”Pirret, livet, drivet”

Bildkälla: @ellen_fysio Instagram/Bokus

Jag ramlade över inlägget här ovan på Instagram och insåg att jag helt missat att @bakingbabies och @hejhejvardag – Mia Fernando och Louise Edlund Winblad – släppt boken ”Pirret, livet, drivet : en bok om kroppen för alla med snippa”.
Den beskrivs så här på Bokus:

Kroppen kan kännas spännande och härlig. Eller jobbig och pinsam. Kanske lite både och. Oavsett har du rätt att förstå och må bra i din kropp!

I Pirret, livet, drivet: Fakta om kroppen för alla med snippa guidar fysioterapeuten Mia Fernando och illustratören Louise Edlund Winblad genom puberteten och tonåren. Vad händer när man får mens? Hur känns det att bli kär? Vad kan man göra om det gör ont att ha sex?

Här finns information, stöd och svar på alla dina frågor om kroppen, sex och relationer ? till och med de frågor du inte visste att du hade eller inte har vågat ställa.

Det här låter sannerligen som ett betalt reklaminlägg, men det är det så klart inte. 
Jag blev bara exalterad av det kommer böcker som den här, böcker som jag själv önskar fanns när jag var ung.
Idag finns Google – på gott och ont – men vad hade vi? Veckorevyn? Med helsidor om ”penntest” och annat som fick en att kritiskt granska och ifrågasätta den egna kroppen?

Är du nyfiken på boken så finns den bland annat här på Bokus.
Jag tycker den verkar toppen! 👍🏻

137 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Grattis till Angelica Lagergren som än en gång träffat mannen i sitt liv!

      Hennes tre senaste killar är så sjukt lika varandra! Utseendemässigt.

        Är väl ofta man dras till en viss typ😉

      Ja visst är det härligt att hon kan känns så trots skilsmässa och andra uppbrott. 😊

      Härligt med kärlek❤️❤️

      Hur har du själv med kärlekslivet kan man inte låta bli att undra?

      Tänkte samma, otroligt hur många kärlekar som kan vara för livet …… 😂

    Fanns massor av sånt här när jag var ung, knappast något nytt.
    Skolkuratorn, ungdomsmottagningen etc. Alla hade den här typen av böcker och pamfletter liggandes.

      När är du född?

        Inte samma person men jag är född 81 och på ”min” tid fanns både jättebra böcker och olika typer av häften (tror många gjordes av RFSU, men länge sedan så jag kan ha fel).

        Jag är 70-talist och redan i lågstadiet lånade vi böcker om kroppar och sexualitet. Det var absolut inte något som saknades. I biologiboken i högstadiet fanns kapitel om sex och onani och bilder på kroppar. Fattar inte varför det ska påstås att sånt var tabu förr. Kanske när dagens 80+ var unga, men definitivt inte för oss som idag är 50+.

          Jag med, jag fick upp ögonen tack vare Bullen att det jag var med om var fel. Tack Bullen! KP var också bra. Veckorevyn läste jag aldrig, jag köpte Okej när jag hade pengar över och inge köpte en singel istället.

          Jag är född på 60-talet. Vi hade en berättelse om hur barn blev till på skiva(för grammofon om ni vet vad det är 😀).
          Jag och min bästa vän tyckte den var jätteintressant och lyssnade på den dagligen. När jag blev lite äldre på 70-talet läste vi böcker, som tex Kram och Puss. Värre var det dock med fertilitetsförståelsen. Önskar vi hade haft en Vulverine.

        Det kanske bara är min fördom men tänker i och med att du är kristen så kanske du inte hade en lika öppen dialog kring sex i ungdomen som andra i din ålder. Jag upplevde i alla fall de kristna i min ålder i högstadie/gymnasiet (kände ingen för dess) som oerhört pryda och blev generade och till och med arga när andra pratade om sexrelaterade grejer.

          Fast i skolan möter ju alla samma verklighet, inte som att konservativt religiösas barn fick en annan skolsköterska, ett annat bibliotek, en annan sex-och samlevnadskurs i biologin?

