312 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hur hanterar man en familjemedlem /syskon som (uppenbart) har en narcissistisk personlighetsstörning? Det blir bara värre med tiden också ju äldre vi blir. Han kommer ju ALDRIG förstå själv vad han håller på med och han kommer inte heller nånsin söka sig till psykiatrin för en utredning om det heller, det är ju som att självinsikten inte finns alls hos personer som är såhär? Han målar alltid upp sig som offer i samhället där allt är emot honom, lånar pengar han medvetet inte betalar tillbaka och har en grandios självbild bortom denna värld. Jag har försökt prata med våra föräldrar men de säger bara att som familj håller man ihop, att det egentligen är synd om honom. Trots att dom samtidigt kan ringa helt förtvivlade över att han varit elak mot dem när han inte fått låna pengar? Kallat dem skitelaka saker. De känns så medberoende för han sårar dem enormt emellanåt men han får ju inga konsekvenser för det. Han är deras yngsta barn (ändå vuxen) snart 27 år men daltas med enormt… Och jag fattar till viss del att det är komplext för jag tycker genuint synd om honom för jag ser ju hur hur svårt hans vuxna liv kommer vara så som han håller på. Att något genuint är fel, att han kanske är sjuk. Men sen vill jag ju samtidigt själv kunna sätta ner foten och ställa ultimatum för han suger så enormt mycket energi ur mig när jag ser hur illa han behandlar precis alla som inte stryker medhårs. Ska en person få bete sig illa och komma undan med det bara för den inte är helt frisk?
    Så… någon psykiatriker, läkare eller psykolog här som kan komma med något bra tips? Hur hanterar man en narcissist på riktigt? Kan man få dem att förstå att det faktiskt inte är normalt beteende? Blir tokig snart!

      Nu kommer jag med en jobbig sanning, men det finns inget du kan göra för att ändra en vuxen persons beteende. Du kan bara påverka dig själv. Min mamma är narcissistiskt och jag fick till slut bryta med henne för att klara mig, alla försök att få henne förstå mina känslor föll platt (jag var elak så fort jag lyfte egna behov). ❤️

        Tack för alla bra och kloka svar med råd! Det känns skönt att inte vara ensam i det här.

        Men måste säga att det samtidigt känns så satans trist att det alltid lyckas bli konflikter pga vissa kommer dömande och anklagande kommentarer! Allt är inte svart och vitt, och man behöver inte gå igång med aggression bara för att man inte håller med. Vi är ju vuxna människor för tusan…
        Jätteintressant med diskussioner när man inte tycker samma, men man måste ju kunna lyssna och ta in andras tankar & åsikter utan att bli provocerad. Känns som att vissa är här inne seriöst för att hitta tillfällen att skapa drama? Sjukt

        Men dessa kommentarer tänker jag inte ägna en tanke mer, utan tar istället åt mig av alla kloka och fina råd! Tack så mycket för det❤️

      Det finns tyvärr inte så mycket att göra, annat än att ta avstånd och sätta sitt eget välbefinnande i främsta rummet.

      Har lite samma problematik med min syster. Hon är 4 år yngre än mig, och vi har inte haft någon kontakt på snart 3 år, och inte träffats på 5 år.
      Hon har autismspektrumsyndrom och är i princip oförmögen att sätta sig in i andra människors känslor, vilket gör det oerhört svårt att ha en fungerande relation då allting måste ske på hennes villkor.
      Nu är vi vuxna sedan länge, men hon har alltid varit den i vår familj som ställt till med en massa elände och skapat drama.
      Jag har oerhört svårt för konflikter och kan inte hantera att folk är arga på mig så har mått otroligt dåligt genom åren, då hennes agerande på olika sätt gått ut över mig.
      Jag vet att hon inte kan hjälpa att det blir som det blir alltid, då hon inte fungerar som oss andra – men det är ändå oerhört frustrerande att alltid ha behövt vara den som har fått backa och be om ursäkt, trots att det inte varit jag som gjort något fel.

      Vi har som sagt inte haft kontakt på snart 3 år nu, och det på grund av ett drama hon försökte dra igång, varpå jag äntligen satte ner foten och pausade våran relation ett tag. När jag sedan kände mig redo att ha kontakt igen, för hon är ju trots allt min syster, fick jag kalla handen. Hon svarade kort i ett mail att hon inte var intresserad av vidare kontakt, och att jag fick ha det så bra, men inte kontakta henne igen.
      Blev först ganska chockad och ledsen. för även om hon behandlat mig som skit, och sagt upp bekantskapen flera gånger tidigare kändes det så definitivt nu. Detta var drygt 6 mån sedan, och jag har inte hört ett pip sedan dess.
      Sörjer fortfarande våran relation, men har insett att jag faktiskt mår så mycket bättre utan henne, vilket också är väldigt sorgligt.
      Tycker mest synd om våran mamma, för våran bror har inte heller någon kontakt med systern. Måste kännas jättejobbigt som mamma att två av ens barn inte har någon relation med det tredje barnet?
      Kanske kan vi återuppta en relation i framtiden, men för nu får det vara så här.

        Sluta snacka en jävla massa skit! Människor med autism har inte alls det svårt med empati, tvärtom, människor med autism har oftast starkare empati än ”vanliga” personer (eftersom autister har starkare känselsprön). Vad det handlar om är att DU som är ”normal” inte förstår hur de med autism fungerar. Så det är DU som är problemet alltså. Om du hade försökt förstå henne istället, hur hon hade fungerar, så hade det förmodligen inte varit några problem.

          Ibland är man rätt trött på att vara den som ska ”förstå”.

          Fast alla med autism är ju olika, eller hur? Jobbar med personer med autism, många har jättesvårt att sätta sig in i vad andra känner och har svårt med empati.

          Suck på dig. En relation måste funka för båda, annars är det en rätt kass relation. Man måste inte göra avkall på sig själv och sina behov för att någon har en diagnos.

          Personer med autism kan också bete sig illa.

            Det finns alltid en bakomliggande orsak till en människas agerande och beteende, men det är vissa för ignoranta och dumma för att förstå.

              Din poäng? Ingen är tvungen att stå kvar och bli illa behandlad oavsett bakomliggande orsaker hos den andra.

              Det är inte grundat i dumhet eller ignorans att uttrycka att en inte mår bra i en sån kontakt.

              Varför förväntas människor ha en outtömlig förmåga att stå kvar i ett sånt bemötande?

              Mer gränssättning åt folket och lära sig att gå i tid även om det gäller familjemedlemmar som får personer att må dåligt.

              Det får stå för dig om du vill kämpa för en relation där du blir illa behandlad. Lägg gärna inte det på andra, för många behöver stöd i sånt här och inte att bli förlöjligade och kritiserade.

              Vem har ens sagt att det *inte* skulle finnas en bakomliggande orsak!?

                21:43 håller med och bra skrivet av dej.

              Påminner mig om en kille på Tinder som led av panikångest, vi pratade på telefon och hade trevligt i flera timmar och sedan ville han ha telefonsex. Jag ville inte det, det blev awkward stämning och samtalet avslutades. Han blev sur och besviken efteråt för att det hade triggat hans ångest och han mådde dåligt.

              Är det inte sjukt att JAG ska belastas för det? Att man bara förväntas tillmötesgå andra personers behov, hur orimliga de än är, bara för att de mår dåligt eller för att ”det finns en bakomliggande orsak”?

                Att göra sig till offer för att man inte får sin vilja fram är fan inte ovanligt när det gäller män! De skuldbelägger och vill bli tyckta synd om som små barn!

          Precis så. Tack för dig! ❤️❤️❤️

          Hej. Medelsvår autism och svår adhd här.
          Jag har nästan noll empati.
          Jag känner för djur. Det är det enda.
          Alla jag behövt träffa under utredningen säger samma sak, att det beror på diagnoserna och allra mest autismen.

          Så alla kan vara olika. Allt är inte svart eller vitt även när det gäller diagnoser.

          Tack för ordet.

          Hej Lina!

          Om du lugnat ner dig tre sekunder, och läst igenom min text igen innan du slängde dig över tangenterna för att vara otrevlig och lägga all skuld på mig, hade du sett att jag inte skriver om alla med autism utan bara om en person – min syster, som jag tror att jag känner lite bättre än dig.

          Men tack för din fantastiska analys av min och min systers snart 35-åringa relation – det är alltså mig, min bror, och alla runt omkring det är fel på! Så dumt att vi inte insett detta, och kunnat bättra oss!

            Strunta i idiotierna. Skulle tro att de lider av samma beteende som din syster och därför känner att de måste attackera.

          För att nyansera det hela lite. Det är skillnad på empati och mentalisering. Just bristande mentaliseringsförmåga är vanligt vid autism. Det handlar bland annat om: man har svårt att förstå och sätta sig in i att andra människor som befinner sig i samma situation som en själv kan uppleva helt andra känslor än de man själv uppfattar.

          Empati är närbesläktat men kräver att man först förstår den andres upplevelser och känslor. Och som sagt om man lär sig att förstå den andres perspektiv så kan man mycket väl känna empati som autist. Slutligen, alla autister är förstås olika.

            Äntligen någon i denna diskussion som faktiskt kan förklara det ordentligt. Herregud har man en närstående som är autistisk läser man väl på om mentaliseringsförmåga? Med min autistiska närstående kan detta brista men absolut inte empatin när hen väl förstår perspektivet.

          Skärp dig Lina.

