Centerpartiet

Centerpartiet (C), även kallat för centern, är ett svenskt socialliberalt och grönt politiskt parti. Deras partiledare är sedan 2011 Annie Lööf


Partiet antog sitt nuvarande namn år 1957 och ersatte då de tidigare namnet "Bondeförbundet" som användes från 1913. På 1970-talet var Centern det ledande borgerliga partiet. På 1950-talet ingick partiet i den socialdemokratiska koalitionsregeringen och stöttade då den socialdemokratisk regering 1951 till 1957. 


Partiet var från grunden inriktat på landsbygden och stod för sparsamhet med statens pengar. 


Sedan 2013 definierar partiet sin liberala ideologi som ''social decentralistisk och grön''. Centerpartiets viktiga utgångspunkter för partier är främst att de profilerar sig främst inom frågor som rör arbete och företagande, välfärd och miljö samt decentralisering och landsbygd.


2014 fick Centerpartiet 6,11 procent i riksdagsvalet. 2018 fick centern 6,11 procent av rösterna.


Källa: Centerpartiet.se


Annie Lööf
Annie Lööf. Bildkälla: Tomas Oneborg
3 dagar sedan 16:04
I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu finns stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier kan komma att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer innan förlaget är klart, men säger att det behöver innehålla begränsningar.
15 Apr, 09:50
Socialdemokraterna hävdar att regeringen brutit löftet till sjukvården – och varnar för att det nu väntar uppsägningar. Detta är en sjukvårdskris som slår stenhårt mot Sverige och svenska folket, säger Mikael Damberg.
10 Apr, 16:22
Riksdagen röstade ja till att införa visitationszoner. Därmed får polisen från den 25 april rätt att visitera personer som befinner sig på allmän plats i det utpekade området, utan misstanke om brott.
10 Apr, 11:46
Centerpartiet presenterar i sin skuggbudget en satsning på 500 miljoner kronor för att reparera växlar i järnvägen. Medlen räcker till att byta ut uppemot 100 spårväxlar, enligt partiet.
4 Apr, 20:50
Centerpartiet vill att civilplikten breddas till att omfatta svensk livsmedelsproduktion. Vi behöver en lantbrukarlumpen, säger partiledaren Muharrem Demirok.
3 Apr, 09:34
Socialdemokraterna och Centerpartiet säger nej till regeringens energipolitiska proposition i en gemensam följdmotion. I propositionen föreslår regeringen bland annat ett planeringsmål om dubbelt så mycket el till 2045 som i dag och ett mål för leveranssäkerhet.
19 Mar, 12:12
Det är bra med långsiktiga mål, anser branschen och oppositionen när regeringen nu lagt fram sin energiproposition. Men det saknas tydliga mål på vägen dit. Det är viktigt att det finns el hela vägen fram till 2045, säger Johan Bruce på Skogsindustrierna.
14 Mar, 13:36
Socialdemokraterna vill se en bred politisk överenskommelse om hur totalförsvaret ska finansieras på sikt. Det kommer att kräva svåra prioriteringar, säger partiledaren Magdalena Andersson.
13 Mar, 02:42
Polens president Andrzej Duda begär att Sverige och andra medlemsländer i Nato ska lägga motsvarande minst 3 procent av BNP på försvaret – 1 procentenhet mer än det nuvarande målet för Nato och Sverige.
26 Feb, 17:24
Ungerns Nato-ja välkomnas av Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson. Det här gör att vi kommer att ha ett starkare försvar av vårt fantastiska land. Men Vänsterpartiet är kritiskt.
24 Feb, 07:40
Riksdagspartierna vill att fler gör värnplikt. Men inte ens var fjärde riksdagsledamot har själv gjort lumpen. Det är väldigt farligt att frestas att tro att det har att göra med feghet, säger Liberalernas gruppledare Lina Nordquist.
20 Feb, 08:50
Sverige kommer att fixa nettonollutsläpp år 2045, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L). En kraftigt höjd reduktionsplikt krävs för detta, skriver Dagens Nyheter som har tagit del av regeringens underlag.
15 Feb, 19:22
"Förslagen i utredningen är ett dråpslag mot svenska företag, svensk ekonomi och Sverige", säger Jonny Cato, Centerns migrationspolitiske talesperson, i ett skriftligt uttalande.
13 Feb, 16:40
Den tidigare Centerledaren och näringsministern Annie Lööf har fått ett nytt jobb. Lööf är anlitad som rådgivare åt pr-byrån Narva.
12 Feb, 13:49
Partiet Nyans vill värva Jamal El-Haj. Den nuvarande partiledaren Mikail Yüksel kan till och med tänka att ge upp sin post. Jag skulle erbjuda mig att avgå som partiledare och nominera honom i stället, säger Yüksel.
8 Feb, 10:18
Oppositionen är kritisk till regeringens nya visitationszoner. Sannolikt finns en möjlighet att fördröja lagen i ett år – men varken S, C eller MP har bestämt sig än.
8 Feb, 04:10
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) KU-anmäls nu ännu en gång för sin hantering av det omdebatterade förslaget om visitationszoner, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
2 Feb, 10:24
Centerpartiet vill fördubbla det svenska stödet till Ukraina, säger partiledaren Muharrem Demirok i ett tal på partiets kommundagar.
2 Feb, 05:32
Centerpartiets tilltänkta samarbetsparti S vill se en fortsatt stram migrationspolitik. C-ledaren tycker att beskedet är skamligt. Det går inte att sätta ett absolut tak, säger han.
30 Jan, 21:10
Oppositionen leder fortsatt i opinionen enligt DN/Ipsos senaste mätning – men övertaget har halverats sedan i december.
1 2 3 4 ... 37