234 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vi (sambon och jag) har några nära vänner som ska gifta sig och alltid när dem pratat om det så har vi varit så peppade och taggade, det är ändå nära vänner så det känns superkul! Vi visste att det kommer bli utomlands och eftersom vi inte rest på länge så har det känns väldigt roligt. Men nu har vi fått inbjudan och bröllopet kommer ske i Australien i december, och igår när sambon satt och kollade så ser vi att bara flygbiljetter (den tiden på året) ligger på minst 13-15.000 kr per person… det är alltså minst 30.000 BARA för flyg, och dom pengarna har inte vi. Jag har i princip bara 5000 kr sparpengar då jag varit sjukskriven på deltid och knappt gått runt ekonomiskt nu iochmed inflation och allt…Jag var beredd på att få spara till bröllopet, men jag trodde inte det skulle vara såhär mycket.
    Jag känner mig så ledsen nu. På inbjudan som kom igår så stod det ”so start saving money!” Men det finns inte en chans i världen att jag kommer kunna spara ihop till detta. Förutom flyg så ska man ju ha boende, bröllopspresenten, pengar till mat osv…

    Min sambo har bättre ekonomi och har betalat lite för mig ibland såklart, men jag vet inte ens om han har för sig själv, det här var mycket dyrare än vad vi någonsin föreställt oss. Och dessutom försöker vi spara till hus nu… Jag skäms samtidigt för att behöva säga till paret att vi inte kommer kunna komma till bröllopet, det är några av våra närmsta vänner ändå och vi har pratat om bröllopet tillsammans.
    Och sen blir en liten del av mig lite ”besviken/ledsen”, för att sätta ett bröllop där och sen därför begära att alla ens gäster ska kunna lägga minst 30-40.000 kr på att vara med. Folk kanske har mycket bättre ekonomi än jag/vi har (uppenbarligen) men för mig är detdär otroligt mycket pengar. Någon som varit i samma sits?

      Jag hade tackat nej till ett bröllop på andra sidan jorden. Sagt ”tack men tyvärr har vi inte råd att resa till bröllopet men vi önskar er all lycka och vi vill gärna fira er när ni kommer hem igen ”.

        Det gäller att inte snåla. Lev livet!

          Men om man inte har råd så har man ju inte? Handlar inte om att vara snål. Finns inte pengarna så finns dom inte även om man inte snålar?

            Allt annat än sms-lån för att vara med är snålt. Yolo osv

              Det är därför sms lån är nära till hands. Yolo!

              Tråkigt att ni inte kommer kunna närvara, förstår besvikelsen. :/

              ”So start saving money” låter lite självupptaget, vilka är de att diktera vad gästerna ska spara pengar till? Fattar att det antagligen är skrivet med en peppande ton (av det förmodat ivriga paret) och med glimten i ögat, men samtidigt är det inte konstigt om man som inbjuden gäst blir obekväm av en sådan uppmaning.

              Har ju dock väldigt svårt att se att brudparet faktiskt skulle ha mage att vara missnöjda eller ens besvikna om många inbjudna uteblir då det för det första är sjukt mycket pengar att lägga på någon annans bröllop, även för den som har råd (såvida man nu inte har det mycket gott ställt), och för det andra är det ju, vare sig det är för ett bröllop eller inte, en väldigt dyr resa och det är ju fullt rimligt att de som måhända har pengarna att betala detta ändå prioriterar använda sina semesterdagar och sina pengar till att åka på en semester man valt och planerat själv, eller att lägga summan på något helt annat, eller att helt enkelt spara pengarna. Att Australien ligger så långt borta innebär ju dessutom två otroligt långa (och därmed både fysiskt och psykiskt påfrestande samt tidskrävande) resor, med jetlag osv, och allt vad det innebär, och för att det ska vara värt det både i tid och pengar stannar man ju oftast längre än typ en långhelg och det är ganska mycket begärt att förvänta sig att ens gäster ska göra en sådan uppoffring även om det kan ge dem en sannolikt väldigt härlig semesterresa på samma gång (förutsatt att man gillar bad och värme osv. och har möjlighet att avvara tiden som krävs för att redan ska kännas värd det).

              För de allra flesta är 40000 en inte helt oansenlig summa. På ett sätt kanske ni kan vara lättade att kunna ge ”ursäkten” (ni behöver verkligen inte någon ursäkt och knappt ens någon förklaring, rent krasst) att ni inte har råd, för det är nog ännu mer besvärande att behöva tacka nej för nära vänner som faktiskt skulle ha ekonomiska förutsättningar för att åka men som måste förklara att de inte vill prioritera att lägga sådana pengar på bröllopet.

              Har de planerat att ha ett stort eller mindre bröllop? Förväntar de sig att en större skara människor utöver närmaste familjen ska ta sig dit för deras skull kanske de står inför en ”humbling experience”…

                Och förvänta sig att folk kan ta 1-2 veckors semester för att kunna vara med på detta bröllop?
                Egoister tycker jag.

        Jag håller med, tacka nej och säg att ni tyvärr inte har råd. Det är verkligen inget att skämmas för.

      Har de någon anknytning till den platsen?

      Oavsett tycker jag inte ni ska skämmas över att tacka nej pga ekonomin, det tänker jag att man får räkna med om man bjuder in till bröllop så långt borta.
      Jag förstår att du är besviken men det är deras bröllop och de har säkert tänkt igenom platsen noggrant.

      För mig en högkänslig ensamvarg kan jag inte i min vildaste fantasi ens kan tro att ens vänner skulle vilja lägga så mkt pengar på ett bröllop. Tycker absolut ni ska säga som det är att ni inte har råd och prioriterar att köpa hus. Helt ärligt undrar jag hur många som kommer närvara. Vad tror du om du spekulerar? Har ni många vänner som kommer ha råd med detta? 🤪

      Tycker inte du ska skämmas. De räknar säkert med att alla inte kan, iaf borde de göra det när de lägger bröllopet där. Förstår att du är besviken men de har ju också rätt att försöka få sitt drömbröllop. Förstår helt om ni prioriterar ett hus.

      Om de inte förstår att ni inte har råd är de inga riktiga vänner! Tacka nej bara.

      Har inte varit i samma sits men förstår dig. En helt annan sak om man har gott om sparpengar och ser det som den där semestern vi alltid längtat efter.
      Och efter ett par veckor så finns inte heller den där sparade slanten till huset ni drömmer om. Hade sagt som det är, kanske inte ikväll, men när ni har pratat igenom det. Hur ska alla andra ha råd att åka på ett bröllop andra sidan jordklotet? Med matpriser, räntor mm som de flesta brottas med.
      Tråkigt om de inte inser att deras dröm är något som de flesta inte har råd med.

      So start saving money? Det kunde ju dom gjort så dom hade råd att bjuda.

        De tar alltså för givet att att ska ha råd? Helt galet

      Du ska absolut inte skämmas. Jag tycker det är oerhört mycket begärt att lägga sitt bröllop på andra sidan jordklotet och förvänta sig att gästerna ska spara pengar för att kunna åka. Fånigt.

      Jag tror att många kommer att tacka nej, många pga prisbilden men också med tanke på att man spenderar semesterdagar och tid på att resa så långt till ett bröllop som vanligtvis är avverkat på en helg. Du gör absolut inget fel, ingen kommer tycka att det är konstigt.

        Tycker att du ska vara stolt över att säga att du inte har råd. Du behöver ingen annan ursäkt än att du inte har råd att åka till andra sidan jorden.

      tihi kom och dela vår stora dag med oss, det kostar bara 40 lax. Herregud om ni är så nära vänner kan de ju inte vara så verklighetsfrånvända att de inte förstår att det är stora (omöjliga/icke-prioriterbara) pengar för er? Förstår om ni alla skulle ha en livsstil lik Mickan och Freddes, då är det väl småpotatis, men nu verkar det ju inte vara fallet.

