382 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Har någon här erfarenhet av att ta Cytotec vid fördröjt missfall?
    Läkarna upptäckte i trettonde veckan att fostret hade dött där inne ett par veckor tidigare 😔 Och eftersom det inte kommer ut av sig själv så måste jag ta fyra tabletter Cytotec vaginalt imorgon bitti. Och jag är så himla rädd, av någon anledning. Rädd att tokblöda. Rädd för svåra smärtor. Rädd för att behöva åka till Kvinnokliniken. Jag brukar vara ganska tuff, men det här gör mig rädd.

      Kämpa ❤️ jag gjorde det förra veckan och kan säga att det skönaste var att komma ut på andra sidan och må så mycket BÄTTRE än innan. Men nej, det var inte kul och ja, det gjorde ont. För min del var det värre fysiskt än mentalt, men då hade jag också känt till det i en vecka i väntan på att få hjälp. Beklagar sorgen och håller tummarna för dig

      Jag har gjort samma och beklagar så mycket❤️ Det gjorde ont men jag tog starka smärtstillanden och grät, spelade tv-spel och åt goda grejer så kändes det ändå överkomligt.

      Det kommer gå bra, du kommer klara av detta! Jag var också rädd men det gick över förväntan. Det värsta var över på några timmar, sen tog det dock typ 2v innan jag slutat blöda helt.

      Jag fick ett MA som upptäcktes i vecka 10. Fick också cytotec och genomgick abort hemma för att kroppen skulle göra sig av med graviditeten.

      Jag har tidigare avbrutit två graviditeter självmant i vecka 8 och har då mått väldigt dåligt både fysiskt och psykiskt. Svimmade under själv processen, hade ont och blödde mycket.

      Men aborten efter mitt MA gick jättebra! Det var som att kroppen någonstans var mer beredd på att stöta bort graviditeten och behövde inte kämpa lika hårt. Blödde mycket mindre och var uppe på benen som vanligt samma dag.

      Tråkigt att det blev så här för dig, hoppas det går bra imorgon och om du önskar en ny graviditet att du snart får uppleva det igen ❤️

      Beklagar så. 🙁
      Jag hade ett MA förra året och fick välja att ta cytotec. Jag ska vara ärlig och säga att jag önskar att jag bara hade väntat på ett naturligt förlopp istället.
      MEN med det sagt så gick allting väldigt bra i slutändan. Hela förloppet när det faktiskt var jobbigt och tufft varade i ca 3 timmar bara. Jag satt mest på toaletten och lät det rinna (men var inte en skrämmande mängd blod ändå). Smärtan var värst. Trots morfin kändes det som att jag hade en elefant stående på höftpartiet. Jätteviktigt att du har någon hos dig! Min man var ett stort stöd och lugnade mig. Jag slutade blöda bara några dagar efteråt och det fanns inga rester kvar. Så ändå framgångsrikt. Sedan gjorde jag mycket research och det var många online som skrev att de inte hade särskilt ont, så det kan vara väldigt individuellt hur det känns. Men du kommer klara det och efteråt är det ”skönt” att vara ute på andra sidan. <3

        Tack för alla fina svar! ❤️
        Vi har försökt i flera år att få barn, och detta är mitt tredje missfall. Både jag och min fästman har blivit ”bra på att sörja” – alltså vi lyckas gå vidare varje gång och tänka positivt. Men de två andra missfallen var så tidiga, och allt kom ut av sig själv båda gångerna. Denna gång hade vi haft två ultraljud (ett i sjunde veckan och ett i nionde veckan) – och allt såg helt normalt och perfekt ut, och hjärtat slog. Så vi hade fått upp hoppet lite mer. Jag fick hyperemesis gravidarum, så från midsommar och framåt har jag mått illa konstant 🤢. Men när illamåendet plötsligt försvann och jag började att blöda lite så kontaktade jag läkaren, som trodde att det var normalt eftersom illamåendet ofta går över efter vecka 12. Men hon gjorde ändå ett ultraljud, och hjärtat slog inte längre. 💔 Och nu har jag blött i ett par veckor, utan att fostret kommer ut. Allt är kvar därinne, och det känns bara så sorgligt 😭 Så nu måste jag ta Cytotec, sade läkaren idag.
        Ursäkta för osammanhängande text. Men jag är så ledsen och trött. Och rädd för smärtorna och blodet. Men min fästman är hemma från jobbet imorgon för att stötta. Jag hoppas att det går bra.

          ❤️

          ❤️

          Åh vad jag får ont i hjärtat❤️ Min historia var liknande, fick MA efter att ha sett ett pickande hjärta på två tidiga ultraljud. Förlusten gjorde ondare än själva aborten sen. Som du märker i tråden är du långt ifrån ensam, hoppas du kan ha med det som en klen tröst.

          För oss gick det bra efteråt! Blev gravid kort därpå (allt var ivf) och den graviditeten gick vägen, hoppas och tror på detsamma för dig!

          Känner igen mig så mycket. 🙁 Fick två missfall förra året efter ett års försök. Hade sett pickande hjärtan på ultraljud båda gångerna… Alla sa det var ett så gott tecken men det kändes bara ännu värre sedan när förlusten var ett faktum. Mådde psykiskt sämre första gången när det kom ut på naturligt väg, men bra fysiskt. Och tvärtom med mitt MA. :/ Men båda gångerna gjorde så jäkla ont i hjärtat.
          Jag är gravid nu och har kommit till v 16. Är chockad! Rädd varje dag att förlora även denna graviditet… Men hoppet finns långt därinne. Håller tummarna det går vägen för dig snart! Och glöm inte att du bör ha rätt till missfallsutredning efter 3 stycken. <3

          Först och främst beklagar jag djupt det som hänt.

          En praktisk fråga: har du fått din sköldkörtelfunktion kollad? Jag frågar då missfall är vanligt vid låg ämnesomsättning. Tyvärr är det en sjukdom som läkarna ofta missar då symptomen kan vara diffusa och utvecklas under lång tid. För många år sedan var jag hos en väldigt kunnig läkare som sa att vid flera oförklarliga missfall bör ämnesomsättningen kollas innan man sätter igång större utredningar.

          Jag hoppas att du snart kommer ut på andra sidan och håller tummarna för att du blir gravid igen.

            Ja, alla mina värden är kollade (sköldkörteln, hb, järn, folsyra, glukos osv) – och allt är perfekt. Vi gör nämligen IVF – och mitt enda problem är att jag har väldigt få ägg, så därför har vi fått hjälp med äggdonation (efter flera års försök med mina egna ägg).
            Och läkarna är väldigt positiva! De säger att det är vanligt med missfall, och att det är stor chans att jag snart blir gravid igen. (Vi har flera embryon kvar i frysen.)
            Men självklart klandrar jag ändå mig själv. Stressade jag för mycket? Bar jag för tungt? Osv osv… Men rent logiskt vet jag att det inte är mitt fel.

      Beklagar ❤️‍🩹❤️

      Det där är så olika för alla,jag har ingen erfarenhet av att få cytotec vid fördröjt missfall men har fått det när jag gjort abort och ja, det gjorde ont men det var ingenting man inte riktigt kan hantera och du kommer få smärtstillande.
      Blödningarna är nog olika för alla men om du någon gång känner dig osäker på att du blöder för mycket så kontakta barnmorskan/läkaren.
      Ska du göra det på kvinnokliniken? Då är du övervakad troligtvis när/om du behöver hjälp.
      Samma om du gör det hemma, då ringer barnmorskan mest troligt till dig för att se hur det går, så gjorde dom till mig vill jag minnas.
      Se till att ha en värmekudde på magen så mycket du kan och kura in dig i massa varma filtar (det hjälper så mycket mer än vad man tror med värme vid smärta) och försök att ha någon med dig om du känner att du vill det.
      Det viktigaste är att du är så bekväm det bara går i en sån jobbig situation. Önskar dig all lycka i framtiden och beklagar verkligen ❤️‍🩹❤️🧡

      Jag har💔 Fick vara inlagd över dagen då jag passerat v 13 (bebis dog i v 11). Hade väldig tur tror jag, smärtan var som mensvärk. Mkt blod men var hanterbart pga inte så ont. Bebis kom ut för sig själv, sen moderkaka i tre bitar typ. Stor kram till dig, se till att vila, ha sällskap med dig och åk in om du mår dåligt ❤️

      Jag har gjort. Och ungefär samma veckor som du vid ma.
      Gjorde djävulskt ont. Spydde. Fick till slut åka in. Narkos och skrapad. Hade tappat så mycket blod att jag fick ta några sprutor av ngt osv
      Mitt bästa tips: ta smärtstillande i god tid. Om du blir illamående av cytotec vilket är vanligt och du börjar spy så riskerar du annars att spy upp de smärtstillande (hände mig). Man får bara med sig ett par stycken starka så det hade varit nice att ha.
      Hoppas dock att det går bra och inte gör allt för ont.
      Om du tycker att smärtan är outhärdlig eller du blöder väldigt mkt rekommenderar jag att åka in! Jättedumt att vänta ngn timme extra som jag gjorde.

      Jag har haft två såna missfall, båda i vecka 13/14 så blev inlagd för att slutföra aborten på sjukhus. Hade aldrig klarat av att göra det hemma, mest pga smärtan. Men då var det i senare vecka så är inte bara en liten blodklump som kommer ut. Första gången blev det operation då inte moderkakan ville lossna helt…

      Det gör ont och är jobbigt, men det är en sån lättnad när det är över!

      Sent svar men jag beklagar verkligen❤️😔
      Har själv varit i samma sits med MA två gånger. Första gången fick jag Cytotec och andra gången gjorde man en skrapning. Min erfarenhet av Cytotec är inte så bra därav skrapning andra gången. Vet dock flera som fått ett ”bra resultat” och en okomplicerad process. Min rekommendation är att du begären en kontroll en kort tid efter (nån vecka eller två) så att man ser att allting verkligen kommit ut. Annars finns en ökad risk för infektioner och såklart att det tar längre tid innan din menscykel kommer igång igen. Önskar dig verkligen en så urhärlig process som det bara går och naturligtvis att ni i slutändan lyckas få ert efterlängtade barn. Vet så väl sorgen man känner och den enorma längtan💔

      Är du minsta orolig eller får ontkan du vara på sjukhuset. Jag valde att vara där från början men känns det inte bra så åker du in och ber om att få fortsätta på plats. Var inte kvar hemma och ha ont eller var orolig i onödan ❤️

    Nu är hösten här.😀

      Inte här, verkar vara sommar ett tag till!

        Moder natur har svårt att bestämma sig.

          Tycker du? Har ju varit sommar ganska länge nu.

            Här där jag bor har det varit massa regn och storm senaste tiden. Men nu helt plötsligt är värmen och solen tillbaka 👏🏻

      Sommartemperaturer i säkert två veckor till 👋

      Inte här riktigt än, men snart hoppas jag. Ser fram emot mys!

      Haha nej. Sommaren kom ju precis tillbaka 😅 minns inte ens när var såhär varmt senast ☀️

      Ja, vi har haft mysigt höstväder med härliga 27 grader och strålande sol idag. Dags att plocka fram raggsockar och ullfiltar!

        27 grader? Var bor du? Spanien?

          Skåne. Så visserligen söderut, men inte riktigt Spanien.

            Högsta uppmätta temperaturen i Skåne var idag 23 grader så sluta överdriv.

              Kan ju vara så att någon tittat på en termometer som fått lite sol på sig. Honest mistake liksom. Min bil visade temp på 26° idag. Ingen officiell mätning men ändå 😊

              Nej de va 25

              27,7 grader i Dalby Skåne idag. Så vad är problemet?

