Så kan du som influencer ta ansvar

Ibland läser man inlägg som känns så där extra viktiga, och tack vare min läsare Ida så missade jag inte detta och kan dela detta med er.
Sara Dahlström ”Fitnessfeministen” är chefredaktör på Hälsa & Fitness och beskriver sig själv som en kroppsaktivist.
Hon kritiserar ofta influencers för att de inte tar ansvar över sitt extremt stora inflytande. Samtidigt som hon önskar att hon inte skulle behöva skriva dessa inlägg då det absolut bästa hade varit om de slutade uttala sig på idiotiska sätt som skapar vikthets och sårar andra men än så länge verkar hennes önskan yttras inför döva öron.

Hon har skrivit ett inlägg med tips till dig som har många följare och som faktiskt vill börja ta ansvar för dem.
Det här är ett riktigt bra och viktigt inlägg, men jag tror att vissa av punkterna kommer kännas riktigt jobbiga för vissa stora influencers att testa på.

Här är Saras fem punkter till alla stora influencers:

1. Visa verkligheten

Alla vill vi visa upp våra snygga outfits och perfekta solsemestrar, och det är inte nödvändigtvis något fel med det. Jag gör också det. Men om du endast väljer att visa upp dessa tillfällen (ur de bästa vinklarna med snygga filter) är det inte särskilt märkligt att dina följare får en skev bild av ditt liv. Att de känner sig fula när de kollar på sig själva i spegeln, att de känner sig misslyckade när de inte lyckades ta sig till det där träningspasset. Att de tror att de är ensamma när de har ångest eller mår dåligt överlag.

Men ärligt talat, även om du har massvis av följare och ett utåt sett “perfekt” liv så har du förmodligen också sämre dagar. Du har också bilder på dig själv där du har dubbelhaka och där groparna i låren syns (om du inte var snabb med att radera dem då). Att dela med dig av även detta är en superenkel sak som kommer göra stor skillnad för dina följare.

2. Lyft fram personer som bryter mot normer
Ett stort problem med sociala medier idag är att de som syns mest i de allra flesta fallen ser likadana ut. De är vita och smala och tillhör normen på alla sätt och vis. Men även om du tillhör den här kategorin finns det en enkel sak du kan göra för att se till att dina följare får ta del av mer mångfald. Det handlar om att lyfta fram personer som bryter mot normer.

Istället för att du ska sitta och anstränga dig för att försöka få fram en pytteliten valk på magen kan du till exempel dela texter av tjocka personer. Och så kan du tipsa om människor med funktionsvarianter, du kan lyfta fram transpersoner, se till att personer med olika hudfärger får utrymme och så vidare.

3. Tänk efter
Har du ett stort konto kollar du förmodligen igenom dina videos och läser dina inlägg flera gånger innan du publicerar det. Mitt tips är att göra det en extra gång för att fundera på om något du säger kan upplevas som kränkande. Säger du något om din kropp som kan framkalla vikthets? Finns det något uttalande som kan framstå som transfobiskt eller rasistiskt? Att bara försöka tänka ur fler perspektiv kan faktiskt göra stor skillnad.

4. Lyssna
Nehepp, du lyckades inte följa punkten ovan och du fick kritik. Det är inte så konstigt. Om du är smal har du förmodligen svårt att sätta dig in i hur det är att vara tjock, och därmed veta vad som kan upplevas som kränkande. Du kanske sa något som upplevs som transfobiskt eller rasistiskt, även om det inte alls var din tanke.

Men genom att lyssna på kritiken får du en strålande möjlighet att lära dig. Du har chansen att ta del av fler perspektiv så att du i fortsättningen kan undvika att såra andra. Jag vet att det är enkelt att bli arg när en får kritik, men nästa gång kan du försöka sätta dig ner, ta några djupa andetag och tänka efter lite innan du slår ifrån dig den.

