På tal om ”sharenting”

Bildkälla: Jimmy Malone

 ”Sharenting” är en relativt ny term för att beskriva föräldrar som exponerar sina barns intima liv online, men det är inget nytt koncept. Antingen används barnen som rekvisita i föräldrarnas tillrättalagda liv på sociala medier, eller så används de för att göra rena reklaminlägg för olika företag. 
Framväxten av teknik och särskilt sociala medier har gjort det enkelt för föräldrar att dokumentera och dela varenda milstolpe i sina barns liv, men oftast utan att varken fråga barnet eller reflektera över de långväga konsekvenserna av detta skulle kunna utmynna i.
Det här ämnet aktualiserade sig återigen under det här inlägget där ett influencerpar försvarar sitt ”sharenting:ande” av sina båda döttrar. Både vad gäller att använda barnen i reklam, och att gränslöst dela allt om dessa två flickor gör eller inte gör.

Vem gör det mest, det här med sharenting?
Bäst? Sämst? Vem borde bevakas hårdare?
Håll en god ton, så kan vi diskutera ämnet utan att en massa kommentarer försvinner.

143 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag anser att de som borde stänga dörren om sina små barn och sluta använda dem i samarbetssyften: Melina Criborn (vem är hon ens utan barn och vänner som Wahlgrens?), Pappa pappa dotter (bubblare Bindefeld som är helt manisk på att visa sin sons lyxliv)! Lägg ned bara!!!!!

      Lägger till my baby dolls på din lista. Jättesorgligt allt nu, men hennes sociala medier är 100% om barnen och de används på alla möjliga sätt och hon gör nya försök att få virala bilder med jämna mellanrum. Stackars barn. Inte en chans att alla kommer vara okej med det i vuxen ålder. Tänk att inte kunna söka ett jobb utan att hela ens barndom på gott och ont finns en googling bort..

        Tycker sandra b kommit väldigt lindrigt undan.. Inte bara lägger hon upp massa bilder å klipp, utan beskriver tiden med sonen lite som en plåga (att det är trist alltså). Allt det här med hans bollande som hon tyckt så jobbigt, blir extra utlämnande tycker jag.
        Om man ska vara neggo bör barnet iaf få vara helt anonymt

          Jag tycker Sandra är väldigt allmän och tar upp saker alla föräldrar känner igen sig i. Ja barn vaknar kl 05, ja barn rullar gärna boll 3 timmar per dag, osv. Tänker att gnället inte gäller just Didrik.

        Jag tycker det är hemskt att my baby dolls mamman lägger ut allt hon gör. Hon om någon borde stoppas. 😪

        Det känns inte bra att hon outar hur större barnen sörjer. Barnen bör inte heller läsa visa saker mamman skriver om sin sorg på insta inför 1000 tals främlingar. Mamman behöver gå och prata med kunnigt folk inom vården om sin sorg, den sorgen ska inte delas med random okända på nätet av hänsyn till sina barns intregritet. Detta är alldeles för privat och bör endast delas med anhöriga och nära vänner utanför sociala medier av många orsaker.

          Jättekonstigt att dela HUR barnen sörjer. Så utelämnande. Att skriva om sin egen sorg tror jag kan vara teurapeutiskt och bra. Däremot förstår jag inte det jag uppfattar som motstånd att ta emot samtalsstöd. Hoppas de vågar ta emot hjälp.

          Skickar dem samtidigt all styrka och det är så brutalt ofattbart det som skett. Vila i frid vackra flicka.

      Även Katrin Z,finns det någon annan som exponerar och utnyttjar sina barn för reklam så mycket som hon?

        Verkar nästan så att det är enklare att rada upp de influensers som INTE väljer att exponera sina barn.
        Sanne Alexandra, Alexandra Bring, Kenzas… Listan kan göras lång. Har även märkt att en del matkonton jag följer pga recept börjar berätta mer om sina barn efter de fötts och lägger upp bilder mm på dem. Så tröttsamt. 😩 Nästan som att det är kotym att exponera sina barn och familj.

      Sanna Bråding
      My Martens

    Kan nog vara lika jobbigt för barn där föräldrarna berättar allt om sig själva på sociala medier också. Vem vill att alla ska veta om sina föräldrars trauman, sexliv, diagnoser och konflikter?

      Mirkas, iallafall, privata konto men det som läckt ut… 🤪 Kul att veta att mamma önskar att hon fick bra sex osv..

        Äh, det är mycket mer okej tycker jag än exponering av barn.

          Håller inte med. Kan ge en väldig otryggskänsla med utspårade föräldrar som visar det för alla

            Klart urspårade föräldrar kan ge en otrygg barndom..men nu handlar det väl om exponering i sociala medier. Urspårade föräldrar är inte bra varken med eller utan social medier i ekvationen

            Att önska bra sex är knappast urspårat.

    Har svårt att se det som annat än ett övergrepp från föräldrarnas sida. Det kan säkert gå bra för många av dessa barn under uppväxten men långtifrån alla är mentalt rustade för den sortens exponering i ung ålder.

