Nordkorea

Nordkorea, officiellt Demokratiska folkrepubliken Korea, är ett land i östra Asien. Landet gränsar i söder till Sydkorea, i norr till Kina och via en smal sektion även till Ryssland.

Nordkorea är formellt fortfarande i krig med Sydkorea sedan Koreakriget som officiellt avslutades 1953. Landet har länge fått kritik för att vara en diktatur där medborgarna inte har rätt att ens lämna landet eller kommunicera med folk som bor i andra länder. Landet styrs av den högste ledaren, Kim Jong-un. Hans morfar, Kim Il-sung, anses vara landets evige president och tillbeds nästan som en religiös symbol.

Under 2017 trappades den hätska stämningen mellan Nordkorea och grannlandet Sydkorea och USA. Det ryktas finnas atombomber i Nordkorea och vid flera tillfällen har landets ledare Kim Jong-un hotat västvärlden med att avfyra bomber. Senast i augusti genomfördes bombtest med ballistiska robotar där en testraket landade strax utanför Japans kust. Förenta Nationerna har uttryckt oro inför provbombningen.

igår 04:22
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un övervakade på tisdagen en militärövning som simulerade en kärnvapenattack mot fientliga mål, uppger den statskontrollerade nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.
2 dagar sedan 08:14
Nordkorea har avlossat en ballistisk robot, uppger sydkoreanska och japanska myndigheter.
10 Apr, 04:30
Kina kommer att hållas ansvarigt om Ryssland vinner mark i Ukraina, varnar Washington. Men Kina finner sig inte i det. Kina accepterar inte kritik eller påtryckningar, säger en talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet.
29 Mar, 17:18
Det amerikanska radiobolaget Radio Free Asia avslutar sin verksamhet i Hongkong då oron över de anställdas säkerhet ökat. Radiostationen, som bekostas av USA:s kongress, hänvisar till nya och strikta säkerhetslagar i Hongkong.
29 Mar, 05:02
Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.
28 Mar, 19:34
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.
25 Mar, 05:26
Nordkorea uppger att Japans premiärminister Fumio Kishida har föreslagit ett möte, "så snart som möjligt", mellan honom och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.
22 Mar, 06:20
Det blir inget VM-kval mellan Nordkorea och Japan på tisdag. Matchen skjuts upp på grund av "oförutsedda omständigheter", säger det asiatiska fotbollsförbundet.
22 Mar, 04:32
En delegation med medlemmar från Nordkoreas styrande parti anlände i Peking i Kina på fredagen och ska även besöka Vietnam och Laos, enligt den statskontrollerade nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.
21 Mar, 18:40
Japan slog Nordkorea med 1–0 i den första matchen av VM-kvalmötet i Tokyo, men i halvtidsvilan lämnade bortalagets representanter beskedet att returmatchen inte kan spelas i Pyongyang nästa vecka.
18 Mar, 02:10
Nordkorea provsköt flera ballistiska kortdistansrobotar mot havet öster om landet natten till måndag, uppger Sydkorea och Japan.
16 Mar, 15:12
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har gjort ett framträdande med sin dotter. För första gången ges nu indikationer om att hon ses som en framtida ledare av det slutna landet.
16 Mar, 07:30
Banden mellan Nordkorea och Ryssland har stärkts under senare år och ett bevis för detta är den limousin som skänkts från Vladimir Putin till den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un. Nu har limousinen provåkts till full belåtenhet – i alla fall enligt Kim Jong-Uns syster. I ett uttalande säger hon att bilen användes för för första gången under fredagen och att dess "specialfunktioner" lovordades, utan att närmare specificera vad det handlar om för funktioner.
14 Mar, 12:14
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un trappar upp tonläget i samband med Sydkoreas och USA:s pågående gemensamma militärövningar.
21 Feb, 18:00
Iran har försett Ryssland med flera hundra ballistiska robotar, skriver Reuters på sin sajt.
20 Feb, 05:32
Rysslands president Vladimir Putin fortsätter att uppvakta Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Senaste gåvan: En rysktillverkad bil.
14 Feb, 21:08
Kuba, en långvarig allierad till Nordkorea, återupptar de diplomatiska och konsulära förbindelserna med Sydkorea, som varit brutna sedan 1959.
14 Feb, 05:52
Nordkorea avfyrade på onsdagen flera kryssningsrobotar ut i havet för femte gången sedan januari, uppger Sydkoreas militär.
9 Feb, 19:28
Ryssar på gruppresa har nu landat i Nordkorea – de första turisterna i det slutna landet efter pandemin.
1 Feb, 02:22
Ukrainske försvarsministern Rustem Umjerov varnar för att Ukraina står inför en "kritisk" brist på artillerigranater. Ryssland använder tre gånger så mycket eldkraft vid frontlinjerna varje dag.
1 2 3 4 ... 23