Kronoberg - Nyheter, artiklar, reportage och video

Kronobergs län är till ytan det 14:e största länet i Sverige, länet består av 8 kommuner och har en yta på 8 468 kvadratkilometer. Det innebär att länet består av 2% av hela Sveriges landareal, länets ''huvudstad'' är Växjö. De gränsar till Jönköpings i norr, Kalmar i öster, Halland i väster och Blekinge och Skånes i söder.


Länet har 72% skog och räknas in som ett av det mest skogbeklädda länen i Sverige, ungefär 25% består av sjöar och resten är bebyggelse. För att genomkorsa Kronobergs län kan man åka på E4, Riksväg 15, riksväg 23 och riksväg 25. Vidare genomkorsas länet av Södra stambanan och till kustbanan med bytespunk i Alvesta. 


Entreprenören Ingvar Kamprad grundade IKEA 1943 föddes och är uppvuxen i Liatorp som ligger i Kronobergs län och är idag en av de rikaste personerna i världen. Det finns det ett IKEA museum som ligger på Ikeagatan5 i Älmhult där man får följa med på hela resan från när IKEA grundades fram tills idag. Ingvar Kamprad gick bort 2018.


Källa: Reigionkronoberg.se


Skog
14 Nov, 10:20
Kylan har dragit in över Sverige. I Nikkaluokta uppmättes under natten till tisdag säsongens lägsta temperatur, -32,5 grader. Samtidigt fortsätter snön att falla i delar av landet.
13 Nov, 18:06
En 35-årig man, som suttit häktad för att ha mördat sin mamma i Växjö för tolv år sedan, får lämna häktet, rapporterar P4 Kronoberg.
13 Nov, 06:00
Bostadsmarknaden blir allt trögare men försäljningstiderna skiljer kraftigt åt i olika delar av landet. Här är länen med längst respektive kortast försäljningstider för villor och bostadsrätter.
8 Nov, 05:30
Trots förseningar byggs det fortfarande vindkraftverk för fullt. Men de nya projekten krymper i antal och de närmaste åren väntas färre nya kilowattimmar vind-el, enligt en ny prognos. Mest nybyggnation planeras i mellersta och södra Norrland.
26 Okt, 20:48
En man i Norge är åtalad för en stor mängd sexuella övergrepp på nätet mot ett 50-tal barn. Minst 15 av barnen är från Sverige, rapporterar P4 Kronoberg.
23 Okt, 13:14
Aldrig tidigare har polisen registrerat så många sprängdåd som i år. Med måndagens explosion inräknat är antalet detonationer uppe i 139 stycken, vilket är sex fler än det tidigare rekordåret.
20 Okt, 10:26
Moderatledningen har backat från krav på att kommunerna måste lägga in ett tidigt veto om de vill stoppa vindkraftsbyggen. Genom att kommuner nu föreslås få ta del av vinsten från vindkraften kommer den lokala acceptansen att öka, hoppas partiledningen.
20 Okt, 05:50
Unga brottslingar ska kunna dömas till att gå klart gymnasiet. Det föreslår Moderaterna i Kronobergs län.
19 Okt, 12:08
Moderaterna behöver vinna tillbaka storstadsväljare för att nå sina mål. På sikt vill vi bli Sveriges största parti, säger partisekreteraren Karin Enström.
19 Okt, 05:30
Moderaterna håller i helgen sin första partistämma i regeringsställning på mer än ett decennium. Partiet hoppas lägga grunden för en valseger 2026.
14 Okt, 07:00
Antalet män som tar läkemedel för att få erektion är rekordhögt. Billigare potensmedel och minskad tabu kan vara två av flera orsaker. Det är både bra och lite oroande, säger Suzann Larsdotter, sexolog.
6 Okt, 08:02
Skanska har tappat en stor order från Region Kronoberg på förberedande arbeten för ett nytt akutsjukhus. Regionen har avbeställt arbetena, som skulle inneburit 1,2 miljarder i intäkter för Skanska.
2 Okt, 06:44
En man i 20-årsåldern hittades strax efter klockan 23 på söndagen med stick- eller skärskador på Birkagatan i Växjö, uppger polisen på sin hemsida.
28 Sep, 14:38
Moderaternas partiledning vill att det kommunala vetot för vindkraft görs om. Nuvarande process fördröjer utbyggnaden. Förslaget kan vålla debatt på partiets stämma i oktober.
27 Sep, 09:34
Antalet vräkningar som drabbar barn ökar. Under första halvåret av 2023 förlorade 345 barn sina hem.
26 Sep, 02:52
Den ihärdiga tron på faxens definitiva hädangång har inte full täckning – än.
25 Sep, 11:24
Smittspårning pågår på den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö sedan en patient som vårdas där visat sig vara drabbad av smittsam tuberkulos.
29 Aug, 16:18
Nästan fem miljoner liter orenat avloppsvatten rann rakt ut i naturen och vidare söderut mot Skåne när reningsverket i Älmhult drabbades av maskinfel i helgen.
22 Aug, 15:56
En man har dömts till tio års fängelse efter en svärdattack mot en man i Ljungby i april. Den 40-årige mannen döms för mordförsök, rapporterar P4 Kronoberg.
22 Aug, 11:06
Dödsolyckan på ett företag i Markaryd i fredags utreds som ett arbetsmiljöbrott, vållande till annans död. En man i 50-årsåldern klämdes i en maskin, som har undersökts.
1 2 3 4 ... 6