Yogagirl har blivit av med sitt svenska personnummer

https://www.instagram.com/p/BnYrydtFjV-/?utm_source=ig_web_copy_link

Att man tappar rättigheter som sjukvård mm om man bor utomlands för länge – alltså ”utflyttad” –  kände jag till sedan innan, men att dra tillbaka någons personnummer utan förvarning har jag aldrig hört talas om.
Betyder detta att hon nu då inte längre är svensk medborgare? Alla svenska medborgare har väl ett personnummer men enligt henne själv så fungerar inte hennes.
Det är som den gamla kultrullen ”The Net” med Sandra Bullock…
”Who am I, if you are I”?

Så vad är man då?
En citizen of the world?

 

92 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Men buhu cry me a river. Hon bor ju inte här o har mig veterligt inte gjort det på länge så jävligt legit. Känns som hon bara rantar.

      I, helt rätt. Varför ska hon rösta när det ändå inte påverkar henne. Hon har inte bott i Sverige på evigheter och lär väl aldrig göra det heller.

    Also. Vill väldigt gärna bli bortplockad från modd. Har verkligen ingen aning om varför jag hamnat där. Har alltid god ton. For realz.

      Kommentaren ovan var ju inte direkt i god ton. Tror nog de finns en legit anledning du hamnar i mod

        Ah ok så du har tillgång till alla mina kommentarer och har bedömt dom? Ok.

          Det är det ju såklart bara Camilla som har, men av tre kommentarer ovan från dig, innehåller ingen av dem särskilt god ton.

          Inte heller god ton.

            (Till I ang kommentar två)

    Personnummer är inte helt knutet till medborgarskap, har många vänner som har svenska personnummer utan att vara medborgare eftersom de pluggar/pluggat i Sverige. Precis som jag fick ett Nederländskt personnummer då jag pluggade där en termin.

    Men att man drar in personnumret för en medborgare har jag inte hört talas om tidigare, låter konstigt!

    Jag missade att rösta var sjuk och trodde jag hade en dag till på mig att gå till ambassaden. Skäms himla mkt.

    Även jag är utskriven men grejen är ju att du ff har ett nationellt pass oavsett folkbokföring. Om du inte avsäger dig det svenska medborgarskapet och skaffar ett nytt…

    Frågar mig om det inte var röstlängden som avsågs här?

      Jag missade också det datumet man kunde rösta i Calgary där jag bor för jag var bortrest, men brevröstade med fedex express. Kostade lite extra porto men det kom fram till Sverige i går, i tid att räknas så det hade du kanske kunnat göra? Viktigt att rösta även som utlandsboende.

        Man behöver väl röstkort för detta? Eller ngt? Det var oerhört dåligt av mig skuller på feber.

    Jag tror inte det har med hennes personnummer att göra (det behåller du hela livet), men däremot så blir du borttagen från röstlängden efter 10 år som folkbokförd utomlands. Du kan stå kvar i röstlängden efter 10 år, men du måste du aktivt anmäla det. Det här känns lite grann som när Blondinbella missade att slutföra sin skilsmässa för att ingen satte papprena under näsan på henne och bad henne fylla i dem…

      Bella har väl ändå kvar sitt personnummer, varför dra upp henne i detta inlägg.

        För att principen är exakt densamma, de har inte haft koll på sina egna skyldigheter.

      Har bott utomlands i långt över 10 år, men aldrig behövt omregistrera mig vad jag kan minnas. Röstade på konsulat förra veckan, inga problem – jag fanns kvar i röstlängden!
      Däremot så himla provocerad av andra utlandssvenskar här som liksom ’oj, skulle man ha röstat i förrgår?’ / ’vet inte om jag fått det där brevet med röstkort..?’ / ’har inte orkat rösta sedan jag flyttade..’.

        Jag vet! Min moster är så ?
        Men om du uppdaterar din adress så får du hem röstkort och det 🙂

    Enda sättet du kan förlora ditt svenska medborgarskap är om du skickar in en ansökan till Migrationsverket om att du vill säga upp det. Det krävs att du har medborgarskap i ett annat land för att det ska godtas.