          Du har rätt i att det inte alltid stämmer att autism innebär svårt med empati. Om du inte framfört det du vill säga i så aggressiv ton hade det kanske gått att ta till sig. Nu låter det bara oskönt och det är synd och hjälper knappast någon. I det här fallet var det ju inläggsförfattaren som tog upp det i samband med relationen till systern. Det är klart att man kan tycka det är synd att folk som inte känner till mycket om autism läser och tror att det alltid är så, för det är redan ett stigma i samhället.

          Jag är mamma till ett barn med autism, ett barn med massor av starka känslor inom sig, med mycket empati för andra, ibland lite väl mycket så att hen blir utnyttjad. Diagnosen har hen fått på andra grunder, som oförmåga till flexibilitet tex.

          Autismspektrat är brett och ibland önskar jag att den delades upp mer, hade olika namn just för att folk tror så stensäkert att de vet. Innan jag själv blev mer insatt hade jag tex hört att autister inte förstår metaforer, de tror att ”kasta ett öga på något” betyder att man tar ut sitt öga och kastar… mitt barn har inga sådana problem med att inte förstå ord, klarar sig bra i skolan, men har mindre energi än andra och det måste vi hushålla med. Så det kan vara så olika.

          Samtidigt måste vi andra förstå att det kan vara utmanande att ha ett syskon med npf, speciellt om hen beter sig som i inlägget.

        Bra gjort av din syster att avvisa ditt kontaktförsök. Hoppas hon får ett bra liv, utan hemska människor som dömer och ser ner på henne för saker som hon inte kan påverka.

          Empatilösa människa, hoppas du får samma bemötande när du mår dåligt.

        Tack snälla Karin, dina råd hjälper mycket! Är verkligen ledsen över vad du fått gå igenom, det låter sorgligt och tungt. Samtidigt som det faktiskt stärker att få läsa sånthär, för det hjälper verkligen att skjutsa en i rätt riktning i det här!

        Jag har också haft paus från min bror i perioder, och det som känts skrämmande är hur ’skönt’ det faktiskt varit varje gång. Att jag kunnat känna att jag kan andas lättare och inte behöver vara kring massa drama hela tiden, eller behöva tassa på tå för att inte göra eller säga nåt fel.

          L:

          Jag hoppas att du gör det som blir bäst för dig. Att ta avstånd för att själv må bra behöver ju inte vara för evigt – saker kan ju bli bättre vid ett senare skede i livet.
          Önskar dig all lycka!

      Tråkigt att läsa om din situation! Har det liknande med mitt syskon, och jag tror inte att det finns någon lösning. Mitt syskon ballade ur totalt för några månader sen och skapade extrema bråk med mycket sårande inom familjen. Känner nu att jag tänker inte förlåta det som hände, och försöker intala de andra drabbade att inte heller göra det. I min värld är oacceptabelt att en person ska få bete sig vidrigt om och om igen, och alltid komma undan med det. Just det här ”du vet hur hen är”…. Blir både arg och ledsen.
      Allt som hände nu för några månader sen, det grundar sig också i att mitt syskon har ett underliggande hat mot mig. På pappret är jag mer ”lyckad” eller hur man ska uttrycka sig, och det kan inte mitt syskon hantera. Är jävligt sorgligt när det känns som att alla andra har så fina relationer med sina syskon… medan man själv har ett syskon som ser på en med förakt så fort man har lite medgång i livet..
      Så för din egen skull, klipp kontakten med ditt syskon! Man väljer inte sin familj, och bara för att man har blodsband betyder det inte att man måste älska varandra. De som säger det har själv! aldrig haft med en narcistisk familjemedlem att göra!
      Gör det DU mår bäst av, du är inte sekundär ❤️

    Du som blev oplanerat gravid och har en 1,5 åring hemma – hur har det gått för dig? ❤️

      Vem av alla?

        Obs, ej drygt menat.

          Olivia tror jag hennes alias var? Skrev för några veckor sen på ÖS en söndag ☺️

      Det är jag! Abort imorgon… det har varit tuffa veckor här hemma men vi båda står fast vid att det inte är rätt i tiden för ett till barn… nu har hjärnan landat i en abort och det känns helt okej ändå. Men är mest rädd för smärtan nu vid medicinsk abort… Vad glad jag blev att du tänkt på mig ❤️

        Lycka till imorgon ❤️ Kan såklart inte svara för allas smärtgräns men jag tyckte att det kändes som en kraftig mensvärk, och smärtstillande hjälpte!

          Tack snälla du, vi är ju kvinnor så detta kommer gå galant! Vi klarar allt (försöker intala mig själv & peppa mig själv haha) ❤️

            Får man fråga varför ni inte väljer att behålla? Tänker att det är ganska lagom ålder mellan syskon ❤️

              Oj jag tänker att det är jobbigt nära i ålder…

              Jag har bestämt att jag ska studera i januari, för just nu har jag ingen utbildning för att vi skaffade barn ganska snabbt efter gymnasiet. Så vi har verkligen haft en bra plan med att studera, köpa hus, fokusera på det barn vi redan har. Sedan skaffa ett till barn. Och om jag ska vara ärlig så vet jag inte heller om vi hade orkat med ett till barn just nu, det är verkligen krävande. Känner också att jag precis fått tillbaka ”min” kropp och blivit mer mig själv, inte så sugen på att börja om då… det är väldigt skönt (tycker vi) med ett barn, för vi har inte behövt lägga våra intressen åt sidan och vi får också egentid på kvällarna när han har somnat 🙂

            Du fixar det! Kan inte sätta smärtan i relation till att föda barn, för har inte gjort det senare, och att det kan göra ont är du ju införstådd med. Det kanske inte är till så stor tröst just nu, men när jag själv står inför eller befinner mig mitt i smärtsamma situationer brukar jag försöka fokusera på att det kommer gå över… försöker tänka på att det nästan är lite coolt att jag fått känna det här inte så najsiga, liksom, heja vad cool kroppen och dess känselsystem är 😂 ja men hurra vad bra pepp detta var, förlåt, men vad jag vill säga är bara: You got this!!! Och det går över! 🦸🏼‍♀️

    Torr hårbotten 💆‍♀️ Är så röd och det svider som tusan vid hårlinjen, som är hårbotten är inflammerad liksom. Är supertorr verkar det som, någon som har tips på produkt? Har testat Daxxin och rosmarinvatten. Tack 🥰

      Jag brukar få samma problem när det börjar bli kallt ute men även i ansiktet. Jag vet att det här inte är populära tips men mig hjälpte det att sluta med gluten och laktos. Så fort jag slarvar börjar besvären igen.
      Fick en tub med kortisonsalva för hundra år sen som hjälpte att smörja på men det försvann inte förrän jag ändrade kosten.

      Men! Det kan ju vara individuellt och bero på att jag förmodligen är känslig mig just det. Men kanske värt att testa dig fram med kosten?

      Lycka till oavsett 😊

      Någon skrev häromdagen att tjärschampo ska vara bra. Det hade tydligen tipsats tidigare hör på bloggen och flera var nöjda. Jag har precis beställt hem det jag med och hoppas på det bästa 😊

      Tipset jag fick: https://www.apotea.se/lindroos-entjara-schampo-250-ml?gclid=CjwKCAjwv-2pBhB-EiwAtsQZFMEtJ9irMvcClj0dp9-Elzgc4qA3rWXyMM0WyEzaDx-LMrV8pExe2RoCMHMQAvD_BwE

        Har också beställt detta efter tips här, ska bli spännande att pröva 🙂

      Jag har haft problem med torr och kliande hårbotten som flagnat. Sen jag började med det här schampot: https://www.butik.kalvsved.se/hudvard/handgjord-tval/trevligteatree har jag inte haft såna problem. Tycker det är toppen! Använder balsam efteråt,även fast de inte tycker man ska det av någon anledning, funkar bra ändå.

      Dra ner på sockret och kanske även kolla ditt långtidssocker. Mjäll är svamp och den närs av socker. Kolhydrater kan också dras ner på, eftersom de ombildas till sockerkedjor när kroppen bryter ner dem. Behöver inte vara detta alls så klart, men ett tips att testa kanske.

        TS beskriver det som att hon har svidande och torr hårbotten men nämner ingenting om mjäll. Torr hårbotten är inte detsamma som mjäll och det är dessutom väldigt vanligt, särskilt på vintern när klimatet är kallt. Vad gäller mjäll är det inte ens klarlagt att det orsakas av svamp men det är en stark teori att så är fallet. Svamp har vi helt naturligt i huden men ibland blir svampen överaktiv som vid mjäll, det kan bero på infektion eller hormonella förändringar. Socker orsakar inte förhöjning av svampnivåerna, det är en gammal myt som forskning avlivat.
        Sen är det självklart så att en generellt dålig kosthållning påverkar kroppen på en massa sätt precis som stress, alkohol, tobak, dålig sömn och stillasittande gör. Men att rekommendera någon att kolla upp sitt långtidssocker för att personen har torr hårbotten är inte rimligt.

      Neccin 1 av grazette har räddat min hårbotten i många år😊

    Jag är på jakt efter riktigt fluffiga men ändå ganska billiga prydnadskuddar (alltså innekuddar), mått 50×50. Vill ha sådana där som man kan slå till i mitten så det blir som två öron. Hittar bara platta kuddar överallt, så tar tacksamt emot tips ☺️

      Ikea hade innan i alla fall

        Innan vadå?