      Så klart att ni blir besvikna! Var detta något ni anade? Är blivande brud eller brudgum från Australien?

      Vi skulle ha råd att åka, men det är ändå alldeles för dyrt för ett bröllop! Men framför allt är det en enormt lång flygresa! Vi älskar att flyga, men så många timmar på ett plan går helt bort! Jag skulle tacka nej pga flygresan, alternativt flygskam.

      I ert fall kan ni helt klart tacka nej pga kostnaden. Kanske kan ni, samt flera andra som kommer att tacka nej, vara med på länk?

        Man måste ju typ ta två veckors semester för att kunna njuta lite också?

      Dina vänners förhoppningar att bröllopsgästerna ska komma strömmande från när och fjärran till Australien kvalar härmed in på dagens förstaplats över idioti!
      Deras kalasbudget lär ju bli låg iaf med ett minimalt antal närvarande gäster.

        Lever i ett La La Land

      Jag tänker att lägger man ett bröllop på andra sidan jorden måste man väl åtminstine betala antingen resa eller boende till sina gäster, vilket som är dyrast. Tex kostar flygresan tex 1500 så okej, då kan man stå för boende istället. Eller tvärtom.

        Var med om exakt samma sak fast bröllopet var i år.

        Vi tackade nej pga ekonomin och att vi höll på att spara till hus. Dom blev lite stötta och sura (besvikna kanske är rätt ord) men det la sig ganska snabbt efter bröllopet och nu är allting som vanligt igen.

        Det är såklart de kommer tycka det är tråkigt och bli besvikna men ge det tid så kommer dom förstå.

          Är de rimliga människor blir de såklart inte besvikna – de fattar väl att de flesta inte har råd. Kanske har de någon dröm om just den platsen och vill få med alla som kan. Helt okej att önska! Helt okej att tacka nej!

      Tacka nej! Även om ni är nära vänner så är det helt rimligt att prioritera sina egna drömmar och mål. 30’ är otroligt mycket pengar oavsett vad du har på sparkontot, speciellt att betala för någon annans bröllop, även om ni ska spara hela året så kan ju ni som par ha andra planer än att lägga ett sparkapital på någon annans bröllop. Om de känner er väl borde de ha en fingertoppskänsla över om ni samt andra gäster kan delta eller inte, såvida inte alla i er krets är oerhört förmögna. Inget dåligt samvete! Gott nytt år!

      Visst kan man gifta sig på andra sidan jorden (särskilt om man har släkt där) men då har man ju som vettig människa FULL förståelse att många ej har möjlighet att komma pga brist på både pengar och tid.

      Ang present tycker jag det är bananas att förvänta sig presenter av folk som betalar för resa/ boende, särskilt till andra sidan jorden.

      Sen får man ju verkligen hoppas att alla som kommer ser det som en rolig semester och inte enbart en utgift för bröllopet.

      Ang ekonomin så hade jag aldrig i din sits ens övervägt det, självklart ska man inte tömma hela sparkonto på någons bröllop, oavsett om ens sparkonto är 500 K eller 5 K. Om vi ändå är inne på temat ekonomsia råd skulle jag aldrig köpa hus om man har så små marginaler heller, det finns så mycket potentiella oväntade (och väntade) utgifter med hus.

      hade absolut tackat nej. tror mig det kommer många göra. har hört om flera sånna bröllop och slutändan är det inte många som kommer i väg.
      Spar pengarna och åk på en resa du och sambon när ni kan 😍
      hade varit annorlunda om det var i Spanien och man kan hitta biljetter för 3000 kr..

      vad tror brudparet i dessa tider???!?
      sjukt!

      Men gud, heeelt orimligt att förvänta sig av vänner? Asså om ingen av dem är därifrån är det dessutom en galen idé att släpa folk så långt. Folk måste ju ta massa semester osv osv för en så lång resa. Galet. Jag hade INTE velat lägga de pengarna på en väns bröllop – vi la inte ens så mycket på vårt eget bröllop?! Haha

      De får gifta sig där de vill, det är deras bröllop. Jag förstår att du är besviken men är det en god vän som är vettig så borde de förstå att inte alla har råd att komma.

      Var glad för deras skull att de får gifta sig på en sån häftig plats som Australien!

      Ps. Priserna ni ser nu är inte korrekta om det gäller flyg december 2024. Priserna kommer skifta många gånger innan dess

      Mitt syskon har en partner från andra sidan jordklotet. Så när de skulle gifta sig valde de en neutral plats dit båda familjerna hade ungefär samma restid till. Då skulle vi betala flyg samt en vistelse på ett femstjärnigt all inclusive hotell i sju dagar. Landade runt 40- 50 000 kr för två personer. Det var bara närmsta familjen som skulle komma. Jag reagerade starkt över att det var så dyrt men landade i att ja, antingen tycker man det är värt och väljer att åka eller så tackar man nej helt enkelt. Ofta grubblar man ju och dividerar fram och tillbaka men egentligen är det ju ganska enkelt. Har vi pengarna? Om vi har pengarna, vill vi lägga det på det här?
      Vi kom fram till att vi ville åka och såg det som en resa för oss med. Sen kom dock pandemin så blev inte av…

      Deras inbjudan borde typ varit: Vi ska gifta oss på plats Xxxx. Vi förstår att det är långt bort och att alla varken har tid, möjlighet eller ekonomi för att komma. Om ni har möjlighet att flyga hit så har vi ordnat kostnadsfritt boende på plats X där ni är nära ceremonin och har alla måltider och liknande är inkluderat. Vi förstår som sagt om ni inte har möjlighet att komma och vill verkligen inte att någon ska känna det som betungande att tacka nej till vår ceremoni. Vi kommer därför att ha ett till firande på plats X, nära där vi bor. Om ni väljer att tacka nej till vårt första firande så kommer ni att få ett automatiskt meddelande om att ta del av firandet på plats X istället. Jag hoppas att ni har möjlighet att delta vid något av dessa tillfällen, men allt har sin tid och genom att vi bjudit in er till detta så innebär det att ni betyder massor för oss, oavsett om ni kan delta eller inte ❤️

        Skulle vi inte låta bli att flyga 2024? Ett bröllop är en tillfällig händelse, ett hus har ni kanske hela livet. Sprätter ni iväg pengarna på bröllopet/resan och får vänta på huset eller t.o.m missar ett hus pga pengarna som inte finns så kommer ni att gräma er. Vad skulle vara värst att missa?

        Jag vill bara säga en sak , att vi varit så United i denna tråd gör mig so happy! Aldrig läst så många kommentarer som håller ihop! 🥰😊⭐ Gott Nytt År allihopa! Mitt år börjar värst som värst men jag kommer finnas där för min vän.

      för mig låter detta helt absurt! Jag är vanlig knegare inom vården. 30 tuuuuusen för o bara ta sig till platsen där de ska gifta sig …det är mer än vad jag har innan skatt i månadslön. Jag blev bjuden på ett bröllop till en vän där det stod på inbjudan att man ”citat” inte var välkommen i något billigt från h&m utan det skulle vara stil och klädkod samt ett swishnr dit man kunde skicka pengar som present för det va det enda de önskade sig.

        haha sjukt, hoppas du inte gick!!

      Exakt denna frågan har väl postats för flera månader sen?

        Ja Ellerhur????

