Peter Hultqvist

Peter Hultqvist, född 31 december 1958 i Gävle, är en svensk journalist och politiker aktiv inom Socialdemokraterna. Redan som 17-åring arbetade han som kommunalråd i Borlänge och blev invald i riksdagen 2006. Sedan 2014 är han också Sveriges försvarsminister i Stefan Löfvens regering. 

Efter den omskrivna IT-skandalen inom Transportstyrelsen riskerar dock Hultqvist att få en missförtroendeförklaring riktad mot sig från Alliansen och Sverigedemokraterna. De andra två ministrarna som stod anklagade tillsammans med Hultqvist fick avgå medan Löfven lät Hultqvist sitta kvar. 

Hultqvist har även profilerat sig som en av de politiker som ligger längre till vänster inom Socialdemokraterna. Han är bland annat NATO-motståndare och har engagerat sig mycket i Israel-Palestina-konflikten, till Palestinas fördel. 

Han började sin journalistiska bana på Dala-Demokraten men jobbade sig sedan upp och blev chefredaktör på den Socialdemokratiska tidsskriften Aktuellt i Politiken. 

14 Mar, 13:36
Socialdemokraterna vill se en bred politisk överenskommelse om hur totalförsvaret ska finansieras på sikt. Det kommer att kräva svåra prioriteringar, säger partiledaren Magdalena Andersson.
13 Mar, 15:02
Staten bör köpa in sig i försvarskoncernen Saab, främst genom en gyllene aktie som ger ägarkontroll. Det säger förre försvarsministern Peter Hultqvist (S), i dag ordförande i riksdagens försvarsutskott, till Svenska Dagbladet.
16 Feb, 10:08
Socialdemokraterna vill att en cyberkommission tillsätts för att analysera hur den stora it-attacken kunnat få så stora effekter för en rad myndigheter, regioner och företag. Bakom attacken uppges den ryska gruppen Akira ligga.
8 Feb, 15:18
Regeringen och Sverigedemokraterna säger nej till S-förslaget om att ställa ut statliga kreditgarantier till svensk försvarsindustri för att öka produktionen av ammunition till Ukraina.
8 Feb, 10:38
Regeringen vill delta militärt i två insatser i Röda havet. Socialdemokraterna ser dock en risk för att Sverige dras in i ett storkrig. Jag kan säga att några Visbykorvetter är inte aktuella, säger utrikesminister Tobias Billström (M).
23 Jan, 16:32
Även riksdagen har drabbats av helgens it-attacken, rapporterar TV4 Nyheterna .
15 Jan, 10:38
Staten måste ta tillbaka kontrollen över järnvägsunderhållet i Sverige, enligt Socialdemokraterna. Samtidigt meddelar partiet att man släppt tankarna på nya stambanor för höghastighetståg. Hastigheten är helt oviktig, säger den trafikpolitiska talespersonen Gunilla Svantorp.
8 Jan, 12:40
Sverige måste som Natomedlem vara beredd att skicka trupper till hela Natoområdet, enligt försvarsalliansen. I ett första steg vill regeringen att Sverige deltar i Natos multinationella styrka i Lettland.
7 Jan, 13:28
Socialdemokraterna vill att Sverige tillverkar mer artilleriammunition till Ukraina. Därför föreslår partiet statliga garantier för att försvarsindustrin ska öka sin produktionskapacitet.
6 Jan, 07:22
Flera riksdagspartier är tveksamma till ÖB:s föreslagna nya inriktning för Sveriges försvar. Kristdemokraterna säger nej till att försena uppbyggnaden av fyra brigader och föreslår dessutom en femte.
19 Dec 2023, 18:58
Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M) håller med om att uppbyggnaden av det civila försvaret måste skyndas på. Det är mycket mycket bråttom, säger han.
5 Dec 2023, 05:30
Stödet för det nya försvarsavtalet med USA är brett i riksdagen. Vänsterpartiet varnar dock för att överlåta rätten till USA att döma amerikanska soldater som begår eventuella brott i Sverige.
29 Nov 2023, 15:02
Ulf Kristersson måste "ta kontroll över sitt regeringsunderlag" och sätta gränser mot Sverigedemokraterna.
11 Nov 2023, 13:56
ÖB Michael Bydén vill försena uppbyggnaden av två av fyra brigader till 2035, trots att nuvarande försvarsbeslut fastslår att de ska stå klara till 2030. Förslaget, som är en del av ÖB:s militära råd som överlämnades till regeringen i måndags, får nu kritik, rapporterar Dagens Nyheter.
3 Nov 2023, 17:20
Ledamöter ur riksdagens försvarsutskott har i veckan varit på besök i Ukraina, bland annat i Kiev och i den krigsdrabbade staden Butja där ett stort antal ukrainare mördades under krigets inledande dagar.
26 Okt 2023, 14:50
Regeringen måste agera hårdare för att stoppa sprängmedel från att komma i kriminellas händer, enligt Socialdemokraterna. Partiet vill att ett licenssystem införs.
2 Okt 2023, 14:26
Socialdemokraterna vill trappa upp leveranserna av ammunition till Ukraina.
11 Sep 2023, 17:24
Försvarsminister Pål Jonson (M) underströk vid en pressträff på måndagen att Sverige genomgår sin största upprustning sedan 1950-talet.
11 Sep 2023, 12:48
Försvarets budget sväller med 27 miljarder 2024 jämfört med i år. Men av dessa är bara 700 miljoner kronor "nya" pengar – som går till Sveriges Natoavgift.
11 Jul 2023, 10:14
Ett mycket bra besked. Äntligen kan Sverige planera försvaret tillsammans med Nato, tycker Peter Hultqvist (S), som var försvarsminister då Sveriges Nato-ansökan lämnades in. Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för S, vill nu att regeringen sätter press på Turkiet om att utlämna kriminella till Sverige.
1 2 3 4