Madeleine Ilmrud om sin odontofobi

Att vara lida av ”odontofobi” är att lida av svår tandvårdsrädsla, och det är någonting Madeleine Ilmrud pratar om i ett långt inlägg på sin blogg.
Hon beskriver hur hon undvikit att gå till tandläkare i flera år, trots att det kan ha allvarliga konsekvenser, men en fobi är allt annat än resonabel och rimlig. Det är därför det är en fobi, tänker jag.

En försummad munhygien och obehandlade tandtillstånd som karies och tandlossning kan öka risken för systemiska sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och även diabetes. Jag vet allt detta, men trots det så har jag inte haft modet att ta hjälp. Jag har haft tandvärk som fått mig att svimma men ändå har jag inte sökt vård. Då kanske ni förstår hur djup den här skräcken sitter i mig. // Madeleine Ilmrud

På sin blogg beskriver Madeleine den tandvärk hon haft den senaste tiden, som gjort så ont att hon knappt vill leva längre. 
Till slut satte hennes sambo Micke ner foten och mer eller mindre tvingade henne att söka hjälp eftersom hela familjen blev lidande av Madeleine smärta. Hon skriver själv i sin blogg att odontofobi är ett tillstånd som påverkar ens omgivning väldigt mycket. Man blir inte en rolig person när man går omkring och har ont hela tiden, och att hon inte bara försummade sin munhygien utan även sin familj.

Väl hos tandläkaren visade det sig att Madeleines tandproblem var så pass allvarliga att hon var tvungen att dra ut den bråkiga tanden, men slutet gott, allting gott.
Med hjälp av en tandläkare hon kände sig trygg med, tog hon sig igenom besöket, och uttrycker sina känslor av  lättnad, tacksamhet och kärlek för personalen i sitt inlägg, personalen, som hon upplever ”räddade henne”.

Vill med detta inlägg ge hopp till er som kanske känner samma sak som jag. Som också lider av tandläkarskräck. Det finns en del människor som är ämnade att rädda liv, det finns en del människor som kan hjälpa en när det är som tyngst. Och kan jag ta det här steget så är jag övertygad om att andra kan det också.  // Madeleine Ilmrud

87 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Gullefjun!

    Hur gick det för dig med bråket med mannen?

      När han var otrogen eller?

    Vilka fobier och problem har hon och alla hennes barn inte?? Är alltid något med någon i den familjen 😅 eller är hon en mytoman kanske? 🤔

      Tror dom haft/har alla sjukdomar som finns. Infektioner som aldrig tar slut. Akuta besvär och matstörningar. Operationer och knölar. Cellförändringar och kroniska sjukdomar. Misshandel i skolan. Osv….

        Men inget berättar man om ekonomin

          Nej, varför skulle man göra det?

            För att de har enorma skulder som föräldrarna skapat. Ger en oerhört skev bild. Men barnens sjukdomstillstånd kan man exponera utan samtycke.

              Ologiskt svar, det finns fortfarande ingen anledning till varför de skulle berätta för dig om sin ekonomi.

              Enorma skulder är väl om något som påverkar barnen negativt, men ser fler och fler storfamiljer komma undan KF och inkssso pga många barn… Studier som gjorts hur det påverkar barnen och risker borde kanske vara nästa ämne för Ilmrud att avhandla.

              Madde får väl börja med OF. Hon behöver ju inte visa upp hålen i tänderna..

              Hur vet du det? Vet att det var disk tidigarebon vem som ägde huset de bor i.

                Vem som äger huset ser du på Lantmäteriet, det är inte Madde eller Micke som äger. Deras aktiebolag är försatt i konkurs. De registrerade sig dessutom aldrig för moms eller f-skatt, konstigt eftersom det är mycket mycket mycket mer fördelaktigt att driva AB än enskild firma när man kommer upp i hennes inkomst.
                Men misstänker att deras betalningsanmärkningar gjorde att de inte fick registrera sig för f-skatt.

                De har flera betalningsanmärkningar var och för några år sedan gjordes det utmätningsförsök hos dem, men de äger ju ingenting själva, så fanns inget att ta. Allt är offentliga uppgifter, finns att läsa i tidningen Justitia.

                  Ojj, är det så illa! 😳 förvisso inte förvånad hon har ju alltid gett sken av världens fasad och perfekta liv, pinsamt när man är i den åldern och med så många ungar! 😅

                    Ja, konkursen är visst jättekänslig, trots att det är offentliga uppgifter som vem som helst kan se på Hitta.se.
                    Jättemärkligt att bilda aktiebolag och berätta om det vitt och brett på bloggen, men när de går i konkurs så säger hon inte ett ord.