      Haha, min syster gifte sig i Luleå och de bjöd på boende samt undanbad sig alla former av presenter för att folk (de flesta från Sthlm) behövde lägga någon tusenlapp på flyg. De bad verkligen om ursäkt för det. Det här var ju några levels upp 😳

      Bara man läser att bröllopet ska vara i Australien, förstår man att det blir dyrt och folk kommer behöva fixa ledigt en tid för att kunna resa dit. Sen vet man ju antagligen inte redan nu om man ens får ledigt i december.

      De lär nog få komma på en alternativ lösning om många säger nej till att komma på bröllopet. Lite väl mycket begärt att be alla gäster att åka till Australien. Alla har ju olika förutsättningar ekonomiskt, skulle förstå om de flesta tackar nej.

      De kan ju köra smekmånaden i Australien istället för att köra bröllopet där, kanske?
      Om de vill inkludera Australien på något sätt, som har med bröllopet att göra.

      Är ett bröllop värt de pengarna? Det sägs att ju dyrare ett bröllop blir, desto lättare går det i kras.
      Jag skulle inte offra min ekonomi för en sån resa, inte ens om min bästis skulle gifta sig.
      Btw skulle min bästis inte vara så egoistisk och tro att folk vill lägga ut så mycket för ett bröllop. Tacka vet jag min kusin som hyrde ett herrgårdshotell och bjöd alla på allt. Vi tog t-banan dit, festade, sov över och t-banan hem.

        Men en sån töntig kommentar
        Inleder med en bitter mening,
        Likt att alla som visar kärleken på sociala medier skulle vars i en dålig relation.
        Redan i din kommentar om att dyrare skulle lättare går i kras sätter WT-stämpel på dig.
        Missunsam och grinig. Vill du börja nya året så?

        Ett herrgårdsbröllop här kan vara jättefint, eller skruttigt, det beror helt på gäster och bröllopspar.
        Men drömmer man om ngt annat ska man välja det, inte välja det någon annan vill.

          Haha du spenderade multum på bröllopet va?

            Nej, vi gifte oss i kyrkan. Sen hade vi festen i hembygdsgården.
            Dyrast var väl maten.

      Vad du än gör så skäms inte för att ni inte kan åka. Det finns ingen skam i det alls. Inte hade du velat att någon annan kände skam om det var ombytta roller, så gör inte så mot dig själv.

      Om ni inte kan åka, så kanske ni fyra kan göra något annat vid ett senare tillfälle för att fira?

      Var i samma situation, och det var också Australien. Dock fanns biende. Men hade ändå inte råd då jag var studerande vid tiden.
      Sa bara ”tyvärr, har inte råd att åka till australien”.
      De förstod till 100%, och det tror jag alla gör.
      Det är ju inte så att ngn begär att man ska kunna komma när man väljerbqtt ha sitt bröllop så långt bort.

      Jättetråkigt för alla parter.

      Jag är sen på bollen, men skriver ändå. Jag tycker inte att ni ska känna så och ska jag vara ärlig tycker jag att det är ganska fräckt att förvänta sig att folk ska åka. Det är deras dröm inte gästerna. Det här är vad de väljer att lägga sina pengar på, vilket är helt ok, men de kan inte förvänta sig att det är gästernas dröm. Att se vänner gifta sig är ju fint så klart men ni borde lägga pengarna på er drömgrej istället. Jag gissar att det är jättemånga som känner likadant, som varken vill eller kan betala de här pengarna för någon annans dröm, och de kommer tyvärr få många som tackar nej.

      Räknar dom med någon gäst alls undrar jag? Få i min familj/umgängeskrets hade haft råd, och de som har råd hade aldrig lagt pengar på att åka till andra sidan jorden för ett bröllop. Herregud vilja tror dom att dom är? Stanna du hemma och njut istället

      Att lägga ett bröllop i Australien och anta att alla gäster har råd resa dit är rättså verklighetsfrånvarande o faktiskt egoistiskt…I så fall får väl paret bjussa på resa och boende. Skulle aldrig använda mina sparpengar till nån annans bröllop på detta sätt, hellre spara till en fin resa med min kära.

    Haha jag skrev igår om fluns-bebisar 2024 och gissade på att Melina C skulle skaffa en 3a. Och vem annonserar ut det idag 😂

      Hahahah precis min tanke med (va med i ”diskussionen” igår och höll med dig)

    Vad har ni hittat på idag och vad gör ni ikväll? ❤️

    Jag kom hem klockan 16 efter att ha ätit nyårslunch hos min mormor, tog på mig pyjamas med en gång och la mig i soffan. Nu spelar jag tvspel och har en tallrik kladdkaka med vispgrädde och hallon bredvid mig 😍
    Är så glad att jag slutat må dåligt på nyårsafton för att jag inte är på någon fest eller liknande. Så skönt att vakna pigg och utvilad imorgon, och jag trivs fan hemma i soffan alltså😂

    Ta hand om er och gott nytt år🎉

      Lagat hemmagjord pizza. Haft ont i halsen och öronen. Mest suttit vid datorn. 🙂

        Vad gott! Länge sen jag åt det. Vad hade du på?:)
        Krya på dig!

          Tack!
          Hade vegetarisk färs och så tomatsås och ost… såklart. 🙂

      Skulle ha nyårsmiddag hos oss men gästerna blev sjuka så vi har haft en lugn kväll hemma med barnen. Så mysigt faktiskt!

      Har jobbat fram till 17. Kom hem, duschade, åt julmat och lekte med katten som nu sover i sin korg. Ser på Vänner och är så trött att jag funderar på att sova. Dock kommer ju katten som sagt att bli lite orolig sen av fyrverkerierna, så måste ju gå upp innan midnatt igen för att ta hand om henne… 😴

      Vad härligt det låter ❤️ Har spelat Cyberpunk och ätit nyårsmiddag med min pappa. Nu går jag runt i mjukiskläder och vi tittar på Världens lyxigaste semestrar och försöker lugna vår oroliga hund.

      Min sambo vaknade upp sjuk så vi fick ställa in firandet med barnens kusiner som jag sett framemot. Sen på eftermiddagen verkade han så jäkla nöjd över att bara skrota runt här hemma att jag blev irriterad på honom, kändes nästan som att han var glad över att ha blivit sjuk. Irrationellt nog blev jag sur på honom och nu är han less på mig för att jag varit bitter hela dagen. Perfekt… Min treårig sa i alla fall ”det blev en bra fest utan kusinerna också” så det är väl det viktigaste. ❤️

      jobbade till 22 och när jag kom hem så öppnade jag bubbel och gjorde iordning löjromschips 🥰 bara chillar, sippar bubbel och kollar captain america! så skönt att bara va själv utan krav och vara ledig imon 🥰

      Har packat massor och sen åkte jag hem till mina föräldrar så vi har ätit trerätters och spelat spel

      Har ätit middag hos en granne, nu ligger jag i sängen, börjar jobba kvart i sju imorgon. Vinden viner utanför så är ganska nöjd.

      Vi hade nyårsfest hos oss med närmaste kompisar med jämnåriga barn, toppen nyår för vuxna och barn 😍

      Vi har 20 pers på nyårsmiddag. Ligger uppe med barnen och tittar på tv och somnar snart. Såååå skönt! Så glad att jag slipper umgås med alla i 2-3h till 😂

      Vaknat upp med hemsk ångest. Minns ej middagen och tappade bort alla mina vänner vid tolvslaget. Vet att det bara är en tidpunkt och hittade dem fem minuter senare. Ringde min pojkvän men minns inte var jag sa. Det är riktigt vidrigt beteende av mig och kommer på skit hela dagen på grund av detta. Varför kan jag inte bete mig?

        Det där för ofta jag förr. Du får vara rädd om dig och dricka mindre. Det är lättare sagt än gjort när man är i feststämning men börja lite senare och kör varannan vatten utan undantag, det kommer du långt på. Sån ångest med minnesluckor.

