Donald Trump

Donald J Trump är en amerikansk affärsman och republikansk politiker. Han är sedan 2017 USA:s 45:e president efter att ha vunnit presidentvalet mot Hillary Clinton den 8 november 2016.


När Donald Trump installerades som president så var han den äldste nytillträdde presidenten i USA:s historia. Han valde att helt avstå presidentlönen.


Donald Trump föddes och växte upp i stadsdelen Queens i New York och har en kandidatexamen i nationalekonomi vid den prestigefulla skolan Wharton. Han blev känd på 1970-talet som en omtalad affärsman och fokuserade på att bygga bostäder i New York City. Senare växte hans företag och han öppnade hotell, shoppingcenter, kasinon, tornet Trump Tower och han har även skrivit en bok vid namn "The Art Of The Deal". På 1990-talet bedrev Trump även en modellagentur och via den träffade han sin nuvarande fru, som också är first lady, Melania Trump (född Melania Knavs).


Han har en son tillsammans med Melania vid namn Barron Trump. Från ett tidigare äktenskap med Ivanka Trump har han barnen Donald Trump Jr., Eric Trump och Ivana Trump – och Tiffany Trump tillsammans med hans andra hustru, Marla Maples.


2017 blev han utsedd till den 544:e rikaste personen i världen enligt Forbes med en förmögenhet på 3,5 miljarder amerikanska dollar.


På 2000-talet var han programledare för en framgångsrik realityshow vid namn "The Apprentice"


Under sin presidentperiod har Donald Trump mötts av mycket kritik. Främst på grund av det så kallade "inreseförbudet" där personer som har medborgarskap i Irak, Iran, Jemen, Libyen, Syrien, Sudan och Somalia hindrades från att resa in i USA. Senare stoppades beslutet.


Donald Trump har också anklagats för att vara extremt sexistisk då han bland annat avslöjades bakom kameran till en underhållningsshow säga att han "just grab them by the pussy" när kvinnor visade intresse för honom.


"The Donald" är extremt aktiv på det sociala nätverket Twitter där han har nästan 29 miljoner följare. Han kritiseras ofta för att slänga ut sig felaktiga nyheter och för att vara bufflig i sina tweets. Han pratar också ofta om "fake news" när han blir kritiserad.


Han har vid flera tillfällen blivit anklagad för våldtäkt och för att nedvärdera kvinnor i livesända debatter.


Donald Trump fick mycket uppmärksamhet i Sverige när han felaktigt rapporterade om upplopp i Stockholms förorter under ett tal. 


