Centerpartiet

Centerpartiet (C), även kallat för centern, är ett svenskt socialliberalt och grönt politiskt parti. Deras partiledare är sedan 2011 Annie Lööf


Partiet antog sitt nuvarande namn år 1957 och ersatte då de tidigare namnet "Bondeförbundet" som användes från 1913. På 1970-talet var Centern det ledande borgerliga partiet. På 1950-talet ingick partiet i den socialdemokratiska koalitionsregeringen och stöttade då den socialdemokratisk regering 1951 till 1957. 


Partiet var från grunden inriktat på landsbygden och stod för sparsamhet med statens pengar. 


Sedan 2013 definierar partiet sin liberala ideologi som ''social decentralistisk och grön''. Centerpartiets viktiga utgångspunkter för partier är främst att de profilerar sig främst inom frågor som rör arbete och företagande, välfärd och miljö samt decentralisering och landsbygd.


2014 fick Centerpartiet 6,11 procent i riksdagsvalet. 2018 fick centern 6,11 procent av rösterna.


Källa: Centerpartiet.se


Annie Lööf
Annie Lööf. Bildkälla: Tomas Oneborg
2 dagar sedan 09:50
Centerpartiet vill se hårdare straff för bedrägerier mot äldre och särskilt utsatta personer. Sjunker du så lågt att du lurar av äldre människor sina besparingar. Då ska du sitta bakom lås och bom, säger partiledaren Muharrem Demirok.
2 dagar sedan 07:02
Tre partier hamnar under fyraprocentsspärren i en ny opinionsundersökning som Indikator Opinion gjort för SR Ekot. Det är Centerpartiet med 3,8 procent, Liberalerna med 3,2 procent och Kristdemokraterna med 2,7 procent.
24 Nov, 19:00
Hyresgästföreningen rasar mot att SD öppnar för fri hyressättning vid nyproduktion. Trots löftet inför valet så går man ut och säger att det är något som kan säljas bort, säger chefsekonomen Martin Hofverberg. Men partiet hävdar att man inte gjort en positionsförflyttning.
22 Nov, 09:28
Centerpartiet vill pausa den planerade höjningen av elskatten. Dessutom ska allt fler lockas till att investera i olika energieffektiviseringslösningar som värmepumpar eller solceller. Detta genom att det så kallade gröna avdraget utvidgas till 50 000 kronor och en klimatkredit på 100 000 kronor införs, föreslår partiet.
10 Nov, 05:30
Miljöpartister är i särklass mest utsatta för trakasserier och hot bland svenska politiker, visar en ny undersökning från Brå. Ett "starkt drev" från högerpartierna kan vara en förklaring, menar partisekreterare Katrin Wissing. Det gav mycket vatten på hatsvansens kvarn, säger hon.
6 Nov, 21:36
Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Tullingepartiet och avhoppade socialdemokrater tar över styret i Botkyrka. Det fastställdes på ett extra kommunfullmäktige på måndagen, skriver Mitti.
6 Nov, 19:00
Centerpartiet vill se ett generellt mobilförbud på både Sis- och HVB-hem. Det viktigaste för oss är att skydda barnen, säger C-ledaren Muharrem Demirok.
3 Nov, 07:40
Sigtunas kommunstyrelseordförande Olov Holst (M) avgår efter att anklagelser har riktat mot honom för härskartekniker och mobbning, rapporterar Aftonbladet.
24 Okt, 11:54
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar anser att S, V och MP borde bilda regering tillsammans utan Centerpartiet, förutsatt att de tre partierna har majoritet.
18 Okt, 11:38
Moderaterna i Botkyrka har kallat till en pressträff på onsdagen.
17 Okt, 04:44
Stockholms stad kan tänka sig att införa sommarjobb för 13-åringar nästa år.
16 Okt, 20:02
Samtliga riksdagspartier hade ansökt om bidrag och nu har partibidragsnämnden sagt sitt. Totalt drygt 168 miljoner kronor i statligt stöd har fördelats mellan partierna för året 2023/24.
16 Okt, 05:30
Efter fem års förbud pågår nu förberedelser inom regeringskansliet för att häva uranstoppet. Men trots att det finns gott om uran i svensk berggrund har det inte brutits sedan 1960-talet. Frågan är om någon vill börja nu.
7 Okt, 07:20
Centerledaren Muharrem Demirok är självkritisk till att Centerpartiet har genomfört privatiseringar på välfärdsområdet utan tillräckliga regleringar. Orsaken är att systemet nu utnyttjas av gängkriminella, säger han i Ekots lördagsintervju.
4 Okt, 09:22
Centerpartiet lägger tio miljarder mer än regeringen på sänkt skatt i sin skuggbudget. Tyvärr är Centerpartiet det enda partiet i Sverige som tror på det som var grunden för Alliansen, säger ekonomiskpolitiska talespersonen Martin Ådahl.
4 Okt, 05:16
Miljöpartiet vill att betyget F avskaffas. Gränsen är för hård och slår ut elever som vill börja på gymnasiet. Vi tror inte att man ska underkänna elever, säger språkröret Märta Stenevi.
1 Okt, 14:00
Centerpartiet har beslutat att åldersgränsen för att köpa alkohol på Systembolaget bör sänkas från 20 till 18 år. Och Systembolagets monopol ska fortsatt värnas.
30 Sep, 18:00
Centerpartiet vill utreda att ha euro i Sverige. Partiledningen blev därmed överkörd.
30 Sep, 13:38
Centerpartiet ska lägga ett utskottsinitiativ i riksdagen för en extra ändringsbudget med en miljard kronor till Sveriges kommuner. Detta som ett stöd för att motverka gängvåldet.
30 Sep, 10:22
Centerpartiet svänger om kärnkraften. Begränsningen om max tio reaktorer i drift i Sverige ska tas bort. Beslutet mötte hårt motstånd på stämman i Örebro.
1 2 3 4 ... 35