    Sambon och jag åt fisksoppa till lunch (vid typ 14), vi bestämde att vi skippar trerätters idag och tar den i morgon istället 😄 jag är gravid i sjätte månaden och blir proppmätt väldigt fort av ganska lite, så jag är nöjd med det 😄 inväntar nu ett glas pommac, champagnecheddar och lite kex istället 😊

    Sambon börjar jobba ikväll kl. 23. Jag hade köpt ingredienser till toast skagen så vi skulle hinna äta lite gott innan han far iväg. För en timme sedan meddelade han att han åker och äter middag med två kollegor innan jobbet.

    Vet att vi kvinnor borde bli bättre på att säga vad vi vill istället för att hoppas att karlarna ska förstå. Om jag bett honom att stanna, hade han säkert gjort det. Men jag vill ju att han ska välja mitt sällskap för att han vill vara med mig, inte för att jag ber honom. Känner mig ledsen.

      Vad sa du när han berättade att han skulle käka med dem då?

      Du kunde kanske ha sagt att du förberedde en kväll för er tillsammans…

        Ska man behöva meddela att man planerar att spendera nyårsafton med sin sambo?

          Om man planerar något särskilt inför kvällen så tänker jag att man kommunicerar detta i förväg, ja….

            Så jag är helt orimlig som ser det som en självklarhet att stora högtider firar man på det sätt det går med sina nära och kära? Ska man boka in julafton också? Midsommar?

              Alltså man pratar väl om det i förväg oavsett. Det ingår ju i det vardagliga pratet liksom.

                Precis! Alla förhållanden ser olika ut. Kommunicera är a och o.

              Ja det är väl rimligt att man tillsammans bestämmer hur man ska spendera en högtid?!

              Nej du är inte orimlig. Han är orimlig. Varningsflagg på honom.

            Ja och ”något särskilt” är väl ändå snarare sambons planer, dvs att lämna familjen för att gå ut med kollegor, som borde ha kommunicerats.

          Nej, men han skulle ju iväg och jobba inatt. Ofta behöver man sova innan nattpassen oavsett om man har partner eller ej. Jobbar man natt lever man ibland som i en liten bubbla. Ni som jobbar dagtid är kanske inte jättesugna att umgås med er partner kl tre på natten?

            Nu var ju inte hans prioritering att sova, utan att umgås med kollegorna ”kl. 3 på natten”.

              Umgås klockan tre på natten?

                =jobba

              Menade mest att innan ett nattpass börjar så kanske sömn är något man prioriterar och inte bryr sig så mycket att fira nyår. Och käka med några kollegor som också ska jobba innan passet börjar.

          Det beror väl helt på hur parets vardag ser ut. Finns inget generellt svar på det…

      Visste han att du hade planerat något?
      På sätt och vis förstår jag honom, om han tänker lite egoistiskt, att käka med några kollegor i samma sits som också ska jobba på nyårsafton känns lite så att ingen tycker synd om en, alla sitter i samma båt.
      Han kanske tyckte att du verkade ok med att vara själv.

        Han visste att våra barn är sjuka och att jag och barnen inte har möjlighet att spendera kvällen någon annanstans än hemma.

          Fast frågan var om han visste om vad du hade planerat.

            Nog för att jag och sambon lever väldigt egna liv med säkert ovanligt mycket tid ifrån varandra. Men om inget annat sägs så förutsätter till och med jag att ha spenderar högtiderna med mig och barnen.

              Låter som klockren brist på kommunikation, där du förväntar dig saker som är outtalade och blir sur när han inte kan läsa dina tankar. Kanske något att jobba på tillsammans?

                Var någonstans har jag skrivit att jag är sur? Jag känner mig ledsen. För jo, jag hade nog önskat att min sambo skulle tänka att han vill spendera nyårsaftonskvällen med mig

                  Tråkigt att du är ledsen. Verkar fortfarande som att ni kommunicerar dåligt.

                    Jag hade varit oerhört förvånad och omåttligt besviken om min sambo hade agerat så, och jag skulle själv aldrig göra det.

                    Om någon av oss mot förmodan skulle bli inbjuden till planer som endast innefattade den ene av oss skulle den personen NATURLIGTVIS dubbelkolla med den andre om vad den hade tänkt sig, både vad gäller middagsplaner och sällskap, och hur den skulle känna i det fall personen i frågade skulle välja att hitta på något med andra istället.

                    Vill uppmana trådstartaren att inte lyssna på dessa märkliga personer/denna märkliga person som vill lägga ”ansvaret” på dig, tycker det låter absurt, i vart fall om ni är över 16 år.

                    Det ovan beskrivna känns helt självklart för mig och jag är övertygad om att min sambo känner precis likadant, naturligtvis försäkrar man sig om att man inte förstör några gemensamma nyårsplaner (för oss är det underförstått att vi kommer umgås under högtiderna så man behöver inte på förhand berätta att man kommer planera och laga middag till båda två) och att den som lämnas ensam, vare sig denne är själv eller i sällskap av andra, verkligen är okej med att man avviker från det gemensamma firandet… Men det kanske bara är vi…

                      Har ni pratat om saken idag? Om han nu hunnit hem och hunnit sova ikapp efter passet.

                  Låter som att du sätter på dig offerkoftan, satt du bara tyst när han berättade sina planer? Historien blir väldigt ensidig när vi inte ens vet vad som sagts.

                  Han vill ju leva hela livet med dig. Han vill säkert spendera nyår med dig också, bara du berättar att du tänkt hitta på något med honom 🙂

                  Tycker också det är lite märkligt beteende av honom och du har all rätt i världen att känna dig besviken – om det nu är första gången det händer.

                  Hur brukar det annars vara hos er vid högtider, firar ni någonsin på olika håll?

              Som jag skrev kunde detta ju undvikits om jag bara hade sagt vad jag tänkte. Men precis som du, så ser jag också det som självklart att man spenderar högtider med sin familj. Finns inte på kartan att jag skulle sagt åt honom ikväll att ”btw jag går ut och äter middag med mina väninnor” och sen lämnat honom ensam med våra sjuka barn.

                Fast han ska ju faktiskt jobba….

                  Ja men om han ska jobba kl 23 behöver han ju egentligen inte åka iväg kl 19. Många hade nog förutsatt att familjen äter nyårsmiddag tillsammans om inget annat sagts.

                    Eller så förutsätter man att det inte finns planer då inget har diskuterats.

                      Oftast i en familj umgås man väl vid såna tillfällen om man inte har några speciella planer.
                      Jag hade tyckt att det var väldigt konstigt om min sambo utan att säga något i förväg drog iväg på till exempel julafton, ungarnas födelsedag eller midsommarafton bara för att jag inte planerat något.

                      Spelar väl ingen roll om det inte finns planer? Ska man ut och äta middag så får man väl kommunicera det ifall det finns barn med i bilden. Inte bara ta för givet att det är okej. Det är ju det märkliga i sammanhanget.
                      Men visst kunde ts ha kommunicerat sin plan men tycker inte att det är superkonstigt när man är en barnfamilj med sjuka barn och han ska jobba senare att man förutsätter att han då tänker va hemma fram tills dess och då tänkte göra en mysig middag. Det va ju fint tänkt av ts liksom att vilja lyxa till det lite trots situationen.