            Nej alla möter inte samma verklighet för man har olika filter, olika känslor med sig av hur ”pinsamt” eller till och med förbjudet det är att vara nyfiken på kroppen och sex. Det var ju inte så att bibliotekarien tryckte sådana böcker i handen på en. Man sökte själv upp dem bortsett från sexualkunskapen i skolan och något studiebesök på ungdomsmottagningen.

              Fast jag hade både en prästdotter och frikyrkobarn som klasskamrater. De var med på samma information som oss andra hos skolsköterskan, såg samma filmer på sexualkunskapen och hade samma biologibok. Så även om de inte lånade hem böcker om hur man gör barn så fick de ju mycket undervisning i skolan om sånt

                Ja? Alla frågor barn och ungdomar har besvaras ju inte av skolundervisningen.

      Vi fick en bok i 6:an, tror den hette Våga fråga. Jag är född 64. Fast då sa man inte snippa😀

        Vi sa stjärt om allt, ibland framstjärt för att göra skillnad mellan snippan och rumpan. Väldigt dumt att små flickor inte fick hjälp att lära känna sin kropp och lära sig om sina gränser på den tiden. Snippa kom samtidigt som min dotter gick på dagis vilket var toppen.

      Finns även ”Stora sexboken – för tjejer som har sex med tjejer”, den är jättebra att läsa för tonåringar och unga vuxna, även om man är hetero! Handlar mycket om kvinnlig sexualitet, informativ och frigjord utan att bli fånig. Det står även om preventivmedel, hormoner, menscykel etc. Jag är född -86 och läste den när jag var typ 19-20, var superbra. För unga killar finns det kanske inte lika mycket.

    Om det inte finns en mödomshinna, varför blöder många kvinnor första gången de har sex?
    Och läkare som ”återställer mödomshinnan” för extremister som kräver att kvinnor är oskulder fram tills de gifter sig, vad är det för ingrepp de utför egentligen?

      De täpper till hymen.

        Från Rädda barnen:

        Det som finns är snarare en slidkrans som består av slemhinneveck och sitter en eller ett par centimeter innanför slidmynningen.

        Slidkransen kan inte spräckas, av vare sig en penis eller något annat föremål som förs in i slidan. Många tror också att det är vanligt att man blöder från underlivet första gången man har samlag. Sanningen är att ungefär 70 procent av alla tjejer inte blöder vid sitt första samlag. Det går inte heller att se på en tjejs slida om hon är oskuld eller inte. Lika lite som man kan se på en mans penis att han har haft samlag kan man se det på en kvinnas vagina.

          Och som svar på din andra fråga (från Wikipedia):

          Kvinnor som tillhör de kulturer där en kvinna förutsätts vara oskuld när hon gifter sig söker ibland läkare för att ”rekonstruera” hymen (=slidkrans). Vid en sådan rekonstruktion fästs två stygn på vardera sidan i slidöppningen. Vid penetration kan dessa stygn slita loss en del av vävnaden och orsaka en mindre blödning

            Tack, det låter som en logisk operation om man nu vill luras genom att blöda.

          Tror mannens ollon ser utslitet ut om han varit en bock🐏😂

          Fast varifrån har de fått siffran 70%? Ingen har frågat mig och jag blödde min första gång, inte mycket, men ändå. Har flera vänner som också säger att de blödde lite.
          Ibland undrar jag om man inte försöker normalisera att INTE blöda första gången, just för att hjälpa muslimska tjejer som har den pressen på sig.

            Och jag känner ingen som blödde första gången. Statistik, de frågar ett urval inte varje enskild person. Anekdotisk bevisföring betyder ingenting i sammanhanget.

            ”Fast varifrån har de fått siffran 70%? Ingen har frågat mig”

            Är det så du tror att man tar fram statistik? Genom att fråga varje enskild människa på jorden?

            Det låter otroligt långsökt att forskare i det här fallet skulle ha hittat på låtsasstatistik för att hjälpa muslimska flickor. De som kontrollerar och förtrycker de muslimska flickorna lär ändå inte bry sig om den statistiken ändå.

            Är man kåt och ordentligt våt så minskar sannolikheten att man blöder. Många är nog det när de ligger för första gången. Det är inte onormalt eller konstigt att blöda, men det finns ingen anledning att tro att det skulle hända en majoritet.

      Det är ju ett veck, inte en hinna över hela hålet.

      För att de är spända, nervösa och är inte upphetsade så det skaver och börjar blöda.

