Cannabis

Cannabis är samlingsnamnet för bland annat marijuana (växtform), hasch (kådform) och hascholja. Dessa utvinns från hampväxten cannabis och kan användas i berusningssyfte. Vanligast är att man röker växten men det förekommer också att man äter eller dricker den i olika former.

Det är ämnet THC som ger ruset och cannabis styrka mäts ofta i mängden THC. Effekterna kan variera från person till person men många beskriver ruset som att känslor, allt från lukt- och smaksinne till glädjenivå, förstärks. Vissa reagerar dock negativt och kan uppleva ångest och trötthet.

I Sverige är cannabis olagligt, både att sälja och bruka, och straffet kan innebära böter, men även fängelsestraff vid större mängder.

I vissa andra länder är dock cannabis lagligt, eller avkriminaliserat, och i Sverige pågår för fullt en debatt om huruvida plantan ska få användas i medicinskt syfte eller ej.
21 Nov, 15:42
Rapparen Snoop Doggs besked att han slutat röka förvånade fansen. Nu visar det sig att inlägget på sociala medier var en reklamkampanj för rökfria värmekaminer, rapporterar Sky News och andra amerikanska medier.
21 Nov, 05:33
6 000 cannabisbutiker på ett år, och "utbredda" drogproblem. Men nu kan den lagliga knarkboomen i Thailand snart vara över. Ett lagförslag med åtstramningar ska kunna komma i december, meddelar hälsoministern. Och även de som berusar sig med alkohol har nya bud att vänta.
17 Nov, 07:06
Han är en av USA:s mest kända förespråkare för cannabis – men nu verkar det som att Snoop Dogg lägger jointen på hyllan.
10 Nov, 06:00
Kristdemokraterna kämpar med bottenlåga opinionssiffror och året har präglats av uppslitande interna strider. Nu laddar partiet om med en gammal hjärtefråga – familjepolitiken.
7 Okt, 08:08
Införseln av narkotika och vapen till Sverige ökar, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Nu vill hon se över om fler tulltjänstemän ska beväpnas.
5 Okt, 10:38
Fem personer åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott efter att knark värt flera miljoner kronor hittades vid en razzia, uppger Åklagarmyndigheten.
29 Sep, 10:54
Över 280 kilo cannabis har tagits i beslag av tullen i Värmland – det största beslaget någonsin i regionen.
26 Sep, 07:48
Sedan den stora ruschen till cannabissektorn 2018 har värdet på de mest populära aktierna dykt med över 90 procent. Många småsparare har fått se sina investeringar i branschen gå upp i rök – men nu spirar återigen förhoppningarna.
21 Sep, 12:14
17 amerikanska soldater anklagas av sydkoreansk polis för att ha spridit eller använt syntetisk marijuana efter att ha fört in det till militärbaser i Sydkorea via det militära postsystemet. Ytterligare fem civila anklagas för samma brott och åtminstone två av dem har gripits, enligt amerikanska medier.
7 Sep, 14:04
Stora mängder narkotika tillverkades i ett stall och hus på landsbygden i södra Sverige. Nu döms 13 personer till fängelse.
30 Aug, 22:12
Anmälan om ett inbrott ledde polisen till ett källarförråd med narkotika värd uppemot en miljon kronor. Nu döms ett Malmöpar till fängelse, skriver Sydsvenskan.
28 Aug, 15:32
På senare år har Christiania i Köpenhamn blivit en krutdurk. När mc-gänget Hells Angels tappat kontroll över haschförsäljningen på Pusher Street har våldet eskalerat. De nya gängen är inte rädda för Hells Angels, säger kriminologen Kim Møller.
27 Aug, 07:08
Det började med en kärleksrelation och landade i misshandel, hot och ett åtal om grovt narkotikabrott. Kvinnan i 25-årsåldern är ett fall där flickvänner misstänks ha förvandlats till kriminella hjälpredor. Nu varnar tullkriminalen för att fenomenet blivit allt vanligare.
26 Aug, 01:44
Ett större beslag av amfetamin gjordes på en mindre ort i Södermanland. Nu häktas tre personer misstänka för synnerligen grovt narkotikabrott, rapporterar Södermanlands Nyheter.
25 Aug, 18:00
Regeringen på Bahamas har lagt fram flera lagförslag som syftar till att legalisera bruket av cannabis för medicinska och religiösa ändamål
16 Aug, 11:28
Ett byråkratiskt monster. Så beskrivs den plan för liberalare cannabislagstiftning som Tysklands regering klubbat. Opposition, läkare och jurister är emot. Inte ens legaliseringsförespråkarna är speciellt förtjusta i förslaget
8 Aug, 21:06
Boende på Christiania i Köpenhamn har hållit delar av stadsdelen avspärrad med containrar i vad de själva beskriver som "ett hopp om att befria platsen från de kriminella gängens tyranni".
16 Jul, 20:52
Tullen i Helsingborg hittade 342 kilo cannabis under en lastbilstrailers golv, rapporterar Helsingborgs Dagblad. Läs mer här!
7 Jul, 12:16
Tio personer, varav en utpekad gängledare, dömdes i januari till fängelse i en stor narkotikahärva i Uppsala. Nu skärps straffen för flera av de dömda – och fyra tidigare frikända får fängelse, meddelar Svea hovrätt.
6 Jul, 08:06
Beslag av kokain och cannabis ökar lavinartat i Sverige. Under årets sex första månader togs över tre ton cannabis och 860 kilo kokain – mer än under hela 2022.
1 2 3 4 ... 27