Uttagsautomaterna i Sverige blir allt färre.
Uttagsautomaterna i Sverige blir allt färre. - Foto: Izabelle Nordfjell/TT och Tomas Oneborg/SvD/TT

Så många bankomater har försvunnit på 10 år: "Kommer minska"

Tycker du att du ser allt färre uttagsautomater? Det är inte så konstigt. Antalet har nämligen minskat rejält och färre lär det bli.


I flera år har det talats och debatterats om huruvida vi är på väg mot ett kontantlöst samhälle och vem eller vilka som skulle gynnas respektive missgynnas om så blev fallet.

Samtidigt har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) upprepat betydelsen av att ha kontanter hemma vid händelse av kris eller krig. 

Men hur har egentligen utvecklingen sett ut när det kommer till svenskarnas möjlighet att, via uttagsautomater, ta ut just kontanter?

Så mycket kontanter ska du ha hemma – enligt MSB

Många uttagsautomater har försvunnit

I flera år har Riksbanken fört statistik som berör kontantuttagen i Sverige. Denna visar att antalet uttagsautomater i landet minskat från 3 416 till 2 128 mellan 2012 och 2022, vilket är det senaste året där siffror finns att tillgå.

Under samma tioårsperiod har man gått från 214 miljoner transaktioner i uttagsautomaterna till endast 57 miljoner. 

Kontanter hemma? Då MÅSTE du göra det här: "Viktigt"

Bankomat AB tillhandahåller 1 300 bankomater

En stor andel av uttagsautomaterna i Sverige tillhandahålls av Bankomat AB som ägs av Handelsbanken, Danske Bank, SEB, Nordea och Swedbank med Sparbankerna. 

– Sex av Sveriges största banker ska enligt lag se till att människor inte har för långt från sitt hem till närmaste ställe att ta ut kontanter. Bankomat hjälper bankerna att uppfylla lagkravet. Därutöver placerar vi gärna automater där människor använder kontanter och i trygga miljöer med mycket folk i rörelse, vilket gör exempelvis köpcentrum till lämpliga platser, förklarar Jenny Danielsson, PR- och kommunikationsansvarig på Bankomat AB, för Nyheter24

Totalt har Bankomat AB knappt 1 300 uttagsautomater runt om i Sverige. Det lär dock bli färre i framtiden. 

– Sammantaget räknar vi med att både sätta ut och ta bort automater de närmaste åren, men det totala antalet kommer att minska, säger Danielsson. 

Riksbankschefen: Viktigt att ha kontanter i dessa valörer hemma

"Kontanter är också nödvändiga"

Även om människor, i större utsträckning än tidigare, väljer att betala digitalt, snarare än med kontanter, fyller uttagsautomaterna ändå en viktig funktion, enligt Danielsson.

– I grunden handlar det om att människor ska kunna välja hur de vill betala. Men kontanter är också nödvändiga för människor i digitalt utanförskap och för att samhället inte ska bli för sårbart i en krissituation då digitala betalsätt kan slås ut, säger hon. 

Pensionär? Så mycket bör du ha på sparkontot enligt experten

Använder du kontanter? Rösta i pollen nedan!

/
Använder du kontanter i din vardag?
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00