                Ja har varit riktigt varmt i Skåne idag, hade 28 grader i solen hemma hos mig idag!

                  Hade inte någon influencer precis fått veta att temperaturer skulle mätas i skuggan? Var det här eller på tramsfrans insta det stod något om det?😅

              Flera väderstationer har rapporterat 27 grader på olika ställen i Skåne idag.

      ” Om dygnsmedeltemperaturen är lägre än 10,0°C fem dygn i följd, säger vi att hösten anlände det första av dessa dygn.” inte riktigt än va 😉

        Det är marknader på gång och gör mig är det ett säkert tecken på hösten. Hihi
        Och snart är det Halloween 🤩

          Du tänker så, då förstår jag 😊 jag längtar nästan till julmarknad haha

            Samla gamla tjafs på öppet spår vem
            Som har rätt 😆🙈

    Nu är det snart dags för mig att sluta snusa, på fredag är det slut och laddar upp just nu. Har gjort flera stopp senaste året, slutat i någon eller några veckor men sedan fallit tillbaka igen. Har så många anledningar att sluta men framför allt är jag nu så less på detta. Vet att jag alltid kommer ha någon form av sug kvar men vill verkligen sluta totalt nu, inga undantag. Kommer rapportera här på öppet spår så scrollande vidare om ni inte är intresserade men jag vill göra det. Någon mer som är på, som slutat nyligen eller planerar att sluta? Några extra tips?

      Heja dig! Jag slutade för två år sen så kanske inte nyligen, men då bestämde jag mig bara för att ”det här är min sista prilla” mitt under en arbetsdag. Enda tipset jag har är att undvika triggers, för min del typ att dricka bärs i närheten av en pressbyrå. Men det hjälpte ju absolut att det var mitt under pandemirestriktionerna. Lycka till och håll ut, det blir lättare med tiden!

      Bravo! Inga (bra) tips tyvärr. Slutade för flera år sen, det gick bra, men begick misstaget att börja använda nikotintuggummi, nu kan jag inte sluta med det…Nästan värre än snuset, så det är väl isf tipset jag har att ge, använd inga substitut öht, om du fixar det, men det vet du säkert redan, eftersom du ju slutat tidigare.Lycka till!!👊

      Slutade för två veckor sedan! Vi kan fixa detta 🙌🏻

      Heja dig!! 🥳

      Lycka till och kör hårt!

      Heja dig!! Jag slutade för några år sen innan jag bestämde mig för att börja igen. Var ändå snusfri i ett år! Mina tips är: hitta substitut för snuset!!! Träning, godis, matlagning, löpning! Jag blev väldigt grinig och behövde hela tiden hitta något som ersatte prillan. Gick ut och sprang hela tiden och det hjälpte verkligen! HEJA DIG! Du kommer spara så sjukt mycket pengar! Ett annat tips är att skapa ett sparkonto eller spar-mål där du lägger in pengar varje gång du skulle köpt en dosa, så kommer du se snabbt att det tickar på! 🙂 tror på dig!

      PS. Börja inte med nikotinfritt snus eller annat, försök att HELT bli av med känslan av att ha något under läppen.

        Tack för all pepp och tips. Jag tror jag har bättre koll på vilka fällor jag kan hamna i så känner mig väldigt beredd nu. Den här gången kommer det gå. Men det känns verkligen redan så bra att lufta det med andra i liknande situation, som förstår på ett annat sätt.

    Inget är heligt på Instagram. Integritet tycks inte längre existera. Det är bilder och texter från hemaborter, könshår, läckande bröst, mensfläckar, inzoomningar på blöjbeklädda underliv efter förlossning, texter om bakteriell vaginos, torra slemhinnor m.m. Privatliv finns inte vi viss personers vokabulär 🫣

      Oj, vi har väldigt olika flöden

        Algoritmen har plockat upp att jag kollat in Johanna Bladh 🙄

      Å andra sidan är ju vissa saker bra att visa upp för att normalisera eller liksom informera. Men vissa saker behöver man ju inte fläka ut och definitivt inte när det gäller barn

      hemaborter? vilket konto är det?

        Gissar koos

    Uh spänningshuvudvärk och stel nacke. Jag är inte menad att sitta framför en dator hela dagarna 😩

      Det är nog inte många som är menade för det! Varva med lite rörelse och stretch om du inte redan gör det. Ja ske kan en varm dusch hjälpa din nacke ikväll? Hoppas det känns bättre snart!

      Usch, jag vet precis hur det är 😩
      För mig har det funkat bra med en spikkudde för nacken.
      Hoppas att det släpper snart!

      Rent evolutionärt är människans nacke och ryggrad ett designproblem i förhållande till hur vi använder den. Vi gavs en tvättlina och använder den som en flaggstång. Använd kroppen som den var tänkt och gå på alla fyra eller acceptera läget att smärta från nacke- och rygg blir återkommande problem.

        Kommer inte knäna protestera vilt om man kör 24/7 på alla fyra?

        Den är väl tänkt att vara i rörelse. Inte sitta stilla eller utföra samma rörelse lång tid

        På den tiden kommer jag ihåg att vi hade hals/nacke placerad på ett annat sätt, lite mer framåt som hundar eller champinjoner.

          Champinjoner?

          Champinjoner 😂

      Inte jag heller och jag tränar ingenting heller 😒

        Åh naj, rookie mistake! Börja träna litegrann, för din nacke skull.

        Kolla in naprapatmarcus eller någon annan naprapat på instagram!

          Var försiktig med naprapater och även kiropraktorer. Det finns bra därute men det är tyvärr mycket skojare därute som rekommenderar saker som inte har en vetenskaplig grund och i värsta fall förvärrar problemen. Om du vill söka hjälp är det säkraste att gå via din vårdcentral för att få kontakt med en kompetent fysioterapeut.

            Och numer kan man kontakta fysioterapeuter själv utan remiss😊

    Jag njuter så mycket av det här varma, vackra vädret. Det är som lyckopiller som får mig att må så bra! Tänk att väder & värme kan spela så stor roll för hela ens mående! 💓☀️

    Grattis öppet spår på 800-årsdagen i efterskott 🍰

      🥳

    Herregud vad jag har mått dåligt idag.
    Jag mår så illa. Känner det som att jag lever i ett mentalt fängelse. Jag är så trött på att ha ständig ångest.
    🙁

      Usch vad tråkigt! Jag kan tyvärr relatera. Något speciellt som har utlöst eller bidragit till din ångest idag?

        Ja.
        Jag känner att mina studier är mig övermäktiga. Eftersom jag har mycket ångest och svårt att sova, så orkar jag inte studera, och jag får ångest av att ens tänka på studierna.
        Sedan har jag också ångest över att jag sökt ett extrajobb som jag blev erbjuden, men jag VET att jag inte kommer orka både jobba och studera givet att just dessa studier får mig att må så dåligt att jag inte har energi kvar till jobb.

        Så jag oroar mig för studierna, och för min ekonomi och min hälsa om/när studierna bidrar så starkt till mitt dåliga mående.

        Hur har det varit för dig då? Något speciellt som utlöst din ångest?

          Hoppas det känns bättre snart. Finns det något du kan göra för att underlätta studieångesten? Vad är det som känns övermäktigt?

            Det är så att jag tycker studierna är lite för tråkiga. Dessutom är många uppgifter väldigt ”sociala”, så man måste vara en drivande person, vilket jag har väldigt svårt för.
            Jag klarar bättre av tentor och skrivuppgifter än ”projektliknande” uppgifter.

            Det som kan underlätta studieångesten kanske skulle kunna vara om jag hade mer energi och sov bättre så att jag orkade med att studera…
            Jag gillar egentligen att plugga, men föredrar tentor och skrivuppgifter framför grupparbeten och omfattande projekt…

              Okej, låter segt..får man fråga vad du pluggar?

                Jag studerar informationsdesign.

                  Finns det någon kursare att prata av dig med? Tycker det hjälper mycket för mig under vissa perioder som är extra krävande. Skönt att känna att man sitter i samma båt.

              Kan verkligen rekommendera studenthälsan.

    Någon här som har sett ”Min tjockumentär”? Vad tyckte ni?

      Den var spännande (vilken slät lever han hade) men störde mig lite på allt musikrelaterat. Fattar att han ville ha med sin historia också men hade hellre sett att mer tid lades på sakfrågan.

        All levrar är släta på utsidan om man inte har skrumplever

      Såg alla fyra delarna INNAN Svt under några timmar tog bort del fyra. Misstänker att dom tagit bort något med Stina W.

      Jag tycker det var en kärleksfull, sorgsen och bra dokumentär. Vad den egentligen handlar om är ju inte skönhetsingrepp utan mer att killar är dåliga på att söka hjälp när dom mår dåligt tex. Och att fetma är som vilken sjukdom som helst, ingen helt ofarlig sjukdom heller. Tycker den var objektiv.

        Stina berättade om det i stories på Instagram för några timmar sedan så kila över dit om man vill höra bakgrunden.

        Väldigt kortfattat så tog SVT tillfälligt ned avsnittet för att blurra bort ansiktet på en kvinna som verkligen inte ville vara med i dokumentären med ansikte och sin historia kring en viktoperation hon gjort.

      Blir mest provocerad av att folk väljer operation som lösning på sina problem framför att jobba med orsaken till dem. Om man äter för att man mår dåligt, tröstäter, använder mat som ångestdämpande osv så behöver man ju adressera detta, annars dyker det ju bara upp på andra sätt. Så hela den biten är tragisk och sned.

        Han gick ju i jättemycket terapi under hela programmet?

        Det där är ju en kommentar som bara kommer om man inte har sett dokumentären.

        Tycker du ska bli provocerad av hur svårt det är att få hjälp för sina ätstörningar och att terapi inte ingår i behandlingen vid gbp-operationer.

    Har precis avslutat inskolningen på förskolan för mitt yngsta barn och börjar nu ett nytt jobb som jag är väldigt pepp på. Och tycker inte det är ett dugg jobbigt med förskolestart. Jag har älskar året som föräldraledig men nu ska det bli underbart med en ny vardag. Känns som att man som mamma ”ska” tycka att det är jobbigt att lämna barnet till förskolan och bara längta efter att få hänga med barnen hela dagarna. Är det bara jag som inte känner så alls?
    Och ja, sjävklart älskar jag mina barn över allt annat, så ingen mammapolis behöver få hög puls av det.

      Tycker det är sunt ❤️
      Jag mår bra av att få komma iväg och jobba. Vi är så nöjd med vår förskola och jag känner genuint att barnen är väl omhändertagna där.

        Känner exakt samma. Min äldsta har ju redan gått på förskolan i tre år och älskar det. Så jag känner mig trygg med att det är en bra plats för dem och känner pedagogerna väl.

      Nej jag tyckte inte heller att det va särskilt jobbigt. Dock saknar jag honom fruktansvärt ibland, kollar bilder och videos på rasterna typ ibland.
      Men är liksom inte känslomässigt jobbigt att lämna till förskolan och oroar mig inte. Han gillar förskolan och har det bra där.

      Att lämna på förskola nej, att lämna väldigt långa dagar skulle jag må dåligt av så är glad att jag slipper det.