    Personnummer kan bli ogiltiga när Skatteverket registrerar dig som utvandrad, eftersom en person som inte bor i Sverige inte har någon anledning att ha ett folkbokföringsnummer i Sverige. Om du flyttar tillbaka till Sverige behåller du samma personnummer. Däremot är jag övertygad om att, precis som andra påpekat, det går att kontakta svensk ambassad och få sin rösträtt registrerad ändå. Dock mättes röstlängden den 10 augusti, alltså cirka en månad innan valet. Fanns du inte registrerad då var det kört.

      Som jag förstår det kunde man rösta även om man blivit borttagen från röstlängden, förstås bara på ambassad/konsulat eftersom man då inte får hem brevröstmaterial.

      ”Även en inkommen röst från utlandet vid ett val räknas som en anmälan till röstlängden. Dessutom räknas rösten i det aktuella valet om den inkommer senast dagen innan valdagen.”

      https://www.val.se/svenska-valsystemet/rostratt-och-rostkort/rostratt.html#Rostrattforutlandssvenskar

        Precis så som du skrev, du kan rösta på en ambassad eller ett konsulat även om du är utskriven ur sverige och inte har röstat dom senaste 10 åren. DU Behöver bara ta med dig leg. När du röstar igen så blir du återinskriven i röstlängden. Nu vet jag inte, kanske har dom inget svenskt konsulat på Aruba, antagligen där skon klämmer. Bor du utomlands och inte har ett ett konsulat nära sig så måste du själv beställa val material från valmyndigheten eller närmaste amabassad konsulat för att kunna post rösta.
        Och ja är du utskriven från sverige och inte betalar skatt så behöver du ta med dig ditt EHIC kort (eu kort) om du bor inom eu och söker vård när du är i sverige.
        Alt ha en reseförsäkring, bara för att du är medborgare i ett land så har du inte automatiskt rätt till vård där. Det är ju kopplat till det landet du betalar skatt.

      Man också förlora sitt svenska medborgarskap om man ansöker om nytt medborgarskap i ett annat land.

    Så om man har bott utomlands i tio år så förlorar man sjukvård, rösträtt, m.m.? Eller förstår jag det fel? Anmälde precis min adressändring till landet jag bor i nu och visste faktiskt inte om allt detta…

      Om du är svensk medborgare har du rösträtt i riksdagsvalet oavsett hur länge du har bott utomlands. Du behöver anmäla dig till röstlängden var tionde år bara.

      När det gäller vård är det så fort man är registrerad som utflyttad från Sverige som ens rättigheter ändras tror jag. Det med 10 år handlar bara om just röstlängden så vitt jag vet. Reglerna beror på om du bor inom EU eller inte. Bra att veta:

      https://www.1177.se/Regler-och-rattigheter/Vard-i-Sverige-om-man-ar-utlandssvensk/

        Tack så mycket för ditt svar! 🙂

      Här kommer ett hett tips:
      Ta reda på vad som gäller till nästa gång.

        Känns det bra att vara så negativ istället för att vara hjälpsam?

          Vart var jag negativ?
          Och tipset var menat hjälpsamt.

          Du kan förlora rätt till pension, föräldrapenning, sjukpenning m.m om du bor utomlands.

            Anonym 12:24
            Pensionen förlorar du aldrig. Sjukersättning får du behålla så länge du har det, sjukpenning 6 månader. Oavsett om du bosätter dig inom eller utanför EU.

      Om du bor i ett annat EU-land se till att du får ett EU-kort från det landets försäkringskassa, alltså inte ett från Sverige. Annars blir sjukvården i Sverige dyr om du kommer hem hit och hälsar på. Och bor du utanför EU se till att du har någon form av sjukförsäkring som täcker.

    Skattar man inte i Sverige tycker jag man inte förtjänar sjukvård och andra förmåner i Sverige, det tycker jag vore en självklarhet.

      Man själv betalar precis som andra svenskar gör , och bor man i EU-land och har EHIC-kortet med sig så betalar landet man bor i resten av räkningen. Sverige betalar inget om man är utflyttad. ?