    Jocke och Jonna Lundell – gör visserligen inte så mycket reklam med barnen som andra influensers. MEN deras barn har egna Instagram konton med ca 82k resp 188k följare. Barnen är för små för att förstå att stora delar av deras liv följa av främlingar. Tycker det är helt galet när föräldrar skapar konton till sina barn i den ålder som dessutom är öppna och offentliga.

    Underbara Clara gör det slugast. Hon håller sig på den fina medelklassidan där inget löshår, BUS, sillisar eller skandaler finns. Men hon är inte otillgänglig överklass som retar gallfeber på folk från senaste Bali-resan heller. Hon är alltid lagom. Lagom Bullerby, lagom politiskt korrekt, lagom medveten. Hon marknadsför sitt liv och sina barn på ett sätt som gör hennes sharenting omöjlig att klandra: bara vackra naturbilder och barn som går på hajk eller klappar får. Men visst fan vet jag precis hur hennes söner Bertil, Folke och Ulf ser ut och jag vet en massa om deras personligheter. Jag vet allt om deras sommarlov, deras moster och kusiner. Jag vet om deras favoriträtter och hur dom vill ha sina kalas och vad som gillar att kolla på för filmer. Jag vet om deras problem med glasögon och rädslor och sjukdomar. Jag har sett dom i kalsonger och nyvakna och i sängen. Jag vet så mycket om dom på ett klibbigt och intimt sätt, och det har klistrats på mig för att jag då och då läser hennes offentliga blogg. Och även om hon påstår att pojkarna är med på det och med på att bidra till försörjningen så skaver det. Rejält.

      Håller med dig. Men det sköts så ”snyggt” och är som du skriver så inbäddat i lagomt med lull lull så det passerar ganska så obemärkt förbi. Men när jag läste din kommentar så insåg jag att det du skriver stämmer på pricken, deras privatliv är väldigt exponerat och det är oerhört mycket som jag som läsare har fått veta om deras liv.

      Underbara Clara kommer undan med mycket just för att hon är så lagom och klämkäck. En typisk gammeldags bullmamma med förkläde på klänningen, rosor på kinden och solsken i blick.

        Precis, hon sköter det snyggt! Men hon är precis som GabJossPoss eller vem som helst.

        Man ska ej luras o tro att hon är en naiv rar bullmamma som bara gillar att fota sin vardag, hon är affärskvinna o har fått mkt spons. Bil, bastu, kök.. alla klagar på Elsa B men det här är något annat. Clara är inflänsör som vilken som helst

          Hennes följare tar nog priset. Vid minsta kritik så är arme’n där för att hylla prinsessan.

          Skönt att fler förstått att det handlar om business. Clara lever nog gott på väljarnas naivitet. Med det sagt gör hon det bra och med kvalitet. Men att inte fler fattar?!

          Tycker också nåt känns skumt i paradiset men vet inte vad eller varför. Har också tänkt kring mannen och att UC känts lite ”krisig” senaste åren? Lite despo efter att vara snygg/sexig? Och hur går podden med Malin W? Görs reklam gång efter annan på bloggen och skrivs vilken ”succe” den är men hur många lyssnar?

            Tänkt EXAKT samma sak!

            Jag har också upplevt en förändring. Förr var det mysigt och bullmammigt – nu är det fokus på henne och hennes kropp. Hon har blottat en extrem utseendefixering.

      För mej skaver inte underbara Claras blogg något. Den tillför värme och mysighet. Hur bra barn har det att få växa upp på landet. Och med naturen. 😊

        Så om det är mysigt är det ok att exponera sina barn?

          Det är mysigt för att det just inte är exploaterade.

      Det låter som om du borde sluta läsa Underbara Claras blogg…🤯 Besatt?

        Du kanske själv skulle överväga att sluta läsa claras blogg eftersom du verkar mottaglig för manipulation.

      Håller verkligen med!! Hon vill med barnens hjälp förmedla en barndomsidyll.

        Exakt! Spot on.

      Du beskriver underbara clara så bra. Slug och manipulativ är hennes paradgren. Hon har den där färdigheten som flertalet frireligiösa människor så ogenerat använder sig av för att snärja nya medlemmar till sina sektliknande församlingar. Men så är hon ju baptist.
      Hon har ändå lyckats med det som väldigt få lyckas med, att faktiskt tjäna pengar på sitt hemmafruliv. Sen att det innebär att göra hela familjelivet offentligt verkar inte bekymra henne nämnvärt, så länge pengarna rullar.

        Anar dock trubbel i paradiset… Den enda semestern J ör med på väljer han att sova i täly. På det senaste kalaset syns han inte alls… Sen ska man kanske inte tro på skvaller men han verkar hitta små sätt att ros sig på när katten är borta.. (eller så har de en öppen relation, men vet inte om det är förenligt med sekten Clara är med i?)

          Håller med om detta, det är det enda som skaver i idyllen. Hennes kille ser ut som en riktig dandy, han är snygg! Och verkar måttligt intresserad av sin bullbakande bloggande hustru.