              Nu låter jag kanske dum, men nyår är ingen speciell helg för oss direkt. Min man jobbar med på nyår ibland och om ha börjar mellan typ 18-23 så brukar jag kommunicera om vi ska göra något speciellt eller om jag önska honom där för något. Eftersom han ofta ser det som en jobbdag så får jag säga om det är något han inte får missa. Idag tex så behövde han börja cirka 19 så vi bjöd in hans kollegor som inte kunde åka hem, eller var ensamma på dig middag från 18-21. Så han år tidigt och åkte till jobbet. Sen kom några av hans kollegor till oss efter det. Hade jag inte sagt att jag gärna ville ha en gemensam middag idag så tror jag att han hade åkt tidigare till jobbet och förberett för sina kollegor eftersom nyår inte är så speciellt gör honom(eller mig), men att det kan vara det för andra. Säger man inte vad man vill så kan man inte räkna med att få det. Och skulle han se nyår som en jobbdag eller inte bry sig om den dagen så innebär det inte aktivt att han väljer bort er. Kommunikation.

                För han hade inget behov av att vara med dig? Bara du som ibland kommunicerar att du önskar vara med honom?

          Ok, du skrev inte att ni hade barn som var sjuka så då förstår jag att du blev besviken. Men ofta tycker jag kvinnor klagar inför andra utan att säga till sin partner. Istället gå och sura. Svårt att vara tankeläsare.

        Det spelar väl igen roll om han visste att hon ville att dom skulle äta en skagenmacka? Vad lever ni för samboliv? Så klart är man hellre tillsammans med sin sambo, än åker till några vänner och käkar innan jobb?

      = två toast skagen till dig. Jag ser detta som en 100%ig vinst för dig. Sambon kan du hänga med resten av årets 364 dagar.

      Förstår din besvikelse. Självklart inte okej att bara dra från dig och barn utan att fråga vad du kände för. Ni är familj och det är nyår, det är långt förbi att du ska behöva kommunicera dina önskemål. Det är helt självklart för de flesta att vara med sin familj och om man planerar annat så har man kommit överens om det långt i förväg. Dåligt gjort av honom!

        Tack för din kommentar ❤️ Det är väl det att det inte är självklart för honom att vara med familjen som gör mig ledsen. Någon skrev att vi kan hänga övriga 364 dgr i året. Jag känner lite tvärtom, han kan käka med kollegor vilken annan kväll som helst. På nyårsafton vill iaf jag vara med de jag älskar, dvs barnen och honom

          Jag tycker att det låter som att det är mer som skaver än bara den här kvällen.

          Alltså det är verkligen extremt konstigt att han drar hemifrån på nyårsafton när sambo och barn är hemma. Det är HAN som skulle kommunicerat det här långt i förväg och kollat om det är okej, inte du som skulle kommunicerat att du önskade honom hemma med er den kvällen. Det är liksom en självklarhet. Han verkar verklighetsfrånvänd. Jag hade blivit extremt arg.

          Men kan du inte bara prata med honom, berätta att du blev besviken. Jag tror inte han menade att överge dig och dina middagsplaner. Jag jobbar själv obekväma tider och ffa mycket nätter som ibland infaller på högtider. Man hamnar i en bubbla där man jobbar och sover så ibland glömmer man bort att det faktiskt är påsk eller nyårsafton. Han kanske trodde att du inte hade planerat något speciellt eftersom han ju skulle jobba ändå?
          Jag brukar till och med be min man att inte planera något gemensamt när jag ska jobba flera nätter på raken för jag brukar vara så trött att allt fokus hamnar på att orka jobba. Om jag mot all förmodan orkar göra något mellan nätterna så får det räknas som en sällsynt bonus.

            Det är väl precis det att han ska jobba på nyårsnatten och kan därför inte fira med familjen. Att inte tänka då att man gör något mysigt innan man måste gå, utan man går extra tidigt för att ha trevligt med andra? Varning,
            jag hade funderat på vem han är med?

          Skit i puckade kommentarer som försöker lägga nån slags ansvar på dig för det här. Jag hade blivit jättearg och besviken.

            De båda har ett ansvar att kommunicera med varandra, skärp dig.

    Behöver hålla mig vaken ett tag till ikväll 💤🥱 Finns det någon spännande, fascinerande dokumentär jag kan titta på? Netflix, HBOMax eller liknande. Har inte sett på något under senaste halvåret ungefär.

      Jag tyckte Conversation with a killer var bra, sett Jeffrey Dahmer och

        Råkade skicka innan jag skrev klart😅

        Och John Wayne var bra*

        Vad gillar du för typ av dokumentärer?:)

          Tack, ska kolla på dem!
          Kanske inte för hemska, skulle jag nog ha skrivit 😁 Mår lite för dåligt av mord och sådant.

            (Kollade upp dem, men de kommer nog ge mig lite mardrömmar tyvärr😅)

            Jaha 😂 kollar nästan bara sånt när det är dokumentärer. Då skulle jag inte rekommendera att kolla på dom, två väldigt vidriga personer.

            Kungen med två ansikten var intressant tyckte jag, finns på svt play tror jag.
            Hemligt hav – tv4 play.
            Down to Earth with Zac Efron – Netflix. Bara kollat säsong ett men tycker den var väldigt mysig och intressant.

              Tack igen! Detta ser intressant ut 😃

    Känner ni någon som någonsin vunnit mer än en gång på deras bingolotto? 😅

      Nej. Alltid surt när man vinner 100kr eller en ny lott redan på första spelet 😅

        Jotack, vann 2 skraplotter på första 😵

          Bara för det vann jag två gånger på samma lott 🤓😂

      Jag har spelat Bingolotto sen 1994 (när loket var) och jag har aldrig vunnit någonting.

      Jag har vunnit 100:- två gånger på samma lott en gång.

        Då finns det ju hopp 👍

      Jag har aldrig förlorat på bingolotto.

      Nope… aldrig vunnit mer än 100kr. Svärmor vann dock femsiffrigt belopp på postkodlotteriet – två veckor efter hon hade gått med.

    Någon mer här inne som ska ha som nyårslöfte att sluta kommentera här inne? (som alltså har det som ett missbruk/beroende). Jag hade det som nyårslöfte förra året och det höll i 6 månader (jag hette då Lisa) och jag kommenterade inte på 6 månader från januari-juli, men sen så trillade jag dit i somras igen och började kommentera igen (nu som Lina istället) och sen dess så har jag varit ”fast” igen i kommentars-beroendet. Men nu så ska jag ha som nyårslöfte i år igen tänkte jag att sluta och se hur länge det håller den här gången.

      Behöver du verkligen ha då du bara trollar. Så du kanske bör ha det att aldrig komma tillbaka hit igen?

      Detta förklarar så mycket, jag har verkligen anat att ”Lisa” och ”Lina” är samma person. Hoppas att du lyckas hålla ditt löfte, och inte kommer tillbaka som ”Liva”.

    Tips mot halsbränna som gravid? Har testat alla receptfria läkemedel jag kan googla mig fram till så får nu lägga hoppet till husmorstips.

      Testat omeprazol?

      Annars svälja en näve havregryn utan vatten. Funkar en stund iaf. Sitt upp minst 30 min efter varje måltid. Ligg aldrig plant utan höj sängändan/bolla upp med kuddar.

      Hela skalade mandlar

      För mig var det enda som hjälpte att dricka mjölk! Drack hinkvis mot slutet då halsbrännan var fruktansvärd 😅 har även hört att tugga på havregryn kan hjälpa 🫶🏼

      För mig funkade bikarbonat utblandat i vatten. Vanligt husmorstips så bara googla måtten

      Sötmandel eller grädde, ditt barn kommer att ha mycket hår när det föds enligt ett ordspråk från mitt land🙂

      Mjölk eller banan.

      Nej fy fan har samma problem. Höggravid och precis lagt mig i sängen efter nyårsfirande (orkade inte mer). Har ätit en massa choklad och vet att natten kommer bli jävlig pga detta.
      Men det är väl det enda tipset jag har, undvik choklad och sötsaker.
      Vill du äta typ en bulle så gör det tidigt på dagen så kan du undgå en sömnlös natt pga skiten.

