Inga fler hauls?

Hållbara Sara pratar om hauls och om hur hauls med secondhandkläder så klart är bättre än att handla nytt men att det fortfarande driver en norm som vi behöver fundera över. 
Därför kommer hon inte visa upp stora hauls längre, dels för att hon sällan shoppar stora mängder längre men också för att även det triggar till konsumtion.
Hon ville hellre känna sig nöjd med det hon har och lägga pengar pengar på annat.
Hon undrar krasst om det är rimligt eller bara torrt och tråkigt?

Jag blir, precis som Sara, så inspirerad av att se vad andra handlar på secondhand, och skulle tycka det var trist om alla slutade med hauls, men samtidigt har ju Sara helt rätt i det hon skriver. 
Sannerligen ett dilemma. 🤔

17 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag tycker att hon är klok! Själv älskar jag känslan av att ha fyndat, och jag tror ”jaktinstinkten” väcks när man ser andra göra kap.

    Hela poängen med second hand för mig iaf är att man köper ett eller två plagg som ersätter ett annat som inte går att använda av en eller annan orsak. Inte att man köper för köpandets skull, då fortsätter ju den onödiga konsumtionen.
    Upplever att SH har blivit en del av kedjan för de som handlar mycket kläder och knappt använder dem. För då kan de sälja och få in nya pengar att köpa mer för. Bara att det finns en benämning, NWT – new with tag, säger en del.

    EXAKT som solrosorna skriver här ovan.

    Frågar du personer som arbetar med hållbar konsumtion så är det INTE secondhand som är fokus, utan lappa-laga-byta-dela osv.

    Konkreta exempel på saker man kan:
    – ”dela” (alltså inte såga itu): gräsklippare, tidning, transport
    – byta: bytar-dagar, organiserad dag där fritidsgrejer byts, exempel skidor, pjäxor, fotbollsskor etc (i huvudsak barnfamiljer)
    – laga: ja lite knepigare för där är vi rätt kassa men enkla saker som att sy i en knapp kan ju vara rimligt och visst hade man lappar på knäna när man var liten (eller var det bara jag som härjade så mycket)

      och jag är skitkass på detta själv så absolut ingen pekpinne – inte alltid kunskap innebär att man spontant efterlever den…

      Men en morot som används för att promota detta leverne är ju den ekonomiska biten, du sparar pengar.

      Jag arbetar med hållbar konsumtion och vet inte om jag instämmer i detta med att det skulle vara mycket bättre med bytesdagar än loppis. Det är i praktiken samma effekt, och mer realistiskt att man skulle ersätta konsumtion av nya kläder med konsumtion av begagnade kläder man köper för pengar, än att man behöver matcha sig till klädbyten.

      Däremot kommer ju steg att dra ner på sin konsumtion, alltså att avstå, och att vårda det man redan har, givetvis först.

      Vad hållbara Sara visar upp är dock väldigt mycket mer hållbart än vad andra bildunderlag visar upp. Däri ligger en stora skillnaden – inte i om Sara avstår från några enstaka second hand köp eller inte.

      Man brukar säga att ett plagg second hand bara har några procent av klimatavtrycket som ett nytt plagg har. Så avsolut, hetsa inte till onödiga köp second hand. Men skillnaden är fortfarande enorm mot allt hetsande till köp av nya saker. Vilket dessutom leder till direkt konsumtion via adlinks osv.

        Då arbetar kommuner olika helt enkelt – säger inte att du har fel utan bara att jag fått till mig detta från min kommuns arbete.

        Att inom en Community ärva fritidsgrejer, dvs de cirkulerar runt bland barnen tills de är utnötta känns i min värld som hållbarare än att alla köper nytt (oavsett om det är begagnat eller ej).
        Och ja, det fungerar faktiskt i praktiken men kräver ett mer engagemang som kanske var vanligare förr, föreningslivet blomstrade nog på 80-90 talet.
        (dvs det var inte kläder jag åsyftade, hockeyklubbor, skridskor, skidpjäxor etc.)

          Det är ju fantastiskt om det fungerar i praktiken, tänk att i för varje vinter bara kunna byta sig till större storlekar. Men tyvärr är det ju inte så att det alltid finns just det man behöver eller att folk byter lika mot lika – riktigt fina grejer vill nog många hellre sälja och finns inte rätt storlek är det lätt att plocka med sig saker att använda ”i framtiden” som man sen inte hittar, folk som byter till sig grejer för att sälja osv. Tror det behövs ett relativt litet communityredaktion där folk inte utnyttjar varandra men samtidigt tillräckligt stort för att det ska finnas bra utbud.

          Att leta runt på olika försäljningssidor och åka runt till second hand-butiker för något specifikt kan ju till och med få den mest inbitne second-handshopparen att ge upp så poängen med bytesdagar finns ju absolut dock.

      Min bästa investering jag gjorde förra året var en symaskin. Har räddat så mycket kläder från min garderob istället för att köpa nytt sen dess. Inte bara lagat kläder som börjat se lite skruttiga ut i sömmarna eller har hål, har även justerat såna där plagg som jag haft i garderoben i år som känts som att de är fina men något har varit off med dom så jag använder dom inte. Nu sitter dom bättre och jag använder dom. Som att shoppa i sin egna garderob.

    Klokt beslut. Konsumtion är konsumtion, oavsett nytt eller begagnat.

      fast om jag köper en ost på extrapris så är det bättre än en vanligt prisad ost

      om 1kg ost förgås är det värre än att jag köper 1kg linser

        Kan bara hålla med 🙂 Mat svinn är aldrig bra!

    Detta har ju kritiserats på TikTok, bra att folk tar till sig.

    Så glad att deinfluencing-trenden faktiskt verkar sprida sig! Följer en del konton som gör 75 hard style challenge, tror inte den hade slagit igenom för ett par år sedan.

    Ett sätt som vissa av de jag följer gör hauls är genom att visa upp kläder (second hand) som de samlat på sig under några månaders tid. Även då brukar det vara vara ett fåtal grejer. Blir färre hauls men betydligt bättre innehåll, då det dessutom är grejer som personen har handplockat och inte samlat i en stor hög och sen aldrig kommer kolla på igen.

    Tipsar om Laini Taylor och alexasunshine83 på youtube!

      Ja hauls behöver kanske inte upphöra helt utan varje second hand-plagg kan ju visas i olika kombinationer, då räcker det med några få. Man vill ju själv att ett plagg ska kunna passa till mycket och kanske få inspiration.

    Önskar jag kunde handla kläder på second hand men blir så äcklad av lukten och att inte veta vilka som haft kläderna innan. Har inga problem att byta kläder med kompisar/familj, men second hand går inte. Köper en hel del annat begagnat men inte kläder.

    Kläder köper jag istället bra kvalité och sedan använder jag dem tills de inte håller ihop längre. De går från att användas på jobb och bland folk till att bara användas hemma och därefter förpassas de till stall- eller målarkläder. De flesta kläder i garderoben är 5-10 år gamla. Några nyare och några äldre.

      Du är kanske inte den första som testar ett plagg i butiken heller. Eller rör det, för den delen..

    Vad Sara är lik Lo Kauppi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.