      Var också så peppad på att börja jobbet igen efter 9 månader hemma! Älskar att vara i egen kropp och bara med mig själv på jobbet – vuxenliv lixom. Älskar att jobba och att sen komma hem till barnen. Kanske att jag känner lite annorlunda sen när sambon slutar vara fl och den yngsta skolas in och vi inte vill ha för långa dagar på förskolan, men jag tror inte det…

      Har aldrig haft problem med att lämna barnen. Älskar mitt jobb och trivs med att få vara jag och inte bara mamma. Men jag är glad att jag har möjlighet att kunna anpassa mitt schema (är anställd där alla jobbar samma skift-tider) så jag kan hämta tidigt varje dag så vi får mycket tid tillsammans ändå dagligen.

      Det låter som att ni har en fin och trygg förskola 😊 Jag har precis återgått till mitt jobb där jobbet i sig inte är någon hit, men jag tycker jättemycket om mina kollegor ich stämningen i vårt team.

      Min man har tagit sluttampen av föräldraledigheten och skolar in vår yngsta nästa vecka, på samma avdelning som storasyster går och där storebror gick när han var liten.

      Så det känns tryggt, lugnt och säkert – vi har en fin relation med pedagogerna sedan innan och vet att våra barn mår bra på förskolan.

      Tycker det verkar tvärtom, alla föräldrar längtar till förskole- och skolstart och hatar ledighet med barnen? 😄

    Antagligen kvällens tråkigaste frågor. Men jag köpte ett set med skaljacka, skalbyxor och vindfleece från POP på tradera. Stod att de var nyimpregnerade med nikvax (jag har aldrig använt det själv men antog att det betydde att personen hade koll på hur man tvättar skalkläder). När jag fick hem dem så luktade de STARKT av parfymerat tvättmedel (sköljmedel?) och hade en hal och len yta, såsom jag tycker att kläder tvättade med sköljmedel blir. Så…

    – någon som vet hur man blir av med parfymdoft på kläder?
    – någon som vet hur man bäst tvättar skaljacka och skalbyxor? vad bör jag tänka på osv nu när jag antagligen måste tvätta dem flera gånger pga odören.
    – någon som har erfarenhet av nikvax och vet om det gör att ytan känns som när man tvättar med sköljmedel?

      Jag har blivit av med stark parfym lukt genom att lägga kläderna i blöt i en hink och hällt på lite ättika. Kläderna har fått ligga där ett tag och sen har jag tvättat som vanligt. Tycker att det har funkat bra.
      Jag har alltid tvättat enligt tvättanvisning.

      Har tyvärr ingen erfarenhet av nikvax.

      Vädra!

      Har inte direkt svar på dina frågor men polarn och pyret har en bra tvättguide på sin hemsida! Skalkläder ska torktumlas på låg värme efter att de har tvättats, så mycket vet jag iallafall 😄

        Ah, vad bra! Tack!

      Det du beskriver är ju själva impregneringen och har inget med sköljmedel att göra. Impregneringen ger den ytan. Tror inte någon som vet att man ska impregnera kläder använder sköljmedel utan det är säkert enbart parfymerad tvättmedel vilket de flesta använder. Så använd kläderna som vanligt bara. Ättika förstör impregneringen och ska inte användas. Tänk på att även vanlig tvätt sliter på impregneringen så tvätta inte i onödan.

        Gissade att det skulle kunna vara impregneringen som gör kläderna hala – och det är ju postivit! Men de luktar så väldigt starkt av parfym vilket jag inte vill använda på min känsliga ettåring (vet att jag borde frågat säljaren om hur hen tvättar). Just nu luktar det i hela rummet där kläderna ligger…

        Och det är just för att jag inte vill paja klädernas funktion som jag undrar hur tusan jag ska bli av med den starka doften. Men får börja testa vädra…länge.

      Nikowax kan dofta ganska starkt efter tvätt så vädra plaggen! Och de blir glansiga av det, en del av impregneringen. Prova att spraya vatten på och se om det pärlor sig för då är de impregnerade.

        Smart 🙂

        Tack! luktar verkligen parfymerat så tror inte det är nikwaxet. Testade att spraya och det blev pärlor! Så då återstår bara frågan hur jag blir av med lukten (stanken, om du frågar mig)…

          Vädra, Vädra, Vädra!

          Stämmer in i kören: vädra! Men vädra även under natten. Morgondaggen tar bort lukt (enligt gamla råd) 🙂

            Tips på hur man vädrar boende i lägenhet utan balkong? 😅

              Häng ut genom fönstret

              Vädra hos en kompis eller föräldrar som har balkong eller trädgård?

      Sätt i en skopa bikarbonat tillsammans med tvättmedlet när du tvättar det, det tar bort lukt!

    Jag ska åka till Nice en vecka. Tips på vad man kan hitta på i området?

      Äta god mat och gå längs strandpromenaden och titta på havet!

      Strosa i Gamla stan – ett måste!

      Besök Èze uppe i bergen och ta en tripp till Antibes! Besök marknaden vid Gamla Stan och spana in Sandra Beijers blogg för en hel del mysiga tips om franska rivieran ☺️

    Kan ju vara så att någon tittat på en termometer som fått lite sol på sig. Honest mistake liksom. Min bil visade temp på 26° idag. Ingen officiell mätning men ändå 😊

    Någon som har tips på hur man får tillbaka sexlusten? Jag har varit singel i över ett år nu. Hade en slags situationship förra året men det slutade olyckligt för min del, jag grät ett par månader. Försökte mig lite på tinder men fick inget intresse i någon.
    Men nu är jag så totalt icke sugen på sex eller liknande. Saknar det inte ens det.
    Men jag vill ju ha det för det är ju en väldigt härlig känsla av att vara attraherad av någon och vilja ligga med någon, eller bara vara kåt.
    Men jag är inte ens kåt längre. Lever i total celibat typ 😅 känns som att det är något fel typ
    Men hur får man det att vända?
    Detta blev ju väldigt rörigt men någon kanske förstår 😅

      Tror du inte det kommer vända när du hittar rätt person? 😊

      Tror det löser sig av sig själv när och om du träffar någon du tycker om. Att jaga den där känslan bara för att är ju inte sunt.

      För mig hjälpte det att skaffa en satisfyer 😉

      Eftersom du har en historia av att bli förälskad i de du ligger med (om jag tolkat det rätt) —och med all rätt, kroppen utsöndrar ett hormon som har det jobbet-att få oss förälskade i den vi ligger med—
      så du kanske ska fokusera på att hitta någon du tycker om och kan se en framtid med. Det brukar kicka igång maskineriet. Att få ligga med någon man är förälskad i och vill vara med och som känner detsamma.
      Men jag utgår ifrån mig själv, har svårt att bli tänd på någon jag inte är förälskad i. Har även svårt att inte bli förälskad i någon jag är tänd på.
      Du kanske inte är som mig men tycker ändå att du ska ta hand om ditt hjärta så att det inte krossas igen.

    Tema: Göra slut med vän.
    Är det fel att bara snyggt ta avstånd från en vän? Eller ”borde” man ta snacket? Har under en tid pausat ifrån en vän och jag har sedan dess känt mig lättad och glad, dvs helt rätt beslut. Vi har känt varandra rätt många år och har historik av tjafs/bråk. Upplever att det jag känt som varit fel aldrig riktigt gått fram.

      Brukar din vän höra av sig fortfarande?

        Då och då. Det har blivit mer glest med det senaste året skulle jag säga.

          Om hon hör av sig igen och frågar om ni ska ses eller liknande så tycker jag du bör ge henne en förklaring. Men att bara skriva från ingenstans om ni ändå inte hörts på ett tag och säga att du vill säga upp vänskapen osv känns kanske lite onödigt.

      Jag fasade ut min fd vän.
      Hon kunde få till mycket drama och jag kände att jag inte längre orkade.

      Om det är en person som riskerar att känna sig väldigt ensam och gå runt och fundera på vad hon gjort för fel kan det vara schysst att ta snacket. Men annars finns det inget dåligt i att låta det rinna ut i sanden bara.

        Grejen är att jag tror egentligen att den här känslan är ömsesidig. Har märkt av att personen skapat en viss distans till mig redan för typ 1-2 år sen. Dock har personen inte så många vänner… och vi har en del gemensamma vänner också.

          Om du tror att det finns en ömsesidighet hade jag absolut inte konfronterat.

      Usch jag minns när min böstavän ”gjorde slut” med mig. Vi hade det skit mot slutet mest från hennes sida då det var alltid hon som bråka med mig och jag försökte anpassa mig för henne (så egentligen bra att vi avsluta men hade hellre velat vi tog paus sen försökte hitta tillbaka?).
      Iaf jag är ännu idag typ tre år senare så ledsen. Vi hördes inte lika ofta och sågs inte men jag tänkte det var för vi båda behövde pausa för det blev för mycket. Vi sågs på hennes födelsedag allt va som vanligt och det var så härligt.
      Sen en månad efter hennes födelsedag blockade hon mig överallt och jag har inte hört från henne sen dess. Det gör så jövla ont men måste ju acceptera hennes beslut men jag hade verkligen så gärna velat veta varför. Speciellt också för kunna göra bättre eller be om ursäkt? jag gick till psykolog av annat men där tog jag upp väldigt ofta hur jag ältar i varför hon bara gjorde så. Ingen ör ju tvungen att ge en förklaring och det är säkert så svårt att göra det men jag älskade henne så mycket och trodde vi alltid skulle finnas i varandras liv, speciellt för vi delade en barndom med mycket trauman etc och hade en väldigt djup relation.
      Tkr du hon förtjänar en förklaring gör det men om du känner att detta va liksom öndå förväntat från er båda och ingen av er lider så förväntas nog ingen förklaring❤️

    Någon som fått foglossning tidigt i graviditeten? Igår stod jag upp väldigt mycket på jobbet och sen kröp omkring på golvet då vi hade HLR-kurs. Idag känns det som jag gjorde ett cirkel-fys pass igår eller nåt. Som en riktig träningsvärk. Är bara i vecka 12 och i min förra graviditet var jag näst intill opåverkad fysiskt av att vara gravid så börjar ana att det inte blir lika lätt den här gången.

      Du kanske kan rådfråga HT, hon fick väl foglossning typ vecka 4. 😬 Skämtåsido….
      Ta hand om dig! Vila! Besök naprapat. Gå korta steg när du promenerar. Stå stadigt med vikten fördelad på båda benen. Om du har ett stillasittande jobb så be att få en sån särskild stol som jag nu inte lyckas komma ihåg namnet på.

        Haha ja fy. Mardrömmen att bli en sån gnällspik. Är det en sån stol som är som en sadel typ, utan ryggstöd?

          Ja precis! Sadelstol kanske det heter. Min naprapat sa att det var väldigt bra att låta benen hänga/vila ner på en sån stol.

      Fick foglossning redan i vecka 14, är i vecka 29 nu. Gå till fysioterapeut/sjukgymnast och få hjälp. Tyvärr har inget förutom att ta det lugnt hjälp mig. Sover skit pga smärtan och kan knappt gå.

      Fråga HT

        Undrar verkligen vilken chock hon kommer få när barnet är här och hon inte kan sova hela dagarna längre

          Hon har säkert fått en chock nu också när hon har ont på riktigt och faktiskt har en mage. Så pinsamt med alla dessa bilder i början när hon inte ens hade lite mage.
          Finns förresten en tråd om henne på fb såg jag.

            Åh guuud vilka osympatiska kommentarer. Man kan ha problem med bäckensmärta tidigt i graviditeten. Alla graviditeter är olika. Vissa springer maraton andra har ont av att vända sig i sängen från vecka 10.
            Va du glad om du själv sluppit lida i 9 månader.

