Bingo Rimér om sin adhd

För er som inte kan läsa Bingos inlägg så kommer här texten i sin helhet:

Det var i juni 2017 som jag gjorde min ADHD-utredning och började medicinera. Att hitta rätt dosering är extremt svårt och till en början kändes medicinen väldigt bra. Men nu har det har hänt något med mig som jag inte vet om det kanske beror på min medicin. Jag har känt en nedstämdhet komma krypande ibland. Jag blir lite deppig och uppgiven, och om något går fel blir jag oproportionerligt besviken på mig själv. Det kanske kommer med gubbåldern som närmar sig och jag tänker ofta på min bästa kompis Tommy som tog sitt liv. Det är något som händer i skallen på alla dessa män i min ålder som utgör 70 % av alla självmord i Sverige. Det är den absolut vanligaste dödsorsaken bland oss män. Vi män sköt oss först i foten genom att vi skapade en struktur, där vi fick makten, på bekostnad av kvinnors rättigheter och möjligheter. Nu skjuter vi oss istället i huvudet för att vi inte hittar en väg ut ur soppan vi ställt till. Ingen tjej tycker synd om oss. Med all rätt. Jag tycker inte heller synd om mig själv. Det ligger inte i min natur och jag kämpar ständigt med att balansera genom livet med alla viljor i familjen, alla barn och massor av behov, kaos och känslor. Jag försöker vara en bra pappa och duktig samhällsmedborgare, jag arbetar hårt, betalar skatt och klagar sällan. Hemma vill jag såklart vara en trygg famn för Julia när hon haft en tuff dag med jobb och PMS. När ett av barnen inte kan sova finns jag där. Om familjen från Ukraina behöver något kan dom lita på mig. Den som behöver mig. Får mig alltid. Men jag upplever inte att det finns en naturlig plats för mig när orken tar slut. Många män kan nog känna igen sig. Var ska vi ta vägen när vi inte kan hantera eller uttrycka våra känslor? Vi pratar ju inte om känslor på samma sätt som tjejer. Vi ringer inte till våra mammor och pratar om vår ångest. Det är ju inte läge att börja gråta framför sin familj när maten står på spisen, tjejen har PMS och bilen behöver byta däck. Även om jag aldrig själv skulle ta mitt eget liv, så kan jag verkligen förstå alla killar som till slut gör det. Jag skriver inte detta för att få sympati. Jag skriver för att någon annan pappa kanske känner igen sig och också är ledsen ibland. ♥️ // Bingo Rimér

Så här låter det i kommentarsfältet. 
Personen som skriver den första kommentaren känns lite som en uppviglare, men kan ju så klart vara seriös.

55 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Min bror sköt sig som texten säger , i huvudet för mer än ett år sedan . Han hade obehandlad adhd , tror man inte ska lägga sig andras mående och förstå sig på något man själv inte vet något om eller har känt . Min bror hann aldrig få veta att hans flickvän väntade hans första barn som nu är är här, en pojke . Min älskade bror Kenny , du är så saknad och jag hade gjort allt för att spola tillbaka tiden. Kan aldrig förstå hur du kunde tro att allt skulle bli bättre här utan dig, du var så starkt älskad . Lillasyster Mickan

      *och är så älskad

      ❤️

      ❤️❤️❤️

    Är det inte väldigt ”modernt” med ADHD?

      Ja, vem vill inte ha en diagnos som ställer till det i livet? Jag har hoppat på tåget och ska utredas, ser så fram emot att vara inne inom kort… Nej du, jävla skitsnack som bara en aningslös människa kan yppa.

      Jag undrar mer om det var lika vanligt förr eller om det är något i vår livsstil etc som gör att var och varannan person har diagnos. Nu var ju inte forskning och sjukvård densamma som idag men hade varit intressant om det är en ökning eller det var alla stackare som kallades lite galna och udda av samhället?

        Det är en ökning av diagnostisering, däribland ett stort antal som inte heller är korrekt. Vår samtid ”framkallar” många typiska symptom för ADHD med den ständiga tillgången till dopamin-kickar.

