460 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Någon som sett serien Gaslight? Vad tycker ni?

      Jag har kollat. Ger den ett medelbetyg. Blir inte fängslad och skådespelarna ger inte alltid ett trovärdigt intryck. Stundtals seg handling.

      Första avsnitten va sega. Men nu när man sett avsnitt fem och sex.. gud börjar ångra att man började titta så hemskt 🥹 men den är spännande! Och ska nog se klart den ☺️

      Tycker skådespeleriet är sådär, tycker Nora och adam/Oskar (?) har ngn kemi och de bara fejkskrattar hela tiden.
      Men obehaglig är den ju. Små saker som
      Han gör och hur han vänder saker är nog skrämmande nära sanningen om hur det kan gå
      Till. Redan i början när han ber om koden till
      Telefonen är ju red flag…

      Får bara klump i magen och ångest, fick stänga av halvvägs in i andra avsnittet 😅

      Tycker som andra att skådespelarinsatserna är…sådär. Stör ihjäl mig på att Nora och Simon skrattar HELA tiden. Men spännande story och jag kommer se klart den.

    Ni som ser årets säsong av Love is Blind på Netflix. Vad tänker ni om säsongen? Känns som mycket drama och pajkastning mellan paren och tjejerna och killlarna. Bland annat Uche och Iggy (som är ihop med Stacey).

      🙋🏼‍♀️ Tycker att alla är väldigt osympatiska förutom Milton och tjejen som gjorde slut med JP. Så mycket onödigt drama och rätt trist att bara följa två par. Förvånande att det inte var fler som ville gifta sig men har läst att de har klippt bort ett par av okänd anledning.

      Jaa den här säsongen är en sån besvikelse 😞 Bara en massa bråk och drama och supertråkigt att bara få följa två par som man inte alls hejar på. Tror och hoppas att båda tjejerna kommer bli dumpade vid altaret 🙈

      Svag säsong, mest pga få par och få personer att genuint tycks om.
      Jag gillar drama, men det får inte kännas för konstlat/uppgjort.

      Milton – favoriten! Snäll, smart, lite goofy. Sig själv helt enkelt.
      Lydia – hahaha åh vad vi hade krockat. Tyckte hon kändes väldigt manipulerande i Aaliyah-situationen. Gillade dock hennes sida som kom fram när hon pratade om sitt jobb.
      Iggy – känns ändå snäll men lite tråkig och mesig.
      Stacy – allt ska vara på hennes villkor, känns väldigt bortskämd och ambitiös på samma gång. Ibland har hon dock förmågan att vara rak utan att vara elak, sådant gillar jag.

      Uche kändes sjukt kontrollerande och Johnie hade jag velat se mer av för dramats skull.

      Sååå trist säsong. Två par som man inte ens gillar. Det blev också en kort säsong väl. Ser ut att vara vara 10 avsnitt totalt.

      Jag förstår inte varför alla hatade Johnie, jag tycker att hon är helt underbar!

    När sätter ni upp granen?
    Såg ett inlägg om att Britney Spears tydligen hade satt upp en nu.

      Tidigast 22 dec haha

        När jag hinner/orkar, vilket som regel blir någon gång mellan första advent (det är ambitionen) och dagen innan julafton. 🥹

      Helgen innan 1:a december när jag har tid att julpynta. Sen åker den ut ett par dgr innan nyår.

        Samma här! Vill njuta av julpyntet hela december men så fort januari kommer så vill jag ha ut julen 😬😅

        Sparade du mycket tid på att skriva dgr i stället för dagar?

      Granen upp med ljus till 1a advent och klär den 23e december 😊😊

        Men vad mysigt att ha den oklädd med enbart ljus första tiden och sen klä den strax till afton! Kanske ska ta efter den traditionen då jag inte är en hejare för pynt men dock allt mysigt ljus.

        Så mysig tradition!

          Tack! Vi ville skilja på jul och advent men ändå ha en mysig och fin stämning under advent 😃. Så gran+ljus och tomtar/belysning/gardiner osv till 1a advent och sen allt glitter och granpynt till 23e 🤩.

          Åh nu längtar jag 😅.

      Mina föräldrar satte oftast upp granen bara några dagar innan julafton. Om jag hade barn och firade jul hemma hade jag nog velat sätta upp granen lite tidigare. Kanske 2 veckor innan julafton? För att hinna hitta lite stämning och så. Tycker jag fort blir less på gran och pynt så fort juldagen är över. 🙂

      Eftersom jag inte är hemma över julen men ändå vill ha julgran åker granen fram strax före tredje advent.

      Igår 😂 jag älskar ljuset den ger hela hösten. Brukar bli att jag tar bort den efter påsk och då har jag haft den med fjädrar i sista veckan.

      Riktig gran med levande ljus. Tas in och kläs på förmiddagen den 24 🙂

      Vi klär granen på kvällen innan julafton.

      Till 1/12 åker allt julpynt fram. Sen brukar jag byta från plastgran till riktig gran ett par dagar innan jul. Men iår blir det nog plast hela tiden, får typ ångest av att tänka på alla granar som huggs ner för att tas in hos folk ett par veckor som mest, och sen kastas ut igen..

        Hade riktigt gran när vi var små. Skulle aldrig ha det nu. Så mycket småkryp i dem. Hua.

        Tänk då varje gång man gallrar en skog 😉

      Får jag stjäla tråden och fråga om ni har spira eller stjärna i toppen på granen?

      Jag säger stjärna och mannen spira 😅. Älskar de här gamla glitterstjärnorna som egentligen kanske ser lite trötta ut 🤔😅.

        Har faktiskt oftast inget alls, hänger kanske nåt pynt i toppen. Men jag älskar gamla glitterstjärnor, hittar jag en sån så blir det nog stjärna!

          Brukar finnas på röda korset och olika second handbutiker 😍 hittade en med guldglitter som känns väldigt tät 🙂 gav max 20kr för den.

            Ska ge mig ut och leta!

        Stjärna! Fick en så fin från Georg Jensen i inflyttningspresent för sex år sen, vi flyttade in precis före jul. Blir glad varje år jag får ta upp den.

          Fick googla, men åh vad fin!

        Stjärna! Vi har en röd stjärna som nästan ser sovjetisk ut. 😂

          Åh en röd stjärna hade varit coolt 😮.

          Vi har en guldstjärna och en röd spira… ja vi har två granar 🤣. Fick svärföräldrarnas gamla för typ 2 år sen, hade en liten innan dess.

          More is more när det kommer till julpynt 🤣🤣🤣.

        Jag viker en själv.

          Pappersstjärna alltså 😅

            Åh hur viker du en sån?

      Stjärnor i fönstren och balkongbelysning en-två veckor före första advent, övrigt julpynt minus gran första advent, granen (har alltid riktig) brukar kunna upp runt lucia.

      De flesta amerikaner jag känner brukar gå all in efter thanksgiving, vet inte hur representativ brittan är 🙂

      Julpyntat är det från första advent till typ en, två veckor in på det nya året, inkluderat plastgranen. Jag tar allt på en gång, gillar den lilla kicken man får av allt ljus och glitter. Å snart är det dags!! Men kommer aldrig bli en Britney i detta nej, inte innan Halloween.

      Drömmen är att kunna samla på mig små julbysamhällen som låter och har sig och massa snöglober. Inkapslade världar :’)
      Tacka vet jag för att man har tillgång till förråd.

      Helgen innan 1 advent brukar jag ta fram ljusstakar och någon enstaka tomte. Sen vid advent fylls det på och granen åker fram 🙂 vill njuta av det fina hela december. Sen efter nyår, innan vi börjar jobba (eller helgen efter) så tas allt bort

      I början på december och sen ärenden kvar till Knut. Älskar julen och särskilt tiden innan jul när allt ligger framför en men vill absolut inte bli av med julkänslan direkt efter julafton som många andra tjuvstartare verkar vilja. Jag vill ha jul LÄNGE!

    Man gillar ju skvaller va, därav följt exphspoil länge men börjar känna att jag inte vill ”stötta” henne mer pga.

    1. Jävligt oskön
    2. Efterfrågar frågor men ger aldrig svar

    Har ni någon annan ”skönare” mer ”skvallrig” man kan följa?

      Inget tips. Men håller med dig om henne

      Har slutat följa henne pga hon ger inte ens skvaller längre. Zzzz. Har tyvärr ingen bra ersättare heller

        Kolla in realitysvea är nesses konkurrent som dessutom hatar messa. Kallar henne exonadlink och exonladd, lagt upp på highlights sina belägg för att hon laddar mkt

      Håller med. Hon är oskön, ogillar alltid ”blondiner” och verkar ha något emot blonda influensers mer än andra.
      Dessutom går det rykten om att hon gjort en Cassandra klatzkow och opererat magsäcken för att bli smal (gastric bypass) men att hon nu låtsas som att viktnedgången beror på träning. Hon har jobbat med en väninna till mig och körde tydligen den obligatoriska nutrilett dieten i två veckor som alla måste göra inför operationen för att krympa levern och strax därefter vart hon sjukskriven i två veckor för en operation, ett par veckor senare har hon rasat i vikt. Oh vilken märklig slump!

    Tankar om Hanna Fribergs nya podd? Jag tycker att den var jobbig att lyssna på, deras frenemies-relation känns så osund.

      Hur kan alla dessa influencers ha sååå mycket att prata om?? Jag förstår det inte. Är inte folk trötta på att höra dem älta sina liv, relationer och dylikt?

        De har verkligen inget att säga men så mycket att prata om. Blir helt matt.

        Hanna mm känns som ”kvinnor” som greppar efter halmstrån (det som är inne och passar agendan) för att hålla sig relevanta för tillfället. Skaffa hund? Åka till NYC – möjligen bli kär/dejta/fota/leva singelliv. Vad egentligen strävar dessa influensers efter? Och vad strävar de som lyssnar/följer dem? Skaffa en utbildning och gör något av ditt liv människa, att äta cupcakes och ta 350 olika foton på din Gucci från 2005 gör dig inte unik, tvärtom.
        /kom ned på jorden

      Jag gillar den, sådan hjärnan på hyllan-podd som man bara får skratta och lyssna osv 👌

      Håller helt med dig om frenenies-viben. Får lite ont i magen.. så extremt toxic att typ ”tävla” om killar och bråka titt som tätt. Speciellt när dom i avsnitt 2 nu prata om hur hanna ”tog över” Stellas ragg osv., usch känner bara den giftiga energin och jag TROR tyvärr inte dom kommer vara vänner efter new york.

    Familjeliv osv
    Bästa tips inför tiden med barn/förlossning etc? Beräknad slutet av jan och är av tanken att allt löser sig, köper bara det nödvändigaste, resten ordnar sig, typ. Men tar gärna tips på diverse saker som underlättat, som ni uppskattat vid förlossning, till att ha hemma efter och vidare.
    Tack!

      Fyll frysen med matlådor! Ni kommer inte vilja eller orka laga mat

      Mjukt toapapper med till förlossningen. Tofflor, sjukhusgolv är rätt äckliga.

      Provkör vägen till bb så ni kan den bra och kan känna er trygga när ni är stressade sen.

      Bärsele är det bästa vi köpt tror jag. Koffein 😅. Gallerfiltar och muslinfiltar är nice.

      Älskar dessa:
      https://www.apotea.se/vinter-bloom-filt-soft-grid-sage-green

      Matlådor är ett jättebra tips. Fika i frysen ifall ni vill ha nå gott eller bjuda in gäster sen?

      Jag gillar Liberoappen! Där finns listor och tips.

      Grattis och lycka till 💕.

      Intimdusch! Känns överflödigt men vid ev bristningar eller bara allmän ömhet samt att få känna sig lite fräsch trots avslaget så var den GULD vid toabesök!!

      Har en 11 veckors bebis, min första.
      Alla sa att jag inte skulle köpa på mig saker innan, men jag ville vara förberedd. Den känslan är ju stark och kan skapa oro att inte ha fått ”boa klart” så kanske inte hade gjort nåt annorlunda just inför första barnet ändå, MEN, det jag behövde första månaden var mina tuttar, blöjor och Easitex tvättlappar + olja, en bärsjal och några filtar. Använde helt ärligt inte en enda pryl till. Jo förresten nagelsax!
      Den där dyra barnvagnen hade det ju inte behövt vara bråttom med, den vägrar hon ännu att ligga i. Alla prylar och snuttefiltar och hela tjosan, dom är ju så små och skiter i vilket på flera månader. Man kan verkligen chilla lite och se vilken typ av bebis man får, vad den gillar och behöver. Det ÄR lika kul att shoppa till bebisen efter födseln. Mitt bästa tips är att köpa så mycket som möjligt second hand, speciellt kläder.
      Angående förlossningen så köpte jag systrarna Brittons hypnobirthingkurs för friskvårdspengar och förberedde mig allt jag kunde innan. Det hjälpte fint när jag hade förvärkar dagarna innan, men när det väl drog igång på riktigt så glömde jag vartenda ord.
      Om sånt är viktigt är det nog bra att ha en partner som pushar hårt för att hålla fast vid det spåret. Själv sa jag till barnmorskan att hon inte fick läsa mitt förlossningsbrev för där stod det att jag ville ha en så naturlig födsel som möjligt, och sög tag i lustgasen som om mitt liv hängde på det.
      Det är svårt att föreställa sig smärtan, och det säger jag verkligen inte för att vara elak utan för att jag själv var väldigt naiv och blev lite chockad av att jag inte kunde ”styra” min egen kropp längre.
      Jo, varmvatten var en otroligt bra smärtlindring för mig och om jag hade fått föda igen så hade jag valt en vattenfödsel. Hoppa allt går bra!

        Hej Cissi (och alla andra – tack för tips!)