              Handlar väl också om att hon klagar fast hon har all möjlighet att bara ligga i soffan hela dagarna (vilket hon också gör) än att behöva arbeta som vanliga människor

          Säg inte det – kanske får ett barn som mitt som sover mycket (8 månader) 😄

        Lite OT men jag tycker att det är märkligt att HT inte verkar stödja FD alls (åtminstone offentligt) i hennes ivf-resa? Inga kommentarer (åtminstone som jag har sett) på några inlägg? FD var ändå på hennes babyshower.

          Hmm jag har ändå sett någon kommentar här och där från HT på FDs inlägg med lite fake-pepp. Men det är väl så med ivf-flunsorna, så fort se blir gravida glömmer de bort hur fruktansvärt jobbigt det var att vara ofrivilligt barnlös och flödet fylls plötsligt med magbilder, cravings och varenda gravidkrämpa som finns.

            Utan ha någon som helst insyn i den delen av influencers, men kan det inte också bara vara så att de som fortfarande går igenom IVF och allt det helst vill ta lite avstånd för sin egen skull? Alltså inte att den som blir gravid skiter i dem andra och glömmer, men att av respekt håller sig undan?

          Fast det är väl mer värt att någon skriver till en privat och det vet vi ju inte om hon gjort

            Ja så hoppas man ju att det är!

      Börja med stärkande träning för bäcken och höfter redan nu. Kommer bli värre ju tyngre man blir. Sök på youtube efter bra träning vid foglossning.

      Jag hade också det runt vecka 12 och fick panik! Tänkte att jag hade en vidrig graviditet framför mig. Det gick dock över efter två veckor. Är nu i v 21 och mår bra! ☺️ Min syrra har haft likadant två graviditeter. Så det måste inte vara för resten av graviditeten.

        Tack, hoppas det gäller mig också 😊

      Jag fick innan jag ens visste att jag va gravid 😅 Jag hade gått på en medicin som påverkade ligamenten så de va redan uppluckrade. Men det blev aldrig extremt, jag kunde jobba 100% fram till dagen innan jag födde (förskollärare). Lyssna på kroppen bara och vila, hoppas du får må bra resterande veckor med 🙏🏽

      Jag fick det i v.6. Graviditeten innan fick jag det i typ v.20. När jag träffade fysion första gången (kanske v.8) sa hon att det är 50/50 på att det blir illa. Det blev det tyvärr, trots att jag gjorde allt man ”ska” och är vältränad i grunden, är dock överrörlig vilket jag hört kan påverka negativt. Det som hjälpte lite var fortsatt träning (i samråd med fysio), gravidkudde, glidlakan och att minimera promenerande.

    Jag har ett kompispar som dricker alldeles för mycket alkohol (inte bara jag som tycker det), men de själva anser att de inte gör det. Deras son påverkas av det då föräldrarna inte kan köra bil under i stort sett hela helgen och missar därmed kalas osv.
    Jag har försökt lite fint att säga något men det är svårt och ett känsligt ämne.
    Är det någon som har något tips eller idé på vad jag som vän kan göra?
    Vill tillägga att sonen alltid har rena kläder, är mätt osv. Även hemmet är helt normalt, båda föräldrarna arbetar 40h/veckan. Drickandet börjar fredag eftermiddag och slutar söndag morgon.

      Orosanmälan

      Anmäl till socialen. Sedan får de ta ansvar över vad som eventuellt ska göras. Kanske de bara behöver ett uppvaknande genom ett samtal från socialen

      Det är ju en säkerhetsrisk om ingen av de kan köra till akuten om det skulle ske en olycka!

        Det är inte det största problemet. Då kan man ringa en taxi precis som alla som ej har bil gör.

        Det stora problemet är att de super varje dag.

        Jag instämmer i att man ska orosanmäla. Men, ska du ändå anmäla kan du också prata med dem mer rakt och säga precis hur du tänker.

          Du vet inte hur de bor så det kan mycket väl vara en stor grej, vad får du att de dricker varje dag ifrån?

            Även om man bor på landet kan man ringa en taxi. Jag bor själv på landet, det är inte som att man måste ha en fulltankad bil och en ständigt redo förare 24/7 bara för det. Skulle ju vara helt absurt om det alltid behövde bara minst en person med körkort hemma, är det akut får man ringa en ambulans.

            Nej de dricker inte varje dag, men det dagliga drickandet varje helg, hela dagarna (uppenbarligen inte bara ett glas vin på kvällen om de inte ens kan åka på kalas) är problemet här.

              Får min kommentar att känna dig sämre än andra eller vad är problemet? Jag påpekade bara att det är en säkerhetsrisk om båda föräldrar är fulla, oavsett hur många gånger i veckan. Hon borde definitivt prata med paret eller göra en orosanmälan.

          De super på helgerna står det ju, inte varje dag. Även om varje helg är problematiskt

        Spontant tänker jag att det största problemet inte är att ingen kan köra. Finns ju föräldrar utan körkort eller bil som är utmärkta föräldrar.
        Problemet är ju att barnet har föräldrar som är berusade eller bakfylla hela helgen. Och det påverkar garanterat samvaron med barnet, både i aktivitetern engagemang och ork, känslomässig tillgänglighet osv. Fulla föräldrar är helt enkelt sämre föräldrar.
        Tycker också orosanmälan. Om du vågar stå för anmälan och inte vara anonym så rekommenderar jag det. Det ger mer tyngd i anmälan, svårare att förklara bort samt att föräldrarna faktiskt förstår att det är personer i deras närhet som vill de väl som är oroliga.

      De dricker och är fulla/lulliga hela helgen -när deras barn är hemma 24/7? Det är inte ok alls! Tycker att du gör rätt som försöker lyfta frågan men om de dricker så ofta och är ok med att deras barn påverkas negativt då är de absolut alkoholister. De är beroende och detta måste hanteras på rätt sätt. Jag har aldrig gått igenom detta men snälla, ge inte upp! Barnet kanske har det hyfsat bra nu men det kan eskalera fort. All respekt till dig som bryr dig, vi måste bli fler som vågar acceptera våra vänners brister.

      Som barn till en mamma med alkoholproblem ber jag dig vara modig och göra en orosanmälan ❤️

      Vad fin du är som reagerar och vill göra något för att hjälpa barnet och din vän. Jag är själv nykter alkoholist och har gått mycket på AA och träffat mängder med människor som har eller har haft alkoholproblem. Det är en stor myt att det syns vem som har problem med alkohol eller inte. De allra flesta syns det inte på och det behöver inte heller vara misär i ett hem för att ett missbruk ska finnas. När jag ser tillbaka på hur det var när jag drack för mycket hade jag idag önskat att någon sagt något. Rakt, tydligt och ärligt. Många jag hört berätta på AA nämner de människor som sagt till men att de då inte var mottagliga men att de idag känner tacksamhet mot de som iaf försökte. Vet att det är svårt och känsligt och att hålla tyst och mörka är exakt vad missbruket vill att människor ska göra. Så mitt råd är: våga prata om det. Kanske möts du av ilska och förakt. Det är ett tecken på att problem finns. Att vilja någon väl och försöka hjälpa är aldrig ett felaktigt handlande. ❤️

    Ser att båd elsabratt och moaesther ser på Harry Potter med sina barn, barnen är typ 3 är.

    Känns som ganska läskiga filmer eller? Älskar Harry Potter men har ett barn i samma ålder som är rädd för väldigt mycket, så här dröjer det.

      Definitivt inte filmer för barn

      Min treåring är rädd för spöket Laban. Det är jag också ifs…

      Man kan ju hoppa över/ stänga av ljudet osv när det är läskigt. Har inte visat min fyraåring HP men däremot en del andra filmer hon tyckt varit läskiga och jag tycker inte det är något problem när man sitter med och kan anpassa. Värre om man sätter på teven och hör något annat.

      Alla min barn (yngsta är 4) älskar Harry Potter. Dom mörkaste filmerna är ju dom på slutet o dom har vi inte sett, tror bara att det finns dubbat till film 5. Alla barn är olika!

    Hur skulle ni reagera om er ex-partner tog ert gemensamma barn till sitt hemland på semester och i samband med det uppsökte olika privatläkare utan att ens diskutera saken med er först? Kommer hem och har fått olika vårdplaner uppgjorda, medicin på recept o.s.v.

      Låter crazy. Är det en akutsituation absolut, men annars…njaaa.. Sånt pratar man väl om som föräldrar?

        Jo håller absolut med om att om det är något som behöver behandlas akut måste barnet få vård på plats men i det här fallet är det bara att vården i Sverige inte duger/går att lita på och ena föräldern passar på då hen är i hemlandet att göra diverse undersökningar.

          Jag får varningsklockor här.

          Jag tänker såhär: om du är såpass trygg med att skicka iväg ditt (ert) barn med sin pappa utomlands då drar jag slutsatsen att han är en bra och pålitlig förälder som vill barnets bästa.
          Han har därför ”fria händer” att göra det han anser är bäst för barnet så länge det inte krockar med mammans värderingar/beslut.
          Om du vetat om att vården i Sverige brustit då bör du välkomna pappans ansvarstagande och engagemang.
          Om detta är något som kommer ifrån ingenstans och han bara bestämt att barnet ska gå på mediciner utan att ni diskuterat frågan då hade jag sagt ifrån.

          Oavsett så kan du ju lyfta att det är väldigt bra att han tog tag i problemet utomlands men att du hade uppskattat att få vara en del av processen. På så sätt vet du vad läkarna beslutat, vilka recept som skrevs ut, doser, biverkningar osv. Sånt måste du ju självklart ha reda på!

            Det är inte som att jag har något val att låta föräldern åka iväg med barnet. Då skulle jag få det emot mig om jag försöker hindra barnet från att träffa sina släktingar.

            Och nej det är inget som blivit diskuterat innan att planen för deras resa var att söka privat/specialistvård. Finns ingen oro från vården här i Sverige gällande barnets problem utan det har blivit sagt att vidare undersökningar görs i ett senare skede när barnet är äldre.

            Det är alltså inte jag som tycker att vården inte duger. Det är i den andra förälderns ögon det inte gör det.

      Beror väl på varför man besökte läkare. Var det typ halsfluss eller öroninflammation eller nåt ser jag inga problem.

        Instämmer. Behövde barnet sjukvård i hemlandet så är det väl rimligt att föräldern sökte det. Om det handlar om hälsoproblem som är mer långvariga och som ni träffat svensk sjukvård för så är det ju märkligt att göra det utan att vara överens.
        Men hade behövt lite mer information faktiskt.
        Beror också på vilket hemlandet är. Finns det tillgång till privatiserad specialistsjukvård inom det området mitt barn skulle behöva så är det ju bra.
        Min sambo är från eritrea så skulle han ta vårt barn till läkare där så hade jag väl inte heller kanske känt att det va den absolut bästa vård mitt barn kunde få. Men då är eritrea också det 10:e fattigaste landet o världen.

          Det känns mest otryggt att det går att få vård och göra upp planer utan att båda föräldrarna tillfrågas. Vad är då nästa steg? Att barnet genomgår en operation eller något annat oåterkalleligt? Barnets förälder har kontakter och mycket byråkrati kunde undgås.

      Det låter inte bra. Vilket kand var de i?

        Ett annat europeiskt land.

      Risken för barnet är väl överbehandling, något som ökar när man går privat då privatläkare oftare ger föräldrarna det de vill ha, och det är ju väldigt dåligt för barnet. Jag skulle bli väldigt sur om min partner gjorde så, och kräva att ni får second opinion av läkare i Sverige när du är med. Men då är jag läkare själv och vill i allra högsta grad vara involverad i min sons hälsa.

