al-Qaida

Den radikala militanta islamistiska rörelsen al-Qaida, på arabiska: القاعدة, är mest känd för sin tidigare företrädare Usama bin Ladin som dödades 2 maj 2011. 

I västerländsk media beskrivs al-Qaida ofta som ett nätverk med band till flera länder, men det är inte så rörelsen ser ut rent organisatoriskt. Däremot är den terroriststämlpad av bland andra USA, EU och FN i synnerhet sedan terrordådet i USA 11 september 2001. Sedan dess har ett antal fruktansvärda terrordåd tillskrivits rörelsen. 

Ideologin som al-Qaida bygger på är inspirerad av den islamistiska tänkaren Sayyid Qutbs senare verk och även av egyptiern Ayman al-Zawahiri. Grunderna till al-Qaida lades 1988 av bland andra just Usama bin Ladin, i kampen mot den sovjetiska ockupationen av Afghanistan. Den har sin religiösa grund i Wahhabi-rörelsen och det slutgiltiga målet ska vara att införa den här varianten av politisk islam i hela den islamiska världen.7 Jun, 17:38
FN uppmanar till "omedelbara internationella åtgärder" för att förhindra ytterligare tvångsförflyttningar i Afrikas oroliga Sahelregion, där Burkina Faso, Mali och Niger ingår.
25 Maj, 21:24
Militärjuntan i Burkina Faso har lovat att inleda en dialog om demokrati, civilt styre och fredlig utveckling i landet. Ett två dagar långt möte inleddes på lördagen – och direkt efter mötets första dag kom beskedet om framtiden.
23 Apr, 15:30
En man har åtalats för terrorfinansiering med hjälp av kryptovalutor. Enligt domstolshandlingar har han bland annat tillbringat viss tid i Syrien.
11 Apr, 17:56
Militärjuntan i Mali förbjuder mediebevakning av politiska partier och stoppar samtidigt all politisk verksamhet. FN kräver att juntan omedelbart häver förbudet.
27 Mar, 21:40
Malis militär har dödat minst 13 civila, bland dem sju barn, i två drönarattacker i Gao-regionen, enligt Amnesty International. Rapporten kommer samtidigt som militärjuntan i landet kommit överens om ett stärkt antiterrorsamarbete med Ryssland.
23 Mar, 19:06
Terrorrörelsen IS, som tar på sig dåden i Moskva, ser Ryssland som måltavla, eftersom landet historiskt agerat hårt mot muslimska minoriteter. Att de angriper Ryssland är inte i sig förvånande. Det är ett ganska högt prioriterat mål för IS, säger forskaren Aron Lund.
10 Mar, 21:10
Khalid Batarfi, ledare för den terrorstämplade extremiströrelsen al-Qaida på Arabiska halvön (Aqap), är död.
14 Jan, 09:10
Terrorstämplade Hamas ville attackera Israels ambassad i Stockholm, enligt Israels regering. Det här vet vi om uppgifterna.
13 Jan, 20:26
Israels regering uppger att Hamas har haft för avsikt att attackera Israels ambassad i Stockholm. Om uppgifterna stämmer kan det innebära att Hamas förändrats – med en ny fas i kriget mot terrorism i Europa som följd, anser analytiker som TT har talat med.
29 Nov 2023, 14:56
Risken för islamistiska attacker är "högre än den har varit på länge" på grund av kriget mellan Israel och Hamas, varnar Thomas Haldenwang, chef för det tyska författningsskyddet.
13 Nov 2023, 13:44
Närmare hundra civila, inklusive kvinnor och barn, dödades i en massaker i byn Zoaongo i östra Burkina Faso tidigare den här månaden, skriver EU:s utrikesbyrå EEAS i ett uttalande, där man också kräver en utredning.
10 Nov 2023, 06:04
Tusentals människor har dödats i Gazaremsan och bomber fortsätter falla, men Israel har ännu inte nått sina mål att få gisslan släppt och att göra sig av med Hamas. Israels våldsamma svar på 7 oktober-massakern kan leda till ökat stöd för Hamas på Gazaremsan, befarar experter.
4 Nov 2023, 07:48
15 soldater från FN:s fredsbevarande styrkor har skadats i två separata attacker där sprängladdningar använts när de försökt dra sig tillbaka från ett rebellfäste i norra Mali, säger FN:s talesperson Stephane Dujarric.
24 Sep 2023, 06:54
En byggboom banar väg för kvinnliga civilingenjörer i Somalia – men yrkesvalet kantas av motstånd. De sade, hur kan en tjej slösa tid på att studera till civilingenjör? Det är ett arbete för män, säger 22-åriga Faduma Mohamed Ali, till AFP.
23 Sep 2023, 01:34
En militär domare vid Guantanamo Bay har beslutat att en man som är åtalad för terrordåden den elfte september 2001 är för psykiskt sjuk för att ställas inför rätta.
15 Sep 2023, 15:06
Terroriströrelsen al-Qaida hotar Sveriges ambassader. Magnus Ranstorp har talat med TT.
8 Sep 2023, 02:08
Uppemot 50 civila dödades när en båt på floden Niger i Mali attackerades av jihadister, enligt uppgifter från militärjuntan i Mali.
31 Aug 2023, 20:04
Svenska poliser pekas ut som ett mål för terroristers dåd. Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet, anser att situationen är "oerhört allvarlig". Våra medlemmar, poliserna, är ju de som är den yttersta garanten för tryggheten och säkerheten.
31 Aug 2023, 10:56
Svenska våldsbejakande islamister har påverkats av de uppmaningar som kommit från terrorgrupper utomlands om våldsdåd, enligt Säpo. Vi ser att det rör sig och att man reagerar på omständigheterna, säger chefen för kontraterrorism Fredrik Hallström.
28 Aug 2023, 18:12
Regeringen har hållit sammanträde med riksdagens utrikesnämnd för att informera om arbetet med anledning av det försämrade säkerhetsläget, meddelar statsministern.
1 2 3 4 ... 12