Greta Thunberg - Nyheter, artiklar, reportage och video

Miljöaktivisten Greta Thunberg föddes den 3 januari 2003. 


Greta Thunberg och "Fridays for future"


Greta Thunberg blev först känd för den svenska publiken när hon började med att skolstrejka utanför Riksdagshuset med start den 20 augusti 2018, där satt hon sedan varje dag fram tills riksdagens öppnande. Sedan dess så strejkar hon varje fredag, något som fick ett medialt genomslag kallat “Fridays for future”.


Sedan den första strejken vid riksdagshuset så har Thunberg tagit världen med storm och blivit en av världens mest inflytelserika människor vad gäller den rådande miljö- och klimatdebatten. 


Greta Thunberg reser runt hela jorden med gröna transportmedel – det vill säga att hon i synnerhet inte tar flyget. Där har vi bland annat sett henne åka tåg till Bryssel och till New York med båt för att debattera för hårdare aktioner mot klimatkrisen. 


Hennes tal på FN:s klimatmöte under september 2019 fick ett stort medialt genomslag där bland annat frasen “How dare you!?” från talet redan har blivit en klassiker. 


Thunberg har fått många priser och utmärkelser, hon var bland annat nominerad till Nobels fredspris, men hon fick se sig besegrad av Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed som kammade hem det prestigefyllda priset.  


Greta Thunbergs familj: Mamma, pappa och syster


Greta Thunberg är dotter till den världskända operasångerskan Malena Ernman och skådespelaren Svante Thunberg. Hon är storasyster till Beata Ernman


Greta Thunberg och flytten till egen lägenhet


Under 2021 flyttade Greta Thunberg hemifrån och bor numera i en egen lägenhet i Stockholm.


Bildkälla: Hanna Franzén / TT
1 Okt, 07:18
Att utse en fredspristagare i en tid där krig och konflikter verkar dyka upp i världens alla hörn framstår inte som en lätt uppgift. I fjol präglades priset tydligt av kriget i Ukraina. I år tror experter på en annan inriktning.
28 Sep, 08:08
Hennes arbete har bidragit till att dödsfall kopplade till aborter har minskat med 40 procent i Afrika söder om Sahara. Nu tilldelas Eunice Brookman-Amissah ett av årets Right Livelihood-pris.
22 Sep, 13:24
Aktivisten Greta Thunberg är en av uppskattningsvis flera tusen personer som deltar i en klimatdemonstration i Stockholm på fredagen.
21 Sep, 01:20
FN-chefen António Guterres satte tonen när han samlade världsledare för ett toppmöte om klimatkrisen i New York på onsdagen. Mänskligheten har öppnat helvetets portar, sade han i sitt inledande tal.
20 Sep, 07:54
Sverige står inte på talarlistan på klimatmötet "Climate Ambition Summit" i New York.
15 Sep, 09:34
Greta Thunberg åtalas återigen i Malmö tingsrätt, den här gången för sitt deltagande i en klimataktion i Malmö den 24 juli.
7 Aug, 05:30
Sommarens extremväder – med hagelstormar i norr och rekordvärme i söder – har fått Italien att börja diskutera klimatförändringarna. Premiärminister Giorgia Meloni talar med kluven tunga och får kritik för att göra för lite.
4 Aug, 14:08
Greta Thunberg skulle medverka på Edinburgh international book festival, men drar sig nu ur på grund av festivalens kopplingar till fossilbränsleindustrin.
25 Jul, 18:30
Några timmar efter måndagens klimataktion deltog Greta Thunberg i en liknande aktion. Om samma brott upprepas är fängelse inte omöjligt.
25 Jul, 09:26
Polisen har upprättat sex anmälningar, mot sex olika personer, om ohörsamhet mot ordningsmakten efter gårdagens sittaktion i oljehamnen i Malmö. Greta Thunberg deltog i aktionen bara timmar efter att hon fällts för samma brott i Malmö tingsrätt.
24 Jul, 15:12
Greta Thunberg deltar på måndagen i en ny klimataktion i Oljehamnen i Malmö. Vid 15-tiden hade nio aktivister satt sig vid infarten.
24 Jul, 11:16
Greta Thunberg förnekar till brott när hon ställdes inför rätta i Malmö tingsrätt. Under måndagen dömdes hon till böter.
24 Jul, 08:58
Klimataktivisten Greta Thunberg ställs på måndagen inför rätta i Malmö tingsrätt. Hon är åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten.
11 Jul, 12:24
Miljöaktivister mot jordbruksindustrin, vänster mot höger och splittring i mitten. Debatten går het när kampen om EU:s naturrestaurering ska avgöras i EU-parlamentet.
5 Jul, 16:08
Greta Thunberg åtalas efter en klimataktion i oljehamnen i Malmö tidigare i somras. Brottsrubriceringen lyder ohörsamhet mot ordningsmakt, rapporterar Sydsvenskan.
5 Jul, 16:08
Greta Thunberg åtalas efter en klimataktion i oljehamnen i Malmö tidigare i somras. Brottsrubriceringen lyder ohörsamhet mot ordningsmakt, rapporterar Sydsvenskan.
29 Jun, 18:04
Ukraina vill så snabbt som möjligt ta itu med de miljöskador som uppstått till följd av Rysslands invasionskrig, enligt Margot Wallström. Hon har fått i uppdrag att leda en internationell arbetsgrupp som undersöker krigets konsekvenser för miljön.
21 Jun, 22:04
Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg ger sitt stöd till en fransk klimatgrupp som stängs ner av den franska regeringen. Gruppen anklagas för att uppmuntra till våld.
20 Jun, 12:14
Den kontroversielle influeraren Andrew Tate, hans bror Tristan och två rumänska kvinnor åtalas i Rumänien, uppger åklagare. Åtalspunkterna är människohandel och våldtäkt.
17 Jun, 16:29
Greta Thunberg har skolstrejkat för klimatet utanför riksdagen i fem år. Nu har klimataktivisten tagit studenten med topp betyg.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.