        Äh. Jag var upphetsad första gången och blödde ändå. Klart det kan finnas hudveck där som går sönder första gången.

          Ja det finns ju det, alla blöder dock inte. Har ni inte lärt er detta i skolan?

            Såklart, men att förneka att vissa blöder första gången pga dessa hudveck är bara dumt.
            Det går att anse att tjejer inte behöver vara oskulder utan att förneka att oskulder KAN blöda första gången av anatomiska orsaker.

              Man kan blöda pga vecket, man kan blöda pga skav, man kanske inte blöder alls.

              Förnekar inte det, svarade på den som sa att det KAN finnas hudveck,
              Som att det inte var så.

              Man kan väl blöda andra, tredje eller tusende gången också. Hudvecken flyttar ju inte på sig för att en enda snopp varit där i några minuter.

              Finns väl inte en människa som förnekat det heller.

          Jag hade problem med tamponger när jag var ung. Någonting är det som finns där iaf.

            Jag fick inte heller in tamponger förrän efter min sexdebut så något förändrades ju.

              Det kan bero på att du, då du började ha samlag, lärde känna din kropp och kunde lättare spänna/slappna av i musklerna. Tror faktiskt inte att jag hade någon aning om att jag själv hade den kontrollen när jag var tonåring.

            Håller med. Jag kollade även med spegel i underlivet och tyckte mig se en liten förändring, som att det saknades en tja ”slidkrans” om man nu vill kalla det för det efter min sexdebut.

              Vissa föds med missbildningar och en sådan kan vara en slags hinna som är i vägen.

              I normalfallet är det inte så att slidkransen försvinner på något sätt. Om den spricker lite och börjar blöda för att det är torrt eller för att det är första gången vecken tänjs ut, då läker den igen efteråt.

                Missbildning haha men herregud, en del tjejer har trång öppning innan sexdebut, de är inte missbildade!

                  Alicia skrev att det såg ut som att något saknades, alltså att något försvann efter sexdebuten. Men slidkransen försvinner i normalfallet inte. Den kan spricka och det kan blöda, och därefter brukar den läka. Lite som en sprucken läpp kan spricka och läka. Men det finns också olika sorters missbildningar och då kan det fungera lite annorlunda. Då kan där finnas vävnad i vägen som ”går sönder” vid penetration. Ibland måste den i stället opereras bort.

                  Låt mig vara väldigt tydlig eftersom du har taggarna utåt och gör ditt bästa för att missförstå. Att man blöder vid sexdebuten betyder inte att man har en missbildning. Det är helt normalt att blöda, även om majoriteten inte gör det. Men om något försvinner/saknas efter sexdebuten, då lär det vara en bit vävnad som inte skulle ha varit där från början.

                  Och bara för att rätt ska vara rätt så har en blödning vid sexdebuten sällan med en trång slidöppning/slidmynning att göra. Det är alltså slemhinnevecken i kransen som kan spricka om de är torra och/eller spända, vilket ju slemhinnor ofta är. Slidkransen ligger sisådär en centimeter innanför slidöppningen, den är inte själva slidöppningen.

        Jag har lite svårt att tro att det var så i mitt eget fall. Jag var 20 år, var otroligt kär i min pojkvän, och jag föreslog för honom (noll press från hans sida) att vi skulle ha sex. Iofs var han rätt välhängd så att säga, men efter första gången var avklarad så blödde jag aldrig när vi hade sex. Hade även supersvårt att få tamponger rätt innan jag haft sex, provade typ två gånger och skippade det sedan, för kändes verkligen som att ha något stort skavigt där inne. Efter att jag haft sex har jag inga problem med tamponger.

          Jag har precis samma erfarenhet. Jag blödde dessutom en hel del efter första samlaget. Inte som om jag bara var lite torr och friktionen gned sönder slemhinnorna utan som om något faktiskt gått sönder.

            Ja jag tyckte verkligen det kändes som mer än ”skav” liksom. Tycker det är så fånigt att man typ inte får säga det för det är inte PK idag? Självklart är det inte en HINNA som täcker öppningen, men att man kan ha lite tjockare slidkrans som spricker vid samlag, det tror jag faktiskt för det är min upplevelse.