            Har också reflekterat över detta; känns som om C och J lever lite parallella liv…

              Nu är hon på semester igen med barnen, utan Jakob…
              Undrar om det är skilamässa på gång, eller om de liksom fortsätter att dela hushåll ”för barnens” och kanske för sekten Clara ör med i? (Skilsmässa ses inte med blida ögon, vet dick inte vilken sekt Clara (och barnen?😰) är med i.

          Intressant. Vad är det för skvaller? 🙂 Deras kompis A verkar ju ha skiljt sig. Får känslan av att det är lite svajigt även för de andra paret i matlaget.

            Vem är A? Maska namnet med * om du vill.

              En av medlemmarna i matlaget 🤓

                Reagerade också när det skrevs att de bjuds hem till A. Kanske är frugan bortrest tänkte jag.

      Jag förstår poängen men överdrivs det inte lite här? Vad vet ni om barnens sjukdomar och rädslor?
      Min uppfattning är att det hon berättat om barnens personlighet inte sträcker sig mycket längre än att den äldsta är ordentlig och egensinnig medan de yngre är busiga. Hon skriver det ofta, men hon skriver inte särskilt mycket mer än så. Däremot kan jag hålla med om att fotografierna är rätt utlämnande och att det är tveksamt att de fotas i alla typer av situationer och under dygnets alla timmar.

      Och hon är frireligiös men det är ju att urvattna begreppet sekt att kalla alla frireligiösa för sekter.

      Varför tycker ni hon är ”slug” snarare än smart?

      Hennes snubbe har väl aldrig synts så mycket på bloggen och de har aldrig verkat som typerna som spenderar särskilt mycket tid ihop, utan mer har egna projekt.

      (….men om CamCam vill göra ett inlägg om underbaraclaras exponering av sina barn kan jag tipsa om att det finns en intervju i Ebbas Gravidbok med UnderbaraClara då hennes son är bebis där de frågar om dessa saker och hon beskriver helt andra planer för att skydda barnens integritet än så som det blivit nu, kanske kunde vara intressant).

        Fast C vill ju inte skriva om Underbar Clara eftersom Clara är väldigt verbal och vass på att ge svar på tal…

      Frågade Clara i ett frågeinlägg om barnens delaktighet på bilder (hennes och andras barn). Fick typ svaret ”Alla som är med på min blogg har blivit tillfrågade”. Det tror jag verkligen inte stämmer angående barnen, hennes eller andras. Hur frågar man en bäbis, ettåring, tvååring, treåring, fyraåring om den vill vara med på bild med beskrivning på en v Sveriges största bloggar? Överlag tycker jag om Claras blogg men det är ngt som skaver gällande hur barnen exponeras. Föredrar Isabellas emojis på barnens ansikten!

    Malinshusochhem!

    Hon berättar aaaaallt om socanmälningar hon fått, om problem med exmaken. Som förövrigt bönat och bett om att hon ska sluta skriva om honom och barnen men hon vägrar.

    Det gör ont i mig för hon har tonårsdöttrar i en så himla känslig ålder men allt om barnen läggs ut. Alla bråk, all skolk, varje gång dom är ledsna, om dom är sjuka om dom har problem med vänner.

    Det är sjukligt och jag tycker det är synd att socialen inte lyft med henne att detta kanske inte är det bästa för barnen.

      +1 på denna. Helt otroligt utlämnande. Får också känslan av att hon blev så sårad av att exmaken lämnade och vänder allt mot honom och riktar så mycket anklagelser mot honom. Misstänker att hon är omöjlig att ha att göra med.

        När mannen också träffade en annan blev det överslag. Hon vill inte ha barnen hela tiden, hon bryter ihop när barnen inte är där, hon hänger ut barnens problem osv osv. Och är sååååå duktig och tapper.

          Intressant. Vad är det för skvaller? 🙂 Deras kompis A verkar ju ha skiljt sig. Får känslan av att det är lite svajigt även för de andra paret i matlaget.

            Gör något annat än att grubbla på det.

      Om 27 sidor socanm.. Herregud, hon borde nog pausa sitt skrivande.

      Visst va det hon som sjukanmälde sitt barn när covid vs som värst men åkte på skidresa? Eller hur va det?

        Ja det var det. Men det verkar om man läser hennes blogg typ vara det minst konstiga hon gjort 🤪

          Jag minns det härifrån, och att hennes blogg blev 20ggr värre då typ. Alltså mamman gick bananas.

          Men kikade in nu och ja… Herregud

    Tiingelinn
    Bingo
    Katrin Z

      Mimi Höglin, märks såå tydligt att yngsta dottern absolut inte gillar kameran då hon liksom fryser till såfort hon märker av att hon filmas..
      Helen Torsgården, både privat och reklamsamanhang. Fattar inte hur hon lyckats gå under radarn. Minns så tydligt vloggen där äldsta dottern pottränades och fimmades när hon satt (!) på toaletten..
      Fayme Elmén. Visst, hon blev ”känd” via Unga mammor men exponeringen har ju bara fortsatt på Instagram…

        Instämmer helt ang både Mimi och Helen. Allt för pengar.

      Rambo säger nej till Bingo i ett klipp på Instagram.
      Bingo ropar på Rambo ang några bakelser.
      O Rambo säger nej/sluta ….
      Undrar när Bingo ska börja lyssna på sina barn

    Sandra B, Underbara Clara, Ebba v Sydow när hon hade blogg.
    Isabella gör rätt i att aldrig visa ansikten.

