354 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Är det någon som har tips på en hemma tandblekning som funkar? Jag vet att det inte är bra för emaljen osv. Men vill ändå ha tips.

      Jag har använt Crest White Supreme. Är så nöjd, beställt från typ vita tänder eller ngt sånt. Första dagarna kör jag 30 min, sen trappar jag upp och har de en timma. Gjorde första gången 2012, andra gången 2018 och det håller frf. Har precis beställt en till batch nu bara för att ta någon enstaka inför sommaren

      Fråga Anna Book? Alltså Camilla, du måste skriva om hennes gaddar! Turkiet!? Maj gadd..,

        Minns jag fel, eller var det hennes dotter som blev typ marknadsföringsansvarig för den tandklinik som AB gjorde tänderna förra gången?

          Haha, ja det stämmer.

      Du måste beställa från USA, det som är godkänt i Europa funkar inte pga alldeles för lite väteperoxid. Crest White är populärt. Men på din egen risk såklart.

      Köp väteperoxid 3 %. Ta en munfull varje gång efter tandborstning och svirla runt tills det blir för mycket skum, spotta ut, klar.

      Crest

    Tjena tjena.

      Hur fan kan du skriva så!!! Folk på bloggbevakning är så fruktansvärt taskiga.

        Skrattade högt!

        😂😂😂

    Raketforskning eller?

    Igår gjorde jag en sak.

      Nu iväg på nästa grej

    Chirre och dirre ikväll!

      Vilka?

        Dill och gräslök med ranchdipp!

          Älskar dill. Vaddå har du olw? Estrellas är ändå bättre.

            OLW är bäst, ingen protest.

              Estrellas chips innehåller inte palmolja!

                Är ni också sånna potatistjejer? 😻

                  😂

                  100% pottisbrud

            Dillchips är typ gott ibland men det smakar fisk!

              Dill smakar som när man kräkts i munnen….

        Är chef och ska snart avsluta min tjänst. Vill köpa något fint, personlig och betydelsefullt till mina sex närmsta medarbetare. Tips på vad?? Så svårt..

          Vickningschips och tacodipp

            Hmm jag skulle nog lägga till ytterligare en dipp faktiskt, någon annan smak. Kanske holiday?

          Motivationsböcker att fylla i. Finns flera olika dagböcker,peppböcker med mera.

            Nej.

              Oxå nej på den från mig!

          Det är skitsvårt och jag tror att du måste klura ut det på egen hand, utifrån dina medarbetares personligheter.

          En matlagningsälskare får ett kryddkit el. dyl, en körsångare får ett nytt notställ, en gamer får … osv. Ta reda på deras intressen och köp utifrån dem – med relativt samma budget för samtliga.

      Åh jag är så sugen!!

    Fredag woop woop!

      Ja jävlar så fint

    Vad anser ni är en låg respektive hög lön?

      Låg undre 14. Hög över 25.

        :O

      Här på öppet spår är allt under 75k för lågt.

        Jo men du får också tänka på vilken IQ vi alla har här inne. Och hur många av oss som skriver åtminstone 1,8 på högskoleprovet. Samt hur bildade vi alla är. Så egentligen är 75 K ganska dåligt, särskilt eftersom man ju ska spara iaf 30 K i månaden.

          Annars får man inte skaffa barn

      Låg är nog under 30 och hög är över 45-50

      Allt under sin ålder i tusenlappar är lågt. Högt är sin ålder i tusen plus 20.000. Så 55000 för en 35 åring är högt.

        Lite väl förenklat väl

          En hyfsad bra måttstock tycker jag. Är man 20 så är under 20000 lågt. Men 40000 är högt. Är man 40 är inte 40000 högt längre.
          Så tycker jag i alla fall

      Låg – under 25, hög – över 40.

      Låg under 28k och hög över 45k

      Låg – under 35 000
      Hög – över 60 000

      Låg = under 34
      medel 34-45
      Hög = över 45.

      har själv en medellön

      Låg under 30. Hög över 50. För folk i min egen ålder iaf (vilket är stax över 30 år).

      Låg lön (för mödan) = oförstående chef, fyrkantig organisation, liten möjlighet att påverka, få semesterdagar, tråkiga arbetsuppgifter, bittra kollegor och söndagsångest.

      Hög lön (för mödan) = förstående chef, inflytande, möjlighet att styra tid och uppgifter, rejält med semester, flex och arbetstidsförkortning, inspirerande uppgifter, härliga kollegor och en känsla av tacksamhet för sitt jobb en måndagsmorgon.

      Vad dina pengar efter skatt räcker till är inte mått på hög lön utan bara på hur mycket fasta kostnader du bundit upp dig på som du sen är tvungen att betala innan du kan spara och unna dig.

        Jag håller med egentligen. Men man kan ju också få ut mer nöjde av ”fasta kostnader” än av pengarna som blir över, beroende på vad man tycker är viktigt. Alltså en del njuter kanske mer av att t ex ha råd att bo trevligt och nära jobbet samt nära familjen än att typ ha råd att unna sig restaurangbesök. Visst att man kan försöka få ner kostnader på olika vis men det kan också vara väldigt skönt att slippa prioritera. Skulle gärna ha 10 K mer i lön.

          Absolut! Gärna 10K mer, men inte på bekostnad av mående. Att tjäna mycket är inte bara mycket pengar över utan även att må bra före, under och efter jobbet.
          Sen kan man absolut investera i boende och känna sig rik, lik väl som i shopping eller sparande. Det jag menar är mer att man kan tänka att det jag ”tjänar” på mitt jobb är inte bara Netto i plånboken utan också livskvalitet/mående. Hellre glad, fri och fattig än ångestfylld och kvävd med mycket på banken och flashigt liv. Och då kompenserar jag hellre lägre lön med sparsamhet och strategiska väl valda spenderingar än att må skavigt och trösta mig på Maldiverna och NK.

            Ja jag håller med det finns mycket annat som är viktigt på arbetsplatser än lönen. Ingen lön hade varit värd att må dåligt av jobbet.

        Jag skulle gärna ha mer i lön men överväger nu att ta ett jobb där jag antagligen går ner i lön av just de anledningarna du skriver. Att jag kan styra min tid lite mer och jobba in tid för att sen ta ut ledigt osv kommer vara mer värt än några tusenlappar mer i lön

    Ni som är med och rekryterar. Något speciellt man ska tänka på vid arbetsintervjuer? 🙂

    (Äntligen fått respons och ska gå på intervju.)

      Tips att googla, finns många bra tips och instruktioner!

        Tack det har jag redan gjort 🙂 tyckte det mesta va rätt basic så därför chansade jag här

      Vi använder ofta kompetensbaserad rekrytering, så förbered flera exempel på hur du använt din kompetens och dina förmågor.
      Lycka till!

        Tack! Får bli en del funderingar i helgen 😂

      Åh äntligen! Håller tummarna för dig! 🙂

        Tack gulle dig 😍

    För några år sedan blev jag oplanerat gravid med en kille, som jag trodde, levde ensam och inte hade några andra barn.
    Rätt nyligen fick jag reda på att han lever tillsammans med en annan tjej och att de har 4 (!) barn tillsammans.
    Jag har frågat honom om detta och han har kommit med nån märklig bortförklaring om varför han inte berättat detta för mig tidigare.
    Han har aldrig träffat min dotter. Han stöttar mig ekonomiskt varje månad, betalar halva min hyra och köper ”dyrare” grejer till min dotter.

    Dilemmat för mig är att hans tjej inte vet om att han varit otrogen och att vi har ett barn tillsammans, jag skulle vilja att hon fick reda på det men vet att det skulle innebära att han inte skulle hjälpa mig ekonomiskt på samma sätt..

    Tänker på detta väldigt ofta och tycker att det är en jobbig situation att vara i.

    Har tänkt att jag ska skriva om det här, mest för att jag sällan pratar med någon om detta och känner att det vore skönt att få en input från någon som inte känner mig.

      Jag hade också velat att hans tjej + barn får reda på det. Är ju märkligt att barnen har ett syskon de inte vet om. Jobbig situation att vara i iaf. :/

      Vilken snubbe. Ingen av det här är ju ditt fel. Är han registrerad pappa för ert barn? Har han tänkt träffa ert gemensamma barn (i smyg då eller?) Hans fru kommer ju förr eller senare få veta.

        Yes! Vi har gjort faderskapstest och han står registrerad. Fick reda på att han har flera barn genom att jag ringde Skatteverket och de berättade om de 5 barnen som är registrerade på honom.