              Det är min upplevelse med, men det är inte pk eftersom det är viktigare att alla tror att det inte går att blöda typ.

              Så löjligt! Det du skriver är ju vad alla andra skriver – slidkransen (huden) kan skava och och spricka vid det första samlaget.

              Det finns inga ”PK-aktivister” som förnekar något sådant. Snarare backar, sett till myten om en intakt mödomshinna.

    Kerstin Thorvalls bok ”Boken till dig” kom 1959. Inte nytt och vi som blev tonåringar på 70-talet, herrejesus vad mycket vi fick lösa/se/höra om kroppen och Inge & Sten! . (Dessutom är deras info re mödomshinna inte helt korrekt – v g googla hymen.)

      Jo infon om mödomshinnan är visst helt korrekt. Det finns en ”krans” eller hymen hos _vissa_ kvinnor, som inte påverkas alls av att ha sex och som inte blöder.

        Den påverkas visst. Vilket trams. Då undrar jag varför jag blödde första gången trots att jag var redo och fuktig, men inte har blött fler gånger trots att vi skippade förspel och jag inte var kroppsligt redo?

          Och jag blödde tredje gången jag hade sex men inte första. Men det spelar ingen roll för man drar inte slutsatser statistiskt endast utifrån sig själv eller ens en liten minoritet. Det hade varit trams!

          Hur ska jag kunna veta det? Men det berodde inte på nån jäkla hymn i alla fall. Den har knappt några blodkärl och blöder alltså inte speciellt mycket. Jag blödde inte första gången och känner ingen som gjorde det.

        Hen menar väl att hinnan är själva myten.

          Att hinnan är en myt fattar ju alla som vet att oskulder har mens.

            Nej, alla fattar inte det och därför är det viktig information.

            Inte folk har ovanför tydligen…

    När jag var ung på 90 talet fanns Kamratposten som informerade om allt möjligt som tex mens, puberteten osv.

      En riktig toppentidning! Finns den kvar än?

        Ja! Mina barn prenumererar. Fortfarande lika bra som när jag var liten.

          Vad kul! Ska komma ihåg det när syskonbarnen blir några år äldre, bra present till dom då😊

      Ja och de gav ju ut böcker också, om kropp och knopp. Emma Hamburgs kärlek och 6 kom någon gång när jag gick i mellanstadiet och sen fanns Linda Skugges Lilla ångestboken. Fanns verkligen ingen brist på info.

      Född 92

    ”För alla med snippa” = kvinnor och tjejer.
    Fixed it for you.

      Precis…….

      For me?

      ”Alla med snippa” är bättre och mer inkluderande

        Varför kan vi inte separera psyke och kropp och bara erkänna att snippor sitter på kvinnokroppar?
        Sedan kan man vara hur maskulin man vill och kalla sig Teo eller vad som helst, men kroppen i sig blir inte en manskropp för det.

          Fast denna bok verkar ju rikta sig till unga personer och är det då inte jättebra att inkludera då även 13-åriga Teo som ser sig som pojke men ändå borde få kunskap om sin snippa? Kan inte förstå hur man kan finna något fel i det faktiskt. Sedan kan man ju såklart anse att det är fånigt att kalla vuxna personer för snopp- och snippbärare istället för män och kvinnor men denna bok vänder sig väl helt enkelt till de som har snippa. Tydligt och klart.

            Även 13-åriga Teo fattar att han har en biologiskt kvinnlig kropp och att han inte kommer hitta information om mens i en bodybuildingbok riktad till män. Det är ändå konstigt att vi kvinnor ska ge upp att vara kvinnor för att ett förhållandevis sett få män identifierar sig som kvinnor. Motsvarande, att kvinnor som identifierar sig som män ställer som krav att böcker ska rikta sig till ”snoppbärare” och att språkbruket gällande män och manligt ska förändras existerar inte. Till och med begreppet kvinna styrs numera av (fd) män.

              Trettonåriga Teo kommer med stor sannolikhet inte att läsa en bok där det står att bara flickor har snippa, eftersom det kommer att trigga hans könsdysfori. En trettonåring förtjänar att läsa och lära sig om sin kropp utan att få kraftig ångest, och ingen med könsdysfori väljer att födas med det.

