Cancer – Alla våra nyheter gällande sjukdomen – Nyheter24

Cancer är ett begrepp för en grupp sjukdomar som omfattar onormal celldelning. Det finns olika cancertyper med olika symptom som behandlas på olika sätt. Vissa former av cancer kan vara svårare att bli av med än andra. 

Cancerceller förökar sig okontrollerat och till slut kan en tumör bildas som kan vara i vägen eller på andra sätt hindra kroppen från att fungera som den ska. Det finns dock godartade tumörer som inte är cancer.

Det är omöjligt att säga varför en person får cancer, det ända som är känt är att cancer börjar med cellförändringar och att dessa förändringar beror på skador i vissa gener. Hur känsliga cellerna är för sådana skador varierar från person till person. Ålder är en riskfaktor eftersom risken är större att det hinner uppstå skador i generna som kan leda till cancer, barn kan dock utveckla cancer ändå. Slumpen kan avgöra vem som får cancer.

idag 07:18
De tog knäcken på pandemin – men covidvaccin är långtifrån det enda mRNA-tekniken kan ge oss. Här är några av de områden där den Nobelprisade tekniken kan leda till nya sätt att förebygga eller behandla sjukdom.
3 dagar sedan 20:06
HD-domen om det PFAS-förgiftade dricksvattnet öppnar dörren för skadestånd, men vägen dit kan bli lång. Drabbade måste kunna visa att de har fått men på grund av kemikalierna. Det är det som är så himla besvärligt – att klara av den bevisbördan, säger Eva Lindell-Frantz, docent i civilrätt.
3 dagar sedan 05:00
Tusentals människor fick i sig giftiga ämnen via dricksvattnet. Nu avgör högsta instans en långdragen tvist, som handlar om ifall de som druckit PFAS-förgiftat vatten ska ha rätt till skadestånd eller inte.
4 Dec, 05:34
Över 150 Kallingebor har stämt sitt kommunala vattenbolag. Nu ska fallet avgöras av högsta domstol. Knäckfrågan? Huruvida den som fått i sig PFAS-kemikalier via dricksvattnet kan anses lida av en skada som ger rätt till skadestånd.
4 Dec, 05:32
Rätt till skadestånd eller ej? 155 människor har stämt det kommunala vattenbolaget för att ha fått dricksvatten förorenat med PFAS-kemikalier – vilket kan ge hälsorisker. Nu väntar hela Kallinge på Högsta domstolens avgörande.
30 Nov, 19:40
Storbritanniens tidigare finansminister Alistair Darling har avlidit, 70 år gammal, rapporterar brittiska medier.
29 Nov, 17:10
Skådespelaren Shannen Doherty, 52, kommer med ett nytt tungt sjukdomsbesked. Den cancer som hon behandlats för under året har nu spridit sig till skelettet.
27 Nov, 07:28
Här är morgonenens nyheter i korthet.
26 Nov, 20:16
Du får inte använda det på dina skidor, men det är fritt fram att använda på din hud. Trots kända hälsorisker finns PFAS i en rad vanliga hygienprodukter – och det kan dröja innan ett förbud finns på plats.
24 Nov, 17:18
Sverigedemokraternas riksdagsledamot Sven-Olof Sällström kämpar mot svår cancer. Läkarna gav honom en prognos om att han kunde leva i 1,5 år till om cellgifterna fungerade.
22 Nov, 05:34
En ny cellterapi ska för första gången testas på personer med typ 1-diabetes. Om forskarna lyckas kan det bana väg för ett botemedel mot sjukdomen. Det finns en enorm potential, säger Per-Ola Carlsson vid Akademiska sjukhuset.
17 Nov, 21:56
Den tidigare amerikanska första damen Rosalynn Carter, hustru till expresident Jimmy Carter, får hospicevård i hemmet i Plains i Georgia, meddelar Cartercentret i ett uttalande.
15 Nov, 20:44
En läkare opererade bort livmodern på en patient på grund av felaktiga misstankar om cancer. Nu kritiseras läkaren som arbetar vid Blekingesjukhuset, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.
15 Nov, 12:56
Litteraturen överlever, men Per Wästberg, 90 år, gör sig inga illusioner om att hans egna böcker gör det. Han har gjort sin insats och säger att han får vara nöjd. Litteraturen viker undan för andra intressen hos en generation som inte läser, säger han.
14 Nov, 20:10
Luftföroreningar kan öka risken för hjärtstopp även vid mycket låga halter, visar en stor svensk studie. Den ökade risken syns dessutom även på landsbygden.
29 Okt, 13:32
Kvinnor över 65 med en viss typ av bröstcancer klarar sig lika bra utan tuff strålbehandling. Det visar resultat från en svensk studie. Det är väldigt goda nyheter som förhoppningsvis kan leda till en ny standard, säger Åsa Wickberg, överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro.
18 Okt, 19:56
Många plastleksaker och utklädningskläder innehåller för höga halter av farliga ämnen. Det visar en undersökning som Kemikalieinspektionen har gjort. Värst är det bland halloweenprodukter.
16 Okt, 06:02
"Lahai" är den brittiske r'n'b-artisten Samphas mellannamn, och namnet på hans farfar från Sierra Leone. Det är också namnet på hans nya album – det första på sex år. Lustigt nog vet jag inte så mycket om honom. Jag har aldrig mött honom, säger Sampha om sin farfar till TT.
14 Okt, 12:48
En av de största amerikanska poeterna – och en autentisk människa. Så blir Nobelpristagaren Louise Glück ihågkommen efter att hon gick bort i sviterna av cancer på fredagen.
12 Okt, 12:02
Harry Whittaker tog sin mammas bästsäljande bokserie "De sju systrarna" i mål, därtill med en roman som har sålt mest av alla i Sverige. Men nu vill han bli författare av egen – och mer humoristisk – kraft.
1 2 3 4 ... 38