                      Varför gick bolaget i konkurs? Har hon inte sagt något om det? Att bara fakturera för samarbeten lär ju inte innebära några större kostnader men som du skriver offentliga uppgifter så lär ju komma fram sen.

                      Y:
                      Hon har inte ens nämnt konkursen, samt blockat alla kommentarer som frågade.
                      Jag misstänker att de inte fakturerade samarbeten via bolaget, eftersom de inte fick momsregistrering och f-skatt godkänt. Om de ändå gjorde det var de sällsynt klantiga eller okunniga.

        De är ganska många i den familjen så klart de drabbats av endel. Även om det ibland överdrivs.
        My Martens o andra sidan har ensam råkat ut för det mesta.

          Fast det är helt klart Münchhausen syndrom på henne! Känner fler familjer med många barn som inte ens har i närheten av allt… det är alltid något fel! Sen det här att hon jobbat i vården 😅😆 när och hur länge? Vilken kompetens besitter hon?? Av inläggen att döma genom åren kan hon (självutnämnt) mer än utbildad personal 🤭

        Med tanke på hur många som är är det väl inte konstigt att familjen utsätts för fler fall än en ”vanlig” familj. Dessutom delar de väl med sig av allt, när andra kanske inte direkt gör det när det kommer till sådana grejer

    Går hellre till tandläkaren än föder barn😀

    Har jääääävligt svårt tro man inte söker hjälp vid svår tandvärk, det är nåt av det värsta ont man kan ha… gissar hon överdriver lite

      Nej, alla söker definitivt inte hjälp hur ont den än har.

        Då har man inte haft riktig tandvärk.

          Jo!

          Du har inte heller en fobi, och då är det nog svårt att inte förstå. Helst med tanke på hur ont tandvärk verkligen gör

        Så säger alla tills de har haft en go tandvärk 😅

          Jag kan lätt skriva under på att jag INTE går till tandläkaren hur ont jag än har.
          Och du kan inte på något sätt påstå att jag isf inte har haft tillräckligt ont.

    Odontofobi?

    Fungerar det inte att kalla det för tandvårdsrädsla/tandläkarskräck?

    Är det mer allvarligt med odontofobi, eller vill man mest göra sig lite extra speciell genom att slänga sig med ett annat ord?

      Alltså det är något hela tiden med alla barn som har olika problem, ätstörningar, migränanfall, magproblem osv. Även M om man följt familjen genom åren… är lite munchen proxy syndrome över henne faktiskt! 🫨😅

      Alla vanliga fobier har väl ”riktiga” namn? T.ex. höjdskräck är akrofobi

      Hihihi, nej hon älskar att använda ”finare” ord för alla sjukdomar familjen får. Hon vet också oftast så mycket bättre än vårdpersonalen. Hon har visst jobbat inom vården, När vet jag dock inte.

        Finns det någonting den människan inte är, eller inbillar sig att hon har talang för?

        Slutade visserligen läsa hennes blogg för 5-6 år sedan, men då hade hon hunnit med Nagelteknolog, Konstnär (hon målade skitfula ugglor när det var inne för typ 10 år sedan), Fotograf och PT.

          Inge fel att prova olika yrken låter som du skulle behöva det! 😊

            Men det blir aldrig något av det.

      Är nog ett sätt att visa att det finns ett ”riktigt” namn för åkomman och att det inte är ett hittepå. Rädsla och skräck är inte heller lika med fobi enligt mig

    Aldrig förstått tandläkarskräck. Jag förstår varför folk är rädd för spindlar, ormar, mörker, höjder, osv, men tandläkaren?! Varför i hela friden är folk rädda för tandläkaren?! Jättekonstigt. Det är ju dessutom väldigt vanligt, var och varannan människa. Ytterst märkligt!

      Tandläkare är så jävla dömande och otrevliga. Man känner sig som världens minsta och sämsta människa. Min tandläkarskräck har bara växt fram med översittartandläkare

        Haha ja !!!! Många är det men det finns guldkorn med 🥰

        Håller med! Dock har jag bara träffat väldigt fina tandläkare nu i vuxen ålder. Men hur jag blev behandlad av vissa tandläkare som barn och ungdom har verkligen satt sina spår. Undvek att gå till tandläkaren helt mellan 20-30 års ålder tyvärr. Nu går jag en gång per år men tycker verkligen att det är fruktansvärt jobbigt fortfarande.