Donald Trump
Donald Trump, bildkälla: Evan Vucci
igår 21:54
Den amerikanske presidentaspiranten Donald Trump går emot Alabamas högsta domstol och den konservativa högern i delstaten, när han i ett utspel säger sig vara stark förespråkare för provrörsbefruktning.
2 dagar sedan 22:04
Ryssland slår tillbaka mot Joe Biden efter att USA:s president kallat Vladimir Putin för "en skitstövel". Den ryske presidenten säger syrligt i statlig inhemsk tv att Bidens ord är "helt adekvat".
2 dagar sedan 11:30
Det har utmålats som "vinna eller försvinna" för Nikki Haleys satsning på Vita huset. Den förra FN-ambassadören ligger under rejält mot expresident Donald Trump inför helgens primärval i hemstaten South Carolina.
3 dagar sedan 05:32
Som Natomedlem bedömer regeringen att Sverige blir säkrare. Men risken ökar för att svenska soldater dras in i konflikter – och om Donald Trump blir president kan Nato kraftigt försvagas.
3 dagar sedan 03:01
Donald Trump jämför sitt läge, med bland annat fyra åtal emot sig, med den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj som dog i fångenskap nyligen. Åsikten framförs av den republikanske presidentkandidaten i en intervju med Fox News.
20 Feb, 19:08
Bara dagar verkar återstå tills Sveriges Natoansökan får grönt ljus. Tammy Duckworth, krigsveteran och amerikansk senator, spår att Sverige snabbt intar en ledarroll inom försvarsalliansen. Samtidigt råder hon svenska kollegor att inte lyssna på expresident Donald Trump.
18 Feb, 07:18
Dagen efter att Donald Trump dömts till miljardböter presenterade han en skokollektion.
17 Feb, 11:28
Det uteblivna amerikanska stödpaketet till Ukraina är i fokus på säkerhetskonferensen i München. Volodymyr Zelenskyj varnar för att en "konstgjord brist" på vapen ger Ryssland andrum i kriget.
17 Feb, 10:18
En "hönshjärna", en "korrupt" president och "griniga gamla män". Republikanen Donald Trump sprutar ur sig nedsättande tillmälen – partikamraten Nikki Haley och president Joe Biden tar efter. USA:s valrörelse är redan ovanligt smutsig.
16 Feb, 11:00
USA:s tidigare president Donald Trump och hans söner döms till böter på runt 364 miljoner dollar, motsvarande 3,8 miljarder kronor, och får även näringsförbud i New York. Åklagaren Letitia James kallar domen för en "enorm seger" – samtidigt som Trump stämplar den som en "häxjakt".
15 Feb, 19:14
Vladimir Putin säger att Ryssland skulle föredra att se USA:s president Joe Biden vinna en andra mandatperiod i höst och beskriver honom som mer erfaren och förutsägbar än en trolige motståndaren Donald Trump.
15 Feb, 15:52
USA:s expresident Donald Trump kommer inte undan en rättegång om huruvida han betalat personer, bland dem en porrskådespelare, att hålla inne med känslig information. Rättegången inleds den 25 mars – mitt under primärvalen.
15 Feb, 09:32
Vi satsar mer på försvaret, lovar och bedyrar allt fler Natoländer, efter de senaste salvorna från USA:s tidigare president Donald Trump. Upp till 20 medlemmar kan nå tvåprocentsmålet i år – om och när även Sverige får vara med.
15 Feb, 01:14
Rysslands president Vladimir Putin tycker att USA:s sittande president Joe Biden är mer "förutsägbar" än utmanaren Donald Trump men är beredd att samarbeta med båda.
14 Feb, 23:04
Rysslands president Vladimir Putin uttrycker tacksamhet mot det tidigare Fox News-ankaret Tucker Carlson för intervjun i förra veckan som han säger hade en "förmedlande roll" till väst.
14 Feb, 11:10
Donald Trumps skugga hänger tungt över Nato, efter ex-presidentens barska ord om att uppmuntra till ryska attacker. Farligt, menar generalsekreterare Jens Stoltenberg – som ändå trycker på att fler Natoländer borde göra mer. Och att de också gör det.
14 Feb, 03:50
En tidigare general med ett fläckat förflutet utropar sig som segrare i Indonesiens presidentval. Kritiker fruktar att landets tid som världens tredje största demokrati är förbi.
13 Feb, 23:08
President Joe Biden uppmanar USA:s representanthus att godkänna viktigt militärt stöd till Ukraina. Att stödja detta lagförslag är att stå emot Putin. Att motsätta sig det spelar Vladimir Putin i händerna, sade han.
13 Feb, 05:36
USA:s senat har röstat ja till ett omtvistat stödpaket för Ukraina och Israel – av Donald Trump kallat "Republikanska partiets dödslängtan". Utsikterna att paketet även får grönt ljus i representanthuset är minimala. Den Trumptrogne talmannen har sagt att han inte ens vill lägga fram det för votering.
13 Feb, 04:06
Ex-presidenten Donald Trump ligger på hårt för att få in sin svärdotter Lara Trump som vice ordförande i partiets nationella ledning. Det sker samtidigt som han vill byta ut den nuvarande ordföranden Ronna McDaniel mot partiets ordförande i North Carolina, Michael Whatley.
1 2 3 4 ... 63