Hållbara Sara om skönhetsnormer

Bild 1: En grej jag velat ta upp, men som är så svår att ta upp utan att det blir shaming är skönhetsnormer.

Bild 2: Jag lägger inte filter på mina selfies eller videos. Jag tycker personligen inte det ser fint, trovärdigt eller eftersträvansvärt ut.

Bild 3: Så här skulle den här bilden se ut med filter – heeeeelt overkligt.

Bild 4: Jag tycker dock det är svårt att prata om de här sakerna. För när jag någon gång kritiserat skönhetsindustrin och att jag tycker att det är orimligt att kvinnor ägnar så mycket tid åt sådan konsumtion jämfört med män får jag ofta sura svar som att;
– man ska inte kommentera kvinnors utsenden alls
– jag får höra att det är lätt för mig att säga som är så ung.
– jag får det kastat i ansiktet sen när jag gör reklam för nått läppstift.

Bild 5: Det är svårt att prata om skönhetsnormer eftersom kvinnor är ”damned if we do – damned if we don’t”.
Kvinnor kan inte som på samma sätt som en man inte bry sig om sitt utseende utan att det kan få konsekvenser. Men jag känner att min gräns går vid injektioner och att använda filters och att när jag gör samarbeten för beauty så ska jag göra dem så bra jag kan, med produkter som har bra innehåll och företag som delar mina värderingar.

Bild 6: Jag såg att Hanna aka @portinenundertian gjorde ett inlägg om just detta om skönhetsnormer och injektioner och sa att hon väljer att inte göra det eftersom hon är den förebild som hon är för andra kvinnor. Och shout-out! Kloka Hanna är en som inspirerar mig att göra samma sak. För alla får så klart göra som dom vill: men jag vill inte bidra med den sortens normer på min kanal.

Vad tycker ni om resonemanget? 
Jag tycker det är en sund kontrast till de lite mer ”sprutgalna” influencerna och lyfter det mer än gärna!

72 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Nu har du fått svar på tal angående Bianca, tänka sig att det bara handlar om att hon plockar bort saker hon inte tycker om. Precis som varenda människa skulle göra med en tallrik framför sig.

      Men om hon nu gått ut med att hon har bullimi och är ätstörd, måste hon göra en film där hon berättar vad hon plockar bort

        Bättre att vara ätstörda i smyg! 😄 Detta eviga hycklande.

          Men det hade ju inget med ätstörd att göra menade hon. Hon kan nog ändå tänka steget längre…?

            Du kommer inte hitta en enda person med en ätstörning, som *aldrig* ljuger. Däremot kommer du få lögner serverade av individen med en ätstörning. Det är tydligt varför lögnerna skjutsas på när man även här inne ser hur en person med ätstörning synas in i minsta detalj.

            ”Hon får gärna ha en ätstörning, men usch och fy om omgivningen kan se ett ätstört beteende från hennes sida”. Det är i princip vad som debatteras här inne när personer diskuterar hetsigt fram och tillbaka om vad hon lägger på eller väljer bort från sin tallrik.

            Varför envisas ni med att följa någons sätt att äta, som ni vet har en ätstörning.

            Detta är inte ens om lite bortvalda livsmedel, utan en jäkligt allvarlig psykisk störning. Det är något fruktansvärt obehagligt när vuxna individer pratar om ätstörningar som att ”visst den är sjuk, men den borde ha den goda smaken att göra bättre val för den gör andra sjuka”. Ni ser symptomen och ni har noll koll på den patologiska biten (det som driver den mentala störningen”. Det blir bara pinsamt när obildade personer ska uttala sig om något patologisk de har noll kunskap om.

            Du kan inte titta på någon annan och utifrån det börja svälta dig. Det gäller även tonåringar! Däremot kan en person med lite vilja dra ner 1-2 dagar på födan och kroppen kommer svara med att tvinga fram hetsätning som ett försvar mot svälten. Förstår ni hur sjuk en individ måste vara för att gå in i långsiktig svält!?

            F*n kan ni inte bara ge er nu!?

            Kan hon tänka steget längre? Pratar vi inte om Bianca här?

        Så du menar att hon aldrig ska få göra content som har med mat att göra?

          Kanske vore bäst för hennes eget mående med att hålla det utanför. Finns ju så mycket annat att göra content av och skulle bespara henne mycket kommentarer

            Du tycker inte att man ansvarar för vad man själv skriver? Det betyder ju isf att om jag svarar något elakt på din kommentar så är det ditt eget fel för att min kommentar hade ju inte behövts om du inte hade börjat.

