Donald Trump

Donald J Trump är en amerikansk affärsman och republikansk politiker. Han är sedan 2017 USA:s 45:e president efter att ha vunnit presidentvalet mot Hillary Clinton den 8 november 2016.


När Donald Trump installerades som president så var han den äldste nytillträdde presidenten i USA:s historia. Han valde att helt avstå presidentlönen.


Donald Trump föddes och växte upp i stadsdelen Queens i New York och har en kandidatexamen i nationalekonomi vid den prestigefulla skolan Wharton. Han blev känd på 1970-talet som en omtalad affärsman och fokuserade på att bygga bostäder i New York City. Senare växte hans företag och han öppnade hotell, shoppingcenter, kasinon, tornet Trump Tower och han har även skrivit en bok vid namn "The Art Of The Deal". På 1990-talet bedrev Trump även en modellagentur och via den träffade han sin nuvarande fru, som också är first lady, Melania Trump (född Melania Knavs).


Han har en son tillsammans med Melania vid namn Barron Trump. Från ett tidigare äktenskap med Ivanka Trump har han barnen Donald Trump Jr., Eric Trump och Ivana Trump – och Tiffany Trump tillsammans med hans andra hustru, Marla Maples.


2017 blev han utsedd till den 544:e rikaste personen i världen enligt Forbes med en förmögenhet på 3,5 miljarder amerikanska dollar.


På 2000-talet var han programledare för en framgångsrik realityshow vid namn "The Apprentice"


Under sin presidentperiod har Donald Trump mötts av mycket kritik. Främst på grund av det så kallade "inreseförbudet" där personer som har medborgarskap i Irak, Iran, Jemen, Libyen, Syrien, Sudan och Somalia hindrades från att resa in i USA. Senare stoppades beslutet.


Donald Trump har också anklagats för att vara extremt sexistisk då han bland annat avslöjades bakom kameran till en underhållningsshow säga att han "just grab them by the pussy" när kvinnor visade intresse för honom.


"The Donald" är extremt aktiv på det sociala nätverket Twitter där han har nästan 29 miljoner följare. Han kritiseras ofta för att slänga ut sig felaktiga nyheter och för att vara bufflig i sina tweets. Han pratar också ofta om "fake news" när han blir kritiserad.


Han har vid flera tillfällen blivit anklagad för våldtäkt och för att nedvärdera kvinnor i livesända debatter.


Donald Trump fick mycket uppmärksamhet i Sverige när han felaktigt rapporterade om upplopp i Stockholms förorter under ett tal. 


Donald Trump
Donald Trump, bildkälla: Evan Vucci
3 timmar sedan
USA:s tidigare president Donald Trump orkestrerade en kriminell plan för att korrumpera presidentvalet 2016, sade åklagaren i sitt öppningsanförande. Men enligt försvarsadvokat Todd Blanche har Trump inte begått några brott. Det finns inget fel med att försöka påverka ett val, sade han.
idag 14:32
En trotsig expresident Donald Trump har anlänt till domstolen i New York, där öppningsanföranden i den historiska brottmålsrättegången mot honom ska hållas. Åklagarsidan väntas hävda att det fanns en plan att "tysta" negativ rapportering om bland annat Trumps otrohetsaffärer inför valet 2016.
idag 11:48
Polen är redo att förvara Nato-kärnvapen på sitt territorium, säger landets president Andrzej Duda i en intervju med den polska tidningen Fakt.
idag 11:46
Förre vicepresidenten Mike Pence, exförsvarsministern Mark Esper, tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton. Och många fler. Listan över före detta medarbetare som motsätter sig att Donald Trump återvänder till Vita huset är lång.
idag 05:46
Hjälpen dröjde länge – nu befaras Ukrainas försvar vara på väg att brista. Amerikanskt miljardstöd kan snart vara på väg, efter månader av långbänk i kongressen. Men de ryska invasionsstyrkorna har tagit initiativet och det larmas från flera håll om att Ukraina kan komma att förlora kriget.
2 dagar sedan 14:42
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.
2 dagar sedan 07:04
En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.
3 dagar sedan 20:06
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.
3 dagar sedan 19:56
En man tände på fredagen eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut.
3 dagar sedan 15:39
Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.
3 dagar sedan 13:46
Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.
3 dagar sedan 11:46
Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.
3 dagar sedan 04:00
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.
18 Apr, 16:42
Världens nu största popartist släpper 16 nya låtar och en video – om vad? Låttitlarna ger tydliga signaler om slutet på en kärleksrelation. Själva musiken är svårare att ringa in i förväg.
18 Apr, 06:00
Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.
17 Apr, 22:30
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.
17 Apr, 18:32
Representanthuset i USA ska på lördag rösta om ett stödpaket till Ukraina, en omröstning som president Joe Biden har vädjat om i månader. Då tas även frågan om ytterligare stöd till Israel upp.
16 Apr, 02:04
Talmannen i den amerikanska kongressen, republikanen Mike Johnson, har lagt fram en plan internt för att försöka få ledamöterna att rösta igenom stödpaket för Israel, Ukraina och Taiwan.
15 Apr, 18:24
Irans omfattande robot- och drönarattack mot Israel natten i helgen var den första insatsen baserad i en ny hårdare strategi som Teheran beslutat om, enligt flera högt uppsatta iranier.
15 Apr, 15:14
Rättegången mot USA:s expresident Donald Trump har inletts vid domstolen i New York. En politisk häxjakt, sade Trump efter första dagen i rättssalen. Nu fortsätter den komplicerade processen att utse en rättvis jury.
1 2 3 4 ... 68