Abort

Abort innebär avbrytande av en graviditet. Det innefattar både spontan abort (missfall), provocerad abort och inducerad abort. Men vanligtvis används ordet abort i vanligt tal som en benämning på en graviditet som avslutas på medicinsk eller kirurgisk väg. Vilken metod som används beror på vad som passar bäst för den gravida personen.


Om en person vill genomföra en abort så är det bra att avbryta den så tidigt som möjligt. Om en abort ska genomföras fram till veckan 8+6 så är det vanligast att medicinsk abort genomförs. Fram till vecka 13+6 kan en kirurgisk abort genomföras genom ett ingrepp som utförs under narkos eller med lokalbedövning och tar bara några minuter. 


Om en senare abort ska genomföras, från vecka 14 och framåt, så sker det genom en tvåstegsmetod med antigraviditetshormon (progesteronhämmare). Ju senare behandlingen genomförs, desto mer liknar själva processen en förlossning, där livmodern drar ihop sig och stöter ut fostret. 


Efter aborten uppstår blödningar som brukar vara som en kraftig mensblödning i upp till fyra veckor. Under den tiden är det bra att undvika att ha sex, simma eller använda tampong på grund av infektionsrisken. 


Under 1930-talet blev abortfrågan på allvar en politisk fråga i den offentliga debatten i Sverige, i samband med att många kvinnliga läkare krävde att abort skulle tillåtas. Men det skulle dröja ända till 1975 innan lagen om fri abort infördes i Sverige. 


Enligt nuvarande lagstiftning kan man göra abort fram till slutet av vecka 18 i graviditeten oavsett anledning. Mellan vecka 19-22 krävs tillstånd från Socialstyrelsen och då måste särskilda skäl till aborten finnas. Om det finns en allvarlig risk för den gravida personens liv och hälsa så kan Socialstyrelsen bevilja abort även efter vecka 22.10 Feb, 16:22
Ingen är större än Taylor Swift just nu. Men är popstjärnan så stor att hon kan avgöra presidentvalet och fälla Donald Trump? Den oron sprids nu från republikanskt håll, där det talas om ett "heligt krig" mot Taylor Swift.
30 Jan, 22:02
Frankrikes nationalförsamling har på tisdagen med stor marginal godkänt ett lagförslag som är tänkt ska skydda rätten till abort i landets grundlag. Det är det första viktiga steget i lagstiftningsprocessen.
24 Jan, 15:08
Polens premiärminister Donald Tusk säger att hans regering är redo att lägga fram ett lagförslag som öppnar för rätten att genomföra abort.
20 Jan, 11:30
Röda basebollkepsar, Trumpflaggor och en oändlig lojalitet till expresidenten. De Trumptrogna så kallade Maga-republikanerna är en omskriven falang. Men hur stor del av partiet utgör de – och vad tror de på utöver sin ledare?
18 Jan, 08:06
Hon var med och startade den feministiska antikrigsrörelsen i Ryssland och utsågs nyligen till en av världens mest inflytelserika kvinnor av BBC. Men enligt poeten Daria Serenko hotas aktivisterna av allt tuffare repressalier.
18 Jan, 07:58
En 28-årig kvinna i El Salvador dömdes 2015 till 30 års fängelse efter misstankar om att hon gjort abort. Nu, efter att ha varit frihetsberövad i sju år, har kvinnan släppts.
16 Jan, 20:10
Med Donald Trumps Iowaseger i ryggen drar USA:s primärvalsturné vidare till New Hampshire – där Nikki Haley kan göra en framryckning. New Hampshires republikaner har alltid tyckt ganska illa om Trump, säger statsvetaren Chris Galdieri.
15 Jan, 11:04
Röda basebollkepsar, Trumpflaggor och en oändlig lojalitet till expresidenten. De Trumptrogna så kallade Maga-republikanerna är en omskriven falang. Men hur stor del av partiet utgör de – och vad tror de på utöver sin ledare?
12 Jan, 22:02
En kvinna som vårdas inom rättspsykiatrin i Örebro län nekades att göra ett graviditetstest. När hon långt senare undersöktes visade det sig att graviditeten gått så långt att det inte längre var möjligt att göra abort, rapporterar P4 Örebro.
9 Dec 2023, 06:30
Texas högsta domstol har beslutat att upphäva ett tidigare domstolsbeslut som gav en gravid kvinna rätt till abort till följd av att fostret riskerade att drabbas av en dödlig sjukdom.
1 Dec 2023, 16:30
Sandra Day O'Connor, den den första kvinnliga domaren i USA:s högsta domstol, har avlidit.
20 Nov 2023, 10:12
I skolan hade han smeknamnet "El Loco", galningen. Nu har kontroversielle Javier Milei valts till Argentinas president. Vi vill vara den moraliska ledstjärnan på vår kontinent, har han sagt i en intervju med tidigare Fox-profilen Tucker Carlson.
11 Nov 2023, 14:30
I skolan hade han smeknamnet "El Loco", galningen. Nu är ultraliberalen Javier Milei en av två som kan bli Argentinas näste president. Vi vill vara den moraliska ledstjärnan på vår kontinent, säger han i en intervju med tidigare Fox-profilen Tucker Carlson.
8 Nov 2023, 04:50
Invånarna i delstaten Ohio i USA har röstat för att säkerställa rätten till abort i delstatens konstitution. USA:s president Joe Biden välkomnar nederlaget för abortmotståndare i delstaten som styrs av Republikanerna.
6 Nov 2023, 13:04
I skolan hade han smeknamnet "El Loco", galningen. Nu är ultraliberalen Javier Milei en av två som kan bli Argentinas nästa president. Vi vill vara den moraliska ledstjärnan på vår kontinent, säger han i en intervju med tidigare Fox-profilen Tucker Carlson.
4 Nov 2023, 15:00
Valsegern för oppositionen i Polen är inte en lika självklar seger för aborträttsrörelsen. En av frontfigurerna är Justyna Wydrzynska, som själv har dömts enligt de hårda polska abortlagarna. Hon ser inte ljust på framtiden.
30 Okt 2023, 14:50
Vid en av våldtäkterna blev dottern, som då var 15 år, gravid. Efter en abort tvingade pappan på henne preventivmedel och fortsatte övergreppen, rapporterar P4 Jönköping.
30 Okt 2023, 13:10
Valsegern för oppositionen i Polen är inte en lika självklar seger för aborträttsrörelsen. En av frontfigurerna är Justyna Wydrzynska, som själv har dömts enligt de hårda polska abortlagarna. Hon ser inte ljust på framtiden.
29 Okt 2023, 19:14
Emmanuel Macron vill säkra den franska aborträtten genom att lägga till den i grundlagen. De närmaste dagarna tas ett lagförslag vidare. "År 2024 kommer kvinnors rätt att välja abort bli oåterkallelig", skriver presidenten på X, tidigare Twitter.
20 Okt 2023, 10:02
Sms-hot. Upprepade voteringar. Kaos i kammaren. USA:s representanthus är inne på tredje veckan utan talman. Maktstriden lamslår kongressen och visar inga tecken på att avta – i synnerhet inte i ljuset av Ohiorepublikanen Jim Jordans krumbukter.
1 2 3 4 ... 14