      Ebba von Sydow tycker jag brukade vara försiktig med att exponera barnen? Kanske var 10 år sen jag följde henne dock.

    Mäklaren Fredrik e. Han visar upp barnens lyxliv konstant, undrar om de kommer komma ihåg att de rest jorden runt redan som små vad är dom, 5 -6? Ingen kritik där, de får bara höra hur vackra barnen är. Nyttjar dom inte för jobbet skull men undrar hur deras verklighet kommer se ut och allt ligger på nätet

      Att dom reser mycket är nog inte enbart i syfte att barnen ska skapa minnen, mycket ligger nog i att dom vill och har råd. Resemöjligheterna kommer ju bli betydligt färre när barnen börjar skolan. Håller definitivt med dig i att barnen exponeras en hel del på sociala medier, men ser verkligen inte det negativa i att få se världen.

        Men det kommer inte komma ihåg hälften av det

          Varför är det så viktigt att de kommer ihåg det? Om föräldrarna vill resa och har barn så tar man väl med dem? Alternativet är ju att låta dem stanna hemma. Eller ska man inte göra något för sin egen skull barnens första år för att de ändå inte minns det? Att spendera tid tillsammans där alla är glada och avslappnade kommer ju gynna barnen något enormt oavsett minne eller ej. Även vid högre ålder minns man ju knappast allt från resor och alla resor man gör tillsammans har ju inte heller syftet att skapa massor av specifika minnen av just den platsen – kan ju vara avkoppling, att bara ha kul etc.

            Vad får dig att tro att små barn blir glada och lyckliga av att följa med på sina föräldrars vuxenresor?

              Exakt!

              Men då är det väl det man ska ifrågasätta, snarare än att barnen inte kommer komma ihåg det.

              Barn glömmer 95 %, men varje stund är ändå meningsfull. Minnena kommer försvinna tillsist de också.

              Vuxenresor? Tror det är rätt svårt att åka på ”vuxenresa” med barn men oavsett – att spendera tid tillsammans är väl aldrig fel. Är man dessutom lediga och verkligen har tid att umgås så finns väl inget att klaga på?

            Dom reser extremt mycket men det vet du sökert. Jag tycker det är bortkastat, de kommer inyr komma ihåg nånting. Det är bara för föräldrarna

              Men om föräldrarna har möjlighet att resa mycket, ska de lämna barnen hemma menar ni? Då kommer ju barnen bara minnas att föräldrarna var borta mycket. Spelar ju ingen roll var man är så länge man är tillsammans. Jag har rest och reser mycket i jobbet, vad är det som säger att jag minns resorna jag gjort som vuxen, kanske får demens som gammal. Inget av mina barn minns resor gjorda under småbarnsåren men under resorna hade vi kul och trivdes.

                Det uppenbara svaret är att kanske begränsa sitt resande och göra saker som även barnen har glädje av. De är inte accessoarer till papporna utan en del av gruppen.

                  Aha, man uppnår ett välbärgat liv genom hårt arbete och kan göra vad man vill då man fått den ekonomiska möjligheten men ska låta bli att resa för att någon i Sverige tycker att det passar inte ens barn för den personen tror att barnen inte har glädje av att följa med. Jamen då vet vi.

                    Provoceras du av att folk undrar kring Fredrik och makens resande?

                      Nja jag provoceras vet jag inte men jag undrar varför folk bryr sig om hur andra reser. Vad har nån annan med det att göra? Avundsjuka? De får väl resa hur mycket de vill. Barnen får väl resa med enligt deras tyckande hur mycket de vill. Vad har nån annan med det att göra och tror man ärligt att de skulle ändra på det för att nån här tycker så?

    Yoga girl är ju också helt sinnes!!

      Glömmer aldrig den podden där hon i över en timme redogjorde för sin senaste tarmsköljning i detalj…snacka om skitsnack. Efter det slutade jag följa henne. Exponeringen av hennes barn är ju monumental.

        Låter som en riktig skitpodd.

          Skrattade rakt ut åt denna kommentar

    Det finns många influencers som delar sina barn för mycket på sociala medier, men något som berör extra är Tiingelinn. Hon har bokstavligen byggt hela sin karriär på sina barn, döttrarna är anledningen till Linns kändisskap. Hela deras kaotiska uppväxt med fadersfigur efter fadersfigur visas upp för hela världen att se vilket jag tycker är helt absurt. Professionella fotograferingar på barnen i diverse prinsessklänningar anordnas i tid och otid för att sedan visas upp på sociala medier.. nej jag lider verkligen med dessa barn.

      Har hon tre barn med tre olika män?

        Ja

        Ja, hon har gjort slut med samtliga pappor när barnet varit runt ett år gammalt och fått nästa två till tre år senare. Det tog precis slut med senaste pappan.

          Det som känns riktigt farligt för barnen är att de har följt med på första dejter och sedan har pojkvännen flyttat in snabbt. Kort efter kommer nya familjebilder. Utöver alla barnen pappor har hon emellan dem haft andra dejter/pojkvänner som i introducerats direkt för barnen.

