Fotbolls-EM - Nyheter, artiklar, reportage och video

Europamästerskapet i fotboll (EM), officiella namnet är European Football Championship.


EM är en fotbollsturnering för landslag som spelas i Europa vart fjärde år. Turneringen som förut 1968 kallades Europacupen i fotboll för landslag spelades första gången 1958-1960. Mellan perioden 1996 - 2016 spelades mästerskapet med 16 deltagande lag som var uppdelade i fyra grupper under gruppspelsfasen. Men sedan 2016 har mästerskapet spelats med 24 deltagande lag.


EM var från början en relativt liten turnering men har växt med åren och blivit ett av världens största idrottsevenemang när man kollar bland annat antal tv-tittare och sponsorintäkter. I slutspelet 2012 hade fotbollsförbundet Uefa tjänat cirka 1,6 miljarder dollar på sponsoravtal och reklam. Om man räknar intäkt/match och inte den totala summan innebar det att EM med sina 31 matcher ungefär var lika lönsamt som världsmästerskapet som hade 64 slutspelsmatcher. 


EM-finalen 2008 sågs av 237 miljoner människor runt om i världen. 

Ungefär 600 miljoner människor beräknas ha sett delar av EM finalen 2016.


2012 tjänade turneringen ungefär 150 miljoner per match. 


Tyskland och Spanien är de länder som är mest framgångsrika i länderna i turneringen, de har vunnit EM-guld tre gång var. Tyskland har även tre silvermedaljer medan Spanien bara har två. 


Sveriges bästa placering är en semifinalplats på hemmaplan 1992. 


2020 kommer att vara annorlunda jämfört med tidigare år, mästerskapet kommer inte hållas av ett eller två länder, utan istället hållas i tretton olika länder i Europa. 


Källa: Wikipedia


Sverige
Fotbolls VM mot England, bildkälla: Maja Suslin
2 timmar sedan
Vad: Albanien–Spanien, grupp B.
idag 05:00
Tyskland har redan kvalificerat sig för åttondelsfinal. Men för de resterande lagen i grupp A är det i dag det gäller om de vill säkra avancemang från gruppspelet.
igår 22:54
Belgien reste sig efter premiärfiaskot. Och efter 2–0-segern mot Rumänien är grupp E i fotbolls-EM ett riktigt getingbo. Samtliga lag har tre poäng.
igår 05:16
Cristiano Ronaldo och hans Portugal vann sin premiärmatch i EM. Men det satt hårt åt. Nu väntar svårspelade Turkiet – med supertalangen Arda Güler. Och kan Belgien studsa tillbaka efter sitt inledande fiasko? Här är allt inför dagens EM-matcher.
2 dagar sedan 12:04
Det blev inget fotbolls-EM för Wales. Nu står det klart att lagets förbundskapten Rob Page får sparken. Det bekräftar det walesiska fotbollsförbundet.
2 dagar sedan 05:00
Flera lag har möjlighet att kvalificera sig när det är dags för matchdag två i grupp E och D. Men de stora snackisarna handlar om Kylian Mbappé och Robert Lewandowski.
3 dagar sedan 14:38
När Frankrike tränade inför matchen mot Nederländerna i fotbolls-EM fanns en maskprydd Kylian Mbappé med. Förbundskapten Didier Deschamps hoppas att storstjärnan kan spela matchen.
3 dagar sedan 12:24
Vad: Schweiz-Tyskland, grupp A.
3 dagar sedan 12:22
Vad: Georgien-Tjeckien, grupp F.
3 dagar sedan 12:20
Vad: Slovakien-Ukraina, grupp E.
3 dagar sedan 08:04
Jo, det är både fotbolls-EM och OS i sommar. Men därutöver finns det gott om annat att titta på. Här är guiden till sommarens mest omtalade tv- och strömningsserier.
3 dagar sedan 05:00
Det vankas stormöte i fotbolls-EM, när giganten Spanien ställs mot regerande mästaren Italien. Och Danmark, som bara fick med sig oavgjort mot Slovenien i öppningsmatchen, möter guldfavoriten England.
19 Jun, 22:54
Xherdan Shaqiri räddade en poäng för sitt Schweiz efter ett drömmål mot Skottland i fotbolls-EM. Matchen slutade 1–1 – och 32-åringen har nu blivit målskytt i sex raka mästerskap.
19 Jun, 21:12
Både Albanien och Serbien straffas i fotbolls-EM, efter att ha "spridit provocerande budskap" på banderoller under matcher.
19 Jun, 19:56
Hemmanationen Tyskland har säkrat sin plats i åttondelsfinal i fotbolls-EM. Det står klart sedan man besegrat Ungern med 2–0.
19 Jun, 16:09
Programledaren Reyhaneh Rouhani leder tittarna igenom SVT:s "Go'kväll". Nyheter24 har tagit reda på vad svenskarna googlar mest om journalisten.
19 Jun, 14:24
Vad: Slovenien–Serbien, grupp C.
19 Jun, 12:58
Franske anfallsstjärnan Kylian Mbappé deltog, med omplåstrad näsa, i lättare träning på onsdagen – blott två dagar efter att ha brutit näsan i matchen mot Österrike i fotbolls-EM. "Utan risker finns det inga segrar", skriver han på Instagram.
19 Jun, 05:00
Noll poäng i premiären. Nu blir det måstematch i Balkanderbyt mellan Kroatien och Albanien i fotbolls-EM. Även hemmanationen Tyskland gör sin andra match efter 5–1-succén mot Skottland.
18 Jun, 22:56
Portugal hade stora problem mot Tjeckien i fotbolls-EM – inte förrän på tilläggstid kunde inbytte Francisco Conceicao ordna segern för portugiserna. Stjärnan Cristiano Ronaldo blev samtidigt historisk som den förste att spela i sex Europamästerskap.
1 2 3 4 ... 40