      Bor man inte i EU-land så bör man ha reseförsäkring som täcker sjukvård utomlands.

        Vi bor inte i Sverige men fick allt for free när lillan blev dålig och behövde sjukvård och medicin. Blev överraskad. Kanske andra regler gällande barn.
        Själv har jag betalat fullpris för ex tandläkare när jag besökt Sverige.

          Är det konstigt att köerna är långa när man kommer från utlandet och får vård.

            Du tror inte det går jämnt upp då med motsvarande antal svenskar som får vård i de länder där de semestrar om de råkar bli sjuka?
            Men det är klart det är vi utlandssvenskar på vår årliga veckolånga Sverigesemester som skapar vårdköer för er stackars fastboende…

              Nej det menar jag inte, men många svenskar som bor utomlands kommer hem så fort dom blir allvarligt sjuka och vill ha svensk sjukvård.

                Typ Anja Pärson som ska jag skit om Sverige och klagar på skatter borta i Monaco men så fort hon ska ha insemination och barn, då kommer hon hit och är en blodigel medan hon smitit från skatt i många år. Sånt arsle.

                  Som snackar skit om* skulle det vara…

                  Men hon bor ju i Sverige sen länge?

                  Hittade detta om skattesmitande idrottsstjärnor:
                  https://www.expressen.se/sport/qs/under-glansdagarna-spelade-den-svenska/

                  Kajsa Bergqvist, Jonas Björkman, Magnus Norman, golfspelaren Robert Karlsson, Anja Pärson, Ingemar Stenmark, Christian Olsson – som säger ’hade jag inte problemen med skatten här hemma så hade det inte funnits någon anledning att flytta’ – betala skatt = ’problem med skatten’…

                  Thomas Johansson, Pernilla Wiberg, Björn Borg…

                Ja, kan hålla med om att det är provocerande att de som skriver sig i lågskatteländer för att slippa betala i Sverige ändå vill åtnjuta privilegierna med det svenska systemet.
                I mitt fall kan jag ha lite dåligt samvete då jag kostat Sverige en hel del genom barnomsorg, skola, utbildning och sjukvård – men hela mitt vuxna liv jobbat och skattat i andra länder. Ett förlustprojekt för Sverige helt enkelt.

            Köerna är ju inte så långa för de flesta.

            Haha vilken plump kommentar. Lika bra att lägga sig ner och dö? Tack för hjälpen.

          Ja, alla barn under 18år har rätt till sjukvård inom EU-länder. Gäller även papperslösa och dylikt.

          Akut vård är skillnad, då är det gratis för barn och du skulle betala en liten summa.
          Hon menar troligen något mer i primärvården typ vårdcentral. Dvs inte akut.
          Hon skattar ju inte i Sverige och är inte skriven här antar jag.

            Har åkt in akut en gång och en annan gång på bokad tid på vårdcentral.(med sjukt barn) Allt gratis båda gångerna vilket jag inte alls var beredd på men blev glatt överraskad. Vi är svenska medborgare men skattar inte i Sverige nu.

              Inom EU gäller ”vård som inte kan anstå”. Det behöver alltså inte vara livshotande. Planerad vård får man inte söka för eller ånjuta. EU-medborgare med EU-kortet betalar samma summa som vanliga svenskar när den orsak de söker vård för är berättigad (alltså vård som inte kan anstå). Barn under 18 (20 inom Region Skåne fr.o.m. detta år) betalar aldrig inom vården. Vuxna betalar 200kr inom primärvård, 300kr för specialist eller 400kr för akutbesök. Även frikort gäller för EU-medborgare.

              Och nej, dessa människor eller utlandssvenskar är inte det problem som skapar köer. Däremot finns det de utlandssvenskar som planerar in besök i Sverige med vård och de kan man givetvis se ner på – när de utnyttjar systemet. Men det är en försvinnande liten del i det hela.

      Så du ska ligga helt hjälplös om du reser eller vistas på annan ort eller utomlands?

      För du betalar ju kommunal skatt och landstingsskatt, men bara statlig inkomstskatt om du är över gränsen på din inkomst.

