Facebook:
I en tid som denna när felaktig information kan spridas som sanningen med en enda litet klick så är det viktigt att lyfta fram vad som är sant och vad som inte är det.
Metros ”Viralgranskarna” är ett bra exempel som alla borde följa.
Jag la själv upp en bild på ett blå/gult Eiffeltorn – inte så mycket för att jag trodde att det var gjort nu utan mer för att jag tyckte att det var fint – men många trodde att det var Franskrikes svar på terrorattacken när det egentligen var gjort under förra årets fotbolls-EM.
Frankrike visade sitt stöd genom att släcka ner sitt Eiffeltorn.
Facebooksidan ”Stöd svenska polisen”, vars anonyma avsändare sprider manipulerade budskap om ett Sverige i fritt fall, når varje vecka miljontals användare. Polisen menar att sidan riskerar att urholka deras varumärke och medborgarnas förtroende för myndigheten, skriver SVT idag.
Detta är ett initiativ som kan ses som hedervärt men som ställer till problem för just den svenska polisen – allt enligt Anders Ahlqvist är ansvarig för IT-, internet- och legalitetsfrågor vid Nationella operativa avdelningen (NOA) på polisen som säger detta till SVT.
Det här är absolut ett problem. Vårt varumärke ska byggas av oss, inte av någon annan. När det gäller att föra ut budskapet så är det vi som ska göra det.
[…] Det som läggs ut på nätet får fötter. Ska vi jaga alla som använder polisens bilder kommer vi få lägga ner annan verksamhet.
SVT har tidigare rapporterat om den här sidan och hur den manipulerar fakta och sprider rädsla i samhället.
Inte alla förstår att det inte är polisen som står bakom sidan utan en enskild privatperson och därför att det viktigt att lyfta fram detta här på Sveriges största blogg om JUST sociala medier. Kanske inte alltid superkul men nödvändigt.
I dag distribuerar man systematiskt artiklar, videomaterial och inlägg som skildrar ett Sverige i kris – ett Sverige som håller på att slitas sönder och där poliskåren går på knäna.
Ofta är dessa bilder och texter medvetet manipulerade och direkt vilseledande. En dryg vecka efter en stenkastning i Rinkeby i februari 2017 publicerade exempelvis ”Stöd svenska polisen” ett videoklipp med texten ”Se polisens egna dramatiska bilder från Järvafältet”. Videoklippet fick ett enormt genomslag och har i skrivande stund nära en miljon visningar.Men videomaterialet är taget från tv-programmet ”Efterlyst”, som sändes 21 oktober 2015 – och har således inget med händelserna i Rinkeby att göra. – från SVT.