          Är det du Lina?

      HM home, dunkuddar 🙂

      Himla har dunkuddar i 50×50 som funkar bra att göra ninjaslag på

      lagerhouse

      Ett tips kan vara att köpa större innerkudde än fodral, typ 60×60 istället. Stoppningen blir mer packad då = fluffigare kudde 🤗

    Sprang en härlig runda i mörkret innan. Nu är vaderna väldigt tajta och jag bävar inför stelheten imorgon. Har givetvis stretchat och har vetekudde på dem nu. Någon som har några andra bra tips så att jag slipper gå som en pingvin imorgon?

      Massagepistol!

        Jag har tyvärr ingen :/

          Har du en tennisboll kan du massera med den

      Jag springer regelbundet och jag brukar se till att smörja in benen ordentligt med hudkräm efter långlöpning. ☺️ Alltså jag smörjer benen vanligtvis också men jag passar på att massera lite mer efter löpningen. Annars är väl det klassiska tipset att inte vara för stillasittande efteråt, håll benen i lätt rörelse emellanåt.

      Magnesium och supervarmt bad 🙂

      Att sippra lite ljummet te över vaderna samt skaka på låret samtidigt brukar hjälpa mig iaf 🙂

      Tåhäv i trappan, dvs en tåhäv där man stretchar ut hälsenan ordentligt.

      Hur långt springer ni som får besvär med så jobbig värk? Jag springer en hel del men har i princip aldrig problem med värre träningsvärk. Stretchar men inte överdrivet nitiskt, efter korta rundor knappt alls. Har aldrig funderat över detta förrän nu. Är sånt individuellt? Eller är det mer att jag håller ungefär samma nivå i löpningen och musklerna vant sig vid belastningen? Fattar att en mara skulle ge värk 😬
      Inser när jag skriver att detta blev en konstig fråga, men men…

        Det är nog väldigt individuellt helt enkelt. Jag har fått problem med hälsenorna när jag blivit äldre (närmar mig 50) och måste hålla på med en massa tåhävningar och stretcha bara för att klara av ett vanligt liv.

          Men stretching är viktigt både före och efter.

            Men är inte det lite omtvistat? Så har jag fattat det efter att ha läst hit och dit. Sen stretchar jag väl i princip alltid lätt, av bara farten, men har jag joggat en lugn runda på tre kilometer så känner jag oftast inget behov av mer än så.

          Springer regelbundet, ca 2 mil i veckan. Får inte heller träningsvärk om jag inte gjort nåt extremt. Har hört att man inte bör få det vid vanlig nivå, då har man kört för hårt med risk för skador

        Jag springer barfota eller i barfotaskor vilken gör att jag inte landar på hälen. Endast tår eller framfot. Det tar mycket på vaderna.

        Alla springer ju inte ofta och vissa är nybörjare. Då får man ju mer träningsvärk eftersom mn inte är van.

        Nyckeln här är att du springer en hel del. Ovana rörelser ger träningsvärk.

      Vitaminer, sportvarianten så du får lite extra magnesium

    Modet med för långa ärmar på klänningar och tröjor. Är det bara jag som tycker att det är väldigt opraktiskt med såna kläder? Känns som en sån där modetrend som folk kommer skämmas över om tio år, typ: ”fatta att jag hade såna oversized kläder att man inte ens såg mina händer”.

      Är inte alla modetrender såna? Att man inte fattade huuur…

        Ja absolut är många modetrender så! Men just de här ärmarna har jag fruktansvärt svårt att förstå. 😅

          Håller med om att en del trender är så grymt opraktiska att man undrar ett par år senare hur man kunde gå på dem. Men ibland är de så bra att man inte vill släppa dem. Förra året kryllade de med tröjor som hade hål för tummen. Jag älskar det! Men köpte såklart ingen…och i år är de borta…

          Jag älskar det! Bästa trenden! Varje gång den försvinner längtar jag till att den ska komma tillbaka, så gosigt, varmt och jag känner också snyggare i det. Haha. Samma med byxor som faller ner över skorna. DET är dock opraktiskt men det är inget bekymmer jag inte kan stå ut med, haha.

    Vila i frid Matthew Perry

      Skäms nästan över hur jobbigt jag tycker att det här är, kände ju honom inte ens, men tycker det är jättejobbigt🙈❤️😢

        Jag med. Gråter och känner en tomhet, över en person man inte känner. Men blev otroligt påverkad av hans bortgång.

        Såg det inte komma heller trots drogproblemen, sån chock 😢💔

          Behöver ju inte va droger inblandat, vet många som dött runt 50, hjärtat

            Jo såklart, men att han drunknade får ju en att tänka åt det hållet. Men så sorgligt och tragiskt oavsett 😔

              Om han fått hjärtattack i badet kan det ju leda till drunkning

            Även om de inte var drogerna där och då så tär det på kroppen…

      Så sorgligt 😢

      Kollade på hans instagram och tyckte det var så märkligt att massa människor skrev ”rip chandler” och ”we will miss you chandler” och liknande saker. Jag förstår att man förknippar honom med chandler, men är det inte märkligt att skriva så ”till honom”? Vänner är ju dessutom avslutat sedan länge så karaktären chandler kommer ju inte behöva gå bort i serien. Jag tyckte det bara var märkligt i hela den här sorgliga bortgången…

      Ja vila i frid Matthew 🕊️

      Just vänner har ju varit en sån serie som så många kollat på då och då genom livet och kanske särskilt under perioder när man behövt tröst. Vännerna i vänner har alltid funnits där som en trygghet för så många av oss.

      Det känns så konstigt att sakna en person man aldrig känt men det känns som att en gammal vän från förr gått ur tiden ❤️

      Har svårt att sätta ord på hur mycket jag älskar Vänner. Vet inte varför, men den serien har fastnat på ett sätt som ingen annan serie gjort. Tack Matthew Perry!

        Samma här! Och Chandler är favoriten dessutom (och det är som att se mig själv i honom, haha, samma typ av skämt och kommentarer mm) så det känns nära på ett sätt som är svårt att förklara. Men har sett massa klipp på tiktok idag där de säger samma sak så man är i alla fall inte ensam❤️❤️

      Så fruktansvärt sorgligt! Blev så himla ledsen. Chandler är min favoritkaraktär. När man vet hur dåligt han mått och hur han har kämpat med missbruk samt hälsan💔. Streckollade vänner när jag var 14år och var deprimerad för första gången , var en stor tröst där och då. Är extra jobbigt när man vet hur det är att kämpa med psykisk ohälsa.
      Men så fint att se på Instagram hur många liv han har inverkat på.

    Om man blivit bedragen, måste man kavla ut det på Facebook i flera inlägg och dessutom tagga partner som varit otrogen mot en i inlägg ?

    Jag förstår att det är många känslor, men har personligen mycket svårt för snyftinlägg i sociala medier…

      Var inte otrogen så slipper du bli uthängd?

      Nej va, vem har gjort det?

      Ja, absolut. Att vara otrogen är bland det vedervärdigaste, vidrigaste, elakaste, ondskefullaste som man kan göra, det är ju till och med ett brott (äktenskapsbrott). Det borde faktiskt införas i lagboken och även bli ett brott ”på riktigt”. Jag vet människor som har gått ner sig totalt, blivit helt krossade, hamnat på psyket, ja, till och med begått självmord, pga otrohet. Så häng ut de otrogna fanskapen bara!! Det borde finnas en lexbase för otrogna, ett offentligt register över alla som har varit otrogna.

        Haha herregud Lina, det känns som att du behöver en kram idag.

          Bara idag? Det är ju alltid raljant

        Som det där programmet från usa där dom tar dom otrogna på sängen så att säga. Tror inte det programmet går mer. Så bra och vilken bra programledare. Ja just det Cheaters heter det.

        Men herrejösses Lina, hur mår du? Hur orkar du vara så arg i alla dina kommentarer?

      Låt folk bearbeta på sitt sätt bara

      Nej, skulle jag aldrig göra även om man kanske haft god lust. Förvånad över alla dessa gifta karlar man får ragg på i krogmiljö och på festivaler. De har inte ens mage att ta av sig ringen när de raggar, en var solbränd och vit under ringen iofs så han gjorde ju också bort sig. Buhu, jag och frun har inte 6 längre. Men skilj dig då, nä men jag gillar vårt hus, bilen och vovven. Och barnen. Ok, din fru kanske också är otrogen kontrade jag. Vad säger du, nej det skulle hon aldrig vara. Be om ursäkt nu. Sorgliga typer🤮

    Då var det jag som var hjärtekrossad igen. Mitt ex gjorde slut för 4 månader sedan men vi har fortsatt att träffas eftersom jag uppenbarligen älskar honom och är självmordsbenägen (eftersom jag inte kan låta bli att träffa honom). Har tappat uppfattningen om vad kärlek egentligen är. Han gjorde nu slut igen på sms efter att det var lite sämre ett tag (från hans sida). Jag upplever att jag försökt och försökt och försökt. Har föreslagit träffar och har bakat åt honom och gjort allt möjligt. Men det har tydligen inte betytt ett skit? Jag har varit helt förstört och försökt prata med honom men han säger att det är slut. Samtidigt sa han häromdagen att han inte visste om han tagit rätt beslut. Jag har gjort bort mig idag då jag fick panik och sa en del elaka saker till honom eftersom jag upplever att han lurat mig, att jag återigen gått in i detta helhjärtat men han uppenbarligen inte gjort det. Usch det gör så ont. Någon som har tips på hur jag ska göra? Är så jävla ledsen och det gör så ont.