      För jag antar att du stannar själv i din kommun och ditt landsting? Aldrig passerar en länsgräns eller en kommungräns? Aldrig reser utomlands? Då låter det logiskt. Annars väldigt ologiskt att det ska vara ok för dig men inte turister som är viktiga för många svenska orters ekonomi?

        Då blir det jättejobbigt för alla SDare som ska besöka Sveriges kulturskatt #1: Falu koppargruva och sen inte har rätt till vård i Dalarna när de trampat snett eller slått skallen i nån bjälke…

          Precis för du betalar inte där och glöm charterresorna.

    Hon verkar ha missuppfattat vad som hänt. Det är hennes egna ansvar att anmäla att man vill vara med i röstlängden när man bott utomlands så länge

      Ja! Skatteverket.se skriver:

      ”Ditt svenska medborgarskap påverkas inte av att du flyttar utomlands och registreras som utflyttad från Sverige. Du behåller även ditt svenska personnummer.”

      …och…

      ”Som svensk medborgare bosatt i utlandet har du rösträtt i riksdagsval och val till Europaparlamentet. Som utlandssvensk behöver du anmäla dig till röstlängden vart
      tionde år för att finnas kvar i den.”

      *eget ansvar

    Det är väl bra. Har hon inte bott här i 10 år så har hon nog inga planer på att ens flytta tillbaka hit. Varför skulle hon ha något att göra med hur vårat land ska se ut?

      Tänker precis likadant!

      Hon har en lägenhet i Stockholm och inte minst hennes man vill gärna bo mer i Sverige.

      Hej, jag förstår hur du tänker. Jag är själv utlandssvensk och har bott utomlands i tio år. Jag har inte röstat förut då jag har tänkt ”jag bor ju ändå inte i Sverige”. Tyvärr så vill vissa partier nu stt vi lämnar EU, där jag bor, vilket kan innebära återflytt för mig om jag inte får uppehållstillsånd. Därför har jag valt att lägga min röst på ett parti som inte vill detta då en eventuell utgår ut EU kommer att påverka mig som svensk boende i utlandet. Sen röstade jag även på ett parti som jag vet skulle gynna mina föräldrar som då bor i Sverige.

        Tror aldrig att Sverige skulle gå ut ur EU, även om vissa partier vill det. Behövs väl t.o.m en folkomröstning av det? Vi skulle inte heller klara oss utan EU, tiotusentals jobb skulle försvinna. Jämför man med England/Storbritannien(?) som har en av EUs starkaste ekonomier, enligt Aktuellt, och därmed har möjligheten med Brexit. Sverige har inte den möjligheten.

        Det krävs lite mer än att SD vinner valet för att allt SD står för ska kunna infrias. De kommer ju inte direkt få 51%.

      För att vi i Sverige har jättebra lagar som säger att du som utlandssvensk (svensk medborgare och varit folkbokförd i Sverige dvs inte bara pass, det kan du ha av andra orsaker) har kvar din rösträtt. Tänk om du flyttar? Du kan bo i andra länder utan att vara medborgare där.

    Så pga okunnighet och brist på research innan hon skrev inlägget så sprider hon fake news om Sverige. Och så har folk svårt att ta influencers på allvar ?‍♀️

    Kan blir lite irriterad på att hon inte verkar göra någon form av research innan hon publicerar ett inlägg som detta. Flera i det här kommentarsfält verkar veta anledningen till varför hon inte kan rösta och i ärlighetens namn, hur svårt är det att ringa till skatteverket/valmynidgheten och fråga varför hennes personnummer inte fungerar och varför hon inte kan rösta? Det är trist när influencers (eller andra medier för den delen) sprider saker som inte stämmer, enbart på grund av att de inte tagit reda på hur det faktiskt är. Det hade varit en sak om hon frågat sina följare om varför hon inte är inskriven i röstlängden, men en helt annan att påstå att sverige har ”tagit bort” hennes medborgarskap.

      Fast att ”fråga sina följare” är nog en ännu dummare idé…

        Det håller jag med om, men så gör många influencers och en genuin fråga ger inte samma skeva konsekvenser.