5. Våga be om ursäkt
Det här är kanske den svåraste punkten av alla. Men du är mänsklig och kan göra fel. Det har jag gjort flera gånger. Då är det viktigt att förstå att det handlar om att du har sagt eller skrivit något dåligt – inte att du är en dålig människa. Så svälj stoltheten och be om ursäkt. Inte “förlåt för att ni tog illa upp av det jag sa” utan “förlåt för det jag sa”. För det är extremt sällan något är helt oförlåtligt. Och efter detta så lär du såklart dig något och ser till att inte upprepa misstaget. Okej?

Tack för tips, Ida och tack Sara för det här inlägget!

65 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Punkterna borde gälla för alla inlägg, inte bara vikthets.

    Oj så bra!

    Jag tycker det är viktigare att lyfta fram läsarnas ansvar.
    – Läs med kritiska ögon, var medveten om att det är tillrättalagd reklam du läser och ingen ärlig dagbok. – Avfölj om du börjar må dåligt.
    – Starta en egen plattform i stället för att kräva representation på andras.
    – Kom ihåg att det inte är en rättighet att slippa bli kränkt av vad någon annan skriver på nätet så länge det inte är brottsligt.
    – Det är ditt ansvar att hantera dina känslor för dessa yttringar och bloggar. Ta gärna hjälp om du inte fixar det på egen hand.

      Håller med!

      Det är ingen rättighet att skriva vad man vill heller utan att bli ifrågasatt. Som influencer så arbetar du med att påverka människor så att influencern ska själv ta ansvar för det hen skriver är inte att kräva för mycket. Det finns en anledning att de kan ta så mycket betalt för annonser och samarbeten, för att de påverkar folk.

        Ni båda har rätt ?

        Hjolp – visst vore det trevligt om bloggarna (vägrar kalla dem influencers) ibland efter väl befogad kritik i kommentarsfältet kunde svara något typ: ”Ja, ni har helt rätt. Det var klumpigt och ogenomtänkt av mig. Jag ska ta till mig kritiken och göra bättre”. I stället går de i försvarsställning och blir förolämpade.

      Jag håller helt med. Läser ofta kommentarer här i kommentarsfältet som lyder ”Nu triggar du min ätstörning!”, och jag känner att är man så pass känslig bör man kanske hålla sig ifrån att läsa inlägg om tex vikt. Någonstans kommer ju alla behöva leva i den riktiga världen, där allt inte är anpassat för en själv. Då känns det mer som man vinner på att lära sig hantera sina egna komplex, och sina egna problem och inte istället lägga över ansvaret på precis alla andra utom sig själv.

    Det är nog också väldigt viktigt för den egna självkänslan att våga posta bilder som inte alltid är supersnygga och fixade. Då växer man som människan och vågar mer, en spärr som släpper. Så upplever jag det i alla fall.

    Men influencers är ju försäljare, det är ju självklart att de vill presentera en så attraktiv bild som möjligt.

    En liknande “lista med råd” till ett företag skulle bli utskrattat, det är inte realistiskt.

      Fast jag tror faktiskt de kan tjäna mer på att vara lite ärliga. Blindinbella hade aldrig fått så stor framgång om hon haft denna putsade fasad från start.

      Perfektion blir tråkigt i längden, igenkänning måste till då och då.

        Blondinbella blev ju känd genom att låtsas vara en jetset-tjej. Sen avslöjade hon allt och låtsades vara en helylletjej några år, hon byter helt enkelt till det som verkar mest lukrativt just då.

          Jo, mem hon var ju inte lika duktig på att putsa på dessa fasader på den tiden, vilket gjorde det mer spännande! Nu är det för proffsigt 🙁

    Väldigt viktigt att lyfta fram istället för att hela tiden behöva se alla ”perfekta” bilder. Jag tror att deras jobb som ”influencer” och att de ska influera oss hade varit så mycket bättre om de faktiskt visat den riktiga sidan istället för deras 10000 bilder från alla sponsrade resor där de står och posar i dyra kläder med samhällets perfekta kropp, hy och hår. Det är så otroligt viktigt att visa verkligheten och sanningen. Att det är okej att ej vara pinnsmal, att det är okej att ej ha perfekt hy, att det är okej att ej ha de dyraste kläderna/väskorna. Så himla viktigt och jag hoppas fler börjar tänka efter och försöka peppa varandra till att försöka sprida det här budskapet. För som det är nu är det en ”låtsasvärld” som många strävar efter att leva och blir tyvärr påverkade väldigt negativt genom att de offrar sina liv till att ej äta för mycket, träna (inte för att må bra utan för vikten), inte köpa vissa kläder pga att de tycker de ser tjocka ut osv. Tycker bara det hela är så synd och ledsamt att samhället blivit så pass format som det är med all denna hets och press från instagram och youtube.