      Tack för att du sätter ord på mina tankar. Hon är helt crazy och fascineras över hur iqbefriade hennes följare är😭

        Belle följer nog…

          Tycker synd om dig som har ett sådant enormt behov a att mobba en fullt okänd person online. Du har ändå varit igång i snart ett halvår nu. Kan varmt rekommendera ett fritidsintresse, livet kan vara rätt fint när man inte är konstant bitter.

          Och eftersom du verkar undra så nej, hag är faktiskt blockerad. Kanske beror det just på att mitt IQ placerar sig i 91:a percentilen, men det känns långsökt. Önskar dig en fin kväll!

      Håller verkligen med. Får verkligen ont i magen av hennes exponering av sina barn.

    Tiingelinn
    Gabriella Possler
    Tanbyklara
    Melina Criborn

      Klara får man nog se hur det blir då hennes barn fortfarande är så litet. Kan tycka att det är något mer förmildrande att lägga ut bilder och video på bebisar. En bebis är en bebis är en bebis, kan jag känna lite. Säger inte att det är 100% okej, men mindre farligt. När barn börjar bli tillräckligt gamla för att börja förskola, framåt 1.5-2 år eller så, så tycker jag det börjar bli mer och mer problematiskt. När de liksom börjar få ett ”eget” liv, lära känna vänner, utveckla personlighet på ett annat sätt, börja få mer specifikt utseende osv.

    Mariette. Bilder och klipp (också reklam) på barnen i vart och varannat inlägg på Instagram (jag har inte ens Instagram utan googlade upp hennes konto och ser hur hon som vanligt är igång). Man får ju dessutom deras IVF-behandling. Ett lesbiskt par som slipper undan bevakning då de står för det utanför normen.

    Swedish family. Någon skrev i kommentarsfältet häromdagen att deras barn jobbar och ja, ett ett bättre uttryck finns nog inte. Deras äldsta barn beter sig väldigt vuxet och härmar föräldrarnas sätt i kameran. Filmar barnen i känsliga situationer. Tycker föräldrarna beter sig lite omoget i vissa känsliga situationer då deras bemötande gentemot barnen är så undvikande.

    Sandra Beijer. Jag kan nog skriva under på att hon kommer lite lindrigt undan då hon dels har ett kommentarsfält som alltid försvarar henne. Det spelar sällan roll hur nyanserat en ”kritiker” kommenterar. Sandra kommer undan genom att försvara sig med att ”som mamma måste man också få skriva om det tråkiga utan att mammaskammas”.

      Ja Sandra B kommer väldigt lindrigt undan. Det är otroligt märkligt att en vuxen kvinna på nästa 40 sitter och beklagar sig i sina sociala kanaler som en bortskämd liten tonåring som bitchar om än det ena än det andra, och kommer undan med det.
      Känner inte en endaste mamma som inte någon gång önskat att det funnits ångervecka på den lilla älsklingen, men ingen som säger det högt. Man behöver liksom inte skrika ut det, alla fattar att det inte alltid är en dans på rosor.

    Förutom ovan nämnda så denice moberg som jag filmar barnen heela dagarna även jag inte vet om hon använder de i reklam. Samt Paula som exponerat dem heeela deras liv

    Inte riktigt samma men jag har reflekterat över den lilla flickan Luna från Skellefteå som råkade ut för det där fruktansvärda övergreppet. Hon blir enormt exponerad i sociala medier och jag undrar varför? Det är så hemskt med hela situationen, för henne, för föräldrar, släkt och vänner men hon själv har inte valt att visas upp. Hon är så utsatt och jag undrar verkligen om hon själv skulle ha velat detta. Syftet kanske är gott och man vill visa hennes kamp men jag tycker ändå att det är respektlöst mot henne.

      Enormt var väl att överdriva. Men förstår din tanke.

      Håller med. Jag blir så illa till mods när jag får upp henne i flödet fast jag inte ens följer kontot. Jag förstår att det är ett trauma för hela familjen och att det är deras sätt att hantera det genom att ständigt åka på diverse aktiviteter med henne och ge intervjuer . Att exponera och få beröm och sympatier pga av att ett barn utsatts för ett vidrigt brott och överlevt det med nöd och näppe tycker jag är omdömeslöst och osmakligt .

      Håller helt med. De flesta människor hade velat läka från något sådant bakom stängda dörrar, med de närmsta runt sig. Hon kan ju inte riktigt ge sitt samtycke heller vad jag förstått med tanke på hjärnskadan. 🙁 Man undrar vad syftet är att exponera sitt barn så? På något sätt kan jag förstå syftet med att dela med sig av barnets cancerbehandling (till en gräns så klart), för att kunna samla in pengar till cancerfonden, få erbjudande att vara med i Min stora dag, o.s.v. Men för Luna – Vad är syftet? Att föräldrar ska vara rädda att låta sina barn gå själva mer än någon meter? Att visa hur grymma vissa pojkar kan vara? Känns som om de som följer hennes mamma vill frossa i misär typ true crime-besatta människor…

      Dock får de ju in pengar de använder till att kunna ta med henne på utflykter och likande, eftersom vi lever i ett samhälle som snålar så mycket med assistenter till utsatta barn och inte tycker att de behöver ha mer än okej levnadsstandard. Förståeligt att de vill mer för henne är så, att de vill att hon ska få njuta av livet så mycket som går.