      Instämmer. Särskilt på en plattform med en majoritet engelskspråkiga/inte svenska medborgare troligen. Ger ju en skev bild också.

    Personnummeret försvinner inte om man är utskiven från Sverige , men finns inte med i ”rullarna”.
    Själv fick jag ett tillfälligt när jag skulle täckna bredband av Telia i vår nyainköpta lägenhet inför återflytt, 1866 började det på?
    Vi fick våra röstkort skickade till vår adress i Thailand , gick hur bra som helst att rösta.

    Angående medborgarskap: Man kan aldrig bli fråntagen sitt svenska medborgarskap när man väl har fått det, är svensk grundlag och finns i regeringsformen

      Men du kan avsäga dig det, eller om landet du bor i som Nederländerna inte tillåter dubbelt så kan du av olika anledningar bli av med det där en anledning är födsel av barn som får ett medborgarskap i det här fallet Nederländskt.

        Jag har fött barn i ett land som inte tillåter dubbla medborgarskap, barnen är alltså inte svenska – men jag förlorar ju inte mitt svenska medborgarskap för det!

          Står vid en googling gällande dubbelt medborgarskap Nederländerna att det kan vara fallet just för Nederländerna.

            Fast då är det ju att Nederländerna inte tillåter dubbla medborgarskap och att du därför, om du vill ha medborgarskap i Nederländerna, inte kan ha svenskt också. Sverige tillåter dubbla och tar därför inte ifrån dig ditt medlemskap. Det är alltså isf ett krav från Nederländerna att du inte har svenskt.

    Svenskar är så himla bortskämda när det gäller stat och administration. Vi kan liksom bara släntra in någonstans med vårt personnummer och så ordnar sig allt.
    Jag tycker det är bra att det är enkelt att rösta, men vet samtidigt att i andra länder måste du verkligen vara insatt och förberedd för att få lägga din röst och delta i demokratin. Har bott i länder där det inte är möjligt att varken förtidsrösta eller poströsta, vilket innebär att du – om du flyttat sedan förra valet – måste resa till den kommun där du var skriven då för att få rösta. På valdagen, det vill säga att om du är sjuk eller måste jobba eller på annat sätt är förhindrad på själva dagen så kan du inte rösta etc, etc.
    Som sagt, jag tycker det är superbra att det i Sverige finns möjlighet att rösta på flera sätt så att så många som möjligt har möjlighet att vara med – men det verkar också som att folk inte klarar att ta reda på själva hur de behöver agera för att vara med, utan närmast förväntar sig någon utsänd från staten ska komma och varsamt leda en fram till valurnan.

    Jag var nära att bli ”utkastad” för några år sedan, av Skatteverket! Jag bodde årsvis i USA och England, men var alltid hemma i Sverige under långa perioder. Jag jobbade åt ett svenskt företag, betalade full skatt etc i Sverige – men fick upprepade telefonsamtal från Skatteverket, som menade att jag tillbringade mer tid utomlands än hemma och därmed skulle typ tvångsemigreras. Det hela var så absurt att jag knappt kunde tro det var sant. Skulle jag plötsligt stå som landslös, menade hon? USA lär knappast ha givit mig medborgarskap bara sådär, inte England heller. Och jag ville ju vara svensk!!! Jag ÄR svensk. Jag fick verkligen kämpa för att få fortsätta vara svensk – och jag betalade alltså full skatt till Sverige! Absurt är bara förnamnet.

      Mulle-Lena? ?

        Åhhhh jag älskar henne ? är uppväxt med alla fantastiska serier. Läser ff mina gamla min häst när vi är på landet. Har en trave på säkert 100 tidningar som ligger på utedasset att bläddra i och minnas tillbaka ??

      Emigrera är inte det samma som att bli av med sitt medborgarskap. Jag står skriven som utflyttad/emigrerad, men är ju svensk medborgare.
      Bor du större del av tiden i annat land än Sverige ska du skrivas där. Att vara skriven i ett annat land är inte att vara medborgare där. Du röstar i lokalval där du är skriven, och i riksdagsval där du är medborgare.