        Superbra tips, precis detta jag var ute efter! Har tanken om att nog inte behövs köpa så mycket men börjar fundera på om jag nu blir naiv istället och är alldeles för relax men tänker att det går ju att skicka iväg partner vid brådskande av något 😂

        Just second hand är vi helt inne på, köper inte något nytt förutom ev bilbarnstol. Känns så onödigt att vräka pengarna i sjön när det inte är nödvändigt.

        Gällande smärtan så förstår jag dig och ska försöka ta mig till av det du säger, lever även där i bubblan om att ”kroppen löser det”, vill inte stressa upp mig så antar att det blir som en försvarsmekanism men sen blir väl risken stor istället, att jag som du, får en chock.

        Frysen ska absolut proppas full med färdig mat innan avfärd

          Och gällande vattenfödsel, det är min absoluta dröm men jag vet inte hur möjligheterna ser ut för det här riktigt, kommer inte att föda i Sverige så har en lista med mängder av frågor relaterade till både det och lustgas till BM nästa vända.

          Här är de väldigt strikta med epidural (vet ej hur det funkar i Sverige) och man får enbart föda på rygg efter epidural, inte vistas i vatten etc. Därav tanken på att ev (försöka) skippa den…

          Vill skicka pepp och några lugnande ord inför förlossningen! Ja det gör ont MEN det är ingenting du inte kan hantera.
          Den absolut bästa smärtlindringen är att andas andas andas. Långa djupa andetag. Min partner ”andades åt mig” jag behövde instruktioner om inandning och utandning, och bara hans röst gjorde mig så mycket mer avslappnad. Och just avslappningen gör så SJUKT mycket, dom gångerna jag missade andningen och började spänna mig istället tappade jag kontrollen totalt.
          Så mitt tips – andas och slappna av så kommer det gå hur bra som helst. Kroppen är fantastisk! Har en 14 veckors bebis och längta redan tills näst förlossning, det är så coolt att föda barn. Ville bara ge min imput och faktiskt säga att de behöver inte vara så hemskt som många måla upp det som. Njut lite och gå in i smärtan istället.. haha vet att det låter knäppt men det gör faktiskt väldig skillnad…

          På tal om tips att ha hemma. Du behöver verkligen typ, ingenting! Lite filtar och pyjamaser är guldvärt! Pysventilen är väldigt bra om bebis har ont i magen och ingenting hjälper. Jag har tyckt om vårat babynest just för att bebis alltid ha en trygg sovplats var vi än är i huset, eller borta för den delen..

      Nu har det gått en massa dagar så det här läser du säkert inte, men fick min första bebis i somras och mina reflektioner;
      – En bra termosmugg om man är kaffe eller te-drickare. Dels för att hålla varmt och dels för att kunna dricka runt bebis utan att spillrisk. Vattenflaska med sugrör är toppen också.
      – Om du vill amma – se till att få hjälp att vara säker på att det funkar innan ni åker hem. Vi åkte hem för snabbt och insåg natt 1 att bebisen inte fattade hur han skulle göra alls, och återhämtade oss aldrig riktigt.
      – Om ni ska köra på ersättning, en baby breeza eller liknande ersättningsmaskin. Låter kanske som en överflödig pryl men det är guld värt på nätterna att inte behöva måtta och värma.
      – Köp hem extra ”sjukhustrosor”, alltså de nättrosor man får efter förlssningen. Otroligt mjuka och sköna och håller en förlossningsbinda på plats. Vackra är de inte, men för min del var det det enda som kändes bekvämt iaf i en vecka efter.
      – Ergobaby embrace sele som kan användas från nyfödd är toppen. Smidig och enkel, väldigt skönt att kunna köra sele redan från början.
      – Lär er vagnen och babyskyddet i förväg, typ vilka spakar och knappar som gör vad, hur fäller man ihop, spänner remmar, släpper efter remmar osv. Mycket stressigt att stå i skarpt läge med en skrikande bebis som ska in i bilen och inse att man inte vet hur man fäller ihop vagnen (talar från erfarenhet…)
      – Drickyoghurt! Kylen full! Lätt att man glömmer att äta och blir akuthungrig, att kunna ta något snabbt som bara kräver en hand är smidigt.
      – Om du ammar, glöm inte att dricka och äta massor. Man behöver det *verkligen* och som sagt, lätt att glömma.
      – Vi hade väldigt mycket användning av Najell sleep carrier, sonen sov i den första tiden i sin spjälsäng och det var väldigt smidigt att kunna flytta mellan vagnen/sängen/soffan om han somnat i den utan att behöva lyfta upp honom.
      – Om ni ska ha ett babynest, köp ett som går att öppna i ena änden/där kanterna är helt avtagbara. De växer ju snabbt ur nesten på längden, så ett öppningsbart går att använda beytdligt längre.
      – Köp massor med små tvättlappar/handdukar. Det går åt!

    Vilka fina ögon valpis har.
    Tror ni matpriserna kommer sänkas.?
    Jag märker att dom höjs.
    Hoppas ni mår bra. Jag klarar av kallare vädret mycket bättre i år och fryser mindre.
    Kan vara att mina järnvärden är bättre.
    Många flaskor ned droppar jag behövt ta. 😊

      Nej dom röstade ju tyvärr emot V:s förslag om att sänka matpriserna…

        Låt bli hel- och halvfabrikat så behövs ingen sänkning av matpriserna. Men det är väl för jobbigt.

          Men det är väl dyrare på allt? Rent kött har ju blivit mycket dyrare och även frukt?

            Är vegetariskt. Man måste inte äta kött. Klart billigare, men det går väl inte hem antar jag.

              Hallååååååå så svårt att höra vad du säger när du sitter på en sån hög häst!

              Men även det har ju blivit dyrare än förut eller vad menar du?

                Typ linser osv lär ju vara billigare än kött. Antar jag att Anonym menar. Kanske har sånt till och med haft lägre prisökningar?

                Och nej jag föredrar kött och drar ner på annat om det behövs 🙂.

              Gurka tex är väl vegetariskt? Men du har inte märkt av prishöjningen?

                Gurka består i princip bara av vatten, det får jag gratis ur kranen. Jag köper mer näringstäta grönsaker i säsong och nej, det är inte särskilt dyrt.

                  Byt ut gurka mot paprika eller broccoli eller vilken grönsak som helst, det har blivit mycket dyrare.

                  Levt under en sten eller?

                    Som sagt, jag köper grönsaker i säsong och nej det är inte särskilt dyrt eftersom det finns bra tillgång på det.

                    Sluta vara otrevlig bara för att jag handlar medvetet och smart.

                    Fy fan när paprikan var uppe i 50 kr per styck! :/

              Självklart behöver man inte. Men om du vill leva hälsosamt, länge och med mindre chans att utveckla sjukdomar, osteoporos och dåliga leder, Ja. Kött är BRA för hälsan och kroppen och hjärnan behöver animalisk. Fråga alla läkare. Fattar inte varför man är vegetarisk? Lite dubbel moral eftersom du fortfarande stöttar djur industrin.

                Håller med dig, men blir nyfiken kring hur du menar med dubbelmoral, alltså om man äter lakto ovo (eller vad det nu heter) eller köper skinnjacka?

            Lax också tycker jag. Och jag gråter inombords varje gång jag måste köpa ost eller smör 🥺.

              Smör, fetaost, mozzarella o halloumi går jättebra att frysa. Hårdost blir smulig för mig, men beror kanske på sort.

          Är ju massa råvaror som är dyra ju. Frukt. Grönsaker. Kött.

          Blandar ut med massa linser och kål osv men visst vore det festligt om det var billigare att fylla fruktskålen. Sen vet jag inte vad ”behöver” betyder, givetvis svälter vi inte (havregryn är billigt eller hur var det…), men nog vore det nice att ha mer pengar över till annat än mat.

            ”Låt bli mat så behövs ingen sänkning av matpriserna. Men det är väl för jobbigt.”

            😂

      Nja, det skulle väl vara om det blev lite priskrig men så många kedjor finns ju inte i Sverige och dels så måste ju priserna ner rätt rejält för att man som kund verkligen ska uppmärksamma det och välja en annan butik så tror nog snarare de rider på vågen och kanske inte gör enorma höjningar men heller inte direkt några större sänkningar.

    Tipsa mig om ett trevligt utflyktsmål hyffsat nära Uppsala. Tänkte åka till Skokloster men det var för sent, stängt för säsongen.

      Om ni gillar att bara vara ute åker vi alltid till fullerö hage. Vill man ha något mer historiskt intressant är ju högarna och vikingamuseet väldigt trevligt 🙂

      Ulva kvarn!

        Vad är mysigt med Ulva så här års?

          Beror självklart på när man åker men det är väl julmarknad där i november. Annars fik, små hantverksbutiker, retrobutik, glasblåseri. Om det inte är stängt för säsongen förstås, men det får man googla på

      Lasse Åbergs museum, fast ej säker det är jättenära Uppsala.

      Salsta slott och omgivningarna där är väldigt trevligt vill jag minnas!
      Just nu kör de mordgåtor och ”Förrädarna” på slottet, älskar man sådant och har råd så är det en självklarhet att besöka plasten denna månad: https://salsta-slott.se/kalendarium/
      Jag hade gått all-in i min detektivkaraktär, Clouseu skulle återuppstå.

      Västerås: Under Stora Eken

      Strömsholm är trevligt

      Tips på hästevenemang i helgen https://www.laget.se/GimoRK/News/7419905/Familjedag-pa-Gimo-Ridklubb-Den-8-10-kl-1200–1600

    Jag har köpt en vintage Fendi mama baguette!

    Hur gör man för att få ett fint hem egentligen? Tycker att det alltid är så fult och omysigt hos mig!

      Mjuka gosiga mattor, massa kuddar och filtar, riktiga tavlor och inte planscher, och varm varm belysning och dimmers och levande ljus.

        Mjuka gosiga mattor är ju trevligt, men lite opraktiskt kanske. Tycker ofta att när jag har kuddar och filtar ser det bara stökigt och slarvigt ut. Jag ser ju att det ser fel ut men jag vet inte hur jag ska få det rätt!

          Vik dom? Jag tycker att mysbelysning, växter och personliga grejer gör hela skillnaden. Vårt hem är egentligen ganska avskalat och gå i gråskala, men med många växter, personliga detaljer och mysig belysning känns det ändå varmt och välkomnande. Tycker jag.

            Ja massor av växter!👍👍🌸

          Välj två färger som grund och en som matchar dessa men kanske sticker ut. Ex. Brunt och beige + rostrött. (Nu tog jag bara något) Köp filtar och kuddar som håller sig i den färgskalan och några detaljer i accentfärgen. Du kan ha ganska mycket pyssel och prylar om de tonar in i varandra. Utan att det blir bladdrigt och rörigt.
          Utgå från din färgskala som redan finns. Lägg till eller dra ifrån.

        Men tack ändå för tipset, ska se om jag kan hitta en bra vardagsrumsmatta.

      Vad tycker du är mysigt hos andra då? För mig handlar det nästan alltid om textilier. Rätt gardiner, bra matta, kuddar, plädar osv. Och bra belysning, inredare säger ofta minst fem ljuskällor per rum.

      Tavlor, växter och gardiner gör mycket!
      Älskar även fullproppade bokhyllor och stearinljus lite här å var. Beror ju lite vad man tycker är fint?
      Jag är lite mer myskaosig av mig tyvärr, var sak är inte på sin plats om man säger så.

      Jag tyckte att Sandra Beijer skrev någon bra grej om mysig/fin inredning för någon vecka sedan, typ att man skulle tänka på att skapa som ”grupper/stilleben” runtom i hemmet och inte ha saker så utspritt. Något sådant.

      Lyssna på Katarina Matsson och Elin Lervik som konstaterar att sju byggstenar gör ett hem hemtrevligt:

      Gamla saker.
      Konst.
      Böcker.
      Textilier.
      Belysning.
      Växter.
      Husdjur.

      Jag kan bara instämma.

        Jag tycker böcker gör att ett hem ser.. ”dammigt” ut. Speciellt när det står bokhyllor fulla med böcker.

          Åh nej! Det är ju det bästa som finns. 📚📚📚

          Herregud

        Mitt största problem är att när jag försöker mysa till mitt hem ser allt så ”ditställt” ut. Det är som att jag inte vet hur man viker och lägger ut en filt så det ser fint ut. Finns det några tips på hur man ska hänga sina tavlor så det ser bra ut?

          Personligen tycker jag att många har en tendens att hänga tavlor för högt upp. Så häng dem lite lägre blir mitt tips 😊

            Ska absolut kontrollera höjden. Vet att några sitter rätt högt pga möbler under men såklart inte alla

            Ja! Vissa, framför allt längre personer tror jag, tenderar att hänga tavlor väldigt högt. Ser inte klokt ut.

        Är det ok med en vandrande pinne?

      Bjud hem några kompisar och ha det trevligt. Förstår att det kan låta skitflummigt och drygt, men för mig positiva minnen från en plats mer betydelsefulla för hur jag känner än sakerna.

    Jag skrev av mig här i början av året, då jag precis gjort slut med min man och gick igenom en skilsmässa. Just då var jag orolig för hur allt skulle bli, ledsen över vad som inte blev men ändå lättad över att ha tagit steget för att kunna må bättre.

    Nu vet jag till hundra procent att det var rätt val då jag träffat en ny, som dessutom har ett barn vilket verkligen ändrat på precis allt som jag tänkt hur livet skulle bli, till det absolut bättre. Jag vill egentligen bara tacka för att man kan ventilera här och hoppas att om det är någon annan som är osäker på hur allt ska gå, så kan det verkligen bli jättebra när man äntligen fokuserar på sin egen lycka (och därmed också kan vara där för andra). Ha en fin onsdagkväll, ursäkta om det blev ett sånt där tråkigt familjelivsinlägg <3

      Men gud vad kul att höra!