    Finns många som tyvärr lever på att exponera sina barn. Några av de värsta är väl dessa.
    Nästan uteslutande bilder på enbart barnen och barnen används som levande reklampelare…

    Pappapappadotter
    Linn Andersson (Tingelinn)
    Trillingar
    Melina Criborn
    Ilmrud
    Jocke och Jonna
    My Babydolls
    Enäggstrillingarna

    Om ingen av dessa hade fått posta bilder av sina barn eller exponera dem i sina kanaler som levande reklampelare; hade de överlevt som influensers då?

      My baby dolls är ännu en att lägga till på listan.

    Kenza typ

      Kenza gör det ändå relativt bra tycker jag. Hon slutar posta bilder och filmer på sina barns ansikten när de börjar förskolan, så innan de fyller 2 år tror jag.

        Fast man vet ju ändå hur dom ser ut m tanke på exponeringen. Nico har ju väldigt karaktäristiska drag.

          Vet ”man”? Barn växer fort och att sluta posta bilder när barnen är två år tycker jag låter väldigt vettigt och bra.

    Sverige borde följa Frankrikes exempel där det är reglerat i lag hur man får exponera sina barn. Dessutom står det i Barnkonventionen att barn har rätt till ett privatliv och det är lag på att den ska följas. Varför väljer då föräldrar att åsidosätta barnens integritet för att själv tjäna pengar?

      För att det finns noll kännbara konsekvenser av det.

    Sanne Alexandra

    Jag har sagt det förut och säger det igen, Helen Torsgården. Gillar kanalen på ett sätt, man får följa husrenovering, gårdsliv, livsstil utanför Stockholms innerstad. Men det skaver med barnens exponering. Vi är nog många som hade följt kanalen även om inte barnen var med.

    Exponering av barn behöver inte betyda huruvida de syns på bild/film eller ej. Syns de på bild men ingen personlig info lägg ut spelar inte lika stor roll som om barnet var dolt på alla bilder men all känslig info skrevs ut – enligt mig i alla fall.

    Nu följer jag inte jättemånga influencers men kan också tycka att det är värre att skriva massa negativt om sitt barn än att de är med i reklaminlägg osv. Tex Egoina. I nästan varenda blogginlägg klagar hon på sonen och hur sjukt jobbigt det är med barn och att hennes barn gör si och så. Även om det är bra att folk är mer öppna med att det kan vara svinjobbigt med barn får jag ont när jag tänker på att han kanske kommer att läsa det en dag.

      I jämförelse med Sandra så tycker jag ändå hon känns positiv i det stora hela… när jag läste sandras blogg blev jag typ tungsint å sonens vägnar, det där med att gråta i sin drink för allt är så tråkigt mm. Så enormt otacksam hela tiden

      Jag uppfattar inte alls Egoinas inlägg så? Bara att hon, precis som i princip alla andra småbarnsföräldrar, tycker att det är tungt att inte få sova så mycket? Om min mamma hade sagt offentligt att det var tungt att ha sömnbrist och behöva byta massor av blöjor när jag var liten hade jag inte reagerat nämnvärt. Det ÄR tufft att ha småbarn – det är ingen hemlis eller förolämpning mot barnet.

        Min mamma sa idag faktiskt att det var jättetungt för henne när vi var barn (eftersom hon fick ratta föräldraskapet helt ensam). Skulle aldrig ta illa upp av det, tyckte bara synd om henne.

          Men skillnaden är att din mamma berättade det här för dig när du var vuxen. Hon valde säkert att berätta och dela med sig av denna erfarenhet för att ni pratade om ämnet eller i nåt sammanhang som var relevant.
          Tänk att vara tonåring eller kanske en 10åring och googla dig själv eller dina föräldrar och råka läsa hur jobbigt de tyckte det var när du föddes/när du var trotsig tvååring/osv. Tänk att sitta där helt själv utan att en vuxen eller ens föräldrar kan ge en nyanserad bild av berättelsen, förklara att det var deras känslor då men de har alltid älskar dig osv ä. Där finns inte samma sammanhang eller relevans eller en nyanserad bild av berättelsen som du fick när din mamma berättade för dig, face 2 face, när du var vuxen.

      Tycker att Egoina skriver rätt nyanserat, Hon har dock en tendens att komma med sådana där ”djärva” skämt om föräldraskapet och som kommentarsfältet ofta hakar på då de tycker det är lite fräckt att skriva så.

      Egoina är ju fenomenal på att negga kring sitt föräldraskap/sitt barn.
      Kan tycka det är ’en frisk fläkt’ att tankar/erfarenheter kring just det inte är så tillrättalagt, MEN, tycker att Egoina är alltför negativ alltför ofta tyvärr.
      Jag upplever det ofta som att hon på riktigt tycker det är jobbigt, att han är jobbig. Och ja, det ÄR ju jobbigt men liksom det räcker väl att skriva nån enstaka gång. Samt att hon gärna klankar ner på sin sambo, inteeee kul att läsa för honom, eller typ hans släkt/familj tänker jag.