      Vilken diagnos? Vilka mediciner? Om det är astma/allergi/nevropsykiatri så hade jag verkligen stått på mig angående second opinion för det är diagnoser som man kan få billigt hos privatläkare

        Du är läkare själv men kan inte stava till neuropsykiatri?

          Det är ju ett uppenbart slarvfel, vilket är on brand för läkare när de skriver så skulle snarare säga att det ökar trovärdigheten.

            Vill inte ha en slarvig läkare.

              Nej och det vill väl ingen men tror att alla med ett IQ över rumstemperatur förstår att ett slarvfel i ett kommentarsfält inte är lika med att man slarvar i sin yrkesutövning.

          Är norsk 😂 det heter nevro här. Men det är många läkare som inte kan stava ja

            Eller sätta punkt.

            Aha. Då får jag ju istället be om ursäkt och säga att du skriver otroligt bra svenska.
            Och till resten: jag trodde inte att det va ett ”slarvfel” eftersom jag sett just exakt den felstavningen flertaler ggr bland självutnämnda läkare som har mer av en google-examen och då gärna i kombination med antivaccinationsdravel.
            Men visste inte att det stavades så i Norge.
            Gullig stavning som så mycket annat.

          Jag har haft många bra och kunniga läkare som stavat väldigt dåligt. Kolla på dina journalanteckningar på 1177 vettja.

          Hen är läkare, inte kortekturläsare och språkgranskare

            Ironin att jag stavade fel på korrekturläsare 😅 Vilket jag faktiskt jobbar som.

        Barnets hela huvud, mun och käkar har blivit röntgade och en plan gjorts för tandreglering och hen har fått första apparaten. Orala mediciner + receptbelagda salvor har skrivits ut mot allergier/eksem.

    Är det på riktigt folk som frågar efter hauls från Willys? Vad finns det att se? Har man själv aldrig varit i en mataffär förut eller?

      Tror bara det är inspirerande att se vad andra handlar eller nåt. Jag efterfrågar det inte direkt själv, men om någon jag följer har en mat-haul så tittar jag för att jag vill ha inspiration.

      Tips på billiga eller bra varor kanske? jag brukar inte handla på lidl speciellt ofta tillexempel men har svängt in där någon gång då jag sett folka visa vad de brukar köpa där

      Nej tycker det känns orimligt att så många följare efterfrågar det? Dessutom sjukt tråkig mat som köps? Typ nuggets och kvarg. Också väldigt svårt att se att följarna har problem med att få upp inlägget i flödet och problem med att klicka in på inlägget via story och därmed behöver en ny länk någon dag senare 🙃

      Jag kan inte tänka mig något tråkigare att titta på men gav det en chans idag. Var precis så meningslöst som jag tänkt mig. Och lite irriterande emellanåt. Massor av halv- och helfabrikat. Inte konstigt en viss influencer fick frågan om hur det blev så dyrt när hon nästan bara lever på färdigrätter. Lagar man sin mat kostar 4 portioner 80 kr – medan en fryst rätt på en 1 portion kostar 75 kr…

        Bara massa flams och tillgjorda miner också

          Alltså dessa miner. Tror hon det är gulligt?

    Tips på saker att se/göra i Malta?
    Restauranger?
    Skall bli vid Valetta, sliema/St Julians och Mellieha.

      Casino är populärt på Malta har jag hört. MGA-licens och så.

      Ta en båttur till Blue Lagoon och åk till Mdina. Minns tyvärr inte mer än så då det var flera år sedan vi åkte dit.

      Ta färjan över till Gozo en dag!! Superfin ö!

    Förut hade HM superbra träningstights. Mjuka, följsamma. Nu är allt som säljs gjort av hårt material. Så tråkigt tycker jag.

      Det är skit när affärer slutar sälja favorit plaggen eller när de byter ut dem!

      Upplever samma med H&M men hittade ett par supersköna och mjuka på Lindex! https://www.lindex.com/se/p/8394227-80-svart-traningstights

    Huaaa. Börjar nytt jobb imorgon och ska pendla för första gången, har alltid haft gångavstånd till tidigare arbeten.. vet inte hur man ska få ihop vardagen med arbetstiderna (inom vården) + familjelivet och orka göra middagar varje kväll.. men man kommer väll in i det? Hoppas det iaf. Usch är så nervös.

      Är du ensamstående? annars kan väl du och din partner hjälpas åt med middagarna (matlådor funkar ju också ifall era jobbtider inte matchar)

      Jag har aldrig haft mindre än 45 min resväg till jobbet och under flera år hade jag 2 timmar enkel väg. Man vänjer sig, men om man har små barn behöver man ju helst en partner att dela hämtningar och lämningar med (beroende på hur lång resväg man har och vilka arbetstider man har). Ett tips gällande mat är att inte laga mat varje dag utan att laga mat varannan, var tredje dag i större mängder och sedan bara värma maten övriga dagar. Eller matpreppa på helgen.

        Usch förlåt men låter inte roligt. Skönt att det blev bättre

      Jag pendlade en period och måste säga att man vänjer sig otroligt snabbt ändå och då har jag typ varit granne med mina tidigare arbetsplatser. Jag håller med det som skrivits om matlådor, laga storkok och kör meal prep så att du antingen slipper laga mat eller har det mesta färdigt när du kommer hem. Jag såg också alltid till att ha färdigmat i frysen ifall det skiter sig nån kväll och man är supertrött. När det gäller själva pendlingen kan jag verkligen rekommendera att hitta någon bra podd som kan lugna ner dig innan/efter jobbet, och även ta med mellanmål så att du inte blir vrålhungrig under pendlingen hem. Jag försökte göra det till en mysig rutin så det kändes mindre jobbigt.

    Lite märklig fråga kanske.
    Vid skilsmässa, faller rättigheterna på frysta befruktade ägg på en av parterna? Eller krävs samtycke från båda två? Kasseras äggen ifall parterna separerar?

      Den vars ägg det är ”äger” väl dom eller vad man ska säga 🤔

        Men om det är embryon så är det ju könsceller från båda (om det är ett heteropar då såklart).

        Men äggen är ju befruktat av en spermie. Det borde ju krävas samtyckte av båda parter så länge spermierna eller ägget inte är från en donator.

        Så en kvinna kan välja att skiljas från sin man, men fyra år senare sätta in deras befruktade ägg? Måste nog googla på det här ändå 😄

          Eller om pappan tar embryot till sin nya tjej 🤣

          haha sofia vergaras ex försökte ju göra detta, hävda att deras embryon också hade rätt att leva och ville skapa barn av dom efter att de delat på sig. som tur var vann hon i rätten

      Jag har gjort IVF, men nu är det så länge sedan det började så jag minns inte helt men min kille fick skriva på papper för samtycke om att hans säd fick användas till befruktning. Jag skrev aldrig på något. Nu har vi inget i frysen, men jag undrar om det funkar på samma sätt som hos t.ex. ett lesbiskt par eller någon som skaffar barn på egen hand = mannen är ”bara” en donator.

      Vi har embryon i frysen. Där måste min kille signera med bank-ID inför varje upptining och insättning. Tror ni tyvärr måste kassera dom om den du skiljer dig ifrån inte samtycker till fler barn. Har en släkting som har frysta embryon (sina egna ägg) från samkönat äktenskap, hon får inte använda dom nu efter separation trots att exet rent biologiskt inte har något med embryot att göra. Så tror inte det är så hoppfullt tyvärr.

        Vaddå tyvärr, det är väl vettigt och det enda rätta? (I fall med en man och kvinna alltså). Exet Kabske inte vill ha barn med en längre liksom…

      Nu kan jag inte Sveriges regler men min bror bor i ett annat EU land (tänker att de kanske har liknande regelverk?) och när han och hans fru separerade så gick det sedan drygt ett år när de fick hem ett brev om de önskade återföring eller om de skulle kasseras (frystiden eller vad man kallar det var på väg att gå ut fattade jag det som). I det brevet behövde båda skriva under. Så hon hade inte kunnat få en återföring mot hans vilja. De ägde det gemensamt och om en sa nej så vägde det tyngre än ett ja.

      ”Om paret separerar bör förfoganderätten fortfarande tillkomma dem gemensamt. Detta innebär att om en av dem skulle avlida upphör också förfoganderätten. Sjukhuset eller den behandlande läkaren bör inte heller kunna förfoga över de befruktade äggen utan både mannens och kvinnans medgivande.”

      Det är från 2000, så osäker på om det finns nytt kring det. Men skulle tro att han behöver godkänna varje återföring, så om ni inte är överrens så kommer ingen av er kunna använda dem.

    Var kan man sälja sina skor och kläder?

    Är med i circle of clothes på Facebook, men trots hela, rena, märkeskläder och väldigt bra skick får jag inte sålt något där, bara ett par skor hittills. Kommer försöka igen men behöver lite andra tips på sidor också🙂

      Tradera så klart!

        Men ja! Att jag inte tänkte på det! Kom bara på blocket, men det känns inte som sidan för kläder.
        Är det lätt att få sålt på tradera? Måste man ha budgivning?🤔

          Anonym 20:44
          Det finns en funktion som heter något i stil med ” Köp nu” det är ett fast pris utan bud.

            Tack! Ska testa att lägga upp där😊

          Man kan ha ett ”Fast pris” istället för en auktion!

          Du kan även ha en auktion och samtidigt erbjuda ett Köp nu-pris. Det innebär att så länge ingen har lagt ett bud på din annons så kan köpare välja ”Köp nu-priset” om man inte vill riskera att förlora auktionen.

          Numera kan även potentiella köpare komma med prisförslag, vilket är bindande till köp om du accepterar förslaget.

            Det låter ju bra🙂

      Jag får mycket sålt på Tradera, både mina kläder och barnens urvuxna.

        Då lägger jag upp där!

        Vad lägger du/ni andra som lägger upp kläder?
        Hade dille på pyjamas ett tag och köpte massor men kanske har använt dem max två gånger och några har prislapp kvar. Kan man sälja sånt t.ex?🤔 eller träningskläder?🙂

          Jag har börjat sälja av en hel del av mina träningskläder nu. Har sålt två klädpaket (ett med sport-bh-ar och ett med träningströjor) och en löparjacka inom loppet av 1,5 dygn.

            Toppen! Jag ska prova att göra samma😊

      Ta inte tradera. Ta vinted! Du kommer inte bli besviken. Jag både köper och säljer där och mitt liv är typ förändrat sen jag hittade det 😀

        Haha livsförändrande alltså! Jag provar där också👌🏼

        Vad är skillnaden?

          Bara smidigare liksom? Inga auktioner, billigare frakt, frakten är integrerad på ett annat sätt. Bättre priser, liksom vad man mer förväntar sig av second hand, tycker ofta folk tar rejäla överpriser på Tradera (även Sellpy gör det) för 2nd hand. Plus, man är kopplad till marknaderna i Polen och nu Danmark också, möjligen fler länder i framtiden.

      Jag föredrar Vinted helt klart. Men läs igenom guiden för hur du använder det först. I princip alla som klagar på Vinted är för att de inte tog sig fem minuter och läsa Vinteds snabbguide och därmed inte fattade hur det fungerar och blir arga när det inte fungerar som de tror det ska göra.

        Jaha? Jag tyckte det var så lätt, inga konstigheter… men jag läste väl troligen texten då antar jag 😀

          Nej, jag tyckte detsamma! Men när det kom till Sverige var det rätt många nya svenska användare som var extremt förvirrade och blev sura/arga när det inte fungerade exakt som Tradera, klagade på att det var krångligt osv. Kanske är urvalsbias att de relativt få som inte fattar är de som klagar högt, men så dumt liksom haha.