      Gaviskon tuggtablett var min räddning

    Blir tokig på alla blomflugor här hemma! Aldrig haft det problemet förut, fattar inte varför de är här?! Inte bananflugor utan små svarta. Hällt kokande vatten i diskhon, handfat och i duschen i omgångar och placerat ut massa skålar med vatten+sirap+vinäger+diskmedel men de skiter ju bara i dem, bara ett fåtal har drunknat. Måste jag köpa såna där kladdiga klisterfällor? Varför VARFÖR vill de inte bara flytta eller dö?!? 😡

      Lägger inte dom ägg i fuktig jord? Kan du ha vattnat någon blomma för mycket?
      Vi hade mycket blomflugor ett tag i en amaryllis men slutade vattna den så mycket och då försvann dom efter ett tag.

        Dutta i sig något litet med jämna mellanrum, inga stora måltider. Små salta kex var hade jag alltid med mig, hjälpte faktiskt.

          Oj, hamnade fel. Skulle vara till gravid med halsbränna.

      Köp kvitt och spraya på. Vi höll på med fällor och skit men till slut orkade jag inte mer och gick in med kemikalierna och då försvann de på en dag.

      Köp nematoder och vattna dina blommor med. Funkar klockrent. Finns på trädgårdshandlar.

        Ja alltid nematoder, är det enda som inte förgiftar och man blir kvitt allt som stör.

      JAG HAR ETT SUPERTIPS!! Häll kanel i blomjorden i alla dina krukväxter. På några veckor är alla blomflugor döda 😊

      Köp Nemablom!

      Tack för tipsen, ska testa allt.

      Bara vinäger med 2 droppar diskmedel. Ta gladpack över som du gör ett litet hål i med något vasst, så dom kommer i men inte ut.

    Usch vad jag tycker synd om min hund. Är så jävla trött på dessa förbannade raketer.

      Det finns hundgodis som verkar lugnande för hundar, kanske något att tänka på till nästa gång 🙂

        Han är inte orolig på det sättet men han skäller varje gång de avfyrar fyrverkerier. Just nu har jag byggt en liten hydda till honom under skrivbordet och satt på lugnande musik. Går sådär men han har lugnat sig lite i alla fall. Får hoppas på det bästa.

          Vi har persienner och gardiner för fönstren och musik på ganska hög volym. Avskyr fyrverkerier! Lycka till med din hund.

            Han har skällt en del men har försökt massera honom och nu sover han. Förbannade spektakel blir så trött!

          Han känner att du tycker synd om honom, det gör honom orolig.

        Lugnande hundgodis funkar inte jättebra, om alls. Det finns väldigt lite forskning bakom de ämnen de stoppar i. Visst kan man få lugnande utskrivet men det är så sjukt egentligen. Varför ha traditioner som kräver att man drogar djur!?

          Funkar för oss iaf.

      Samma här, fast i plural. Spenderat kvällen instängd i ett rum i källaren med kartong över alla fönster, lite lätt klaustrofobiskt. De kommer få kissa inne på pads för här smäller de hela natten så finns ingen chans att de klarar av att göra sina behov ute. Ibland har jag så svårt för människors egoism.

      Jag håller med. Det är så sorgligt att det ska skjutas raketer och kastas smällare… Ikväll när vi var ute med vår hund kastades en fyrverkeripjäs ner mitt på gatan tvärsemot oss där vi gick. Och en annan hund i familjen har fått en smällare kastad under sig mitt i en gångtunnel. 😢 Jag hoppas fyrverkerier fasas ut helt och byts ut mot drönar-shower eller ljus-shower.

        Ja. Bort med alla smällare och fyrverkerier! Stackars alla djur som blir skrämda. Det har till och med kastats in smällare i hästhagar!

      En seriös fråga och inget dömande – hur har ni tränat era hundar att agera vid fyrverkerier? Det är jätteviktigt att som ägare från början bete sig rätt så att hunden lär sig att fyrverkerier inte är någonting de behöver vara rädda för eller reagera på. Ser hur många ägare som helst som belönar rädsla och oro med klappar och beröm och godis, så det är inte konstigt att så många hundar tror att de beter sig rätt när de reagerar på fyrverkerierna. Finns många bra resurser från hundtränare att kolla upp, speciellt om ni ska skaffa hund! Vi är på våran fjärde hund, alla olika raser, tränat dem likadant vid fyrverkerier (och ja, de behöver absolut tränas, att vara neutrala har inte kommit naturligt!) och aldrig haft en hund som är rädd.

        Och så är många hundägare stressade och rädda själva för hunden, vilket de såklart känner av. Som ledare måste du visa hur hunden ska bete sig, dvs själv ignorera fyrverkerierna. Det inkluderar att inte låta barn och vuxna springa runt och vara exalterade runt hundarna för exaltering för en hund är inte positivt utan negativt.
        Anyhow thanks for coming to my ted talk

        För någon som förutsätter att andra inte tränar sina hundar och försöka läxa upp dem så verkar du sakna väldigt mycket kunskaper. Dominans, ledarskap och bestraffning är stenåldersmetoder och har inte heller stöd rent vetenskapligt. Dina 4 personliga anekdoter väger luft i jämförelse emot vad man rent vetenskapligt kommit fram till både vad gäller grunden till rädsla och hur man bäst motverkar den. Jag har gått hos en av Sveriges främsta hundtränare när det kommer till rädsla, hon har skrivit böcker om ämnet och vet nog mer om saken än vad en självutnämnd expert gör.

          För det första så vet du ju inte hur ”självutnämnd” denna person är. Och sen tycker jag du är orättvis. Antingen tar man åt sig råden eller så låter man bli.

            Är det något som är orättvist är att det förutsätta att människor som har rädda hundar varken tränar sina hundar eller överhuvudtaget vet någonting om det. Det är farligt att människor sprider okunskap som fakta, jag tänker därför inte låta råd som dessa stå oemotsagda. De som i slutändan är de som drabbas av dessa dumma råd är hundarna och det förtjänar de inte.

    Jag började med minipiller idag, tog första pillret imorse. Kände nyss att det sved till i låret och tror jag fick en propp. Googlade och läste att man inte får propp av minipiller på en sida och på en annan att man kan få propp.

    Skulle ni strunta att ta piller imorgon och ringa bm på tisdag? Eller ska jag gissa att det var en slump?

      Tror inte att man får en propp några timmar efter ett piller bara så det är nog ingen fara.

      En propp värker/spränger mer än svider. Jag e dock inte läkare så du ska inte ta det på 100%.

      Propp i benet känns betydligt mer än att det svider till.

      Men gud…
      Nej. Du har tagit pillret en dag.

      Hahaha du måste vara ett troll. Sjukt komiskt iaf 😄

    Har sen ett tag tillbaka känt att jag inte vill bo där vi bor. Vi bor i storstad i bra område precis utanför ”stan”. Vårt hus var således dyrt, vi köpte 2022 när marknaden var som dyrast så har höga lån. Vi tjänar bra men med höga utgifter blir det inte mycket över. Jag kommer från en mindre stad och blir avundsjuk när jag ser de som bor kvar där som har fina hus (finare än vårt men typ 2-3 miljoner billigare ändå), åker på flera semestrar och har typ hästar till barnen (jag hade själv häst innan vi fick barn).

    Känner att vi bara existerar, det är inte såhär jag vill leva 🙁 vi åker aldrig på semester, nån häst är det inte tal om eller andra roliga saker.

    Att vi bor nära en storstad är inget vi nyttjar. Vi är ALDRIG inne i ”stan”. Min man vill absolut inte flytta för då blir han deppig. Men det är okej att jag inte mår bra (i mitt enda liv) och vantrivs tydligen.

