Plussize på nätet

Karin ”Kajjan” Andersson har gjort en sammanställning av hur plus sizemodellerna ser ut i olika webbutiker. 
Företagen som finns med är Ellos, Vero Moda, H&M, Indiska, Lindex, Kappahl, Asos och Monki.

Följarna hyllar Kajjan för hennes jobb, för hon har nog  lagt ner en hel del tid på inlägget. 👏🏻👏🏻
Vad tycker du om det hon kommit fram till?

66 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    ”även om asos egna märke bara går upp till 58”, bara? 🥲

      Haha eller hur.

      Det var väl menat som att deras märke går upp till den storleken men trots det finns det större storlekar (men då inte av deras egna märke) som går till 58. Tror inte att man ska tolka in bara i den bemärkelsen du gör, speciellt eftersom hon i övrigt är positiv och ger dom bäst i test.

        Men det finns ju mindre storlekar än XS också men inte överallt. Jag är trött på att drunkna i jackor.

          Gå upp i vikt så passar kläderna i butikerna.

          Har med saken hur?

    Har vi inte redan diskuterat detta en hel del?

      Nej, vi måste få konstaterat en gång till att fetma är farligt och att andra människor överhuvudtaget behöver se feta människor är extremt kränkande. De kostar samhället pengar och borde inte få ha något som helst utbud av kläder att välja mellan så att de fattar att de måste banta.

        Högt blodtryck, hormoner och stresshormoner, jag vet allt om dem. Det är inte som du tror.

        Fy fan vilken äcklig människa du är. Du är ta mig fan den vidrigaste jag stött på. Jävla äckliga människa!

          Hur ända in i helvete kan 17 personer gilla MH:s kommentar. Ni är fan inte riktigt kloka i huvudet hela högen.

            Alltså är det bara jag som tolkar MH:s kommentar sarkastiskt?

    Jag tycker hennes granskningar är bra. Men illustrationerna är alldeles för plottriga och svårlästa för mig, sjukt röriga. Läser därför ytterst sällan vad som står där.

      Tycker det är som ett väl utfört skolarbete i högstadiet/gymnasiet. Räknat bilder, kategoriserat, räknat i procent och gjort layout. Möjligtvis hade det platsat i Veckorevyn-92 om.man tänker journalistisk nivå.
      Kommer liksom inte med ngt större avslöjande eller reflektion.

        Var det syftet då, att göra mer än att sammanställa?

        Det är en guide, inte något avslöjande eller dylikt.

          De kan ju ändå vem som helst se när de scrollar på kedjornas hemsidor.
          Antar att syftet var att synas, få prenumeranter och debatt. Lyckades väl sådär.

        Hon är ju en person med en instagram, inte ett maskineri av grävande journalister?

    Känner igen det här, har det inte redan varit ett inlägg här om när hon lade ut detta första gången?

      Jo, och hon skriver själv att det är en repost i sitt instagraminlägg så förstår inte varför vi ska diskutera exakt samma sak en gång till 🤔

        Stämmer! Kollade upp och det är en repris från 30 januari då samma inlägg diskuterades första gången här 🙃

    Det finns väl någonstans en poäng med att det inte ska finnas hur stora storlekar somhelst. Om man inte passar i klädkedjornas XL får man väl ta sig en funderare på sin vikt och hälsa.

      Och medan man funderar på det ska man vara naken då eller?

        Haha, bra svar 🙂

        Man får väl sy egna kläder? Ingen har tvingat någon att vara tjock.

          Ingen har heller valt att vara tjock. Absolut ingen vill vara tjock i vårat fettfobiska samhälle.

            Jo. Genom att vara passiv och skita i sin hälsa gör man också ett val. Sen att man inte egentligen vill vara tjock är en annan sak. Men ett val är det, när det inte handlar om rena sjukdomar.

      Jag ryms inte i xl i vanliga butiker. Köper kläder i storlek 50+. Så visst, jag håller med dig om att enda sättet att komma i xl i butiker idag är att gå ner i vikt.