        Han har aldrig träffat min dotter, tror inte han har några planer på att göra det.

          Men då så. Ta pengarna och fokusera på ditt. Skulle prioritera mitt barns förutsättningar framför hand fru.

            Tack!!

              Din dotter förtjänar att veta om att hon har syskon – tycker du inte det? Skulle hon få veta i vuxen ålder kommer hon bryta kontakten med dig.

                Jag har berättat för henne att hennes pappa har barn tillsammans med en annan kvinna. Så det kommer inte komma som en chock.

      Underhåll blir han ju skyldig betala oavsett.

        Jo men den summan som är enligt lag är väldigt låg om man jämför med vad det egentligen kostar att ha ett barn..

      På vilket sätt skulle det göra dig gott att berätta för hans sambo och förstöra deras familj när det gått så många år och han ändå inte träffar ”din” (er) dotter? Vad vinner du på det? Vad är syftet?

      Jag är för att man kontaktar partnern om det kommer fram att h*n har familj och varit otrogen men har svårt att se varför du vill göra det så många år senare?

        Jag är inte TS men hade jag varit i samma situation hade det känts som att jag var del av hans lögner och dubbelliv, hade nog inte mått bra av det. Också för mitt barns skull, jag måste väl öppet kunna berätta hen har syskon och inte hjälpa till att upprätthålla en lögn som barnet ändå kommer att få reda på en dag. Och då dessutom bli besviken på mig för att jag inte varit ärlig tidigare.

          Ja men exakt! Känns som ett ”svek” mot henne. Hade jag varit i hennes situation hade jag velat veta vilket svin han är.

          Vi sågs regelbundet under ett års tid innan jag blev gravid.

        Har så svårt för sånt där skuldbeläggande. Vadå ”förstöra deras familj”? Den enda som förstör och sårar andra är den otrogna och oärliga mannen, ingen annan.

        Men hur tänker du nu ”förstöra”? Tror du på riktigt det där aldrig kommer att nå hans fru? Det är ju svinenkelt ta reda på i offentliga register och troligtvis har de redan bekanta som vet. Vad händer om han skulle dö och arvet ska fördelas? Tror knappast frun och barnen blir gladare då.

          Klart mannen i fråga ”förstört” själv men det jag menar är med vad SYFTET från TS sida är med att nu komma och informera? Vad vill hon få ut av att berätta?

          Mannen (pappan) kommer göra allt för att hålla ihop sin familj med sambo/frun så ts kommer kanske stå där helt själv med uh då pappan säkert stoppar resterande ekonomiskt stöd + att frun kanske aldrig vill kännas vid barnet så dottern får ändå aldrig ”lära känna” eller en relation till ”syskonen”.

          Eller så lämnar sambo/fru mannen och han hatar TS för livet, stoppar ekonomiska stödet osv.

          Han har varit otrogen som resulterat i ett barn som han på sätt och vis ändå har ekonomiskt ansvar över, kanske var det ett ONS? Har ingen aning men tycker man ska fundera på varför man vill informera familjen nu och anledningen till det.

            Min poäng var att det inte går att dölja i längden och hon kan alltså inte ”förstöra” någonting. Förstå den stackars frun när någon frågar var deras femte barn är eller när det blir bodelning för att mannen går bort och det finns en 5 åring som ska ha ut sin laglott. Försäkringskassan och Skatteverket vet ju redan, med andra ord vet alla som vill. Den typen av livslögner leder bara till elände för alla inblandade, finns inget att ”skydda.”

              Bättre att hon får ut det av någon annan. Annars kommer han ju sluta betala. Visst kommer det komma fram men bättre att tänka på sitt egna barns förutsättningar och ekonomiska möjligheter.

                Tack! Det är så jag resonerat hittills, men ett dåligt samvete mot henne spökar ibland.

      Komplicerad situation. Skulle först fundera på varför vill du att hans fru vet? För att du vill att ditt barn har en relation till sina halvsyskon? För att det är ”det rätta” att göra? Alltså du var inte otrogen, det var hennes man och pappan till era barn. Klarar du dig ekonomiskt utan hans hjälp? Du är ansvarig för din dotter och erat liv, jag skulle göra det som känns bäst för mig och min dotter och endast du kan svara på vad det är. Om det dåliga samvetet gnager och inga pengar i världen hjälper då kanske det rätta är att kontakta hans fru och din dotter eventuellt får kontakt med sina halvsyskon. Om ni inte klarar er ekonomiskt, du har inget intresse av kontakten med resten av hans familj då skulle jag låta bli.

        Tack!

      Om du är beroende av den ekonomiska hjälpen så avvakta. Du behöver sätta dig och dottern i första hand även om jag förstår dig och hade också velat berätta.

      Sen får han stå till svar när alla barnen är vuxna… för det lär ju komma fram

        Nej. Det bli bara svårare berätta ju längre tiden går. Hon kommer inte heller må bättre för att hon säljer sin tystnad.

          Nej det håller jag med om. Men nånstans är det ju först och främst hans ansvar i det här. Det går inte att lägga det på henne och blir det jobbigt ekonomiskt pga det här så hade jag inte sagt något och sen förklarat för dottern i framtiden.

            Nej precis, han är ju 100% den som har gjort fel. Jag fick en chock när jag fick reda på det!

              Se till dig och din dotter. Hon växer upp med vetskapen att pappa & syskon finns. En pappa som ändå inte vill träffa henne. Det vore kanske sämre att under uppväxten, inte ha den inkomst ni behöver.

              Tänkte på en till sak. Din dotter har ALL rätt att veta och klok som du är har du redan börjar berätta. Än så länge kanske det inte finns några skäl att vräka upp tillvaron för fem andra barn. Eller? De är ju också barn, även om deras pappa är ett svin.

                Tack! Det är så jag också resonerat, att det kanske är allra bäst för henne (och mig) att fortsätta så som vi har det. Jag tjänar inte dåligt men skulle inte ha råd att bo i lägenheten utan hans hjälp tex.

      Beror väl på, vad var överrenskommet när du fick veta att du bar gravid? Behöll du mot hans vilja, eller var han med på tåget?

        Vad menar du det skulle ha för betydelse?

          Om man vet inställningen hos mannen vet man ju också vad man har att förvänta sig. Och vad ens barn kan förvänta sig.

            Förstår inte logiken öht. Om mannen inte vill behålla barnet, bör man då misstänka han har fru och fyra barn?

              Haha! Såhär i efterhand tycker jag att det känns givet att han har undanhållit något för mig, men det misstänkte jag inte alls innan. Ingen i min närhet har tänkt samma heller. Han har dubbla boenden så det är väl en stor anledning till att han lyckats dölja allt så bra..

                Stackars hans familj. Har han dubbla boenden är du nog knappast den enda han har haft vid sidan av.

                  Synd om ”ert” barn också men jag tänker på hans familjeliv, hur det måste vara att leva i och med en lögn…men uppenbarligen går det. Är ju många som får nya syskon när de är vuxna t.o.m.

                    Nej säkert inte! Han jobbar inne i stan och har ett hus ute på landet, så lägenheten är ju en övernattningslägenhet..

                    Ja det är verkligen synd om hans tjej och deras gemensamma barn.

        Behöll mot hans vilja? Alla säger att mannen inte har något att säga till om när det gäller abort så vad försöker du med

        Han var till en början väldigr mån om att jag skulle ta ett beslut efter vad jag ville. Men när jag bestämde mig för att behålla blev han först väldigt arg och försökte övertala mig till en abort. Har varit ”lugnt” mellan oss sen min dotter föddes.

          Var han med på förlossningen? Eller endast bidragit med pengar till dig och barnet?

            Nej han har aldrig träffat vårt barn. Min mamma var med på förlossningen. Han och jag har setts en gång efter att hon föddes, då låg hon och sov i sovrummet och vi var i vardagsrummet..

              Ville han inte ens gå in för att se sitt barn den gången??

                Nej!

      Hm svårt, han betalar dig ju för att vara tyst. Berättar du för hans tjej påverkar det ju dig ekonomiskt och om inte får du bära på det här tills det kommer fram på annat sätt för det kommer det att göra förr eller senare vilket förmodligen kommer påverka din relation med din dotter när hon senare får reda på att du avsiktligt undanhållit detta för henne. Oavsett så måste du själv bestämma vad som påverkar dig mest i längden. Vet han om att du vill berätta för henne?