    Konstig fråga kanske men kan man bli sjukskriven av doktor.se eller kry? Försöker få min vc att lyssna på mig då jag mår dåligt och har tecken på utmaning. Men det viftas bort av min vc då de anser det är delvis arbetsrelaterat. Min arbetsgivare anser att jag redan blivit erbjuden hjälp och att jag får sköta det själv via min vc. Biter ihop och kämpar på men det håller inte längre, jag håller på att gå sönder.

      Byt jobb

      Jag fick sjukskrivning via Min Doktor iaf när jag gick igenom en jobbig period. Dock får dom bara sjukskriva max två veckor sa hon då.

      Byt vårdcentral! Jag gick till en privat vc när jag var utmattad och blev tagen på allvar direkt och fick jättefint stöd. Tror tyvärr inte du kan en sådan sjukskrivning genom kry eller dyl. Ta hand om dig

      Nej, internettjänster har ofta som policy att inte erbjuda sjukskrivning.

      Utmattningssyndrom är ju oftast arbetsrelaterat och handlar om bristande gränssättning. Det att det är arbetsrelaterat gör inte att man förlorar rätt till sjukskrivning, men man måste vara sjuk av det för att uppfylla huvudkriteriet. Har du tänkt på vad du själv kan göra för att vända situationen? Det bästa är ju att undvika sjukskrivning om man kan eftersom det inte löser grundproblemet

        Jag jobbar på att förändra min situation men jobbar i förskolan och det ät sjukt stressigt. Ska plugga ekonomi i höst och hoppas jag får ett annat jobb efter jul. Men arbetssituationen fungerar inte.

          Hej.
          Jag är i samma situation som dig. Samma yrke. Har mött 4 olika läkare på VC, pga semester, o den senaste sa att det är företagshälsovården som ska stå för sjukskrivning och rehab om sjukskrivningen är yrkesrelaterad.

          I mitt fall har mitt företag inte råd med att gå via företagshälsovården o då ska VC hantera sjukskrivningen. Så barsk som min läkare va om vem som ska ansvara för mig så ser jag inte fram emot o informera henne om att det tyvärr blir VC som måste stå för sjukskrivningen. Så om ditt företag har erbjudit dig vad de kan så är det VC som ska ta över din sjukskrivning. Det är en hel jävla karusell när man blir utmattad. Jag hoppas du får en snabb återhämtning. Och du, ta hand om dig o tänk på vad du behöver.

      Jag blev sjukskriven av min doktor… först två veckor. Sen försökte jag jobba men det gick inte. Fick en sjukskrivning på fyra veckor till. Läkaren sa att det inte är säkert att FK godkänner eftersom det är ett utlåtande från en läkare som inte träffat mig, men det gick bra. Detta va pga utmattning och obefintlig sömn.

    Vad tror ni andra om Maggan Graafs alkoholkonsumtion? Titt som tätt hon har ”fylleskador” (som blåtiran nu t.ex.) eller uppdaterar sin story med osammanhängande dravel/felstavningar. Omöjligt bara jag som reagerat på detta???

      Undrar också! Sen är frågan uppstår detta vid brytning med ” mannen”?

      På tal om det, undrar vem som skulle ha snott ett armband hemma hos henne? Känns skumt att lägga ut om det då det borde vara någon hon känner isf

      Hon ser väldigt svullen ut i ansiktet också men det kanske är fillers😅😬

      Slutade följa pga detta!

      Blåtira nu igen?? 😳

      Går inte o hitta L på insgram nu

      Det är inget blåmärke. Hon har eksem under ögnen. Det har hon skrivit om i bloggen många gånger

    Har en fråga angående Vinted ! Behöver man en skrivare för att kunna sälja, har hört att man kan lämna in paketet hos ombudet och dom skriver ut en etikett åt en men stämmer verkligen det ?
    Tack på förhand och hoppas ni får en mysig kväll❤️☺️

      Det ska vara så! Har en kollega som berättade att de skriver ut lapp på postombudet men inte testat själv 😊

      Det beror på fraktsätt. Om det är med PostNord så får man i princip alltid en QR-kod man visar upp när man lämnar in paketet och de skriver ut fraktetikett. Om det är UPS så är det oftast att man måste skriva ut en fraktetikett själv. Men de allra flesta gånger är det PostNord för UPS är oftast lite dyrare.

      Har sålt och skickat paket som skulle både till Sverige och Polen och hittills har postombudet löst allt med etiketterna. Du ska inte behöva en skrivare utan får qr-koder du skannar hos ombudet! 🤩

        Blir ju sugen på att testa! Funderade på att skicka grejer till Sellpy men de tar visst betalt för varje osåld vara.

        Är det något annat man behöver tänka på?

      Stämmer.

      Man packar sitt paket som man vill (jag använder kompostpåsar/soppåse och tejp). Sen skannar man en QR-kod hos ombudet o så skriver de ut o klistrar på färdig lapp. 😊

    Tror ni FD redan testat sig eller? Därav så säker på neg trots ändå helt normala graviditetssymptom.

      100% garanterat. Obs har ej själv gjort ivf men har förstått att testdag är ca 12-14 dagar efter återföring? FD har absolut tagit gravtest redan trots alldeles för tidigt och fått negativt svar och har därför gett upp hoppet helt även om testdagen är flera dagar bort.

        Är det nån som vet varför blastocysten (?) inte fäster sig i slemhinnan i sådana fall? Alltså vad det kan bero på, för vet att hennes läkare sa att den var helt perfekt precis när de satte in ”ägget”.

          Man kan ha sämre förutsättningar i livmodern av olika anledning. Slemhinnan kan vara för tunn till exempel 😊

            Fast de kollar slemhinnan innan återföring, är den för tunn blir det inget. Man får också vaginaltabletter med progesteron som gör den extra tjock dagarna som följer.

              Aha okej, jag tänkte nog mer generellt på varför det inte fäster😊

          Var det en läkare, och inte följare då? Har för mig att nästan alla missfall sker på grund av kromosomfel, så det kan kanske ha med det att göra redan när det är så tidigt. Tror inte det är något man kan se på embryot, utan det felet kan nog uppstå när celldelningen drar igång.

            Man kan upptäcka kromosomfel på embryon men screening av embryon är förbjudet i Sverige, förutom om man bär på genetisk sjukdom som riskerar ärvas av barnet.
            Det är sjukt att man inte utför den screeningen för personer som genomgår ivf. Tänk att bli gravid efter en sådan utdragen kamp och sen i typ tredje månaden få veta att fostret är allvarligt sjukt?

          Även om allt är perfekt så blir det inte alltid en graviditet ändå. Vi är ju inte robotar. 🙂 Därför tar det ofta flera månader innan man blir gravid, även om man har regelbunden ägglossning, bra sperma osv…

          Ofta stöts fostret ut pga att det är något fel, tex kromosomfel eller liknande

        Jag är också 100% att HT gjorde det innan hon ”gick ut” med att hon blev gravid. För minns att hon var förvånansvärt lugnt trots att hon i det läget inte visste nu eller bä (enligt egen utsago) men hon måste ha testat sig redan annars hade hon aldrig varit så chill.

        SL testade tidigt, fick negativt, det slog sedan om till positivt och hon fick en miljon views på sin reel. Hon påstod att det såg ut som ”missfall”, för extra effektsökeri. Jag har själv gjort IVF och mitt test var negativt ännu på dag 10, och jag satte in ett 5-dagarsembryo.

      Också så konstigt att ställa upp kameran och fota sig själv sittandes i sängen medans hon sorgset tittar åt ett annat håll. Hon tar ofta sådana bilder. Så stageat och märkligt om hon nu faktist är ledsen och uppgiven att köra en sorg-photoshoot 🤔

        Så mycket cringe

      Säkerligen. Måste vara en sån tortyr att gå och vänta. Erbjuder IVF-kliniker nåt mentalt stöd? Om inte så känns det verkligen som de borde göra det…

      Ja såklart! Jag testade positivt 5 dagar efter insättning, kunde inte hålla mig heller. Det brukar synas rätt snabbt när man sätter in ett 5-dagars embryo. Men gravsymtom är ju typ identiska med symtomen man får av progesteron OCH pms så vem vet.

        Varför märks det snabbare på stickan för att embryot är på dag 5? Fattar kroppen snabbare då att man är gravid för att den redan är så utvecklad när den bäddar in sig i slemhinnan eller hur funkar det för?

          Ja man ”hoppar över” de första dagarna i processen för en vanlig graviditet, alltså befruktningen, transporten genom äggledare till livmodern osv. 😊 Embryot är ju mer utvecklat som du säger och kan börja implantera sig direkt 😄

      jag tror hon bara försöker få likes och snälla kommentarer och kärlek och pepp osv. Göra content och få folk att vilja klicka in på hennes profil varje dag

      Nja, kanske mer av en skyddsmekanism så hon kan bli glatt överraskad istället för oerhört ledsen. Eller om man ska titta på henne som på vilken influencer som helst: Har redan plussat och är väldigt beräknande i hur hon ska få fler kommentarer och mer wow-faktor när hon går ut med det. Men det tror jag inte, hon verkar inte vara sådan och ämnet är känsligt så vill inte tro att någon alls gör så 🙂

        Jag tror precis som dig. Hon går ut med det efter helgen.

    Blir ni någonsin avundsjuka? Jag fattar att hennes liv är iscensatt men när jag ser Lydia Millers instagram vill jag bara bli brittisk överklass och flytta ut på landet omedelbart. (Obs vet att hon inte är överklass egentligen, men hon är duktig på att skapa den feelingen)

      Lydia Millen*

        Åååh känn inte så! Tror verkligen inte att hennes liv är så perfekt och pittoreskt som hon vill ge sken av. Hon har ju haft flera olika ”livs-stilar” genom åren beroende på vilken annan influencer hon kopierar.
        Hennes hus är ju relativt nybyggt och hon har renoverat om det otaliga gånger (invändigt) så långt ifrån the Cotswolds.

          Vart ligger hennes hus? Det är nog mycket sant det du säger!

            I Northamptonshire har jag för mig.

            Tyckte sättet hon behandlade frisören, Nicky Lazou, var allt annat än elegant och ”classy” om man säger så.

      När jag reflekterar över vad jag sagt kan jag ibland avundas den stumme.

      Är hon Josies vän? Hört mycket om Lydia i Josies vloggar och jag ÄLSKAR Josies livsstil (bo i Cotswolds, hålla på i trädgården, gå på spa/massage i byn, handla på Daylesford, gå på massa event i grannbyarna, baka, laga mat från grunden osv).
      Deras event verkar så fina och roliga!
      Vill leva deras liv men med massa äkta vänner och familj som bor nära + sommar hela året + inga insekter i trädgården + gå på bal och afternoon tea och skvallra om alla I byarna hahaha!

        Hahahaha exakt så! Älskar inga insekter i trädgården. Vet inte vem Josie är men det låter väldigt likt så det passar nog! Vad heter Josie i efternamn?

          Josie Irons- Fashion Mumblr 🙂
          Älskar hennes vloggar, hon laddar upp 3 gånger i veckan. Kollar alltid en stund efter att jag nattat barnen, kan även slöskrolla på luren utan att distraheras. Ska börja kolla Lydia, hört så mycket om henne.

            Lydia kopierar Josie mycket, hon brydde sig inte om odling/trädgård tidigare (visst att man kan få nya intressen som så men det var ganska tydligt) och började klä sig likadant.