      Kärlek ska inte vara sådär tufft ❤️ du ska hitta någon du känner dig trygg med, inte någon som du känner du måste ”leverera” för.

        Tack för svar. Vill bara läka mitt hjärta 💔 mående dåligt att jag fick på hans lögner igen.

          Oj så jag skriver. Mår så dåligt att jag gick på hans lögner igen.

      Men du, skönt! Då har du fått säga det som fanns på hjärtat, du har inte gjort bort dig. Men med tanke på att det varit struligt så länge nu, så är det väl alldeles lagom att låta det där bli de sista orden på ett bra tag.
      Radera hans nummer, blockera på sociala medier, gör ett riktigt avslut för dig själv. Och sen gråter du, ta en sjukdag, vältra dig i smärtan här nu. Låt det marinera, det är inte ni två längre. Låt det göra ont.
      Och när den tanken är cementerad så går du in i fas två, det är när saker inte verkar så farliga längre. ”Äh, han var bara lite velig, jag var för på, jag bakade för mycket, jag skulle ha chillat och spelat obrydd istället och nu när jag slingrat håret så kanske jag ska springa på honom ute för han ville ju hellre ha en blondin än brunett JU”. Nehej du, när såna tankar börjar komma, och det gör dom, då kommer pannbenet fram och så minns du hur jävla ont det gör att inte bli älskad för den du är. Ditt mantra för de dagar/veckor/månader när han i ditt sinne glorifieras till prins av exakt allting blir: jag är värd äkta kärlek. Jag är värd äkta kärlek. Jag är värd äkta kärlek.
      Sen kommer till slut oundvikligen fas 3. Nyorientering. För du vill ju ha nån som uppskattar dig, som ser dig, som ringer dig – inte för att han måste utan för att han vill!, som aldrig skulle komma på tanken att dumpa dig eller nån alls på sms, han är en bra kille helt enkelt. Du vill ha nån som bakar grejer till DIG, det är scones varje söndag, och äppelpaj när ni blir sugna. Och han lagar mat också. Han tar hand om dig, han är rolig, ni sjunger falska duetter i bilen, han säger det han menar och menar det han säger. En vacker dag hämtar ni en liten hundvalp ihop och nåt år senare går du där med din stora runda mage och tycker att allting luktar äckligt, för det gör man som gravid. Och när du GÖR det, då ska du tänka på mig. Skoja, du ska tänka på den här killen. På vilken himla tur du hade som slapp honom. Vilken himla tur du hade som hittade den här andra killen istället som passar dig så mycket bättre. För kärlek är svårt, alltid. Det är kompromissande, det är små besvikelser och det är hårt jobb. Alltid. Vill man ha en relation överhuvudtaget så får man nog räkna med det. Men vad äkta kärlek INTE är, så är det ensamhet. Äkta kärlek börjar inte med att man blir dumpad om och om igen. Äkta kärlek är inte elakhet. Äkta kärlek är inte ett katt&råtta-spel. Äkta kärlek är oftast mer av en lång grusväg än en berg&dalbana. Och dessutom så VET man när den där äkta kärleken kommer, för det har alla fulrelationer lärt en.
      Ja du vet allt det här, och du kanske inte alls vill ha barn eller hund (VA! Vem vill inte ha en gullig liten hund?) och det känns långt borta med en annan relation nu. Men jag skriver det ändå för just nu i detta ögonblick så kan det kanske vara skönt att tänka på att allt det där som gör ont idag, det kan faktiskt på riktigt kännas som ens största välsignelse om några år.
      Så var det för mig, jag var du, jag var där, om och om igen. Men plötsligt träffade jag min man och det blev klyschigt nog så himla lätt. Och jag hade såklart hellre DÖTT än bytt maken, hunden eller barnet mot ett liv med mitt ex. HU hemska förskräckliga tanke.
      Önskar att jag hade förstått det när jag var sådär ledsen som du är nu. Kram ❤️

        Men alltså! 😭❤️ tack snälla för dom orden! Ska ta till mig allt du skriver. Tack tack tack!!!

        Jösses så fint skrivet. Nu ligger jag i sängen bredvid mitt sovande barn och är så lycklig över att aset jag träffade innan nu är historia. Min riktiga kärlek somnade på soffan för flera timmar sen när vi hade filmkväll.

        Din kommentar fick mig att börja gråta.

      Han har också rätt till sina känslor, vill han göra slut så måste du honom göra det. Det spelar ingen roll hur ologiskt det låter för dig.

      Åå så många gånger jag också skrivit här för jag har vart hjärtekrossad. Ja trodde jag skulle dö av min hjärtekross. Så ont gjorde det.

      Idag är jag tillsammans med en helt fantastisk kille där allt är så lätt och kärleksfullt att jag nästan tror jag drömmer. En liten bebis fick vi också. Lever min dröm med min fina familj. Hade ja vart tillsammans med mitt ex hade mitt liv vart miserabelt. Jag lovar att du kommer hitta den rätte du med. Håll ut och ta hand om dig på vägen.

    Någon som har soffan Rossi från Mio och kan dela med sig av upplevelser? 🙂

      Mina föräldrar köpte den nyligen, de är supernöjda och tycker den är väldigt skön. Lite för skön sa pappa för man råkar somna. 😄 den är väldigt djup och fin!!

      Mitt ex och jag köpte den. Vi ÄLSKADE den. Otroligt djup och skön.

      Vi har den soffan och jag skulle inte köpa den igen. Den är förvisso väldigt bekväm men behöver konstant ”puffning” av ryggkuddarna och prydnadskuddarna. Funderar på att byta ut innehållet i prydnadskuddarna men har inte kommit mig för.

      Ja, vi har den i vår fjällstuga. Fantastiskt skön! Perfekt att krypa ihop och mysa i framför brasan.

      Nämen! Vad glad jag blir nu, har tittat på Rossi ett tag men inte tagit mig för att åka och provsitta. Nu måste det bli av 🙏🏼🌸

      Jag är jättenöjd med min! Fantastiskt skön, snygg och bra kvalite. Kan verkligen rekommendera!

    Kom ihåg att ytterdörren alltid står öppen.

      Bättre om du låser om dig.

    Espresso House Chai!
    Har för mig någon avslöjade hur EH gör sina Chai latte I ett tidigare öppet spår. Någon som vet?

      Dom använder väl troligen sitt egna pulver som du även kan köpa med hem.

      Ca 3 msk chaipulver blandas i lika delar vatten. Sen på med skummad mjölk ca 4 dl. Obs måtten är ungefärliga, då det var x antal år sedan jag jobbade på EH.

        Åh hur gör man tomtelatte?!

          Kanelsyup, espresso (enkel för en liten, dubbel för en stor), skummad mjölk. Vispad grädde och kardemumma på toppen.

          Är inte det en vanlig latte med kanel & kardemumma i?

        Tack!! Jag fick för mig att de faktiskt inte använde sitt eget pulver och att det var det som var ”avslöjandet” när jag läste det. Kan ha drömt?!

          Ingen aning men gillar man chai latte så köp pulvret 🙂 de smakar som den du köper

    Väntar tvillingar!!
    Finns det några tvillingmammor här som kan ge lite tips/vad ska jag tänka på under graviditet och även första tiden med bebisarna?

      Dubbelt grattis ❤️❤️

      Lyssna på kroppen och sjukskriv dig tidigare än vad du egentligen vill. Brukar vara vanligt att bli heltidssjukskriven vid vecka 25, ta den chansen om du känner dig det minsta trött eller sliten!
      Du behöver återhämtningen inför resterande graviditet.

      Vi ammade inte och köpte en babybrezza, den är guld värd! Speciellt under nattmaten, så skönt att slippa stå och värma ersättning när man helst bara ville ligga i sängen.

      Våra sov tillsammans i tvillingbabynest i flera månader, de hade det supermysigt och sov väldigt bra.

      Det är svårt med tips, för vissa är en del grejer livsavgörande medan samma tips är helt orelevant för en annan.

        Tack så mycket!!

      Sjukskriv dig i v 25 som ofta är rekommenderat, efter det blir det fort väldigt tungt och tufft.

      Gå med i ”Tvillingar 2024” eller liknande grupp på FB, så skönt att läsa om andras tvillinggraviditeter och få lite tips och råd.

      2 stk Najell sleepcarrier – underlättar enormt för att lyckas bära tvillingarna när man är ensam. Ganska pricey, men går att hitta på blocket.

    Någon som följer F B tråden om Patr*c*a V L & J Hall erhe*m ?

    Det knyter sig i magen när man läser om hur han verkligen övergett sin son för henne, hur dom i våras aborterade bort en frisk pojke för att direkt efter föröska bli gravid. Nu ska dom äntligen få en flicka (om man läser genom raderna) och barnet han har sedan innan är inte välkommen till deras hem.

    Tyckte dom verkade vara en mysig familj men min bild har förändrats totalt… 🤮

    * = i

      Vet hennes följare det ens? De gratulerar o söger att barnet är handplockat av ilse. Pojken då?

        Hon gick ut med aborten och beskrev det som en mini bebis med tio fingrar och tår, rätt makabert faktiskt. Anledning var immunisering på pojken men det har ju även den här bebisen.

        Att göra abort rätt sent på ett friskt barn i april, maj för att försöka bli gravid på nytt i juni, juli är sjukt!