        Nej det har jag inte pratat med honom om. Han har heller inte uttalat sagt att han betalar extra mot att jag inte säger något till henne. Men det känns underförstått att det är så.

      Är det här på roligt verkligen?

      Nåväl. Jag hade funderat mest på vad som var bäst för barnet faktiskt. För pengarna stor skillnad i hennes livskvalitet? Behöver du hålla faderskapet och ev syskon hemliga för henne eller vad är tanken? Vettetusan vad man ska göra i en rörig situation men jag hade iaf funderat mer på dottern och även på halvsyskonen än på frun.

        Det är 100% sanning tyvärr! Fick en chock när jag ringde Skatteverket och hon läste upp listan över barn han hade registrerat på sig.

        Min dotter är 3år, men tänker att jag ska vara så ärlig jag kan mot henne. Vill inte undanhålla något om detta så att hon får en chock när hon blir äldre och känner att jag har ljugit för henne.

          Du kan ju vara ärlig mot dottern utan att blanda in hans fru. Berätta att hon har syskon och när hon är tillräckligt gammal är det upp till henne om hon vill kontakta dem.

            ❤️

        Exakt så! Dottern känns lite bortglömd i kommentarerna vilket gör mig ledsen. Är själv uppväxt med rätt grova lögner och föräldrar som undanhållit saker, det påverkar mig absolut som vuxen idag och i allra högsta grad våran relation.

          Förstår det! Ska verkligen göra mitt bästa för att min dotter inte ska känna samma sak om sin uppväxt ❤️

            Du verkar vara en fin mamma ❤️ var ärlig mot dottern. Behåll pengarna och blanda inte in frun tänker jag.

              Tack! Det är så jag har resonerat men ibland får jag dåligt samvete mot hans tjej.. ❤️

            Är helt övertygad om att du är fantastisk mamma till din lilla dotter och att oavsett vad du bestämmer dig för kommer bli det bästa för henne ❤️ bara att du lyfter frågan visar att du bryr dig

              ❤️❤️❤️

      Min kommentar hamnade fel förut så jag försöker igen.

      Jag behöver fråga dig trådstartaren Fredag, då detta är en alltför bekant situation jag har hamnat i, om denna man med initialerna M E och bor i närheten utav Vänern kan vara samma person?

      Jag hoppas att du vill och kan svara mig Fredag. Jag skulle uppskatta det.

        Nej! Han bor inte vid värnen och har andra initialer!

          Tack för svar Fredag.
          Jag hoppas att det blir bra för dig och dottern vad som än händer framöver.
          Önskar dig en fin helg. <3

            Tack snälla! Hoppas allt löser sig för dig också ❤️

        Chansen är väl ändå rätt liten att det skulle vara samma😅

          Man vet aldrig 😅

      Står han skriver som
      Fader då hade jag beställt ett utdrag från skatteverket och skickat anonymt till henne, där står antal barn.
      Eller messat anonymt från gratissmsm och bett henne ringa pch kontrollera själv.

        Har varit inne på samma tanke, men tänker att han mest troligt kommer tänka att det kommer från mig. Eller att det är någon kompis till mig som gjort det..

        Varför hålla på så?
        Jag skulle berätta för dottern och sedan leva mitt liv utan att bry mig om honom, hans fru etc så länge han tar ansvar ekonomiskt.
        Han gjorde fel, du fick en dotter, han har ekonomiskt ansvar. Där slutar situationen för mig. Vad har hans fru med detta att göra?

          Det finns ju barn, en dotter som kommer att ställa frågor och ännu fler barn. Även om du vill att historien ska sluta där så vågar jag nästan garantera att den inte gör det.

          Du har såklart en poäng i det du skriver! Å det är väl så jag resonerar större delen av tiden.

      Om han står som fader hade jag inte satt nåt till frun. Då är det ju ingen hemlighet. Och du får ju pengar och så länge det är mer än det lagstadgade underhållet så skulle jag bara fortsätta ha det som det är.
      Visst borde det synas när han loggar in på Försäkringskassan förresten och ska söka fp/vabba? Vet nån?

        Syns i en mängd olika register vilka barn du har.

        Jag reagerade faktiskt på att min man (vi är gifta) var tvungen att uppge personnummer på vår yngsta på olika ställen innan barnet dök upp i systemet för honom. Jag tänkte också att det borde stå direkt…

        = det syns inte automatiskt överallt

        Tack! ❤️

        Jag vet faktiskt inte, har ensam vårdnad om det spelar någon roll.. men registreras nog på flera ställen iallafall.

          Skulle tro att det spelar stor roll. Klart han inte dyker upp pp hans sidor på försäkringskassan om han inte är vårdnadshavare. Men det är också troligt att han inte tagit så många föräldraledighets och vabb dagar i sitt liv.

            Haha nej! Han är nog inte en jätteengagerad pappa när det gäller sånt..

      Om jag varit henne så hade jag 100% velat att du berättade. På ett så respektfullt och vänligt sätt som möjligt. Om mina barn har halvsyskon där ute så vill jag de ska få veta det så tidigt som möjligt så de kan välja själva genom livet hur deras kontakt ska se ut.

      Plus att jag personligen hade velat veta att min man gjort så för att själv få möjlighet att avgöra om jag skulle förlåta eller lämna. Det vill man inte veta 20 år senare.

        Håller med. Hade också känts hemskt om nyfikna grannar och kollegor visste men inte jag.

        Jag förstår verkligen hur du tänker.

        De hade 3 barn sedan innan, sen har han ett 4e barn med mig och så fick de ett till barn året efter att min dotter föddes.

        Han har ju varit otrogen mot henne (med mig) i över ett års tid. Ett ordentligt svek som jag också hade velat veta om och tagit ställning till om jag var henne.

      Det viktigaste är väl eg inte att hans fru får reda på det, utan att er dotter får träffa och lära känna sin pappa.

        Han vill inte träffa henne. Så det kan jag inte påverka just nu ändå.

          Ajdå, vilket stolpskott och tur du slapp honom! Ta underhållet och lev ert liv och skit i honom och hans familj, tycker jag då. När din dotter blir lite större kan du ju berätta att hon har halvsyskon då. Det ligger på stolpskottets ansvar att berätta för frun imo.

          Och denna mannen ville du ha barn med?? Han bokstavligt talat sa att han ville att du skulle göra abort men ändå körde du på? Tycker så synd om dottern. Fyfan vilka själviska idioter till föräldrar hon har.

            Tack!

            Varför behöll du om jag får fråga? När du visste att han inte ville ha med dig och barnet att göra?

              Han sa att valet var helt mitt eget och att han inte kan bestämma över min kropp osv när jag berättade att jag var gravid. Han sa samma sak fram tills den dagen när jag berättade att jag ville behålla. Efter det ändrades han och försökte övertala mig till att göra abort. Jag hade redan passerat abortgränsen (v 18) då.

                Du svarade inte på frågan…

            Och din kommentar säger allt om dig, 00:28.

        Frun kommer förmodligen ändå inte vilja veta av Ts barn.

          Nej det förstår jag också! Det handlar väl mer om att hon ska få reda på vad hennes kille undanhåller för henne.

            Nej, det handlar om att du trodde han skulle lämna den han älskar för dig och när detta inte hände så vill du nu förstöra hans kärnfamilj.
            Du bryr dig inte ett skit om henne eller barnen. Du hoppas säkert fortfarande att han ska lämna henne och vara med dig.
            Du behöll trots att han inte ville och därmed tvingade honom till att bli pappa till ett barn han aldrig ville ha.
            Han bad och bönade dig att göra abort. Ärligt talat, var är självrespekten?
            Ja, alla kommer få reda på det, men de kommer även döma dig som desperat och knepig och ditt barn kommer bli utfryst av släkten. Grattis.

              Hahaha gud.

      Men han vet om att du vet om hans familj? Vad sa han när han fick reda på att du visste?

        Han sa bara att det gör situationen ännu mer komplicerad och att det hade varit bättre om jag fått reda på det från honom och inte genom att jag ringt Skatteverket.

    Vad tycker ni är en hög summa att ha på sitt sparkonto? Tycker alla i min närhet har jättemycket sparade pengar och fonder/aktier men jag har alltid varit ganska dålig på att spara. Vad ”borde” man ha på sparkontot?

      Det beror ju helt på. Har man till exempel precis köpt ett hus med renoveringsbehov så är det naturligt att inte ha så mycket sparat.
      Ingår pensionssparandet i det du tänker?

