Stockholm

Donald Trump

Donald J Trump är en amerikansk affärsman och republikansk politiker. Han är sedan 2017 USA:s 45:e president efter att ha vunnit presidentvalet mot Hillary Clinton den 8 november 2016.


När Donald Trump installerades som president så var han den äldste nytillträdde presidenten i USA:s historia. Han valde att helt avstå presidentlönen.


Donald Trump föddes och växte upp i stadsdelen Queens i New York och har en kandidatexamen i nationalekonomi vid den prestigefulla skolan Wharton. Han blev känd på 1970-talet som en omtalad affärsman och fokuserade på att bygga bostäder i New York City. Senare växte hans företag och han öppnade hotell, shoppingcenter, kasinon, tornet Trump Tower och han har även skrivit en bok vid namn "The Art Of The Deal". På 1990-talet bedrev Trump även en modellagentur och via den träffade han sin nuvarande fru, som också är first lady, Melania Trump (född Melania Knavs).


Han har en son tillsammans med Melania vid namn Barron Trump. Från ett tidigare äktenskap med Ivanka Trump har han barnen Donald Trump Jr., Eric Trump och Ivana Trump – och Tiffany Trump tillsammans med hans andra hustru, Marla Maples.


2017 blev han utsedd till den 544:e rikaste personen i världen enligt Forbes med en förmögenhet på 3,5 miljarder amerikanska dollar.


På 2000-talet var han programledare för en framgångsrik realityshow vid namn "The Apprentice"


Under sin presidentperiod har Donald Trump mötts av mycket kritik. Främst på grund av det så kallade "inreseförbudet" där personer som har medborgarskap i Irak, Iran, Jemen, Libyen, Syrien, Sudan och Somalia hindrades från att resa in i USA. Senare stoppades beslutet.


Donald Trump har också anklagats för att vara extremt sexistisk då han bland annat avslöjades bakom kameran till en underhållningsshow säga att han "just grab them by the pussy" när kvinnor visade intresse för honom.


"The Donald" är extremt aktiv på det sociala nätverket Twitter där han har nästan 29 miljoner följare. Han kritiseras ofta för att slänga ut sig felaktiga nyheter och för att vara bufflig i sina tweets. Han pratar också ofta om "fake news" när han blir kritiserad.


Han har vid flera tillfällen blivit anklagad för våldtäkt och för att nedvärdera kvinnor i livesända debatter.


Donald Trump fick mycket uppmärksamhet i Sverige när han felaktigt rapporterade om upplopp i Stockholms förorter under ett tal. 


Donald Trump
Donald Trump, bildkälla: Evan Vucci
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.