    Någon som lider av restless legs som sitter inne på något tips som faktiskt funkar mot det? Jag blir gaaaaalen snart. Nästan varje kväll när jag lägger mig så kryper det i benen efter en stund. Känns som att benen har ångest typ. Hjälp mig 😅 det enda som hjälper för mig är att gå upp och stretcha efter ett tag men vill ha mer tips!

      Cannabis 😅

      Det som hjälpt mig är ganska hög dos av magnesium. Helst i formen citrat. Typ 300-400 mg.

      Magnesiumglycinat. Finns hos Life bla. Har hjälpt mig jättemycket.

      Magnesium

      Jag har precis samma! Fyfan vilket helvete det är med restless legs. Men ta järntillskott, har läst att järnbrist kan orsaka RL. Och magnesium ska vara hjälpande. Sen funkar det att skölja iskallt vatten på benen en stund när det sätter igång, eller stå i en hink med kallt vatten. Då släpper det för natten.

      Har haft det vid stressiga perioder. Men hade även järnbrist. Stödstrumpor ett tag innan du ska sova är bra. Magnesium är bra. Och tåhävningar lycka till.

      Testat magnesium?

      En halv Alvedon funkar super. Men tar de bara de kvällarna de är överjävligt (har de bara i perioder)

      Finns en bra medicin derinik som man kan få utskrivet från vårdcentralen. Funkar perfekt för mig.

      Kolla hb och dina järndepåer, dvs ferritin. Jag lindrade besvären i många år med magnesiumcitrat, men blev aldrig av med problemet. Efter 10 år med restless legs upptäckte jag att jag hade tomma järndepåer, trots att jag alltid haft ett bra hb-värde. Efter att jag fyllt på järndepån igen har jag aldrig haft problem igen. Kan inte beskriva hur skönt det är. Nedre referensvärde för ferritin är dock väldigt lågt och ligger man i underkant av referensvärdet finns det ändå stor risk att man lider av symtom på järnbrist. Jag och många andra behöver ligga över 50 för att slippa besvär som trötthet och restless legs, medan nedre referensvärde för ferritin är runt 10.

    Har ni eller er partner nån gång tagit paus från sex i ert förhållande?

      Efter kejsarsnitt måste vi vänta ett år innan nästa barn så japp. Även vid andra tillfällen också :). Hurså?

        Har ni bara sex när ni försöker få barn?

          Nej, men vi är alltid öppna för att få barn (dvs försöker inte stoppa det). Så nu när jag är rekommenderad att inte bli gravid så får man helt enkelt låta bli (lite osäker på hur NFP fungerar speciellt just nu) 🙂.

            Gud vad trist…

              Jaha det tycker du…

            Intressant, avstår ni hellre sex än att använda t ex kondom under tiden du ändå inte får bli gravid alltså?

            Ber om ursäkt för privata frågor haha.

              Ja vi är katoliker, så vi använder inga preventivmedel.

              Haha, ingen fara, det är ju både anonymt och kanske bra att informera om någon undrar 🙂 .

      Inte överenskommet men ja, jag ville inte längre ha sex med henne. I efterhand förstod jag att det till störst del berodde på att jag slutat älska henne och att det borde tagit slut där och då… Det är lätt att vara efterklok.

      Japp, har det just nu pga graviditet. Vi är fega efter flertalet missfall så vi pausar så länge.

        Hoppas allt går bra för er 🩷.

        Åh gud jag trodde bara jag var sådan! 😮 Vi har också typ ofrivillig paus p.g.a. min graviditet. Jag har försökt vid ett tillfälle, men mitt undermedvetna kickar in och jag spänner mig så oerhört så det funkar inte. 🙁 Har accepterat att jag nog inte kommer våga ha sex förrän bebisen är ute. Som tur är har min man 100% förståelse för detta.

      Jaa vi har inte kommit igång efter förlossningen än och känner inte heller någon brådska att jobba igång det just nu

    Jag är 30 år och har föräldrar som är skilda sedan 10 år tillbaka. Det var inte en ”snygg” skilsmässa från pappas sida men oavsett så är ju båda fortfarande mina föräldrar, dock tycker min mamma att jag inte borde ha kontakt med min pappa. Det har varit många diskussioner under åren, vissa gånger har jag döljt att jag träffar pappa andra gånger inte, men nu är hon arg att jag träffar honom.
    Är det normalt? Jag är ju vuxen.

      Nä, det är inte normalt. Din relation med din pappa har ingenting med henne att göra.
      Jag kan förstå att hon är arg och bitter över det som har varit men hon har ingen rätt att lägga det på dig.

      Absolut inte. Förstår att hon är ledsen efter skilsmässan men det är din pappa. Var noga med att sätta gränser.

      Nej inte ok. Hon ska inte sabba ditt förhållande med din pappa. Ta det inte. Det är ego o elakt av henne.

    Hjälp.
    Någon som har haft en partner med utbrott/arg? Känns inte som att vi får rätt hjälp. Ilskan är delvis pga hans pappa hade oxå utbrott. Dålig arg/otrygg uppväxt.

    Vi går i parterapi, utredning om ex adhd hos vuxenpsyk och så har vi börjat prata med socialen som erbjuder en ”specialist”,

    Jag upplever att det inte händer något även att så många är ” inkopplade”.
    Jag vill åt grundproblemet, låg/ingen självkänsla, han känner sig ”arg” hela tiden, är ej glad någon gång. Han vet inte hur han ska visa glädje. Konstant negativ.

    Han förstår problemet och är medveten om ex att han är väldigt negativ (man blir mindre sårad då), även medveten om att han behöver hjälp, men tror inte något kommer hjälpa, då inget tidigare hjälpt ex BUP och massa andra psykologer.

    Periodvis är det bättre, saker går sönder, märken i dörrar/väggar osv. Han rör inte mig. Men jag har börjat ”trippa på tårna” och känner att jag är på spänn för man vet ju aldrig när ett utbrott kommer. Ursäkta för rörig text.

    Jag hade nog önskat en riktigt bra KBT,
    Mellan hbg och gbg

      Orkar du stanna kvar? Mitt ex var så och det var otroligt jobbigt att leva så. Att slå i väggar osv är ett extremt beteende och det gör mig orolig att du står på tur.

      Du borde lämna, det spelar ingen roll vad hans grundproblem är det är något han får reda upp själv och hur tragiskt trauman i barndomen osv än är så är hans beteende hans ansvar. Den typen av ilska är farlig, att du redan nu går runt och trippar på tårna för att inte provocera honom är över alla gränser som det är.

      Inte partner men min pappa var/är precis så. Efter rätt medicinering och terapi blev det hundra gånger bättre, han kan fortfarande få utbrott men inte alls lika ofta och inte lika allvarliga. Det tog dock många år för han att bli bättre och det har varit extremt tufft för min mamma. Jag tror det var extremt kämpigt i typ tio år ungefär. Tror dock det hade blivit bättre mycket snabbare om han fått rätt medicin tidigare och inte efter flera år. Att leva med en sån person kan verkligen tära på en i längden (jag har ju sett hur det påverkat min mamma, tyvärr hon är inte riktigt samma person som hon en gång var längre då det har varit så extremt jobbigt). Jag vill inte skrämmas men vara helt ärlig med min upplevelse. Nu vet jag inte om ni har eller vill ha barn men att växa upp med en förälder som konstant får utbrott är hemskt. Jag har själv fått gå i terapi som vuxen för att kunna släppa min pappas konstanta utbrott under min uppväxt. Jag tror mina problem med otrygg anknytning är starkt kopplat till att jag aldrig visste om min pappa skulle vara världens snällaste eller få utbrott på mig för att jag typ tappade en sked. Om ni inte har barn skulle jag innerligt rekommendera att vänta tills du ser en konkret förbättring.

      Gör han något på egen hand, läser på om adhd, anknytning, hur man kan hantera sin ilska? Jag har arbetat bort mycket av mitt tidigare väldigt destruktiva beteende, bland annat genom att lära mig om varför jag är som jag är och funkar som jag funkar. Tipsar om theholisticpsychologist och att göra övningar för att lugna nervsystemet. Han kan inte förvänta sig att andra ska lösa allt tyvärr, det är ett massivt inre jobb som behöver göras :/

      Din partner är aldrig glad, slår sönder ert hem, är alltid negativ och kan explodera i ilska när som helst.

      Låter som ett förhållande som borde avslutats igår. Så kan du ju inte leva.

      Inte värt det. Vet att många tycker det sägs för mkt här inne, men denna gång är det verkligen rätt – dumpa! Hitta en vettig, sund kille och låt denna jobba med sig själv, inte ditt problem.

      Har liknande problem. Vill du skrivas om det?

    Är Tanbyklara en meangirl eller bara sådär skön och avslappnad som hon vill framstå som i hennes videos?

      Gränslös, översocial, hög självkänsla, positiv och allmänt högljudd.
      Tror inte att hon är en mean girl, bara en väldigt öppen och högljudd människa. Hon verkar snäll men jag hade aldrig orkat vara vän med henne. Jag är exakta motsatsen.

    Detta är jättejobbigt för mig så bara tips tack.
    Har sedan kanske 2 år tillbaka som en hudflik som sticker ut ur mitt anus. Kanske 1 cm lång? Om ens det. Inget märkbart egentligen MEN det är svårt att torka helt rent med bara papper så att säga.
    Trodde först det va typ hemorrojder men insåg snabbt att det inte var det. Vad gör jag? Ringer VC? Och vad ska dom i sin tur göra? Kolla på mitt rövhål? Nej fy har sån ångest över detta och att lämna ut mig på detta sättet. Men hjälp uppskattas!

      Jag kontaktade privat sjukvård och fick en tid samma vecka. Kom dit, gjorde rektoskopi. Läkaren såg några hudflikar. Dessa bedövades och klipptes bort. Fick sedan gå hem. Hade inga komplikationer alls. Kostade ca 4000 kr.

    Tips på var man kan hitta bra träningslinnen? Helst smala eller halvsmala band och hyfsat tajta i någon kvalitet som torkar, alltså ej sladdriga bomullspinnen utan passform, något som sitter längs kroppen och typ är funktionella? Känns hopplöst, när jag väl hittat något finns inte min storlek, har S.

      Borde ju finnas överallt tänker jag 🤔 Stadium? Kollat Zalando? Björn Borg? Intersport?

      Hört mycket gott om Ryvelle ”Indra Singlet” men är lite för snål för att testa själv.

        Kom på att Art. nr 1089883002 från H&M äger jag dock och rekommenderar starkt, om man tar en storlek mindre än vanligt sitter det jättefint. Använder det till och med till vardags ibland, känns dyrare än vad det är.

      Stacci har superbra träningskläder! Om än lite begränsat utbud, men kolla in hemsidan!

    Asså varför har alla gissat typ 20 eller mer dagar innan bf på när HTs barn kommer? Även hon själv gissar 20 dagar innan… snarare att man går över tid, om hon iofs inte redan vet om att hon ska bli igångsatt typ 37+0.

      Det ska bli så spännande att se vart hennes i influencerkarrär tar vägen om några månader när larisen är ute, ”nyhetens behag” bland följarna gått över och hon inte kan köra ivf-grejen längre. Genuint spännande faktiskt! Kan tänka mig hon kör lite åt Johanna Bladh-hållet.

        Då kommer hon bla ta med barnet till graven och skriva inlägg om relationen mellan syskonen. Att de fick ett tecken från himlen av sitt döda barn osv osv. Jag hoppas verkligen att hon får så lite tid när barnet kommer att hon slutar med sociala medier. Kul att vara ett offentligt barn som alla vet hela ivf-historien bakom

          Vilka är dessa hemliga gravida människor ni pratar om i initialform?? Blir omänskligt nyfiken.

      vem är ht??? asså ser kommentarer om en HT och någon FD eller nått sånt? vilka är det ni pratar om?? försökt lista ut hur lönge som helst nu😂😂😭

    Har H.T tröttnat på F.D tro?

