Greta Thunberg - Nyheter, artiklar, reportage och video

Miljöaktivisten Greta Thunberg föddes den 3 januari 2003. 


Greta Thunberg och "Fridays for future"


Greta Thunberg blev först känd för den svenska publiken när hon började med att skolstrejka utanför Riksdagshuset med start den 20 augusti 2018, där satt hon sedan varje dag fram tills riksdagens öppnande. Sedan dess så strejkar hon varje fredag, något som fick ett medialt genomslag kallat “Fridays for future”.


Sedan den första strejken vid riksdagshuset så har Thunberg tagit världen med storm och blivit en av världens mest inflytelserika människor vad gäller den rådande miljö- och klimatdebatten. 


Greta Thunberg reser runt hela jorden med gröna transportmedel – det vill säga att hon i synnerhet inte tar flyget. Där har vi bland annat sett henne åka tåg till Bryssel och till New York med båt för att debattera för hårdare aktioner mot klimatkrisen. 


Hennes tal på FN:s klimatmöte under september 2019 fick ett stort medialt genomslag där bland annat frasen “How dare you!?” från talet redan har blivit en klassiker. 


Thunberg har fått många priser och utmärkelser, hon var bland annat nominerad till Nobels fredspris, men hon fick se sig besegrad av Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed som kammade hem det prestigefyllda priset.  


Greta Thunbergs familj: Mamma, pappa och syster


Greta Thunberg är dotter till den världskända operasångerskan Malena Ernman och skådespelaren Svante Thunberg. Hon är storasyster till Beata Ernman


Greta Thunberg och flytten till egen lägenhet


Under 2021 flyttade Greta Thunberg hemifrån och bor numera i en egen lägenhet i Stockholm.


Bildkälla: Hanna Franzén / TT
2 Feb, 16:38
Greta Thunberg frias i rätten i London, rapporterar flera medier. Hon stod åtalad för störande av allmän ordning efter att, tillsammans med 25 andra aktivister, i oktober, ha blockerat ingången till ett hotell där en olje- och gaskonferens pågick.
1 Feb, 07:17
Här är morgonens nyheter i korthet.
1 Feb, 04:20
Klimataktivisten Greta Thunberg ställdes inför domstol i London på torsdagen, åtalad för störande av allmän ordning.
12 Dec 2023, 09:56
Mänsklighetens livbåt sjunker om inte COP28 tar modiga beslut om framtiden för olja, kol och naturgas, enligt aktivisten Vanessa Nakate. Men en rekordstor fossillobby har varit på plats på klimatmötet i Dubai. Varför? Myggor bjuds inte in på en konferens för att bota malaria.
6 Dec 2023, 14:02
Taylor Swift är årets person – enligt tidskriften Time som nu gjort sitt prestigefyllda val.
5 Dec 2023, 08:40
”Tystnad är medskyldighet. Man kan inte vara neutral i ett folkmord”. Det skriver Greta Thunberg och den svenska delen av hennes klimatrörelse, som svar på kritiken att de tagit ensidig ställning i Israel-Hamas-kriget.
1 Dec 2023, 05:30
Efter ett år med rekordvärme och dödligt extremväder möts världens länder just nu i Dubai. Här är allt du behöver veta om FN:s klimattoppmöte COP28.
18 Nov 2023, 12:22
"Är Greta Thunberg bara naiv – eller antisemit?" Det undrar det inflytelserika tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel. I en lång artikel kritiserar tidningen Thunbergs ensidiga stöd för palestinier efter Hamas angrepp på Israel.
15 Nov 2023, 08:24
Greta Thunberg ska upp i rätten igen. Denna gång efter en protest i London i oktober där hon och andra klimataktivister blockerade ingången till ett hotell där en olje- och gaskonferens pågick.
13 Nov 2023, 19:22
Greta Thunbergs pro-palestinska hållning fortsätter att röra upp starka känslor – även i de egna leden. I Tyskland har en lokal falang av klimatrörelsen Fridays for future tagit avstånd från hennes åsikter. Hon får också skarp kritik från politiskt håll.
12 Nov 2023, 16:34
Greta Thunberg deltog i en stor klimatmarsch i Amsterdam på söndagen, inför ett nederländskt val där miljön kan bli en vågmästarfråga. Den kända svenska aktivisten var en av tiotusentals deltagare, enligt organisatörerna 70 000 personer.
22 Okt 2023, 22:06
Israel fortsätter att rasa mot Greta Thunberg efter hennes manifestation till stöd för Gaza. Landets utbildningsdepartement meddelar att den svenska klimataktivisten plockas bort ur läroplanen, skriver israeliska Haaretz.
22 Okt 2023, 08:15
Hur mycket pengar har Greta Thunberg? Är Greta Thunberg rik? Nyheter24 har tagit en titt på miljöaktivistens ekonomi och inkomst.
20 Okt 2023, 21:04
Israelisk kritik riktas mot Greta Thunberg efter att klimataktivisten publicerat ett foto på sociala medier där hon håller upp en skylt med budskapet att stötta Gaza, rapporterar Politico.
18 Okt 2023, 13:16
Klimataktivisten Greta Thunberg greps på tisdagen av brittisk polis i samband med en klimataktion i London.
17 Okt 2023, 14:56
Aktivisten Greta Thunberg har frihetsberövats av brittisk polis i samband med en klimataktion i London.
14 Okt 2023, 18:06
Fremskrittspartiet (Frp) föreslår att Norge ska utvisa och införa reseförbud mot Greta Thunberg och andra utländska aktivister som de anser bryter mot lagen. "Skulle vara allvarligt och olagligt", svarar Thunbergs advokater på förslaget.
12 Okt 2023, 12:12
Samerna vann mot vindkraftsbolaget i domstol för två år sedan. Men snurrorna står fortfarande kvar. Demonstranterna utanför Statkrafts huvudkontor i Oslo får på torsdagen sällskap av svenska miljöaktivisten Greta Thunberg.
11 Okt 2023, 15:36
Ett stort pressuppbåd är på plats när Greta Thunberg för andra gången på kort tid ställs inför rätta i Malmö tingsrätt. Förra gången dömdes klimataktivisten till dagsböter och hon är återigen åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten.
11 Okt 2023, 06:02
Bara timmar efter att klimataktivisten Greta Thunberg i juli hade dömts för att ha blockerat fordon i oljehamnen i Malmö deltog hon i en ny aktion. I dag ställs hon därför återigen inför rätta – och riskerar ett hårdare straff.
1 2 3 4 ... 16