        Nej, det är inte bättre. Jag är född kvinna och vill tilltalas kvinna. Jag är inte en snippbärare, jag är kvinna. Män får gärna kalla sig kvinnor, också, men ta inte bort det ordet från att oss som är födda kvinnor.

          Kul att män får kalla sig kvinnor men vi kvinnor ska kallas snippbärare. Med andra ord är män de enda som får beskrivas med ordet kvinna?

            Men vem låter dig inte kalla dig för kvinna?

              Vi som skriver texter för 1177 till exempel får inte använda ordet kvinna om någon. Vi har riktlinjer för terminologin och vi ska skriva ”du som har mens”, ”personer med livmoder” och liknande.

                Blir vansinnig

                Detta är HELT SJUKT. Patriarkatet har verkligen vunnit.

                Jag är typ sugen på att starta ett uppror mot denna idioti. Måste ju finnas fler som tycker ”personer med livmoder” och liknande är mycket mer kränkande än att bara skriva KVINNOR? De som blir kränkta av att någon säger ”kvinnor har snippa” är ju helt sinnes…

                  Ja, vi startar ett uppror! När jag födde barn för några månader sedan sa även läkaren på BB att ”man kan amma på många sätt, amma är bara ett verb. Både mammor och pappor kan amma, ge flaska och närhet eller amma med brösten”. WTF?!?!?!

                    HAHA men snälla?! Alltså vissa har tappat det fullständigt, det är ju extremt ovanligt att en man har så pass mycket bröstvävnad att han kan få fram mjölk… Så trött på detta.

                Ni får inte använda ordet kvinna om någon, säger du. Men varför säger du då också att män får beskrivas som kvinnor?

                  Det gör man ju: ”Sara-Stina tilldelades könet pojke, visste hela tiden att hon var kvinna”!
                  Medan 1177 skriver om ”du som har mens”.

                    Dina exempel är ju från två helt olika sammanhang. Det ena från 1177, det andra låter som en rubrik i Aftonbladet eller liknande. Snacka om att argumentera på ett intellektuellt ohederligt sätt.

          Snippbärare låter ungefär lika vidrigt som sliddjur. Som om det är snippan som definierar oss som varelser.

            Och fånigt. Vadå bärare? Man kan vara bärare av MRSA, men inte av typ organ? Isf är vi väl alla hjärtbärare? FÅNIGT!

          Och om någon kallar dig människa, vän, tjej, svensk, nordbo, ditt namn…? Känns det svårt för dig då också eller är det bara när man försöker inkludera transpersoner (i det här fallet barn) som det blir jobbigt? Det är inte så att kvinna = snippbärare; kvinnor är inkluderade i gruppen snippbärare.

          Att ordet kvinna inte används i alla lägen betyder inte att man tar bort ordet. Det står dig fritt att kalla dig själv kvinna och i de allra flesta fall är du också fri att referera till andra kvinnor som just kvinnor. Men i vissa sammanhang bedömer en del det som viktigare att alla (eller så många som möjligt) kan läsa en text utan att få kraftig ångest, och då kan det hjälpa att använda sig av ett inkluderande språk. Får du kraftig ångest av att läsa ordet snippbärare? Den sorten som inte sällan leder till självskadebeteenden, och ibland t.o.m. självmord? Om inte, tur för dig. Då kanske du kan visa lite empati med dem som lider av könsdysfori i stället för att bara tänka på dig själv.

            Jag är helt för ett inkluderande språk, men jag går inte med på att vi inte kan intellektualisera diskussionen, koppla an till vetenskap, eller problematisera.

            Inlägg som dina och många andras syftar till att stänga ned diskussionen, och jag anser att vi måste fortsätta vända och vrida tills vi hittar rätt. Det finns otroligt begränsad forskning för det här temat, däremot finns det stark lobbyism från diverse perspektiv och ideologier. Få facit finns idag, men många tror att språk är lösningen på mycket samtidigt som vi glömmer att språk i huvudsakligen är reaktivt och inte formativt.

              Nej, mitt inlägg syftar inte till att stänga ner diskussionen. Inlägg av slaget ”Jag är inte en snippbärare, jag är kvinna” eller ”snippor sitter på kvinnokroppar” (underförstått: punkt slut) syftar till att stänga ner diskussionen.

