Kim Jong-un

Kim Jong-un är Nordkoreas de facto högste ledare. Ofta blir han tillskriven titeln "diktator". Han kallas i landet för "den store efterträdaren" efter fadern och tidigare ledaren Kim Jong-ils död. Hans far gick under epitetet "Den käre ledaren". 

Eftersom Nordkorea inte offentliggjort Kim Jong-uns födelseår så finns det inga klara uppgifter på det, han trosvara mellan 31 och 34 år gammal. 

2012 utsågs Kim Jong-un till marskalk för den nordkoreanska staten. Det är den näst högsta titeln inom den nordkoreanska militären.

Hans mamma hette Ko Yong-hui som tillsammans med Kim Jong-il var föräldrar till Kim Jong-un och två äldre syskon. 

Troligen studerade Kim Jong-un i Schweiz en kortare period. Han gick före sin äldre bror som högste ledare efter att denne olagligt tagit sig till Japan för att besöka Disneyland. Den andre brodern ansågs vara för feminin för titeln. 

Kim Jong-un är gift med Ri Sol-ju och tillsammans har de tre barn. 

På 2010-talet gjorde han sig känd som "världens farligaste man" och 2017 hade han ett uppmärksammat bråk med USA:s president Donald Trump. Hans plan ska vara att skicka missiler mot Japan, Sydkorea och USA.

igår 04:22
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un övervakade på tisdagen en militärövning som simulerade en kärnvapenattack mot fientliga mål, uppger den statskontrollerade nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.
25 Mar, 05:26
Nordkorea uppger att Japans premiärminister Fumio Kishida har föreslagit ett möte, "så snart som möjligt", mellan honom och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.
18 Mar, 12:30
"Vår äldre broder" och "en stor statsman". Lyckönskningarna har inte direkt strömmat in efter Vladimir Putins påstådda jätteseger i det ryska valet. Men de få ledare som gratulerar Putin snålar inte med ömhetsbetygelserna.
16 Mar, 15:12
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har gjort ett framträdande med sin dotter. För första gången ges nu indikationer om att hon ses som en framtida ledare av det slutna landet.
16 Mar, 07:30
Banden mellan Nordkorea och Ryssland har stärkts under senare år och ett bevis för detta är den limousin som skänkts från Vladimir Putin till den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un. Nu har limousinen provåkts till full belåtenhet – i alla fall enligt Kim Jong-Uns syster. I ett uttalande säger hon att bilen användes för för första gången under fredagen och att dess "specialfunktioner" lovordades, utan att närmare specificera vad det handlar om för funktioner.
14 Mar, 12:14
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un trappar upp tonläget i samband med Sydkoreas och USA:s pågående gemensamma militärövningar.
20 Feb, 07:13
Här är morgonens nyheter i korthet.
20 Feb, 05:32
Rysslands president Vladimir Putin fortsätter att uppvakta Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Senaste gåvan: En rysktillverkad bil.
14 Feb, 21:08
Kuba, en långvarig allierad till Nordkorea, återupptar de diplomatiska och konsulära förbindelserna med Sydkorea, som varit brutna sedan 1959.
9 Feb, 19:28
Ryssar på gruppresa har nu landat i Nordkorea – de första turisterna i det slutna landet efter pandemin.
29 Jan, 08:06
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har övervakat testsuppskjutningar av nya kryssningsrobotar som är utvecklade för att avfyras från ubåtar, enligt landets statliga medier.
29 Jan, 06:00
Nordkoreas diktator vill inte längre återförenas med Sydkorea. I stället beskriver han grannen i syd som landets huvudsakliga fiende – ett stort kliv i utvecklingen mot ytterligare försämrade relationer mellan länderna.
23 Jan, 05:12
Nordkoreas export av skönhetsprodukter till Kina ökar kraftigt. När inga andra varor får exporteras satsar landet hårt på smink och lösögonfransar.
21 Jan, 07:04
Rysslands president Vladimir Putin har uttryckt sin vilja för att inom kort besöka Nordkorea, enligt ett uttalande från utrikesminister Choe Son-Hui.
16 Jan, 07:21
Här är morgonens nyheter i korthet.
16 Jan, 01:07
Nordkorea har avskaffat myndigheter som arbetar för försoning och möjlig återförening med grannen Sydkorea, enligt statskontrollerade medier i det stängda landet.
8 Jan, 05:46
Migranter som "förgiftar amerikanskt blod". Politiska motståndare som liknas vid "ohyra" som "måste utrotas". Knappt ett år före presidentvalet i USA är republikanen Donald Trumps retorik så extrem att den jämförs med diktatorer och autokratiska ledare.
5 Jan, 06:12
Sydkoreas flotta övar med skarpt artilleri på gränsön Yeonpyeong efter att diktaturen Nordkorea avfyrat omkring 200 artillerigranater mot området. Civila evakueras från både Yeonpyeong och grannön Baengnyeong.
4 Jan, 20:40
Nordkorea har försett Ryssland med bland annat ballistiska robotar som använts i den senaste tidens attacker mot Ukraina, uppger Vita huset. Det här är en betydande och oroande upptrappning, säger USA:s nationella säkerhetsråds talesperson John Kirby.
29 Dec 2023, 11:00
I tre års tid var han borta från offentligheten. Sedan återvände han plötsligt till fotbollsplanen i november. Nu ställer sig alla frågan: Vad hände egentligen med nordkoreanen Han Kwang-Song? Det är konstigt att en sådan fotbollsspelare bara försvinner, säger Nordkoreakännaren Niklas Swanström.
1 2 3 4 ... 10