Tim "Avicii" Bergling

Tim Bergling är en svensk artist och internationell superstjärna som föddes 8 september 1989 och växte upp i Stockholm. Men över hela världen är han mer känd under sitt artistnamn Avicii (stiliserat som ΛVICII och ◢ ◤). Han har en enormt framgångsrik karriär som musikproducent, DJ och remixare och under flera år på 2010-talet rankades han på plats tre till sex på DJ Mag:s lsita över världens 100 bästa DJ:s. 


Tim är son till Klas Bergling och skådespelerskan Anki Lindén, samt halvbror till skådespelaren Anton Körberg. Sommaren 2013 blev Tim tillsammans med Racquel Bettencourt, men det tog slut drygt ett år senare och sedan dess verkar han mest ha fokuserat intensivt på karriären, som började 2008 när han inledde ett samarbete med klubbarrangören Arash Pournouri


2010 släpptes första singlarna "Ridvan", "Bromance och "My Feelings for you". 2011 nominerades låten "Sunshine" till en Grammy, vilken han gjorde i samarbete med David Guetta.  Men det var först med låten "Levels" som det stora genombrottet kom i oktober 2011. Den vann "Årets låt" vid Grammisgalan 2011 och nominerades också till en Grammy.


Sedan dess har framgångssagan rullat på ordentligt. Mest känd är Avicii för låten "Wake Me Up" som blev den mest spelade låten på Spotify någonsin i februari 2014. Samma år fick han Regeringens Musikexportpris och totalt drog han in närmare en kvarts miljard i vinst för sin musik och alla spelningar.


I mars 2016 nåddes världen av det chockerande beskedet att Avicii skulle lägga ner sitt intensiva turnerande. Han drabbades av en inflammation i bukspottskörteln 2012 och opererade därefter bort både gallblåsan och blindtarmen. Han jobbade väldigt intensivt och behövde helt enkelt ta en paus under överskådlig tid. 


Den allra sista Sverigespelningen genomfördes på "Tallriken" i Pildammsparken i Malmö, 5 augusti 2016. Men misströsta inte. Avicii jobbar fortfarande på hemifrån, nu med sitt tredje studioalbum.

Den 20 april 2018 dog han under oklara omständigheter i Oman.14 Sep, 07:42
Idrottsgalan firar 25 år nästa år. Men det är inte för att utöka till jubileet som evenemanget flyttar från hockeyarenan Avicii arena (Globen) till fotbollsarenan Friends arena.
4 Sep, 09:02
SM-finalerna i innebandy flyttas till Friends arena i Solna, meddelar Svenska innebandyförbundet under måndagsmorgonen.
23 Aug, 06:16
Edvin Törnblom har på kort tid gått från relativt okänd till att synas överallt. Han driver Sveriges största podcast, kom tvåa i "Masked singer" och drar i höst på turné med en humorföreställning baserad på sin bok "Bögen är lös". Jag känner att jag äntligen mår bra, säger han.
21 Aug, 11:36
Fem år efter Tim "Avicii" Berglings död passerar dj:ns låt "Wake me up" två miljarder strömningar på Spotify, och sällar sig därmed till de fyrtio låtar som lyckats med denna bedrift, enligt ett pressmeddelande.
21 Aug, 06:30
50 Cent, Blink 182 och Madonna är några av de största namnen som gästar Sverige under hösten. Dessutom gör många svenska artister ambitiösa spelningar.
17 Aug, 09:58
Hozier kan tänka sig att strejka för att stoppa AI som han anser hotar framtiden för musikindustrin.
3 Aug, 08:02
Lokalerna som länge stått tomma på Sergels torg i Stockholm ska nu fyllas med musik.
9 Jul, 17:46
Elva personer blev på söndagen strandsatta på Globens tak, sedan den gondol de färdades i stannade vid ett strömavbrott.
16 Jun, 10:22
Hozier kommer till Sverige i höst för en spelning i Avicii arena i Stockholm den 26 november. Innan dess släpper den irländska sångaren det nya albumet "Unreal earth" den 18 augusti.
11 Jun, 08:04
Melanie Wehbe ser fram emot midnattssol och bensinmackskorv när hon ger sig ut på vägarna i sommar. Men mest längtar hon efter publiken. Det är nu jag verkligen får min chans, säger hon.
26 Maj, 13:46
Festivalen Sweden Rock i juni, Coldplay på Ullevi i juli eller Swedish House Mafia i Malmö i augusti? Det är dags att planera sommarens musikupplevelser. Här listas de största festivalerna och konserterna:
25 Maj, 14:02
Det är dags att planera sommarens musikupplevelser. Här listas de största festivalerna och konserterna under sommaren 2023.
25 Maj, 06:02
Carolas 40-årsjubileum som artist har bara börjat. På lördag möter hon sina trogna fans i Avicii arena i Stockholm.De ger mig så mycket kärlek, de är min extended family.
19 Maj, 05:30
En ny dokumentär om Tim "Avicii" Berglings liv är under produktion. Enligt regissören ska den visa "vad som verkligen hände".
12 Maj, 10:00
Ett ton marmor, ljuspelare och 270 graders projektion utgör Alexander Wesselys nya utställning "Kortex" på Fotografiska i Stockholm.Efter att ha jobbat med några av världens största artister vill han komma nära människans råa kärna.
4 Maj, 22:12
Sam Smith är i Sverige. På torsdagskvällen uppträdde den brittiska artisten i Avicii Arena i Stockholm.
4 Maj, 18:02
Den amerikanske rapstjärnan 50 Cent kommer till Sverige. Den 7 oktober spelar han i Avicii Arena i Stockholm med den rutinerade kollegan Busta Rhymes som uppvärmare.
3 Maj, 06:00
Blir Tove Lo Grammisgalans drottning? I kväll delas Musiksveriges tyngsta priser ut – med Tiktokfenomen och rockveteraner på plats i arenan.
22 Apr, 17:00
Storvreta är svenska mästare i innebandy på herrsidan.De var nära kollaps mot Falun – men höll undan och vann en rafflande finalmatch med 5–4.Det är helt obeskrivligt, det finns inte så mycket ord, säger tvåmålsskytten Filip Eriksson.
22 Apr, 13:56
Team Thorengruppen tog sitt tredje raka SM-guld i innebandy.Anfallsstjärnan Oona Kauppi storspelade och gjorde hattrick i en jämn finalmatch mot Pixbo som slutade 4–3.Det är först nu man börjat fatta att man har vunnit, säger Kauppi efter rysaren.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.