          Du ser ingen skillnad på att lägga upp en bild på en mat och lägga upp en video där man plockar bort merparten av ingredienserna i en rätt? Eller att man lägger upp bilder på 15 olika maträtter och i nästa sekund lägga upp bilder på en kropp som uppenbarligen ständigt ligger på ett kaloriunderskott?

          Mat eller dissekera en liten sallad?

        Är det inte flera år sedan hon gick ut med det? Tänkt tanken att hon har det under kontroll just nu? Den här ”debatten” har fullständigt gått överstyr nu. En missbrukare är alltid en missbrukare, någon med en ätstörning, oavsett om det är överätning eller att förvägra kroppen mat, båda tillstånden går utmärkt att ha under kontroll. Varje dag som (sk) frisk är en seger.

          Håller med, denna här skvallerbloggaren har ju ingen koll på hur man pratar om ätstörningar eller personer med ätstörningar. Så obehagligt att hon inte verkar förstå sin egen roll i detta.

    Håller med henne. Sen angående de ”sprutgalna” influencerna, om jag ska försöka sympatisera något med ”vanliga” influencers som använder filter på videos och bilder, går på massa olika skönhetsbehandlingar och injicerar botox eller fillers. Deras roll som influencers handlar ju mycket om just deras utseende, det är ju mest ”sälj grej med snygg tjej”. Menar inte det på ett förminskade sätt, utan bara att jag kan förstå att man som sådan slags generell influencer fokuserar mycket på sitt utseende och gör en massa för att framhäva/bibehålla ett visst utseende. Jämfört med t.ex. Hållbara Sara och Portionen Under Tian, som är nishade influencers på specifika ämnen, tror inte pressen är riktigt detsamma utsendemässigt. Så det blir lite lättare att välja bort. Fokuset på deras innehåll är inte deras utseende riktigt på det sätt som hos Bianca, Alice, Klara och alla de där.

    Jag håller fortfarande med om att det är en skön kontrast med personer som Hållbara Sara och Portionen Under Tian. Jag väljer även själv att inte aktivt följa ”vanliga” influencers, utan det jag ser är mest härifrån eller om jag kollar upp något specifikt. Men jag kan också förstå att det är mer eller mindre lätt/svårt att avstå beroende på om hur man livnär sig på sitt utseende eller ej.

    Jag gillar verkligen hållbara Sara och hoppas att fler börjar följa henne.

      Hon verkar ganska ängslig tycker jag.

    Tycker att hon resonerar jättebra, o har en sund inställning till utseende och den hets som finns överallt runtomkring oss. Toppeninlägg av henne.

      Slår vad om att hon tog 15 bilder och valde ut den piffigaste innan hon la ut inlägget.

        Hon är en vacker kvinna. Klassiska drag med en god symmetri i ansiktet. Varför skulle hon behöva anstränga sig för att anses se bra ut av majoriteten av de som tittar på hennes inlägg?

        När ska ni släppa tanken om att kvinnors grund är ful och fel, men kan enbart rättas till och landa på acceptabel nivå med smink, behandlingar och bildfilter? Det kan vara dags att ta ansvar för vad det innebär att granska andra kvinnor så här intensivt.

        Hör du män diskutera på det här hjärndöda sättet? ”Jonte tror att han har det svårt och bidrar till något positivt, men Mackan du har ju också sett hur han försöker vara en pick me boy för han envisas med att lägga ut bilder utan filter på sig själv. Han bara låtsas dessutom och har säkert fotat sig själv minst 15 gånger innan han la ut en snygg bild på sig själv”. Hör du inte hur infantilt och dåraktigt det här är. Varför är ni kvar på dum-i-huvudet-stadiet!??

        Vad ger det er? Snälla kan ni inte kliva ur den här trånga lådan och faktiskt ägna er åt vettiga saker istället för den här idiotin!?

          Ät bajs.

          Men vad säger du? Vem här har sagt att de tycker som du skriver???

          Bra analys. Det är kvinnohat och inget annat. Olika måttstockar för könen.

        Tror du inte alla gör det?

      Vad är ens resonemanget?

        Vill du att jag ska sammanfatta eller?

        Finns inget! Ännu ett ”mitt utseende hit och dit”-inlägg. Gäsp!

        Ni som lägger allt det här fokuset på utseendet (ett eget och andra kvinnors) gör NOLL för småtjejer och unga kvinnor. Ni är en del av problemet.

