Försvarsmakten

Försvarsmakten är den myndighet som ansvarar för Sveriges försvar i händelse av krig, att hävda landets vidare intressen, bistå med fredsbevarande insatser och humanitär hjälp. Myndigheten har förmågan till väpnad strid som grund för verksamheten och är landets yttersta säkerhetspolitiska instrument. Genom Försvarsmakten utgör dessutom Sverige ledande nation för EU:s stridsgrupper cirka vart tredje år.


De fyra huvuduppgifterna Försvarsmakten har är:


  • När Sveriges gränser kränks är det Försvarsmakten som avvisar den kränkande parten (hävda landets territoriella integritet).

  • Om Sverige blir angripet av främmande makt ska Försvarsmakten kunna försvara landet och avvisa angriparen (försvara Sverige i händelse av väpnat angrepp). Eller som det beskrivs i 1967 års upplaga av svensk soldat, sidan 9, krigsmans erinran: "Det svenska försvaret ska verka för att vår fred och vårt oberoende bevaras. Det skall värna om vår frihet att själva forma vår rättsordning och vår kultur. Blir Sverige angripet skall försvaret med vapenmakt hindra att vårt land faller i angriparens hand..."

  • Försvarsmakten stödjer det övriga samhället vid katastrofer, till exempel vid stormar eller översvämningar (bistå samhället i händelse av kris).

  • Försvarsmakten skickar trupper till fredsbevarande insatser eller fredsframtvingande insatser runt om i världen (verka för fred och säkerhet i vår omvärld).


Försvarsmakten deltar i ett flertal operationer utrikes som antingen aktiv eller passiv aktör (som militära observationer), exempelvis Afghanistan och Kosovo.


2 dagar sedan 08:58
Nytt kamouflage, större variation – och bättre passform för kvinnor. Det är några av förändringarna med Försvarsmaktens nya uniform.
3 dagar sedan 12:04
Ryssland uppger att landets stridsflyg har hindrat två amerikanska bombplan från att korsa ryska gränsen i Barents hav i Arktis.
3 dagar sedan 07:28
Sverige sticker ut med väldigt utdragna processer för att få bygga ny vindkraft till havs. Ofta pekas försvaret ut som en bromskloss. Men i andra Natoländer byggs nya snurror i rask takt.
18 Jul, 11:18
Sverige behöver ta fram planer för massevakuering för att användas om det skulle blir krig. Geografiska områden som väntas bli särskilt utsatta ska nu identifieras.
13 Jul, 14:26
I Natos policy är det tydligt att medlemsländerna ska stärka sitt skydd mot kemiska, biologiska och nukleära hot. Trots det nämns hoten bara i förbifarten i Försvarsberedningens slutrapport. I Sverige är ett enda kompani spjutspetsen i försvaret mot massförstörelsevapen.
13 Jul, 09:22
En 40-årig kvinna och hennes make anklagas för att ha försökt komma åt försvarshemligheter för Rysslands räkning, uppger australisk polis. Det spionmisstänkta paret riskerar upp till 15 års fängelse.
11 Jul, 07:02
Svensk militär ska träna med nationalgardet i delstaten New York, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Sverige har inlett ett nytt bilateralt samarbete med USA utöver Nato-samarbetet.
8 Jul, 11:56
I Natos policy är det tydligt att medlemsländerna ska stärka sitt skydd mot kemiska, biologiska och nukleära hot. Trots det nämns hoten bara i förbifarten i Försvarsberedningens slutrapport. I Sverige är ett enda kompani spjutspetsen i försvaret mot massförstörelsevapen.
2 Jul, 15:02
Uppemot ett ton explosiva ämnen har hittats i ett sommarstugeområde utanför danska Korsør efter måndagens dödliga explosion. Den 52-årige man som omkom har tidigare arbetat med yrkesmässig fyrverkeriframställning.
30 Jun, 23:24
USA:s justitiedepartement kommer att presentera ett förlikningsavtal för Boeing där flygjätten erkänner brott efter två dödliga flygkrascher, enligt källor med insyn. Anhöriga rasar över beskedet och vill att saken tas upp i rättegång.
29 Jun, 12:02
Till hundraårsdagen står Svenska Lottakåren starkare än på länge. Oroliga tider har fått fler att söka sig till kåren.
28 Jun, 13:19
Försvarsmakten har sammanställt en lathund till sina anställda för att undvika att de ska bli spårade i sina telefoner. Lathunden består av många råd som även kan vara bra att ta del av för dig som privatperson.
28 Jun, 05:46
DCA-avtalet med USA gör Sverige tryggare, säger Sveriges ÖB Micael Bydén. Han tonar ned risken att kärnvapen skulle föras in i Sverige eller i svenskt luftrum. Vi bestämmer själva vilka som kommer hit med vad.
27 Jun, 07:56
Den danska försvarsmakten måste spara minst 100 miljoner danska kronor innan året är slut. Summan motsvarar drygt 150 miljoner svenska kronor.
26 Jun, 18:14
Rikspolischefen fortsätter att toppa listan över de bäst betalda myndighetscheferna i Sverige, rapporterar fackförbundet ST:s tidning Publikt. Petra Lundh får in 188 000 kronor varje månad. Det är drygt 8 000 kronor mer än vad hennes föregångare Anders Thornberg hade förra året.
26 Jun, 08:08
Norges största pensionsfond KLP har sålt hela sitt innehav i amerikanska Caterpillar. Det handlar om aktier och obligationer för 728 miljoner norska kronor, enligt Kiran Aziz, KLP:s investeringschef.
25 Jun, 23:04
Nordkorea har skjutit upp en ballistisk robot på tisdagskvällen, svensk tid, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.
25 Jun, 22:02
FN kan komma att avbryta sina sina hjälpinsatser i Gaza om inte Israel bättre skyddar hjälparbetare i området. Det uppger två FN-tjänstemän för nyhetsbyrån AP.
24 Jun, 08:26
"Evighetskemikalierna" hittades i dricksvattnet – vatten som Kallingeborna har druckit i årtionden. Giftskandalen i Blekinge slutade med att de drabbade fick rätt till skadestånd enligt en dom i Högsta domstolen.
20 Jun, 06:00
Regeringen vill förenkla miljöprövningar för försvaret. Istället för år ska det ta veckor att få tillstånd för att till exempel öva och skjuta mer.
1 2 3 4 ... 33