      Nej men verkligen inte, kul att höra att allt gått bra ju! Tycker också det är så bra här, att man helt anonymt kan få prata av sig med folk man inte känner och få stöttning utan att behöva gå till någon professionell eller så.

      Grattis, så värd att hitta en bra man ❤️

    Hur vet man att det är dags att lämna en relation på snart 15 år med hus och små barn. Finns inga känslor kvar, vi har provat familjerådgivning osv. Han försöker nu men jag känner inget efter allt som varit i vår relation.

    Jag vet att gräset inte är grönare på andra sidan, jag vill inte ha någon annan och jag älskar honom såklart men jag känner mig likgiltig när jag ser på honom.

    När visste du att det var dags att separera och var det rätt beslut?

      Den där likgiltigheten är fruktansvärd. Jag visste efter att jag försökt med att föreslå dejter, rådgivning, köpt böcker med relationsråd när han inte ville gå på rådgivning och när han inte ens ville öppna böckerna som han tyckte jag skulle köpa för vår skull att jag höll på att ge upp. Min mage kraschade samtidigt vilket var stressrelaterat på grund av relationen där jag var väldigt ensam. När han till slut sa till mig att jag var trälig när vi hade umgåtts och haft roligt ihop med vänner kände jag att jag äntligen kunde ge upp, jag hade faktiskt försökt allt. Om du känner att du står och stampar och inte får något gehör kan det absolut vara dags att våga släppa taget för din skull. Känn efter i dig själv och se om det finns någon sten ni inte vänt på ännu, men om det känns hopplöst ser du till att prata med vänner för mer perspektiv. Förhoppningsvis har du en riktigt ärlig vän som säger hur det upplevs utifrån, som bara vill ditt bästa.

      Jag har precis tagit det där stora, svåra, sorgliga beslutet. Vet exakt hur det känns och hur du menar.
      När jag läste en text där det stod något i stil med ”är du kvar på grund av kärlek eller på grund av rädsla för det okända?”. Då hade jag svaret. Men det har varit år av att försöka, vilja, komma till återvändsgränd och försöka lite till. Men någonstans kände jag också att jag inte ser oss tillsammans om, låt säga, tre år. Var mer att ”vi försöker lite till”.
      Jag vet fortfarande inte om det är rätt, vet man nånsin det? Men just nu känner jag, förutom en sorg och skuld gentemot barnen, en lättnad över att ha tagit beslutet.
      Ta hand om dig!

      Min sambos ex höll it tills barnen blev 12 och 14. Oklart varför men för henne var det en rimlig ålder att släpa barnen genom skilsmässa.

      Du älskar honom såklart inte om du inte känner något och är likgiltig när du ser på honom. Eller vad tänker du att kärlek är?

      När du inte trivs med ditt liv. När du inte mår bra.

    Hur/var gör man tandblekning där tänderna faktiskt blir vita?
    Jag har provat alla hemmakit och gjort det en gång på en salong. Dock så blir de ju bara mindre gula men inte vita? Typ sånna tänder som blondinbella har!

      Jag vill också veta! Vill gå till salong men känns ovärt om det knappt blir någon skillnad

      Betala dyrt hos tandläkare

      Har bara gjort hos tandläkare och dom blir jättevita och resultatet håller länge.

      Jag gick hit: https://www.instagram.com/saras.laser.beauty/. Kostade 1000 kr. Blev vitt men nu har de börjat bli lite gula igen.

      Kändisar med såna där tänder som lyser i mörkret tror jag var veneers.

      Varför? WT-varning.

        Är det inte mer WT att ha gula tänder? 😂😂

          Fråga dig varför tänderna är gula.

          Supervita tänder är så galet wt

      Du måste köpa hemmakit som faktiskt innehåller väteperoxid, vilket i stort sett är förbjudet i detta land men som kan köpas i USA eller Kanada. Ex. Crest whitestrips eller blekningspenna. Eller som tidigare nämnts, tandläkare.

      Via Folktandvården kan jag varmt rekommendera! Det är hemma-kit men man gör formen hos dom och dom väljer styrka på blekningen samt kollar så tänderna pallar en blekning. Ca 3,5 tkr

      Hemmablekning men gå via tandläkare för att få en personlig skena och köpa bra blekning (opalescense). Vill du sedan få riktigt vitt resultat är det bara att ha i blekningen längre och i fler dagar än vad tandläkaren brukar rekommendera. Blir jättefint på mig iaf. 🙂

        Jättebra att låta bli att göra som tandläkaren rekommenderar.

          Ja men nu får ju vuxna människor göra som de själva vill. Jag håller mig till rekommendationerna men vill ha ”vanligt” vita tänder. Tror dock denna metod, även om man överdriver, är snällare mot tänderna jämfört med att köpa god knows what på internet/från USA och chansa…

      Gör det alltid hos tandläkare, så skadar du inte emaljen! Gör även sodablästring hos tandläkaren, de putsar alltså bort missfärgningar. Sedan tandblekning. 🙂 Kostade mig 7000 kr, men så värt det!

    Snälla ni alla som bara äääälskar sina jobb. Kan ni inte berätta för mig hur, vad och varför och hur kom ni dit? Samt lön.

    Jag vet nämligen inte hur jag ska palla jobba i förskola resten av mitt liv, tyvärr.

      +1 på den!

      Jag jobbade på förskola i många år men stod inte ut en sekund till. Sa upp mig utan att ha en plan. Snubblade över en annons på Jobbsafari om ett jobb jag inte ens visste att man kunde ha och sökte halvt på skoj.
      Idag driver jag eget och arbetar som skribent och med SEO. Styr mina tider själv och bestämmer själv hur mycket jag vill jobba. Får ibland betalt per uppdrag och ibland per ord. Inget jag blir rik på, men klarar mig bra och är definitivt gladare och har mer energi och livsvilja än när jag var på förskola.

      Jag älskar mitt jobb! Lyckträff tror jag – Jobbar som utvecklare. Jag hade jobbat en massa år i serviceyrken och kände mig också helt matt, sökte en intensivutbildning i programmering och pluggade bara 12 veckor, jobb som konsult ingick. Dåligt betalt första året då man var tvungen att jobba för academic work som arrangerade utbildningen, men efter det kunde man bli friköpt och dubblade nästan lönen direkt. Lönerna varierar mycket beroende på vad man gör och var man jobbar, men jag tjänar 46 och har jobbat i tre år.

        Jobbar som en ingenjör/konsult men inte inom IT. 3-åring utbildning, men betydligt lägre lön.
        Tycker det verkar kul med programmering och bättre betalt :p, men vet inte om jag är tillräckligt duktig.
        Hur svårt var det att bli utvald till utbildningen och lära sig allt på bara 12v?

          Det är verkligen inte så svårt som man kan få för sig, egentligen som att lära sig vilket språk som helst – meckigt i början men man lär sig! Efter 12 veckor kan man fortfarande väldigt lite, jag skulle i princip säga att man lär sig tillräckligt för att veta vad man ska googla när man kör fast ☺️ tycker absolut att du ska testa att söka! Det var ganska många sökande när jag körde men man har ju inget att förlora på att försöka!

        Vad tycker du är en rimlig ingångslön att förvänta som nyexad? Alltså om man kommer direkt in på firma och inte via academic work?

          Oj jag har faktiskt jättedålig koll, upplever att det är väldigt olika som sagt. Jag låg på 26k i början, men då var jag ju en vedertaget ”billig” konsult pga den korta utbildningen… Du tjänar i regel mer som konsult än anställd, och att konsulta är ett bra sätt att prova på olika områden och se vad man gillar också. Men hör dig för i grupper för den typen av utveckling du tänker att du ska jobba med! Och ta i från tårna när de frågar om ditt löneanspråk ☺️

      Jag jobbar som business controller på statlig myndighet. Jag älskar mitt jobb. Jag tycker siffror är kul och älskar människor och i mitt jobb får jag stötta många chefer sant pålverks inriktning på verksamheten. Det myndigheten gör är viktigt på riktigt, och det är viktigt för mig. Att göra skillnad. Jag tjänar ca 50, men hade absolut får +10 för motsvarande tjänst i det privata.

        Hur blir man business controller? Låter spännande. Vad krävs för utbildning, tänker att man behöver viss erfarenhet också..

          Jag jobbar med som det och är utbildad civilekonom. Det är ett roligt jobb!

          En treårig kandidat inom företagsekonomi är ofta ett krav. Kanske någon två-årig YH skulle kunna gå. Sen kan du söka jobb som junior business controller direkt efter examen

      Jag jobbar som chef på på ett barnsjukhus – känns betydelsefullt och är ett jobb jag älskar…känns som vi gör skillnad för familjerna på riktigt oavsett hur utgången blir…

      Tjänar ungefär 50.000kr/mån – hade nog kunnat tjäna +10-15 mer privat😊

      Älskar mitt jobb. Efter att ha jobbat många år på jobb där jag aldrig trivts till hundra procent så bestämde jag mig en dag för att chansa och söka ett jobb som verkligen lockade. Och jag fick det.
      Jobbar som 112-operatör och är utöver det också teamledare. Älskar arbetet. För första gången nånsin har jag en arbetsgivare som verkligen bryr sig om och tar hand om sin personal. Uppgifterna är varierande och givande och kollegorna super.
      När jag är ledig längtar jag ofta dit.
      Lönen är bra också, speciellt att jobba extrapass tjänar man bra på.
      Kommer aldrig ångra att jag lämnade mitt gamla jobb. Vill inte ens tänka på hur mitt liv hade varit om jag fortfarande hade trampat kvar där.

        Det är ett jobb jag funderat på ibland. Men är det inte väldigt slitsamt att det ofta är situationer på liv och död? Eller i alla fall allvarliga situationer? Är rädd för att jag skulle bli för påverkad av det (samtidigt som det låter både viktigt, intressant och givande). Tjänar man bra som grundlön eller är det med ob som det blir bra?

        Personligen tycker inte jag att ett schema som resulterar i i princip noll återhämtning mellan passen är lika med en arbetsgivare som bryr sig om sina medarbetare.

          Jag har väldigt luftigt och bra schema så återhämtning är inget problem för mig. Sen beror det nog lite på vad man är van vid SEB förut. Jag har aldrig haft en 7-16 jobb nånsin och alltid haft skiftarbeten så jag är van. Trivs bra, jobbar dagtid varannan vecka och kväll varannan. Samt varannan helg och då brukar jag föredra kväll eller så passar jag på att göra mina nattpass då. Tycker vi har möjlighet att påverka schemat väldigt mycket. Men det kan såklart variera mellan centralerna.

          Till dig som undrar om påverkan. Jag tycker inte att man blir särskilt påverkad. När jag går hem så har jag i princip redan glömt bort vad jag haft för samtal. Men jag har väldigt lätt att koppla bort. Har man inte det så kanske det kan vara väldigt påfrestande.
          Grundlönen är individbaserad, jag är nöjd med min men min lön kanske inte är en lön som skulle locka dig tex :). Sen tar jag alltid minst 2 extrapass/månad för att plussa på lite.

        Okej, där drog jag det lite till sin spets.
        Jag har en bekant som arbetar där och enligt hen så är det lite knepigt med schemat, men treskift är väl strängt överlag. Annars så tror jag att hen tycker att det är kul och givande!

      Jag jobbar med administration och verksamhetsutveckling idag men har haft många olika jobb under åren och ofta bytt arbetsgivare. Jag trodde att jag totalpajat mitt CV, men en dag (som sjukskriven!) erbjuden ett jobb av en person jag ibland fikat med och som på något sätt såg min kompetens som önskvärd. Och sedan dess har jag välsignats av chefer (inne på min fjärde på samma jobb) som alla lovordat mig för andra chefer vilket gör att jag har fått ett väldigt gott rykte i organisationen och blivit erbjuden andra uppdrag. En väldig sweet spot som jag känner delvis beror på att jag är duktig på mitt jobb, delvis på ren tur, så jag har väl tyvärr inte så många råd.

      Det jag gör på jobbet nu är sådant som jag övat på hela mitt liv på olika sätt, både professionellt och ideellt. Så se över dina intressen och se om det finns erfarenheter du kan få av volontärarbete inom dessa områden. Är det kompetenser som dessutom är lite ovanliga men som behövs kan det vara en framgångsfaktor.

      Jag tjänar inga jättepengar, men en hög lön är inget som motiverar mig heller, så mig gör det inget. Tjänar 31 000, men får jobba med sådant som intresserar mig och har goda möjligheter att styra min egen tid, faktorer som är mycket viktigare för mig än lön.

      Jag hade gett upp om att få ett jobb där jag trivdes, men bad till Gud om ett drägligt jobb och en dag hände det, efter många års harvande på mindre roliga jobb.

      Gymnasielärare, whats not to like?!

