Jordan B Peterson

Jordan Bernt Peterson, född 1962 i Edmonton i Kanada, är en världsberömd psykolog, filosof och författare. Peterson är framför allt känd för sin bok 12 Livsregler, som gjorde stor succé under 2018. 


I boken ger Peterson sin bild av individen och samhället och hur relationer fungerar. 


Jordan B Peterson har kritiserats för många uttalanden, bland annat har han gjort omdiskuterade utläggningar om feminism och transpersoner. 


Han har också lyft fram religionens betydelse för individens utveckling och moralism. 

Jordan B. Peterson är kritisk mot en hel del saker, bland annat: politisk korrekthet, feminism, "white privilege", kulturell appropriering och han är också osäker på om klimatförändringar sker på riktigt. 


Han har en hel del fans i Sverige och en del av personerna som håller med honom är medlemmar i det svenska Jordan Peterson-sällskapet.


Under slutet av 2018 var Peterson på ett längre besök i Sverige, där  han bland annat medverkade i tv-programmet Skavlan. 

Han uttalade sig då kritiskt mot jämställdhet. 

– I Skandinavien finns de största skillnaderna i världen mellan män och kvinnor vad gäller temperament och intressen, och olikheterna har maximerats av Sveriges jämlikhetspolitik, säger han i programmet. 


Han förtydligar genom att säga att ju mer staten jobbar för jämlikhet, desto större skillnader i personlighet blir det mellan män och kvinnor. 


10 Feb, 15:28
Alexander Christiansson, ny kulturpolitisk talesperson för SD, ville se en ny definition av principen om armlängds avstånd.Det här är något som jag framgent kommer att lägga mycket tid på, säger han.
8 Nov 2018, 11:21
Hur bra är Jordan B Petersons bok. Här är en recension av "12 livsregler: ett motgift mot kaos". Läs Karl Anders Lindahls tankar här.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.