        Jag tänker tvärt om att har man köpt ett skruttigt hus måste man se till att tja en hög buffert men bor man i en hyreslägenhet och planerar att göra det resten av livet kan det ju vara helt rimligt att leva upp pengarna isf lägga på hög.

          Jag tänkte mer att man använt upp sina besparingar för att renovera upp huset ☺️

            Jag förstår. Men man behöver ju ändå en större buffert för oförutsedda kostnader när man äger sitt boende, särskilt ett hus.

              Jo, men om man precis renoverat huset så är risken minimal att ”oförutsedda kostnader” uppstår.
              Det är ju liksom sådana kostnader som är att spisen/tvättmaskin går sönder, vattenläcka i kök, dags för takbyte etc.
              Har man åtgärdat allt det nyligen så har man ändå 5-10 år på sig att spara ihop en buffert till sådana kostnader.

      Beror helt på hur länge man haft en lön att kunna spara av, köpt hus nyligen, levt med dubbla hyror ett tag osv. Det bästa är nog att höra med ngn rådgivare hur just du kan lägga upp ditt sparande baserat på din inkomst och dina utkomster. Alltid svårt att jämföra med andra… när jag var 25 år hade jag kompisar som hade mycket på sina sparkonton, men det visade sig att de fick resor etc betalade av sina föräldrar så då kunde de ju alltid spara av en relativt låg lön medan jag mfl inte alls hade samma möjlighet då.

      Jag tycker nog att över 500k är en hög summa att ha på sparkontot om man är i 30-års åldern.

      Åh, jag är så trött på det här ämnet i öppet spår. Allt är ju relativt, sett till ålder, inkomst, bakgrund osv osv. Vad spelar det för roll vad främlingar tycker? Jag skulle rekommendera er som är intresserade av ämnet att gå med i Facebook-grupper om ekonomi. Där finns diskussioner om ekonomi – högt och lågt – med substans!

        Men låt folk diskutera vad de vill! Öppet spår är ju en blandning av allt möjligt. Jag är till exempel helt ointresserad av barnprat men inte stör jag mig på att det diskuteras varje öppet spår även fast det finnas andra forum/grupper för det

          Jag hindrar ingen. Kommentera för all del tråden du, men mycket till diskussion blir det inte när folk bara slänger ur sig siffror.

            🎻

            Allt behöver väl inte heller leda till diskussion

      Beror helt på vilka levnadsvanor man har.

      När jag var 29 hade jag 600 000 kr på sparkontot (Jobbat ihop alla pengar själv och sparat genom att leva supersnålt.). Sedan köpte jag hus och pengarna minskade kraftigt då handpenning, lagfart, renovering m.m. betalades.

      Nu har jag kanske 300 000 kr totalt sparat på buffertkonto, huskonto, barnspar och egna sparkonton och ISK-kontot. Den som inte har hus och barn behöver mindre än den som kan få många plötsliga utgifter. En tumregel är väl att du ska klara tre månaders utgifter.

      Har man ingen bostadsrätt/hus, och allt på sparkonto eller fonder/aktier, så är runt en miljon en hög summa.
      Tänker att de flesta som haft ungefär samma förutsättningar som mig kan ha de på kontot (om de inte är placerade i bostad), så det utgår jag ifrån. Frågar du någon annan med andra förutsättningar så kommer de säga mycket högre eller lägre beroende på var de befinner sig i livet.

      650 k, 33 år

      https://blogg.avanza.se/hur-mycket-pengar-sparar-andra-i-din-alder-2024/
      Medel/Median månadsspar och innehav på ålder och kön (hos avanza, så personer med intresset).

      2-3 månadslöner på sparkontot brukar rekommenderas beroende på boendeform och a-kassa.

    Tips på bra ankelstrumpor som är tunna men håller länge?

      Jag är kanske trög, men måste fråga för blev nyfiken och förvirrad 😂
      Antonija M skrev att hon alltid måste byta profilbild på instagram när hon åker utomlands för inga företag tar henne seriöst om hon har en skelögd hund som bild.

      Vad har hennes bild med utomlands och företag att göra?

      Förlåt, det där skulle absolut inte hamna under ditt inlägg.

      Vet inte hur tunna du är ute efter men jag har köpt på Lidl och dom tycker jag är tunna och väldigt bra inga sömmar som skaver och håller bra 😆

    Ensamhet

    Har alltid känt mig ensam, sen tidigt i barndomen. Trivs i väldigt få personers sällskap. Oavsett vad jag är på för tillställning så längtar jag nästan alltid hem. Det är jobbigt för jag passar inte in i hur livet ska vara, med vänner, förhållanden, familj mm. Jag har inget liv, men klarar inte av att skaffa nåt heller.

      Samma här. Skulle klassa mig själv som den ensammaste människan i världen. Men så går jag in här ibland och läser all skit som folk häver ur sig och då känns inte ensamheten så tokig.. Skämtåsido, tror seriöst att en bra grej är att lära sig att trivas i sitt eget sällskap och försöka fylla livet med det som ger en glädje. Kanske sätta upp små mål att jobba med.. Gå ut i skogen och titta på gulliga ekorrar t.ex

      <3 Känner igen mig!

      Känna sig ensam och inte trivas med det eller självvald ensamhet är ju två olika saker (iaf för mig). Självvald ensamhet är ju att vilja gå hem tidigt eller inte hänga med när det händer grejer. Eller bara vara ensam och trivas med det.

      Känns sig ensam och inte vilja vara det är ju väldigt jobbigt. 😔

      Skulle du kunna utmana dig med att göra något utöver din comfortzone?

      Jag känner mig också ofta ensam, särskilt efter att jag blev lämnad av min man. Har ny kille, jag har två barn (varannan vecka) och alla jag känner tror att jag har jättemånga vänner, men egentligen är de ganska få. I alla fall de som faktiskt vill träffa mig. Känner ofta att jag är allas bekanta, men ingens nära vän. Hon som jag trodde var typ min bästis sa för bara några dagar sedan ”min bästa kompis” om en helt annan människa som jag aldrig träffat. Jag hatar att sitta ensam hemma (som jag gör just nu).

        När man är 30-40 år bör man kanske ta det lugnt med att reagera över termer som ”bästis”. Jag har kompisar jag av tradition kallar just bästisar men det betyder inte att inte fler kan komma in!

        Släpp sargen och BJUD IN!

      Kan du inte investera i samtalsterapi? Den kan handla om vad som – kärnan i samtalen är du! Gör dig själv en tjänst och boka tid för detta, om du har råd.

      Annars tycker jag att du ska vända dig till din kommun och/eller Svenska kyrkan (är själv medlem sedan hundra år) trots superateist så det är lugnt

    Jag tror Gabjossposs kommer göra ett pregnancy announcement till helgen. Vad tror ni?

      Inte för att jag vill vara den som är den, men varför slänger du in två engelska ord i en mening som för övrigt är på svenska?

        Om du inte vet vad det betyder så säg det bara, inget att skämmas för och jag översätter gärna.

          Var det ditt bästa svar du kom på?

            Jag skrev två engelska ord i en svensk mening för att jag ville skriva det så. Bor sen många år tillbaka utomlands därför kommer vissa ord snabbare än vad det hade gjort på korrekt svenska. Nu är jag nyfiken på varför det stör dig?

              Vad är det som får dig att tro att pingu störde sig. Jag är en annan och undrade samma sak, av ren nyfikenhet och ditt svar låter ju fullt rimlig.

              Man måste inte utgå från det värsta och hugga på allt.

                Nä men här inne är man van vid att folk ska dryga sig så jag förstår att man antar det värsta.

                Antagligen eftersom Pingu började kommentaren med ”inte för att vara den som är den”. Även ordet ”slänger” har en negativ klang i sammanhanget.

                Pregnancy annoncement som begrepp har inte heller något fäste med en svensk motsvarighet.

                  Det är klart det finns svenska motsvarigheter. Min fråga var för övrigt bara av nyfikenhet, inget annat.

            Men orka tjafsa Pingu, gnällröv

          Haha!

        Hon kanske wants to? 🤷‍♀️

      Jag tror inte, hon uppdaterar ju aldrig bloggen på helger. Men du kanske menade på insta?

        Menade på insta, läser man endast hennes blogg så ligger man typ en vecka efter då hon uppdaterar så sällan tyvärr.

      Tror hon kommer berätta när hon har ett samarbete på gång så att hon kan tjäna pengar samtidigt.

      Hon går i alla fall runt och pratar om att hon är gravid med hytt och bytt, så det kommer inte dröja länge.

