Nordkorea

Nordkorea, officiellt Demokratiska folkrepubliken Korea, är ett land i östra Asien. Landet gränsar i söder till Sydkorea, i norr till Kina och via en smal sektion även till Ryssland.

Nordkorea är formellt fortfarande i krig med Sydkorea sedan Koreakriget som officiellt avslutades 1953. Landet har länge fått kritik för att vara en diktatur där medborgarna inte har rätt att ens lämna landet eller kommunicera med folk som bor i andra länder. Landet styrs av den högste ledaren, Kim Jong-un. Hans morfar, Kim Il-sung, anses vara landets evige president och tillbeds nästan som en religiös symbol.

Under 2017 trappades den hätska stämningen mellan Nordkorea och grannlandet Sydkorea och USA. Det ryktas finnas atombomber i Nordkorea och vid flera tillfällen har landets ledare Kim Jong-un hotat västvärlden med att avfyra bomber. Senast i augusti genomfördes bombtest med ballistiska robotar där en testraket landade strax utanför Japans kust. Förenta Nationerna har uttryckt oro inför provbombningen.

igår 05:18
En skräpfylld ballong träffade på onsdagen Sydkoreas regeringshögkvarter. Nordkorea har skickat över 2 000 ballonger fyllda med tygbitar, cigarettfimpar, gödsel och annat skräp över gränsen.
3 dagar sedan 14:42
EU-länderna inför sanktioner mot fyra personer och två organisationer som anklagas för upprepade människorättsbrott – inklusive utbrett användande av sexuellt våld.
21 Jul, 09:04
Kim Keon Hee, gift med Sydkoreas president Yoon Suk Yeol, har blivit förhörd om anklagelser om mutbrott där en lyxväska av märket Dior spelar en central roll. Det uppgav Seouls åklagarmyndighet på söndagen.
20 Jul, 03:48
Sydkorea har återupptagit sina högljudda sändningar via gigantiska högtalare över gränsen till Nordkorea. Sändningarna är ett svar på de skräpballonger som har skickats från Nordkorea.
19 Jul, 20:22
Nordkorea planerar att öppna ett nytt stort turistcenter nästa år – ämnat för internationella besökare. Vem som ska besöka det är dock än så länge oklart, eftersom utländska turister inte släpps in i det slutna landet.
18 Jul, 12:52
Nordkorea har skickat upp ytterligare skräpballonger som uppges vara på väg till Sydkorea, enligt sydkoreanska myndigheter.
17 Jul, 10:26
Nordkorea har placerat ut mängder av nya landminor längs gränsen till Sydkorea, uppger det sydkoreanska försvarsdepartementet. Vid minst tio tillfällen har minor enligt uppgifterna exploderat och skadat nordkoreanska soldater.
16 Jul, 14:32
En nordkoreansk diplomat stationerad på Kuba har hoppat av och flytt till Sydkorea med sin familj. Det är ett av flera avhopp från den styrande eliten i det slutna landet – vilket sannolikt skakar diktatorn Kim Jong Uns strävan efter att stärka sitt ledarskap.
16 Jul, 10:32
Nordkorea använder sig av ett djupt institutionaliserat system av tvångsarbete, som i vissa fall kan utgöra ett brott mot mänskligheten i form av förslavning, varnar FN i en ny rapport.
14 Jul, 21:08
En försoningsprocess har lanserats av Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa kring de massakrer som regeringsstyrkor genomförde på 1980-talet.
13 Jul, 14:26
I Natos policy är det tydligt att medlemsländerna ska stärka sitt skydd mot kemiska, biologiska och nukleära hot. Trots det nämns hoten bara i förbifarten i Försvarsberedningens slutrapport. I Sverige är ett enda kompani spjutspetsen i försvaret mot massförstörelsevapen.
12 Jul, 07:50
FN:s generalförsamling kräver i en ny resolution att Ryssland drar tillbaka militär och personal från Zaporizjzjas kärnkraftverk, och omedelbart lämnar tillbaka anläggningen till Ukraina.
8 Jul, 11:56
I Natos policy är det tydligt att medlemsländerna ska stärka sitt skydd mot kemiska, biologiska och nukleära hot. Trots det nämns hoten bara i förbifarten i Försvarsberedningens slutrapport. I Sverige är ett enda kompani spjutspetsen i försvaret mot massförstörelsevapen.
2 Jul, 09:36
De anhöriga till fler än 100 amerikanska offer för Hamas terrorattack i Israel den 7 oktober i fjol har stämt Iran, Syrien och Nordkorea i en federal domstol i USA:s huvudstad Washington, rapporterar CNN.
2 Jul, 08:10
Nordkorea har med framgång testat en ny taktisk ballistisk robot som kan bära "superstora" stridsspetsar, uppger nordkoreansk statskontrollerad media.
30 Jun, 22:30
Sydkorea uppger att Nordkorea har avfyrat en ballistisk robot från Nordkoreas östra kust mot vattnet.
30 Jun, 10:58
Nordkorea fördömer den gemensamma militärövningen som Sydkorea, Japan och USA slutförde under lördagen.
26 Jun, 08:32
Med start i juli kan ryssar åka tåg till grannlandet Nordkorea, rapporterar ryska Interfax. Nu kan ryssarna åka och njuta av grannlandets skönhet och kultur, uppger en guvernör.
25 Jun, 23:04
Nordkorea har skjutit upp en ballistisk robot på tisdagskvällen, svensk tid, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.
24 Jun, 11:04
Parasiter från mänsklig avföring och förstörda kläder. Det är en del av innehållet i de soppåsar som har skickats till Sydkorea med ballonger från Nordkorea, visar en analys. Ytterligare ballonger rapporteras vara på väg söderut.
1 2 3 4 ... 25