        Men det värsta är den psykiska misshandeln sonen sen innan utsatts för, traumat dom ger honom. J har övergett honom helt. Dom har inte få med bensin för att träffa hobom men råd med fler barn har dom.

          Råd*

      What? Har de aborterat bort en son som var frisk? Hur vet du detta?

        Hon skrev det i en gravidgrupp på Facebook att hon väntade en frisk pojke, men att J önskade sig en flicka. Sen blev det helt tyst. Sen skrev hon för ett tag sen att hon gjorde abort pga immunisering på barnet.

        Vad jag hört gjordes aborten pga bråk om hans son, som hon avskyr. Bf var under hösten, så pojken skulle ha varit nyfödd nu.

        Sen ljuger hon och skapar en sanning som passar hennes liv bättre. Hon är verkligen en narcisst vad jag förstått på folk som tröttnat.

          Anonym / 20:59

          Jag är inte samma anonym som ts.

      Jaaa!! äntligen vill så gärna prata om detta här. Gillar inte fb tråden den är för grov. Men det ör så hemskt. Såg även hennes inlägg i fb gruppen där hon sa att hon skulle få en pojke i våras men vill göra abort pga det är en pojke så det stämmer helt inga spekulationer.

      Jag har liksom följt henne i mer än tio år tror jag, avföljde henne direk. Och hennes frågor idag om några av barnen har syskon och hon helt glömmer bort att både hennes barn(ena som dog) har ett halv syskon på hennes killes sida men det barnet får inte ens bo hos dom.

      Sen känns det dumt av mig ha en åsikt om att hon är gravid igen efter allt detta, men jag tkr ärligt talat det känns så fel mot hennes barn då hon varit nära på dö typ två senaste ggr av att föda, hennes barn måste ju vara sjukt oroliga..

        Tycker också tråden på F B är brutal om barnet som dom förlorat, det förtjänar ingen! Hur dom behandlar hans son däremot är genomvidrigt!!

        Asså det om syskonen är det värsta jag sett hon vill verkligen inte veta av att T finns. Att J bara accepterar det visar hur dum i huvudet han är.

        Går det inte att anmäla grova facebook-trådar så att de som utsätts för trakasserier och förtal utan att kanske ens känna till tråden besparas från brotten?

      Jag har ramlat in på hennes insta någongång men hade ingen aning om allt detta? Vad säger hon själv om det? Varför abort osv?

        Allt finns att läsa i F B tråden du kan läsa sista 15 till 20 sidorna så förstår du.

      Helt sjukt alltihop. Egoistiskt som fan att avla fram en massa barn trots att det är en stor risk för problem med graviditet och förlossning. Genomvidrigt att göra abort pga fel kön. Har man dessutom fött ett dött barn nyligen borde man väl bara vara jävligt tacksam att man blir gravid igen? Sen att de fryser ut hennes killes barn från tidigare förhållande är fan sinnes.

        En bebis till varje pris trots risken för sitt egna liv! Vem ska beskyllas denna gång om det går åt helvete, har varit illa nog med sista två barnen. Friska barn prematur är inte någon garanti för överlevnad heller…

        Aborten av pojken för att direkt efter försöka på nytt tar nog ändå priset! Det och behandlandet av hans son lilla T.

        Rent juridiskt har hon inte gjort något fel, vi har fri abort i Sverige och det är inte villkorat på något sätt. Vill hon inte ha en pojke är hon i sin fulla rätt att avbryta graviditeten.
        Annars börjar vi nagga på fri abort, om vi börjar ha åsikter om ”varför” man får göra abort.

          Även saker som är juridiskt ok kan vara moraliskt fel? Fri abort ja, till en viss veckogräns och personligen tycker jag att den gränsen är ALLDELES för generös. Sinnessjukt att man får ta bort ett 18v gammalt foster helt utan vidare. Det är liksom en pytteliten människa?? V.12-14 är rimlig gräns.

            Jag är FÖR abort!! Men att göra abort med en frisk pojke i april, maj för att i juni försöka bli GRAVID på nytt??! Då är man riktigt rubbad!

            De gjorde ett NIPT-test och fick därför veta könet, gjorde sedan abort runt vecka 12-13 för det var en pojke. När hon gick ut med graviditeten skrev hon att ”de vet vem det är som flyttat in” så de gjorde NIPT även denna gången. Blir spännande när hon går ut med könet.

            Men wow, vi kanske borde införskaffa samma abortregler som i Polen? Att ingen kvinna får göra abort. Vad för anledningar en kvinna har för att göra abort ska ingen ha nånting att göra med det. Barnet kan varit sjukt, man kan få ändra sig. Man kan vara redo för att sedan inte vara redo, därför har vi denna fantastiska chans i detta land att FÅ utföra aborter! Att hon ska ha gjort abort för könets skull tror jag enbart är hitte-på från en grupp med människor på FB. Hon blev gravid inom 2 månader efter allt som skett, jag tror att det fanns en drös av anledningar till varför hon valde att avbryta. Är det verkligen kvinnor som sitter här inne och skriver såhär? Blir mållös. En offentlig kvinna gör abort, inte konstigt att så många lider i sitt tysta genom att inte berätta något för någon. Skärp er!!

              Varför riskera man att bli gravid efter 2 månader då? Så oansvariga både hon och den där J…

              Hahahahaha men skärp dig själv, sluta dra såna dramatiska parareller din snöflinga. man har rätt att tycka det är fel eller hemskt utan vilja ha polens abort lagar. allt ör inte svart eller vitt.

              Och nej fb inlägget är inte påhittat finns foto bevis på flashback när hon posta jag är även med i den gruppen och såg allt live. hon ville ej ha en pojke.

              Fast P har SJÄLV skrivit i en facebooktråd att dom skulle abortera pga könet. Så det är inget ”hittepå”. Går du in på flshbk kan du själv se en print från facebookgruppen.

          Men vad fan, klart att det är bra att det är fri abort och jag har själv gjort abort när jag var yngre. Men att endast göra det för att det är fel kön är bara sinnessjukt och hemskt. Ännu sjukare att hon väljer att göra det med tanke på vilken historia de har…

      Hon är inte frisk. Borde vara förbud mot fler barn för folk som henne

    När är det dags att lämna? Varit ett par i 8 år (har en 2,5 åring) vi ligger max en gång i månaden, saknar sexlivet och vi har pratat om det men sen låter vi livet svälja oss med hull och hår..Älskar honom men har ändå börjat fantiserat om att bo utan honom..Att det ändå skulle vara typ skönt..(Då bor jag ändå med en man som gör mer ”hemmaarbete” än jag, så inget att jag bor ihop med en mansbebis, absolut inte) men känns som vi tappat gnistan och det känns som jag stör mig mer och mer på honom..Känner mig osäker och längtar efter att vara ifrån honom..

      Terapi?

      Upplever det exakt likadant med min man. Har också en 2.5 åring. Hade likagärna kunnat vara jag som skrev kommentaren.

      Typ nu, låter det som. Har tvivlet hittat in så tydligt som hos dig är det lika bra att löpa linan ut. Finns ingen parterapi i världen som kan fixa det.

      Men ta tag i relationen då istället för att skylla på livet, det är ni som skapar ert liv.

        Fast alltså det är helt okej att lämna en relation. Alla här inne verkar extremt konservativa i just den aspekten. ”Leva ihop till man dör, oavsett vad. Det är bäst för barnen.”

      Ge inte upp för enkelt om ni har ett barn ihop, min åsikt. Inget är perfekt under småbarnsåren.

      Nej känns som det finns hopp! Prata om det och försök tända gnistan igen!

      Det går absolut att lösa tänker jag!! Alltså att ni hittar tillbaka igen. Parterapi är toppen, kör på det!!

      Att ni har börjat prata om det är ju ett steg i rätt riktning. Men sen måste ju båda anstränga sig. Lösningen kommer inte flygande på er. Sen är småbarnsåren inte supersexiga, jag tror man också får acceptera att livet har olika fokus.

      Vad gör ni på kvällarna när barnet sover? Ha datenight. Stäng av tvn. Spela spel. Prata med varandra som inte är grejer kring barnet.

      Kan tipsa om den här videon där en psykolog berättar om klienters och självupplevd erfarenhet av detta:
      https://youtu.be/0cSJXkIqIt4?si=Z4Kt0Hc2S-GZFGYn

      Älskar honom men vill lämna?
      Vad är det då du tänker att ska utgöra en relation? Nyförälskelse?

      Hur länge har du tänkt så, att du fantiserar att bo utan honom? Hur kändes det innan graviditet och barn, fanns gnistan då?
      Om gnistan fanns då och om det ”endast” är barnet som gjort att ni tappat den så ta tag i saken nu innan dina tankar fått för stort fäste.

      Själv lämnade jag efter tre barn för att jag höll på att drunkna i ett väldigt skevt fördelat förhållande. Det som dödade det helt för mig var att gå i 7-8 år och aldrig bli hörd eller respekterad när jag berättade hur jag kände och mådde. Till slut sa det bara stopp och jag lämnade. Kunde inte vara kvar en sekund till.

      Försök att inte hamna där jag hamnade. Jag har inte ångrat mitt val en enda gång, men kan ha dåligt samvete över hur han krossades av mitt beslut.

      Gör några ärliga försök att ändra på din situation, börja gå i parterapi och schemalägg liggandet, osexigt kanske, men det ska funka säger de som vet. Och berätta att du är rädd att ni kommer haverera totalt om ni inte gör något nu, utan att skuldbelägga eller kritisera.