              Vetenskapen undersöker bl.a. vilken slags behandling som är mest effektiv för människor med könsdysfori och verkar just nu peka mot att könsbekräftande behandling är den som fungerar bäst. Hur man definierar kön i språket (enligt kromosomer, enligt könsorgan, enligt könsidentitet, enligt könsuttryck, eller vad det nu kan vara) väljer däremot vi som använder språket. Det bestäms inte vetenskapligt.

              Jag förespråkar en definition som får vara beroende av kontext, där könsidentitet avgör kön i lägen då det hjälper transpersoner och inte skadar andra. Om du förespråkar en annan definition eller vill problematisera min, gör det då. Berätta inte bara hur intellektuell du är, visa det genom att skriva något av värde.

      Tack. Så jävla sjukt att vi inte får kalla oss kvinnor längre.

        Jodå, det får du. Kvinnor ingår i begreppet alla med snippa. Det finns fler än kvinnor som ingår i den gruppen.

          Nej män har inte snippa. Så är det bara. De kan vara feminina, de kan klä sig i klänning och operera in silikonbröst. Könskromosomerna förändras inte av det. XY är fortfarande en manlig kromosomuppsättning. Kan vi inte bara sluta låtsas något annat? Som om könet sitter i sånt man kan betala för eller ta av sig på kvällen?
          Personligheten däremot säger jag inget om. Man borde få vara hur feminin man vill även om man är kille.

            Tokstollar: ”Att ha en vagina gör en inte till kvinna!”

            Lars tar på sig läppstift och säger ”Från och med nu heter jag Lena”.

            Tokstollar: ”Lars är nu en kvinna!”

            Logik? Nä vad är det bra för…?

        För vem får du inte kalla dig för kvinna?

          Jag får kalla mig själv för kvinna i privatlivet men i flertalet yrkesroller säger riktlinjer och skrivregler att man inte bör nämna kön.
          ”Nämn inte kön” är en punkt i en punktlista för min yrkeskategori. Vi får inte skriva ”kvinna” eller ”man”.

        Det får du väl visst, vem säger något annat?
        Och för att fler inkluderas betyder det inte att du inte räknas alls…

          Inkluderas i vad? Låtsasbegreppet ”kvinna” eller det biologiska könet kvinna?

          Jag tycker det ska gå att skriva att boken riktar sig till tjejer. Den handlar ju om mer än bara snippor väl? Och tror aldrig att en ”Teo” skulle bli kränkt för att han har snippa och vill kunna läsa boken och känna sig inkluderad. ”Teo” kommer väl dessutom börja med testosteron och således inte behöva ha mens etc som boken handlar om. Varför ska alla tjejer som boken riktar sig till begränsas till ett organ? Isåfall kunde boken heta ”boken om snippor”. Istället för ”pirret, livet, drevet”. De är en MYCKET liten andel som inte identifierar sig som tjejer trots att de har snippa. Varför ska boken anpassas för dem LILLA andelen. De som antagligen dessutom passerar som killar i sin omgivning.

          Nej. Mer litteratur FÖR TJEJER.. och allt vad det innebär att vara tjej. Jag hade gärna köpt boken till mina tonårsdöttrar. Men vill inte normalisera att ”killar oxå har snippor” och killar måste inkluderas i PRECIS ALLT!!

      Fadt boken heter ju så, det har inte Camilla hittat på. Finns en annan bok i samma ämne som heter ”Boken för dej som är tjej” eller något liknande om du vill ha tjej specificerat.

    Finns säkerligen på ett bibliotek nära dig också.

    Jag är född 89 och det enda jag någonsin tänkt att jag saknat när det gäller kunskap/info kring min kropp är att ingen talade om för mig vad ”normal” mens är. Jag var över trettio innan en barnmorska tipsade mig om p-piller för att slippa blöda som en nyslaktad ko 7 dagar i månaden. Innan hade jag tex behövt gå upp på natten för att byta mensskydd, annars var det blodbad i sängen på morgonen. Så var det från det att jag fick mens. Jag hoppas att flickor idag får mer information om vad man kan/bör få hjälp med när det gäller mens och pms-besvär.

    I övrigt saknade jag ingenting.

      Jag tycker inte att man får hjälp för PMS-besvär. Psykiatrin hänvisar till kvinnomotagningen och de hänvisar tillbaka till psyk och så hamnar man mellan stolarna.

