Nordiska Motståndsrörelsen

Nordiska motståndsrörelsen, förkortas NMR, är en högerextrem, militant nazistisk organisation och politiskt parti. Organisationen finns även Norge och Danmark, men har förbjudits i Finland. 


NMR grundandes 1997 av några tidigare medlemmar i Vitt ariskt motstånd (VAM) och har idag cirka 160 medlemmar. Ledaren för svenska NMR heter Simon Lindberg. NMR har tidningen Nationellt Motstånd som ges ut i pappersupplaga och på internet. 


Organisationen har på senare år uppmärksammats allt mer i media. Flera av deras demonstrationer har haft tung mediabevakning, bland annat i Falun och Borlänge. NMR bär ofta enhetlig uniform i form av skjorta och slips, samt sköldar och flaggor med organisationens märke tyrrunan, under sina demonstrationer. 


Några händelser då organisationen blivit omskriven i media är när de anföll en demonstration i Kärrtorp 2013, de deltog i Almedalen 2017 trots stora protester och den 17 september 2017 genomförde de en demonstration i Göteborg som skedde utan godkännande från polis. 

2 dagar sedan 09:10
Ytterligare ett knivdåd har skett i ett köpcentrum i finländska Uleåborg där en högerextremist knivhögg en tolvåring förra veckan. Attacken tros vara rasistiskt motiverad.
3 dagar sedan 07:26
En man i Västerbotten har varit en ledande person i nazistiska NMR. Nu har både han och partiet terrorstämplats av USA och hans bankkonto slutat fungera. Mannen hävdar att han lämnat NMR för över ett år sedan.
16 Jun, 19:08
Nazistiska NMR för en tynande tillvaro – men den amerikanska terrorstämpeln kan få medlemmarna att känna sig viktiga för en stund, tror forskaren Christer Mattsson. Jag tror att detta blir en tillfällig energiboost, säger han.
14 Jun, 22:50
USA terrorstämplar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och tre av organisationens ledare. USA är väldigt oroligt över framväxten av högerextrema grupper och deras internationella kontaktytor, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.
14 Jun, 20:56
USA:s utrikesdepartement terrorlistar den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Tre högt uppsatta personer i organisationen klassas därtill som "globala terrorister".
1 Maj, 16:46
Det blev oroligt i Gislaved i samband med att den profilstarka socialdemokraten Annika Strandhäll höll ett förstamajtal. P4 Jönköping rapporterar att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) kom till platsen och att de bland annat eldade en EU-flagga.
23 Sep 2023, 18:54
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har demonstrerat utan lov vid Stora torget i Uppsala under lördagseftermiddagen.
16 Sep 2023, 11:40
Teatergruppen Bland drakar och dragqueens ger ut en sagobok med moderna tolkningar av "Askungen", "Rödluvan" och "Hans och Greta".
16 Jul 2023, 01:52
En dragshowmusikal för barn i Jönköping möttes på lördagen av en avspärrad ingång till det Folkets hus där föreställningen skulle spelas och hotfulla budskap från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR), rapporterar Jönköpings-Posten.
28 Jun 2023, 13:12
Finlands kompromissfyllda högerregering har hamnat i en första konflikt. En av Sannfinländarnas ministrar har visat sig ha kopplingar till extremhögern, varpå regeringskollegor ville tvinga bort honom.
24 Jun 2023, 10:50
Om bara några dagar samlas landets toppolitiker för Almedalsveckan. Färskt i minnet ligger förra årets knivmord och polisen kommer i år att delvis ändra sitt arbetssätt. Vi har mer fokus på alla som befinner sig i Almedalen för att hitta eventuella personer som sticker ut, säger kommenderingschef Fredrik Persson.
19 Maj 2023, 12:30
Svenska black metal-bandet Marduk sparkar bandmedlemmen Joel Lindholm efter att han har heilat på scen under en spelning i London, uppger Expressen.
23 Feb 2023, 12:20
Två företrädare för det nazistiska partiet NMR åtalas för att ha misshandlat en pappa och hans tonårsson under valrörelsen. En av de åtalade har tidigare dömts för misshandel av en annan tonåring, rapporterar tidningen Expo.
16 Dec 2022, 13:17
Två ansvariga utgivare döms för hets mot folkgrupp för material som spridits på sajter kopplade till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), skriver Expo. Justitiekanslern är åklagare i båda målen.
29 Okt 2020, 11:47
För ungefär en månad sedan blev det olagligt för nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen att verka i Finland. Så här har det gått.
2 Jul 2019, 17:33
Under tisdagen talade Nordisk motståndsrörelsen inför folkmassorna på Gotland. Vi har skrivit allt om det i vår artikel. Läs mer här!
1 Maj 2019, 19:10
Statsminister Stefan Löfven meddelar att regeringen utreder möjligheten att förbjuda detta nazistiska demonstrationer. Läs mer här!
17 Sep 2018, 11:50
Nordiska Motståndsrörelsen hoppades på framgångar i valet. Men nu visar det sig att det blev ett riktigt fiasko.
10 Sep 2018, 14:12
Nordiska motståndsrörelsen har sitt starkaste fäste i Ludvika, men efter att rösterna var räknade i kommunen så lyckades det nazistiska partiet inte få något mandat i kommunfullmäktige.
9 Sep 2018, 13:18
En demonstration behöver inte vara högljud – det visade de 40-tal personer som omringade Nordiska motståndsrörelsens valtält i en demonstration mot nazism och främlingsfientlighet, i tysthet.
1 2 3 4