Bostadsbidrag

Bostadsbidrag går att söka från Försäkringskassan av barnfamiljer och unga (under 29 år) som behöver hjälp med betalning av hyra eller månadsavgift för sin bostad. 

Försäkringskassans villkor för att en person ska få beviljat bidrag:


  • Personen måste ha barn som bor i samma bostad som bidragssökaren.
  • Personen måste ha en hyra eller månadsavgift på mer än 1 400 kronor.
  • Personen måste  bo och vara folkbokförd på den adress hen söker bidrag för.

När det gäller bostadsbidrag som unga personer under 29 år kan söka ser villkoren lite annorlunda ut. Då måste personen redogöra för sin boendesituation genom att fylla i blanketter som finns att ladda ner på Försäkringskassans hemsida.

Hyreshus i Solna
Om man behöver hjälp med att täcka kostnaden för sitt boende kan man söka bostadsbidrag från Försäkringskassan. Bildkälla: Izabelle Nordfjell TT


6 Maj, 08:48
Ukrainare på flykt i Sverige kommer i höst att kunna få etableringsersättning på 308 kronor per dag. Men flera får fortsatt nöja sig med 71 kronor, meddelar regeringen.
3 Maj, 06:04
Regeringen arbetar med ett nytt förslag för att ukrainska flyktingar inte ska behöva leva på 71 kronor om dagen. Vi kommer att reda ut alla frågetecken, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).
21 Apr, 16:28
Regeringens förslag för att förbättra livet för ukrainska flyktingar i Sverige beskrivs som en bluff. Lagen ger dem inte rätt till en rad sociala eller arbetsrelaterade förmåner.
19 Apr, 15:54
Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungna att betala tillbaka pengarna, varnar Försäkringskassan.
13 Apr, 11:50
Det kan bli en rejäl plånboksfest för hushållen nästa år. Och höginkomsttagarna har mest att se fram emot. Men de flaggade förslagen kommer först i regeringens höstbudget. Vårbudgeten är tunnare.
22 Mar, 07:46
Tidöpartierna förlänger det tillägget till bostadsbidraget som riktas till barnfamiljer fram till årsskiftet. Läs mer på Nyheter24!
20 Mar, 11:20
Permanenta det tillfälliga extra bostadsbidraget till barnfamiljer, föreslår Socialdemokraterna.
19 Mar, 13:54
Iraks tidigare försvarsminister Najah al-Shammari – som sedan 2019 varit misstänkt för flera år av grova bidragsbrott i Sverige – greps på måndagen på Arlanda flygplats, men släpptes kort därpå.
18 Mar, 06:18
Fuskande svenskar utomlands plockar hem barnbidrag, föräldrapenning och bostadsbidrag för enorma summor. Förra året polisanmälde Försäkringskassan fusk för över en miljard kronor. Mer än en fördubbling på ett år. Det handlar om stora belopp, säger Thomas Falk på Försäkringskassan.
23 Feb, 11:50
Skenskilsmässor där ena parten folkbokför sig på annan adress för att kunna få bidrag – eller så fortsätter den boende ta emot bostadsbidrag trots att man befinner sig utomlands. Nu anmäls fler för fusk med bostadsbidraget. Förra året utredde försäkringskassan nära 4 000 fall av misstänkt fusk – som ledde till 917 polisanmälningar – ett rekord, rapporterar Hem och Hyra.
6 Jan, 09:06
Sabina Bjurquist Örndalen valde att lämna sitt förhållande. Det var ekonomiskt kärvt redan från början – och inflationen har knappast gjort det lättare. Lyx är att ta med barnen till badhuset på jullovet en gång, när alla kompisarna åker till fjällen, säger hon.
6 Jan, 09:02
Allt fler svenskar, framför allt kvinnor, tvingas av ekonomiska skäl att stanna kvar i sina relationer. Flera undersökningar vittnar om att många inte har råd att bryta sig loss. Vi ser överlag att ekonomiskt tuffa tider låser in människor, säger psykogen Siri Helle.
2 Jan, 07:14
Alla unga mellan åtta och 16 år ska få ett digitalt fritidskort med pengar för att betala fritidsaktiviteter. Men kortet ser inte ut att bli klart förrän 2025.
24 Dec 2023, 04:14
Bostadsbidraget är tänkt att motverka trångboddhet i ungas hushåll och hushåll med barn samt minska ekonomiska skillnader mellan hushåll med och utan barn.
13 Nov 2023, 05:46
Svenska bidragsmiljarder rakt ned i kriminellas fickor. Det är en stötande pengarullning som svenska myndigheter inte lyckats stoppa. Nu kommer motdraget: Ny lagstiftning och en helt ny myndighet som får samlad överblick.
4 Nov 2023, 15:06
Kristdemokratiska ungdomsförbundet vill skrota flerbarnstillägget och ersätta det med ett skatteavdrag, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Partistyrelsen motsätter sig förslaget och en het strid om familjepolitiken väntas på partiets riksting i nästa vecka.
20 Okt 2023, 12:56
Regeringen vill att nyanlända ska behöva arbeta för att kvalificera sig för olika bidrag. Kravet kan komma att omfatta även de som redan bor i landet.
29 Sep 2023, 19:32
Färre personer med bostadsbidrag ska hamna i skuld. Regeringen föreslår förändringar då Försäkringskassan hämtar inkomstuppgifter som ska minska återkraven i efterhand.
25 Sep 2023, 07:08
Vänsterpartiet föreslår i sin skuggbudget att bostadsbidraget höjs och att fler ska kunna söka det. Det är ett bidrag som behöver reformeras, säger partiets talesperson Isabell Mixter.
20 Sep 2023, 15:48
Här är de viktigaste förslagen och besparingarna i regeringens budget. Bakom den står Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.
1 2 3