          Tror snarare att egenskaper som inte sågs problematiska gör 100 år sedan nu är problem, när man vill att barn ska sitta still och koncentrera sig snarare än jobba med kroppen.

          Vad har vi för tillgångar numera mer än typ sociala medier?

            Onlineshopping, mat, godis, sex, droger, alkohol, motion, musik, casinospel. Allt man kan bli beroende av får man dopaminkickar av. Och det är ju knappast enbart sociala medier som är beroendeframkallande?
            Samtliga grejer har inte varit så lättillgängligt som det är idag.

              Jag funderar också på om ekonomin spelar in. Vi har väl aldrig haft det så bra som vi har det ”nu” (bortsett från senaste två årens inflation etc), vilket inneburit att vi kan köpa ”allt” vi vill ha och resa ofta.

              Obs! Jag menar inte att ekonomin framkallar ADHD-symptom, jag menar att vi har större tillgång till snabba kickar än några tidigare generationer.

        Jag tänker att det kanske snarare är så att det är vårt samhälle som har utvecklats på ett sätt som inte är rimligt för människor att klara av.

          Hur ?

            Vårt samhälle och arbetsliv ställer kanske idag högre krav på social kompetens tex. Många arbeten är onaturliga, typ sitta stilla på ett kontor och koncentrera sig och prestera 7-16 varje dag. Många människor har problem med det och får dåligt samvete över sin ineffektivitet

        Var och varannan? Mellan 5 och 7% har adhd.

        Om du tänker ett varv till….ka. Du kanske komma på andra saker som inte var vanliga ”förr” … Borderline? Cancer? Depression? Tror du det var för att det inte fanns eller för att man inte visste hur man skulle diagnostisera det eller att man inte ville kännas vid det?

        Homosexualitet var heller inte så vanligt för 100 år sen, nu är 2-3% homosexuella. Måste vara nått i maten.

        En rejäl ökning av diagnosticering har det blivit de senaste decennierna. Några tusen procents ökning har jag för mig.

      Du menar på det sättet som utmattningssyndrom var ”modernt” i början på 2000-talet?

      Npf-diagnoser har blivit bredare. Samhället har blivit hårdare. Arbetsplatser behöver dra ner och effektivisera etc. Det blir svårare och svårare att förbise funktionsnedsättningar, det är inte lika förlåtande att leva idag med alla krav man har. Allt bidrar ju till att fler behöver hjälp att klara av sin vardag. Eftersom att vi får mer kunskap om hur npf fungerar kan också fler få hjälp.

      Det är egentligen inte svårare än så

      Så tröttsamt att höra att det är modernt. Det är därför jag sällan berättar för folk om det.
      Det är en grav funktionsnedsättning för mig.
      Jag är inte den pladdriga fladdriga typen. Jag är utåt sett lugn, sansad, lågmäld.
      Min mamma försökte få hjälp till mig redan när jag var liten pga utbrott. Jag blev frustrerad när jag fick krav ställda som jag inte förstod/klarade av. Jag fick diagnosen ouppfostrat barn, och hon vågade aldrig igen gå till läkaren med mig angående min problematik.
      Livet har vart tufft.
      Jag har svårt att ta hand om mig själv, borsta tänderna, gå till läkaren, städa, samtidigt som jag är arbetsnarkoman.
      Mitt jobb är det jag är bra på, min livlina. Jag har haft tur där.
      Det finns inget lagom och jag är livrädd att om jag inte jobbar hela tiden kommer jag att sluta jobba helt, som det är med precis allt annat. i mitt liv. 200% eller inte alls. Jag tappar bort saker konstant, och allt i livet är fullt kaos.
      Det sjuka är att jag är grym på att städa, men jag är helt oförmögen att plocka undan igen. Hjärnan kopplar inte. Det blir aldrig automatiskt som för andra.
      Jag är inte lat. Jag gör saker konstant. Mycket av det jag gör blir ineffektivt då jag kommer av mig och måste börja om, eller börjar med annat. Svårt att göra klart.
      Hoppade av gymnasiet, skolan har alltid vart jobbig. Har alltid blivit kallad för slarvig. Jag är Kaotisk, slarvig, glömsk med påbörjad tandlossning och ett hem på gränsen till sanitär olägenhet som skriker psykisk ohälsa. Det är jättecoolt va? Riktigt häftigt! Modernt!
      Majoriteten av er skulle se ned på mig. ”Usch vad ofräsch”
      Men medicinen har vart min räddning. Den botar ingenting, det är mer som att du bara har 1 ben och får en krycka att gå med.
      Min ångest är borta och den hjälper min koncentration något.
      Kommer aldrig bli botad från detta helvete, och detta är något jag känner en enorm skam över.

