Torsdag 22 Februari 2024

Menscykel

Menstruation kallas de blödningar som börjar komma hos livmoderbärare mellan puberteten och klimakteriet. De kommer oftast en gång i månaden och varar vanligtvis mellan tre till sex dagar. Perioden mellan mensens första dag till nästkommande mens första dag kallas menstruationscykel, och en sån varar mellan 21 och 35 dagar.


När du får mens stöts delar av livmoderslemhinnan ut eftersom inget ägg växts till. När mensen avslutats bygger slemhinnan i livmodern upp sig för att kunna ta hand om ett befruktat ägg. Efter ungefär två veckor släpps ett ägg ned i livmodern, där det kan leva i upp till 24 timmar i väntan på befruktning, vilket kallas ägglossning.


Om ägget befruktas planterar det sig självt i livmoderns slemhinna. Om befruktning inte sker sätter sig ägget i livmoderväggen och stöts ut tillsammans med livmodersslemhinnan efter ungefär två veckor och det är då mensprocessen (menstruationscykeln) börjar om.


8 Apr 2023, 08:27
Barnmorskan Lina Isaksson berättar för Nyheter24 hur man vet när man är som mest fertil och vet att man har ägglossning.
12 Feb 2023, 08:22
Lotta Schelin lyfte frågan för sju år sedan, men fick inget vidare gehör.Nu vill Caroline Seger att svensk fotboll tar tag i tabut kring menstruation.På samma sätt som det finns tejp i en sjukvårdsväska ska det ju finnas ett menskit, säger landslagskaptenen, ny ambassadör för förbundets projekt "Alla dagar".
28 Okt 2022, 12:06
Kraftiga mensblödningar bör läggas till som en biverkning av två olika vaccin mot covid-19, rekommenderar den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.Man kan få en ökad volym blod helt enkelt, eller en menstruation som varar lite längre än normalt, säger Ebba Hallberg på Läkemedelsverket.
2 Jan 2017, 22:56
Svensk forskning från Umeå Universitet har visat att det finns en period i månaden som är bättre att träna under för kvinnor.
7 Nov 2015, 13:57
Vissa väljer bort sex när de har mens, andra inte. Men det är långt ifrån den enda inverkan menscykeln har på sexlivet.
24 Jan 2015, 14:46
Mens, mens, mens. Detta härliga under som man hatälskar. Nu finns det inga ursäkter till att inte kunna allt om mens.
27 Sep 2014, 14:40
skriver om mensen som ständigt stigmatiseras vilket leder till att kvinnor skäms för det mest naturliga.
1