Försvarsmakten

Försvarsmakten är den myndighet som ansvarar för Sveriges försvar i händelse av krig, att hävda landets vidare intressen, bistå med fredsbevarande insatser och humanitär hjälp. Myndigheten har förmågan till väpnad strid som grund för verksamheten och är landets yttersta säkerhetspolitiska instrument. Genom Försvarsmakten utgör dessutom Sverige ledande nation för EU:s stridsgrupper cirka vart tredje år.


De fyra huvuduppgifterna Försvarsmakten har är:


  • När Sveriges gränser kränks är det Försvarsmakten som avvisar den kränkande parten (hävda landets territoriella integritet).

  • Om Sverige blir angripet av främmande makt ska Försvarsmakten kunna försvara landet och avvisa angriparen (försvara Sverige i händelse av väpnat angrepp). Eller som det beskrivs i 1967 års upplaga av svensk soldat, sidan 9, krigsmans erinran: "Det svenska försvaret ska verka för att vår fred och vårt oberoende bevaras. Det skall värna om vår frihet att själva forma vår rättsordning och vår kultur. Blir Sverige angripet skall försvaret med vapenmakt hindra att vårt land faller i angriparens hand..."

  • Försvarsmakten stödjer det övriga samhället vid katastrofer, till exempel vid stormar eller översvämningar (bistå samhället i händelse av kris).

  • Försvarsmakten skickar trupper till fredsbevarande insatser eller fredsframtvingande insatser runt om i världen (verka för fred och säkerhet i vår omvärld).


Försvarsmakten deltar i ett flertal operationer utrikes som antingen aktiv eller passiv aktör (som militära observationer), exempelvis Afghanistan och Kosovo.


idag 11:22
Försvarsmakten följer utvecklingen noga efter uppgifterna om att Ryssland vill ändra havsgränsen mot Finland och Litauen. Man utmanar en regelbaserad ordning, gränsande till provokation får man väl säga, säger överbefälhavare Micael Bydén till SVT Nyheter.
16 Maj, 23:08
Folklistans Jan Emanuel har polisanmälts av Försvarsmakten efter att ha filmat vid ett skyddsobjekt. Läs mer om Jan Emanuels anmälan här!
16 Maj, 09:03
Turister och motionärer bryter lagen. Nu varnar Försvarsmakten för att röra sig på Ravlunda skjutfält i Skåne. Läs mer om det här.
14 Maj, 05:30
Ett baskrav för ett Natomedlemskap är att vården ska klara masskadeutfall – händelser med många skadade och döda. Där har Sverige en bit kvar. Just nu är vi inte fullt rustade, säger militärläkaren Göran Sandström.
13 Maj, 19:16
Olaf Scholz uppmanar fler länder att följa Tysklands exempel och leverera luftvärnssystemet Patriot till Ukraina i kriget mot Ryssland. Vi kommer att stödja Ukraina så länge det krävs, säger förbundskanslern.
8 Maj, 09:22
Försvarsmakten dömdes i Svea hovrätt att betala skadestånd till det kommunala bolaget Uppsala Vatten efter att ha förorenat dricksvatten. Domen överklagas nu till Högsta domstolen av Försvarsmakten, som anser att det begåtts fel under rättegången i hovrätten, rapporterar P4 Uppland.
6 Maj, 15:04
Rysslands utlovade övning med taktiska kärnvapen kommer inte som någon överraskning för det svenska försvaret. De sker regelbundet, säger Carl-Johan Edström vid Försvarsmakten.
6 Maj, 07:48
Försvarsmakten ställer sig avvisande till att betala skadestånd till de Kallingebor som fått i sig PFAS via dricksvattnet, rapporterar P4 Blekinge och Sveriges radios vetenskapsredaktion.
1 Maj, 09:38
Har Hamas redan svarat på den senaste fredsplanen? Och har en israelisk delegation i Kairo i så fall begrundat svaret? Eller har premiärminister Netanyahu i praktiken kastat förslagen i soptunnan? Frågorna hopar sig i processen om vapenvila i Gazakriget.
28 Apr, 23:34
En gasbehållare i en biogasdriven minibuss exploderade i Nybro på söndagseftermiddagen. Bussen stod parkerad vid ett företagsområde och inga människor skadades i samband med händelsen, rapporterar Barometern.
27 Apr, 19:00
Försvarsberedningen vill undersöka möjligheten att skaffa fler fartyg till marinen – men en beställning av nya fartyg leder inte automatiskt till fler arbetstillfällen vid svenska företag, rapporterar Ekot.
26 Apr, 19:26
USA:s försvarsminister Lloyd Austin bekräftar på en presskonferens ett nytt amerikanskt vapenpaket värt 6 miljarder dollar, motsvarande 65 miljarder kronor, till Ukraina.
26 Apr, 14:12
Försvarsminister Pål Jonson (M) välkomnar försvarsberedningens förslag.
25 Apr, 13:46
Stridsfordon 90 och stridsvagnar av typen Leopard ska ingå i den reducerade bataljon som Sverige ska skicka till den multinationella Natostyrkan i Lettland. Försvarsmakten får nu i uppdrag att förbereda det svenska bidraget, säger statsminister Ulf Kristersson (M).
25 Apr, 13:10
Försvarsmakten väntas behöva färdigutbildade värnpliktiga i det svenska bidraget till Natostyrkan i Lettland. Men besked dröjer om värnplikt ska få användas för att få soldater till fredstida insatser utomlands.
25 Apr, 11:04
Försvarsmakten väntas behöva färdigutbildade värnpliktiga i det svenska bidraget till Natostyrkan i Lettland. Men frågan om värnplikt ska få användas för att få soldater till fredstida insatser utomlands är känslig och besked dröjer.
25 Apr, 09:16
Kronprinsessan Victoria ska fördjupa sin militära utbildning. Under hösten ska hon påbörja särskild officersutbildning, skriver kungahuset i ett pressmeddelande.
24 Apr, 17:14
Upprustningen av Sveriges järnvägar måste göras med tydligare hänsyn till Natos krav. Det anser överbefälhavare Micael Bydén och efterlyser handling. Det kommer att ta tid och kosta mycket pengar. Men vi måste börja och få i gång det, säger han.
23 Apr, 19:04
Pliktrådets nya rapport visar att värnpliktigas ersättning är låg. Det skiljer 15 000 i månaden jämfört med Sveriges grannländer. Läs mer!
23 Apr, 13:58
Försvarsminister Pål Jonson (M) har pratat med Försvarsmakten om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.
1 2 3 4 ... 31