Stockholm

Brasilien

Brasilien är ett land i Sydamerika, totalt bor där har 209,4 miljoner människor (2018) och har en yta på 8,6 miljoner kvadratkilometer. Därmed är det, det största landet i Sydamerika och det 5:e största i världen. 


Landet gränsar till Argentina, Paraguay, Uruguay, Bolivia, Colombia, Venezuela, Surinam, Guyana, Peru. Landet är döpt efter bresiljeträ som var ett träslag som värdesattes högt tidiga kolonisatörer. Brasilien innehåller stora regnskogar och jordbruksområden, landet har också Sydamerikas högsta bruttonationalprodukt och världens sjunde största ekonomi. 


De har en väl utvecklad flygtrafik samt nätverk, dock lider flygen av underkapacitet. I São Paulo är de extra utsatta men ändå utnyttjas stadens två flygplatser mer än de är byggda för att klara av. Det avgår ett flyg från flygplatsen São Paulo till Rio de Janeiro var 15:e minut trots att det endast är 370 kilometer mellan städerna Anledningen till detta beror på brist i det moderna järnvägsnätet. 


Järnvägsnätet omfattar 29 314 kilometer (2005) men banorna har i jämförelse med europeiska förhållanden väldigt låg standard, persontrafik förkommer främst mellan kortare sträckor inom olika delstater. En av anledningarna till att järnvägsnätet inte byggs upp beror på Brasiliens stora lastbilsindustri. För att inte förstöra något inom lastbilsindustrin har politiska beslut tagits med att det är viktigare att de byggs istället för järnvägar. 


Brasilien höll 2016 Olympiska spelen, OS i Rio de Janeiro, de pågick mellan 5-21 augusti.


Brasilien
Brasilien. Bildkälla: Leo Correa.
Källa: Ne.se

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.