      Jag är född 1987 och det jag saknade var samtal om känslor och samtycke. Hade gärna haft mer diskussioner om hur man vet att man vill ha sex, hur män visar respekt i sängen, o.s.v. Tycker det blev väldigt mycket ”biologilektion” av sexualundervisningen, även om den var helt ok.

        Jag var ung på 80- 90-talet och hade också velat ha mer info om att det också är ok att säga nej. All information till oss tjejer handlade om att vi skulle ta för oss i sängen, ta initiativet till sex etc.

    Ha i åtanke att Mia växte upp i en kristen krets och vill utifrån sin erfarenhet hjälpa barn och unga. Kollar man hennes sidoprojekt ”skam_densomgersig” på insta förstår man att det finns flertalet barn och unga i Sverige som växer upp utan att få adekvat information om kroppen, relationer och samliv.

      Ja, men inte för att info saknas utan för att de inte får läsa såna böcker. Då gör ju ännu en bok ingen skillnad.

        Exakt!

        Det här ju ännu en bok – inte exakt samma som varenda annan bok. Det finns hur många deckare som helst och ändå skrivs fler. Inget märkligt med det.

      Helt rätt. Hon utgår ifrån sin traumatiserade uppväxt. Kanske tillför ytterligare en bok i ämnet något, men det känns tveksamt för oss som inte växte upp under den frikyrkliga rehetskulturen, dvs inte växte upp med att sex, kön och onani var skamlöst .

    Är född -84 och tycker det fanns väldigt mycket snippasnoppsnack? Via ungdomsmottagning, elevrådet ordnade temadagar/besök, lektioner om sex- och samlevnad, skolsköterskan, alla veckotidningar (Kamratposten, Veckorevyn…).

    Det jag blev förvånad över var när min kompis berättade att hennes dotter, född 86 trodde att analsex var ngt som ”alla” hade. Hon var 15 år då. Mamman sa till henne att inte ställa upp på ngt hon inte själv ville.

      Det kan jag inte tro vad så vanligt dock? Är själv född 85 och i tonåren var det ingen som pratade analsex som något ”normalt”.

        Vi misstänkte att det var hennes pojkvän som hade tutat i henne detta.

          Jag är född 87 och trodde också att analsex var något alla hade förr eller senare. För min del kom det från tjejtidningar som Veckorevyn. De skrev om det hela tiden, hur det skulle kännas, hur man skulle göra för att inte lukta illa osv. Så sjukt.

    Det fanns ju massor av såna böcker förr också. Så tröttsamt när alla låtsas som att 70, 80, 90-talen var puritanska. Det var de inte, skolbibliotekenvar fulla med både fakta om sexualitet och kroppar, och romaner om ung sexualitet. Hos skolsköterskan låg bindor och kondomer öppet och det var inte alls detta hysch-hysch som målas upp i efterhand.

      Jag och min kompis läste en bok om hur barn blev till. Vi hittade den i skolans bibliotek när vi gick i lågstadiet och tyckte att den var superspännande att läsa. Vi satt lite undangömda och fnissade till bilderna av hur de vuxna skapade barnet.

        Detta var 90tal.

      Vi hade Puss- och Kramböckerna på min tid. Det var typ mjukporr för barn. Bara på 70-talet… Skulle bli moralpanik om någon försökte med det nu.

        Ja Puss och Kram fanns kvar även in på 80-talet när jag var tonåring, de var riktigt snuskiga och alla i klassen turades om att låna dem på skolbiblioteket.

    Jag är 89a och det där jävla penntricket är verkligen etsat i mitt minne. Fy fan för att skriva sånt i en tjejtidning..

    Nog för att det fanns mycket bra information när jag var ung om kroppen så saknades verkligen något som fyllde den psykiska biten av att vara ung mer än
    ”det är jobbigt att vara tonåring”

      Shit, jag är född 75 och penntricket var en grej när jag var tonåring också. Så himla mycket en grej att killarna i högstadiekorridorerna gick runt och pratade om vilka tjejer som klarade det. De hade också fått för sig att det var ett tecken på fetma om man fick ett litet veck vid armhålan när man höll armarna längs kroppen… Förlåt? Men hur skulle det inte bli så?!

