Brasilien

Brasilien är ett land i Sydamerika, totalt bor där har 209,4 miljoner människor (2018) och har en yta på 8,6 miljoner kvadratkilometer. Därmed är det, det största landet i Sydamerika och det 5:e största i världen. 


Landet gränsar till Argentina, Paraguay, Uruguay, Bolivia, Colombia, Venezuela, Surinam, Guyana, Peru. Landet är döpt efter bresiljeträ som var ett träslag som värdesattes högt tidiga kolonisatörer. Brasilien innehåller stora regnskogar och jordbruksområden, landet har också Sydamerikas högsta bruttonationalprodukt och världens sjunde största ekonomi. 


De har en väl utvecklad flygtrafik samt nätverk, dock lider flygen av underkapacitet. I São Paulo är de extra utsatta men ändå utnyttjas stadens två flygplatser mer än de är byggda för att klara av. Det avgår ett flyg från flygplatsen São Paulo till Rio de Janeiro var 15:e minut trots att det endast är 370 kilometer mellan städerna Anledningen till detta beror på brist i det moderna järnvägsnätet. 


Järnvägsnätet omfattar 29 314 kilometer (2005) men banorna har i jämförelse med europeiska förhållanden väldigt låg standard, persontrafik förkommer främst mellan kortare sträckor inom olika delstater. En av anledningarna till att järnvägsnätet inte byggs upp beror på Brasiliens stora lastbilsindustri. För att inte förstöra något inom lastbilsindustrin har politiska beslut tagits med att det är viktigare att de byggs istället för järnvägar. 


Brasilien höll 2016 Olympiska spelen, OS i Rio de Janeiro, de pågick mellan 5-21 augusti.


Brasilien
Brasilien. Bildkälla: Leo Correa.
Källa: Ne.se

igår 21:30
Argentina har aviserat en vilja att bli medlem i sammanslutningen Brics där Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika ingår. Men på torsdagen meddelade landets blivande president Javier Mileis innersta politiska cirkel att beslutet skjuts på framtiden.
2 dagar sedan 20:10
En botoxbehandling, lyxshopping på Hermès och kasinobesök – utgifter som bokförts som kampanjkostnader. Efter en svidande etikrapport pekar allt på att den republikanske kongressledamoten George Santos utesluts ur USA:s representanthus. Själv är han defensiv.
3 dagar sedan 15:34
Det svenska handbollslandslaget får vänta på sin VM-premiär till på fredag kväll. Men redan på onsdagen inleds turneringen när världsmästarna från Norge är ett av lagen som spelar. Här är förutsättningarna inför VM, som för första gången avgörs i tre olika länder.
27 Nov, 07:32
Vissa livsmedel går stick i stäv med en annars hög inflation. Som kaffe. Priset är nu det lägsta sedan början på 2022, enligt den oberoende sajten Matpriskollens beräkningar.
25 Nov, 06:30
Hur är det med trafiksäkerheten i Formel 1? För fem dagar sedan rattade Max Verstappen sin Red Bull till ännu en seger i kvällsloppet i Las Vegas. Nu, 1 322 mil österut och med en tidsskillnad på tolv timmar, tränar han i Abu Dhabi inför säsongsavslutningen på söndag. Det är verkligen tröttande. Jag förstår inte varför det går till så här, säger han.
24 Nov, 10:50
Valet i Argentina får EU:s dröm om handel med Latinamerika att svaja ännu en gång. Då hoppas ändå handelsministern på ett snart genombrott.
22 Nov, 04:24
VM-kvalmatchen mellan Brasilien och Argentina försenades efter bråk på läktarna. Argentinas lagkapten Lionel Messi ledde sitt lag av planen men de kom snart tillbaka och gav Brasilien en bitter hemmaförlust, 0–1.
21 Nov, 14:10
Peter Gerhardsson har inte gett upp hoppet om en OS-sommar i Paris.
20 Nov, 17:01
Det senaste landslagsuppehållet i fotboll blev kostsamt för flera europeiska storklubbar – bland annat Barcelona och Real Madrid. De fick flera skador, så kallat "Fifa-virus", på nyckelspelare.
20 Nov, 16:00
Ryska idrottare är utestängda i många idrotter. Ryssland svarar nu med ett eget mini-OS direkt efter Paris-spelen nästa sommar. Det reagerar IOK-basen Thomas Bach skarpt på: Rysslands regering ska hålla politiserade spel. Idrottens självständighet är hotad, säger han.
20 Nov, 13:54
Räntorna sjunker på argentinska dollarobligationer och aktier i bolag från Argentina lyfter. Marknaden gör tummen upp efter det att den självutnämnde "anarkokapitalisten" Javier Milei valts till Argentinas nästa president.
18 Nov, 08:46
En 23-årig kvinna dog under Taylor Swifts konsert i Rio de Janeiro natten till lördagen, svensk tid. Kvinnan kollapsade i värmen framme vid scenen. "Jag är helt förkrossad", skriver stjärnan på Instagram.
17 Nov, 04:22
Det blev favoritfall i VM-kvalet i Sydamerika när Colombia slog Brasilien med 2–1 och Uruguay nollade hittills obesegrade Argentina med 2–0. Matchvinnare för Colombia: Liverpoolanfallaren Luis Díaz vars nyligen kidnappade och frisläppte pappa satt på läktaren i tårar när sonen prickade in Colombias mål.
16 Nov, 20:36
En svensk man misstänks ha blivit mördad i kuststaden Balneário Camboriú i södra Brasilien, skriver Expressen med hänvisning till brasilianska medier.
14 Nov, 12:20
Olympiske mästaren Ben Maher och färske GCT-vinnaren Harrie Smolders är några av världens främsta hoppryttare som tävlar i hästshowen i Friends arena. Däremot saknas världsettan Henrik von Eckermann.
14 Nov, 07:18
Israels anfall mot Gazaremsan är lika allvarliga som Hamas attacker den 7 oktober, anser Brasiliens president Lula da Silva. Israel begår också terrordåd, säger han.
11 Nov, 12:02
Kan sojabönor fungera som smörjmedel i relationen mellan Kina och USA inför stundande toppmöte? Det finns i alla fall tecken på att Kina nu inlett en charmoffensiv i form av sojabönsimport.
8 Nov, 21:48
Brasiliansk polis uppger att ett terrordåd har avvärjts och att två personer har gripits. Enligt Israels underrättelsetjänst Mossad var det planerade dådet riktat mot "israeliska och judiska mål", med Hizbollah som avsändare.
7 Nov, 05:30
Försvarsmakten har nu lämnat in sin översyn av om Sverige kan skicka Jas Gripen till Ukraina. Men slutsatserna är hemligstämplade.
4 Nov, 20:44
Redan klara världsmästaren Max Verstappen fortsätter att dominera formel 1-världsmästerskapet stort. På lördagen tog nederländaren hem sprinten i São Paulo, Brasilien – 26-åringens fjärde sprintseger för säsongen.
1 2 3 4 ... 48