      Bingo äter nog Elvanse som bytt tillverkare och tusentals människor som tar Elvanse vittnar om att den nu förlorat sin effekt. Det är förmodligen därför Bingo känner som han gör. Att medicinen inte fungerar längre.

        Känner så igen mig . Tack att du tog dig tid och formulerade så bra. Jag har inte add som diagnos men 2 läkare har sagt till mig att jag förmodligen har det i botten . Du hade förmodligen inte fått din psykos och diagnosen bipolär om du fått hjälp och anpassning som barn. Livet har varit extremt utmanande. Det här du skriver om städning till exempel…ja, så har jag haft det. Det går inte komma igång! Vilket har skapat problem med stress att leta efter saker verkar dag. Ingen som inte haft det såhär förstå.

    Men har Julia alltid pms eller? Om han aldrig får gråta ut i hennes famn är det ju 100% relationen (inte tiden i livet) som det är fel på.

      Glöm inte Katrin som kör med honom

        Kör med? Ställer hon inte rimliga kvar utifrån att Bingo är 3n vuxen med barn?

          Ja hon har definitivt piskat på honom, hon är känd för att vara förstående eller empatisk . Han har gjort sitt allra bästa efter sin förmåga

    Låter jobbigt att bo med tjejen Pms.

      Pms är inte alltid lätt det heller, inte för en själv heller

    Jag hatar min ADHD, jag önskar så innerligt att jag var normal men istället har jag den här skiten som ganska ofta ställt till det för mig i livet. För att kunna fungera någorlunda bra i karriär, relationer och livet i stort så måste jag ta medicin. Så är det bara. Om fick välja att få vakna upp imorgon utan min ADHD skulle jag tacka ja utan att blinka, trots att jag säkert hade blivit lite tråkigare och mindre kreativ.

    Jag tycker det är jättebra att fler får hjälp med sin funktionsnedsättning.

    Okej, så folk hakar upp sig på pms och adhd men ingen uppfattar budskapet i texten?

      Att det är synd om män för att de skapat en miljö som gör att de vill ta livet av sig?

        Anna
        Män har genom tiderna fått höra att man är svag om man visar sina känslor. Många tycker att det är skamligt att be om hjälp och då de inte kan ventilera på samma sätt med sina kompisar som tjejer kan så blir det att de får höra att de ska rycka upp sig.

        Blir en kille misshandlad av sin sambo så ska han bla förlöjligas och hånas. Tjejer är uppmanade att prata om hur de mår medan männen håller allt inom sig.

          Ja det är nog dags de böjar jobba med den toxiska maskulinitet de skapat. Det är sällan kvinnor förlöjligar och hånar misshandlade människor exempelvis.

      Har inte Katrin typ sagt att hon roddat allt med barnen… Kanske även är liiiite svårt ta Bingo på någon sorts allvar med tanke på hans historik. Om de festar mindre, eller slutar försvinna i några dygn, kanske man orkar mer?

        Precis. Alkohol, droger och avsaknad av hälsosamma rutiner gör knappast någon psykiskt stabil oavsett diagnos eller ej.

          Mm ena stunden låtsats han mogen för likes, i nästa stund brölar de på nån fest eller Julia behöver hjälp med att ta ut tamponger, fotar bajs eller nåt annat osmakligt.