      Hittills har jag gått ner ca 15 kilo. Frågan är mest vad jag ska ha på mig tills jag gått ner mer. Kan ju inte direkt gå naken på gymmet eller jobbet.

      Oooobs, behöver inte tips på saker att ha på mig, tycker mest det är något tröttsamt att 1. inte utgå från att tjocka faktiskt är på en viktresa nedåt och 2. inte tänka på att vi måste ha kläder på oss på vägen.

        Det förstår man ju absolut. Och bra kämpat. Som en person som har svårt att gå upp i vikt tycker jag det är viktigt att inse att folk har väldigt olika förutsättningar. Äter inte alltid särskilt bra och är dålig på att träna regelbundet men går inte upp ändå. Lätt att sitta och döma andra då.
        Hursomhelst, man kanske ändå måste ha förståelse för att mainstream kedjor som handlar i väldigt stora volymer satsar på de storlekar som säljer mest, inte ’extremerna’ på något håll. Min man är ganska kort och väldigt smal (i svenska mått – syditalienare) och har svårt att hitta kläder på de flesta kedjor (skjortor är en mardröm). Störigt, men inte så konstigt. ”Mainstream” är ju trots allt per definion riktat mot ”normen”..

          Ja, absolut. Och jag säger ingenting om vilka storlekar en butik väljer att ha i sitt sortiment. Jag ifrågasätter endast argumentet att om storlekarna på stora kedjor inte passar så kanske man ska gå ner i vikt.

            Och den som av nån anledning inte kan gå ned i vikt,pga sjukdom t.ex ska öht inte ha möjlighet att köpa kläder som passar? Har du skostl 42 och skoaffärernas största stl är 38, så såga av tårna,eller?

      Och jag tycker att korkade människor inte ska få spendera sina pengar på nåt annat än böcker och utbildning, tills de åtgärdat sin dumhet. Ooops, det är ju oftast inget som går att åtgärda! What to do….

      Och DÄR kom det!

      (Till dess att man funderat tillräckligt länge på sin vikt och hälsa får man helt enkelt gå naken.)

        Där kom vaddå? Konstaterandet att folk som tycker tjocka ska gå nakna är dumma? Det är väl helt rimligt att kalla folk med den hållningen korkade.

    Du har väl redan skrivit om detta? Hon har ju bara repostat samma sak igen.

      Eller hur?

    Givetvis måste även tjocka människor har kläder på sig, något annat vore ju både olagligt och olämpligt, Men. Jag tycker att det är liksom lite förmätet att kräva att alla butiker ska ha alla storlekar. Det handlar ju inte om ”fat phobia” utan om vinst. De vanligaste storlekarna säljer bäst eftersom de är just vanligast. Stora kedjor borde absolut kunna ha lite större ”size range”, men jag blir ofta ganska irriterad när någon ny liten indie-affär gör sin första kollektion och alla genast börjar gasta om inklusivitet och att allt inte finns i alla storlekar.

      Jag håller med. Och precis lika irriterande är det när butiker eller märken ska kalla sig inkluderande (för att inkludering är ett buzz word nu) och sen har de ändå bara normstorlekar i sitt sortiment. Alltså, ha vilka storlekar ni vill men utge er inte för att vara inkluderande då.

      Och som tjockis så HATAR jag när plus size-kläder ska visas upp på smala modeller. Visa åtminstone hur de ser ut på en människa som har den storleken. Annars kan vi lika gärna börja visa vuxenkläder på barn eller damklänningar på gubbar.

        Damkläder på gubbar är ju rätt vanligt nu för tiden. Baddräkter på manliga modeller osv. Säger ju noll om hur plagget kommer att sitta på

          Är det verkligen vanligt? Aldrig sett en manlig modell visa upp baddräktsmode 😄

          Vilka butiker eller märken har manliga modeller på baddräkter? Alltså en uppriktig fråga då jag bland annat letar efter sådana exempel till en kursuppgift 😁

          Du måste skämta, det är väl inte vanligt 😅

        Jag har medium men var med en vän och hon kollade på cubus en T-shirt xl2 ett skämt. Så liten var den. Allt såklart för att spara pengar och använda mindre material. Helt fel.