      Lycka till!

    Fick en liten chock idag när jag skulle kika på entrépriserna till Grönan och såg hur DYRT det är?! Haha! Känns som jag bott under en sten men nu måste man alltså köpa ett fullskaligt pass med åkband och gå-före-i-kön-grej och hela köret även om man bara vill gå med in? För nästan 600 spänn. Känns ju helt sinnessjukt om man bara vill gå på grönan för att följa med sitt barn eller som nu, gå runt i halloween-världen men inte åka något. Det är alltså dyrare att gå in på Grönan än att gå på Kolmården (som är större och har flera olika typer av aktiviteter osv).

    Slut på rant. Tyckte bara det var helt sinnes.

      De måste kanske få in cash nu efter allt som hände i somras?

        Tror de började med det när de öppnade efter pandemin. Hoppas de tar tillbaka de vanliga entrébiljetterna igen.

      dom fläskar på nu för förlorade intäkter…. 🤮

      Är svindyrt. Tycker typ inte att de borde tjäna på det heller? Förr kunde man ju dra dit som en grej efter jobbet och betala entré och ta lite lotter osv. Samt man såg barnfamiljer med halva släkten med och de enda som åkte var en morbror och barnen, pappa drack öl, mormor tog lotter och mamma käkade sockervadd. Det går ju inte nu.

        Ja det är för dyrt. Tycker det är fräckt av dom.

      Tycker ändå inte att 600 låter så galet. Absolut inte för att jag är rik, haha, utan mer för att sånt alltid har varit snordyrt. På Tivoli kostar det typ 1000 spänn bara att andas på gatan utanför. Tusen danska alltså, vilket ju är cirka fyrahundra tusen miljoner svenska kronor.

        Jo men 600 för att bara gå in, oavsett om man kan/vill åka några attraktioner. Att man inte längre bara kan köpa en entrebiljett

      Whut? Årskort gick ju på typ 300 förut..

      Så har det varit i några år nu, varit stora rubriker och diskussioner om det.

        Jaha? Eller va. Fick jag inte starta en tråd om det då eller hur menar du? 😜

          Nej men lite konstigt att du sett och tar upp det först nu bara. Ville påpeka att det inte är en nyhet också.

            Vissa måste klaga/ifrågasätta allt.. snark

    Jag har dåligt samvete. Jag öppnade upp mig på öppet spår igår och några tog sig tid att skriva långa svar och jag klarade inte av att igenom det. Så vill be om ursäkt, känns taskigt. 😔❤️

      Förstår inte vad du menar. Du klarade inte vad?

        Missade ett ord, sorry. Menade läsa igenom det.

          Det är väl inte för sent? Känns det av någon anledning för jobbigt nu så ligger ju svaren kvar till senare. Öppnade du upp dig så antar jag att det handlade om något som känns tufft för dig.

            Tryckte iväg för snabbt! Förstår att det kan kännas jobbigt att gå tillbaka och läsa kommentarerna och att det kan trigga igång saker, men kanske fixar du göra det en annan dag och då ligger de ju kvar.

      Borde du göra

      Vad skrev du om?

      Det är lugnt. Det finns kvar om du orkar läsa en annan dag.
      Ta hand om dig❤️

      Att öppna upp sig är tufft, testa igen en annan gång! Och gå tillbaka och läs svaren från igår, jag var ganska aktiv där och hade inte blivit ett dugg sur om det var nån av de trådarna där du var ts <3

      Tack allihopa som skrev nu, man förstår kanske inte alltid själv, men det är så snällt

    En restaurang i USA har infört en extra avgift för föräldrar vars barn har stört under tiden som de var där, den extra avgiften läggs på notan. Mycket bra initiativ! Det är jättejobbigt när barn är ouppfostrade och skriker och springer runt och stör. Kanske kan bli något liknande i Sverige? Man kan alltid hoppas.

      Bra sätt att spä på min rädsla för att ta med kidsen till restaurang 😬 ångestladdat nog som det är

        Gå inte på restaurang med barnen då? Vänta tills de blir äldre bara, så är det löst. Jag var inte på restaurang som liten (vi hade inte råd) och det är liksom inget jag har lidit av.

          Kan ju finnas en massa anledningar till att man behöver äta på en restaurang med sina barn. Tex om man är på resande fot, har fått strömavbrott, köket renoveras, man är bjuden att fira typ barnens morfars födelsedag, för att bara nämna några.

            Tack, och precis! Sen så är det såklart att man uppfostrar sina barn, men barn är ju också barn och inte robotar man kan ställa in på en viss inställning.

        Du får väl uppfostra dina barn så att dom förstår att man tar hänsyn till andra människor. Alltid och överallt.
        Det klarar ju andra så varför inte du?

          Newsflash: barn är inte vuxna fast mindre. De klarar av biologiska och fysiska skäl inte av samma saker som vuxna. Typexempel: sitta still, vara tysta, lyda.

          Hur ska de lära sig om de aldrig fått vara med?

            Att äta i lugn och ro utan att rusa runt, klättra på inredningen och gasta för full hals går ju att öva på även på andra ställen. Allmänt hyfs och respekt kräver heller ingen specifik plats för att lära sig.

            Alltså ju större barn desto lättare att resonera med. En tioåring som aldrig fått äta på restaurang behöver ju inte nödvändigtvis bete sig värre än en tioåring som fått gå ut och käka sen den var en härjig tvååring.

      Haha. Kommer ju aldrig hända i Sverige men det hade ju varit skönt.

        Men varför vore det skönt? Barnen stör ju lika mycket ändå? Det är bara att föräldrarna får betala för det? Det hjälper ju inte övriga gäster. Verkar jättekonstigt. Säg till folk och lyssnar de inte så kasta ut dem, oavsett om det är stökiga barn, högljudda tonåringar eller röjiga fyllon.

          Det kanske hade lett till att barnfamiljer inte gått till de restaurangerna som har ”böter”.

      Vore rimligt med ett pålägg på notan för alla sällskap som stör tycker jag. Frågan är bara hemma nivå för störigt man ska gå efter. Min? Då blir det många pålägg, räcker att ett sällskap skrattar för högt och ofta😁

        Vems nivå*

      Vart ska man dra gränsen då? Om ett par tjafsar och bråkar en hel middag så bordsgrannarna blir störda och får stämningen förstörd? Om nån har med sig en hund (ja vissa restauranger tillåter ju det) och någon annan därmed måste lämna stället pga allergi?

      Hoppas de inför liknande för fyllon eller högljudda sällskap 😊

      Nej har inga barn

      Är det inte bättre att köra ut folk då?

      Skitbra! Men skulle nog aldrig hända i mesSverige tyvärr 😄

      Låter som en väldigt dåligt idé av flera anledningar:
      – Restaurangen/ägaren blir kompenserad (för vad?) medan det ju är de andra gästerna samt serveringspersonalen som fått lida.
      – Personer som har råd att betala kan se det som fritt fram att härja (”vi har ju betalt för det”)
      – Kan uppstå jobbiga situationer pga oklart var man drar gränsen, ska den 19-åriga timanställda servitrisen argumentera med ett stort sällskap hur stor boten ska bli, kan bli diskussioner om diskriminering och liknande och inga bevis finns, ord mot ord.

      Hellre tydlighet från restaurangen att det ska vara lugnt, annars hänvisad ut på direkten. Alternativt, ha ett separat rum som kostar mer där sällskap med barn måste sitta.

        Tack! Så skönt med folk som tänker logiskt och på fler aspekter!! 👏👏

    Någon som har tips på var man kan hitta en sänggavel för 180-säng som INTE är en sån stoppad i tyg med knappar? Vad som helst utom det (men helst en som står på golvet och inte kostar skjortan).

      Tycker Ellos har fina.

      IKEAs BRIMNES tycker jag är fin med bra funktion. Kan ju enkelt måla om i en roligare färg

      Det är lite tyg men inte med knappar.. Tycker den är bra och fyller sitt syfte 🙂
      https://jysk.se/sovrum/sanggavlar/sanggavel-180×115-h10-plain-gra-22

      Blocket eller Marketplace kanske?

      Mio

    Behöver hjälp! Mår illa av detta..vår kändaste influencer B ligger med en gift man sedan typ 12 månader tillbaka som har sambo. Ska man man berätta för henne?

      JA!!

      En gift man som har sambo…? Har han tre kvinnor igång samtidigt?

      Är det du som är den gifta sambon? Sparka ut karldjäveln isf. Annars, hur vet du detta? Skicka anonymt brev till hans kvinna, hatar otrohet😡

    Har en kusin som jag känner ”avundas” mig och vet inte riktigt hur jag ska tänka. Hon är väldigt fin som person och vi har alltid haft en nära relation men just denna ”avundsjuka” eller vad man ska kalla det skaver. Dom senaste exemplen: jag har två döttrar och väntar nu en son varpå hon berättar att hon också plötsligt är sugen på en fjärde (hon har tre döttrar). Hennes ansikte när jag berättade att vi väntar en son var så märklig.. Hon blev liksom ledsen men försökte pressa fram ett stelt grattis och leende.. Vi köpte nyligen hus varpå hon berättar att hon verkligen fått upp ögonen för detta område och kikar på hus i närheten. Jag och min familj åker iväg på en weekend i Stockholm och gissa vart hon ska åka nästa helg? Jo, en weekend i Stockholm med sin familj. Hon har låtit sina barn börja i identiska altiviteter (och grupper) som mina och även valt samma skolor. Är det jag som överanalyserar allt? Det kanske är ”fint” att någon annan får lite tips eller idéer från en och att man ska ta det som en komplimang.. eller bör man säga något?