        För mig har det varit jätteskönt att läsa det Egoina skriver. När man har barn som sover sämre (ja sämre, ALLA barn sover inte lika dåligt) och man går runt som en zombie hela föräldraledigheten så blir man grinigare än andra och njuter absolut mindre av småbarnstiden, då kan det vara bra att läsa om att man inte är ensam i det.

        Hon är enligt mig inte gnällig (isåfall är jag också gnällig) utan har bara visat på en annan typ av småbarnsår än vad de flesta får uppleva där de kanske får sova ändå helt ok och har barn som är iallafall lite självständiga dagtid

        Rant slut!/ tack för mig

        Håller inte med. Tycker snarare att hon verkar skriva på det sättet (när hon väl gör det) för att då är man lite skön som förälder. Blir dock förvånad över att vissa saker verkar sååå jobbiga för henne, som när F för ett tag sedan var borta varannan vecka och att hon då behövde ta hand om H ensam. Barnet var ju dessutom i förskola hela dagarna.

    Tycker det e lite kul att jocke och jonna exponerar sina barn hur mycket som helst och sedan går dom ut med att dom kommer tvingas flytta utomlands för att barnen inte skall bli mobbade i skolan eller att de skall va säkra på att deras kompisar e med dem för att de vill v vänner och inte ha fame, hmmm undra varför 🤔

    Den här informationsfilmen kommer förvisso från ett stort tyskt privat telecomföretag, men jag tycker ändå att den visar baksidan av sharenting bra. https://youtu.be/F4WZ_k0vUDM

      Tack! Blev gråtfärdig av att se den och är inte särskilt känslig av mig. Ja de flesta vet inte vad man kan göra med AI och att det som cirkulerar på nätet kan laddas ner enkelt. Barnporr har redan beslagtagits som är AI genererad på verkliga små barn som plockats från nätet. Facebook som äger allt material säljer information om sina användare. Blir förvånad hur få som verkar känna till Cambridge Alanlytics skandalen där Facebook sålde information om vad deras användare skriver.

      Detta förtjänar ett eget inlägg så fler ser filmen! Fick mig själv en tankeställare och då har jag stängt konto och tillåter bara folk jag följer men delar bilder på mitt barn ibland.

    Dasha och Melina Criborn är värst

    Alexandra Bring
    SanneAlexandra
    CarolineKejbert
    Lisamariajonsson

    Sen något som gör mig beklämd är föräldrarna till Ebba som gick bort i hjärntumör för ett år sen. De fortsätter dela bilder och text på sitt dödssjuka barn i någon slags återgivande av dagbok dag för dag. I ett inlägg vet jag att de skrev att barnet mådde dåligt för hon tyckte att hon såg ut som ett monster (svällde upp mkt i ansiktet) så jag förstår inte varför de lägger ut så mycket bilder. Ville barnet verkligen det när hon levde? Förstår att de bearbetar men kan de inte göra det på ett privat konto? Nu ska mamman börja göra samarbeten också (men baaaaaaaara jätteväl genomtänkta sååå klart)

      Tycker de verkar vara en så otroligt kärleksfull och fin familj. Men de tär så färskt för dem, knappt ett år. Jag tror de här jättesvårt att veta om det kommer kännas bra i längden.

    Jag får alltid lite ont i magen av hur Sanna B exponerar sina barn.

      Universum även om barnen är äldre har de fått dela med dig av sitt liv väldigt mkt. Mirka, Wetterholm.

    Jag gillar Elsa B väldigt mycket men samtidigt kan jag tycka att hon hamnar under denna kategori vid vissa tillfällen. Kan ibland tycka synd om hennes yngre son som är mycket känslosam och mer blyg, och hur mycket det publicerats kring att han är svårare att hantera

      Håller med! Tycker Elsa är den som skapar mest content av barnen. Känns som jag vet mer om Allan och Ragnar som om kompisars barn.

      Vissa tillfällen? Hela hennes instagram handlar om barnen. Tror inte det har gått en hel dag utan att hon hänger ut sina barn, hur de mår, vad de äter, vad de säger osv. Tycker det är fruktansvärt hur hon tilldelar sina barn olika roller, den ena är utåtriktad, rolig och påhittig och den andra som alltid beskrivs som gnällig och jobbig. Det värsta var när hon skrev ett långt inlägg om att ena barnet hade bajsat i badkaret, varför hänger man ut sina barn på det här sättet? De kan inte ge samtycke.

      Håller 100% med. Gillar egentligen Elsa och tycker att hennes samarbeten känns genuina och välgjorda. Men sättet hon exponerar barnen känns inte alls okej. Hon lägger ut bilder och filmklipp på barnen i ”händelser” typ heeela dagarna. Som ni skriver så känns det som man lärt känna hennes barn och deras personligheter fast man aldrig träffat dem. + att hon delar med sig av kränkande/privata saker som att barnet bajsat i badkaret, detaljer om när de är sjuka.