      Lustigt då att alla reor är fulla av s, xs, xxs? Det borde ju finnas en enorm överproduktion där att åtgärda, för vinstens skull. Kanske kunde man skifta några av dessa xs till de segment som alltid säljer slut?

    Djerf Avenue är ju bäst i klassen på att visar hur kläder sitter på olika människor✨ Hon borde ha tagit med dem också kan jag tycka😊

    ” I’m #1 so why try harder ”

      bloggbevaknings-bevakning

      Tack! Jag trodde att jag gick igenom min största deja vu någonsin.

        Xxl-största eller xxxl?

          En inkluderande deja-vu. Minst upp till storlek 58 iallafall!

    Folk med stora och små fötter har också svårt med skor har jag hört. El de som inte är så stora som får handla kläder på barnavdelningen.

      Men det handlar väl om att man inte visar hur kläderna sitter på en större kropp. Inte att inte alla kedjor har stora storlekar

      Min man är väldigt lång och jag har väldigt stor byst i förhållande till resten av kroppen. Specialbeställa, lämna till skräddare eller lära sig att sy är våra alternativ. Eller ha fel passform

      Exakt. Varför har inte ALLA skobutiker skor i storlek 33-50??? Kan det bero på att de flesta har mellan 35 och 45? Hmm

        Wow, tänk om näthandel fanns, där man kunde se bra bilder på produkter och sedan beställa hem dem utan att VARJE fysisk butik behöver ha alla storlekar inne…!? Dröm!

    OT – Idag när jag bläddrar i mina (alltså andras, de jag följer) stories, så är var tredje en fejknyhet om B.I från olika tveksamma konton? Jättekonstigt? Så har jag aldrig fått förut. Visst, det kommer reklamstories, men detta är något annat.

    Någon mer som fått detta?

    Själv funderar jag på storlekar i body samt baddräkt. Jag är en 36/38, 165 cm men allt jag lägger händerna på är kort och liksom drar i grenen. Kan bara gissa att andra kan ha samma problem eller så jag kroppsform orangutang.
    Vill ogärna ha en baddräkt där kameltå är minimerad.

      Ha ha. Vill gärna ha en baddräkt UTAN kameltå. Inget annat🥴

      Ja baddräkt är hopplöst att hitta! Jag är 176 cm lång och drar storlek S/M i det mesta men baddräkt har jag inte kunnat ha sedan jag var 12 typ. Om jag går upp i storlek så är den fortfarande för kort men bredare i midjan och brösten ligger som två russin i kuporna…

    Jag tycker att representationen bland kroppar och modeller i så kallade ”normala storlekar” också kunde vara större. Min korta kropp i storlek 38-40 har inte mycket gemensamt med en modellkropp i storlek 36-38. Alltid när jag ser en kropp som liknar min så är det från plussize-avdelningen fast kläderna därifrån inte passar mig. Ingen kritik mot hennes granskning, men det finns mycket skevt i modebranschen!

      Jag håller med dig om detta. Mode måste få visas med olika längd, byststorlek, höftbredd osv.

      Precis så! Och därför funderar jag ibland på om jag räknas som överviktig, när det (mest iaf) är kroppsbyggnaden som är kort och bred, snarare än lång och tunn. Man kan faktiskt vara en 36:a men inte var smal, det är jag. Skulle gärna vilja se såna kroppar 🙂

      Jag är också kort och känner mig inte alls representerad, för oavsett vilken bredd modellerna har på midjan så är de alltid långa, minst 170 cm. Det är aldrig någonsin korta modeller.
      Många kläder sitter helt annorlunda på en kortare kropp. Byxor blir för långa. Tröjor blir för urringade osv.

    Alla kroppar skulle visas. Tycker h&m är värst. Smala modeller hela tiden. Vanlusar förekommer inte. Inte ok.

      HM har ju bara minimala storlekar, så det passar väl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.