      Kanske det hjälper att ändra tidshorisonten? Du måste inte jobba med det resten av livet, man får byta så många gånger man vill. Ibland blir det bra, ibland inte. Jag har själv sånna tankar ganska ofta och börjar inse att jag kanske inte är typen som älskar mitt jobb. Men att ge mig själv mental tillåtelse till att ha en kort tidshorisont hjälper mig mycket☺️

      Jag jobbade som rådgivare på bank, vantrivdes och insåg att jag inte gillade siffror (och kundkontakt 😅), lyckades komma in på kommunikationsavdelningen på samma bank för 2.5 år sedan och nu älskar jag mitt jobb som kommunikatör och kan inte tänka mig annat. Tror inte jag lyckats få det om jag inte gått internt via kundtjänst osv. Dock ligger den låga rådgivarlönen mig till last fortfarande, tjänar knappt 40′ vilket är lägre än snittet. Men inom banken har vi andra bra förmåner som personallån etc. Så mitt tips är att hitta ett stort företag där det finns möjlighet att byta bana och testa olika roller internt 😊

      Jag jobbar som HR-partner och älskar verkligen mitt jobb – no joke. Men, det är också första gången jag känner så sedan jag började jobba inom området. Jag har pluggat HR samt en del ekonomi (har inte dubbelexamen), plus jobbat sedan T2 på studierna. Det skulle jag säga var ett väldigt bra beslut. Har jobbat mig uppåt från assisten inom HR, varit på bemanningsföretag osv och nu är jag där jag vill vara. Visste inte vad jag ville göra med mitt liv och hann börja plugga annat först som jag inte trivdes med och mitt val blev lite slumpartat – men så rätt. Jobbet kräver lite framåtlut och att du inte är rädd för att ta beslut, driva på chefer och ta tuffa samtal. Men det är också SÅ ROLIGT. Har en lön på 45 K och är 31 år.

    Blir det ngt inlägg om Vid din sida? Tror ni Tunnelbanenettan är oskyldig?

      Vad har skett? Totalt missat?

      Nettan är långt ifrån oskyldig. Riktigt trist.

        Och säger jag efter att ha hört på rättegången.

        Hon har liksom tagit emot en säng värd 70 000 kronor, utan att betala något. Bara ett exempel. Länk till rättegången finns på FB.

      Tror inte nettan har med det att göra.
      MEN fy fan för hon som lurat till sej pengar.
      Hemskt o nu får hon sitt straff.

        Hon har ändå tagit emot pengar för skönhetsoperationer, frisörbesök och en säng för 70000:-
        Sånt här som gör att jag inte ger pengar till organisationer förutom Djurens rätt etc där går det till ändamålet.

        Fast hon har erkänt att föreningen betalat frisörbesök och hotell. Sen har även flera tagit ut lön. Det tror jag inte de flesta som donerat vetat om innan.

      Nettan säger hela tiden i rättegången att nina var rik. Samtidigt som hon tog ut en lön. Jag tror hon visste men spelade naiv. Hon visste nog att säng, skönhetsoperationer var föreningens pengar.

    Jag följde ett tag en svensk tjej på tiktok men kommer verkligen inte ihåg vad hon heter! Vet någon här?

    Tjejen är blond, inriktad på smink, från Stockholmsområdet, är typ 21, bor och pluggar i New York.
    Hon brukade ha en gigantisk beauty blender också, haha.

      Undra om det kan vara Ida Karlsson? Tycker hon är väldigt rolig 🤣

        Ja!! Tack! Nu ska hon få en till följare så jag inte glömmer bort henne igen😄

    Jobbar på en skola, där vi idag stängde fritids tidigare pga apt. Och det var som vanligt ett tiotal föräldrar jag fick ringa efter som ”totaaalt glömt bort det”.
    Varenda månad händer samma sak. All info mailas ut till föräldrarna i god tid, varje termin. Så oerhört nonchalant och respektlös mot oss personal. Och synd om barnen som blir ledsna och undrar varför deras föräldrar inte kommer, som de flesta andras.
    Och ja, jag har barn själv och pusslar och planerar som alla andra med planeringsdagar på förskolan, tidigare stängning ibland, föräldramöten och utvecklingssamtal. Finns noll ursäkter för att inte kunna planera för allt sånt.

      Skicka med lappar eller brev istället? Mail är lätt att tappa bort eller glömma.

        De sa samma sak förr när man hade just brev. / annan lärare

          Nja inte alls i samma utsträckning. En lapp kan man sätta upp på kylskåpet eller dörren och bli påmind 👍

            Det har utöver Mail, suttit lappar uppe vid grindarna där de passerar varje dag vid lämning och hämtning.
            Det är vuxna människor vi pratar om. Inte 9-åringarna som vi måste påminna både en och sju gånger om att ta med matteboken, ryggsäcken etc.

              Även vuxna människor har lättare att komma ihåg sådant som är synligt framför sig, dvs papperslappar är bättre än digitala mail!

                Hen skrev ju precis att det fanns lappar på grinden. Vad mer ska de göra, lite egenansvar..

                  De kan skicka med ungarna brev hem men det vill hon ju inte, så hon får väl fortsätta gnälla.

                    Du ser alltså inga problem överhuvudtaget i att föräldrar inte kan komma ihåg information som gäller deras barn? Inget ansvar är deras? Och att förvänta sig att föräldrar tar vanligt föräldraansvar är att gnälla?

                      Du verkar inte vara ute efter någon lösning?

                      Väldigt mycket ansvar är föräldrarnas, att sköta sina jobb till exempel. Trist för dig att några glömmer bort att hämta tidigt vissa dagar men du verkar mest bara vilja gnälla. Bara för att en förälder missar att ni har apt betyder det inte att de inte tar ansvar eller är jättebra föräldrar.

                      Nu är det ju inte EN förälder som missar detta utan ett tiotal varje gång. Apt har vi en dag i månaden, vilket blir väldigt många missar väldigt många gånger. Och som sagt, utöver Mail som gått ut i god tid så har lappar suttit uppe vid grindarna (som alla passerar vid lämning och härmning) i flera dagar för att påminna.
                      Snarare föräldrarna som borde tänka ”nu har jag missat detta flera gånger i rad, kanske borde jag skriva upp informationen på något annat sätt”.

                    Ur miljöperspektiv så är det ju dåligt. Och när de fick på papper innan så slarvades det bort och de ville ha allt på sms/mail.

                    Nej, de får lära sig skriva upp datumen. Inte så jäkla svårt

                      Eh vet du hur LITEN del just papper påverkar ur ett miljöperspektiv? 30 pappersark per termin kan man skriva ut med mycket gott samvete, annars kan man fortsätta gnälla och tro att folk helt plötsligt kommer börja gå igenom mail och kalendrar noggrant.

                      Det är en skola med flera hundra elever. Apt är en gång i månaden. Blir ganska mycket mer än 30 pappersark.
                      Sen verkar folk inte fatta att vi i personalen knappast slutar när barnen går hem dessa dagar. Vi har möte i ganska många timmar till, något som då alltså inte kan påbörjas förrän barnen gått hem.

                      Du jobbar alltså på skola men vill inte skriva ut papper pga miljön?

                      Har du läst någon pedagogikkurs undrar jag?

                    Men herrejävlar. Skriv ut lappen från mejlen om du vet med dig att du är glömsk. Sluta bete dig som ett barn.

                      Bra och pedagogiskt tips, det kan hon maila till föräldrarna:

                      ”Men herrejävlar. Skriv ut lappen från mejlen om du vet med dig att du är glömsk. Sluta bete dig som ett barn.”

                      Löser säkert problemet!

                Men då får man väl skaffa en papperskalender (exempelvis familjekalender) och ANTECKNA det som mailet innehåller i den så att man har det ”synligt framför sig”.

                Mvh / En som gör exakt så

                  Nu verkar ju föräldrarna dock inte göra det.

                    Om föräldrarna inte ens kan hålla koll på sitt barns förskola/skola kanske de inte är så himla lämpligt föräldramaterial från början.

                      Sååå..lösningen är att föräldrarna ska avsäga sig sitt föräldraskap?

                      Kan väl inte vara någon nyhet att det finns slarviga föräldrar?

                    Och då är det deras ansvar att ändra på något då. Om de ofta glömmer information som handlar om deras barn.
                    Om du får en kallelse till en läkartid långt i förväg och sen glömmer du bort den tiden, är det ditt ansvar eller sjukhusets?

                      Ts undrar alltså över ansvarsfrågan i detta? Ja det är ju glasklart, men problemet kvarstår väl?

                    Nej det framgick.

                    Svaret var till människan som prompt hävdade att det minsann var jättejobbigt att hålla ordning på mail och att det, nästintill, är synd om stackars vårdnadshavare som får så mycket information som inte är ”synlig rakt framför dem” under dygnets alla timmar 😂

                      Det gäller tyvärr alla människor i samhället, vi matas med så mycket information att det blir svårt att sålla.

                      Borde särskilt någon som arbetar med människor och pedagogik förstå?

                      Fast bevisligen kan ju en hel del människor ändå passa tider, komma ihåg saker, lägga in påminnelser mm.

                      Om ”bombandet” av information vore så övermäktigt som du vill påskina så skulle väl SAMTLIGA vårdandshavare utebli från hämtning vid rätt tidpunkt?

                      Finns massa forskning på det så kallade ”informationssamhället” om du är skeptisk till dess problematik.

                      Folk använder sig dagligen av olika metoder så som notiser, kalender, lappar, listor osv. Däremot kan alla brista ibland. Stress, teknikstrul, oväntade händelser i livet, glömska, dubbelbokning…det är mänskligt.

                  Så gör jag med. Papperskalender är oslagbart.

            Jo men då lät det så, mail/sms når ut till fler. Men brukar även sitta lappar. Det är vuxna människor som har barn. Lite ansvar måste man väl ändå ha.

        Läste skicka med läppar 😂

        Skolan borde anlita en telemarketingfirma som ringer upp alla föräldrar och påminner de varje halvtimme. Samt kräva att föräldrarna skriver på ett avtal för att inte hämta barnen vid utsatt tid. Ca tusen kronor per kvart.

        Om föräldrarna klagar kan de välja en skola i en annan kommun.

      Hmm, kan förstå om man glömmer någon gång. Men med barn i den åldern så är det ju SÅ mycket hela tiden så alla måste väl ändå ha något slags system för att komma ihåg olika saker? Men kanske har infon mailats ut i för god tid, alltså att vissa kanske tänker att ”det tar jag hand om senare” och sen glömmer de bort, kanske skicka en påminnelse veckan innan eller dagen innan? Sätta upp lapp där barnen hämtas veckan innan?

        Lappar har suttit uppe varje dag vid hämtning i en veckas tid. Utöver att det då har mailats ut innan.

          Då får ni byta metod. Bara en idiot fortsätter med samma metod men förväntar sig ett annat resultat.

            Och bara en idiot glömmer saker gång på gång trots upprepanden information.

              Ja, det finns många idioter som är föräldrar. Breaking news för ts?

      Messa samma morgon, dagen innan, och dagen dagen innan. Vad förväntar du dig?

        Ja, kanske att föräldrarna ska ha koll på tiderna som gäller för deras barnomsorg.
        Verkligen inte mycket begärt.

          Men det fungerar uppenbarligen inte. Tig och lid, eller gör något åt det.

            Men snälla! Jag har 25 barn i en klass som jag håller reda på. Hjälper med allt. Påminner om saker flera gånger per dag. Upprepar information till. Och jag älskar mitt jobb. Men jag ska inte behöva behandla deras VUXNA vårdnadshavare på samma sätt. Information går ut till alla föräldrar i god tid om hur terminen ser ut. Därefter är det upp till vårdnadshavarna att ta till sig den informationen och förvalta den. Hur kan det vara för mycket begärt?
            Mina egna barn går ännu på förskola och där läggs all sån här information upp i appen som ett dokument. Detta sker vid ett tillfälle, precis när terminen startar. Då skriver jag såklart upp de datumen i min kalender och lägger in påminnelser vid vissa datum om jag känner att jag behöver. Skulle jag sen slarva och glömma bort är det mitt ansvar, inte förskolans som redan gett mig infon.

              Som sagt, tig och lid eller gör något åt det.

                Vad tycker du A ska göra mer än det som redan görs?

                  Sluta Maila och skicka med brev istället? Påminn barnen dagen innan? Prata med föräldrarna när de lämnar barnen? Skicka mass-sms?

                    Eller så ser du till att ta ansvar för att hämta ditt barn istället för att ge pedagogerna massa merarbete. När har de gjort tillräckligt för att du ska komma ihåg rätt tid?

                      Hur ska ts se till att alla föräldrar tar ansvar tänker du? 🤔

                    Men vänta nu. Så om jag som förälder glömmer bort information jag fått från flera håll från barnens skola så är det skolan som brustit och inte jag?

                      Använd hjärnan. Föräldrarna brister uppenbarligen, det är väl inget snack om saken?

                      Frågan är väl hur lärarna ska nå fram till dessa föräldrar för att slippa jobba övertid? Då finns det olika metoder att ta till.

                    Brev tappas bort på vägen hem av barnet alt så tappar föräldern bort pappret eller så slängs det. Brev funkar inte på vår skola!
                    Det ÄR föräldrarnas ansvar.

                    Vi stänger inte fritids under apt. Några ur personalen stannar kvar med de barn som är kvar. Olika personal varje gång. Kanske hade varit ngt för ledningen att se över?

        Vad jag förväntar mig? Att vårdnadshavare tar till sig den information de får från skolan och att de tar sitt ansvar och håller koll på sån information.
        Det är en ganska stor skola med många elever och därmed många familjer. Vem hade du tänkt skulle ha arbetsuppgiften att sitta och messa alla vårdnadshavare tre dagar i rad om info som redan getts ut?

          Mailar ni ut för mycket kanske så det viktiga försvinner i mängden?

        Att de flesta föräldrar inte är 15 år utan vuxna människor som klarar av problemlösning av enklare slag.

          Det handlar nog inte om problemlösning?

          Snarare att vi lever i ett informationssamhälle och bombas av mail och information via 1000 kanaler dagligen!

            Det handlar om problemlösning. Skriv kalender för det som är viktigt och följ, inte särskilt svårt 🙂

              …fast nu verkar ju föräldrarna inte göra det? Därav ts problem?

                Föräldrarna håller på så för det finns ingen påföljd. Skicka en faktura via inkasso med övertiden för varje barn så löser det sig. 1000kr per påbörjad kvart låter bra.

                  Låter lagligt.

                    Låter rätt kul om inte annat…

              Personalens problemlösning då?