    Min man fick en reaktiv psykos i början av oktober 2023 därefter drabbades han av en djup depression. Han har förlorat ett högt uppsatt jobb och sin relation med våra två små barn pga av hans mentala ohälsa. Min vardag är så stressande då jag tar hand om våra två barn, hushållet samt studerar. Men nu måste jag även ta hand om min man som inte är kapabel till att veta när han måste duscha, borsta sina tänder, osv. Vet inte hur mycket jag klarar av och funderar på att lämna. Har någon erfarenhet av att ens sambo/partner har drabbats av en psykisk ohälsa? Hur långt tid tog det? Blev det bättre? Skiljdes ni åt?

      Din stackare! Jag hoppas du får bra svar av någon här. ❤️

        Tack! Hoppas det med ❤️

      Vad var anledningen till psykosen? Hur hade du velat att han tog hand om dig om något plötsligt hände dig? Hade du velat bli lämnad när livet är som svartast? Bara några saker att reflektera över.

        Jag sa att jag ville skiljas och efter det började han visa typiska tecken för psykos och han blev inlagd. Jag har stannat kvar enbart för att finnas där för honom och hjälpa honom men har förlorat mig själv i det. Jag väger 47 kg och det är alarmerande pga min ålder och längd. Jag kan inte finnas där för 2 barn och en vuxen person utan att jag offrar mig själv och min egna mentala hälsa samt fysiska. Jag är inte samma lekfulla, glad mamman jag var tidigare utan nu är jag stressad, lätt irriterad, överväldigad etc

          Åh! </3 Att du redan ville skiljas och sen hände allt det här! Fy vilken otur! Hoppas också du får bra svar här! <3

          Stackare. Du kan dock inte backa från din skilsmässa för att han utvecklar en psykos, skilj dig även om jag såklart förstår det känns extra tungt.

          Här behöver du experter som hjälper er vidare. Ni mår ju jättedåligt båda två och barnen också såklart. Eftersom du inte vill leva med honom längre känns det som du har tagit ett beslut?

          Om inte, jag har erfarenhet av det. Det var jättetungt och återkommer ganska ofta hos oss. Men jag har fysiska sjukdomar, så det känns som vi hjälper varandra och vi har inte heller småbarn längre. Dock barn med särskilda behov. Det blev inte riktigt som vi tänkt oss, men samtidigt så älskar vi varandra, ingen som vill ge upp. Vi kan dock växeldra och det innebär en stor skillnad.

          Jag hoppas du har någon som du kan prata med, om inte, försök att få det så fort som möjligt. Finns det möjlighet till avlastning med barnen, ta emot det. Gå ut en liten promenad, bara för att se något annat. Gör något litet som du gillat tidigare. Lycka till med allt!

            Väldigt bra svar och instämmer i vikten av att ta proffesionell hjälp. Och man blir glad av att läsa att ni två lyckats hålla ihop det och kunnat stötta varandra.

      Jag hoppas att han, du och hela familjen för professionellt stöd. Låter fruktansvärt jobbigt. ❤️

      <3 ta hjälp av kommunens familjebehandlare ect

        Hej!! Tack för tipset men jag bor tyvärr inte i Sverige längre utan bor utomlands. Tyvärr finns det ingen familjebehandlare här gratis utan man
        måste betala en stor summa 🥲 Med tanke på att min man har förlorat sitt jobb och jag är föräldraledig samt deltids student så har vi inte råd med det.

          Hur mår barnen i detta?
          Du mår uppenbarligen inte bra. Om det inte heller är en bra situation för barnen så hade jag valt att lämna.
          De är ändå det viktigaste och din och mannens relation va redan slut.
          Har ni familj i landet ni bor? Är han därifrån eller också svensk? Får han adekvat vård?
          Är det en tanke att flytta tillbaka till sverige?

            Hej! Jag är svensk men min man är från Österrike. Hans föräldrar har hjälpt mig med barnen och ställt upp. Mina barn är väldigt nära de och älskar att spendera tid där. Min man är där också med barnen med de sköter det tyngsta och han försöker att fokusera med lekandet. Han försöker att återbygga relationen men svårt då barnen då han har varit mentalt frånvarande så länge.
            Han har varit inlagd 2 gånger sammanlagt 3 månader och går på terapi 1gång/vecka samt använder han medicin för depression och psykos.

      Hur lång tid har du kvar på utbildningen? Klarar du och barnen er ekonomiskt om du lämnar? Jag förstår att det måste vara hemskt svårt och såklart finns det mycket skuldkänslor. Men att du redan ville lämna! Och att du verkar må fruktansvärt av det här! Det känns som att det bästa för båda dig och barnen är att du lämnar, det låter som att du vill det? Om inte, hur ser det ut med behandling? Finns det någon slags plan? En så allvarlig psykisk sjukdom går ju liksom inte över av sig själv och det är inte säkert att han heller blir bättre av ditt stöd (/att det är värt den uppoffring du gör liksom). Ni bor utomlands, finns det nåt slags sjukstöd/vad händer med din man om du lämnar?

      Svårt att ge råd till någon man inte vet vad den bor i för land. Är din man svensk? Får han vård, stöd? Kan ni flytta till Sverige? Till där era familjer bor? Finns det inte patientföreningar eller föreningar för anhöriga i landet du bor i, som kan lotsa kring vilken hjälp som finns att få?

      Gör det som är bäst för barnen skulle jag säga. Har själv haft en psykos och är förälder och mitt nummer ett var alltid barnen. Hade absolut velat att min man prioriterade barnens bästa om han inte klarade av att ta hand om mig och barnen samtidigt. Det hade varit fruktansvärt och jag är glad att vi har ett skyddsnät både socialt och i samhället så det ej blev så. Men det hade också varit det rätta.

      Min man utvecklade en svår depression när vår son var några månader. Han hade mått sådär och ätit antidepressiva tidigare men det var då han verkligen blev dålig. Aldrig psykotisk men han var suicidal och var tvångsinlagd till och från under ca 2 år. Det var såklart fruktansvärt men efter ett tag stängde jag av, tänkte att jag tar hand om mitt barn och sen får det som hända händer, jag kan inte ta den typen av ansvar över en vuxen människa. Det låter jättehemskt men tror att det var typ överlevnadsinstinkten som kickade in, jag var tvungen att lägga all min energi på mitt nyfödda barn. Hade som tur var en del hjälp av vänner och familj under den här perioden, annars hade det nog varit ännu tyngre.
      Efter ca 2 år och en massa bollande inom psykiatrin och ECT som inte hjälpte träffade han en läkare som till slut lyssnade och han fick medicinering som funkade. Det är 10 år sen och sen dess är han stabil. Han mår inte alltid toppen, men inte i närheten av så dåligt som han gjorde då. Han jobbar ca 75 % och är en närvarande förälder till våra barn, men han kräver mycket återhämtning och vila.
      Min situation är väldigt olik din men ville ändå ge lite hopp om att saker och ting kan bli bättre (även om bättre i ditt fall kanske innebär att ni flyttar isär). Kram

        Hej!! Tack så mycket för ditt meddelande! Jag kan verkligen relatera till allt du säger och hur tufft det är. Just nu känner jag att jag behöver fokusera på mig själv så att jag kan vara den bästa mamman för mina barn. Min man har testat olika mediciner men han är fortfarande deppig och det blir inte bättre. Jag hoppas för barnen skull att han hittar medicin som fungerar för honom för att han har varit en närvarande pappa tidigare och det är så jobbigt att se den utveckligen från en aktiv och närvarande pappa till en person som är tom.

      Sök hjälp.

      Jag tror tyvärr inte alltid på att hålla ut. Har egen erfarenhet inom familjen.

      Jag förstår att du drar ett jättelass! Inte bara praktiskt utan även känslomässigt. Nu är du inte bara ensamstående utan också vårdare till din man plus att du ska sköta dina studier och dig själv. Jag har egen erfarenhet av en partner med djup depression som inte heller klarar vardagliga saker såsom sköta hygien, ha koll på/kontakt mer vården osv. Vi har två barn ihop och han har varit riktigt under isen i flera år, bortsett från kortare perioder. Mitt psyke har börjat ta rejält stryk och jag känner att jag är nära väggen. Har flera gånger övervägt skilsmässa. I mitt fall skulle en separation enbart bero på hans psykiska ohälsa, för jag älskar verkligen den ”friska” personen han egentligen är. Denna insikt och förhoppningen om att det ska bli bra är det som fått mig att stanna kvar hittills. Utan det, som jag uppfattar att det är i ditt fall, hade jag inte stannat i relationen. Rent krast innebär en separation mindre att ta hand om, projektleda och anpassa sig efter än att vara ensamstående. Såklart kan det bli bättre för din man men om relationen redan var över för dig innan hans insjuknande så tycker jag att du har svaret där. Lycka till vad beslutet än blir!