          Ja jag går dit men mår alltid skit ett par dagar före och efter för jag vet att de kommer bete sig som att jag begått en omoralisk handling genom att ha hål i någon tand. Gräva lite extra hårt och omilt i munnen så mungiporna spricker och sen ge bedövning upp i hela huvudet så hela näsan är bortdomnad.

    Ska Toftby har två läggor? Hyresrätten och bostadsrätten? Ingen bostadsbrist i Göteborg som hindrar att det är killkväll i ena läggan och tjejkväll i den andra.

      Pengar rullar in, det går bra nu🎤🎼

      Japp det ska hon

        Eh – varför??

      ”Läggan” 😂😂😂

        Så. Jävla. Töntigt. Uttryck.

          Ja, men att skriva ett. Ord. I. Taget. Är inte ett dugg töntigt?

      Hur funkar det om man både hyr och äger i samma stad? Hyresvärdar brukar väl inte vara överförtjusta i sånt? Har dålig koll, men vill minnas att jag läste något om detta tidigare. Dock kan ju Toftby och Janne ha en privat hyresvärd som är okej med detta.

    Jag har gynrädsla. Värsta jag vet. Tandläkaren är ok. Men i gynstolen är man så utelämnad.

      Tycker man är mer utelämnad i ett flygplan😳 Gynbesöket går ju fort iaf förhoppningsvis.

      Det är forskat på att kvinnor blir pillade där nere för ”syns” skull men männen behöver inte det. Den stolen är över 100 år gammal och är från tiden kvinnor var ”hysteriska”. Mysigt att vi inte säger ifrån ordentligt.

        Hur menar du? Män visar väl också upp sitt kön för läkare när de har besvär där?

          Nä de slår sig inte ner i en j stol,

        Min gubbe var och kollade prostatan, någon sköterska pillade honom i tvåan. Han kom hem och såg helt skräckslagen ut😀

        Förlåt men hur ska man annars undersöka kvinnors underliv?
        Jag har haft gynekogiska problem hela mitt liv. Ultraljud är nödvändiga för att kunna undersöka livmoder och äggstockar och om patienten inte halvligger i en gynstol är det jättesvårt att hantera ultraljusstaven korrekt för att se bra.
        Hur är din lösning för att vi kvinnor ska bli ordentligt undersökta i underliv/livmoder/äggstockar?
        När gynekologen tittar på slemhinnor och livmodertappen är även det i stort sett omöjligt om man inte ligger ner med benen isär.

          Som sagt, du verkar gilla att gå till gyn. Män kollar prostatan – ja. Men det går smidigare till.

            😂😂😂 Ja det är ju så smidigt för män att ligga och dra upp knäna och få ett finger ”up there” 😂😂😂

            Vadå gilla. Hon berättar bara fakta

          ”Förlåt”

            Du verkar inte så smart.

    Ännu en influenser som försörjer sig på att expolatera sina barn och använda dem som små levande reklampelare. Tragiskt för alla dessa barn som blir utnyttjade i sina föräldrars kanaler!

    Som vuxen borde man väl vara förnuftig nog att söka hjälp när nåt är fel. Är man rädd får man väl se till att söka hjälp för det så man sen kan få korrekt vård och hjälp.

      Hon visade en gång upp en knöl hon hade på kroppen. Hon var orolig och läsarna sa åt henne att kolla upp det. Men hon ”tycker inte om att gå till läkare”. Hon hade också stora problem med att ta något typ av cellprov.
      Verkar vara rädd för det mesta när det gäller henne själv och sjukvård. Men inte barnen då, där är det mycket utredningar för olika sjukdomar.

    Usch, hatar att gå till tandläkaren. Avundas alla som har fina tänder och noll hål. För mig värre att gå till tandläkaren än till gynekologen. Gynekologen är på avstånd och tandläkaren är för nära.

      Tycker varken gyn eller tandläkare är obehagligt på något sätt. En vårdinstans dit man går för att kolla upp något eller få hjälp med något. Vad är grejen.

        Grejen är ju att man är rädd? Vissa är orimligt rädda för höjder, spindlar eller ormar och andra för att gå till tandläkaren. När det gäller fobi för att besöka olika vårdinstanser handlar det väl också om en oro kring att något ska vara fel och vara helt utelämnad. Så det är inte särskilt konstigt.

        Fast många har problem att gå till både tandläkare och gyn. Beror ibland på jobbiga händelser. Alla har vi något vi är nojiga för.

        Att vi särar på benen för en okänd. Man är galen om man inte tycker gyn är obehaglig

          Jag har absolut inga problem att gå till gynekologen. Efter att jag födde barn och behövde handgriplig hjälp för att få ut barnet känns en gynekologundersökning som det enklaste i världen.
          Hur svårt kan det vara liksom, 50% av alla människor ser ut som jag mellan benen! Inte som att jag visar upp något unikt hos doktorn.