                Den verkar sisådär.

        Haha men herregud? Ska det vara så svårt och ska man dalta med vuxna människor så? Jag förstår helt din frustration A. Jag har själv glömt APT några gånger, har dock alltid kommit på det i sista sekunden och sprungit in i tid med andan i halsen. Är ju självklart också så att det inte är konstigt att glömma ibland, men där alla glömmer ett par gånger blir mycket i en hel klass. Jag tycker dock verkligen det blev bättre sedan förskolan satte upp lappar på grinden någon vecka innan än att maila ut ett Mail i början av terminen med alla datumen samlat. Omöjligt att glömma nu anser jag, men det verkade ni ha provat då tyvärr.

        När jag jobbade på förskola skrev vi om stängda dagar i varje veckobrev flera månader i förväg, satte upp lappar på dörrarna, skickade hem lappar, skrev sms och sa till alla föräldrar när de hämtade dagen innan.

        Det var alltid en handfull som dök upp ändå. ”Den informationen har inte jag fått!”. Nä okej…

      Det är alltid samma föräldrar som aldrig läser veckobrev, glömmer gympapåse, missar läxor och temadagar. I en del fall finns det förklaringar som psykisk ohälsa, missbruk osv. (där orosanmälan så klart är på sin plats). I de allra flesta fall tycker jag dock att det brukar handla om jäkligt självupptagna föräldrar som tex ”passar på” att ta en joggingrunda medan barnet spelar match istället för att stå och heja.

      Så sjukt störigt, vad hände med att ta sitt föräldraansvar? Hur svårt kan det vara att lägga in det direkt i sin kalender när man får information?!

        Men herregud, man kan ta sitt föräldraansvar även om man glömmer en planeringsdag. Hoppa ner från de höga höjderna nu.

          Låter dock som att det är samma föräldrar som ALLTID glömmer… dåligt föröldraansvar.

        Är nog svårt om man inte använder en kalender… 🙈

          Tänker att det borde vara grund för orosanmälan.

            😂🤦‍♀️

      Släpp ut ohämtade barn på gården, lås dörren. Då kanske mamma och pappa lär sig.

        Svårt om det är små barn och känns mer som ett straff för barnet än föräldern.
        Tycker istället att en kostnad för varje påbörjad kvart de är sena vore bra. Tror det bara krävs en gång.
        Alternativt massbestraffa alla och säg att pga att vissa inte hämtar i tid när det är apt så behöver nu istället för att stänga kl 16, stänga kl 13.

        Hahahaha ja! Skulle föreslå samma😂

      Många av ”dagens föräldrar” är lata, eller snarare för självupptagna för att bemöda sig att anteckna sådana här saker. Viktigare att scrolla Instagram än att hålla koll på avvikande tider på fritids 🤷🏼‍♀️

        Exakt så.

      För att vara ännu tydligare: Samtliga föräldrar jag ringde idag utbrast nästan direkt ”åh just det hade jag HELT glömt bort!” Inte en enda uttryckte att de inte fått någon information om detta (det sker ju som sagt en dag i månaden så ingen stor nyhet för dem). Infon har alltså uppenbarligen gått fram.
      Och nej, detta handlar inte om föräldrar med psykisk ohälsa, missbruk eller annan problematik. Sådana fall finns också och dem har vi koll på på ett helt annat sätt och där finns särskilt stöd och resurser inkopplade.
      Skönt att ni verkar vara många vettiga här. Men tydligen är det någon/några som finner det oerhört provocerande att man från skolans håll förväntar sig vanligt vuxet ansvar från vuxna människor. Är det samma typ av människor som anser att det är skolans ansvar att uppfostra era barn?

        Om du inte ville ha tips på att lösa problemet och nå fram till dessa föräldrar kunde du förtydligat det, då just tips och lösningar verkar oerhört provocerande.

        Men ja, ansvaret ligger på föräldrarna och ja, det finns både slarviga och helt olämpliga föräldrar. Finns även bra föräldrar som ibland glömmer bort saker. Så är det tyvärr och kommer alltid vara när man väljer att jobba med människor. Tänkte att det var underförstått.

          Vet inte riktigt om saker som ”tig och lid eller ändra på er” är att ses som ett hett tips?

            Du fick rådet att ändra tillvägagångssätt och sedan flera olika förslag på vad ni istället kan göra.

            Det du gör nu fungerar ju uppenbarligen inte så det är ett alldeles utmärkt tips.

              Väldigt konkret om inte annat

              🙄

          Uppenbarligen har ju informationen gått fram. Är det då lärarnas ansvar att se till att föräldrarna inte glömmer bort den?

            Vi har väl redan konstaterat att det är föräldrarnas ansvar, men likväl får lärarna jobba övertid.

      På mina barns skola påminner pedagogerna vid lämning/hämtning dagen innan. Ros till dem ❤️

        Bäst att tillägga att jag alltid skriver upp i almanackan men vet många underbara och bra föräldrar som titt som tätt missar det.

          Oj, vad denna tråd bekräftar min uppfattning om att det tycks finnas så många personer som alltid verkar vilja motsätta sig andra utan någon som helst anledning. Vad är ens resonemanget bakom ”tig eller lid”? Är detta hur ni behandlar er omgivning också när de berättar om sina problem? Stackars de som har er som vänner. Varför ens bli så upprörd över Ts situation? Är det ni som glömmer era barn varje APL eller vad är det frågan om hahah

            Den personen låter exakt som en manlig kompis till mig, han har inga barn. Det låter inte som att personen heller har några barn utifrån vad som skrivs.

            Personen vill ju inte ta till sig av de tips och råd som givits utan fortsätter bara att gapa. Hen kan skrika hur högt som helst här, problemet kvarstår. Det är snarare korkat att fortsätta göra samma sak men förvänta sig ett annat resultat. Vill man bara spy galla kan man ju vara tydlig med det så slipper man råd.

              Tycker det är uppenbart att hen vill spy ur sig lite frustration. Hen bad inte om några råd.

      Stäng inte fritids? Några i personalen kan vara kvar på fritids och ansluta till aptn när sista barnet gått? Rulians på personalen som är kvar på fritids mellan varje apt.

        Med modern teknik går det att skicka mass-sms som är förprogramerade så personalen behöver inte ens hålla reda på att det skickas. Men jag kan hålla med om att föräldrar borde ha egen koll. Har man informerat tydligt vad och varför eller ska alla veta vad förkortningen betyder? Om det bara står ”hämta tidigt” ska man då förstå betydelsen och vikten för personalen? Om ni misslyckas varje månad skulle jag nog säga att det ligger brister även hos er.

    Vågar ni gå ut och gå en runda ensamma när det är mörkt?

    Känner för att gå en runda, rensa tankarna och kanske somna lite bättre, men blir tveksam. Även fast det inte är mitt i natten liksom, känns ändå otryggt men kanske bara jag som övertänker.

      Absolut. Är ute och både springer och promenerar typ dygnet runt.

      Det vågar jag!

      Ja, absolut!

      Jaa, varför skulle jag inte våga?

        Rädd att bli överfallen, rånad, mördad osv😅

          Skulle ju lika gärna kunna hända när det är ljust?🤷🏻‍♀️

            Såklart, känns bara lite säkrare och att fler personer väntar tills det är mörkt. Tror inte många vågar på dagen, även om det såklart finns människor till allt.

              Jag kan förstå att man tänker så. Jag springer oftast på kvällarna och känner mig aldrig rädd, men tänker ibland vissa sträckor: Är detta kanske lite dumt? Ibland på helgerna springer jag på morgonen och då har jag aldrig tänkt den tanken. Sen berättade min kompis om en överfallsvåldtäkt nära hennes lägenhet en söndagsmorgon klockan nio nära en lekplats full med folk. Känns som att saker kan hända var som helst om de händer. Och att man får försöka att inte begränsa sitt liv alltför mycket men förstås inte heller vara dumdristig.

      Nä går inte ut utan sällskap när det blivit mörkt/efter 18. Men det beror ju på var man bor också antar jag 🤔.

        Oj, vad instängt det blir på vintern när det blir mörkt klockan tre 😄

          Därför ”efter 18” står med där. Tänker ju att många slutar jobbet och är i farten innan dess så känns inte lika illa. Men undviker det om jag kan 🙂.

      Ja, absolut.

      Bor ute på en ö, finns två gatlyktor här så det är verkligen kolsvart. Perfekt för kvällspromenader 🖤

      Nej händer för mycket. Går ej ut själv kvällar.

      Jag älskar kvälls- och natrpromenader där jag bor nu! Jag har noll rädsla för att bli överfallen, däremot har jag börjat bli orolig över att stöta på älg eller vildsvin haha. Hade gett upp på plats.

        Haha. Samma här men så tänker jag att vildsvinen är så skygga att de har dragit för länge sen när jag kommer klampande. Har man lyckats reta upp en älg så får man gömma sig bakom ett träd. Been there, done that🫣

          Fy jäklars vad läskigt med älgmöte! 😳Men allt gick bra för dig hoppas jag, älgen gav upp så snart du ställde dig bakom trädet?
          Jag har alltid sett träden som mina naturliga beskyddare men åh vad jag hoppas att jag slipper söka skydd.

          Björn är jag inte lika skraj för då det helt enkelt inte är så vanligt förekommande i mina trakter.

      Nej, inte utan hund. Och om jag gör det ändå så blir det ingen fridfull promenad utan jag känner mig nödgad att hålla koll på min omgivning väldigt mycket mer än i sällskap av annan människa eller djur.

      Jepp!

      Ja självklart! Går dock inte på folktomma ställen utan mot stan. Och då bor jag ändå i Uppsala granne med en adress på dödslistan men den går jag såklart inte förbi🙃

    Nån som tar asacol mot inflammatorisk tarmsjukdom och kan säga hur lång tid det tar för er innan det börjar verka?

      Det är jätteindividuellt. Vissa mår bättre av den, andra sämre. Är en djungel tyvärr så fråga läkare vad man kan förvänta sig. Har haft asacol som underhållsmedicin och tycker inte det verkar vara en speciellt stark medicin som gör huvudjobbet utan gjort att man hållt sig flytande under längre perioder. Finns bra grupper om chrons och ulcerös colit på Facebook, gå med i dem.

    Varför tog det så lång tid innan Israels arme hjälpte de som drabbades av terrorister? Jag får inte riktigt ihop det. Nu bombar de skiten ur Gaza, men när terroristerna jagade folk på ravefesten verkar det som att de fick hålla på i flera timmar utan att hjälp kom.

      Det kom liksom som en överraskning. Över tusen döda. Tar ett tag att få koll. Men det blir antagligen stenåldern för Gaza de kommande hundra åren.

        Tror omvärlden använder nog med påtryckningar innan de första 10-tusen har dött av svält och törst. Och utan dricksvatten händer det nog väldigt snart. Även med en korridor så är det svårt att tillgodose en halv miljon människor.

          En halv miljon? Det bor 2,3 miljoner på den lilla remsan av land.

      För att ge upphov till konspirationsteorier så klart. Det är inte så att mobilisering av marktrupper tar tid.

        Vi pratar 300 000 soldater nu. Klart att det tar tid. Om ett tag är Gaza på tegelstensnivå, utan murbruk.

          Fast jag tror inte anonym pratar om att det tar tid att sätta ihop marktrupper på 300000 utan varför de var så oförberedda att agera direkt vid första vågen av anfallet. Och där gick mycket fel.

          https://www.nytimes.com/2023/10/10/world/middleeast/israel-gaza-security-failure.html

          Så avhumaniserande att prata om ett ställe som huserar över 2 miljoner människor och att det snart ska jämnas med marken som ingenting. Ukraina/Ryssland kriget lärde oss verkligen att Närhetsprincipen is a thing. Hoppas Sverige håller sig på rätt sida av historian ✌️

            Ja, att man hugger huvudet av barn, och sätter eld på folk, det verkar du inte störas av. Så fint av dig.

              Tror ingen har något problem med att önska allt ont åt de som gjorde sådant men de allra allra flesta som lever i Gaza är vanliga civila. De har redan utsatts för väldigt mycket lidande pga Israels sanktioner (det är inte för inte Gaza kallas världens största utomhusfängelse) och nu har de ingen möjlighet att fly utan det kommer bli en humanitär katastrof med tusentals döda, som inte är Hamas-terrorister. Att oroa sig för det är bara normal humanism. Det går att se att det finns oskyldiga civila på båda sidor.

              Det är såklart ofattbart brutalt. Ett dåd utfört av terrorister. Instämmer ändå med Amelie att det är magstarkt att prata om att hela Gaza, och alla oskyldiga människor som lever där, ska va på ”tegelstensnivå”.
              Det är nog många som förstår att Israel agerar på en direkt terroristattack. Men det är fortfarande lika hemskt för de barn, kvinnor och män i Gaza som dödas eller får se sina nära och kära bombas till döds.

              Det där om bebisarna är väl falskt?

              HAmas är terroristämplade Terrorister är avskum.

      Tog flera timmar för polisen att komma till Utoya också.

    Jag har återkommande lock på mitt ena öra. Det började för någon månad sedan när jag nehövde rodda i min farmors cancer och vårda henne sista tiden innan hennes bortgång. Det var stressigt och en jobbig tid så jag misstänkte att mitt lock i örat berodde på det. Men nu en tid efter hennes bortgång så kommer locket i örat i alla fall, någon som sitter på något tips? Har försökt hålla för näsan o pressa, tugga tuggummi. Det sitter i länge och försämrar min hörsel.

      Jag har samma och tror det kan bero på vax

      Köp vaxol, spraya några dagar och försök sedan spola bort det med en sån här liten blåsa man köper på apoteket 🙂

        Om det inte går finns det vårdcentraler som kan spola öronen. Jag har mycket vaxpropp men får alltid så mycket så det är svårt att få bort det själv.