    Dock tycker jag att hon säger emot sig själv
    ”Du har också bilder på dig själv där du har dubbelhaka och där groparna i låren syns (om du inte var snabb med att radera dem då). Att dela med dig av även detta är en superenkel sak som kommer göra stor skillnad för dina följare.”
    Vs.
    ”Istället för att du ska sitta och anstränga dig för att försöka få fram en pytteliten valk på magen kan du till exempel dela texter av tjocka personer”
    Jag tycker att det är helt ok att inte vilja visa ”fula” bilder på sig själv, det är rätt så normalt men det har blivit så extremt med alla poser att man inte ens vet hur folk ser ut längre.

      Håller med! Det är att bilderna hela tiden blir mer extrema och alla ska ha egna proffsfotografer, rätt ljus, rätt vinkel plus retuschering. Jag tycker inte man behöver lägga upp en medvetet ful bild på sig själv men däremot behöver man inte fixa och trixa bort exakt allt som är normalt, som en rynka i pannan, några gropar i låren, ’korta ben’ pga ’dålig vinkel’ etc.

        Ja, jag träffar influencers med jämna mellanrum och blir alltid lika chockad. Någon som ser ut att vara 180 med milslånga ben ser precis ut som jag på 160. Jag brukar fundera på vilken stjärna jag själv hade kunnat vara som influencer om jag kunde alla knepen ? På mina semesterbilder ser jag ut att ha 2 cm långa ben eftersom min man på över 190 alltid tar bilder uppifrån. Sjukt att influencers till och med påverkar hur jag ser på mina semesterfoton. Men jag brukar tänka på att jag i alla fall kan lägga upp en sån bild utan ångest.

          Hon pratar om två olika fenomen. Hon menar att man ska våga visa sina egna skavanker som t.ex. valkar på magen. Om man ytterligare vill lyfta upp det som är icke-normativt så kan man göra det genom att skriva om och ge utrymme åt överviktiga personer. Alltså t.ex. Peg Parneviks bild där hon sitter ner för att skapa valkar skulle istället kunnat vara ett inlägg som lyfter en överviktig person för att Peg ändå är så innanför normen. MEN man kan göra det samtidigt som man vågar publicera oretuscherade bilder som inte bara är ur ens bästa vinklar.

            Penny

    Elaine tycker jag visar båda sidor av ett glammigt liv av fina outfits och mycket ork till träning, blandat med bebisspyor/mjölkfläckar på kläder, när hon gråter för hon är upprörd etc.

    Även Kenza har sen hennes pappa gick bort (och lite innan) visat mer av de mindre roliga sidorna i hennes liv. Även om de flesta inlägg visar hennes perfekta utseende så blandar hon upp med panikgråt/sorg, bild på instastory av tårar som gjort hennes spraytan randing i ansiktet, och hur jobbigt det är med en krånglade mage/endormitros.

    The Snowflake List

      småtjejer på lågstadiet bantar för att de tycker de är tjocka. Tycker du även 8-åringar är ”snowflakes” som inte borde låta sig påverkas?

        Varför läser en lågstadietjej influencerbloggar? Sorry men det är inte influencerns fel.

          Och det var så Trump blev invald ”inte influencerns fel”

            Oookej.

