Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, ger tips på hur du kan förbereda dig inför deklarationen.
Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, ger tips på hur du kan förbereda dig inför deklarationen. - Foto: Anders Wiklund/TT, Pressbild/Nordnet Bank och Henrik Montgomery/TT

Det här ska du göra INNAN du får din deklaration 2024

Snart dimper inkomstdeklarationen ner i din digitala eller fysiska brevlåda. Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, ger sina bästa tips för hur du kan förbereda dig och därmed göra deklarationen smidigare.


När vinter går mot vår vet man: det är snart deklarationstider, med allt vad det innebär. 

Förutom att ha koll på alla de viktiga datum som du inte får missa finns så finns det också andra sätt att förbereda sig inför att inkomstdeklarationen dimper ner i din digitala eller fysiska brevlåda. 

Deklaration 2024: Datum som du inte får missa 

Deklarationen 2024 närmar sig. Foto: Janerik Henriksson/TT

Skatteåterbäring 2024: Se hur mycket pengar du får tillbaka – redan nu

Deklaration 2024: Så förbereder du dig

I en intervju med Nyheter24 berättar Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, om vad du kan göra – redan nu – för att göra deklarationen lite smidigare när det väl är dags. 

– Om man vet med sig att man har möjlighet att göra avdrag, exempelvis om man sålt en bostad eller rest mycket i tjänsten, så kan det vara bra att samla ihop och få koll på det underlag du behöver. Har du sålt en bostad får du exempelvis bland annat dra av för reparationer gjorda de senaste fem åren och förbättringsutgifter du haft, så se till att ha kvitton och fakturor iordning.

Reseavdrag 2024: Så fungerar det i årets deklaration

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

LISTA: Alla avdrag du kan göra i deklarationen 2024

Kolla reglerna på Skatteverket inför deklarationen 2024

Det kan också vara en god idé att läsa på om vad som krävs för att faktiskt få avdrag.

– Reglerna kan vara snäva i många fall, och har du lite koll sedan innan slipper du lägga ned onödig tid på ett avdrag du inte får godkända. Jag skulle säga att det är klokt att fokusera på de stora områdena; avdrag för resor, avdrag i samband med bostadsförsäljning och kvittning om du sålt värdepapper inom ett aktie- och fondkonto, säger Frida Bratt och fortsätter:

– Har du sålt aktier från aktie- och fondkonto kan även här krävas lite arbete, eftersom du kan behöva räkna ut det så kallade omkostnadsbeloppet. Du kan även behöva läsa på om bolagshändelser i vissa aktier för att veta hur de ska deklareras, och den informationen finns samlad på Skatteverkets hemsida. Överlag har Skatteverket bra tjänster som kan vara till stor hjälp – nyttja dem!

5 användbara avdrag du INTE vill missa i din deklaration 2024

Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00