    Det beror troligen på att Nederländerna har en annan policy för dubbla medborgarskap, googlade på det igår och det går knappt. Troligen tappade hon det då Lea Luna föddes på Aruba dvs nederländsk medborgare och då kan mamman få samma medborgarskap utan att det noteras.
    Att utlandssvenskar (varit folkbokförda i Sverige samt svensk medborgare dvs inte bara svensk medborgare med pass) ska uppdatera sig i röstlängden är en annan sak. Svenskar kan välja bort sitt medborgarskap om landet de bor i inte tillåter dubbla medborgarskap.
    Så ja jag kan tycka att hon kanske borde ha kollat upp det men hon var ju 19 när hon utvandrade och då tänker man kanske inte på medborgarskap.

      Men alltså det låter HELT orimligt att hon tappar sitt svenska medborgarskap för att hon föder ett barn med nederländskt medborgarskap? Det är väl en sak att barnet kanske inte kan få två medborgarskap, men att föräldern automatiskt får samma medborgarskap som barnet går liksom inte ihop?

        Jag har fött barn i ett land som inte tillåter dubbla medborgarskap, barnen är alltså inte svenska – men jag förlorar ju inte mitt svenska medborgarskap för det!

          För drygt hundra år sedan förlorade du som kvinna ditt svenska medborgarskap om du gifte dig med en utländsk man.

          Samma sak gällde i Norge. Jag läste om en norsk kvinna som gifte sig med en svensk man boende i Oslo. Hennes man blev sjuk och inlagd på mentalsjukhus (i Norge). Eftersom familjen saknade försörjning blev hon och barnen utvisad till Sverige där hon inte kände någon. Kvar i Norge fanns hennes svenske man och hennes åldriga föräldrar.

          Allt var inte bättre förr.

        Du kan inte heller förlora ett medborgarskap utan att ha fått ett annat.

        Ja för oss är det märkligt men för Nederländerna verkar det vara så.

          Eller sen så du har missförstått det helt.

            Tror inte det gällande Nederländerna och dubbelt medborgarskap men som sagt, jag skrev inte att det måste vara så att det skedde då hon fick barn men att det kan vara en anledning utifrån det jag hittade. För övrigt så innan 1985 blev man tydligen bara nederländsk medborgare om pappan var det dvs med en mamma som var nederländsk och en svensk pappa så hade barnet inte fått nederländskt medborgarskap.

            Dual nationality

            In addition to your Dutch nationality you might have one or more other nationalities. Depending on the situation you might have to choose between your Dutch and other nationality.
            https://www.government.nl/topics/dutch-nationality/dual-nationality
            Giving up other nationalities
            In principle, you will have to give up any other nationalities. There are some exceptions to this rule.
            https://www.government.nl/topics/dutch-nationality/becoming-a-dutch-national

            På svenska:
            http://www.svenskaklubben.nl/sverigeinfo.html
            https://lifos.migrationsverket.se/dokument?documentAttachmentId=36873
            https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/nederl%C3%A4nderna/hj%C3%A4lp-till-svenskar-utomlands/hj%C3%A4lp-kring-medborgarskap/dubbelt-medborgarskap/
            https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/dubbelt-medborgarskap/

            Du får några länkar, hinner inte ta fram fler men som sagt Google ger mycket i stilen. 🙂

    Lite info från finländska myndigheter om möjligheten till dubbeltmedborgarska i Nederländerna. Eftersom Sverige liksom Finland tillåter dubbelt medborgarskap bör svaren på frågorna vara relevanta även för svenskar.

    Nedan finns en kort översikt av den nya nederländska medborgarskapslagen samt ett referat av diskussioner från oktober med en tjänsteman från Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), Publiksvoorlichting.

    1. Huvudprinciperna för att dubbelt medborgarskap skall godkännas enligt den nya nederländska medborgarskapslagen:

    Huvudregel: Var och en, som söker nederländskt medborgarskap bör avstå från sitt tidigare medborgarskap.