    Anna Book ska åka till Turkiet och fixa sina tänder på en klinik. Ingen reklamidentifiering men hon namedroppar kliniken i Turkiet många gånger.

      Har hon börjat sända live igen eller bara story och inlägg?
      Jag är blockad och oftast för lat för att gå in på någon sida eller kolla från en annan instagram😅

        Hon gjorde ett inlägg med flera filmer om det. Ingen live på länge. Vet inte om man kan bli spärrad från live eller vad som har hänt?

      2017 vann Anna Book Biggest Loser, och det var väl i den vevan som hon skaffade sig nya tänder. Höll de nya (dyra) tänderna inte ens i tio år?

        I sina filmer berättar hon att de aldrig blev färdiga och att de var för tjocka och stora så hennes egna bröts av.

          Men fy 😣

        Dom egna tänderna är för svaga för kronorna hon har insatta. Dessutom måste hon använda cement när det lossnar för dom sitter så illa nu

          Vilken mardröm! En komplikation efter gastric bypass är ju dåliga tänder, så det var kanske det som hände. Hoppas att tänderna går att rädda. Att fixa dem i Turkiet låter som en riktigt dålig idé. Krävs det inte upprepade besök hos en tandläkare när man fixar sånt?

    Jag är kanske trög, men måste fråga för blev nyfiken och förvirrad 😂
    Antonija M skrev att hon alltid måste byta profilbild på instagram när hon åker utomlands för inga företag tar henne seriöst om hon har en skelögd hund som bild.

    Vad har hennes bild med utomlands och företag att göra?

      Hon tjänar pengar på samarbeten såklart.

    Är chef och ska snart avsluta min tjänst. Vill köpa något fint, personlig och betydelsefullt till mina sex närmsta medarbetare. Tips på vad?? Så svårt..

      Va fint av dig! Det är ju jättesvårt att svara på när man inte känner dina medarbetare & att du vill att de ska vara personligt..

      Spontant tänker jag en bukett blommor eller något gott att dricka osv.

    Jag har en kollega som är otroligt självsäker. Hon är det på en nivå så det går ut över andra. Hon dömer ut andra, deras arbetsmetoder, analyser etc. Sen hamnar hon i konflikt med alla hon dömer ut, blir jätteledsen och fram kommer världens mest osäkra människa. Nån som känner igen typen? Hur ska man handskas?

      Låter inte som att hon är självsäker, snarare att hon försöker maskera osäkerheten bakom en fasad. 🤔

      Jag undviker sådana personer för de är meangirls, men gjorde misstaget (tror jag) när en på jobbet var elak och jag hanterade det som luft. Kanske hade varit smartare att säga till direkt;/

      jag var lite så förut…. Men jag kom till insikt om det via min sambo (dvs han satte ner foten gällande mitt beteende), så jag gick i kbt för att lära mig att bli en skönare person i livet och på min arbetsplats. Kanske du kan försöka hinta ngt till din kollega om att beteendena är ”dryga”? Så svårt sånt där när det är kollegor…

        Vilken bra sambo och vad starkt av dig!

        Wow imponerande att kunna ta den typen av kritik på ett konstruktivt vis!

      Alltså är hon duktigare och mer kunnig än kollegorna?
      För isf handlar det ju mer om hur man levererar saker liksom och lära sig att bli mer diplomatisk.
      Men har hon liksom fel i sak och kritiken är helt obefogad och felaktig så skulle jag säga att det är en chefsfråga.

        Hon är intelligent, men har inte mest erfarenhet. Det finns utrymme för ödmjukhet.

      Det finns bara ett sätt. Håll dig så långt bort du kan. Säg ifrån om hon ger sig på dig men i övrigt- håll dig undan.

    Jag behöver köpa skor, mina sneakers gick sönder i höstas så måste köpa nya men har så svårt att hitta skor senaste åren.

    Tips på sköna skor? 😂

      Jag tycker Vans är otroligt sköna!

      Tricket med sneakers om man menar de klassiska som tex adidas samba är att köpa dem lite stora och lägga i en sportsula. Man går på moln!

      Axel Arigato har så många snygga och bekväma modeller 🙂

    Jahapp.. Donya umgås med B igen så teorierna som var tidigare veckor i ÖS verkar vara felaktiga 😂 undrar fortfarande vad som hände med hennes Instagram och vem B pratade om i en intervju kring att någon utnyttjade henne och högg i ryggen..

      Va? Nu har jag missat massor! Vad har skett? Vad har folk spekulerat kring?

        D tog helt plötsligt bort alla sina bilder och försvann från alla instastorys som hon gärna var med på tidigare. I samma veva berättar B i en podd att det har funnits nära vänner som inte har varit så nära.. folk som har utnyttjat henne och att hon har rensat. Strax innan det så var Sanna G arg över att någon i hennes närhet har läckt grejer kring hennes förhållande osv osv. Hon umgicks även med D.

          Jag tror att det kan vara så att hon kanske kom på att det inte var så bra för hennes karriär
          Att bara flunsa om hon vill bli tagen seriöst som läkare.

            Det kan du ha rätt i. Och hon hade ju tidigare lagt ut filmer från jobbet… på patienter…

    Jag vill bygga grön teknik för att klimatet ska bli bättre, men det är så jävla många människor i världen. Och så länge det finns utrymme på jorden kommer de föröka sig. Jag tror vi behöver ett kärnvapenkrig. För klimatets skull.

      Vilka ska du utrota då menar du? De fattiga som nu vill ha samma standard som
      Väst eller vi rika i väst?

      Så länge det är andra som dör va? Ditt eget liv tänkte du behålla? Sjukt resonemang

      Tre snarare att vårt ekonomiska samhälle som bygger på konsumtion är boven

      Oooookej

      Var bara lugn, det kommer snart en ny pandemi och nya vaccinationer som har ihjäl ett stort antal.

        Spikat och klart!

      Ja för kärnvapenkring är ju så himla hälsosamt.

      Fri tillgång till preventivmedel, familjeplanering, utbildning för kvinnor och mer makt i samhället för kvinnor i patriarkala samhällen tror jag skulle vara klokare.

      Dock bör befintligen minska sakta för att undvika kris. Och sen spelar det ingen roll hur snabbt befolkningen minskar om en del lever t ex som att vi hade 7 jordklot.

        Jag tror att dejtingapparna är effektiva på det sättet. De har fått folk i rika väst att tro att det inte går att träffa sin blivande kärlek utanför dem och när man väl är insugen där så har algoritmerna och kulturen därinne fixat att man aldrig kommer göra det där heller. Bara ONS. Så kommer varken bli par eller barn i de yngre generationerna. Hitta-dig-själv-kulturen där man blir blind för andras behov och önskningar hjälper kanske också till.

      Salige Hans Rosling gjorde jättebra presentationer om befolkningstillväxt: https://www.gapminder.org/answers/the-rapid-growth-of-the-world-population-when-will-it-slow-down/

      Rekommenderar de självtester som finns på gapminder.org. Specifikt i frågan https://upgrader.gapminder.org/t/population

      Boken Factfulness är fantastisk allmänbildning och det finns massa videos och sommarprat.

        Tydligt och bra, men jag tror att delvis har fel. Jag tror att den unga generationen inte kommer att skaffa lika många barn som de äldre generationerna. Dels för att de inte hittar någon att bli djupt förälskade i, för så verkar stora delar av vårt samhälle inte funka idag. Dels för att de inte vill. Dels för att de inte kommer att ha råd eftersom världens förmögenheter koncentreras allt mer till allt färre.

          Folk skaffar inte barn för att våra gener inte känner igen sig i vårat samhälle, men det har aldrig varit bättre förutsättningar för att skaffa barn. Om inte du tar hand om barnet gör någon annan det.

          En del skaffar fler än 10 barn idag helt utan inkomst – så deras gener sprider sig explosionsartat jämfört med vanlisarna.

          Och det tar inte många generationer innan de blir majoritet. 10 barn blir 100 barnbarn. Om de står för 0.1% idag så kan de stå för 10% inom två generationer, och efter tre generationer över 50%.