      Du överanalyserar.

        Tycker du?

      Känns faktiskt som du inbillar dig lite och projicerar dina egna känslor. Särskilt hela ”väntar en son efter flera döttrar”. Världen kretsar inte runt dig.

      Inga barn, men hade en kompis som höll på sådär. Jag sa inget till henne, slutade istället att berätta vissa saker. Hade inte bara med det att göra visserligen, men bland annat.

      Jag jobbar i en lågstadieklass och vi pratar ofta med barnen att de inte ska säga att andra härmas utan att man blir inspirerad av varandra. Kanske något för vuxna att tänka på också, skulle bli så mycket lättare och mer avslappnat då.

      Hmm tycker det låter som väldigt märkliga saker att bli avundsjuk på. En weekend till Sveriges huvudstad är ju inte helt otippad! Skolor tenderar ju att vara sämre eller bättre än andra skolor och långt ifrån alla drömmer om att ha barn av båda könen.

      Har en vän som tror att alla är avundsjuka på henne hela tiden och det är så tröttsamt och svårt att hantera för sanningen är att många i hennes närhet egentligen är oroliga för henne.

        Det är mer timingen av allt som gör att det blir märkligt. Drar mig för att berätta vissa saker för då har hon plötsligt också tänkt göra samma.. Men det kanske är slumpen.

      Det handlar väl inte om avund. Hon tycker du gör bra grejer och vill göra som du.
      Du kan väl enkelt säga till henne, du måste kanske inte göra allt precis som jag gör, om du nu stör dig.

      Det känns som att du tror hon härmar dig men så behöver det inte vara. Din upplevelse är en sak, men ändra perspektiv istället.

      Att hon åker till Stockholm när du gjort det? Eller att hennes barn också deltar i en viss fritidsaktivitet som dina? Det är ju supervanligt att familjer åker till Stockholm, särskilt nu när många barn har höstlov. Det är vanligt att barn har samma fritidsaktiviteter, hur många grupper finns det för en åldersgrupp inom en typ av fritidsaktivitet nu för tiden? Vad gäller skolorna, kanske hade ni båda som mål att få in barnen på närområdets bästa skola eller liknande.

      Detta handlar inte om dig & jag tycker du överanalyserar från ditt eget perspektiv. Kanske handlar det bara om att din kusin vill att era barn ska få möjlighet att umgås mycket i barndomen.

      Innan du drar slutsatser om att du tror hon avundas dig så måste du lyfta blicken, få ett perspektiv utifrån & reflektera över situationen.

      Är det här en person du umgås mycket med? Då är det väl jättebra med aktiviteter, skolor & liknande intresse så ni kan hjälpa varandra med vardagspusslet. Försök se det positivt. Känns som det är viktigt för dig att vara först eller ensam om dina egna val. Men du skriver att kusinen har tre barn och nu skaffar du ditt tredje, betyder de att du härmas?? 😉

      Nyfiken på varför det stör dig. Gör hon det ”bättre” än dig eller varför är detta ett problem för dig?

    Någon här som ärvt BRCA2 genen?
    Och genomgått dubbel mastektomi och opererat bort äggstockarna i förebyggande syfte som vill dela med sig av sina erfarenheter av tiden efter op?

    Har dålig koll på märket Fila. Vad tycker ni om det? Vad för typ av personer har på sig märket?

      Men skärp dig. Gillar du kläderna/grejerna? Använd. Gillar du inte? Skippa.
      Vad i h-e bryr du dig om vilka andra som eventuellt använder märket?
      Stå för det du tycker!!

      Om du är intresserad av att vara trendig så är märket FILA väldigt ”ute” igen 😋

    Kommer låta som världens dummaste fråga kanske men kan försenad menstruation bero på annat än graviditet? 5 dagar sen..tog ett test som var negativt när mensen var 1 dag sen ( ivrig jag vet). När bör man uppsöka läkare eller behöver man överhuvudtaget göra det?

      Stress, rubbade hormoner öht. Ta ett test till?

      Vet du att du hade ägglossning för 14 dagar sedan? Tiden mellan ägglossning och mens är i en frisk menscykel 12-14 dagar. Men ägglossningen kan flytta på sig och då blir ”mensen sen”

    Finns det snygga dunjackor? Vill inte se ut som en BOLL men vill vara varm och go i vinter. Snälla hjälp

      Peak Performance! Köpte min där för två år sedan och det är den bästa jackan jag har ägt.

      Ahkka har några snygga modeller, ellos

    Tips om du gillade ”Förrädarna”; TV4 kör ”Förrädarna UK”, mycket mer påkostat och mer spännande!

    kan inte rå för det men det skaver nåt med amalia braun och hennes killes storys där dom hoppar runt & flamsar och larvar sig…

    tycker en, sak är, så, märklig. om, någon gillar vänsterpartiet så är det gladeligen okej att, prata på jobbet om det och ALLA drar nåt nedlåtande om SD. men trots näst största parti så är det alltid Sd som, får skit och även om moderater alla håller med och gärna hyllar vänster el, sossarna. jag som inte alls delar vänsterpolitik får alltid bara höra massa skit om höger och hur kunde folk rösta så och så fast jag bidrog till högervinst.
    tycker inte personer respekterar demokrati. jag vågar aldrig säga något, utan lyssnar mest och inflikar nåt som jag kan stå för, men jag delar absolut inte deras syn på rätt tunga frågor.
    hur kan det ALLTID va ok att kasta skit på sd el moderater men ALDRIG om vänstern?

      Det är väl väldigt demokratiskt att kunna dela sina åsikter om olika partier?

      Haha jag är moderat och får också frågan ”men varför röstar man på moderaterna? Hur kan man tycka om dem”. Jag förstår ju inte hur man kan gilla t.ex S så jag ställer den frågan tillbaka och så är diskussionen över.

      hahaha håller med, upplever exakt samma & har också funderat på det där men inte kommit fram till något vettigt svar😂

        Rent generellt har väl alltid folk mer åsikter om ”ytterligheter” än ”mellanmjölken” i mitten. Så är det väl både med V och SD, rör du dig i borgliga miljöer ”hatas” det på V och rör du dig i vänstermiljöer ”hatas” det på SD.

      Är det någon som vet eller har någon aning om varför det tog slut mellan Angelica Lagergren och Pontus? Dem som skulle gifta sig och allt snart.

        undrar också. men jag hade en känsla innan av
        av att det gick fort o hon skrev så mkt om honom o jag fick inte samma vibb, fr honom. hon verkar intensiv och det kanske inte funka o sen har hon barnen på heltid. det klarade inte min relation till sist heller.

          Sant. Men ändå känns som om något borde ha hänt. Planera bröllop och sedan plötsligt inget.

      fast det är inte demokrati om 3 pers säger att, alla som röstar på sd och ulf är idioter, och ”hur kan man rösta på sd”
      då är man inte så sugen att säga vilka man röstar på.

        Demokrati innebär att du kan påverka hur landet styrs genom att rösta. Inte att dina kollegor inte får snacka skit om partiet du röstar på. Sen skiljer det sig mycket i olika umgängen och arbetsplatser, på en tidigare arbetsplats var de flesta höger och snackade skit om vänster, men där jag jobbar nu är det tvärtom.

      Vad pågår med dina kommatecken?

        ligger bredvid mellanslag så kommer åt dom

      Kasta skit hör ju inte hemma i ett demokratiskt samtal men däremot måste man väl kunna fråga, diskutera och ha synpunkter på olika partiers politik? Som en kommenterat ovan är det ju just det som är demokrati!! Jag har för övrigt synpunkter på såväl v, s, m och sd (och resten). Oavsett hur man röstar håller man väl nästan aldrig med om ALLT i ett partiprogram? Att sluta diskutera är jättefarligt för demokratin.

        jag har slutat diskutera då jag röstat höger höger och fått höra så måmga ggr att all som röstar på sd /m är dumma i huvudet. inte så sugen att dela min demokratiska rättighet

          Och det är ju jättetråkigt. Olika uppfattningar bör ju snarare leda till nyfikenhet än att man blir idiotförklarad.

          En grundproblem är ju att politiken blivit så väldigt polariserad. Att man tycker olika är självklart men man måste respektera varandra ändå. Och respektera demokratin. Och de folkvalda. Och valresultat. Osv.

        ”Demokratiskt samtal” haha…. varför har vissa av er så OERHÖRT svårt att förstå termen ”demokrati”? Vi har yttrandefrihet. Jag ogillar SDare och SD å det grövsta. Det har inget med demokrati att göra. Snälla utbilda er!!!

    Chips är rätt gott eller hur?

      Japp! Har aldrig ätit så mycket chips sen Estrella kom ut med smaken brynt smör och chili. Annars är lättsaltade lantchips med vitlöksdipp inte fy skam heller.

      Nej man mår bara dåligt av det. Inte ätit chips sedan jag var tonåring. Och då var det kanske 3 gånger.

      En macka med ostskivor, smör ovanpå och sedan skivade bananer är mycket godare.

        Man? Du menar du?

        Jag gillar banan på pizza!