    Är sjuk så därav tid ligga och fundera på detta på nyårsafton 🥳

      Du får väl rannsaka dig själv, är det där skon klämmer eller finns det mer? Jag kan känna en känsla av att bli kvävd, kan inte leva såhär, är det här allt, osv – när jag inte trivs i relationen.
      Om det ”bara” gäller livsstil så får du väl köpslå med dig själv om hur gärna du vill ha häst och göra allt det där andra. Är det värt att lämna din man för? Finns garanterat andra män som vill leva precis som du, om du skulle välja den vägen. Men kanske ska börja med att prata ordentligt med din man.

        Äsch jag vet hur det kommer bli för jag har tagit upp det förut. Och enda det mynnar ut i är att vi ska göra mer roliga saker men sen tar det 1-2 veckor och allt är som vanligt igen. Och så får jag trycka undan känslorna vilket går bra i några månader sen känner jag såhär igen, vi pratar om det, kommer fram till att vi ska göra mer än bara existera, det rinner ut i sanden och så upprepar det sig igen och igen.

      Kan absolut förstå dina tankar. Men vill inte mannen så vill han inte. Ni har ju fattat ett aktivt val att flytta dit ni bor nu, jag antar rtt gemensamt val. Det är ju inget beslut på samma sätt att bo kvar där ni bor nu som det är att flytta till en helt ny stad.
      Tycker tyvärr att du får bita i det sura äpplet ifall inte mannen vill. Och sluta fantisera om hur det skulle va att ha mer pengar.
      Kanske kan du rida någonannanstans även om du inte har egen häst till exempel?

        Vill inte rida på någon annans häst, vill inte ha en egen heller i dagsläget, jobbar alldeles för mycket. Jag jobbar mycket extra utöver heltidsjobb för att få ut mer cash och har sagt till min man att jag vill att han också gör det, för då hade vi kunnat betala av del av lånen + renovera klart på bara 2 år och efter det fått sjukt mkt lägre utgifter varje månad. Men han vill inte. Jag tycker att 2 år är väldigt lite att offra när det hade gett oss ett så mkt bättre liv. Och det handlar inte om att han inte orkar han vill bara inte.

          Ett förslag är ju att ni struntar i att renovera, spar de pengarna och gör roliga saker för den tid ni får över. Man behöver inte renovera allt (om det inte är ruttet och risk för rivning alltså) Det går att leva i någon annans smak och stil ett bra tag.

            Tycker det låter galet att ni båda ska jobba en massa extra för att ha råd att köp saker/renovera. Ni har barn. 2 år är ganska mycket av barnens uppväxt. Låter sorgligt att fokusera så mkt på jobb och pengar då. Förstår helt att din man inte vill det.

              Två års hårt jobb = kan göra massa kul ihop med barnet sen + får sjukt låga kostnader. Jag kan tycka att det är värt två års hårt jobb. Alternativet är att fortsätta som vi har det, jobba 40+ timmar varje vecka, precis ha råd med räkningarna och typ inget mer. Blir inte jättemkt man kan hitta på med barnet. Gå ner i tid är omöjligt för då går vi back.

                Känns som att du har bestämt vad du vill. Följ det.

                Hur skulle ni få sjukt låga kostnader av att renovera snabbt i 2 år? Det kostar mycket pengar att renovera, och ni hinner tappa bort varandra med mycket jobb plus renovering…vill du missa 2 år av dina barns liv?

                  Renovering kan ju innebära underhåll som måste göras. Själv behöver jag lägga om taket.

                Har du verkligen räknat på det här? Varför skulle kostnaderna bli ”sjukt låga” för att ni jobbar svinhårt i två år? Om ni inte har några marginaler nu är det ju inga brutala summor ni kommer kunna jobba ihop.

                Barn kan inte kompenseras för att föräldrar inte har tid med dem genom att man har råd med roliga saker.

                Hade räknat på lite olika scenarion kring att gå ner i kostnad istället, och vägt dem mellan varandra.

                Lätt att fastna i känslor av att ”alla andra” har mer pengar.

    Min bröstkorg har börjat klia med utslag. Nån idé om vad det kan vara?

      Allergi?

      Svamp, nässelutslag, eksem, stressutslag…?

      Skabb.

    Detta är nog den värsta nyårsafton jag haft. Mår skit, gråter i omgångar av all ångest. Första utan mina barn. Helt ensam för jag har inga vänner pga ett destruktivt ex. Vill bara vara lycklig och bli uppskattad och vara önskad. Vill bara att detta ska ta slut.

      ❤️

      Ett steg i rätt riktning är att det är ett EX. Det blir bättre, kämpa på!

      Låter piss. Imorgon är en bättre dag.

      Det känns bättre imorgon❤️ kämpa på!

      Ett tips till dig. Sett flera kvinnor i din sits styra upp gemensamma nyårsfiranden mm i gruppen Heja Livet. Gå med där!

    Jag har en vaxpropp i örat som är envis som sjutton – har använt propplösande i fyra dagar och provat skölja med ljummet vatten. Nu bara öm och ev. fått ett sår… Vad ska jag göra? Tacksam för råd! Gott nytt år!

      Akta så du inte får öroninflammation av allt pillande..

      inget vatten i örat.
      försök nu att göra tryckutjämningar. kontakta vc på tisdag.

        Man ska skölja efter revaxör

        På VC får man alltid tipset om att först försöka med revaxör, dvs lösa upp proppen och skölja med vatten.

        De brukar vilja att man behandlat själv med revaxör först innan man kommer dit och sköljer.

        Aldrig fått råd om tryckutjämning dock, och då har jag ändå sökt hjälp för vaxproppar säkert 20 ggr genom åren på olika vårdcentraler ….

          Man tryckutjämnar om man har lock i örat, inte vax.

    Första nyåret med pojkvännen (setts sedan februari 2023). Noll planering, han säger dock att han ska fira hos sig med sina kompisar (jag ”får komma om jag vill”). Hör inget mer och firar istället ensam med min mamma, varpå han ringer och frågar om han kan komma förbi och ge mig en nyårspuss innan sin fest. Jag frågar hur då, finns väl inga taxi lediga? Han säger nej det är sant och ska klura ut något. Slutar med att han inte hinner komma alls för plötsligt ska de på en annan fest och inte alls ha något hemma hos honom eftersom han inte hunnit städa eller fixa något. Vid 00.25 skriver han ”gott nytt år!” och ett hjärta och frågar vad mina nyårslöften är. Är detta normalt i en relation?! Fått mega icks av denna kväll och funderar på att avsluta.

      Skulle inte säga att den situationen är normal i en relation. Han ska ju vara stolt över att ha dig & vilja ”visa upp dig” & ha dig nära. Är ni en ny relation så är det väl självklart att man är med varandra på nyår när båda planerar att vara lediga osv. Berätta att nyår var viktigt för dig & att du är besviken över att han inte tog mer ansvar över er gemensamma situation. Beroende på vad han svarar kan du fundera på om du ska avsluta, efter det.

      Var hittar ni alla dessa idiotkillar, och varför låter ni er bli behandlade som bimbos? Ni är värda bättre.

    Hej, testar att skriva här även om det är skit sent och alla har lämnat haha.

    Jag är en av (säkert flera miljoner) som lever med migrän, och igårkväll låg jag med huvudvärk från helvetet. När jag kom hem (körde hem min syster, borde verkligen kört heller förvisso), så hann jag dricka vatten och sedan gå och spy som en idiot. Jag hade mått illa hela dagen och försökt äta lite, men det blev som det blev under natten. Treo är det enda som hyfsat funkar när jag får migrän. Jag sov till klockan 16 idag pga helt utmattad och migränen bröt förmodligen ut pga jag inte sovit på över 1 dygn.
    Jag skulle gärna önska tips från alla som lever med migrän, hur gör ni för att försöka ”undkomma” den? Innan det helt bryter ut alltså. Ni som har det på ”papper” eller får en utredning – hur går man tillväga? Det kanske finns speciell medicin man kan få som kan hjälpa mig?