    Någon som har erfarenhet av Saroten mot nervsmärta och vill dela med sig?

      Man måste nästan prova, det är olika. Tog det för många år sen, tyckte att det hjälpte ett tag…men hade konstiga smärtor, svåra. Prova

      Har testat två gånger med ett par års mellanrum. Första gången upplevde jag att det hjälpte i början men slutade på grund av för mycket biverkningar och andra gången noll effekt. Har träffat andra i olika rehab sammanhang som varit positiva. Som Marre skriver så är det olika för alla och vid svår smärta är man ju beredd att testa allt.

    Har någon ett supertips på frans-tjej i Stockholm?? Är mamma och jobbar och tiden på morgonen är knapp. Vill ha supernaturliga men ändå fixade fransar som passar mitt kontorsjobb. Upplever dock att alla salonger bara gör fransar modell ”KattPaow”.

      Testat lashlift? Mycket mer naturligt o fint resultat tycker jag. Finns på de flesta salongerna i Sthlm

    Har någon här byggt övervåning och kan berätta lite om processen? 🙏

    Behöver råd. Har en ”vän” som det framkommit har snackat skit om mig och min sambo under lång period. Främst till gemensamma vänner men även ytliga bekanta som vi spelar med. Det mesta var rätt harmlöst egentligen men det är liksom själva grejen att hon säger otrevliga saker om oss bakom vår rygg som känns skit. Det värsta är också att hon har ett smeknamn på mig (Puff) som hon i ett års tid hävdat kommer från mitt lockiga hår som är puffigt. För två månader sedan berättade vår gemensamma vän att det är för att jag är tjock och det var den snällaste versionen hon kunde komma på. Den här skitsnackande vännen VET att jag haft ätstörningar och snack om mat eller utseende på det viset är bannat i vår umgängeskrets eftersom det kan trigga mig. Alltid tyckt att vår kompisgrupp varit ett safe space pga detta och tyckt det varit så skönt att umgås med hela gänget där man kan vara precis som man är utan att bli dömd. Men så var ju tydligen inte fallet… Det här har ju givetvis triggat min ätstörning igen och förstört åratal av arbete för att inte avsky mig själv och hur jag ser ut. Min vän som berättade detta har så dåligt samvete pga hur jag mår nu, men samtidigt är jag glad att hon berättade det. Däremot vet jag inte riktigt hur jag ska göra med den här så kallade vännen. Har inte hört av mig till henne på snart 2 månader vilket har varit skönt, jag vill inte vara vän med nån som beter sig så här. Däremot gnager det i magen hela tiden att jag skulle vilja höra av mig till henne och berätta anledningen till att jag inte vill umgås med henne längre. Något slags avslut liksom. Samtidigt känner jag att det kanske är onödigt att dra upp nåt bråk och att det är lättare att bara låta det vara. Jag har skrivit ihop ett meddelande där jag förklarar det hela och hur ledsen jag är över det som kommit fram. Bör jag skicka det för some peace of mind? Tänker att hon säkert blir förbannad och otrevlig då hon är en jävel på att vrida saker och bli offret på något vis, men då är det ju å andra sidan bara att blocka och gå vidare. Tror det skulle kännas bra att få det här sagt i alla fall. Det kommer ju inte hjälpa just den här vänskapen då jag har noll förtroende till henne efter det här, men då kanske hon får en ögonöppnare och blir en bättre vän till sina andra vänner.

      Om hon är som det låter skulle jag inte skicka något, det blir nog bara värre av det. Försök vara den större personen och ignorera

        Ja det är nog lite det jag är rädd för faktiskt. Det kan gå på två helt olika sätt – antingen blir hon arg och det blir ännu värre, eller så kommer hon bortförklara allt och be tusen gånger om ursäkt för det var ju inte såååå hon menade såklaaaart. Exakt så blir minsta lilla grej man tar upp med henne 😅 Har tagit upp det här med skitsnacket en gång tidigare med henne men då när hon snackade skit om vår gemensamma vän. Då blev det det andra scenariot, men till vår gemensamma vän sen berättade hon att hon blev sur och stött. 😅 Antar att det bästa är att bara ignorera och klippa banden men samtidigt tar det emot att hon ”kommer undan”…

          Karma löser det åt dig, lovar!

      Låter ju inte som en trevlig ’vän” alls…känns som att hon har egna problem att ta tag i. Hur nära står ni varandra?

        Lite så ja 😬 Vi har varit väldigt tajta trots stor åldersskillnad, umgåtts flitigt och jag har hjälpt henne med massor. Har sett henne som en av mina bästa vänner, just därför känns det här som ett svek.

      Fundera på vad du hoppas få ut av att skriva till henne. Är det enbart att du vill få det sagt, så då kan du göra det. Om du har någon förhoppning om att det ska leda till att få en ursäkt, att hon ska säga/göra något du vill – då kanske det är bättre att strunta i det. Om du är orolig över en dålig reaktion och skulle tycka det var jobbigt, så kanske det också är bättre att låta det vara.

      Du kan bara påverka hur du själv känner och tänker, vad hon säger, gör, tänker och tycker är bortom dig. Så om du gör det, gör det för att det år något du skulle må bättre av, oavsett vad det kommer leda till att hon tänker, säger eller gör.

        Vår vänskap är redan död efter allt det här så jag har noll förhoppning om att få nån ursäkt eller någon slags bättring… Jag skulle mest vilja spy ur mig allt det här som hon inte vet att jag vet. Jag har fått för mig på något vis att jag kommer må bättre om jag får berätta för henne vilken kass vän hon är, men fan vet om det kommer göra något bättre egentligen 😅 Jag kanske borde låta bli att skriva om jag ändå velat så här länge om att göra det eller inte. 🙈

    Har ÖS blivit familjeliv?

      Har du märkt det nu?

      Spelar dock ingen roll, ös är ju till för typ alla ämnen så är det så att man stör sig borde man själv sluta hänga här. Annars gilla läget.

      Alla är välkomna att skriva om vad de vill, så du kan ju börja skriva kommentarer om musik, serier, drinkar, jobb, strumpor och allt möjligt…

    Hej!
    Har någon här fått blindtarmen bortopererad?
    Vad hade ni för symptom?

      Ont i magen, mer på hö sida. Gick dubbelvikt. Den hade brustit. Var gravid i v 34. Blev öppen operation.

    Någon som vet om Angelica Lagergren och hennes Pontus fortfarande är tillsammans?? Något verkar ha hänt?

    Vem är pappa till Sara Bolays unge?

    Fellsis flickvän verkar så skum. Är hon bara blyg kanske

    Håller med om Maja, hon och Sanna putar med munnen på nåt konstigt sätt, en fotbollsfruMun😂
    För att inte tala om att Alice på bilder ska se sexig ut men sen på youtube vara söta tjejen och spirituell.
    Alice känns dock inte alls lesbisk, nåt märkligt över det där.

      Alice kom väl på att det är trendigt just nu att vara bisexuell eller att ligga med tjejer och behövde något nytt att komma med för hon blev ointressant😂

    Älskar paradrätten! Bra koncept för intervju. 😀

    Och ja….varifrån kommer besattheten av att se kåt/sexig ut på var och varannan bild?

    Alltså snälla. Folk som är bi har fått höra i alla tider att de är fake, att de låtsas, att de söker uppmärksamhet och försöker vara något, att de är förvirrade, att de tillslut kommer välja antingen eller. Kan vi bara sluta med det? På riktigt?

    ”är det bara ett PR-knep?”, ”Alice känns dock inte alls lesbisk. nåt märkligt över det där”, ”kom väl på att det är trendigt just nu att var bisexuell”. Hör ni hur vidrigt ni uttrycker er? Hur bifobiska ni är? Det är så fucking tröttsamt som bi eller någon som bara inte är klart hetero eller gay att konstant bli ifrågasatt, förlöjligad och stämplad som uppmärksamhetssökande och/eller förvirrad, av både folk som är hetero och gay. Låt folk vara bara, låt deras sexualitet vara. Så länge inte ni själva ingår i en relation med dem eller de på något sätt gör uttalanden som orsakar skada, låt folk vara och kanske ifrågasätt vad fan ni själva ens reagerar på.

      Fast vilka är det som egentligen gör mest skada om inte folk som påstår sig vara bisexuella? Bisexualitet är jättetrendigt just nu, likt trypofobi.

        Hur gör det skada menar du? Vad gör det för skillnad på något vis?

        Och hur avgör du ens det isåfall, vem (om) som gör det för att det är ”trendigt”? Ska någon gå som bi-polis och avgöra om någon faktiskt är bi eller inte? Är det verkligen anledning att ifrågasätta någons relation? Också en himla skillnad på tonåringar på TikTok och någon som är en faktiskt relation med någon. Inte för att du behöver ifrågasätta något av det, för det gör ju som sagt ingen skada.

        Som någon som är bi kan jag intyga att ni som uttrycker er som ni gör om Alice här gör 1000x mer skada än folk som kanske bara påstår sig vara bisexuella. Det är hur ni håller på som gör faktisk skada.

      Folk har använt värre grejer till PR-knep förr. Det är ingen konstig fundering i en värld där allt handlar om att vara så relevant och intressant för folket som möjligt – hon livnär sig på att vara i ropet.

      MEN… glöm ej att Alice tjänar pengar på att ”fläka ut sig” genom att vara en offentlig person. Det är och kommer alltid vara intressant att prata om allt som har med offentliga personer att göra. Särskilt de som själva valt att vara offentliga, OCH SOM TJÄNAR PENGAR PÅ DET. Det intressanta är inte vilket linne hon har på sig eller vilken färg på soffa hon har. Det intressanta är hennes livsval. Vilket hon delar med sig av utåt. Så, det ”senaste” med Alice är att hon har ingått i en relation med en partner av samma kön. Vilket hon flera gånger nämner som en grej i podden.

      Dessutom är detta ett forum när kändisar diskuteras hej vilt. Ingenstans nämndes det att det var ”FEL” att vara homo, bi eller hetero. Utan trovärdigheten ifrågasattes – vilket kan vara rimligt när influencervärlden är så fake som den faktiskt är.

      men men, var väl en tå som trampades på där I guess.

        Bifobi handlar sällan om att man säger att det är ”fel” att vara bi. Utan att bi-personer konstant blir ifrågasatta om hur genuina de är, att de gör det för uppmärksamhet, att de _egentligen_ är gay/straight. Att man inte tar de på allvar helt enkelt. Och det är precis det ni gör, oavsett hur mycket du försöker försvara det med att Alice är influencer och därmed fläker ut sitt liv. Absolut, men det betyder inte att det är okej att ifrågasätta någons sexualitet som att det är en PR-grej. Det är inte ett livsval på samma sätt som att hon väljer att resa, vilka projekt hon väljer att ta sig an, om hon väljer att plugga osv. Könet på hennes partner är inte ett livsval i den bemärkelsen, det är en del av hennes läggning. Och det är alltid unket, oavsett influencer-status, att ifrågasätta någons helt lagliga, normala sexuella läggning.

        Ja, det är väl självklart att hon pratar om det i sin egen podd. Det är ju nytt för henne. Hon har upptäckt något nytt om sig själv. Rätt normalt att vilja prata om det möjligen.

        Ja, det var absolut en tå som trampades på. En tå som är jävligt trött på bifobiska idioter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.