          Det handlar inte enbart om vad de ser på nätet. Tror ni på fullt allvar att unga flickor inte påverkas av reklam, leksaker, tv-program osv och allt annat som också bidrar till hur vi ser på våra kroppar? Det är större än bara influensers men. En liten flicka utsätts från väldigt ung ålder för påverkan om hur de ska se ut och vara för att passa in. Influensers på nätet är bara ett av stegen men ingen förändring kommer att ske om inte alla tänker till lite och tar ansvar. Det gäller både folk på sociala medier och företag som producerar barnkläder, lelsaker, tidningar osv.

            Sluta skaffa barn då om ni inte kan hantera dom själva.
            Planeten tackar i förhand.

              Du har uppenbarligen påverkats av något…

                Ingen förändring kommer att ske om inte alla tänker till lite och tar ansvar.
                Eller gäller det bara när man själv inte behöver anpassa sig?

                  Såklart att man tar ansvar för sina egna barn men man kan ju inte linda in dem i bubbelplast och förvara i sin garderob i 18 år. De går i skolan, hänger med kompisar och ser världen genom sina omogna tonårsögon. Jag tar ansvar genom att prata med dem om sociala medier och försöker i övrigt föra en diskussion om hur de påverkar oss. Då kanske andra föräldrar blir medvetena och pratar med sina barn på sitt håll. Vi människor är sociala varelser och påverkas av andra vare sig vi vill det eller inte. Både positivt och negativt.

                  Ja, men så har livet alltid varit ända sen människan som art blev till. Vi påverkas av vår omgivning både positivt och negativt, vi påverkar vår omgivning både positivt och negativt. Det är så det är menad att vara. Ni kan inte linda in era barn i bubbelplast, ja, men sluta försöka göra det då!
                  Vissa barn växer upp och blir mördare, andra blir framgångsrika businessmän. Alla har sina mentala issues, men vissa klarar av att leva med dom och andra inte. Så har det alltid varit och kommer alltid att vara. Det får man räkna med när man skaffar barn.
                  På ett sätt vis handlar livet fortfarande om överlevnad, och alla överlever inte. Vi ville ha ett modern samhälle. Vi ville inte dö i pest eller polio, men då får vi problem som uppstår av ett modernt välfärdssamhälle istället. För myntet har alltid två sidor.

                  Med min kommentar menade jag att man tar ansvar för våran planet genom att inte skaffa barn, då barn är en miljöbov. Därav ”Planeten tackar i förhand”. Men många verkar inte tycka att det är så roligt att ta det ansvaret, och rent struntar i det.

                  Men Henrietta, du tänker ju uppenbarligen inte ta något som helst ansvar, det skrev du längre ner. Så hur ska du ha det? Ska alla ta lite ansvar eller tycker du allt ska ligga på barn och föräldrar? För om det är så det ska vara så kan jag ställa upp en storbildsskärm utanför ditt hus och spela upp våldsporr. Blir du obekväm är det ju ditt ansvar att inte titta.

                  För andras barn, nej. Och dom som skaffar barn verkar inte tycka att det är så viktigt att ta ansvar för Jorden. Jag kan inte kräva att du inte skaffar ungar, och du kan inte kräva att jag tar ansvar för dina ungar. Det är väl fullt rimligt. Influencers och media och gud vet vilka blir bombarderade av ”ta ansvar!!!” från föräldrar till höger och vänster. Men det verkar vara helt uteslutet att folk tar sitt ansvar och slutar producera barn.
                  Du får ju försöka störa min hemfrid bäst du vill, men får ta konsekvenser av ditt agerande. Jag har ju några lagparagrafer på min sida.

                  Jösses Henrietta, vad tycker du att jag ska göra av mina barn då?

                  Hjolp, jag svarade tidigare med ett långt inlägg, men det verkade fastna på moderering.
                  Kort och gott handlade det om att barn blir vad dom blir, vissa lyckas och andra inte. Så har det alltid varit. Tidigare var det pesten och polion som plågade oss, och nu är det välfärdssjukdomar som sitter i psyket. För vi ville ha ett modernt samhälle som vi har idag, men myntet har ju liksom två sidor. Jag räknar med att människor som tänker skaffa barn vet att det är som köpa grisen i säcken, och sen tar ställning till ifall man vill ta riskerna.
                  Vad du ska göra med dina barn? Ptja…du kan bara göra ditt bästa. Du har satt dig i en situation som inte går att backa ur. Och känns det jobbigt att vara i situationen nu så skaffa inte fler, för det blir inte lättare direkt. Det enda jag kan önska dig är lycka till.

