och även om båda är väldigt snälla, gosiga och tillgivna så är de också väldigt olika. Den ena är lugn som en filbunke och honom kan man lyfta och ha i famnen lite hur som helst, hans tålamod är oändligt, medan den andra är lite nipprigare och stretar emot när man har den i famnen.

    Nicola perelli verkar ha en väldigt jobbig exfru

      Fick han komma på sin sons studentmottagning?

      Är inte han lika jobbig då?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.