      Håller med @Snickers till 100%. Tycker detta kändes som ett ärligt inlägg som förhoppningsvis också kan hjälpa andra. Hatten av för Bingo som lyckats formulera vad han känner på ett tydligt sätt.

    Det som han beskriver har väl inget m ADHD att göra. Däremot är det bra beskrivet hur en man ibland kan känna sig stressad,trött,ledsen,osedd och otillräcklig likväl som en kvinna kan. Skillnaden är att kvinnor mest hela tiden ventilerar sitt mående och det är accepterat att hon har upsanddowns .Ingen oavsett kön går runt och är hög på livet varje dag. Att ta något som är en form av uppåttjack för att palla med är inte lösningen. Bingo har väl gått en massa käcka kurser hos Kristove för att hitta sig själv och uppnå harmoni typ el nåt.

      Många tar till spriten för att döva bla ångest dom de får eller har.

        Många har eller får ångest för att de dricker för mycket.

      Jag har också funderat på det där på sista tiden, att de som som går de här käcka meditations- och acceptanskurserna och uppmanas lämnar sitt öde åt universum och en högre sanning, eller som tror på tiktokvideos om karma, de flyger till slut som löv i vinden och blir offer för varje liten vindpust utan att ens förstå vad som sker och varför (och blir i själva verket offer för alla smajlande typer med dold agenda). Medan vi andra som är uppvuxna med de kristna tvåtusenåriga berättelserna om guds prövningar och sju svåra år har kunnat bygga upp en ”what doesn’t kill you makes you stronger”-attityd som behövs för att klara sig i samhället idag. Katrin t ex känns som en sådan tjej medan Bingo kanske ramlat in i ”löv i vinden”-filosofin. Och då passar in de här moderna diagnoserna.

        Test om det är detta som gör att jag fastnar i mod: en ”what doesn’t kill you makes you stronger”-attityd

      Håller inte med om att kvinnor ventilerar sitt mående hela tiden 😮

    Förvånansvärt bra formulerat av Bingo

    Känns som om han tar till och skyller på sin ADHD när han gör bort sig i olika situationer🤮

    Vilka skruvade kommentarer han fick på ett ämne som inte alls handlar om ADHD i slutändan. Han lyfter viktiga aspekter som det är lätt att glömma bort. Män pratar inte om känslor på samma sätt som kvinnor men jag tror att de också har behov av att ventilera jobbiga händelser och känslor. Men det passar inte in i normen för hur en man ”ska” vara. Det är sorgligt, alla pojkmammor har en viktig uppgift att lära sina söner att våga prata om sina känslor. Jag tycker att det är bra att Bingo vågade öppna upp sig.

      Är det inte pojkpappornas ansvar också? 😂😂😂😱

        Ja såklart!

      Som av en händelse glömde du ”pojkpapporna” eller är det inget vi kan räkna med att de ska klara av?

        Nej, det är väldigt svårt att lära ut något man inte kan själv. Missade du hela poängen med Hannas kommentar eller är du bara dryg?

          Tror faktiskt hon missade poängen.

        Du missade helt klart min poäng, Anna.

      Alla kvinnor pratar väl inte heller ut och ventilerar sina känslor. Är väl en av anledningarna att fler kvinnor går in i väggen.

    Många män mår dåligt och det finns en kultur av att inte visa känslor. Bra inlägg av Bingo ❤️. Hoppas han tar sina egna känslor på allvar och tar hand om sig,

    Wow, otroligt fin text av Bingo. Jag är tjej och feminist och tycker absolut synd om Bingo och alla andra män som inte hittar sin plats. Önskar verkligen att män fick må bättre. Oavsett om de har ADHD eller ej!

    Som om alla kvinnor gråter ut om sina problem varje dag. Är rätt många även där som håller känslor inne och inte heller ”ringer till mamma” för att gråta ut.
    Och varför behövde han lägga in om Julias pms? Kändes felplacerat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.