              Hur ska barn inte kunna påverkas menar du? Ska alla barn låsas och avskärmas från verkligheten?

                Nej? Dom ska se verkligheten, sen blir dom vad dom blir. Vissa kommer lyckas att tackla verklighetens utmaningar och andra inte. Föräldrar får väl curla eller ledsaga ungarna så mycket och länge dom orkar, men dom kan inte kräva att andra ska göra det. För oss andra tuffar livet på som vanligt, och jag är totalt ointresserad av att väga mina ord, handlingar, bilder osv. med guldvåg så att inget barn någonsin blir negativt påverkad av dom. Jag tänker inte ursäkta mig genom livet så länge jag inte bryter mot några lagar. Allting i världen är inte bara positivt för alla, det är bara att leva med faktumet.

                  Så om det finns ett problem i samhället som påverkar väldigt många barn negativt (t.ex. att barn och unga blir ätstörda eftersom vi har ett ideal som säger att vi ska vara smala), då ska vi inte försöka förändra det?

                  Dom som anser att det finns problem kan såklart försöka förändra samhället, det är fritt fram, men man kan inte tvinga, hota, gapa och gorma åt andra att göra detsamma.

                  Ingen lär väl tvinga dig…

        Nej, men det är inte influencernas ansvar, utan föräldrarnas ansvar att ha koll på vad sina barn tar del av på internet!

        Jag tar inte ansvar för andras barn. Sorry not sorry.

          Andra människor påverkad av mina val, därför har jag ett ansvar.

          Det är bara att svälja att det är så, även om det vore trevligt om det inte var sant.

            Det blir inte sant bara för att du lägger frsm det som fakta. ?
            Ingen kan skriva så det passar alla. Och det vore jävligt tråkigt också.

            Jaha, get, och vad är konsekvensen för mig ifall jag struntar i att ta detta påstådda ansvar då?
            Jag behöver inte svälja någonting, för du kan inte tvångsmata i mig ansvar.

              Ingen tvingar dig att ta ansvar Henrietta. Det gör man av fri vilja för att man vill göra gott och hjälpa andra. Jag tror att världen klarar sig bra trots att just du inte vill ta ansvar. Tråkigt nog så är att sköta sitt eget en ganska vanlig inställning och många människor lever sina liv mycket sämre än de hade behövt om bara folk hade varit lite mer medmänskliga.

                Fast du kan inte anklaga någon för bristande medmänsklighet bara för att den har en annan syn än du på vilket ansvar en influencer har vs de som läser dessa bloggar. Det är en helt orimlig grej att påstå. Det är snarare dessa pekpinnar och bisarra krav på att alla ska tycka lika om allt som gör livet sämre.

                  Det får jag väl visst tycka? Det är min syn på medmänsklighet.

                  Klart du får! 🙂

          Du har en allmänt välkänd sunkig människosyn så att du inte har minsta medmänsklighet förvånar mig inte alls.

            Ironin när den goda människosynens förkämpe skriver det vidrigaste personangreppet ? slår aldrig fel liksom

              Vem har sagt att jag är ”den goda människosynens förkämpe”? Jag utgår från att allar är idioter tills att jag känner dem bättre. Henrietta klarade inte testet.

              Att säga att någon har sunkig människosyn är väl knappast ”det vidrigaste personangreppet”. Hon kallar inte Henrietta sunkig.

