Kritik och synpunkter mot #vikräver


#Vikräver är hashtagen som sprids på sociala medier och som samlat runt 150 svenska kändisar i ett upprop om hjälp till civilbefolkningen i Gaza.
Man manar till vapenvila, och i den svarta bilden som nu delas flitigt på Instagram står det att uppropet riktar sig till Sveriges makthavare där de kräver att blockaden ska lyftas och att förnödenheter ska släppas in i Gaza.
Tanken är så klart god, men det är inte alla som hyllar den här kampanjen. Så här skriver Expressens Fanny Svärd:

Det jag hela tiden återkommer till är dock tanken på tidigare internetaktivism jag sett komma och gå genom åren. Blå profilbilder på insta 2019. Det var nåt med Sudan. Svarta rutor i flödet, till stöd för #Blacklivesmatter, men på vilket sätt då?

Alla lite märkligt putslustiga hashtags från olika yrkesgrupper under #Metoo. Profilbilder med flaggor, infographics i klara färger med snyggt typsnitt. Stories som försvinner efter 24 timmar.

Har all den här internetaktivismen faktiskt åstadkommit någon skillnad?

Hon skriver att det är lätt att bli cynisk och undrar vad exempelvis 18-åriga Theoz vet om Israel-Palestina-konflikten. Han är nämligen en av de svenska kändisar som står bakom hashtaggen.
Samtidigt skriver hon i sin krönika att det så klart finns en plats och en tid för cynism och att ifrågasätta svenska kändisar positionerar sig själva på sociala medier, och svarar samtidigt på sin egna fråga att tiden för det kanske inte är nu. Att det är naturligt och mänskligt att känna behovet av att vilja göra någonting för att sätta stopp hemskheterna som sker just nu, och det kanske är exakt vad det här uppropet utmynnar i?

Aron Flam går ett steg längre i sitt Instagraminlägg och riktar en rejäl känga mot Gina Dirawi och skriver: 

Public Service egen Gina Dirawi har varit snäll nog att sätta ihop en lista med antisemiter. Märk väl att ingen av dem sa ett knyst när Hamas mördade, torterade, våldtog kvinnor och kidnappade barn i Israel.

Han uppmanar även folk att läsa hans bok ”Det här är en svensk tiger” för påminna sig lite om den svenska historien, som handlar om regeringens och Socialdemokratins agerande före, under och efter andra världskriget beträffande den svenska handeln med Nazityskland.

Jag har försökt hitta information om vem det är som initierat #vikräver. Jag tolkar Aron Flams inlägg som att det är Gina Dirawi men jag har inte kunnat få det bekräftat någonstans.
Det här är det närmaste jag kan komma, men texten finns inte längre med i artikeln.

Camilla Läckberg har postat det här inlägget där hon skriver att hon håller med kommentarerna som inkom under hennes #vikräver-inlägg, och att det definitivt bör göras till uppropet, med även en tydlig markering mot Hamas terrorattack mot Israel. En blodig, vidrig attack med många civila offer.

Vad tycker ni om uppropet och kritiken som riktas mot den? 
Är ni cyniska som Fanny Svärd eller tycker ni att det är bra att svenska kändisar använder sina plattformar och sin räckvidd till att höja rösterna?