          Alla modeller där befolkningen framställs som en homogen grupp är uppenbar PhD idioti för de kollar bara på en graf från SCB med en enda (!) kurva om att barnafödandet går ned.

      Religionen klimat, den framtida människomördaren som kommer att ha ihjäl fler människor än kommunismen.

      ~*for the greater god*~
      Eller hur….?

        For the greater god – menar du verkligen det? Eller har du missat ett o?

    Är det någon som har tips på bra bröllopspresent, för omkring 1000kr? Första gången jag går på ett bröllop och känner mig helt lost.

    Paret är småbarnsföräldrar och vi är vänner som träffas endast vid högtider. Skulle inte klassa dom som materialistiska direkt men jag vill inte missa någon ”kutym” när det gäller bröllopspresenter.

      Champagneglas?

        nej! förmodligen har de redan champagneglas, de flesta samlar dessutom oftast på en speciell sort glas. nedanstående kommentar om ljusstake eller klassiska märken är bättre

      Vi ville inte själva ha presenter på vårt bröllop, men fick ändå. Vi är småbarnsföräldrar men det har inget med bröllopspresenter att göra tänker jag 🙂 Det jag uppskattades mest var ljuslyktor från Skultuna. De används ofta och jag tänker alltid på den fina vännen som gav dem. Skulle rekommendera att kolla svenskt tenn, Skultuna, Klong eller Georg Jensen för saker. Saker som håller över tid.

    Har någon tips på hur man kan dölja cameltoe i en bikini?

      Trosskydd.

      Varför tycker du att det är pinsamt?

      mönstrad bikinitrosa? svart kanske syns mindre med

    Nääääääj så besviken. Fick barn för två månader sen och helammar men mensen har redan kommit tillbaka 😫 förra barnet tog det över ett år.

      Besviken på vad? Och varför?

        Att mensen kommit tillbaka eftersom det är väldigt bekvämt utan

          Börja med hormonspiral! Eller p-piller och hoppa över sockerpillren.

      Jag vet känslan. Hade sett framemot en lång tid utan men nope. Kände mig aå snuvad.

      Håller med! Igenkänning på den känslan.

      Åh, känner igen känslan!
      Fick så efter första, två månader! Men sen blev jag gravid, planerat när lillen var 6 månader hehe

      Men tog också över ett år med andra innan den kom.

      Hur vet du det? Många har fortfarande avslag efter två månader. Iaf om man fött vaginalt.

    Såg Margareta Grääs göra en haul med Adores klänningar i dag och det är en sak som stör mig, inte bara med Grääs utan med flera plus size-flunsor och det är att de testar kläder som inte passar deras kroppsmodeller och sen börjar de gapa om att överviktiga inte ”är inkluderande” av klädmärket i fråga. Jag kollade Adores sajt, de har upp till storlek 50 och nästan alla deras klänningar är sydda enligt samma modell, timglasmodellen med större över bysten, smalare över midjan och sen större över höfterna. Grääs har små bröst för sin storlek (vilket hon sa själv i videon flera gånger) och sen sväller hennes mage ut där Adores klänningar går in för att markera midjan. Klart som fan de inte passar! Man kan liksom inte kräva att ett klädesplagg ska passa alla typer av kroppsformer.

      Men varför då göra större storlekar i den typen av kläder? Då är man inkluderande men ändå inte. Tror inte de finns många i storlek 50 som inte har en större mage osv.

      Är själv större och har funderat över detta med flera klädmärken. Man vill verka inkluderande men de blir bara konstig

      Då är det ju bättre med plus size-kollektioner som är lite mer anpassade efter den större kroppen.

        Fast hur menar du nu? Man kan ju vara smal (storlek 34-36) men ändå inte ha en timglasfigur. Att ett plagg inte är smickrande för ens kropp enligt rådande normer är inte samma sak som att inte vara inkluderande storleksmässigt.

          Det har du helt rätt i. Men bara göra större storlekar och inte ändra designen funkar inte i de större storlekarna (precis som nån skrev nedan).

      Nej, men man kan kräva av ett företag att ange storlekar på ett ärligt och korrekt sätt.
      Om ett plagg är märkt som storlek 50 är det rimligt att anta att någon som vanligtvis drar storlek 48 faktiskt kommer i plagget, utan att det saknas en halvmeter tyg i sidan.

      Kan väl hålla med till visa del, men just Adoore har ju små storlekar. Orkar inte leta fram det just nu, men vill minnas att en vanlig storlek 40 i cm motsvarade typ 44 hos Adoore.

        Ja, det stämmer! Jag har 38 i vanliga fall men 42 i deras kläder

      Margareta sa i videon att hon alltid kommer i kläder i stl. 50, förutom de från Adoore. När man tillverkar större storlekar behöver måtten/proportionerna på kläderna ändras. Det blir oftast inte bra om man bara lägger till extra centimeter på plaggen (som Adoore verkar göra). Då kommer de inte sitta bra på en större kropp. Jag har en vän som jobbar med detta för ett känt klädföretag och det är väldigt intressant att höra hur processen går till.

      Eftersom Adoore erbjuder större storlekar tycker jag det är bra att de personer som köper dessa storlekar, ger konstruktiv kritik om hur plaggen faktiskt passar. Om man inte säger något, blir det aldrig någon förändring.

        Är 36-38 men har 40-42 i Adoores klänningar. Undrar mest hur små Bianca och andra flunsor är som har 34 i Adoore 😅

    Tänkte på tråden häromdagen hur många trosor har man.
    Kom då och tänka på bhar, så min fråga är hur många bh-ar har ni?

      Två

      3 st, behöver fler men har svårt att hitta i min storlek. Sen har jag 4 st mjukis-bhar som jag har hemma.

      Två. Borde köpa fler men stor byst! Hittar inga bra

      Typ 30 kanske, använder 3 – eller ja, har använt, för nu ammar jag så mycket så jag orkar inte ta på nån. Tuttarna ska fram hela tiden ändå…

        Haha samma. Kan inte kasta de där osköna snygga bh:arna i spets trots att de inte använts sen innan barnen. Nångång i framtiden kanske man vill vara snygg igen och inte bara funktionell! #amningslinne

      En favorit (hudfärgad som funkar under allt, utan byglar, skön till vardags) och två lite ”finare”.

      Har bara en. Hatar att köpa bh och har stor och tung byst så har inte orkat ta mig iväg och fixa ny även om det skulle behövas. Vet inte ens vilken storlek jag har.. uääää vad jobbigt det är att vara vuxen 😂

      En innan bröstreduktion
      Åtta efter bröstreduktion

      15-20 st.

      Fyra. Använder mest de bekväma…

      10 ”vanliga”, 2 sport bh och en sliten mys/hemma bh. Ac de vanliga använder jag för det mesta 2 st.

    Önskar lite uppdateringar: Första var du som skrev att svärmor (tror jag) i princip tvingade dig att vara hundvakt åt hennes hund när hon skulle åka bort och krävde att du skulle ställa in din resa, hur gick det?

    Andra: Var en kommentar mer som fastnade; du var lite tveksam på att skaffa barn men killen tjatade och skulle bli världens bästa förälder. När barnet sen kom så var han helt ointresserad. Inte så mycket ”hur gick det sen”? utan mer att jag tänker på dig ❤️

    Sist så vill jag tacka dig som gjorde mig uppmärksam på att nyckelhålsinkontinens var en grej, jag jobbar på det 😅

      Nu blev jag väldigt nyfiken på nyckelhålsinkontinens 😅 Snälla uppdatera.

        Det var inte jag som var trådstartaren men det är när man blir superkissnödig när börjar närma sig hemmet. Det är tydligen ”inlärt” eftersom man ofta går på toa när man kommer hem så man får försöka hålla sig i fem minuter för att lära bort det.

        Jag kissar ofta innan jag ska gå ut också, det kanske inte är bra det heller.

          Haha det minns jag, med nyckelhålsinkontinensen. ”Lider” också av det. Går alltid på toaletten när jag kommer hem och har alltid gjort i hela mitt liv, känns konstigt om man inte gör det😂

      Jag vill också ha uppdatering på hundvaktssvärmorshistorien

    Hej, är de någon här som har testat ozempic? Gick ni upp något i vikt efter ni slutade med de? Berätta om era erfarenheter

      Fanns en artikel i Aftonbladet som jag läste för några dagar sedan. Statistiskt har de som slutat med ozempic efter typ 70 veckor gått upp nästan all vikt. Det är ingen mirakelmedicin. Oprah kommer gå upp igen.