    Tack på förhand!

      Har du någon koll på när migränen dyker upp? Om hormonell migrän kan det hjälpa att träna/stärka nacken (kanske kan funka annars också)

        Det enda som hjälpt för min hormonella migrän är mellanpiller, dvs ingen ägglossning.

      Vet att det är högst individuellt men CBD har reducerat mina anfall. Kanske värt att testa?

      Jag har kronisk migrän och har under åren testat en mängd medicin. Det första du behöver göra är att få diagnosen på papper via vårdcentralen, sen kan du börja testa olika preparat för att se vad som funkar för dig. För mig är det endast botox som fungerar, får 31 injektioner fördelat över pannan, huvudet och nacken, var fjärde månad och har fått det i fyra år nu. Har gått från att ha migrän 3 ggr/vecka till en gång i månaden. Men för att få botox var jag tvungen att testa alla andra mediciner först.

        Be vårdcentralen remittera dig till en neurolog. Observera att botox endast ges till patienter som har mer än 15 migrändagar per månad.

        Hos en neurolog kan du få hjälp med recept på akutmedicin eller kanske antikroppsspruta, ex Ajovy (som endast neurologer får skriva ut).

      Botox har räddat mitt liv! Får genom landstinget, på neurologen – så ingen kostnad!

        Men det ges inte till de som har färre än 15 anfall i månaden.

      Hej!
      Jag led av kronisk migrän (20-25 anfall i månaden) under 4 års tid. Jag testade allt och lite till och det som fungerade bäst för mig var en epilepsimedicin i dubbel rekommenrad dos. Jag blev en zombie men med mindre migrän. Tillslut så slutade den fungera. Jag åt även strikt migränkost under en period (med undantag för gluten).

      Tog tillsist ut min hormonspiral och voila, gick ner till enbart 4-5 anfall i månaden! 🙂 När sedan min äldsta fick sin celakidiagnos började vi alla att äta glutenfritt här hemma, för enkelhetens skull. Då insåg jag efter 3 månader att jag inte hade haft ett enda anfall. Så fort jag råkar få i mig gluten så kmr migränen 1 dygn senare, med min sedvanliga smärta I kroppen.

      Med det sagt, migrän kan bero på tusen olika saker så sök hjälp och var öppen för även sånt som verkar helt uppåt väggarna.

      Lycka till!

      A och O är att lära känna sin kropp. Lyssna på signaler den ger dig och acceptera situationen. Det tjänar ingenting till att gå emot kroppen. Det är lätt hänt att känna sorg när ett anfall ”kommer och förstör”, men det är då du behöver vara som snällast mot dig själv. Inte straffa dig och genomföra det du planerat hur arg och ledsen du än är.

      Det finns så många olika typer av migrän – var de börjar, hur länge de håller i sig, hur väl akutmedicinen fungerar. Av erfarenhet lär man sig vilken handlingsplan man ska välja.

      Det finns mediciner att testa. Be din vårdcentral remittera dig till en neurolog. Vad som skulle kunna passa dig eller vad du ska börja med för medicin kan läkarna hjälpa dig med.

      Jag äter Metoprolol förebyggande varje dag, har ätit det varje dag. Har reducerat mina anfall till ett varje vecka till typ fyra om året. Äter Sumatriptan när anfall kommer, kan till och med jobba med migrän nu. Måste vila lite innan auran lägger sig men sen så är värken inte så farlig.

        Har ätit det i 11 år skulle dag stå efter att jag äter det varje dag, blev lite upprepning där.

      sumatriptan. finns 2 tabletter för 16 kr på apotea. men sök egen remiss hos neurolog o få diagnos migrän o, då kan du, få äta förebyggande jag har ätit saroten och vid anfall sumatriptan.
      treo är inge vidare för magen o är inte för migrän utan vanlig huvudvärk.
      finns jättebra hjälp att få.

    Äntligen tog grannens fest slut och jag hoppas på att jag och min lilla dotter kan få sova nu.
    Går upp tidigt och drar på hög musik för att väcka granen 😈

      Eller så ger du hörselkåpor till barnet… Vet du om att det är n-y-å-r? 🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

      Se nu bara till att sätta på den där musiken också – jag skulle göra exakt samma sak. Jag förutsätter att du bor i flerfamiljshus och är man så jävla dum att man i ett sånt spelar musik och för liv till halv fyra så ska man få betalt med samma mynt, dessutom är det rimligt att du tar kontakt med värd eller brf direkt på tisdag så att grannarna får en skriftlig varning (viktigt om det blir aktuellt att vräka). Att det är nyår är ointressant, man får, till skillnad från vad många tycks tro, inte låta hur mycket och sent som helst då eller någon annan gång heller och vill man kunna göra det får man vackert hyra en festlokal.

      Upp och hoppa nu klockan åtta eller så och dräm i basen på högsta volym.

        Du är ju sjuk i huvudet 🤮

        Antar att du är ironisk. För om du själv för liv på morgonen, och dessutom då stör andra grannar i huset, så kan du ju inte klaga när du gör likadant själv.

    Jag har inte migrän men min sambo har (diagnos på papper). Allas migrän ter ju sig på olika sätt, men det viktigaste för honom är att minimera utlösande faktorer. Minimerar han stress, dålig kosthållning och dålig sömn så får han inte migrän i lika stor utsträckning. För ett par år sedan jobbade han skift inom industrin, det innebar att han jobbade 2 dagpass på 13 timmar, och därefter 2 nattpass på 13 timmar. Han har nog aldrig konsumerat så mycket migränmedicin som då. Även om han var ledig en vecka efter sina fyra arbetspass så var minst två av de lediga dagarna ”sjukdagar”. Numera har han bytt jobb och har en 80% anställning, dagtid måndag-fredag. Han får fortfarande migrän men inte alls lika ofta.

    Vänd dig till sjukvården, det finns en uppsjö av olika mediciner. Det är individuellt vad som fungerar. Ring på tisdag och boka tid, i väntan på läkarbesöket kan du skriva en huvudvärksdagbok där det står om du haft migrän, vad som utlöst migränen, har du tagit medicin (vilken, har den gett effekt, hur bra effekt). Det ger läkaren en bra uppfattning om hur läget är för just dig. Ibland kan migränpatienter följas via vanliga vårdcentralen, ibland remitteras man vidare till neurologmottagningen (eller annan mottagning beroende på hur det ser ut i din region).

      Kan även vara smart att anteckna var huvudvärken startade, om den flyttade sig, och den startade med spänningshuvudvärk med mera.

    Paow har tydligen inte följt med sin pojkvän hem….

      Intressant, antecknar. 🙄

    Har följt Alexandra Bring i flera år och har börjat tänka på att det var längesen man såg att hon och Victoria syntes ihop. Det behöver ju absolut inte betyda något alls, men fick en känsla av att något kanske skavt sig där. Nån annan som noterat det?

    Kan vi prata om Lady Dahmer och vad f*n det är som händer? Trots massa bevis menar hon att det inte finns skäl på att tro att hamas våldtog människor i Israel den 7 oktober. Hon postar 100 stories om dagen (minst). Hur är det inte fler som öppet reagerar på detta?! (Obs jag är inte pro-israel, men är pro-inga civila oavsett nationalitet ska utsättas för sexuellt våld eller mord.)

      Vi låter henne bara vara tycker jag.

        Varför det? Varför inte säga ifrån mot hennes rasism och sexism?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.