      Ja chips med dipp är ❤️❤️❤️ men jag får alltid ont i magen efter och hela dagen därpå 😭

        Prova morotsstavar att dippa ist, både nyttigare och godare.

          Hahaha, inte godare!

    Har någon tips på en bra deckarserie på HBO eller Viaplay?

      Viaplay – Bosch

      Outlier!

    Hur gulligt att Bella packar Pauls väska inför deras nästa resa? Brukar ni hjälpa er partner packa? Jag har aldrig hört om något sånt innan 🙂 tyckte det var lite gulligt.

      Vet inte om jag tycker det låter gulligt. Låter mest som ännu en grej för kvinnor att ta ansvar över för att män ”inte klarar det” 😅

      Det är väldigt old school i mina ögon…mamma packade åt pappa…oavsett om de skulle resa ihop eller om han skulle resa själv. Men jag tror att det var ovanligt redan på den tiden…

      Nä inte gulligt. Packa din egna väska tack.

      Nej, verkligen inte gulligt. Och hur kan man som vuxen människa, Paul alltså, vara okej med att någon annan packar ens saker? Som att man är fem år gammal. Man vill väl själv ha koll på vad man packar ner?

        Man kan ju anta att de kommunicerar. Paul är iväg och ordnar det sista i sitt hus som ska lämnas över nu. Det är inte konstigt att hjälpas åt.

      Min man packar åt mig, han tycker jag är för virrig 🙄 Är ändå arkivarie till yrket så jag är väldigt strukturerad.

    Denna enorma ”kärlek” som nu alla överröser Matthew Perry med. När han levde då hånskrattade ju alla åt honom, att han var tjock, missbrukare, osv. Varför säger man en massa fantastiska saker EFTER att personen är död?! Det har jag alltid funderat det. Det är så märkligt för då kan ju inte personen höra det, man är ju död då, så då spelar det ju ingen roll.

    Hollywood tar den ena efter den andra, de flesta i Hollywood verkar vara missbrukare eller ha psykiska problem eller annan misär. Titta bara på en sån som Britney som ju är bortom all räddning. Det verkar finnas ett väldigt högt pris som de betalar i Hollywood för att få all lyx, pengar, osv. Det verkar inte direkt komma gratis. Dom verkar ju leva i ett rent helvete många av dem. Och då verkar det inte hjälpa att dom har pengar, glamour, lyx och kändisskap.

      Har inte sett nån som hånat honom.. Skvallerpress kanske men de håller ju alltid på.

      Håller med om att det är en tuff värld med mycket droger och annan skit som de utsätts för. Kändislivets baksida.

      Det med Matthew Perry var väl mer pressen som håna..? Sen har och är han starkt förknippad med sin roll (precis som de alla 6 är) och det har nog varit svårt att leva upp till det efteråt i en fortsatt karriär. Fint att han fick uppleva reunionen som var, där överöstes de ju med kärlek från fans mm

      Det var ju alla vaccinboosters!

        Lägg av nu 😂

    Gjorde en hälsoundersökning och mitt långtidssocker är 41, mitt fasteglukos var dock normalt. Håller jag på att få diabetes nu?

      Va sa läkaren?

      Hur gammal är du? Det spelar roll.

      Fram till 50 års ålder är HbA1c-värdet hos en person utan diabetes normalt inom området 27 – 42 mmol/mol. För personer över 50 år är 31 – 46 mmol/mol normalt. 

    Jag har ett rivsår på sidan av mitt lillfinger, från början av fingret ner till nageln. Nu när det är kallare ute är jag dessutom torrare så det svider väldigt mycket.

    Tips på något bra att smörja in med? Finns det något man förmodligen har hemma som skulle vara bra tro? 😅 smörjde in händerna med nivea innan men det sved mest.

    Jag letar efter höga gravidtrosor och blev ställd när jag insåg att det var svårt att hitta. Enda jag hittat är på bonprix, någon som har andra tips?

      Dessa från Lindex är uuunderbara! Levde i dem under bägge mina graviditeter och även lång tid efteråt haha :).

      https://www.lindex.com/se/p/8612604-80-svart-2-pack-gravidtrosa-med-hog-midja

        Åh tack! Att jag missat dom 😅

          Håller med Tess, de där är bäst 😍

      De från bonprix är superbra! Så dissa inte dem haha 🙂

    Vad är ni glada över / tacksamma över idag? 🙂

      Haft en lugn skön helg med mycket sofftid och återhämtning, det är jag tacksam för.

        De låter underbart!

      Att jag lyckades springa 5 km på 30 minuter efter knappt sprungit något på flera veckor och otroligt halt ute

        Heja dig!

      Att jag har en sambo som stöttar mig i exakt allt. Det spelar fan ingen roll om hela världen är emot mig, han är ändå på min sida. Otrolig trygghet när man är en ångestladdad person med känslorna nära till hands hela tiden att ha lugnt vatten vid sig.

        Vilken klippa du har hittat!

      Att jag idag fick hem en snygg kappa från Sellpy,som PASSAR i stl! Halleluja! Den är rosa-röd mönstrad,perfekt till våren.Har alltid otur med klädköp,så är tacksam för detta!

    Känner mig lite töntigt men äntligen så har jag tagit bort min ”situationship” som sårade mig något enormt på sociala medier. Vet inte vad jag ville komma med detta men jag ville bara få det sagt till någon. Vi umgås fortfarande i samma kretsar ibland så jag måste fortfarande se honom dock..

      Bra jobbat! Han förtjänar inte dig.

    Har en fundering. För er som bor i Stockholm, kanske känner ni igen ”Huddinge mannen/pojken”?
    Det delas frekvent videos på honom på sociala medier när han får sina utbrott och skriker på medmänniskor i sin omgivning. Han tycker INTE om när människor bryter lagen, och att röka på pendeltågsstationen är inte tillåtet, men folk gör det ändå, och detta triggar honom oändligt. Han gapar och skriker, drar i nödbroms ombord på tågen.. Han skriker alltså på andra omkring sig, och han tar i ordentligt.
    Nu till kruxet. Han är en ung, men vuxen kille som är autistisk. Han klarar sig själv och bor själv, men jag har senaste året gått runt och fasat för att han en dag ska bli mördad pga hans utbrott. Han har redan blivit nedslagen MÅNGA gånger. Han är känd av polisen och lokalboende i Huddinge.
    Vad ska man göra? vad kan man ens göra? Detta har pågått i flera år.
    Jag VET att han är sjuk, men å andra sidan, hade någon främling börjat gapa mig i ansiktet hade jag nog inte backat och gått därifrån direkt heller..
    Snälla håll hans riktiga namn utanför, jag vet att de flesta vet vad han heter, men vi behöver inte sprida det här.

    Har någon positiva erfarenheter av kopparspiral? Var tvungen att sätta in en för 2.5 vecka sedan och hade ändå tänkt göra det då hormonella preventivmedel inte fungerar för mig med hypotyeros.

    Har hört rätt många skräckhistorier om kopparspiraler och insättningen gjorde ont men vill höra positiva erfarenheter.

      Jag har använt mig av kopparspiral i flera år och älskar det 🙂 Jag hade lite ont som vid mensvärk första timmarna efter isättning men sen mådde jag precis som vanligt! Har inte haft några biverkningar utan har haft en regelbunden mens som kommer prick på dagen när den ska, fick något mindre mens än vanligt (brukade blöda 4 dagar och blödde 3 dagar när jag hade spiralen). Har aldrig upplevt värre mensvärk eller något sådant! Jätteskönt att alltid ha det skyddet då jag mådde otroligt dåligt av minipiller och alltid glömde dom! Nu är jag gravid och vi tänker oss en till rätt snabbt efter denna men sen kommer jag återgå till kopparspiral direkt 😀

      Jag!!
      Insättningen går smidigt. Nyper till av mensvärkskänsla som sen går över fort. Det klarar man 😊 Jag har haft inne min i typ 6mån nu och jag har inga biverkningar alls. Mer och längre blödning första månaderna men det har nu rättat till sig ganska bra. Blöder mycket första två dagarna men sen är det lugnt. Har bara positivt att säga.

    Äntligen någon i denna diskussion som faktiskt kan förklara det ordentligt. Herregud har man en närstående som är autistisk läser man väl på om mentaliseringsförmåga? Med min autistiska närstående kan detta brista men absolut inte empatin när hen väl förstår perspektivet.

      Men jaha, detta skulle inte hamna här.

    Men sluta, vad du håller på! Verkar närmast du som har problem. Det är väl inget att hänga upp sig på! Det är väl bra och då har ni ju några gemensamma intressen ni kan tala om. Låter bara som fishing, fishing från din sida?

    Hej Bloggbevakning och alla!
    Ang. personen som köpt sexuella tjänster likt Paolo Roberto. Jag tror faktiskt de flesta redan känner till vem det är. Så öppet man talar om det här på vissa sidor, går ju ej att undvika. Sedan ditt prat om att man ej går ut med namnet pga risken för förtal, har väl aldrig hört något liknande! Det här, att hålla tyst om det ger ju ännu mer upphov till spekulationer och risker för förtal! F. ö. Har ju det redan börjat! Har ALDRIG varit med om att ngn journalist, ledamot av rätten eller ngn allmänhet skulle undvika att nämna någon dömdes namn pga risken för förtal! Har aldrig hört ngt så korkat desutom i synnerhet som alla domar är offentliga! Både ur preventivt syfte och bra försäljningsargument skulle man ALDRIG tänka så! Var fick du det ifrån?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.