        Och Carola.

        Just nu är det det enda effektiva läkemedlet mot fetma, så folk kommer helt enkelt få gå på ozempic livet ut om de inte klarar av att sluta. Det är antingen det eller diabetes/hjärtattack. Bästa vore ju om man kunde jobba fram en modell för terapi+kostträning under tiden så att personen sen ska kunna fortsätta med bättre vanor.

        Kändisar som inte är så värst överviktiga utan mer gör det för ytlighet kanske inte behöver gå på det livet ut dock.

          Men att stå på medicin livet ut som 1. Ger biverkningar och 2. Ingen vet vad det gör mot kroppen… Är kanske inte alternativet man önskar? Det kanske inte är värt det för att vara smal?
          Du är helt tappad om du tror att alla överviktiga får diabetes och hjärtinfarkt.

            Fast det är rätt få mediciner som har kommit senaste åren som vi vet långtidseffekterna av. Har självt testat nya för min sjukdom och då har ingen kommenterat detta. Men så fort det rör sig om den här typen av medicin så är det huvudargumentet..

          Det är därför Danmark är ett rikt land nu.

        Fetma räknas som ett kroniskt tillstånd. Det är därför inte konstigt att vikten ökar när behandlingen med Ozempic avslutas.

        Alla förstår att diabetes, dålig syn, hjärtproblem, lymfödem eller högt blodtryck inte försvinner av sig självt för att man behandlats med glasögon, kompressionsplagg eller läkemedel ett år. Likadant är det med fetma.

        så är det med allt! även om man tränar och äter nyttigt ”naturligt” så är det otroligt svårt att behålla sin nya vikt! kroppen har en trivselvikt

    Detta låter väldigt bekant för mig.
    Rätta mig Ts Fredag, om jag har fel men är det här en man som heter M E och bor i närheten av Vänern?
    Om du vill svara.

      Hamnade fel såklart…
      Skulle till Fredag angående barn med en otrogen man.

    Någon som följer Ben Mitkus 180 dagars vlogg? Isåfall vad tycker ni?

    Kan inte släppa en grej som hände igår. Hade lämnat av maken på ett ställe och parkerade bilen. Under tiden han gjorde sin grej skulle jag gå en vända med barnvagnen. Jag gick då över parkeringen fast på en trottoar för att ta mig till ett promenadstråk, över ett övergångsställe. En man kommer åkande i en bil och genar över trottoaren vi står på, han missade barnvagnen med marginal. Jag blev tokförbannad och skrek rätt ut, en gubbe i en annan bil stannar och kollar så allt gick bra med oss. Mannen i den första bilen stannar 20 meter bort, varpå jag bara stirrar på honom för att förstå att han gjort någonting knasigt. Mannen i den andra bilen ropar ”jävla idiot, vad håller du på med?”. Mannen i den första bilen kliver inte ens ut, lägger handen ovanför hjärtat och bugar lite lätt innan han åker iväg. Känner verkligen för att leta upp honom och typ skrapa hans bil.

      Jag sparkade in dörren på en bil som prejade mig och barnvagnen på ett övergångställe.

      Finns för många där ute som inte ska köra bil tyvärr.

      ”Med marginal” låter som att det inte var fara å färde?

    Ser så j*vla sliten ut i ansiktet (35+) och huden är katastrofalt dålig, ser ut som en läderväska i fejset fan. Måste fixa lite nytt bas-smink, nån som kan tipsa om en riktigt bra foundation, mineralpuder eller typ färgad dagkräm eller vad det heter som trollar bort ett tant-ansikte med rynkor, rodnad och annat skit?

      Skulle börja med bra hudvård innan sminket faktiskt. Gillar Verso. Dyrt men drygt. Har fått jättefin hy efter jag började använda det. Är 39.

      Skulle satsa på färgad dagkräm från Paulas Choice.

        Ok, något bra som ej är snordyrt?

          Något annat med retinol då.

          Cerave, billigt o bra.

            Tack för tipset, ska kolla in det!

      Gör en kemisk peeling

      Ta hand om kost, träning och sömn i första hand.

        Jobbar på det!

      sluta tvätta ansiktet med tvål så återfår huden sitt skyddande fettlager

        Hur vet du att hon gör det, skriver inget om det?

          Man smörjer läder med läderfett för att det inte ska bli så uttorkat skrynkligt..

        Tvättar ej med tvål, använder typ bara vatten.

          Också dåligt.

      Älskar Smashbox Halo som bas.

    Du som nämnde Anders och Måns och SM i bangolf 2012 i Kalmar i förra ÖS, TACK, haha! Kan inte påstå att låten är bra-bra, men nånting har den och jag kan inte sluta lyssna😂 risken/chansen är stor att den kommer i topp på min Spotify wrapped när året är slut, man blir liksom så glad av den!

      Varsegod!

    Jag gör en sån konstig grej… jag använder typ aldrig mina favoriter?! Kan vara parfymen jag gillar bäst eller skorna jag tycker är skönast, klänningen som sitter bäst. Istället använder jag upp parfymen jag gillar minst och använder allt sånt som sitter lite oskönt mest? Någon som gör liknande? Så dumt ju.

      Haha samma. Har nån slags rädsla att de ska ta slut antar jag. Hittar jag nått jag gillar, typ oavsett vad det är, så köper jag så jag har dubbla för att kunna unna mig att använda…

      Ja! Typ sparar bästa godiset till sist, när man är mätt 😂

        Ja! Även fast man plockat påsen själv så börjar man med de man tycker minst om…

      Jag var också spn här! Tills vi skulle hjälp mormor att rensa hemma när hon skulle flytta in på äldreboende och vi visade henne massa fina kläder & saker som vi aldrig har sett pga hon skulle ha det ”till ett finare/roligare/bättre tillfälle”. Då sa hon att hon ångrade sig lite över det för de fina sakerna blev ju sällan använda & du hittar nya fina kläder eller vad det nu än är så det ”läggs lite på hög”.

      Det fastnade verkligen hos mig.

      Brukade också göra exakt så! Tills jag en dag bara insåg att livet är för kort. Tänkte att jag lika gärna kan dö imorgon utan att ha fått njuta av mina favoritsaker och istället hela tiden ”sparat” dem till senare så kan lika gärna använda allt fint direkt medan jag fortfarande blir glad av det 😊 sen hamnade jag i ett mini-shoppingberoende när det tankesättet gick överstyr men det är en annan femma 😂

      Känns igen. 80+ här. Nog ett vanligt beteende. Rensat en del i garderoben idag. Hittade 3 oanvända byxor, ska även hämta nybeställt par i helgen. Nu blir jag tjusig i sommar. Tagit mod till mig och skänkt/kastat bort mycket ”kanske-kommer-till-användning”. Det gör det inte.
      Detta gäller inte enbart kläder, också smink, hud-/kroppsvård, tepåsar, kaffeförpackningar, infryst mat. Risken finns ju att det blir för gammalt eftersom jag inte vill slösa, utan använder det äldsta först. Bestämt nu att det blir köpstopp. Bättre att jag som 80+ gör av med mina egna samlade förbrukningsvaror istf att lämna till nästa generation.

    Förstår såklart att det kan vara ett filter, men… tanbyklara ser ut att ha bytt etnicitet? (Gårdagens inlägg på insta)

      Man kan inte byta etnicitet.

        Om man kan byta kön kan man väl byta etnicitet? Hon kanske känner sig som en svart person?

          Varför kallar man inte asiater för gula? Alltid undrat varför bara europeer och afrikaner är rasifierade/benämnda med färg.

    Såg Julia Frändfors story angående en specifik man som alltid vinner träffarna med kvinnor i musikhjälpen, tyckte det var intressant, någon mer som noterat detta?

      Lät helt galet! 😮 Måste ju vara känt när Julia vet om det…?

      Vad obehagligt! Att ingen gjort något? De kan väl förbjuda träffar eftersom de nog inte kan hindra honom från ett vinna

      Fy fan va sjukt

      Är jag dum i huvudet som inte förstår problemet med det? Vad spelar det för roll? Musikhjälpen säljer och han köper träffar (antar jag), inte sex eller barn…

        Om han är sliskig mot dem är det väl ett problem?

    Någon som handlat från Oh Polly någon gång? Tog det lång tid att få det levererat?😊

    Vad har hänt Sara Biderman? Tänker på hennes inlägg från igår om att gå igenom tuffa tider.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.