    Såklart man väljer att lägga ut det bästa o sälja in sig själv o det kan jag båda förstå o acceptera. Men det jag tycker är det mest hemska o oroande är alla dessa rabattkoder o reklam för skönhetsingrepp!! Det normaliserar ju verkligen att du har ett behov av att förändra dig o att varken läppar,näsa, kindben mm man föds med är godkända. Hur gamla är de yngsta läsarna tro? 12-13. Att plantera en sådan grej i småtjejer från redan tidig tonår gör mig provocerad.
    Kommer ihåg när det kallades plastikkirurgi, då hade det en seriös innebörd där kirurger opererade kroppsdelar som antingen var defekta el orsakade stort lidande för patienten. Nu verkar allas näsor o läppar orsaka ett helvete pga ej supersmal resp. plutig…

      Kosmetisk kirurgi är också Plastikkirurgi. Med den skillnaden att Kosmetisk kirurgi är momspliktig.

        Vet inte vad jag svarade på eller ville med min kommentar…. Nyvaken…

    Den sista punkten tycker jag är så viktig (givetvis de andra också). Är så trött på folk som säger förlåt för något de gjort/sagt, fast ändå inte. Förlåt för att DU tog illa upp – då skjuter du över fel och ansvar på någon annan än dig själv. Förlåt för att JAG – då tar du ansvar för dina egna handlingar.
    Att ta ansvar för sig själv och sina handlingar är det många som behöver göra.

      Finns ett Seinfeld-avsnitt om just detta. Hur kul som helst.

    Det måste väl i slutändan vara läsaren och det sunda förnuftet som avgör vad som är sant eller falskt?
    Viljan att visa upp den perfekta ytan har antagligen alltid funnits eftersom det ligger i människans natur att visa upp sin status. Skulle inte tro att de flesta inte vet innerst inne att det mesta som visas upp av dessa nätets drottningar är konstruerat och förvrängt i syfte på att ”tjäna pengar”.

    Överlag så håller jag med henne. Särskilt angående punkt nummer ett. Jag tycker själv att det är roligare att se ”riktiga” bilder i stället för alla dessa proffsbilder eller ”stageade” bilder på klockor, väskor, smycken, muggar osv. Okej om det är ett samarbete men varför ska dessa attiraljer alltid petas in som någon form av statussymbol även utan samarbete?
    Sedan behöver det definitivt inte gå över åt andra hållet heller med svettiga armhålor och skitiga trosor och liknande som vissa visar upp. Helt vanliga bilder räcker gott.
    Däremot tycker inte jag personligen att människor (oavsett storlek på instagramkonto) ska behöva tänka åtta varv innan de postar något. Så länge de inte skriver eller visar upp något som är uppenbarat kränkande mot en specifik grupp så tycker jag att de ska få visa upp det som de vill visa. Det är alltid någon som tar illa upp oavsett vad och människor behöver lära sig att sålla i flödet och inte bry sig om precis allt de ser.

    Om alla jobbade lite mer med sin egen personliga utveckling skulle vi kanske inte behöva alla dessa instruktioner och pekpinnar om hur man ska vara eller inte vara och tycka eller inte tycka.
    Tips: Var mot andra som du vill att andra ska vara mot dig.
    Japp – det skrevs redan i bibeln men utvecklingen hos den mänskliga rasen är ju konstaterat seg och på 1000-tals års nivå innan det händer nåt.

    Om Engla började lyssna på kritik så skulle hon utvecklas. Men uppenbarligen så vill hon ha tiden stoppad. Ingen utveckling, inget åldrande.

    Jag gillar Johanna Kajsons blogg just för att hon inte har proffsfoton och visar annat än en putsad fasad.

    Själv förstår jag inte riktigt varför influencers ska ha sånt jäkla ansvar.
    Jag har aldrig sett en sådana där lista för skådespelare, artister, idrottare vad dom kan tänka på för sina fans.
    För innan sociala medier och infuencer-eran så använde sig företag av just ovan nämnda för att sälja sina produkter.
    Och för att inte tala om alla svenska damtidningar som gjorde hemma hos reportage med svenska kändisar. Fick dom klagomål för att Lill-Babs m.fl alltid visade upp sina städade och perfekta hem istället för stökiga och ostädade.

    Jag vet inte riktigt var jag vill komma men det är en sån hysteri på just influencers att dom måste tänka på en massa och att dom kan kränka folk osv…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.