      Och JA hon beskriver det yngre barnet på ett nästan nedlåtande sätt till och från. Han är gnällig, klängig, sen med talet (fast nej det tycker jag det är för tidigt att säga), klumpig motoriskt osv. Hon gör sig mycket oftare rolig på yngre barnets bekostnad jämfört med det äldre barnet.

      Absolut bra att hon inte har barnen med i betalda samarbeten, men samtidigt vet jag inte om det spelar så stor roll när hon delar så extremt mycket om barnen ändå.

      Hon har även vid några tillfällen sagt att om man träffar henne på stan och hon har barnen med så vill hon att man inte hälsar. För att det är obehagligt för barnen när främmande människor känner igen dem. Det borde få henne att inse att hennes exponerande av barnen gått alldeles för långt.

    Claudia Behnan!
    Hon lägger inte bara upp sina barn konstant, hennes yngsta son är en del hennes content, utan hon lägger även upp sin tonårsson kompisar. I poolen, sleepover, när dom äter frukost. Överallt kör hon upp en kamer i ansiktet på sönerna och deras kompisar.

    Samtiden som speglar sig i sin självgodhet och egenkärlek. Alla vill ses och få uppmärksamhet, kosta vad det kosta vill.

    Swedish family…

    Skulle säga att ingen är värre än Barnvagnsgalen – måste vara närmare 50 stories på barnen i utlämnade situationer vaaarje dag!

      Har också reflekterar över det, de är så otroligt exponerade i alla möjliga situationer. Verkar finns noll reflektion om det med.

    Tiingelinn ohotad 1a.
    Hela hennes liv som influensa är byggt runt barnen och inget annat.

    Nu har väl jakten på babbydaddy nr4 påbörjats genom tinder, ska bli intressant att se hur lång tid det tar innan hon hittar sin liv kärlek (igen).

    Jane Marina

      Äntligen någon som tar upp henne, hon har ju exponerat sina barn i allt framförallt dottern som var sjuk. Där hade hon noll integritet stackars barn!

        Ja nåt har verkat skevt där. Extrem utlämning av då mycket sjuka dottern. Lillasyster spenderade månader skild från familjen för att få fortsätta förskola. Hon var 1 år..
        Skilsmässa och sluta jobba för att bli influenser.

    Jag tycker att Alexandra Brings man är intressant, han själv har valt att inte synas men verkar tycka att det är okej att hans barn exponeras så som de gör. Nu tycker jag visserligen att Alexandra håller en viss integritet och det är mest ”bara” bilder på barnen men det är en intressant krock i hur han valt att göra med sin egen närvaro respektive sina barns.

    Förlåt självgodhet men är så jävla nöjd att jag aldrig lagt ut några bilder på eller information om mina barn.

      Samma här

    Alla de jag läser:
    Sandra B – så förvånad över hur mycket hon visar av sonen. Let him be.

    Elsa B – visar bara för mycket också. Hon har ju massa att svamla om ändå, varför ska han vara med, hur kan Pdw tillåta det? Dessutom förstod jag ingenting i vintras, de har en del pengar väl? Jag blev glad för deras skull bör de skulle till Åre och sen var de där typ två/tre dagar?? Varför inte bara boka hotell/stuga ett par nätter till? Jag förstår om de inte ville bo i kompisarnas hus men att åka så långt för så lite?

    Jag skulle önska för SB och EB och deras familjers skulle att de i veckan eller i september gör en härlig kanotsemester i skogen utan att berätta om det för en kotte. Just nu är det bara promenad, äta, viiiin, matlagning. Fest men ej så festligt för deras barn/familj.

    Underbaraclara – omöjligt att förstå hur hon kan skriva så mycket om barnen. Hur kan hon tro att de inte kommer bli upprörda som vuxna??

    Sofia Wood
    Malin W
    Paula – föör mycket om barnen. Hon gör gulliga grejer med dem ja och verkar vara en rolig mamma men alla dessa bilder på hennes två små tjejer, nej inte ok.
    Frida Lund

      Håller med. Även om Sofia Wood bäddar in det lite mer diskret vet jag tex när hennes äldsta dotter började att få mens.
      Frida Lunds barn känner jag igen då vi bor i samma område, jag ser de när de leker på förskolan och vet om de är ledsna/arga eller glada där.
      Paula utlämnar barnen helt gränslöst tycker jag.

      Just att barnen blir igenkända även när de är utan sina föräldrar känns väldigt obehagligt tycker jag. Också i sina egna sociala sammanhang, de är inte vilket barn som helst utan många vuxna runt om dem har redan massa bakgrundsinformation, typ lärare, tränare, kompisars föräldrar osv.

    Matplatsen-Victoria. Hennes barn visas upp som rekvisita på bloggen. Alltid klädda i fina kläder och med massor av grejer – när de var mindre leksaker, nu elektronikprylar. Men GÖR den familjen någonsin något tillsammans?! Det verkar som om Victoria och mannen alltid äter för sig själva. När de har gäster äter barnen aldrig med de vuxna heller. Allt i barnens liv fläks ut i bloggen och jag undrar om vad de själva tycker om det nu när de är så stora?

    Haylieochpappa 😥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.