al-Qaida

Den radikala militanta islamistiska rörelsen al-Qaida, på arabiska: القاعدة, är mest känd för sin tidigare företrädare Usama bin Ladin som dödades 2 maj 2011. 

I västerländsk media beskrivs al-Qaida ofta som ett nätverk med band till flera länder, men det är inte så rörelsen ser ut rent organisatoriskt. Däremot är den terroriststämlpad av bland andra USA, EU och FN i synnerhet sedan terrordådet i USA 11 september 2001. Sedan dess har ett antal fruktansvärda terrordåd tillskrivits rörelsen. 

Ideologin som al-Qaida bygger på är inspirerad av den islamistiska tänkaren Sayyid Qutbs senare verk och även av egyptiern Ayman al-Zawahiri. Grunderna till al-Qaida lades 1988 av bland andra just Usama bin Ladin, i kampen mot den sovjetiska ockupationen av Afghanistan. Den har sin religiösa grund i Wahhabi-rörelsen och det slutgiltiga målet ska vara att införa den här varianten av politisk islam i hela den islamiska världen.29 Nov, 14:56
Risken för islamistiska attacker är "högre än den har varit på länge" på grund av kriget mellan Israel och Hamas, varnar Thomas Haldenwang, chef för det tyska författningsskyddet.
13 Nov, 13:44
Närmare hundra civila, inklusive kvinnor och barn, dödades i en massaker i byn Zoaongo i östra Burkina Faso tidigare den här månaden, skriver EU:s utrikesbyrå EEAS i ett uttalande, där man också kräver en utredning.
10 Nov, 06:04
Tusentals människor har dödats i Gazaremsan och bomber fortsätter falla, men Israel har ännu inte nått sina mål att få gisslan släppt och att göra sig av med Hamas. Israels våldsamma svar på 7 oktober-massakern kan leda till ökat stöd för Hamas på Gazaremsan, befarar experter.
4 Nov, 07:48
15 soldater från FN:s fredsbevarande styrkor har skadats i två separata attacker där sprängladdningar använts när de försökt dra sig tillbaka från ett rebellfäste i norra Mali, säger FN:s talesperson Stephane Dujarric.
24 Sep, 06:54
En byggboom banar väg för kvinnliga civilingenjörer i Somalia – men yrkesvalet kantas av motstånd. De sade, hur kan en tjej slösa tid på att studera till civilingenjör? Det är ett arbete för män, säger 22-åriga Faduma Mohamed Ali, till AFP.
23 Sep, 01:34
En militär domare vid Guantanamo Bay har beslutat att en man som är åtalad för terrordåden den elfte september 2001 är för psykiskt sjuk för att ställas inför rätta.
15 Sep, 15:06
Terroriströrelsen al-Qaida hotar Sveriges ambassader. Magnus Ranstorp har talat med TT.
8 Sep, 02:08
Uppemot 50 civila dödades när en båt på floden Niger i Mali attackerades av jihadister, enligt uppgifter från militärjuntan i Mali.
31 Aug, 20:04
Svenska poliser pekas ut som ett mål för terroristers dåd. Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet, anser att situationen är "oerhört allvarlig". Våra medlemmar, poliserna, är ju de som är den yttersta garanten för tryggheten och säkerheten.
31 Aug, 10:56
Svenska våldsbejakande islamister har påverkats av de uppmaningar som kommit från terrorgrupper utomlands om våldsdåd, enligt Säpo. Vi ser att det rör sig och att man reagerar på omständigheterna, säger chefen för kontraterrorism Fredrik Hallström.
28 Aug, 18:12
Regeringen har hållit sammanträde med riksdagens utrikesnämnd för att informera om arbetet med anledning av det försämrade säkerhetsläget, meddelar statsministern.
26 Aug, 16:28
Jihadister har dödat minst elva syriska soldater i provinsen Idlib i nordvästra Syrien, uppger Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Ytterligare ett 20-tal soldater har skadats.
25 Aug, 14:02
Hotbilden mot Sverige förändras egentligen inte i och med Danmarks besked om att vilja förbjuda koranbränningar, menar Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan. Där är Sverige redan mer utsatt, säger han.
24 Aug, 05:30
Sverige sticker ut i Europa – där terrorsituationen generellt har förbättrats. Det säger norska statsvetaren Jan Oskar Engene.
21 Aug, 22:06
Jihadistgrupper i Mali har i flera dagar blockerat alla in- och utfarter ur staden Timbuktu. Det uppger lokala myndigheter.
19 Aug, 07:14
I Danmark har många tvivlat på att risken för terror varit så allvarlig som danska säkerhetspolisen (PET) uppgett. Men enligt säkerhetsanalytikern Jacob Kaarsbo har deras analys varit korrekt. Nu tror jag inte längre att det är någon som ifrågasätter allvaret, säger han.
18 Aug, 07:14
Säkerhetspolisen har höjt terrorhotnivån i Sverige från 3 till 4 på den femgradiga skalan. Regeringen uppmanar allmänheten att fortsätta leva som vanligt. Det här vet vi om det försämrade säkerhetsläget.
17 Aug, 12:50
Säpo har beslutat att höja terrorhotnivån från 3 till 4 på den femgradiga skalan, säger Säpochefen Charlotte von Essen. Läs mer här!
17 Aug, 10:50
Terrorhotnivån i Sverige kommer att höjas från en trea till en fyra på den femgradiga skalan, erfar Dagens Nyheter. Det är första gången sedan 2016 som nivån höjs.
16 Aug, 12:02
17 soldater har dödats i en attack utförd av misstänkta jihadister i Niger, nära landets gräns mot Mali, uppger Nigers försvarsdepartement. Armén säger sig ha dödat 100 angripare.
1 2 3 4 ... 12