          Jag är 38 år, jobbar som ssk, har inga barn, följer inga såna Bianca-influencers. Jag är uppvuxen i en annan tid än den som är nu. Det var inte normalt med fillers och botox när jag var ung. Hur är jag en del av problemet?

    Jag har förvisso dålig syn, men så stor skillnad ser jag inte mellan bilderna om de ska vara utan och med filter.
    Många med bra grund behöver ju inte använda filter men gör det ändå. För mig som inte har perfekt hy eller sminkar mig så mycket hade nog skillnaden varit betydligt större.

      Precis. Detta får nästan motsatt effekt när hon skriver att det är såååå stor skillnad mellan bilderna när det i själva verkligen är svårt att se vilken som är med och utan filter.

      Det kan ju bli som hos Perrelli också, ansiktet liksom smälter.

    För mig är det huvudsaken att influensern står för det vid fråga. Att de svarar ärligt när de får frågan om filter, botox eller fillers osv.
    Att inte göra som Englas showroom tex och duckar för frågan, eller ljuger kanske…
    Nu är ju Engla inte en stor influencer men de stora har faktiskt en påverkan på läsarna.

    Eller så gör var och en precis som man vill.

      Men får man inte diskutera hur skönhetsideal och botox, fillers, filter osv påverkar oss? Så otroligt märklig take på det, att ”alla får göra som den vill”. Ja det är ju klart att vi får det mem problemet kvarstår och är ju enormt.

        Påverkar inte mig ett dugg vad andra gör.

          Vad skönt att du inte blir påverkad, tyvärr ser inte verkligheten ut för andra på samma sätt.

            Vad skönt då att vi lever i verkligheten utifrån våra egna förutsättningar och vår egen inställning, och därmed skapar vår egen verklighet. Om man misströsta med verkligheten, ändra den.

              *misstrivs (JÄVLA TELEFON!!!!!!!!)

                …och det heter inte misstrivs heller. Du kan vantrivas med verkligheten, eller vara missnöjd med den.

                  Försvinn bara din efterblivna, värdelösa och äckliga människa.

            Om du som vuxen människa blir påverkad av att någon använder fillers, botox etc så ligger problemet hos dig och ingen annan.

          Hahaha yeah right

            Är en annan anonym men varför är det så svårt att tro på? Jag bryr mig inte heller avsevärt om vad andra gör, har fullt upp med mitt eget liv och är helt ointresserad av andra människors val. Alla är olika vet du.

              ”Påverkar inte mig vad andra gör” är ju helt omöjligt. Visst, jag tror inte heller på att ni inte bryr er, men okej även om ni inte bryr er så är det ju inte så att ni står helt utanför mänskligheten och har helt egna normer och ideal
              Tycker bara det låter naivt, och väldigt stöddigt att säga att man står över alla andra. Men grattis till en grandios självbild, känns säkert toppen 👏

                Håller med dig Maria! Alla påverkas av vad som sker runt omkring en, skönhetsideal, vad som är trendigt osv. Har mkt svårt att tro att man står utanför det där!

                  Fast bara för att du inte klarar av att stå emot de rådande idealen så betyder inte det att alla fungerar likadant. Om det är något som är naivt så är det att tro att alla fungerar som en själv. Du lever i din verklighet och andra i sin, och om du blir triggad av vad andra har för inställning så är det ditt problem, ingen annans.

                  Försök att låta skönhetsidealen & det *trendiga* – bara en dag eller en vecka – och upptäck att ingen bryr sig.

                  Att köpa något trendigt för att få inbillad uppskattning är ett riktigt iq-test.

                    *låta bli

                Det där är din uppfattning, och man har inte en grandios självbild för att man är såpass trygg i sig själv att man inte påverkas av hur andra människor väljer att leva sina liv. Att du ens kände ett behov av att skriva den raden, vilket är en härskarteknik förresten, betyder ju bara att du triggas av de som är starka nog att gå sin egen väg och som inte låter sig dras med i de ideal och normer som råder. Det går alldeles utmärkt att leva i ett samhälle med vissa normer och ideal, och samtidigt välja att inte följa det utan leva utifrån sin egen sanning och sina värderingar.

    Lätt för henne att säga som verkar ha nästintill felfri hud, tänker jag…

      Och vinklarna och ljuset hon väljer är ju också smickrande.

      Men ja, kolla kommentarerna när tex bergfeldt var osminkad. Då var det kommentarer om rynkor och ofräsch osv.

