Donald Trump

Donald J Trump är en amerikansk affärsman och republikansk politiker. Han är sedan 2017 USA:s 45:e president efter att ha vunnit presidentvalet mot Hillary Clinton den 8 november 2016.


När Donald Trump installerades som president så var han den äldste nytillträdde presidenten i USA:s historia. Han valde att helt avstå presidentlönen.


Donald Trump föddes och växte upp i stadsdelen Queens i New York och har en kandidatexamen i nationalekonomi vid den prestigefulla skolan Wharton. Han blev känd på 1970-talet som en omtalad affärsman och fokuserade på att bygga bostäder i New York City. Senare växte hans företag och han öppnade hotell, shoppingcenter, kasinon, tornet Trump Tower och han har även skrivit en bok vid namn "The Art Of The Deal". På 1990-talet bedrev Trump även en modellagentur och via den träffade han sin nuvarande fru, som också är first lady, Melania Trump (född Melania Knavs).


Han har en son tillsammans med Melania vid namn Barron Trump. Från ett tidigare äktenskap med Ivanka Trump har han barnen Donald Trump Jr., Eric Trump och Ivana Trump – och Tiffany Trump tillsammans med hans andra hustru, Marla Maples.


2017 blev han utsedd till den 544:e rikaste personen i världen enligt Forbes med en förmögenhet på 3,5 miljarder amerikanska dollar.


På 2000-talet var han programledare för en framgångsrik realityshow vid namn "The Apprentice"


Under sin presidentperiod har Donald Trump mötts av mycket kritik. Främst på grund av det så kallade "inreseförbudet" där personer som har medborgarskap i Irak, Iran, Jemen, Libyen, Syrien, Sudan och Somalia hindrades från att resa in i USA. Senare stoppades beslutet.


Donald Trump har också anklagats för att vara extremt sexistisk då han bland annat avslöjades bakom kameran till en underhållningsshow säga att han "just grab them by the pussy" när kvinnor visade intresse för honom.


"The Donald" är extremt aktiv på det sociala nätverket Twitter där han har nästan 29 miljoner följare. Han kritiseras ofta för att slänga ut sig felaktiga nyheter och för att vara bufflig i sina tweets. Han pratar också ofta om "fake news" när han blir kritiserad.


Han har vid flera tillfällen blivit anklagad för våldtäkt och för att nedvärdera kvinnor i livesända debatter.


Donald Trump fick mycket uppmärksamhet i Sverige när han felaktigt rapporterade om upplopp i Stockholms förorter under ett tal. 


Donald Trump
Donald Trump, bildkälla: Evan Vucci
3 timmar sedan
Det blir inga öppningsanföranden och ingen publik. Och när den ene pratar stängs den andres mikrofon av. Reglerna är tydliga för det som beskrivits som årets tv-debatt, den mellan USA:s president Joe Biden och expresident Donald Trump.
idag 07:22
USA:s före detta president – tillika presidentkandidat för Republikanerna i årets presidentval – Donald Trump uppmanar evangelikala kristna att rösta på honom i november.
2 dagar sedan 05:44
USA:s tidigare president Donald Trump anser att utländska studenter som tar examen vid amerikanska högskolor och universitet automatiskt bör få visum, ett så kallat "green card".
3 dagar sedan 15:12
En alldaglig man som kallats "Teflon-Rutte", då skandaler bara tycks rinna av honom. När Mark Rutte av allt att döma tar över ledarskapet för Nato – mitt i brinnande krigstid – kan det bli svårare att ducka för kriserna. Men den 57-årige nederländaren beskrivs som en ytterst slipad diplomat.
3 dagar sedan 04:30
I kulisserna har Ryssland och USA avgörande roller när insatserna nu snabbt tickar uppåt mellan Israel och Hizbollah i Libanon. Risken är väldigt stor att det eskalerar, säger överstelöjtnant Anders Ekholm vid Försvarshögskolan. Jag tror inte att de kommer lägga band på sig så länge till.
18 Jun, 14:30
Ledordet lånas av Donald Trump när Ungern tar över ordförandeskapet i EU:s ministerråd från den 1 juli. Huvuddevisen blir "Make Europe great again" – Gör Europa stort igen.
18 Jun, 12:36
Hundratusentals papperslösa i USA får en chans att stanna lagligt i landet. Detta genom en presidentorder från demokraten Joe Bidens Vita hus som offentliggörs under tisdagen, rapporterar USA-medier.
17 Jun, 18:36
Fler än 20 medlemsländer i Nato väntas nå alliansens tvåprocentsmål under 2024, meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
16 Jun, 11:03
Hollywoodstjärnorna George Clooney, Julia Roberts och Barbra Streisand var några ur USA:s kändiselit som i lördagskväll deltog i en insamlingsgala för president Joe Biden. De drog in mer pengar än någonsin.
16 Jun, 09:42
Han är redan populär på Wall Street och bland småföretagare. Nu breder stödet för expresidenten Donald Trump även ut sig i USA:s finansiella elit. I veckan signalerade Trump att det kan bli ytterligare skattesänkningar för bolagen om han vinner valet i höst.
14 Jun, 10:34
Hans porträtt av Obama tros ha hjälpt den blivande presidenten till seger. Men inför höstens amerikanska val försöker den amerikanske konstnären Shepard Fairey framför allt få sina landsmän att gå och rösta.
14 Jun, 00:20
Har Donald Trump tappat mark inom Republikanerna efter sin dom i maj? Knappast. På torsdagen hyllades expresidenten i Washington. Han kommer krossa motståndet i valet, säger Tom Emmer, republikan i representanthuset.
11 Jun, 17:20
USA:s presidentson Hunter Biden döms för vapenbrott i rättegången i delstaten Delaware. Det är första gången som ett barn till en sittande president ställs inför rätta och fälls för brott.
9 Jun, 08:20
Ukraina och ekonomin är de stora utmaningarna som EU måste hantera efter valet. Och snart väntar ett USA-val som kan få enorma konsekvenser för Europa.
8 Jun, 19:00
Ett oönskat valresultat, det vill säga ett där Donald Trump inte står som segrare, kan komma att bemötas med våld av USA:s extremhöger, varnar terrorexperten Jacob Ware. 6 januari-extremisterna uppnådde inte sina mål, men kan lyckas nästa gång.
5 Jun, 23:26
Donald Trump kan fira en liten seger i målet om hans eventuella försök att omkullkasta valresultatet 2020. Hela processen ska sättas på paus och lär inte nå domstol före höstens val.
5 Jun, 20:10
Ryssland är inte fienden och vill inte attackera Nato, säger Rysslands president Vladimir Putin på en pressträff. Samtidigt varnar han väst för att tro att Ryssland aldrig skulle kunna använda sig av kärnvapen för att försvara sig. Man ska inte utmåla Ryssland som fienden.
4 Jun, 20:26
John Rose har suttit i det amerikanska representanthuset i snart fem år, men aldrig förr har han uppmärksammats för ett tal i kammaren som nu. Och det tack vare sin son Guy.
4 Jun, 08:52
USA:s gränsmyndighet får rätt att, i vissa fall, deportera migranter som olagligt tagit sig in i landet – utan att först pröva deras asylansökningar.
4 Jun, 08:30
Två veckor efter den bejublade premiären i Cannes har den svensk-iranske regissören Ali Abbasis film om Donald Trump, "The Apprentice", fortfarande inte fått någon distribution i USA, skriver Variety.
1 2 3 4 ... 72