      Samma här! Har aldrig haft så ihållande lock tidigare och trodde mitt var vax, det var det inte. Vårdcentralen sa att allting var rent och inget vax. Har fortfarande lock vissa dagar och börjar bli riktigt trött på det. Hållit på i flera månader. Misstänker däremot att jag får in vatten i örat när jag tvättar håret och att jag inte får ut det igen – och det sen skapar lock. Har börjat duscha med fetvadd i öronen och det verkar hjälpa någorlunda, haha.

    Emma serien bok 1-11 av Sofie Sarenbrant.. Säljs dom bäst enskilt eller i paket på tex tradera?

      Jag upplever att bokpaket av den sorten går bättre på Tradera, än att sälja enskilt.

      Annars kanske Blocket är ett alternativ i detta fall? Du kan i annonsen skriva ut både priser för enskilda böcker men också en klumpsumma om man tar alla så ser du om du får svar på annonsen eller inte.

      På vinted är det gratis frakt.

    Vilka influencers tycker ni är lite dubbelmoral men som ingen är kritisk mot?
    Tänker typ Karoline Petersson. Hon pratar om balans och kolhydrater väldigt mycket. Hon har typ två matskedar ris på sina tallrikar, många gånger ingenting. Känns lite dubbelmoral när det pratas om att äta mycket kolhydrater hela tiden. Även hon gjorde en någon som vet bästa hotellet i Norrköping på sina stories för att tigga gratis hotell, hon bodde hos sina föräldrar sen istället. Är bara mycket upprepning hos henne. Ser bara hur hon hyllas konstant. Mycket bra innehåll också, men kan störa mig lite haha.

    Samma bakamedfrida gör typ bara frågestunder med annonslänkar

      Låt bli sånt som stör dig. Lev lyckligare.

      Frågestunder med länkar gör ju många/alla precis hela tiden. Rebecca Stella gör knappt en story utan länk till köp. 😴

      Helt enig, har avföljt pga det upprepande innehållet.

    Att föna håret eller inte. Jag har lite kortare än axellångt hår och undviker att föna håret då det torkar ganska fort. Finns det nån nackdel med att låta håret självtorka? Jag tänker bara att håret mår bättre av att inte utsättas för onödig värme !?

      För mig blir det plattare, så behöver föna om jag vill ha volym. Annars är väl lufttork bäst

      Torkar de fort finns de väl ingen mening med att föna om du inte ska ut i minusgrader. Mitt hår tar 5-8h så måste föna om jag ska sova. Läste att de sliter lite på håret att vara blött länge då de blir porösare men som sagt ditt torkar ju fort 😊

    9 dagar över bf idag, fortfarande inga känningar och tid för igångsättning imorgon. Så ledsen och besviken på min kropp, ville verkligen få uppleva en förlossning som kom igång naturligt. Är orolig att det kommer bli långt, tungt och utdraget nu. Less på alla som frågar och hör av sig med kommentarer som ”men hallå har du inte fött än!!?”. Någon som har någon uppmuntrande upplevelse av förlossning långt efter bf att dela med sig av?

      Gick 14 dagar över bf. Men tänker att de chansade lite med bf då jag inte hade en aning om vilket ligg som var boven i dramat så att säga 😂 Allt gick bra iaf, ungen kommer ut på ett eller annat sätt 🤷‍♀️

      Hoppas det drar igång i natt ändå och annars önskar jag dig en lugn och trygg förlossning imorgon! Heja dig oavsett!

      Nej. Förstår verkligen din känsla.
      Dock betyder ju inte att det går snabbt för att det är naturligt. Hade regelbundna värkar i 48 timmar innan det va dags att krysta. Så romantisera inte naturliga förlopp. De kan va rätt piss.
      Det positiva är väl ändå att du kommer va övervakad och ha vård under hela förloppet. Och att det bara är en dag kvar tills din lilla bebis kommer ❤️ kommer va helt euforiskt att få hålla i det lilla knytet.

      BF är bara en estimering, inte ett ”bäst före” datum. Var inte ledsen och besviken på din kropp, den är uppenbarligen fantastisk eftersom att bebisen vill ha sen utcheckning
      🙂 om bara några dagar har du din bebis i famnen och kommer tycka all väntan är värd.

      Var inte besviken på din kropp! Jag har gått över tiden typ 14 dagar med båda mina barn. Tycker inte det är så stor grej och känner väldigt mycket att barnet och kroppen själva vet bäst. Blev igångsatt med ena och en har kommit igång naturligt. Båda förlossningarna gick väldigt bra och är positiva upplevelser idag. Det kommer gå toppen för dig!

      Har en bekant som gick över BF och fick tid för igångsättning. Samma dag som igångsättningen var planerad ringde förlossningen och sa att de var tvungna att skjuta på igångsättningen 2 dagar pga hög arbetsbelastning. 30 min efter det samtalet så satte värkarna igång naturligt.

        Det där är ju annars det positiva med igångsättning, är det fullt på förlossningen får man vänta en dag och behöver inte slussas runt till olika förlossningar med värkar

      Gick över 14 dagar, skulle in på igångsättning på morgonen. Några timmar innan (vid 03:45 på natten) går vattnet och förlossningen drar igång. Skönt att slippa igångsättning men satan vad påfrestande dom dagarna var. Speciellt pga allt jävla tjat från omgivningen hur det går och om man känner något..

      Jag födde v 41+2 i somras, hade tid för igångsättning kl 12 men födde naturligt 04.55 samma morgon, kom in på förlossningen kl 01.30. Så än kan allt hända. Och även om det inte kommer igång naturligt, så kommer du att få hålla din bebis inom kort! Så otroligt fantastiskt ljuvligt! hade aldrig kunnat föreställa mig hur förälskad jag skulle bli i min lilla tjej.
      Hoppas allt går bra!

      Gör bröstvårtestimulering som en sista chans att sätta igång «naturligt»?

      Dvs pilla/dra i ena bröstvårtan i 30 min, byt till den andra. Fortsätt tills förlossningen sätter igång (om du inte märker något inom 3 timmar kan du nog ge upp)

      Blev igångsatt 38+4 pga minskad mängd fostervatten. Har en så bra upplevelse och fick verkligen en drömförlossning trots igångsättning. Från inskrivning till att bebis var ute tog det 20 timmar men hade bara ont i typ 3 timmar? Det kommer gå galant!

      Läs föda utan rädsla. Andas, försök slappna av, va inte rädd! Och be din partner om att guida dig med andningen igenom värkarna. Lite på din kropp och lyssna på bm! Det är mina bästa tips!
      Kram och lycka till!

    EN VÄNLIG PÅMINNELSE OM ATT SISTA DAGEN ATT SÖKA TILL HÖGSKOLA/UNIVERSITET FÖR VÅREN ÄR NU PÅ MÅNDAG 16/10.

    Så, ska inte skrika mer.
    Jag vill inte att ni gör samma misstag som jag gjort en gång i tiden genom att glömma och tillfälligt förstöra framtidsplanerna, intar mer än gärna en papegojaroll 🙂

      Vad fint av dig 🙂.

      Haha. Du är så härlig. Tänker ofta att jag skulle vilja vara din vän. 😊

        Alltså tack för att du tog några sekunder till att kommentera, det värmde att läsa ska du veta 💛 🦝
        Mer sådant här i ÖS, det kan göra någons dag eller natt.

          ❤️ Har du läst Fosse? Jag har inte.

            Nä, inte jag heller! Men jag lyckades låna ett exemplar av denna som jag bläddrat i:
            https://www.bokus.com/bok/9789189113589/teater-iii/

            Det är ju lite speciellt att läsa dramatik/ett manus rätt upp å ner.
            Jag hoppas att jag och Fosse kommer överens.

              Vad härligt 😊 Jag ser fram emot att läsa Fosse. Han ser så härlig ut på alla bilder, som att han har blick för saker och ting.

      Just det ja! Pluggar redan men funderar på om jag ska plugga någon kurs utöver🙂

      Vilken papegoja?

        Ja om du får gissa själv – vad tror du då?

    På en skala, hur orolig är du för att AI snart äter ditt jobb till frukost? Och hur hanterar du det?

      Inte särskilt orolig då jag arbetar som socialsekreterare med barn och unga. Däremot kan jag se många användningsområden för ai inom socialtjänsten, med dokumentation, sammanfattningar, bedömningsinstrument etc. Jag hade välkomnat det. Men stora delar av jobbet kommer en ai aldrig kunna utföra.
      Tror också att det ligger väldigt långt fram i tiden innan den typen av lösningar letar sig in i socialtjänsten. Vi använder liksom fortfarande fax. På riktigt.

      -100 inte ens ai skulle vilja göra mitt jobb. Skämta. Endast fysiskt jobb så

        Boston dynamics löser det med frivoltande robotservitriser

      Nej. Är ssk. Så jag känner mig trygg!

      Inte direkt orolig över mig själv som är förskollärare. Dock lite orolig över min man som är utvecklare, men han själv är inte alls orolig och menar att det kommer ta lång tid innan nån ai kan käka hans jobb 😛

      Läser till systemutvecklare och alla pratar om hur ai kan koda som en gud men fan vad sämst den är ibland.

    Varför spekuleras det att Hanna S och Eric / gjort slut? Var det bara för han raderat bilder på dem? Han har ju bara 17 inlägg kvar nu så det är väl nått strategiskt inför ny låt eller nått..

      Det var inget. Han har lagt upp bilder på dem nu på story

    På Facebook stod det förut att person A och jag hade tre gemensamma vänner. Nu har vi bara två och jag ser inte person B längre som gemensam vän.

    Dock ser jag att B gillar A:s uppdateringar och A gillar även B:s ibland. Hur kommer detta sig? Är det bara att Facebook inte visar alla gemensamma vänner man har eller har någon av dem gjort något aktivt, tagit bort den andra? För det verkar konstigt om de inte är vänner där men ändå gillar uppdateringarna?

      Person B har kanske tagit bort dig som vän?

        Nope. B skulle aldrig ta bort mig🥰

    Jag vill ha en mysig tröja, som en hoodie som går upp i halsen men som inte har luva. Om ni förstår vad jag menar, har ni något tips att ge? På märke eller affär

      Dope?

      Slängde en sån häromdagen, den var från stadium, har du kollat där eller i andra sportbutiker? Junkyard kanske kan ha

        Ja precis, tack!

          Toppen! Inga problem. Jag googlade ”sweatshirt med polokrage” eller nå, så du kanske hittar mer/annat 🙂.

      https://soyaconcept.se/products/sc-banu-125-sweatshirt-svart

      Har en från Soya concept, typ den här, som är superskön 😍

    Ska hålla muntlig presentation snart på min utbildning, får sån panik av sänt! Några tips jag kan tänka på för att hålla mig lugn och göra en bra presentation?

      Jag brukar tänka att jag är expert på det jag ska prata om och försöker verkligen nörda ner mig och se till att jag är förberedd på både vad jag ska framföra och ev följdfrågor. Brukar också försöka förbereda lite ”naturliga utsvävningar” som man kan ta till för att det inte ska bli för statiskt och ”blockigt”. Du kommer greja detta! 🌟

      Betablockerare är väldigt effektivt för mig

      Om du ska ha en Powerpoint med föreläsarvy- Skriv STÖDORD istället för hela meningar som du kan utgå ifrån… jag tror det är det bästa sättet att veta vad man ska säga..

      Håll något i handen, en liten kula, kotte eller legobit. Det kan ge lite support.
      Jag gillar mind maps. Struktur och överskådligt men ändå fritt och språket blir mitt eget. Planera de första meningarna så du kommer i gång med ett flow. Prata långsamt, då brukar det bli en ganska normal hastighet när man är spänd och nervös.
      Andas, våga ta pauser, hitta någon bland åhörarna som är en ”nickare”, alltså någon som med sitt kroppsspråk visar att den lyssnar och nickar med.

      Du kommer fixa detta! Lycka till!

      Tänk på att inte prata för fort, hellre för sakta än för fort. Tiden går så mycket fortare än vad det känns.
      Ha inga ljudliga tics, typ blippa på en bläckpenna, harklingar och framförallt säg inte Öööh varje gång du säger något. Det är det mest irriterande som finns.
      Om du har möjlighet så rör dig i rummet! Var bekväm, stå bakom stolen, visa med kroppsspråk det du ska presentera. En levande presentation är så mycket roligare än att nån sitter/står stilla.
      Pauser är bra! Så lite tystnad gör inget. Då hinner folks hjärnor få vila lite och kan ta emot mer info.
      Läs på materialet ordentligt innan, och öppna upp för diskussion/frågor om det är möjligt. Inte bara i slutet, utan då och då.
      Kommer gå superbra! Heja dig!

      Och sen kontaktar du studenthälsan, eller går en våga tala kurs

      Tack allihopa för fantastiska svar!❤️
      Tar åt mig allt och ska tänka på de ni skrivit!