    Är det någon som vet hur informationen angående denna typen av frågor är för 13-14-15-åringar idag? Någon påstod att det är under all kritik i skolan, men stämmer det? Någon som har fakta? Vore väldigt tacksam!

      Har barn i högstadieåldern och de verkar ha fått adekvat utbildning i skolan. De verkar pratat mycket mer om det mentala än vad vi gjorde också.

      Jag har barn som nu är 15, 18, 21. De har/har haft massor av sex- och samlevnadsundervisning från ca 11 års ålder och till slutet av gymnasiet. Skolan pratar om allt från könsidentitet till könssjukdomar och hur man går till väga om man behöver abort osv.
      De går på teater om psykisk ohälsa och de har temaveckor om att må bra. Osv.

    Camilla försvann inlägget om Mauri och Gunilla eller är det fel på min webbläsare?

    Ytterligare kändisar som skriver en bok och tror att de är först och unika med att ”krossa tabun” som inte är tabun. Snart kommer också Johanna Bladhs ”Tjejbibeln”. Varför tror de att de har alla svar?
    Har också väldigt svårt för Louise Winbladh, mer PK än så blir man inte.

      Jag har också svårt för henne! Tack för att du satte ord på vad jag stör mig på med hennes präktiga humor. Baking babies gillar jag dock.

        Präktig är hon verkligen. Lyssnade lite på henne och Julias podd förut, men stod inte ut med hennes snusförnuftiga och väldigt tjuriga sätt.

        Och jag har svårt för Mia. Hon har hybris. Beskriver ofta hur bra hon är på att skriva, vad hennes supertalanger är och hur framgångsrik hon är, hon är oskön mot följare när hon upplever att de kräver saker av henne. Hon verkar ha fått för sig nu att hon ska bli romanförfattare men texterna är verkligen inte hennes styrka. Har också lite svårt för när vissa ska skriva böcker om allt? Det här ämnet och de här två, varför? Gillar den första boken men sen tycker jag det gått lite utför faktiskt. Hejhejvardag är skarp, men funkar bäst med sin humor ihop med Julle!

          Är det nån som verkligen inte har hybris så är det väl ändå Mia Fernando?!! Hon är alltid otroligt påläst och engagerad och tålmodig. Värd all beundran!

          Härligt med nån som står upp för jantelagen! Hänvisa gärna till din blogg/instagram där du, utan att ta betalt, delar med dig av dina yrkeskunskaper och svarar på meddelanden från människor som inte bemödar sig att leta efter svaret själva (på hennes blogg), med ett leende på läpparna. Helt rimligt att hon sätter gränser. Mia är otroligt generös, ödmjuk och driven. Har aldrig sett henne skryta ett dugg, trots att hon skulle kunna skryta över flera saker – bl. a. sin förmåga att skriva texter. Trist med människor som du som är uppenbart avundsjuka och missunnsamma.

      Jag tycker inte att det här är en bok som kvalar in i kategorin ”kändis skriver bok”. Mia och Louise skriver och illustrerar böcker som jobb. Och så är de lite kända. Antagligen jobbar de på att vara lite kända så att de ska kunna försörja sig på böckerna

    Mia är en grym förebild, alltid uppdaterad med aktuell forskning inom kvinnohälsa!

    Finns det liknande böcker för pojkar?
    Jag har en son i tidiga tonåren och skulle uppskatta att få tips på liknande böcker för människor med snopp.

      Kukbruk av Manne Forsberg är väl den mest kända. Kamratposten är väl både för tjejer och killar.

    Det här tror jag blir en bra bok…. finns mycket att läsa online som du säger, exempelvis svenska magasinet https://passionerad.se som skriver om sex och relationer, men det vänder sig mer till vuxna, precis som många andra hemsidor som handlar om just sex. I och för sig så är UMO och RFSU ganska bra….

    En bok är nog perfekt, vore bra om den kom till landets bibliotek så man som barn kan gå och läsa eller låna hem den utan att behöva ta upp det med sina föräldrar, något som kan vara pinsamt. Det tyckte i alla fall jag när jag var liten….

    Ser fram emot att få hem boken, har lagt en beställning nu 🙂 Tack för tips också, hade missat detta annars!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.