      Ja, lätt att avstå filter och ingrepp när man är normsnygg och om har turen att åldras snyggt. Kvinnor på min pappas sida har en tendens att åldras otroligt väl, inga rynkor och intakta käklinjer osv (och ja, det är genetiskt, min farmor född 1919 gick garanterat inte till kirurgen för att bättra på utseendet). Jag tycks åldras mer som kvinnorna på min mammas sida, inga rynkor, men käklinjen börjar bli slapp och jag börjar luta åt att åtgärda det. Har en väninna som påstår att hon och jag är de enda hon känner som inte använder botox och fillers, helt sjukt, vi är 45-50 år.

        Gud vad skrämmande! Är 37 och känner typ ingen som har det, men det kanske kommer snart och/eller så är det väl lite en fråga om umgänge. Men det känns som att det har blivit så sjukt normaliserat, och JA jag tycker det är en STOR skillnad mellan att sminka sig och använda krämer osv, och att skära/spruta in saker i fejan. Hur kommer dessa kvinnor se ut vid 70 undrar jag? Kommer man någonsin acceptera att man ser äldre ut?

      Så vi ska aldrig kunna kritisera skönhetsindustrin för att några råkar ha en slät hud?

        Kritiserar hon verkligen skönhetsindustrin när hon lägger upp fina bilder samtidigt som hon poängterar att de minsann är ”utan filter”?

          Texten hon skrev till gick dig helt obemärkt förbi? Men ja, det är skillnad på att lägga upp en bild upp och ner och sitta och lägga upp massa filter på den som är mer slät hy, längre fransar och skulpterad näsa, oavsett om du tycker att hon är fin på bilden eller ej.

    Folk som koketterar med att de inte använder filter är nästan lika äckliga som de som använder filter.

      Ja det finns många människor som inte använder filter, även influencers

        Jo. Det går att göra det utan att säga det.

      Verkligen, hur kan det ens se som ett aktivt val att inte använda filter.

      Haha då är vi alla lika äckliga i dina ögon. Jobbigt för dig.

    Jag använder varken filter eller smink. Är 36 och har börjat få rynkor. Jag skulle aldrig våga göra botox eller andra ingrepp bara för kosmetik eftersom jag alltid har sådan otur och garanterat kommer få någon form av biverkning.
    Vad någon annan gör är upp till dem.

    Kanske hade låtit annorlunda från henne om hon INTE var en del av skönhetsidealet. Är sååå lätt för folk som ses som vackra av samhället att kritisera andra som bara vill få känna sig fina eller fixa till sig.

    Apropå bedömningar, Isabella har dementerat att hon har gjort en bröstförstorning tidigare. Hur ställer du dig till att varit drivande i den ryktesspridningen?

      Snälla….Zzzzzzzzzzz

        Mogen kommentar….

      Hon har dementerat en hel del saker jag bevisat som sanna, så med en nypa salt. 🤷🏼‍♀️

        Jag kan tycka att det är en sak att vidhålla din åsikt när det gäller saker som handlar influenserns sätt att utöva sitt yrke och en annan sak när det gäller rent personliga saker. Ett tränat öga kan också se att Isabellas ”före” bilder inte är opererade bröst.

        Jag har otroligt svårt för det här dubbelspelet med att alla andra ska ta ansvar för vad de förmedlar men det gäller inte dig.

    En kollega sa till mig en gång att hon tyckte att min Instagram är så roligt att följa för att jag vågar lägga upp bilder där jag är ful. Jag lägger bara upp bilder på mig där jag… är. Så tack, antar jag?

      Numera är väl vanliga bilder definitionen på bilder där man är ful. Så ta det inte personligt.

      Vilken idiot.

    Absolut, jättebra att inte använda filter etc. Speciellt om du är naturligt vacker (enligt normen som Sara är, ingen skugga ska falla på det). Men om det inte fanns filter skulle jag ALDRIG lägga upp en selfie eller en bild på mig själv någonstans. Det handlar inte om dåligt självförtroende eller självkänsla. Men jag ser ut som skit. Har kronisk acne och knappt något hår. Men jag är välutbildad, har familj, bra jobb, vältränad etc. Men jag är inte ”normsnygg”, jag använder smink varje dag för min egen skull, för att jag vill se fin ut för mig.

    Sara skriver i inlägget att inte bry sig om sitt utseende kan få konsekvenser – som vad? Taskiga kommentarer från taskmörtar i högstadiet?

    Jag har aldrig fått höra något om mitt utseende, så jag tror att många inbillar sig att folk skulle bry sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.