    GUD vad kul det är att jobba med mat och i kök!!! 🙂 Halkade in totalt på ett bananskal, jag är ekonom och alltid varit en kontorsråtta, men sen så gick jag in i väggen, psykisk ohälsa osv, och blev sjukskriven, sjukskriven ett bra tag, totalt gick in i väggen, hade ingen anställning kvar när jag skulle börja jobba igen (den avslutades under sjukskrivningen, men jag orkade inte fighta om det), sen så helt plötsligt så hamnade jag i ett kök! De skickade mig till ett kök trots att jag varken hade utbildning eller erfarenhet av det sen tidigare (!), ingenting! jag hade aldrig satt min fot i den branschen tidigare, men jag fick jobba där ändå! trots ingen kock-utbildning, ingenting! men chefen lär mig allting! och herregud, så roligt det är!! Helt galet roligt!!! 🙂 Dels så är det väldigt händelserikt och väldigt fysiskt, man rör sig med kroppen hela tiden, väldigt fysiskt, lyfter även tungt osv, och sen så händer det någonting hela tiden och det springer folk kors och tvärs, och SÅ kul med mat och att laga mat! Det märkliga är att jag har alltid hatat att laga mat hemma, laga mat hemma är typ det tråkigaste jag vet – MEN att jobba med att laga mat däremot är ju SKITKUL!! 🙂 Göra sallader alltså – så galet roligt!!! Jag får fantastiska komplimanger varje dag, både av chefen och av andra kollegor, de överöser mig med beröm, idag så sa min chef t ex ”Du är ovärderlig. Du har talang för detta”. Blev så glad!! 🙂 Gästerna ger också beröm, ”Era sallader är magiska nu”, sa en 🙂 För några dagar sen så kom den högsta chefen (det är rätt så stort och flera andra ställen också) och sa till mig ”Jag har hört mycket om dig. De har skickat bilder till mig på din mat. Jag ser hur duktig du är” 🙂 Så jäkla lycklig!!! 🙂 Om du inte vet vad du skall jobba med eller är trött på ditt jobb – testa kök! Otroligt roligt!! Galet högt tempo, det händer saker konstant, massor med människor överallt, fantastiska kollegor, många är unga 20+ som serverar, alltid roligt att vara bland unga då de är så levnadsglada och spralliga, själv är jag över 40 och känner mig ung på nytt 🙂 och så får du jobba med mat vilket är så jäkla rolig och mycket roligare än man kan tro och SÅ GOTT (man måste provsmaka allting. Jag får inte skicka ut maten om jag inte har provsmakat den först, det betyder att jag varje dag får äta helt fantastisk god mat, helt gratis! 🙂 Fy fan så kul det är!!! Jag har aldrig vetat vad jag vill bli, men nu vid 41 års ålder har jag äntligen hittat mitt kall! 🙂

      Haha kul! Grattis att du hittat något du älskar att göra, visar ju att det verkligen aldrig är för sent😊
      Har jobbat i kök och restaurang men hatade det så det är kul att se att någon har en helt annan bild av det, det är lätt att bara se sin egen erfarenhet som den enda rätta åsikten😂

      Hur länge har du jobbat i kök? Tipsar om podden Hänt på restaurang, kanske såpass länge att du kan känna igen många roliga scenarion där😄

      Anna Book är det du?

    Har haft bröstsmärtor till och från i över en månad nu. Kan komma liksom kramande eller krampande från ingenstans. Gör jätteont till och från. Ibland väldigt dovt, kommer i vila, kommer långt in i vila, kommer i rörelse, kommer i träning. Läkarna har kollat ekg och ser inget fel, lyssnat på hjärtat och kollat syresättning. Naprapat har kollat och knäckt men kan inte lokalisera smärtan, inte fysio heller. Alvedon/ipren funkar inte heller. Kan inte koppla det till stress eller ångest heller. Känner mig lugnare än på länge.

    Någon som upplevt samma?

      Magkatarr eller magsår kanske? Bråck på magmunnen? Har du ätit el druckit surt (kaffe, juice, vin, etc), bubbligt, starkt, kryddigt, väldigt fett, väldigt mkt, citrus, ingefära, etc i samband med att du får smärtan?

        Jag tror också på magkatarr/slapp övre magmun.

      Postcovid kanske?

    Fick reda på att jag väntar min första dotter efter två söner idag och är överlycklig 😭❤️ Hade accepterat att aldrig få en dotter och det var inte fören jag såg ”flicka” på svaret av blodprovet som jag insåg hur gärna jag ändå velat ha en dotter också. En son hade varit kul också och hälsan är viktigare osv osv men ni förstår nog min känsla ändå och min glädje.

    Undrar nu lite oroligt om det kan finnas risk att ett blodprov gjort i v 10+4 kan visa fel? Tänker om det inte finns tillräckligt med manliga kromosom i mitt blodomlopp? Gjorde ett ultraljud i samband med blodprovet som bekräftade att jag var i 10 +4. Hoppas verkligen resultatet stämmer men det känns för bra för att vara sant 😅

      Du gjorde NIPT alltså? De sa till mig att det finns en viss andel fel på kön men den är sjukt låg, en bra bit under 1 på 1000.

      Det är rätt säkert oavsett. Stort grattis! Är såklart jättemysigt med söner (vet inte haha) men är sååå mysigt med en dotter!

        Ja, jag gjorde NIPT. Tack! Ska försöka smälta detta och släppa mina negativa tankar 😅 Känns för bra för att vara sant ❤️

    Ni som har pottränat era barn (och lyckats, hehe) ge mig tips!

    Dottern är ca 2,5 och är mer eller mindre blöjfri förutom när hon sover. Vi började i somras och det gick jättefort från 100% blöja till nästan helt blöjfri. Hon kändes redo och motiverad och fattade snabbt.

    Vi försökte undvika ”rutinpottning” så att hon skulle lära sig att känna själv. Hemma springer hon till pottan när hon är kissnödig. På föris blir det dock olyckor flera gånger i veckan och är vi iväg på tex kalas eller något annat roligt så blir det ofta olyckor.

    Vi frågar ofta om hon behöver gå när vi tex är på kalas, men då svarar hon oftast nej och sen kissar hon på sig ändå. Antagligen för att hon inte ”har tid” att gå. Hon blir inte ledsen när det händer utan kommer bara och berättar att hon kissat på sig.

    Så snälla, ge mig tips! Känns som att vi ”står still”. Är lite stressad inför vintern att hon ska kissa ner vinteroverallen på föris.

    Önskar också tips på hur ni andra gjort i tex matbutiker? Gallerior, restauranger etc finns det ju ofta toaletter att bara springa in på men just när vi är iväg och handlar eller är på stan fattar jag inte hur man får till det innan de är helt torra. Självklart kan man ha med extrakläder men man vill hu inte att de ska kissa ner golvet eller möbler i butiken osv?

      Alla barn är ju olika så vet inte om det funkar för eran men vi frågar i princip inte om våran är kissnödig för svaret är alltid nej. Om vi ser att hon är kissnödig så säger vi mer ”jag ser att du behöver kissa nu går vi till pottan” och vi har även som rutin att man alltid ska försöka kissa innan vi går ut till affär/lekplats etc.
      Köp en begagnad overall så ni har två detta året så har ni råd att det händer olyckor. Alternativt blöja vid just de tillfällena om det känns som bästa lösningen.

      Kanske inte svaret du vill ha men vårt barn var bara blöjfri hemma under 1 år. Men han hade blöja ute och på förskolan. Vi gav upp när de hände så mycket olyckor men vi körde på hemma. Efter knappt 1 år tog vi tag i det igen och på ett påsklov blev han även blöjfri ute. Inga olyckor ute eller på förskolan och vi kunde efter nån vecka ta bort nattblöjan också. Var långdraget men gav iaf resultat tillslut 🙂

        Tack för att du delar ❤️ vad tror du det var som blev skillnad när ni ”tog tag” i det? Vad var det som funkade liksom?

          Tror att han helt enkelt var redo. Innan var han nog för liten för att klara hålla koll på att gå på toaletten när det var för mycket kul som hände runt omkring tror jag.

      Nu har det gått några veckor sedan sommarlovet var slut men jag tänker att det handlar om att hon inte känner sig helt trygg där, med att gå på toa alltså. Kan handla om miljön eller pedagogerna, har ni pratat med de om det? Likaså kan det vara med kalas och ser ni signaler så förklara vänligt att ni ska gå på toa och varför. Barn behöver aldrig kissa när man frågar se. I matbutiker så har vi kört en rutinkiss innan och inte varit iväg längre än vad som krävs för att barnet ska kunna hålla sig. Med det sagt så har vi kört vi mycket rutinkiss när de precis har blivit torra. Håll ut och ha is i magen! Det kommer släppa helt! Lycka till!

        Tack för tips! Hur länge höll ni på sådär att bara handla korta stunder? Tycker det är svårt i längden att hålla det.

        Jag tror inte det har med trygghet att göra då hon gärna går och kissar på förskolan men de beskriver det som att olyckor ofta sker i samband med att hon är väldigt uppe i någon lek ute och inte hinner. Samma på kalas. Hon kan gå och kissa där men sen efter någon timme kan det helt plötsligt komma lite mer kiss utan att hon hunnit säga till.

      Haft samma ”problem” med min dotter. Fungerade bra hemma men många olyckor utanför hemmet. Vi har också försökt lära henne att säga till och inte kört så mycket rutin i början. Men det som minskade olyckorna för oss var att vi alltid sa innan vi åkte hemifrån ”nu kissar vi innan vi åker för i bilen finns ingen toalett” då kissade hon precis innan vi lämnade hemmet och åkte vi på kalas så blev det oftast ingen olycka där då det brukar gå 3-4 timmar mellan kissandet. Sen sa vi innan vi åkte från kalaset ”nu kissar vi innan vi åker” så kissade hon då också. Vi har försökt att få henne att känna och säga till men till en början tror jag man måste påminna och vara lite jobbig. Ex har det gått 3-4 Tim så är det oftast dags så då kan man säga ”nu går vi och kissar”. Så vi har gjort någon hybrid av att hon får lära sig att känna efter men att vi också hjälper till, säger till och håller koll på tiden.

        Ja det är smart! Vi försöker också alltid att kissa innan vi lämnar hemmet och ibland funkar det toppen men ibland kan hon liksom kissa på sig inom en timme från att hon precis har kissat. Vissa gånger kan hon hålla sig många timmar och vissa gånger kissar hon tre gånger på en timme…

      Vi har kört ”kisstävling” i början. Kissar barnet vinner hen, kissar barnet inte så vinner jag. Vinner barnet så blir belöningen en gnuggis.

      Nu när mina barn är äldre så har jag förklarat att jag vill att de sitter på toaletten innan vi går. De behöver inte kissa utan bara sitta där en stund och slappna av. Vi lämnar inte innan alla barn har suttit på toaletten. Själva föregår vi med gott exempel och gör en STOR affär av att vi vuxna går på toaletten innan vi ex lämnar hemmet.

      Vi har en bärbar potta! Superbra, googla på My Carry Potty 👍😊 Den har vi med oss när besöker vänner eller affärer osv där det inte finns potta. Om vi vill att barnet rutinpottar brukar vi leka något, typ ha springtävling till toan eller prata om vilken färg kisset kanske har idag. Jättelarvigt absolut 😅

      Det kan inte vara så att det är svårt för henne att bli helt torr eftersom hon inte är blöjfri på riktigt? Jag tänker att kroppen kanske inte riktigt kopplar att hon har blöja ibland och ibland inte (dvs dag/natt)? Och att det kan underlätta när blöjan är borta helt? Annars är det ombyten och potta med som gällde för oss tills vi vågade lita helt på vårt barns förmåga att hålla sig en längre stund.

      Vårt barn blev blöjfri en bit innan 2-års dagen och vi tog bort både dag- och nattblöja direkt. Efter ett par månader hade vi bakslag med flera olyckor varje dag och det höll i sig ca 6 veckor medan det nu är helt borta och det väldigt sällan är olyckor, är det olyckor så är det på förskolan.

      Nu vet jag att man inte ska ha blöja på sina barn för länge osv, och speciellt BVC kör just nu kampanjer på ”Blöjfri tidigare” med uträkningar på hur mycket pengar det läggs på blöjor, vikten av att barn lär sig kontrollera sin blåsa osv.

      Och nu är inte jag och min bekantskapskrets facit, men båda mina barn är födda på sommaren så det bara föll sig att vi började potträna på allvar vid deras 3-årsdag (de hade så klart testat potta och toalett innan) och då gick det från blöja till blöjfri på bara ett par dagar.

      Inga olyckor vare sig utomhus eller på förskolan.

      Mina vänner har dock siktat på blöjfri och börjat potträna när deras barn var rätt mycket yngre – typ 2 år och 2 månader – 2,5 år.

      De har haft en mycket längre ”transportsträcka” och det har varit regelbundna olyckor utomhus och på förskola i upp till 6-8 månader efter att barnet blev ”blöjfritt”.

      Och jag vet, personligen, inte om jag skulle kalla ett barn blöjfritt om barnet kissar på sig så fort de lämnar hemmet i flera månader. Så ibland kanske det är bra att vänta lite, om man märker att barnet inte verkar helt redo?

        Flera verkar ha hakat upp sig på att jag använde begreppet ”blöjfritt”. Det jag menade var att jag bara försökte beskriva att vi tagit bort blöjan på dagtid, alltså att hon går utan (”fri från”) blöja förutom när hon sover. Sen om ”blöjfri” är något slags specialbegrepp bland föräldrar som bara får användas om barnet aldrig kissar på sig så hade jag helt missat det.

        I och med allt jag beskrivit, dvs att hon alltid märker om hon kissar på sig, att hon aldrig kissar på sig hemma och sällan ute men det händer, och att hon varit såhär i typ snart 5 månader, gör att det skulle kännas fel mot henne att helt plötsligt nu börja sätta på henne blöja varje dag. Jag tror att hon är ”redo” jag tror bara att vi har det lite extra svårt och därför bad jag om tips (och har fått massa bra tips!! Så tack!)

      Lita på er själva. Som du säger så frågar ni om hon behöver kissa och accepterar när hon säger nej. Det misstaget gjorde vi också i början, så jag fick lära mig att lita på mig själv och att de tecken jag sett på att hon var kissnödig faktiskt stämde. Så när hon svarar nej i de situationerna när hon har roligt och leker, ta henne till toaletten ändå.

