Den 1 januari 2024 infördes nya regler gällande pension och skatt.
Den 1 januari 2024 infördes nya regler gällande pension och skatt. - Foto: Henrik Montgomery/Fredrik Sandberg/TT

Ny skatteregel: Så får du 1 800 kronor mer i månaden i pension

Att fortsätta jobba efter 63-årsålder ger stora skillnader för pensionen, efter att de nya skattereglerna infördes vid årskiftet. Här kan du läsa hur din plånbok påverkas av att jobba fyra år till.


En ny rapport från Pensionsmyndigheten visar att de nya skattereglerna för 2024 får stor påverkan på din pension, beroende på när du väljer att sluta jobba. 

─ När du planerar för att ta ut pension se till så att du vet hur tidpunkten för när du slutar arbeta påverkar vad du får i pension. Skatt på lön för en enskild individ är mindre än skatt på pension så du kan tjäna på att arbeta längre, säger Stefan Granbom, analytiker på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande och fortsätter: 

– Jobbar man längre tjänar man även in mer till pensionen. Det gäller även om man väljer att både ta ut pension och fortsätta arbeta. 

Så blir pensionen 2024: De får 1 500 kronor mer i månaden

Jobba fyra år längre och höj din pension rejält

Det innebär att den som väljer att jobba tills 67-års ålder istället för 63, kan få 1 800 kronor mer i pension i månaden. 

Så här skriver Pensionsmyndigheten i sitt exempel:

Två personer som båda har en pension på 216 000 kronor per år vid uttagstillfället. En av dem är 63 år vid uttagstillfället, den andra är 67 år vid uttagstillfället. Skillnaden i nettopension mellan de två pensionärerna blir då cirka 1 870 kronor per månad. Orsaken är det förhöjda grundavdraget för den äldre pensionären.

Här kan du läsa hela Pensionsmyndighetens rapport om de nya reglerna för skatt och pension 2024.

Här kan du läsa fler nyheter om pension: 

Pensionsutbetalning 2024: Här är datumen då pengarna kommer

Garantipensionen höjs 2024 – här är allt du behöver veta

Här är tillägget som kan ge dig 7 290 kronor mer i månaden

/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00