            Skönt. Själv födde jag med kejsarsnitt, aldrig att jag föder barn brädandes. Usch.

              Och om du får tarmproblem kommer de undersöka tarmen också via buksnitt eller?
              Ibland får man släppa till ”de nedre regionerna” helt enkelt. Dumt att dramatisera vanliga och viktiga hälsoundersökningar.

            Du är anonym du, kära du.

              Haha varför så bitsk i kommentarsfältet ? Överallt är du o kommenterar. Mår du bra 🙂

      Jag med. Min fostermamma skrämde upp mig med tandläkaren när jag var yngre vilket gjorde att jag grät varje gång jag skulle gå dit och utvecklade en fobi. Nu sitter jag här som vuxen med tandlossning för att jag inte vågade gå dit. Man ska aldrig döma andra som är rädda för saker, det är inte alltid så jä*la lätt!

        Du kan alltid söka för din rädsla. Kan få lugnande men då sker det via sjukhus med en tandläkare, olika som tar vissa pass var. Gäller både vid större ingrepp, operationer och vissa barn som måste sövas. Men även de med svår tandläkarskräck kan få hjälp. Bättre än tandlossning och att flera tänder ska drabbas.

          Jag gick iväg till tandläkaren tillslut och idag har jag fått hjälp för tandlossningen som tur är. Men tack för ditt svar!

            ”Nu sitter jag här som vuxen med tandlossning…” ?

    Svarar mig själv här: Haha var tvungen att gå in och kolla WoAs sida nu och jag DÖR! De har tydligen byggt klart metaverse galleri nu ändå, som tagit två år och kostat hur mycket som helst! Å herregud…det.är.så.fult. Så otroligt B! https://www.worldofalidia.com/gallery Snälla camcam gör en post om detta!

      😂😭🫣

      Hon fick ju stålar att köpa fin villa på Gotland också med pengar från detta. Varför synar ingen donnan i sömmarna?

    Alltså det där var det absolut värsta jag sett! 90-talet ringde och ville ha tillbaka sin datagrafik 😅 Väldigt talande att Vanja själv inte jämnar den här lanseringen av galleriet med ett ord! Skulle också försöka krypa under radarn om jag haussat upp nåt så mycket och sen efter så lång tid å massa pengar lanserar nåt som ser ut som en tidig version av The Sims! Blir ju ännu mer ett hån mot de hon lurat på pengar… det här var vad de fick liksom.

    Själv älskar jag att gå till tandläkaren! Ser det lite som en spa-behandling där de pillar runt lite och man ligger i stolen med stängda ögon och myser och så går man därifrån med mindre tandsten och kanske lagade tänder. Tycker mest det är tråkigt att det är så dyrt.
    Visst kan det väl göra lite ont ibland men jag är nog rätt härdad efter att ha behövt dra ut alla mjölktänder hos tandläkaren och även haft tandställning i 6 år…

      Håller med dig lite där, skulle väl inte säga att jag älskar tandläkaren 😅 Men kan vara sjukt avkopplande att ligga där och blunda, lyssna på radion och ljuden i bakgrunden.

      Har dock en enorm skräck för sjukhus och hälsocentraler av olika anledningar, så förstår verkligen att man drar sig för tandläkaren

    Håller med! Dock har jag bara träffat väldigt fina tandläkare nu i vuxen ålder. Men hur jag blev behandlad av vissa tandläkare som barn och ungdom har verkligen satt sina spår. Undvek att gå till tandläkaren helt mellan 20-30 års ålder tyvärr. Nu går jag en gång per år men tycker verkligen att det är fruktansvärt jobbigt fortfarande.

      Den här kommentaren hamnade fel 😅

    Det måste vara den enda vård hon är rädd för. Annars är nog vården mest rädd för henne. Hon måste hålla hela Region Östergötland sysselsatt med alla krämpor som hennes familj har. Och så verkar hon enormt otrevlig och påstridig. Nu senast gick hon upp i limningen för att hennes mamma fick medicin utskriven på recept och inte fick medicin direkt på mottagningen. Samtidigt självmedicinerade hon en av döttrarna med antibiotika. Hon hade också fått någon läkare att skriva ut antibiotika till hela familjen med tillhörande pojk- och flickvänner för att familjen hade återkommande infektioner som de inte blev av med. Inte konstigt att antibiotikaresistensen ökar.

      Tror hon är rädd för all vård när det gäller henne själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.