      Vi hade ”problem” med att dottern kissade på sig för att hon inte hade tid att gå på toaletten i någon månad, men det har gått över. Hon fyller snart 3.

    Tullys story… pik mot hanna?

      Va, ser ingen story som skulle kunna vara det?

        Storyn om att Hanna s har bjudit in till middag hos henne, vilka vill komma. Tully prata om i förra poddavsnittet att Hanna tog upp på livepodden i någon lögndetektortest att hon blev besviken för att tully haft parmiddag men inte bjudit Hanna å hennes ex, medans tully menade på att de va Eric Saade som styrde middag hemma hos henne

    Är jag misogyn som känner mig besvärad av Rustas sexiga poserande med sin gravidmage?

      Hur kan en gravid kvinna i baddräkt/bikini vara besvärande?

        Det är såklart inte att det är en gravid kvinna i baddräkt – det är att det är en gravid kvinna som genom kroppsspråk, ansiktsuttryck och val av bilder med vinklar och ljussättning osv som tydligt anspelar på sex som känns skevt.

          Så bara för att man är gravid så får man inte anspela på sex?

            Jag tycker faktiskt det känns helt fel att anspela på sex som gravid. Sorry, har ingen förklaring och menar inte att jag har rätt eller nåt, bara personlig känsla att det är fel.

    Varför är alla frisörer så dåliga på att klippa lugg? Eller har jag bara otur? Ber om gardinlugg – får raklugg, ber om raklugg – får gardinlugg. Och nu är det bara allmänt fult och ojämnt, som att de tar för lite så att det vanliga håret åker fram så att det bara ser ut som en ojämn lugg (haha hjälp vad svårt att förklara).

    Så snälla snälla ge mig tips på frisörer i Stockholm (helst söderort eller innestan men är fan villig att åka långt för att inte se ut som Dum Dummare) som är BÄST på att klippa lugg!

      Jag har precis bokat Green heads på söder för att klippa lugg. Aldrig varit där förut men gillade några exempel på deras instagram. Håll tummarna för mig 😬

        Snälla uppdatera mig om hur det gick! Håller tummarna för dig!

        Har en kompis som jobbar där, Karolina. Hon är grym iaf!

      Detta är ett mysterium! Upplever precis samma sak. Gick till en frisör som klippte bra ett par gånger tills hon en dag helt oombett kapade fem centimeter på en sidorna av en gardinlugg. När jag påpekade att det blev alldeles för kort blev hon sur. Sen kom vi aldrig nånsin tillbaka till rätt form/längd eftersom hon hävdade att ”en konstnär målar aldrig samma tavla två gånger”. Nu går jag hos en som klipper så det ser snyggt ut i profil men inte framifrån 🤷🏻‍♀️

        Hahah nej men herregud ”en konstnär målar aldrig samma tavla två gånger”!! Jag dör. Alltså självklart vill jag vara snygg från alla håll men ett håll skulle jag typ vara tacksam över just nu 😭

    Jag måste köpa ett helt gäng med olika glödlampor. Någon som har tips på var det är mest prisvärt att köpa 💡💡💡?

      Gekås om du bor nära 😊

      Ikea, överlägset.

    Margaretha Grääs postade precis en story om ett stort, enligt henne miljon/miljardföretag, som ännu inte betalat henne för ett samarbete hon gjorde för 1-1,5 år sedan. Detta trots 40-talet mail och påminnelser. Några gissningar på vilket företag det är hon pratar om? 🤔

      Caia? 😅

    Får ibland en liten crush (på avstånd) på helt orimliga personer. Nu är det på Jale Poljarevius efter att ha sett honom i ”30 minuter”. 😂 Någon som känner igen sig? Obs, har ej ägglossning 😄

      Haha underbart!
      Men ja verkligen, en ung Benny Andersson är det sexigaste jag vet

        😄

      Ja men verkligen. Efter att jag var på Coldplay i somras är jag lite kär i Chris Martin. Tycker egentligen inte han ser bra ut men någon med musiken, arenan, stämningen, fick en crush på honom🤭

        Inte helt orimligt ändå 😄

        💲💲💲

      Jag har en lite konstig crush på Bob Odenkirk. Kanske hans charisma.

        Vet inte hur illa jag läser men först läste jag Svampbob fyrkant 😅😅Tänkte den har jag inte hört förut 😅😅

        Han ÄR sexig!

    Anser ni att ni i er syskonskara blir lika behandlade av era föräldrar? Tex att det är rättvis fördelning av uppmärksamhet/ekonomiskt stöd/presenter eller liknande. Och hur (ifall ni själva har flera barn) gör ni för att så mycket som möjligt behandla era barn lika?

      Jag fick lära mig redan som barn att det inte går att vara totalt rättvis. Som förälder har man olika ekonomiska möjligheter under olika tider och olika barn har olika behov. Det enda man kan göra är att försöka ge varje barn det den behöver så gott som det går.

      Så jag har inte ens försökt vara millimeterrättvis mot mina barn. Ett barn får mycket mer pengar än det andra, ett får klara mycket mer själv än det andra osv.

      Ja jag tycker föräldrar ska behandla barnen lika.

      Lika och lika, jag bryr mig inte vad mina föräldrar ger mina syskon öht. Tänker att de ger efter behov, om någon av mina syskon behöver hjälp med pengar eller har behov av en dyrare present eller mer hjälp är jag glad att mina föräldrar kan ge dem det. Har heller aldrig märkt att mina syskon varit avundsjuka om jag fått mer någon gång. Men sen har det aldrig känns som att någon är favoriten heller, så kanske därför?

      Nej min bror har alltid kommit undan lite extra. Jag är lillasyster. Men typiskt med killar, verkar som dom aldrig behöver hjälpa till hemma :))))

    Min svägerska har köpt en väldigt dyr födelsedagspresent till sin sambo, 15k kostar ”presenten”. Efter inköpet ringde hon & sa att vi skulle swisha valfri summa för den var så dyr.
    Gör man så? Jag/vi hade verkligen inte tänkt köpa något till honom innan hon ringde. Vi köper aldrig presenter till varandra på det sättet & hon köper inte ens födelsedagspresenter till våra små barn. Jag är OTROLIGT (alltså på en vill säga upp bekantskapen nivå) less på min mans familj som det är redan pga åratal av sjuka & dryga incidenter & känner att jag kanske överreagerar just nu. Men jag vill verkligen inte swisha av ren princip & det brinner typ i skallen på mig av surhet.
    Är jag en orimlig jävla kärring?

      Haha nej, så gör man inte och nej du är inte orimlig. Så klart ska ni inte swisha under dessa omständigheter. Eller om du vill va sån, swisha typ en tjuga! 😄

        Haha tack för ditt medhåll 😆 ja en tjuga vore lagom! Men ska jag vara ärlig vill jag fan inte ens bjucka på en tjuga just nu ☹️

          Nä förstår det, jag skulle göra så bara för att va retsam.. 😄

      Nej du är en fullt rimlig kvinna, swisha inte. Man kan inte köpa något utanför sin budget och begära in swish från vänner/anhöriga. Vill man samla ihop till en gemensam present så frågar man (obs inte begär) alla först, innan man köper något och om någon svarar ”nej, vi ger inte varandra presenter” så tar man det utan att sura.

        Tack! Så resonerar jag med. Visst att man kan gå ihop om en pressent men då måste väl alla inblandade få frågan innan inköpet görs? Kände mig dock snål & småaktig & blev osäker pga hur sur jag var redan innan 😆 jag tror jag väljer att skita blanka fan i den där swishen faktiskt!

      Härmed förbjuder jag dig att swisha till denna 15000 kronors present. Låter som nåt Ove Sundberg skulle kunnat hitta på.

        Tack!! Vad skönt det känns! Nu när du nämner det så finns det väldigt många likheter med just Ove. Vad kul att jag har honom som svägerska 😂

          Hahaha ❤️

      Nej men vafan??? Swisha INTE! Alltså, bara låt bli. Hon får väl för tusan skylla sig själv om hon nu köpt något så dyrt. Hur kan man ens med?😳😳🤯🤯
      Vad säger din man, vill han swisha?😬

        Ja visst är det sjukt? Skönt att få medhåll om det här för jag har tänkt att jag är en sån surkärring. Min man sa blankt absolut nej till att bidra till detta 😂 tack & lov så är iaf han ganska normal sin familj till trots 😂😂 men det sjuka är att alla andra kommer swisha i deras familj. Så vi kommer ju stå ut om vi inte gör det hahahaha

      Förstår dig till 100%
      Fick en liknande (avsaknad av) ”inbjudan” gällande en present inför en babyshower jag eventuellt skulle gå på. ”Swisha x till y” utan en fråga på om man ska vara med, vill/kan lägga pengar. Så dålig stil.
      Jag svarade faktiskt inte ens, kunde inte gå heller för den delen. Sen födde morsan fem veckor tidigt och det blev ingen shower men självklart en present från mitt håll ändå, dock frivillig sådan.

        Asså fy fan för fräcka människor på det här sättet?? Begriper dom inte själva hur konstiga dom är ? Tur att du slapp gå på babyshower (finns det något värre 😫)
        & fint av dig att du gav en present när ungen var ute ❤️

      Du kan döpa om din svägerska i telefonen till ”Ove Sundberg”. Nej, sådär är helt socialt snedvridet att göra. Herregud vad är det för fel på folk?!

        Hon är så fräck den här människan & det här är verkligen inte första gången hon varit sniken & betett sig märkligt. Så det är nästan så att jag börjar fundera på om det är jag som är knäpp istället för tvärtom 😄

      Hahah de va en kompis till mig som bjöd in till en fest för hennes sambo som jag knappt känner och frågade om jag ville va med på en present. Ju fler vi va ju billigare skulle de ju bli, Hahah ja för dig ja 😂

        Hahahaahha ja ungefär så gick ju resonemanget här också. Hon har frågat så många att bidra att hon till o med skulle kunna tjäna pengar på den här affären i slutändan 😂 hur gjorde du med din trevliga inbjudan att få vara med på present? Hoppas du sket i det, som jag tänker göra nu efter all pepp här 😂💪🏼

    Någon som kan tipsa om pålitligt och seriöst företag som utför golvslipning i Malmö? Behöver slipa mitt golv men har hört historier om företag som lämnat offert och sen tillkommit med en till faktura på flera tusen mer efter då dom hävdat att dom behövt göra något ”extra” jobb vid utförandet av golvslipningen. 😀

    Köp en riktigt fin present till era barn och ring svägerskan och säg att hon inte behöver swisha något för den utan att ni istället kvittar det mot vad ni skulle ha swishat henne😁

    Tycker att det är oförskämt att anta att ni ska vara med och betala presenten bara för att den var dyr. Än värre om ni inte brukar köpa presenter till varandra

      Men GUD så bra förslag ????? Det här tänker jag fan i mig göra! Hahaha fy va kul

        Skriv att du köpt en helg på spa åt barnen.

        Ge oss update sen på hur hon reagerade! 😄

      Hahahahahahah undrar om hon skulle fatta det orimliga i det hon själv gjort då? 😂

      Ett fantastiskt förslag!

    Lyssnar ni på Hanna och Stellas podd?
    Får verkligen ont i magen över hur pick me Hanna är, tycker det framkom så mycket i deras senaste avsnitt angående killen Stella var intresserad av. Absolut ingen förståelse för Stellas känslor, säger att det är bra för Stella ”att öva på det”. Deras relation känns inte helt sund.

      Håller med till 120%

    Läst på f.back. My kämpar vidare med blommor och det svenska språket.

    ”Vi hälsar gamla och nya kunder varmt välkomna!!! Dom tidigare grossist och Handelsträdgårds ägare har jag alltid jobbat direkt utan mellanhänder från både odlare & auktion i Holland.

    Samma sak från Svenska odlare som INTE ersätta utav det Holländska då det är olika sortiment!
    Det är en stor kontrast och utmaning för mig att driva en liten butik med mindre kvantiteter😅

    Förut var vi ju dom som leverade grossisterna som bla finns i Årstad partihallar

    Nu har vi precis tagit emot först leveransen ifrån tidigare kollega och sedan 17 år.

    Vi behöver köpa in något större kvantiteter så nu litar jag på att ni det till att göra detta möjligt då ni får bättre priser UTAN att rulla på kvaliteten 🌟🙌

    Veckans klipp:
    🌟 2 stänglade Orchider: 79:- / st
    🌟 Calluna Ljung 3 för 100:-
    🌟 Buntar köp 3 betala för 2
    🌟 Nyheter ifrån Ernst. Välfylld kyl och mängder av krukväxter!

    Hoppas vi ses ❤️ ”

      ”Rulla inte på kvaliteten”.

      Jösses, koordinatorn har nog tagit ett par glas innan texten skrevs.

        Eller tvärtom. Kanske skulle ta ett par stadiga jävlar för att hitta balansen hon ständigt söker.Hon skrev bättre förr.

    NÅGON som har koll på Linn Herbertsson?? Eller Setterwall som hon heter nu. Har hon fött än?? Vad sker?

      Har dom gift sig?! Jag var in på hennes Instagram för ett tag sen men den var privat då.

        Ja, de är gifta. Undrar dock varför hans ex fru fortfarande är skriven på hans adress.

          Hur går hennes graviditet??

    Önskar tips om konton (ang. klädmode, men även hår-) för 40+

    Har sett att ”Vid din sida” har nämnts relaterat till en influencer. Ifall någon är intresserad av att veta mer:
    https://poddtoppen.se/podcast/1604824561/krimrummet

    Nu har jag varit så nyfiken på detta i flera veckor & är så förvirrad ☺️ Vilken influenser har puttat en annan influenser på en nattklubb? I ursäkta podden sa dom idag att det gällde Hanna schönberg men det känns så orimligt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.