    I enlighet med den nya medborgarskapslagen kan en medborgare tillåtas inneha ett annat lands medborgarskap utan att förlora sitt nederländska medborgarskap om han/hon uppfyller något av följande villkor:

    Han/hon är född i det land vars andra medborgarskap han/hon innehar och har varit stadigt bosatt i detta land då han/hon erhöll detta medborgarskap.
    Han/hon har som huvudsaklig bosättningsort, i minst fem år utan avbrott före myndig ålder, haft det land vars andra medborgarskap han/hon innehar.
    Han/hon är gift med en person, som har det andra landets medborgarskap.

    2. IND:s svar på de vanligaste frågorna som gäller oss finländare:

    En finländsk kvinna, som varit gift i minst tre år utan avbrott och bott tillsammans med sin nederländska gemål, kan få nederlänskt medborgarskap omedelbart då hon bosätter sig i Nederländerna. Som EU-medborgare kan hon bo fritt i Nederländerna (utan uppehållstillstånd). I detta fall behöver hon inte avstå från det finska medborgarskapet utan hon kan, ifall hon så önskar, få dubbelt medborgarskap.
    En kvinna, som fått nederländskt medborgarskap och som anhåller om att få tillbaka det finska medborgarskapet, förlorar inte sitt nederländska medborgarskap om hon är gift med en nederländare.
    Ett barn, som är fött år 1985 eller senare och vars far eller mor har nederländskt medborgarskap får automatiskt nederländskt medborgarskap oberoende av födelseort. Ifall barnets far är nederländare måste denne vara gift med barnets mor eller i annat fall måste fadern erkänna barnet före barnets födelse. Om barnet enligt finsk lag har rätt till finskt medborgarskap, förlorar det inte det nederländska medborgarskapet. För nederländska medborgares minderåriga barn tillåts dubbelt medborgarskap. Då barnet nått myndig ålder har det rätt att behålla dubbelt medborgarskap.

    Om Yogagirl är född i Sverige och hennes man är medborgare i Nederländerna tolkar jag det som att hon kan ha dubbelt medborgarskap. Oavsett skulle inte Sverige återkalla hennes medborgarskap bara för att hon blir nederlänsk medborgare utan hon måste själv begära att bli av med sitt svenska medborgarskap.

      Och Nederländerna kan inte tvångsskriva henne som medborgare och samtidigt avveckla hennes svenska medborgarskap.

    Bor i England och har fött ett barn här, barnet blev automatiskt svensk medborgare pga mig.
    Rösträtt måste man uppdatera vart 10e år.
    För man ej röstkort hemskickat (om man inte ändrat adress eller whatever) kan man gå till ambassad eller konsulat med identifiering.
    Flyttar man meddelar man skatteverket om ens nya adress.
    Gratis sjukvård försvinner när man skriver ut sig ur Sverige, fick betala 2000kr+ för abort konsultation när jag upptäckte att jag var gravid under ett Sverige besök även med mitt svenska medborgarskap men mitt personnummer är ”pausat” och kan ej användas.
    Vet man med sig att när man flyttar utomlands att man ska vara borta mer än 1 år MÅSTE man skriva ut sig. Annars betalar hemkommunen pengar för en person som ej bor eller bidrar = slösar pengar på något som kunde användas på annat.

      Tillägg: Gratis sjukvård får man med europeiska sjukvårdskortet om det är från landet du bor i. Hade kvar mitt svenska och inte skaffat ett från England därav det höga priset på sjukhusbesöket.

        Det är så många som flyttar utomlands, speciellt till UK, som tror att man bara kan valsa in och inte göra något! Man måste läsa på innan man flyttar, alla länder har olika regler!

    Detta har hon missförstått helt. Hon är utförsäkrad, som hon ska, och barn inte rätt att ta del av svenska sjukvård mm förrän hon ev flyttar hem. MEN hon kan aldrig bli av med sitt personnummer, sitt medborgarskapeller sin rätt att rösta om hon inte ger upp det frivilligt (genom att tex bli med krigare i ett land som inte tillåter dubbla medborgaeskap). Så hon har bara glömt anmäla sig till röstlängden, som man måste var 10e år som utlandssvensk.

    Hanna Graaf då. Hon är ju skriven i Sverige men bor och arbetar väll inte här enligt bloggen. Hur fungerar det? Är hon en smitare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.